365 days with Ida

Tyylipohdintaa, luonnonkosmetiikkaa, musiikkilöytöjä, herkullista ruokaa & Helsinki-vinkkejä!

maanantai

12

lokakuu 2015

38

COMMENTS

Vähemmän on enemmän — R/H MAGIC KNIT SWEATER

Written by , Posted in Muoti

Viime reissullani Helsinkiin ostin itselleni R/H:n neuleen, josta oli haaveillut kesästä saakka. Vaikka neule oli kertaostoksena hintava, tiedän saaneeni rahoilleni vastinetta. Superlämmintä villaa oleva neule istuu ihan täydellisesti eikä kutita lainkaan iholla. Tämä lyhyempi malli Magic Knit Sweaterista on just oikean mittainen mulle farkkujen kanssa, mutta olen testannut, että se näyttää kivalta myös hameiden kanssa. Neule on suunniteltu Suomessa ja valmistettu Virossa, mikä tuntuu olevan nykyisin melkoisen harvinaista, että suomalaisten brändien tuotteet valmistettaisiin niinkin lähellä kuin Virossa. Vitsit miten tykkään tästä! 

Pohdiskelin mun kulutustottumuksia kun mietin, onko mulla varaa ostaa uutta neuletta, joka on sen hintainen, että ostosta todellakin täytyy pohtia. Olen kehittynyt vaatteiden suhteen tosi nirsoksi ja tarkaksi; syynään aina materiaalilaput ja ostan vain sellaisia materiaaleja, joiden tiedän kestävän käyttöä. Ei ole mitään hullumpaa, kuin käyttää jotain vaatetta kerran tai kaksi ja todeta se sitten käyttökelvottomaksi surkean materiaalin vuoksi. Huomaan, etten ole tehnyt viime vuosina enää kovin useita virheostoksia, vaikka ne toki ovatkin inhimillisiä – kaupassa ei voi tietää, mistä vaatteesta muodostuu suosikkivaate ja mikä ei vaan jostain syystä arjessa toimikaan. Onneksi monia tuollaisiakin seikkoja voi miettiä jo ostohetkellä; mihin kaikkeen voin yhdistää tämän vaatteen, tuntuuko se superhyvältä ja helpolta päällä, onko väri tai kuosi ajaton, imarteleeko malli ja pituus. Ystäväni on kehittänyt hyvän säännön: jos vaate tekee mieli jättää päälle samantien, on se harkinnan arvoinen. Jos taas ei tule välitöntä fiilistä siitä, että haluaisi pukea vaatteen heti päälleen, kantsii se suorilta hylätä (ellei nyt ole kyse tyyliin sukista…. mutta hmm, niitä ei ehkä kauhean usein tarvitse sovitella). Mitä mieltä te olette tuosta?

Koetan miettiä tuotteen alkuperää ja sen valmistusolosuhteita ostopäätöstä tehdessä, mutta olen kokenut sen todella vaikeaksi vaatteiden kohdalla. Ruuan ja kosmetiikan suhteen tämä on huomattavasti helpompaa, valinnanvaraa ja tyylikkäitä vaihtoehtoja on kosmetiikassa todella paljon, kun taas vaatteiden suhteen joutuisi tekemään usein sellaisia kompromisseja, että tietäisi, ettei sitä eettisissä olosuhteissa valmistettua vaatetta tulisi käytettyä, jos tyyli ei iske ja kolahda. En esimerkiksi todellakaan käyttäisi luonnonkosmetiikkaa, ellei se toimisi. Enkä söisi luomua, jos se olisi tosi pahaa ja mautonta; onneksi näin ei ole. Luonnollisen kosmetiikan ja luomun tai reilun kaupan (tai lähellä viljellyn tms) ruuan suhteen ei nykyisin tarvitse tinkiä juuri mistään. Vaatteiden kohdalla sen sijaan tuntuu, että hinnat ovat aina kolminumeroisia tai sitten joutuu tinkimään omasta tyylistään ja/tai vaatteiden istuvuudesta. Korkeat hinnat on helppo käsittää, mutta tällöin ostopäätöksestä täytyy olla todella varma. Mikään ei kismitä enempää, kuin vähälle käytölle jäänyt kallis ostos. Onneksi tyylikkäiden, eettisten ja ekologisten vaatteiden tarjonta kasvaa sitä myötä kun kuluttajissa herää kiinnostus ja onneksi monet merkit ja brändit alkavat olla avoimempia ja läpinäkyvämpiä tuotteidensa alkuperän ja valmistusolojen suhteen. 

Mun vaatefilosofiani onkin tämän vuoksi less is more. Kun ostan jotain, haluan tietää että sille on paljon käyttöä, enkä kyllästy siihen vuodessa. Usein mietinkin, että osaanko kuvitella käyttäväni vaatetta vielä vuodenkin päästä. Lisäksi suosin kirpputoreja, niin facebook-kirppiksiä kuin ihan konkreettisiakin kirpputoreja. Kaipaan Tampereelle enemmän laadukasta kirppismeininkiä, mutta silloin tällöin täältäkin tekee hyviä kierrätettyjä löytöjä. Kierrätän tai lahjoitan hyväntekeväisyyteen kaikki itselle tarpeettomat vaatteet (ja muutkin tavarat), mutta en huijaa itselleni lupaa shoppailla kirpparilla vain siksi, että kirppisvaatteet ovat ekologisempi valinta. Enkä ikinä osta mitään sillä ajatuksella, että sen voi sitten myydä tai laittaa kirppikselle, jos se ei olekaan hyvä. Kun pidän nuo ajatukset mielessäni, en osta mitään ”ihan kivaa” niin kuin joskus nuorempana. 

Vaatteiden huolto on myös tärkeässä roolissa, kun haluaa kuluttaa vähän ja saada lempparivaatteet kestämään. Vaatteet kannattaa aina pestä pesuohjeiden mukaisesti. Pesuväliä kannattaa venyttää tuulettamalla ja pakastamalla vaatteita ja herkimmät materiaalit kannattaa viedä ammattilaisen pestäväksi. On paljon fiksumpaa maksaa rikkinäisen vaatteen tai kenkien korjaamisesta, kuin ostaa uudet tilalle, jos pelastusoperaatio on suinkin mahdollinen. Jotta jaksaisi kiikuttaa kengät suutariin, täytyy vaatteesta oikeasti tykätä – siksi ei kannata ostaa mitään ihan kivaa. 

Kiteytyksenä pohdinnoilleni; kyllä, just tällaisiin vaatteisiin on hyvä sijoittaa. Suomalaiseen suunnitteluun ja naapurimaan osaamiseen sekä ajattomaan ja kestävään tyyliin. Tämmöisistä ostoksista tulee myös oikeasti hyvä mieli, sillä tietää, että rahat menevät tekijöille eivätkä katoa välikäsille.

knit sweater – R/H · coat – Lindex · jeans – Bik Bok · trainers – Reebok · leather bag – Asos · pearl earrings – My mom 

kuvat: maj / magicpoks

En malta odottaa, että pääsen jossain vaiheessa testaamaan tämän mekon – se on ihan täydellisen näköinen! R/H on ollut vuosia mun lempparimerkki suomalaisista vaatemerkeistä. Jokaisessa mallistossa on aina joku vaate, josta haaveilen. 


Lisää luettavaa:

38 Comments

  • ida365 ida365
   • Jenni
  • ida365 ida365
  • ida365 ida365
 1. Noora
  • ida365 ida365
 2. sisa
  • ida365 ida365
 3. MINNNNA
  • ida365 ida365
 4. MINNNNA
  • ida365 ida365
 5. Janniina
  • ida365 ida365
    • ida365 ida365
 6. Terhi
  • ida365 ida365
  • ida365 ida365
  • ida365 ida365
 7. amppu
  • ida365 ida365
   • amppu
 8. elina
  • ida365 ida365

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.