Vatsaystävällinen leipä

ruoka
9 kommenttia

* Kaupallinen yhteistyö, Fazer & Asennemedia

En tiedä olenko koskaan kertonut, mutta minä rakastan leipää.

Hyvää, vastapaistettua leipää. Patonkia piknikillä, tuoretta ruisleipää, jyväleipiä, siemennäkkäriä. Kun menen kylään vanhempieni luokse, hartain toiveeni ruuan suhteen on, että äiti on valmistanut herkullista pataleipäänsä. Jos ostan kotiin tuoretta leipää, saatan syödä kokonaisen leivän päivässä. Yksin. Ihan helposti vieläpä! Voilla jos leipä on tuoretta, pestolla tai hummuksella ja avokadolla muuten vaan.

Yksi pieni juttu vain – vatsani ei rakasta vaaleaa leipää. Eikä ruisleipää, jossa on vehnää. Siksi en ole aikoihin ostanut kotiin leipää.

Vaalea leipä, eli vehnäleipä ei sovi mulle yhtään. Vehnä on kaikista pahin ja koska vehnää on tosi monessa sellaisessakin leivässä, jota ensivilkaisulla luulisi esim. 100% ruisleiväksi, olen vain yksinkertaisesti vältellyt leipäosastoa ja tyytynyt näkkileipään. Joskus harvoin olen leiponut leipää itse speltistä tai kaurasta, mutta ruisleivän tekoa en edes uskalla kokeilla itse. Silloin tällöin olen tehnyt hyviä löytöjä kaupasta tai leipomosta ja löytänyt puhdasta ruisleipää, mutta useimmiten olen ollut kauppareissulla liian laiska lukemaan jokaisen leivän pakkausselostetta, jos mitään tutunnäköistä leipää ei ole näkynyt hyllyssä. Leipäosaston sivuuttaminen on ollut helpompaa.

Nyt leipähyllyn koluaminen on onneksi helpottunut huomattavasti! Fazer lanseerasi jokin aika sitten kolme vatsaystävällistä leipää: vehnättömän ruisleivän, 100% kauraleivän, ja gluteenittoman leivän. Jihuuuu! Kelpuutan uutuudet osaksi ruokavaliotani, sillä ainesosalistat ovat selkeät ja lyhyehköt. Olen ostanut kotiin jo kahdesti sekä ruis- että kauraleipää ja voin suositella molempia lämpimästi. Pakkauskootkin ovat järkevät yhden hengen taloudelle.

Mikä näistä leivistä sitten tekee vatsaystävällisiä?

Sekä 100% kauraleipä, että vatsaystävällinen ruisleipä ovat molemmat hyviä kuidun lähteitä. Kummassakaan leivässä ei ole yhtään vehnää, mutta sen sijaan kummastakin löytyy siemeniä, mm! Leivissä ei myöskään ole lisättyä sokeria ja jodioitua suolaa on käytetty kohtuudella.

Vatsaystävällisen ruisleivän taikinajuuressa on luontaisesti maitohappobakteereita, jotka tekevät hyvää vatsalle ja suolistolle ja ne myös pilkkovat FODMAP-hiilihydraatteja taikinajuuresta. Kannattaa lukea lisää innovaatiosta täältä, mutta lyhyesti kerrottuna FODMAP-hiilarit ovat sellaisia kasviperäisiä hiilihydraatteja, jotka sulavat hitaasti ja aiheuttavat herkkävatsaisille ikäviä oireita; turvotusta, ilmavaivoja ja kipuja. Näitä FODMAP-hiilihydraatteja on mm. viljatuotteissa, palkokasveissa, sipuleissa ja kaaleissa. Näissä vatsaystävällisissä leivissä FODMAP-hiilihydraatteja on vähemmän, kuin muissa leivissä.

En ole huomannut, että muut ruoka-aineet aiheuttaisivat minulle niin säännönmukaisesti turvotusta, kuin vehnä. Se on mulle kaikista pahin. Herkkävatsaisimmille tekee varmasti hyvää jättää kaikki FODMAP-hiilarit hetkeksi vähemmälle ja sitten lisätä niitä varovasti takaisin ruokavalioon ja tarkkailla mitkä sopivat itselle ja mitkä eivät. Huomaan heti esim. reissussa, jos syön tavallista enemmän vehnätuotteita, mutta onneksi minun ei tarvitse vältellä muita FODMAP-hiilareita. Oletteko te huomanneet, että FODMAP-hiilarit vaikuttavat teihin negatiivisesti?

Kuten totesin, niin kelpuutan nämä ostoskoriini ja lautaselleni hyvillä mielin. Omasta lähikaupasta näitä ei vielä löydy, mutta aion toivoa näitä hyllyyn, sillä lähikauppani reagoi kivasti tuotetoiveisiin. Isoissa marketeissa näitä sen sijaan on ollut aina – elleivät ole olleet loppuunmyytyjä.

Välillä on kiva syödä tuoretta leipää pestolla ja avokadolla mutta aika usein olen tehnyt lämpimiä voileipiä iltaruuaksi. Niihin saa kätevästi ujutettua kaikki jääkaapin jämät sienistä paprikaan, sipuleihin ja juustonkannikoihin. Vähän ketsuppia pohjalle, mausteita päälle ja voilà! Mulla ei ole leivänpaahdinta, mutta jos olisi, niin olen varma että paahtaisin nämä aina. Hitsit, olen aina ajatellut etten viitsi ostaa leivänpaahdinta kun en juuri syö leipää, mutta mitä jos nyt alankin syödä paljon enemmän, voisinko siten perustella paahtimen itselleni…?

kuvat: 1-4, 7 & 8 Janne Simojoki

Olen vältellyt leipää ja muita vehnätuotteita viime vuosina niin paljon, että välillä on ollut helpompi sanoa olevansa gluteeniton sellaisessa tilanteessa, jossa ei halua syödä vehnää eikä ole voinut olla varma käytetyistä viljoista. Tykkään kuitenkin ihan älyttömästi esim. speltillä leivotusta piirakkapohjasta, kaurapuurosta ja ruisleivästä, joten on ihanaa, että Fazer on tuonut markkinoille vehnättömiä leipiä, joiden suhteen ei tarvitse arvailla. Oletteko te testanneet Fazerin vatsaystävällisiä leipiä?

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Kommentit

Vastaa käyttäjälle Nnn Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Elin itse myös muutaman vuoden leivättättä ja aikalailla gluteniittomana. Itselleni pahimmat oireet aiheuttaa itse asiassa juuri ruis ja sitten hiiva +ruis tai hiiva + vehnäkombo. Outoa on myös, että usein voin jopa syödä hyvin teollista prosessoitua vehnäpullaa, mutta esim. terveellisempi kokojyleipä aiheuttaa oireita. Itsetehty pizzapohja on myös paha. Nämä fodmap-jutut ovat kyllä hyvin outoja. Joskus voi syödä sipulia ja joskus ei. Joskus viinirypäleet ja popcornit aiheuttaa mahakipua ja joskus ei. Ihan mielivaltaista :-D

    Mutta asiani ydin oli vinkata, että Lidlin luomu kaurasydämet ovat <3 <3 <3. Pelkkää kauraa, ei vehnää. Katkaisi oman leipälakkoni ja puoli vuotta taisin syödä näitä pahimmilaan 6 viipaletta päivässä. Nyt on vasta alkanut kyllästyttämään. Parasta paahdettuna, joten peukku paahtimenostolle ;)

    1. Aaah joo, monella hiivakin aiheuttaa oireita! Mä en ole huomannut tuolla mitään vaikutusta, mutta toisaalta en ole ehkä analysoinut niin tarkasti tätä asiaa.

      Mutta siis sama, munkaan mielestä tässä ei aina ole mitään logiikkaa :D Joskus maha turpoaa, joskus ei. Ihan mielivaltaisesti, todellakin!

      Voi kurjuuuuuuus kun mun lähin Lidl on nykyisin niin kaukana!!! :–( Tampereella se oli mun vakkarikauppa. Mutta kiitos vinkistä ja laitan kyllä paahtimen ehdottomasti harkintaan, hahaa.

  2. Mä oon kans leivänrakastaja, mutta pidemmän aikaa jo ollut ostamatta sitä kotiin. Koulussa kyllä tulee syötyä päivittäin.. Mun vatsa kyllä kestää, mutta uskon gluteenin olevan haitaksi myös niille jotka eivät siitä suoraan oireita saa, ja sen tähden ”välttelen”. Iho-ongelmia saan kyllä toisinaan jos olen syönyt paljon leipää. Toinen juttu on että tykkään mieluiten syödä leipäni juuston kanssa, ja juustoa taas en haluaisi ostaa. Maitotuotteet vaikuttavat eniten ihooni ja lisäksi siinä on eettiset ongelmansa. Mutta ehkä jos alkaisi panostaa muihin levitteisiin, esim. joista tekstissä mainitsit, niin voisi taas alkaa ostaa leipää kotiinkin. Houkutus on suuri :D Niin ja se paahdin.. puuttuu myös täältä ja samasta syystä kuin sultakin. Välillä kun oon hätäratkaisuna ostanut leipäpaketin kotiin niin oon sitten paahtanut pannulla. Vähän vaivalloista, ei yhtä hyvää ja pari kertaa oon saanut palovaroittimenkin huutamaan!

    1. Hahaha joo, kuulostaa tutulta :D mä oon heittänyt leivät uuniin sulamaan & paahtumaan kun säilytän niitä pakasteessa etteivät ehdi pilaantua. Vähän vaivalloista, hmm.

      Pesto, avokado ja hummus kyllä toimii! Ja nyt lähipiirissä on hehkutettu erilaisia pähkinätahnoja. Mä oon samaa mieltä gluteenista, enkä siksi syö sitä paljoa, mutta jos syön, haluan että se on hyvää; esim. hyvää leipää tai herkkupizzaa jne. Mä en oo yhdistänyt mun iho-oireita leipään tai gluteeniin, mutta eipä ihme jos siitä sellaisia saa.

  3. Olen testannut sen gluteenittoman leivän, mutta hinta on aivan taivaassa ja omaan makuun leipä oli liian pieni. Leipäosastolla niin iso valikoima gluteenittomissa, että Fazerin leipä on jäänyt siihen yhteen kertaan. Pelkästään kaurasta tehtyjä leipiä on iso valikoima ihan tavallistenkin kuluttajien osastolla, että valitsen usein niistä jonkin. Suosittelen tutustumaan, kun kerran jaksaa lueskella pakkausselosteet niin voi seuraavalla kerralla vain valita jonkun :)

    1. Aaa, mä en ole testannut sitä leipää tästä kolmikosta. Jotenkin mieluummin olen syömättä leipää jos ei oo puhdasta kauraa tai ruista tarjolla :D kauraleipää löytyy joo isommista kaupoista muitakin kuin tämä (mun lähikaupasta sitten taas ei yhtäkään ja käyn siellä useimmin), samoin ruista, mutta muissa puhtaissa ruisleivässä ei ole näin alhaisia fodmap-hiilareita.

  4. oon tota kauraleipää kaupassa katellut, mutta se on kyllä liian kallis tähän osoitteeseen… oon sitten valinnut kilpailijoiden halvempia versioita juuri vatsan takia ja oon niistä kyllä tykänny! :-)

    1. Ai voi ei! Muistelin että se oli reilut 2€? En kyllä osta leipää viikoittain, joten en oo tullut edes miettineeksi sen hintaa, kun se ei ole kalleimpia osia mun ostoskorista. Hyvä jos oot löytänyt masulle sopivia vaihtiksia!