365 days with Ida

Tyylipohdintaa, luonnonkosmetiikkaa, musiikkilöytöjä, herkullista ruokaa & Helsinki-vinkkejä!

torstai

15

lokakuu 2015

13

COMMENTS

Kiinnostaako cupping ja kahvien ekologisuus?

Written by , Posted in Lifestyle, Ruoka

* yhteistyössä Moccamaster 

Aamupalahetki, johon kuuluu olennaisena osana kupillinen hyvää kahvia, on yksi päivieni tärkeimmistä hetkistä. Se määrittelee hyvin pitkälle, miten päivä alkaa ja muotoutuu ja siksi varaankin aina aamuun hyvän hetken aamukahville ja aamupalalle. En halua aamujeni alkavan kiireessä; on ihanaa mietiskellä hetki omiaan kahvikupillisen ääressä ennen hektisen päivän alkua. Juon yleensä vain yhden tai kaksi kuppia kahvia päivässä, joten sen kupillisen on paras olla hyvää. Elämä on ihan liian lyhyt haaskattavaksi pahaan kahviin (ja tummapaahtoa sen olla pitää)! 

Veikkaan, että siellä ruudun toisella puolella on myös muita kahvinautiskelijoita? Haluaisitteko tulla Moccamasterin kutsumana mun, Henriikan ja Marin kanssa cupping-koulutukseen Johan & Nyströmille Helsinkiin tiistai-iltana 10.11.? Cuppingin ideana on maistella erilaisia kahvilaatuja ja -paahtoja ja opetella löytämään kahvin mausta erilaisia aromeja; mausteisuutta, hedelmäisyyttä, karamellisuutta, suklaisuutta. Cuppingissa kiinnitetään huomiota myös suutuntumaan ja ylipäätään avarretaan omaa kahvitietämystä. Kiinnostavaa! Olisi superkivaa nähdä muutama teistä ja viettää kiva ilta mainiolla porukalla. Henriikan ja Marin blogit lienevät tuttuja teille ja jos eivät, niin voin vakuuttaa että siinä on kaksi lämmintä ja avointa tyyppiä. Johan & Nyströmin kahvila on yksi suosikeistani Helsingissä, joten odotan jo innolla cupping-iltaa.

Ilmoittautumisohjeet postauksen lopussa, nyt kerron pari sanaa erittäin kiinnostavasta aiheesta, nimittäin kahvin ekologisuudesta. 

Kahvia ja ekologisuutta voi tarkastella aika monesta näkökulmasta. Kotona kahvinvalmistukseen liittyvä ekologisuus tarkoittaa minulle sitä, että keitän kahvia vain sen verran mitä juon, kierrätän kahvinkeitosta syntyneet roskat ja säilön kahvin oikein, jotta se säilyy laadukkaana paketin loppuun asti. Kaupassa pyrin valitsemaan makumieltymykseeni sopien kahvia, jolla on luomu- tai reilun kaupan sertifikaatti tai sitten ostan kahvini pienemmältä tuottajalta, joka on selkeästi perehtynyt valmistusolosuhteisiin ja osaa kertoa, mistä ja miten pavut tulevat. Vielä hetki sitten en kuitenkaan tiennyt kahviviljelyn ja sen keräämiseen liittyvästä ekologisuudesta paljoakaan, joten haastattelin Johan&Nyströmin Lari Salomaata aiheesta. Todella kiinnostavaa ja tärkeää asiaa. Esim. tuo luomu-pointti oli mulle ajatuksena uusi, huh. 

Mistä Johan & Nyströmin kahvit tulevat? 

Ostamme suurimman osan kahvistamme suoraan viljelijöiltä, ilman välikäsiä. Haluamme tietää, kuka viljelee kahvimme ja, millaisista oloista se tulee. Edellytämme viljelijöiltä kestävän kehityksen mukaista viljelyä. Enemmän, kuin vain luomua. Ostamme kahvia mm. Etiopiasta, Keniasta, El Salvadorista, Brasiliasta, Panamasta, Kolumbiasta ja Sumatralta.

Millaista on ekologinen kahvi ja kahvinkeitto?

Luomu ei ole laadun tae. Luomumerkki ei myöskään takaa sitä, että kahvi olisi eettisesti tuotettua. Luomusta on tullut niin myyvä merkki, että sitä tavoitellaan hinnalla millä hyvänsä. Silloin voi olla, etteivät luomutiloilla työskentelevien ihmisten olot ole hyvät. Siksi kahvissa ja kaikissa elintarvikkeissa olisi olennaista tietää raaka-aineen alkuperä. Pelkkä Brasilia ei kerro vielä mitään, sillä pelkästään raakakahvin kuljettamiseen käytettävien juuttisäkkien valmistus työllistää esim. Brasiliassa miljoonia ihmisiä. Kun alkuperä on mahdollisimman tarkasti tiedossa voidaan olettaa, että eettiset ja ekologiset näkökulmat ovat huomioitu. Yleensä tämä kertoo myös jonkinlaisesta ylpeydestä viljelijöiden keskuudessa, mikä taas näkyy usein tuotteen laatuna.

Ekologinen kahvin valmistus on varmaankin sitä, että ostaa vain sen verran, mitä kuluttaa ja pyrkii valmistamaan aina vain sen verran, mitä juo. Eli ei kaada pois. Tietenkin maissa kuten Suomessa, joissa kulutetaan paljon kahvia, olisi erityisen tärkeätä valita kahvinsa tarkasti. Sillä, mitä kahvia me ostamme ja juomme on vaikutusta siihen, miten kahvia viljellään päiväntasaajalla. Me voimme valita, miten alkuperämaissa kahvin parissa työskentelevät ihmiset voivat sekä, miten ilmasto ja maaperä voi. Bulkkikahvin viljelyn tieltä kaadetaan (sade-)metsää ja maata lannoitetaan koko ajan enemmän, sillä se köyhtyy huimaa vauhtia. Lopulta maa on niin kuivaa ja köyhää, ettei siinä kasva mikään. Luonto on myös kehittänyt puolustusmekanismeja, mm. tuholaisia, jotka syövät kahvipensaita. Näitä taas joudutaan myrkyttämään, mikä aiheuttaa terveysongelmia pelloilla työskenteleville ihmisille.

Tilanne on melko surkuhupaisa. Pohjoismaalaiset ihmiset kuluttavat maailman eniten kahvia mutta juuri sellaista kahvia, mikä on hyvää vauhtia aiheuttamassa sen, että kahvi (arabicalajike) on loppumassa. Jos jatkamme samaa rataa, joudumme ennen pitkää juomaan kitkerää robustaa. Siispä, joko kaikki voittavat tai kaikki häviävät. Tulisi kuluttaa vähemmän, mutta parempaa ja kestävämpää kahvia.

Miten kahvi kerätään, pakataan ja kuljetetaan (mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon esim. säilyvyyden kannalta) ja miten eettisyys taataan?

Teollinen kahvi tai ”markettikahvi” viljellään, kerätään ja käsitellään koneellisesti. Koneet eivät pysty erottelemaan kovinkaan tarkkaan, kerätäänkö vain kypsät marjat vai myös raakoja ja ylikypsiä. Tästä aiheutuu kitkerä maku. Teollisesti tuotettu kahvi myös useimmiten paahdetaan automaattisesti ja nopeasti, jotta kahvia saadaan mahdollisimman halvoilla kustannuksilla ja nopeasti kauppojen hyllyille. Jos paahtoprosessi on liian nopea, saattaa pavun pinta tummua mutta se voi olla sisältä vielä lähes raaka.

Pienpaahtimoista tuleva kahvi taas on useimmiten käsin poimittua ja prosessoitua, huonot marjat ja pavut on eroteltu hyvistä. Pienpaahtimoissa kahvi paahdetaan käsin ja monesti alhaisemmalla lämmöllä, siis tarkoituksellisen hitaasti. Tällöin papu kypsyy kaikessa rauhassa ja maut pääsevät kehittymään parhaalla mahdollisella tavalla. Eron huomaa kupissa, toinen on kitkerää, toinen makeaa.

Kahvi on tuoretavara. Se toki säilyy juomakelpoisen jopa vuosia, mutta ensimmäisten kuukausien jälkeen se alkaa menettää makuaan. Kahvia ei siis kannata hamstrata alennuslaarista vaan hankkia tuoreena juuri sen verran, mitä aikoo tulevan viikon tai kahden aikana kuluttaa. Kahvi on parasta säilyttää omassa pakkauksessaan, hyvin suljettuna ja mahdollisesti suljetussa, ilmatiiviissä astiassa ja huoneenlämmössä.

Eettisyys taataan sillä, että alkuperät tunnetaan. Ei siis pelkkä maa, vaan alueen ja jopa tilan tai viljelijän nimi.

Millaisiin asioihin kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota kotona kahvia keittäessään?

Valmistamisessa (huom! Kahvia ei keitetä. :)) tärkeintä ovat oikeat mittasuhteet. Jos tekee mieli vahvempaa kahvia, pitää hankkia tummempaa paahtoa tai luonteeltaan voimakkaampaa lajiketta. Pahin virhe on lisätä pari mitallista. Yliannosteleminen vain tekee kahvista kitkerää ja yliuuttunutta.

On myös hyvä muistaa, ettei kalliilla huippulaitteellakaan saa huonolaatuisesta kahvista hyvää. Toisaalta huonolla ja likaisella laitteella voi pilata hyvänkin kahvin. Ja muistetaan ne alkuperät! Kahvia juomalla voi vaikuttaa siihen, miten ilmastonmuutos kehittyy sekä siihen, miten kehitysmaiden ja kehittyvien maiden ihmiset voivat. Ja iloinen asia tässä on se, ettei meidän tarvitse luopua mistään. Päinvastoin, me voimme samalla nauttia paremman makuisesta kahvista.


Hahaa, täytyypä ottaa termit haltuun ennen cuppingia, tai ehkä opin viimeistään siellä, että kahvia valmistetaan, ei keitetä. Alkuperämaa-asioiden pohdiskelu on saanut mut tajuamaan, että pienten tuottajien kahviin panostaminen todellakin kannattaa. Todella herättäviä ajatuksia siitä, miten voi omilla kulutustottumuksillaan vaikuttaa työoloihin päiväntasaajalla. 

Tuutko maistelemaan kahveja ja laajentamaan kahvitietämystäsi Johan & Nyströmin cupping-koulutukseen 10.11. tiistaina klo 17 meidän kanssa?

Mun lukijoista mukaan mahtuu neljä; laita mulle mailia osoitteeseen ida365blog@gmail.com, jos haluat tulla mukaan. Laita viestiin myös tieto siitä, haluaisitko ottaa kaverisi mukaan -arvon osallistujat ensi viikon alussa ja ilmoitan mukaan mahtuville. Koska tilaisuuteen mahtuu mukaan yhteensä vain 15 tyyppiä on sitova ilmoittautuminen tärkeää. Ilmoittaudu ensi tiistaihin 20.10.2015 mennessä. Ihan superkivaa nähdä teistä muutamaa! Jännittäisi enemmän, jos en tietäisi että te olette mahtavia tyyppejä.

 Pst, jos on tarvetta uudelle kahvinkeittimelle, on tuon illan aikana  myös mahdollisuus ostaa Moccamaster kotiin superedullisesti, eksklusiivisella -40% alennuksella. Lisäksi jokainen koulutukseen osallistunut saa mukaansa suosikkikahviaan Johan&Nyströmiltä. 


Moccamaster-arvonnan voitti Emmi-Riikka ja valintana vaaleanpunainen Moccamaster. Hyvä valinta, hihii, laitan sulle ihan just mailia. 

Lisää luettavaa:

13 Comments

    • ida365 ida365
  1. Mari
    • ida365 ida365
  2. Terhi
    • ida365 ida365
      • Terhi
    • ida365 ida365
  3. Mirkkuli
    • ida365 ida365
      • Mirkkuli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *