Parhaat materiaalit talvipukeutumiseen – alpakka, merinovilla ja silkki

muoti, vastuullinen muoti
3 kommenttia

Kuten Whitetail-postauksessani sanoinkin, kyselin vielä muutamia kysymyksiä Whitetaililta eettisyydestä ja ekologisuudesta heidän tuotteidensa suhteen ja halusin jakaa vastaukset teillekin, sillä opin itse uutta esim. alpakasta, josta kuvien neuletakki (ja edellisen postauksen neulemekko) on valmistettu. En todellakaan tiennyt, että alpakka on jopa neljä kertaa tavallista villaa lämmittävämpää!

WHITETAIL - sustainable clothing brand from Finland

Miksi juuri alpakka?
Alpakat vaeltavat vapaina Perun Andeilla ja kovissa vuoriston sääolosuhteissa niiden kuitu on kehittynyt ominaisuuksiltaan hienoksi. Alpakka on kevyttä, silkkisen, sileän ja pehmeän tuntuista, ja koska siinä ei ole lanoliinia (rasvaa jota lampaan villassa on) se ei allergisoi herkästi. Alpakkavaatetta voi pitää kesät talvet, se lämmittää kylmällä ja hengittää lämpimällä säällä – alpakka tosiaan lämmittää jopa neljä kertaa paremmin kuin villa! Alpakka on uusiutuva luonnonvara ja paikallisille tärkeä elinkeino. Kuidun kasvatus ei ole tehotuotantoa vaan tapahtuu luonnon kiertokulun mukaan ja eläinten ravinto on luonnonmukaista.

Whitetailin perustaja Margit on käynyt Perussa tapaamassa tuottajia ja tutustumassa tuotantoon ja Whitetaililla myynnistä ja tuotekehityksestä vastaava henkilö on asunut Perussa puolisen vuotta ja tutustunut myös tuotantoon.

Alpakka neuletakki WHITETAIL
Mitä tarkoittaa non-mulesing merinovilla?
Non-mulesing-villa on lampaasta, jolle ei ole tehty mulesing-toimenpidettä, jossa lampaalta usein ilman puudutusta ja antiseptiikkaa poistetaan ihoa loiseläinten ja sairauksien torjumiseksi. Toimenpide on kivulias ja loiset ja sairaudet ovat ehkäistävissä muillakin tavoin. Mulesingin sijaan loiset ja sairaudet voidaan ehkäistä esim. hyvällä hygienialla.

Miten valitsitte tehtaan Virosta?
Margit on kotoisin Virosta ja tutustunut kaikkiin alihankkijoihimme. Paikkojen valintaan on vaikuttanut paikkojen läheisyys, helppo asiointi, työolosuhteet ja tuotannon laatu.

Koska julkaisette seuraavan kerran vaatteita mallistoonne?
Luomusilkkiset toppi, mekko ja kahdet housut tulevat näillä näkymin toukokuuhun mennessä myyntiin.

Whitetail vaatteet

Kuvien neuletakki on i h a n a – 100% alpakan villaa. Sellainen turvavaate ja talven pelastus; iso ja lämmin, mutta silti siisti, vaikka onkin mulle aavistuksen reilu. Noora kirjoitti Whitetailista hänkin ja arvioi, että Whitetailin S-koko sopii parhaiten 34-36 kokoiselle – olen samaa mieltä. Hihat ovat tarkoituksella reilut ja neuletta voi pitää myös kiinni mukana tulevalla vyöllä. Itse tykkään eniten juuri tällaisista kauniisti laskeutuvista neuletakeista, joissa ei ole lainkaan nappeja tai neppareita tai mitään muutakaan ylimääräistä. Taskut sen sijaan ovat pelkkää plussaa.

Whitetail neuletakki
Neuleen alla oleva Whitetailin paita on taivaallisen tuntuinen päällä – ihan hullun pehmeä ja mukava iholla! Ei ihme, sillä tämä on valmistettu merinovillasta (non-mulesing) ja silkistä. Tämä on juuri sellainen vaatekappale, jota kaipaa talvipakkasilla neuleiden alle ja ihan sellaisenaan käytettäväksi puuvillaisten trikoopaitojen sijaan – ne kun eivät lämmitä ollenkaan. Merinovilla ja silkki toimivat iholla kuten alpakkakin – kylmällä säällä lämmittävät mutta eivät myöskään hiosta lämpimällä, vaan hengittävät. Tykkään tuosta kaula-aukosta tosi paljon, se tosin ei näy neuleen alta, mutta täältä voi kurkata. Paita on väriltään meleerattu musta, oikeastaan ehkä tummanharmaa.

Joku kommentoi joskus mulle, että huomaanko oikeasti eron esim. silkin ja puuvillan lämmittävyydellä, kun kirjoitin, että käytän talvella neuleiden alla silkkitoppia, sillä se lämmittää niin hyvin. Siis todellakin huomaan! Silkkinen alustoppi on täydellinen vaatekappale tänne kylmään pohjolaan, sillä se lämmittää kylmällä todella hyvin. Puuvilla sen sijaan imee itseensä kosteutta ja vapauttaa sitä hitaasti – jos esim. tulee hiki ratikkapysäkille juostessa, on puuvillatoppi pitkään kostea ihoa vasten, yök. Silkki sen sijaan ei.

Merinovilla siirtää sekin kosteutta iholta, eli sekin hengittää hyvin. Siksi merinovillan ja silkin kombo tällaisessa paidassa on täydellinen talvikäyttöön – ei tule järjetön hiki kun käy kaupassa talvivaatteissa jne.

Le Specs No Smirking

Whitetail clothes
kuvat: Maj / Magicpoks
Neuletakki ja paita saatu Whitetaililta
Lähteet: YlePeta

Istuskelen nytkin tässä koneen ääressä tämä alpakkaneuletakki päälläni. Tämä on ihanan tuntuinen myös paljasta ihoa vasten, ei kutita. Mulla on täällä kotona pikkuisen viileää, joten on parasta pukea lämmin neuletakki päälle heti aamusta – etenkin jos on nukkunut vähissä vaatteissa untuvapeiton alla. Kuvien asuyhdistelmä on hieman arkinen, sillä halusin pukea samoihin kuviin myös tuon Whitetailin pitkähihaisen paidan, mutta tämä neuletakki sopii moniin asuihin – tulette takuulla näkemään tätä jatkossakin asukuvissa.

Lisää luettavaa

5 uuden vaatteen vuosi paketissa

Yli neljä vuotta ostamatta pikamuotia

kööpenhamina second hand

Ihanat second hand -putiikit Kööpenhaminassa

Vastuullinen uimapuku

7 x vastuullisempi uikkaribrändi

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. En ole tiennyt minäkään, että alpakka on jopa neljä kertaa tavallista villaa lämmittäväpää. Itse palelen melkein aina, joten joku alpakkaneule olisi hyvä. On kyllä nätin näköinen neuletakki.