365 days with Ida

Tyylipohdintaa, luonnonkosmetiikkaa, musiikkilöytöjä, herkullista ruokaa & Helsinki-vinkkejä!

tiistai

10

maaliskuu 2015

17

COMMENTS

Vinkkejä Olympus-tytöille ja -pojille

Written by , Posted in Lifestyle

Veera veti meidän bloggaajakokoonpanolle mainion Olympus workshopin Ilveksen ylimmän kerroksen kokoustiloissa. Huikeat puitteet sopivat hyvin kuvausharjoituksiin; kamalasta kelistä huolimatta valoa riitti kiitettävästi. Ja voi kuinka tarpeeseen tuo koulutus tulikin; minulle ja ilmeisesti myös monelle muulle. Tämän vuoksi ajattelin jakaa parit vinkeistä myös teille; jospa joku muukin oppii jonkun uuden kikan. Pieniä juttuja joilla on lopulta aika paljon väliä. Kiitos Olympukselle koulutuspäivän mahdollistamisesta! ♥

Noniin. Mun kamerani on Olympus PEN e-p5. Ihan paras. Ja kerää usein kehuja old skool -ulkonäönsä takia. Aloitetaan vinkistä jonka sain jo varmaan ekaa kertaa Olympusta testaillessani. 

Tämä on mielestäni tavallaan se tärkein vinkki jonka olen oppinut Olympuksen perusasetuksista; miten saa sävyt viileämmiksi. Näyttääkö kuvat kamerassa punertavilta? Ei enää! Olympuksen näytöt taittavat aavistuksen punaiseen (yleensä jokaisella kameralla on joku tietty sävy mihin kuvat taittaa, joillain magenta, Olympuksella punainen), joten tämä helpottaa paljon.

Klikkaa menu -> Custom menu -> Color / WB -> Keep Warm Color -> OFF. Nyt näyttää kuvat näytöllä paremmilta!

Veeran pitämästä Olympus Workshopista jäi uusimpana vinkkinä mieleen valkotasapainon mittaaminen. Olen luottanut noihin valmisasetuksiin ihan täysin ja Auto-asetus toimiikin yllättävän hyvin. Mulle oli kuitenkin ihan uutta tietoa että kameraan voi tallentaa omia valkotasapainoasetuksia! JES! Tämän avulla kuvaaminen haastavammissa olosuhteissa helpottuu. Perusvalikosta löytyy tuo WB-menu. Selaa niin kauan, että näkyviin tulee kaksi (tai mallista riippuen useampikin vissiin?) tuollaista kolmioiden päällä olevaa pallo -kuvaketta (ammattilaistermistöä, yes). Paina haluamasi kohdalla INFO-näppäintä näytön ohjeiden mukaisesti (näkyy ylläolevassa kuvassa vähän kehnosti) ja ota kuva sen tilan valkoisimmasta kohdasta. Näin kameraan tallentuu asetus sen tilan ja valon valkotasapainosta. Helpottaa esim. kylppärin keltaisessa valossa kuvatessa ja jälkikäsittelyn määrä vähenee huomattavasti. 

Tämä asetus pysyy tallennettuna niin kauan, kunnes tallennat päälle uuden asetuksen. Jos siis esim. kuvaa kotona tietyssä kohdassa asukuvia, voi valikkoon tallentaa oikean valkotasapainon sitä varten. Mua tämä auttaa eniten juurikin haastavassa valaistuksessa. Oisko tästä Paju apua ravintolakuvailuunkin? 

Toinen tärkeä juttu jonka opin Olympus workshopissa, on tuo valonmittausalueen valinta. Käytän normaalisti tuota ESP-asetusta joka mittaa valon koko alueelta. Esim. asukuvia ottaessa (yksi selkeä kohde, tausta saa olla blurria) tuo Ctr-Weighted -asetus olisi kuitenkin huomattavasti parempi! Sävyt tulevat paljon kauniimmiksi ja kuva valoittuu paremmin, kun tarkennus ja valo mitataan vai tietyltä alueelta. Tuo Ctr-Weighted kantsii siis valita kun kuvattava kohde on selkeä ja erottuu muusta kuvasta.

Olympukseen liittyvinä vinkkeinä täytyy tietysti suositella tuota omaa runkoa, E-P5 on ollut ihan paras! Olen kyllä kuullut kovasti kehuja myös E-PL7:sta, joten jos kameran ostaminen olisi nyt ajankohtaista, harkitsisin noiden kahden välillä. Mun ykkössuosikki on 25mm f1.8 objektiivi. Sillä saa kauniita yleiskuvia ja kauniin syväterävyyden kuviin ja objektiivi on valovoimainen ja laadukas. 25mm objektiivilla saa kuvattua ravintolassa annoksensa ilman että tarvitsee nousta pöydästä ja peruuttaa (:D oh yes, tuttua 45mm/50mm putkella) ja asukuvat onnistuvat nekin hyvin. 45mm on täydellinen henkilökuvaukseen ja yksityiskohtien ikuistamiseen, mutta esim. reissussa 25mm on kätevämpi. Juuri nyt mulla on testissä myös laajis, ai vitsit en malta odottaa että tulis joku nätti päivä ja pääsisin kuvailemaan sillä ulos! 

Lisää luettavaa:

17 Comments

  • ida365 ida365
   • Riikka
    • ida365 ida365
 1. Kaina
  • ida365 ida365
  • ida365 ida365
  • ida365 ida365
  • ida365 ida365
 2. miu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *