365 days with Ida

Tyylipohdintaa, luonnonkosmetiikkaa, musiikkilöytöjä, herkullista ruokaa & Helsinki-vinkkejä!

tiistai

5

huhtikuu 2016

21

COMMENTS

Testissä: Rawmix & raakaporkkanakakku

Written by , Posted in Ruoka

Ensimmäinen raakakakkukokeiluni meni aivan nappiin, joten siitä innostuneena pyöräytin uuden raakakakun pakkaseen viikonloppuna. Ekaa raakakakkua tehdessäni tuskailin pähkinöiden ja pohjan kanssa; vanha blenderini ei nimittäin sovellu pähkinöiden murskaamiseen, vaikka se smoothiet jaksaakin pyörittää. Pilkoin siis tarvittavan pähkinämäärän käsin. Onnistuu se niinkin, mutta aikaa kuluu huomattavasti enemmän, mitä kunnollisen ja tehokkaan blenderin kanssa.

Minulle tarjoutui tilaisuus ottaa testiin Rawmix -tehoblenderi, josta olin lukenut kehuja paristakin eri blogista, joten pääsin viimein testaamaan, miten raakakakun teko onnistuu kunnon välineillä. No huh, aika sulavasti! 


Rawmix R8000 on todella tehokas blenderi, joka on ihan toista maata kuin vanha perusblenderini. Aikaisempi blenderini on n. 100€ hintainen perusblenderi. Sen moottori on 900W, kun Rawmixin on tuplat, 1800W – ero on huikea. Rawmix on selvinnyt leikiten pähkinöiden ja jääpalojen murskaamisesta, kun vanha blenderini ei ole koskaan taipunut sellaiseen. Pähkinät ja siemenet murskaantuivat vanhalla blenderillä vain jos niitä oli tosi vähän esim. smoothien seassa, mutta sellaisenaan se ei niitä pilkkonut. Esim. hummuksenkin valmistaminen oli turha toivo, kun kone ei jaksanut pyörittää raskasta massaa kunnolla. Rawmixillä olen onnistunut mm. cashew-tuorejuuston tekemisessä – tuorejuustosta pitää saada aivan sileää ja tasaista, eikä se onnistu mun sauvasekoittimella saati vanhalla blenderillä.

Rawmix maksaa 289€. Se on kerralla suuri summa rahaa, mutta jos blenderi on käytössä päivittäin tai monta kertaa viikossa, on ostos todellakin kannattava. Haaveilin aiemmin Vitamixistä (hinta alkaen 615€), mutta nyt voin unohtaa haaveiluni, sillä Rawmix on täydellinen mun tarpeisiin ja sen hintainen, että olisin voinut sijoittaa tuon kolmesataa tähän jos blogiyhteistyö ei olisi osunut kohdalle. Chocochilin blogista löytyy myös tosi seikkaperäinen Vitamix vs. Rawmix -vertailu, jonka luettuani alunperin Rawmix-kokeilusta innostuinkin. Edelliseen blenderiini verrattuna tämä on kaikin tavoin näppärämpi, ainoa asia jota pohdin, on muovisen kannun kestävyys. Vitamixinkin kannuosa on muovia, vanhassa blenderissäni lasia. No, sen näkee käytännössä sitten, lupaan raportoida jatkossakin, miten Rawmix on kestänyt käytössäni. 

Kesäisin tykkään korvata lounaat täyttävillä vihersmoothieilla, joten tehokas blenderi tulee mun käytössäni lähes jokapäiväiseen käyttöön. Pelkäsin, että tästä lähtisi hirvittävä ääni edelliseen blenderiin verrattuna, mutta ero ei ole mahdottoman suuri – tietysti pähkinöiden murskaamisesta jotain ääntä kuuluu. Kannu on helppo puhdistaa vedellä: 2/3 vettä ja pari tippaa pesuainetta, kansi kiinni ja pyöräytys – voila, kannu on huuhtelua vaille puhdas. Kannuosaa ei suositella pestävän pesukoneessa, mutta minusta on muutenkin kivempi pestä tällaiset laitteet käsin heti käytön jälkeen, joten en koe sitä miksikään ongelmaksi. Kannuun on myös mahdollista ostaa vaihoterä jos terät jossain vaiheessa tylsyvät tosi pahasti. 

Raaka porkkanakakku (Virpi Mikkonen / Kiitos hyvää) 

Pohja:
2 keskikokoista porkkanaa
4 dl saksanpähkinöitä
1,5 dl luomurusinoita (esim. Urtekram*)
1,5 dl kookoshiutaleita
3 rkl luomuappelsiinista puristettua mehua
2-4 rkl kotimaista hunajaa
1 tl vaniljauutetta (esim. Steenbergs*)
1 tl kanelia (esim. Sonnentorin myrkytöntä Ceylon-kanelia)
0,5 tl kardemummaa (esim. Sonnentor)

Kuorrutus:
2 dl cashewpähkinöitä (liotettuna vähintään 2h, täällä hyvä ohje liotukseen)
2 rkl sulaa kookosöljyä (esim. nu3*)
2 rkl sitruunasta puristettua mehua
2 rkl kotimaista hunajaa
1 tl vaniljauutetta
1 tl luomuappelsiininkuoriraastetta 

Pinnalle:
Saksanpähkinöitä, appelsiininkuoriraastetta, kookoshiutaleita 

Pohja: Pese, kuori ja paloittele porkkanat. Murenna hieman tehosekoittimessa. Lisää loput ainekset ja sekoita sykäyksittäin. Huom! Pohjan kuuluu jäädä rakeiseksi ja karkeaksi, ei tahmeaksi massaksi. Tämän kanssa kannattaa olla tarkkana jos käytössä on tehoblenderi, omastani meinasi tulla liian mössöä joten lisäsin lennosta pähkinämäärää ja hiutaleita. Tarkista maku ja kaada vuokaan. Voit käyttää pientä irtopohjavuokaa tai suorakulmaista vuokaa. Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla. 

Kuorrute: Liota kuorrutteen pähkinät jotta ne soseutuvat helpommin. Liotin n. 2h ja se tuntui riittävän. Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita kunnes massa on sileää. Lisää tarvittaessa 0,5-1 rkl vettä. Kuorrutteen on tarkoitus olla tuorejuustomaisen tahmeaa ja paksua, mutta sileää. Levitä kuorrute kakun pinnalle. 

Laita pakkaseen pariksi tunniksi tai yön yli. Ota huoneenlämpöön hetkeksi ennen tarjoilua tai leikkaa pala jäisestä kakusta ja laita kakku takaisin pakkaseen. Anna sulaa hieman, koristele appelsiininkuoriraasteella, pähkinöillä ja kookoshiutaleilla. 

Ai itku tästä tuli hyvää! Virpi kommentoi tätä kakkua kirjassaan kakkuna, joka onnistuu aina. Makumaailmaltaan aikalailla tavallisen porkkanakakun makuinen, mutta koostumus on tietysti eri – raikkaampi. Ensi kerralla ajattelin korvata pohjan rusinat jollain muulla, sillä vaikka tykkään rusinoista, en erityisesti pitänyt niistä tässä kakussa, hmm. Ehkä enemmän pähkinää ja kookoshiutaletta rusinoiden tilalle. 

Ensi kerralla testaan ehkä myös itsetehtyä vaniljauutetta (resepti täällä), sillä tuo luomulaatuinen uute pikkupullossa on tosi kallista. En kuitenkaan viitsinyt alkaa kikkailla pelkällä vaniljalla, kun tiesin, että uutteesta saa todella intensiivisen ja herkullisen maun. Sonnentorilta löytyy luomulaatuisia vaniljatankoja, joten jos ostaisi pullon viinaa ja tekisi uutteen itse, saisi litrahinnan aika paljon alemmaksi. Onneksi tuo Steenbergsin uute on luomua ja reilua kauppaa, joten ei sen puolesta harmita maksaa tuotteesta, mutta pitää keksiä tuolle putelille nyt jotain muutakin käyttöä. 

Mitähän sitä seuraavaksi testaisi?! (o˘◡˘o)

Lisää luettavaa:

21 Comments

  1. Kaisa
    • ida365 ida365
    • ida365 ida365
    • ida365 ida365
  2. Outi Karikivi
    • ida365 ida365
  3. tiina
    • ida365 ida365

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *