365 days with Ida

Tyylipohdintaa, luonnonkosmetiikkaa, musiikkilöytöjä, herkullista ruokaa & Helsinki-vinkkejä!

torstai

22

syyskuu 2016

10

COMMENTS

Esse — kokemuksia ihonhoitotuotteista 2/2

Written by , Posted in Kauneus, Luonnonkosmetiikka

Kerroin eilen Esse-ihonhoitosarjan taustoja ja nyt vuorossa on tuotteet, joita olen testannut. 

Esse-sarjaan kuuluu erilaisia vaihtoehtoja erilaisille ihoille ja iho-ongelmille. Tuotteet valitaan ihon sen hetkisen tilanteen mukaan. Minulle valikoitui käyttöön ekan Esse-hoitolakokemukseni jälkeen puhdistustuotteeksi Esse Cream Cleanser*, joka sopii hyvin kuivalle, herkälle ja ikääntyvälle iholle. Ihon kosteutukseen valikoitui Toner-kasvovesi*, joka sopii kaikille ihotyypeille. Kasvovoiteeksi päiväkäyttöön valikoitui Deep Moisturiser*, jonka uudistunut versio sisältää probioottista uutetta (tässä minun versiossani ei vielä ollut) ja yökäytössä jatkoin kotoa löytyvien luonnollisten öljyjen käyttöä Esse-kosmetologia öljyistä konsultoituani. Tämä tuotekavalkaadi on Essen ”peruslinjaa”. Nyt kun Deep Moisturiser on uudistunut, ja siinä on probioottista uutetta, on tuo voide kokeilemaani tehokkaampi, eikä enää minun silmissäni ”peruslinjaa”, jonka idea on ylläpitää ihon optimaalista pH-tasapainoa. 

Kun aloittaa Esse-tuotteiden käytön, on tärkeää, että ammattilainen valitsee parhaiten ihollesi sopivat tuotteet. On myös hyvä käydä läpi, mitä muita ihonhoitotuotteita käytät, sillä Esse-tuotteita (tai Esse-kuurin aloittaessa) on tärkeää, että ihon pH-tasapaino pysyy optimaalisena, eli 4-5 välillä. Muutoin esim. kalliiden probioottien vaikutus menee hukkaan, jos laitat probioottisen seerumin päälle tavallista yövoidetta (jossa on väärä pH tai esimerkiksi säilöntäaineita), joka tuhoaa nuo elävät bakteerit samantien. 

Esse-tuotteita käyttäessä suositellaankin täysin luonnonkosmetiikan käyttöä (ja kosmetologit suosittelevat usein meikeiksi mineraalimeikkejä, sillä ne ovat puhtaimpia mahdollisia – ihan kaikista meikeistä, mutta myös luonnollisista – eivätkä siten pilaa suotuisaa kasvuympäristöä), sillä monissa tavallisissa kosmetiikkatuotteissa olevat säilöntäaineet ovat jo itsessään niin vahvoja, että ne tuhoavat probiootit samantien. Ei ole kuulemma myöskään yksinkertaista saada voiteen tai seerumin pH:sta optimaalista, eli ei ole itsestäänselvää, että edes luonnonkosmetiikan voiteissa olisi oikeanlainen pH, joka on oleellista tuotteiden toimivuudelle. Ei siis kannata tuhlata rahojaan johonkin yksittäiseen tuotteeseen ilman, että vähän perehtyy aiheeseen ja on valmis sitoutumaan tuotesarjaan. Näin etenkin, kun ottaa käyttöön Essen kalliimpia ja hoitavampia probiootteja sisältäviä tuotteita, joiden kanssa on ehdottoman tärkeää käyttää vain Esse-tuotteita. Peruslinjan tuotteita (joissa ei ole probiootteja tai biome+-teknologiaa – josta lisää alempana) voi käyttää vapaammin muuhun luonnonkosmetiikkaan yhdistettynä ilman että tuotteen hoito-ominaisuudet menevät haaskeelle.

Mutta nyt siihen tuoteperheeseen, joka sytytti minut lopullisesti Esse-tuotteille, nimittäin:

Esse Sensitive-kuuri

Tykkäsin noista alkuun valituista tuotteistakin kovasti, mutta jossain vaiheessa ihoni ärsyyntyi tavalliseen tapaansa ja puski pintaan näppyä (ja kuivui, kun koetin kuivattaa näppyjä täsmätuottein, jonka ansiosta iho alkoi puskea pintaan liikaa rasvaa – mikä ihana oravanpyörä!) ja oli muutenkin ärtynyt, joten kosmetologini suositteli, että ottaisin käyttööni Essen Sensitive-sarjan, jota käytetään kuuriluontoisesti ja vain Sensitive-tuotteiden kanssa. Sensitive-tuotteita on neljä; kaksi kosteusvoidetta, putsari ja seerumi, joten tämän kuurin aloittaminen tarkoittaa ihonhoitotuote-detoxia. Ihonhoitotuote-detoxin ideana onkin karsia kaikki ulkoiset haittatekijät pois ja rauhoittaa ihoa tehokkaasti kuurin avulla. Sensitive-sarja on Esse-sarjan uusin tuoteperhe, joka sisältää probioottisia uutteita, joiden tehtävänä on palauttaa ihon suojabarriäärin toiminta niin, että ihon herkkyysreaktiot vähenevät. Allergisten reaktioiden mahdollisuus on minimoitu käyttämällä valmistukseen mahdollisimman hellävaraisia luomuraaka-aineita.

Otin tuolloin käyttööni Sensitive-sarjan Sensitive Cleanserin*, Sensitive-seerumin* ja Sensitive Nourish Moisturiserin*, jota käytin yövoiteena, mutta päivisin jouduin luistamaan kuurista aavistuksen ja käyttämään kevyempää kosteusvoidetta, Deep Moisturiseria. En tiedä oliko sillä väliä, että käytin päivällä muuta kuin Sensitive-sarjan voidetta, mutta en yksinkertaisesti voinut käyttää noin tuhtia, kermaista ja hoitavaa voidetta päivällä – meikki ei olisi pysynyt rasvoittuvalla ihollani. Yökäytössä tuo kaksikko, Sensitive-seerumi ja -voide olivat täydellisen rauhoittavat ja ihoa hellivät.

Sensitive-sarjassa käytetään Biome+-teknologiaa, joka mahdollistaa tuotekoostumukset, joissa prebiootit suosivat valikoidusti hyvien bakteerien kasvua yhdessä probioottisten uutteiden kanssa. Ja osassa tätä teknologiaa suosivissa tuotteista on niiden lisäksi myös eläviä probiootteja (Sensitive serum), jotka parantavat ihon mikrobikoostumusta aktiivisesti. Sensitive Serum sisältää yli miljardi elävää probioottista Lactobacillus-mikrobia millilitraa kohden. Mikrobit aktivoituvat iholle päästyään ihon kosteudesta ja aktiivisina ollessaan ne korjaavat epätasapainotiloja ja vahvistavat suojabarriäärin toimintaa. Jotta tuotteen elävät mikrobit säilyisivät elävinä, tuote tulee käyttää kuurina loppuun pakkauksen avaamisen jälkeen (kestää n. 2-3kk) ja tuote pitää säilyttää 4-35 celcius-asteen lämpötilassa. Seerumia tulisi käyttää kahdesti päivässä Sensitive-sarjan voiteen kanssa – näin saadaan irti paras teho, mutta tärkeintä on, ettei kuurin aikana käytetä muiden tuotemerkkien tuotteita. 

Olin siis kuurin ajan melkoisella kosmetiikka-detoxilla, kun käytin Sensitive-seerumin keston ajan vain neljää tai viittä (iltaisin: putsari+seerumi+voide, aamuisin välillä myös Essen kasvovesi+kevyempi Esse-voide) tuotetta. Jotta arvokkaahkosta kuurista saa kaiken irti, olisi tietysti hyvä pystyä käyttämään tuotteita aamuin illoin ja vain näitä kolmea tuotetta. Tämä on tärkeää etenkin, jos aletaan rauhoittaa todella ärtynyttä ihoa.

Rasvoittuvalle ja normaalille herkälle iholle tarkoitetussa Esse Sensitive Hydro Moisturiser* -voiteessa on sekä prebiootteja (inuliini ja a-glucanolikosakkaridi (Alpha-Glucan Oligosaccharide), jotka vähentävät herkän ihon ärsytystä, punoitusta ja karheutta sekä edistävät hyödyllisten mikrobien kasvua) että probiootteja, Lactobacillus-uutetta parantamaan ihon hyödyllisiä mikrobipopulaatioita. Nämä yhdessä parantavat ihon kuntoa ja kimmoisuutta parantamalla mm. kosteuden sitoutumista. Tämä olisi varmaankin ollut mulle parempi tuote kuin Nourishing Moisturiser, joka on tarkoitettu kuivalle ja herkälle iholle, mutta koska olin saanut tuon kosteuttavamman voiteen pr-tilaisuudesta testiini, käytin sen Sensitive-kuurini aikana öisin ja aamuisin käytin muita Esse-tuotteita. 

Sensitive Cleanser minimoi herkän ihon ärsytyksen mutta poistaa silti meikin tehokkaasti. Iho jää pestynä rauhallisen ja miellyttävän tuntuiseksi. Kun alun herkkyys oli Sensitive-kuurin myötä rauhoittunut, otin putsaukseen mukaan musliiniliinan jonka ansiosta iho tuntuu vielä  puhtaammalta – omani on Hyvän Olon Maailma -merkkiä täältä*. Myös Sensitive-sarjan putsarissa on Lactobacillus-uutetta ja toisena aktiiviaineena aloe veraa, joka rauhoittaa ja hoitaa ihoa. Raaka-aineet on pidetty minimissä jotta tuote olisi poikkeuksellisen mieto. 

Kuuria kokeiltuani sanoisin, että kuuri on helposti sen n. 200 € arvoinen (seerumi kesti itselläni 2-3kk, voide ja putsari 3-4kk, eli hinta on todella kohtuullinen pitkällä aikavälillä ajateltuna), mikäli ihosi on herkkä, haastava, ärtynyt tai epätasapainoisessa tilassa. Essen perustajan mukaan herkkä iho ei ole ihotyyppi – se on vain ihon kunnon tila. Esse Sensitive-kuurin tarkoituksena on palauttaa herkistynyt iho takaisin normaaliin, terveeseen kuntoon. En ole ihan varma ajattelenko tästä ihan yhtä suoraviivaisesti, mutta ymmärrän pointin ja uskon, että monen iho on herkän ihon diagnoosin sijaan herkistynyt. Sen sijaan uskon, että pohjoismaalainen iho voi kyllä olla myös herkkä olematta herkistyneessä tilassa; ihomme täällä pohjoisessa kun tuppaavat usein olemaan melko ohuita ja sen vuoksi helposti ympäristöömme reagoivia. Mutta tämä Trevorin ajattelutapa kertoo mielestäni paljon siitä, miten tehokas tuotesarja on kyseessä. 

Sensitive-seerumin loppumisen jälkeen ihoni oli selkeästi rauhoittuneempi ja jatkoin Sensitive-sarjan putsarin ja yövoiteen käyttöä ja muiden tuotteiden osalta siirryin takaisin aiemmin käyttämiini Esse-tuotteisiin ja ostin pari uutta tuotetta käyttööni. Ostin kosmetologini suosituksesta Toner Plus -kasvoveden*, joka on kallis, mutta aivan timanttinen tuote sekä Light Moisturiserin*, joka sopi kesällä päiväkäyttöön meikin alle vieläkin paremmin kuin Deep Moisturiser. Light Moisturiser on ihan älyttömän hyvä kosteusvoide, ekaa kertaa vuosiin (!!) musta tuntuu, että olen löytänyt vakkarikosteusvoiteelleni kilpailijan. Light Moisturiser jättää ihon mattapintaiseksi ja sopii nuorelle ja rasvoittuvalle iholle. Se on antioksidanttinen ja sen rasvahappokoostumus vastaa luonnollista talia, joten se tasapainottaa herkästi rasvoittuvaa ihoa. Ihan älyttömän hyvä tuote, suosittelen, mikäli olette aiemmin intoilleet samoista kosteusvoiteista kuin minä. 

Toner Plus -kasvovedessä on myöskin käytetty Biome+-teknologiaa, eli probioottien ja prebioottien ainutlaatuista sekoituista, joka stimuloi antimikrobisten peptidien eritystä, lisää hyödyllisten mikrobien moninaisuutta ja määrää ja stimuloi ihon immuunivastetta. Toner Plus on parhaimmillaan kuivan, ikääntyvän, atooppisen tai herkän epätasapainoisen (that’s me) ihon päivittäisessä hoidossa. Toner Plus -kasvovedessä on kahta eri probioottia, Lactobacillus caseita ja Lactobacillus acidophilusta. Tämä kasvovesi on sellainen taikavesi, että kun mun iho alkaa puskea pikkunäppyä esim. kuukautiskierron vuoksi, rauhoittuu iho todella nopeasti, jopa jo yhden käyttökerran jälkeen. Tykkään tämän aiheuttamasta kivasta pienestä pistelystä iholla; se kertoo, että tuote tekee tehtäväänsä. Pistely kestää vain pienen hetken ja iholle jää kiva tuntu, kuin päällä olisi miellyttävä suoja. 

Nyt uusimpana Esse-tuotteena käytössäni on öisin Repair Oil*, josta pidän kovasti. Se on todella antioksidanttinen öljy, sisältäen mm. Kalaharin meloniöljyä, ruusunmarjaöljyä, marulaöljyä, e-vitamiinia, yangu- ja mankettiöljyä sekä laventelia. Auttavat mm. arpien hoidossa, rauhoittavat, pehmentävät ja sisältävät runsaasti omega-rasvahappoja. 

Näiden esittelemieni tuotteiden lisäksi näistä tuoteperheistä löytyy useampia tuotteita (naamioita, kuorintoja, vartalotuotteita – en ole ehtinyt testata näitä vielä!) ja lisäksi Esse-sarjaan kuuluu Esse+ -tuoteperhe*, joka ei olekaan vielä tuttu minulle käytännössä. Kaikissa Esse Plus -sarjan tuotteissa on kolmea eri elävää probioottia. Esse+ -sarjan tuotteita käytetään vain muiden Esse-tuotteiden kanssa, sillä linja on suuniteltu uudistamaan ihon mikrobiomin tietyssä ajassa, eikä se onnistu, jos ihon ekosysteemi saastuu tai pH-arvo muuttuu. Tämän linjan avulla on saatu erinomaisia tuloksia sekä aknen (erityisesti aikuisiän) että ekseeman hoidossa. Näitä haluaisin kokeilla seuraavaksi – voisivatkohan nämä tehota vielä Sensitive-kuuriakin paremmin? 

Esse on ihan älyttömän kiinnostava ja toimiva tuotesarja. Ihon hyvien mikrobien ruokkiminen ja pH-tasapainon ylläpito perustuu siihen, että ihon kunto saadaan palautettua ja ongelmat korjattua hyvien mikrobien avulla. Tämän vuoksi on tärkeää, että Esse-tuotteita käyttäessä luopuu muista tuotteista tai keskustelee muiden luonnonkosmetiikkatuotteiden käytöstä Esse-kosmetologin kanssa. 

Tämä postaus on pitkä ja täynnä asiaa, mutta yksi kiinnostava juttu vielä loppuun. Olen ollut parilla Essen perustajan, Trevor Steyn, pitämällä Esse-luennolla ja on ollut todella mielenkiintoista kuulla, mihin esimerkiksi todella voimakas Roacuttan-kuuri perustuu. Se käytännössä tuhoaa suuren joukon mikrobeja – sekä hyvät että huonot – jonka jälkeen toivotaan, että hyvät mikrobit ottaisivat vallan ja ongelma, eli tässä tapauksessa akne, katoaisi. Kuten moni Roacuttan-kuurin syönyt tietää, ei ongelma usein katoa ensimmäisellä tai toisellakaan kuurilla. Ja jokainen kuurin syönyt ja sitä harkinnut taatusti tietää, millaista myrkkyä se on elimistölle. 

Samasta aiheesta puhutaan, kun puhutaan siitä, miten antibiotit vaikuttavat elimistöömme. Ne tuhoavat nimittäin myös suoliston hyödyllisiä bakteereja ja tämä näkyy Trevorin mukaan elimistössä vielä kahden vuoden kuluttua antibiottikuurin syömisestä. Ymmärrän, että on tilanteita, joissa antibiottikuuri on ehdoton, mutta ajatus siitä, miten monta antibiottikuuria olen lapsena ja nuorena syönyt poskiontelontulehduksiin mietityttää minua. Voiko iho-ongelmani olla jollain tapaa seurausta mikrobikannan järkkymisestä ja hyvien mikrobien tuhoutumisesta? Suolistolla ja sen bakteereilla kun on suuri vaikutus myös ihoomme… No, nämä ovat minun osaltani spekulaatiota, kun en ole alan ammattilainen, mutta aihe on kyllä todella mielenkiintoinen ja uskon, että tiede tulee kehittymään tällä saralla paljon tulevina vuosina. Tämän takia Esse-sarja on kokonaisuudessaan niin kiinnostava. Alkavatkohan muut sarjat jossain vaiheessa kiinnittää enemmä huomiota esim. optimaaliseen pH-tasapainoon? Vai tekeekö muutkin sarjat jo näin, mutta eivät vain tajua kertoa siitä tai ottaa sitä osaksi viestintäänsä? 

Huh! Kysykää, jos jokin asia jäi mietityttämään! Asiaa oli niin paljon, että voi hyvin olla, että olen sokaistunut omille jutuilleni ja jättänyt jotain oleellista kertomatta. Jos Esse-tuotteet alkoivat kiinnostaa, niin täältä voit kurkata lähimmän Esse-hoitolan. Olen niin innoissani tästä sarjasta, että uusien luonnonkosmetiikkatuotteiden testaaminen on välillä vähän jäänyt, vaikka toki olen Sensitive-kuurin loputtua testaillut muitakin brändejä harkitusti. 

* -merkityt affiliate-linkkejä

Lisää luettavaa:

10 Comments

    • ida365 ida365
  1. nnn
  2. Mari
  3. SeSilja
  4. Johanna
    • ida365 ida365

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *