Testissä kaurajauhisbolognese

ruoka
6 kommenttia

Helppoja arkikasvisruokareseptejä ei oo koskaan liikaa, joten tässä tulis yksi:

Kaurajauhisbolognese

Vege kaurajauhisbolognese

Oliiviöljyä
1 pussi Elovena Muru-kaurajauhista
1-2 kynttä valkosipulia
1 sipuli
Tomaattimurskaa
Tomaattipyreetä
Tuoretta timjamia
Kasviliemikuutio
Suolaa, pippuria, oreganoa, ripaus sokeria

Kikhernepastaa (Risenta)
Pecorino-juustoa

Paista kaurajauhis öljyssä pannulla. Siirrä kuumennettu kaurajauhis lautaselle odottamaan ja kuullota pannulla öljyssä pilkottu valkosipuli ja sipuli. Lisää joukkoon tomaattimurska ja -pyree, kasviliemikuutio, mausteet ja tilkka vettä. Hauduttele 10-15 minuuttia, maistele ja lisää mausteita makusi mukaan. Lisää joukkoon paistettu kaurajauhis, anna hautua hetki ja tarkistele vielä makua. Tarjoile kikhernepastan ja raastetun pecorinon kanssa – ja juuston skippaamalla annoksesta saa täysin vegaanisen.

******

Koetin joogatunnilla pohtia (jep, en ollut ihan meditatiivisessa tilassa tänään) mitä ruokaa tekisin ja tajusin, että mullahan on kaapissa Elovenalta testiin saatua uutta Muru-kaurajauhista, joten se päätyi testiin tänään. Ja vitsit, olipa tää superhelppo valmistaa – ja maultaan ja koostumukseltaan varsin herkullista! Kaurainen maku tulee vähän läpi, mutta mua se ei häiritse, kun en ajattele tätä ensisijaisesti lihankorvikkeena, vaikka veikkaankin että monelle tämä menisi täydestä jauhelihana. Vaatii muiden kasvipohjaisten tuotteiden tavoin reilua maustamista – pohdinkin, että kannattaisikohan ensi kerralla maustaa kaurajauhista jo kuumennusvaiheessa sen lisäksi, että maustaa tietysti koko kastikkeenkin? Pitää kokeilla!

Uudet kaurainnovaatiot ja kasvipohjaiset ”lihankorvikkeet” kiinnostavat molemmat kovasti – jos haluaa panostaa kotona tehtyyn kasvisruokaan / vegaaniseen ruokaan, muttei aina jaksa pelkkiä papuja ja linssejä, ovat härkikset, nyhtikset ja kaurajauhikset hyviä vaihtoehtoja. Ja fiksumpia ympäristön kannalta kaukaa tuotuun soijaan verrattuna! Vaikka ei sillä, tofulla on kyllä paikka silläkin mun keittiössä, mutta vaihtelu tekee hyvää. Tässä Elovenan kotimaisesta kaurasta valmistetussa Murussa on kivan selkeä raaka-ainelista ja ravintosisältökin hyvä – kurkkaa täältä lisää, jos kiinnostaa.

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Kommentit

Vastaa käyttäjälle Göran Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. ”Ja fiksumpia ympäristön kannalta kaukaa tuotuun soijaan verrattuna!”

    Mihin perustat tämän kommentin? Eläimille tuotavaan rehusoijaan vai ihmiravinnoksi käytettävään? Esimerkiksi soijan (kuivat pavut, suora merikuljetus) osalta rahtien osuus tuotteen loppullisesta hiilijalanjäljestä on nykyään vain noin 5-7 prosenttia. Eli tuotteen kokonaishiilijalanjälki on samaa luokkaa kuin esim kotimaisen kauran.

    Mielestäni raaka-aineet (mitkä ei Suomessa kasva) kannata kasvattaa niille parhaimmassa ja optimaalisessa kasvuympäristössä – energiaa ja luontoa säästäen? mm. kahvipavut, ananakset ja se paljon parjattu soija.

    1. Hitsit, voi olla että mun heitto perustui nyt mututuntumaan! Kuulisin mieluusti aiheesta tarkemmin, jotenkin mulla vaan on ollut mielikuva, että tofu ei ole kaikkista fiksuin valinta – ihmisravintonakaan (rehusoijana nyt siis varsinkaan). Mutta voi hyvin olla että olen väärässä, joten kuulisin mieluusti lisää faktoja :) hit me: [email protected]

  2. Itse kuullottaisin eka sipulit ja sen jälkeen lisäisin jauhiksen. Näin itse jauhis saisi jo makua sipuleista :) Ja kannattaa jo paistovaiheessa maustaa itse jauhistakin vähän (suola, pippuri, savupaprika, yms.) vaikka itse kastikettakin vielä maustaisi perusmausteilla ja yrteillä.

    1. Aaaah totta! Tosi hyvä vinkkaus. Teen näin ens kerralla, tosi loogista itseasiassa :D

  3. Tätä pitää kyl testaa sitten Suomessa käydessä! Kateellisena aina seuraan uusia kasvistuotteita täältä Norjasta käsin, missä saa haaveilla vielä vastaavista :–D Musta toi onkin just tärkeä pointti, että eihän kasvistuotteen tarvitsekkaan, ainakaan mun mielestä, maistua lihalta! Monet mun mielestä sortuu siihen, että valittaa siitä että eihän tää vegaanijäätelö/kasvispihvi/kasvismaito maistu sille ’normaalille’ tuotteelle ja sen takia se maistuu ’pahalle’. Mun mielestä kasvisvaihtoehtojen ei kuulukkaan maistua välttämättä samalle, koska se on täysin eri tuote :–p

    1. Jee, testaa!!

      Ja oon samaa mieltä, ei tarvitsekaan maistua lihaversion korvikkeelta :D Mä myös luulen että jos on ollut pitkään vegaani, ei haluakaan että mikään juttu maistuisi täysin lihaa tai maitotuotetta vastaavalta – mua ainakin vähän äklöttää maito ja kermajätskin maku nyt kun en oo niitä aikoihin ostanut itse.