Peitolla on väliä

sisustus
11 kommenttia

Ekaa kertaa elämässäni ymmärrän niitä, jotka nukkuvat yönsä alasti tai pelkissä alushousuissa; heillä on tarpeeksi lämmin peitto!

Olen aina tiennyt olevani pahimman luokan vilukissa; vilustun helposti jos kuljen ilman kaulahuivia tai pipoa ja nukuin ennen kolmen peiton alla: ensin oli untuvatäkki, jonka päälle vedin vielä päiväpeiton ja villaviltin, ettei vaan tulisi kylmä. Usein ei tullut, mutta harvoin tuli tuossa kombossa kuumakaan. Mun entinen untuvatäkkini on ehkä nelisen vuotta vanha ja sinänsä ihan hyvässä kunnossa, mutta untuvat ovat pesujen jäljiltä alkaneet ”valua” peiton sisällä ja tuntuu ettei se lämmitä niin hyvin kuin ennen. Olin siis aika riemuissani, kun sain Familonilta uuden untuvatäkin ja -tyynyn testiin. Peitto tulisi uusia neljän vuoden välein kääk, eli ajoitus peiton vaihdolle oli täydellinen.

Sain testiin Familonin Gold-untuvapeitteen, joka on Familonin lämpimin untuvapeitto. Peitto on muhkein koskaan testaamani ja älyttömän lämmin; niin lämmin, että nukun nykyisin pelkät alushousut jalassa kun aiemmin vedin jalkaani legginsit, villasukat ja pitkähihaiset paidan – ja saatoin silti palella peittojeni alla.

Familonin untuvapeitteet on Öko-tex-sertifioituja, eli tuotteet on tarkistettu riippumattomassa tutkimuslaitoksessa sen suhteen, että väriaineet ovat myrkyttömiä, pH-taso on ihoystävällinen eikä tuotteissa ole haitta-aineita. Näin ne sopivat herkkäihoisille ja allergikoille.

Entäpä sitten untuvan eettisyys ja ekologisuus? En totta puhuen ollut miettinyt tätä aiemmin peittoa valitessa, mutta nyt olen fiksumpi tämänkin asian suhteen. Familonin  untuvatuotteiden valmistuksessa ollaan sitouduttu eettiseen ja ekologiseen tuotantoon sekä eläinten eettiseen kohteluun. Downafresh® Greenline -sertifioidut untuvat ja höyhenet ovat tiukan Eurooppalaisen hygienia-standardin mukaisia ja niiden alkuperä sekä tuotantoprosessi dokumentoidaan huolellisesti. Untuvat ja höyhenet on vesipestään ja kuivatetaan käyttäen ympäristöystävällisiä luonnonmateriaalien ominaisuudet säilyttäviä pesuaineita. Traumpass-sertifikaatti takaa, että höyhenet ja untuvat on kerätty eläinten hyvinvoinnin ehdoilla Saksassa elintarviketeollisuuden ylijäämästä – ei koskaan elävistä linnuista. Sekä Familonin peitot että tyynyt valmistetaan Virossa konsernin omistuksessa olevalla tehtaalla.

Aiemmat untuvapeitteeni ovat maksaneet ehkä noin puolet Familonin peitteiden hinnasta, mutta enpä todellakaan tiedä niiden eettisyydestä tai ekologisuudesta mitään, saati sitten valmistusmaasta ja sen olosuhteista. Familonin Gold-untuvapeite maksaa normaalihintaisena 249,90 € (näyttää olevan nyt -20% alennuksessa!) ja jos laskee, että sitä käyttää joka yö vähintään sen neljä vuotta, tulee yhdelle yölle hintaa 0,17 €. Ei paha huomattavasti parantuneesta unenlaadusta ja siitä, etten enää palele öisin.

On jotenkin huvittavaa, etten aiemmin tajunnut, että ehkä mun kannattaisi monien vaate- ja peittokerrosten sijaan miettiä uuden peiton ostamista. Olin siinä uskossa, että silloinen peitto on ihan hyvä laadultaan, että ehkä nyt vain olen tosi viluinen.

Gold-sarjan peitto on oikeasti tosi lämmin, eli todellisten vilukissojen peitto. Jos et kaipaa lämpimintä mahdollista peittoa, voisi esim. Silver-peite olla mainio. Onkos siellä muita vilukissoja vai kuuluuko joku teistä siihen porukkaan, joka nukkuu yönsä pelkän lakanan alla?!

Lähteet: Familon sertifikaatit, Familon valmistus & korkea laatu 

 

Lisää luettavaa

ida hanhiniemi – uusi koti.

Uudessa yhteisessä kodissa – vihdoin!

Ida Hanhiniemi Iittala

Iittalan kierrätyskokoelma meillä kotona

Haaveena yhteinen koti (ja yhteinen asuntolaina)

Suosikkini: Oiva Toikan Frutta

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Täällä ilmoittautuu yksi kuumaverinen! Aina nukun alasti, talvella ohuimman markkinoilta löytämäni peiton alla ja toukokuusta eteenpäin pelkän pussilakanan alla. Tuo ’alla’ on kyllä vähän liioittelua, sillä aina vähintään kädet ja toinen jalka ovat peiton ulkopuolella. Makkarin patterikin on ollut päällä tänä talvena vain noin viikon. Voi kunpa itsekin voisin kääriytyä muhkean peiton alle mutta varmaan tuupertuisin sinne. :D

    1. Mä en kestä, meidän nukkumistottumukset on niin kaukana toisistaan kuin voi olla :’–D Niin hauskaa! Hhahaa. Mun makkarissa ei oo patteria kun se on sellainen syvennys huoneessa, eli tykkään kyllä nukkua viileässä mutta sit on paras olla lämpimin mahdollinen peitto.

  2. Hyvä peitto on kyllä must hyvien yöunien kannalta. Untuvapeittoa en itse koskaan ostaisi untuvan takia, mutta mulla käytössä oleva peittokin maksoi 200 euroa (tosin silloin oli vielä Anttila ja sinne välillä niitä -40% alelippusia, joten käytin sen tuohon, enkä hetkeäkään ole katunut), ja ehdottomasti hintansa väärti. Ei palele, eikä hikoilekaan.

    Yleensä muuten sanotaan, että juuri alasti nukkuminen pitää lämpimänä. Ja uskon, että näin on hyvän peiton kanssa. Itse olen meinaan toinen vilukissa, mutta nukun alasti aina. PAITSI isäni jääkaappivierasmakkarissa ei kyllä talvisin tarkene kuin kahden peiton alla ja vaatteet päällä. Yleensä toiveikkaana menen nukkumaan yöpaidassa ja sitten hetken kuluttua kiskon villasukkia jalkaan, housuja päälle ja etsin lisäpeitteitä. HMM.

  3. Mulla on nykyään lämpöpeitto! Nukuin kans aiemmin pitkissä housuissa, hupparissa ja villasukissa… Mutta lämpöpeitto! Siinä on siis, öö, johto, ja töpseli vaan kiinni niin peitto lämpenee! Lämpötilaa saa skaalalla 1-10. Joo, ei kyllä varmaan mikään ekologisuuden huippu mutta… lämmin!! :D Ja nukun ihan normaalissa yöasussa nykyään, hahah.

    Enkä ollu kuullutkaan tommosesta peitosta, ennenkuin tapasin nykyisen poikaystävän, jolla tommonen oli. Se sitten ostikin mulle joululahjaksi tuon, kun ei kestäny kuunnella enää mun valituksia miten oon joka yö niin jäässä xD

    1. En kestä!! :D lämpöpeitto kuulostaa niin hassulta mut siis varmasti oikeasti aika ihana. Ihanaa että sait lahjaksi!

  4. Ostamalla untuvapeiton tukee myös eläinten tehotuotantoa, jossa ei mitään ekologista ja eettistä sitten olekaan. Vaikka untuva olisikin ”vain elintarviketeollisuuden ylijäämää”, niin kyllä Familonkin siitä maksaa lihantuottajille. Olen vähän pettynyt, että olet lähtenyt mainostamaan tällaista :(

    1. Moikka Ellu!

      Tuo on totta, niin tukee. Olen tehnyt valinnan käyttää naahka ja untuvaa, vaikken tuekaan tehotuotantoa/lihateollisuutta ruokavalinnoillani. Minusta nämä materiaalit ovat fiksumpia ja ekologisempia, kuin että käyttäisin muovia tai synteettisiä kuituja, jotka eivät ole millään tasolla ympäristöystävällisiä (esim. niistä irtoaa jokaisella pesukerralla mikromuovia, joka päätyy vesistöihin ja kaloihin ja muihin mereneläviin) eikä niiden tuotantokaan ole usein sen eettisempää varsinkaan työntekijä-näkökulmasta.

      Valitsen siis paljon mieluummin eettisesti / ekologisesti tuotetun untuvatäkin tai untuvatakin, kun en oikeasti pärjäisi ilman mun untuvatakkia. Peiton voisi vaihtaa synteettisistä kuiduista tehtyyn, mutta minun näkökulmastani se ei olisi ekologisempi vaihtoehto. Ymmärrän, että jonkun toisen arvojen pohjalta on, ja se on ihan ok.

      ”Untuvan tuotanto tapahtuu kahdella eri tavalla: untuva kynitään joko ruoaksi teurastetuilta linnuilta näiden kuoleman jälkeen tai eläviltä linnuilta. Elävältä kyniminen on linnulle tuskallinen prosessi, mutta tuottajalle se tarkoittaa suurta säästöä. Kuolleen linnun voi kyniä vain kerran, mutta elävä lintu kasvattaa tilalle uuden höyhenpeitteen ja se voidaan kerätä useita kertoja.”

      Tästä näkökulmasta valitsen paljon mieluummin tällaisen tehotuotannon ylijäämänä syntyvän untuvan, kuin sellaisen, jonka taustoista en tiedä mitään. Ja mieluummin tämän, kuin epäekologisen synteettisen kuidun. Mulla on aina ollut untuvapeitto, joten tämä ei ole mikään uusi asia mun elämässä, mutta nyt ekaa kertaa havahduin miettimään untuvan tuotannon eettisyyttä. Siinä asiassa Familonin toiminta on läpinäkyvää.

  5. Untuvapeitot ovat aivan loistavia! Itse olen huomannut, että kesällä se on sopivan viileä ja talvella taas lämmittävä. Mun peitto toisaalta on jo varmaan 10 vuotta vanha (kehtaako tätä edes myöntää :D). Oon kyllä kovasti miettinyt peiton päivittämistä uudempaan.
    Mulla tuli vaan mieleen yksi kysymys. Mitä näille vanhoille peitoille kannattaa sitten tehdä? Ootko jättänyt ne varastoon esim. vieraita varten vai onko mitään tapaa kierrättää niitä, ettei nyt ainakaan roskiin heittäisi.

    1. No niinpä, just noin!

      Hygieniasyistähän tuo peitonvaihto pitäisi tehdä. Mä oon joo jättänyt vanhan untuvatäkin vieraspeitoksi. Untuva itsessään ei mene pilalle tai mitään, joten siis jos oikeasti olisi näppärä, voisi hyödyntää untuvan uudelleen vaikka lemmikin peitossa tms. Untuva maatuu, eli jos peittoa ei voi mitenkään kierrättää, voisi sen varmaan kierrättää erikseen untuvina ja viedä kankaan kankaankeräyspisteeseen? Aika useat yritykset myös ottaa peittoja vastaan ”peittojen vaihtoviikoilla” jne :D en tiedä minne ne kierrätetään, mutta kuitenkin.