365 days with Ida

Tyylipohdintaa, luonnonkosmetiikkaa, musiikkilöytöjä, herkullista ruokaa & Helsinki-vinkkejä!

torstai

10

heinäkuu 2014

11

COMMENTS

”Millä kameralla sä kuvaat?”

Written by , Posted in Lifestyle

Vitsit mulla on kestänyt kauan tehdä tämä postaus. Mun kamerasta ja käyttämistäni objektiiveista kysellään usein ja etenkin livenä tuo kamera herättää aina ihastusta – siinä on kunnon old skool -fiilistä. Joten tässäpä tulis kaiken kattava esittely mun kameravarustuksesta!

Mulla on siis Olympuksen PEN E-P5. Tämä runko oli mulla hetken aikaa testikäytössä Re:fashionin ja Olympuksen kamppiksessa ja koska ihastuin niin kovasti tuohon runkoon, päätin ostaa sen omakseni. Mukana tuli kittiputki, mutta se ja 45mm f 1.8 -objektiivi multa löytyikin jo ennestään.

Mun objektiivivalikoima! Kittiputki ei päässyt kuvaan, mutta sen lisäksi multa löytyy 25mm f1.8, 45mm f1.8 ja fisheye-linssi. Sain kittiputken jälkeen testiin tuon 45mm objektiivin ja se nosti silloisen (vanhemman, pen e-pl5) rungon ihan uudelle tasolle! Eikä tämä mun uusin runko, E-P5 olisi sekään mun käytössäni mitään ilman 25 tai 45mm kiinteän polttovälin objektiivia. Noissa valovoima on vaan niin paljon parempi mitä kittiputkessa, että tuolla 14-42mm ei tunnu enää olevan ollenkaan käyttöä. Olen kyllä käyttänyt sitä esim. reissatessa, jolloin tahtoo ikuistaa yksityiskohtien lisäksi myös yleiskuvaa, mutta ai vitsit nuo kiinteän polttovälin putket ihastuttavat mua kovasti. 

Otin parit esimerkkikuvat samasta kohdasta samoilla asetuksilla eri objektiiveja käyttäen, jotta voisitte itse fiilistellä eroa. Toki esim. hämäräkuvauksessa erot olisivat huikeampia.

14-42mm kittiputki, polttoväli 14. Eli siis perusputkella otettu kuva ilman zoomailuja. Ihan ok yleiskuva, ei mitään moitittavaa näin valoisissa olosuhteissa.

14-42mm kittiputki polttoväli 42. Eli perusputkella lähimmäksi zoomattuna. Kuten huomaatte, ei kovin tarkka eikä kuvassa ole suurta syvyysterävyyttä. Tämä on silti ihan ok peruskuva ja muokkaamalla siitä saisi ihan käyttökelpoisen. Oma vaatimustaso vaan on sen verran korkealla nykyisin, että tuo kittiputki ei enää kovasti miellytä vaikka silläkin pärjäis perustilanteissa. 

25mm f 1.8. AHAA, no nyt alkaa näyttää hyvältä! 25mm objektiivi on ehdottomasti mun käytetyin putki. Se käy kaikkeen – yleiskuvaamiseen, henkilökuvaukseen, asukuviin ja ruokakuviin. Siinä missä 45mm ei voi kuvata ravintolassa ruoka-annosta ilman että nousee pöydästä ja peruuttelee kauemmas, voi 25mm objektiivilla napata vaivatta kuvan omalta paikaltaan. Ja valovoima on silti ihan yhtä hyvä mitä 45mm objektiivissa. Sanoisin siis, että tämä 25mm objektiivi on aivan täydellinen kenelle tahansa, joka haluaa ikuistaa kivoja juttuja ympäristöstään ja reissuiltaan. 45mm on parempi potrettikuvaukseen ja ehkä se on jonkin verran tarkemman oloinen jossain tilanteissa?

45mm f1.8. Toinen lempparini. Polttovälin ansiosta syvyysterävyys on ihan omaa luokkaa. Yhtä hyvä valovoima mitä 25mm objektiivissa, mutta tällä saa vielä tarkempia tarkennuksia yksityiskohtiin.

9mm f8.0 fisheye. Hohoo, tässä vasta bilelinssi! Ei todellakaan mikään arkikuvailun mestari, mutta kirkkaalla säällä otetut ulkokuvat ovat tällä ihan mahtavia, kurkatkaa vaikka Natalta. Toimii älyttömän hyvin salaman kanssa sisätiloissa sekä erilaisten taidesuotimien kanssa. 

Parasta tässä kamerassa on sen koko ja laatu samassa paketissa. Ennen Olympuksiin ihastumista kuvailin Canon eos400d:llä jonka sain joululahjaksi ysiluokalla. Se oli hyvä, mutta älyttömän iso ja raskas kamera silloin. Tuntuu että kuvailen nykyisin paljon enemmän kun kamera kulkee helposti jopa pienessä käsilaukussa. Suosittelen tätä runkoa lämmöllä, mutta myös PEN e-pl5 on ihan kelpo kaveri, etenkin jos on varaa satsata parempaan objektiiviin myös. Yleiskuvaajalle 25mm f1.8, ehdottomasti kittiputken lisäksi. Onko muita Olympus-tyttöjä tai -poikia linjoilla?? 

Lisää luettavaa:

11 Comments

 1. ilona
  • ida365
 2. Noonia
  • ida365
 3. miffa
  • ida365
 4. Susa
  • ida365

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.