* Kaupallinen yhteistyö, Risenta & Asennemedia
En oo koskaan ollut pastatyyppi, mutta kikhernepastan myötä olen alkanut ymmärtää pastan päälle.
Syyni vältellä tavallista pastaa arjessa johtuu siitä, että välttelen arjessa vehnää – voin kyllä silloin tällöin herkutella vaikkapa ihan normaalipohjaisella pizzalla (tai pullalla, kuten eilen!), mutta tiedostan ettei vehnän päivittäinen syöminen tee mulle hyvää ja siksi en osta vehnää sisältäviä tuotteita kotiin. Gluteenittomille (riisipohjaisille tms) pastoille on paikkansa, mutta nekin ovat pelkkää hiilaria siinä missä vehnäpastakin, joten olen syystäkin mieltynyt kikhernepastaan.
Risentan kikhernepasta on ollut mun vakkari jo pari vuotta; sain näitä joskus ajat sitten testiin blogin kautta ja sen jälkeen ne ovat päätyneet monesti ostoskoriini kaupassa. Nyt pakkaukset ovat uudistuneet ja myös pastan koostumusta on paranneltu.
Kihkernepasta kuulostaa joidenkin korvaan epäilyttävältä, sillä olen parikin kertaa kikhernepastaa tarjottuani kuullut ekojen haarukallisten jälkeen ilahtuneita kommentteja siitä, miten pasta vastoin odotuksia olikin ihan tavallisen makuista. Ehkä maku on jopa täyteläisempi kuin tavallisen pastan, mutta missään nimessä se ei ole mitään epäilyttävää terveysruokaa jota söisi vain ravintoarvojen takia. Kikhernepasta on ihan oikeasti todella fiksu korvaaja vehnästä tehdylle pastalle. Se sopii makunsa ja koostumuksensa puolesta hyvin myös ruokaisiin salaatteihin.
Risentan kikhernepasta on valmistettu luomukikhernejauhoista – that’s all. Ihanan simppeli raaka-ainelista ja ravintosisältökin näyttää hyvältä: siinä missä vastaavassa tavallisessa vehnäpastassa on 100 g kohden 12g proteiinia, on Risentan kikhernepastassa jopa 20g. Vehnäpastassa hiilareita saattaa olla esimerkiksi 72g, kikhernepastassa 50g. Kuituja on peräti 14 g kun taas normipastoissa vain n. 7 g. Kalorimäärä on sama, mutta ravintosisältö on eri.
Mun keittiöissä on vain kaksi keittolevyä. Aluksi mietin että kääk, mitenhän selviän, mutta toistaiseksi olen vielä pärjännyt kahdella. Kaikkeen varmaan tottuu, en nimittäin enää ärsyynny tiskaamisestakaan vaikka ajattelin etten enää monta vuotta tiskikone-luksuksesta nauttineena tottuisi tiskikoneettomaan elämään.
Koska lomat on ihan just lusittu ja paluu arkeen koittaa, ajattelin että joku muukin saattaa kaivata superhelppoja arkireseptejä, joten tässä olisi kaksi – molemmat gluteenittomia ja maidottomia ja toinen on helppo valmistaa täysin vegaanisena. Täydellistä arki-iltaruokaa kun tekee mieli jotain lämmintä mutta nopeasti valmistuvaa.
Helppo lohipasta (2 annosta)
1 pieni punasipuli (tai pari sellaista kesäversiota varsineen)
300g kylmäsavustettua lohta
Kaurakermaa
Tuoretta tilliä
n. 1/4 sitruunan mehu
Mustapippuria
Ripaus suolaa
Risentan kikhernepastaa
Annoksen päälle:
Risentan kurpitsansiemeniä
Chilihiutaleita (maustehyllystä löytyy)
////////
Laita kattilaan pastavesi kiehumaan ja lisää pastat kiehuvaan veteen. Keitä pastaa 6-7 minuuttia ja siivilöi.
Pilko punasipuli ja kuullota pannulla öljyssä. Lisää savustettu lohi paloina, kaurakermaa (n. puolikas purkillinen), mustapippuria ja puristettu sitruunamehu. Hauduta hetki, tarkista maku ja tarjoile heti tuoreen tillin kera. Jos tykkäät chilistä, kokeile kuivattuja chilihiutaleita annoksen päälle ripoteltuna, sopivat ihan älyttömän hyvin!
Kiitos resepti-inspiksestä Emilille!
Kaurakermapohjainen vegepasta syntyy näppärästi jääkaapin jämistä; loput tomaatit, jo aavistuksen nahistuneet paprikan puolikaat ja kesäkurpitsan jämät sopivat tähän kastikkeeseen täydellisesti. Tarvitset vain kaurakermaa, öljyä, sipuleita ja mausteita kaveriksi.
Annos ei kaipaa juustoraastetta kaveriksi ollenkaan, mutta koska mulla oli sitä jäljellä niin pieni kannikka, että päätin raastaa senkin annoksen päälle.
Vegepasta jääkaapin jämistä (2 hengelle)
1-2 valkosipulin kynttä
Kevätsipulia
Kesäkurpitsaa
Kirsikkatomaatteja
Tuoretta chiliä
Kaurakermaa
Mustapippuria
Suolaa
Loraus valkoviiniä tai sitruunamehua (tähän käy täydellisesti kaappiin jääneen valkkaripullon pohjat)
Risentan kikhernepastaa
Pastan päälle:
Jotain vihreää (lehtikaalia, rucolaa, basilikaa)
Risentan kurpitsansiemeniä
Jotain herkullista juustoa raastettuna
////////
Laita kattilaan pastavesi kiehumaan ja lisää pastat kiehuvaan veteen. Keitä pastaa 6-7 minuuttia ja siivilöi. Paahda samalla kurpitsansiemeniä hetki kuumalla öljyttömällä pannulla ennen kuin aloitat pastakastikkeen valmistamisen.
Pilko kaikki kasvikset ja kuullota pilkotut sipulit öljyssä. Lisää kasvikset pannulle ja kuullota hetki ennen kuin lisäät joukkoon kaurakerman (noin puoli purkkia) ja mausteet. Hauduta hetki, lisää loraus valkoviiniä tai sitruunamehua ja anna hautua hetki matalalla lämmöllä ennen kuin sekoitat kikhernepastan kastikkeen joukkoon. Tarjoile juustoraasteen, tuoreiden yrtttien ja paahdettujen kurpitsansiemenien kera.
Vitsit on muuten kiva, kun suurin osa Risentan tuotteista on nykyisin helposti kierrätettävissä kartonkipakkauksissa! Monilla muilla brändeillä vastaavat on pakattu muoviin. Hyvä Risenta!
Kommentit
Kikhernepasta on kyllä hyvää! Haluisitko muuten tehdä ”koti sellaisena kuin se on” -postauksen? Oon nähnyt muissa blogeissa ja ne on tosi mielenkiintoisia, ja olis kiva nähdä sunkin kun sulla on niin ihana tyyli ja koti!
Hei joo, mä kuule tartuin heti eilen tuumasta toimeen! Kiitos ehdotuksesta, tää oli hauska. Julkaisen postauksen viikonloppuna :)