Jatketaan ruokateemalla! Ihanaa kun ootte niin aktiivisesti suositelleet uusia paikkoja ja kehuneet kilpaa omia suosikkejanne. :-)
Olen julkaissut näiden soijarouhepihvien ohjeen aiemminkin blogissa, mutta pakko nostaa ne nyt uudelleen esille kun tehtiin vasta niin törkeän hyviä hamppareita. Soijarouhepihvien resepti löytyy täältä. Sen sijaan tätä spelttisämpylöiden ohjetta en olekaan julkaissut aiemmin! (Alkuperäinen ohje: Köökistä kajahtaa -blogista. Suosittelen testaamaan noilla porkkanoillakin, törkeän hyvää! Mulla vaan ei tällä kertaa ollut porkkanoita kaapissa kun päätin ryhtyä leipomispuuhiin, joten pikkaisen muokkasin ohjetta)
Hampparisämpylät speltistä:
3 dl vettä
25 g hiivaa
½ dl oliiviöljyä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
½ dl auringonkukansiemeniä
n. 8 dl spelt-jauhoja (alkuvehnä, puolikarkeita, hiivaleipä…)
päälle: kananmunaa ja unikonsiemeniä
Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Lisää joukkoon oliiviöljy, sokeri, suola ja auringonkukansiemenet. Lisää jauhot desi kerrallaan samalla sekoittaen. Useiden ohjeiden mukaan spelttitaikina jätetään vähän löysemmäksi mitä normaali, mutta minä en ole samaa mieltä. Teen ihan yhtä irtoavan tästä taikinasta, mitä muistakin sämpylätaikinoista. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä puolisen tuntia.
Kommentit
oii kiitti superisti tästä!! <3 ostin aika vasta spelttijauhoja ja ehinki käyttään niitä jo ainakin kasvispiirakan(sun resepti khih!) pohjaan, tuli hyvä! hihi tänä viikonloppuna syödään hamppareita :-*
JEEE, loistavaa!!!! Ja siis spelttipiirakkapohja on sairaan maukas, ai että! :-D
Oijjoi näitä on pakko kokeilla! Jotenkin olin missannut nuo soijapihviohjeet. Kiitos reseptistä :)!
Jee, loistavaa! ;—*
aivan törkeän
MINÄ!
Olen siis siirtynyt speltin käyttöön jo about 10 v sitten! Ohjeissa usein kerrotaan käyttämään vähän vähemmän s-jauhoja suhteessa vehnäjauhoihin. Ok, speltti sitoo enemmän nestettä itseensä. Taikinaan kannattaa laittaa s-jauhoja kuitenkin niin, että taikina on lähes samanlaista kuin tavallisella vehnäjauholla leivottu. Korjata ei voi ainakaan hiivataikinaa (=lisätä jauhoja), kun nostatus tapahtuu vain kerran. Speltissä on hyvä, mutta ”lyhyt” sitko. Et siis voi nostattaa yksinomaan spelttijauholla tehtyä taikinaa kahtaa kertaa. Leivät kannattaa leipoa taikinan valmistuttua heti pellille nousemaan tai mieluiten vielä vuokaan.
Kakkuihin ja pikkuleipiin kannatta etsiä karkeampaa ydinjauhoa (on todella hyvää, paljon täyteläisemmän makuista kuin vehnäjauho!). Piirakoista tulee todella maukkaita speltistä. Joku vieraistani kysyi, olinko lisännyt piirakkataikinaani pähkinöitä? Mutta olin tehnyt sen vain puhtaasta speltistä.
Eihän speltissä muuta ongelmaa ole ollut kuin se hinta, Mutta tänään Suomessakin näkyy olevan jo aika monta tuottajaa. Hintaan vaikuttaa varmaan myös se, että kuori speltin jyvässä on paksumpi/kovempi. Joten viljan kuoriminen on työläämpää. Näin olen ymmärtänyt. Speltti on huomattavasti terveellisempää ravintoarvoiltaan kuin valkoinen vehnä. Mutta niiiiiin paljon maukkaaampaa! Suosittelen lämpimästi!
Jep, ei spelttijauhoja ihan hirveästi vähemmän voi laittaa, mä en ainakaan olis saanut taikinaa irti kulhosta muuten!:-D Ja hyvä tietää, en tiennyt tuota kohotusjuttua, että nostattaa voi vain kerran. Aika loogista kylläkin, mutta hyvä tietää!
Ja joo, speltistä tulee paljon täyteläisempi maku. Nyt kun sen makuun on tottunut, maistuu kaikki muut vehnät ja leivät tosi mauttomilta…. Ja jep, kyllä sitä kantsii tämmöisiin juttuihin vähän panostaa, koska olis tylsä syödä tylsää ruokaa ;—) luomuttaresta sai suht. edullisesti spelttivehnääkin!
ida bongattu!
http://www.flickr.com/photos/flowfestival/7754612004/in/photostream/
Hahaa juu, viimevuoden flow ja miike show!
Onpas herkullisen näköisiä!
Kiitos! :–) Näistä sai kyllä aikas nätit kuvat, hih.
Täällä on speltti käytössä myös :) Tavallinen vehnä maistuu ihan pahville..
no älä muuta sano, niin maistuu :-D