365 days with Ida

Tyylipohdintaa, luonnonkosmetiikkaa, musiikkilöytöjä, herkullista ruokaa & Helsinki-vinkkejä!

maanantai

14

marraskuu 2016

14

COMMENTS

Ravitsemusterapeutin vinkit kasvissyöjälle

Written by , Posted in Hyvinvointi, Ruoka

* Yhteistyössä Mehiläinen & Asennemedia

Tämä on mun viimeinen yhteistyöpostaus yhdessä Mehiläisen kanssa. Olen aiemmin kertonut teille taustoistani ja ajatuksistani ravintoon liittyen ja käynnistäni Pippa Laukan vastaanotolla. Puhuimme tuolloin yleisellä tasolla ruuasta ja hyvinvoinnista ja kerroin myös siitä, miksi olen lähtenyt yhteistyöhön juuri Mehiläisen kanssa. 

Pääsin vielä tapaamaan edellisessä postauksessa mainitsemaani Pippa Laukankin suosittelemaa ravitsemusterapeuttia, Leija-Lotta Kalaojaa tarkempien kysymysteni kanssa. Hänen osaamislistaltaan löytyy mm. syömishäiriöt, allergiat ja maha- ja suolikanavan sairaudet (esim. ärtyneen suolen oireyhtymä, keliakia, ylävatsavaivat). Koska hän on kiinnostunut erikoisruokavalioista, ajattelin, että voisin saada häneltä hyviä vinkkejä ja ajatuksia omaan ruokavaliooni liittyen.

Ennen tapaamista toimitin Leija-Lotalle koostamani ruokapäiväkirjan. Ehdin pitää ruokapäiväkirjaa ainoastaan neljän päivän ajan, mutta sillä päästiin onneksi liikkeelle. Jos haluat, voit kurkata tämän suppeahkon ruokapäiväkirjani täältä.

Leija-Lotta kysyi ensimmäisenä, että miksi tulin tapaamaan häntä; onko mulla ongelmia tai huolia syömiseni suhteen. Kerroin, että tulin tapaamaan häntä yhteistyön tiimoilta ja koska halusin keskustella ruokavaliostani asiantuntijan kanssa. En koe, että mulla olisi isoja ongelmia tai huolia syömisistäni, mutta halusin tietää, saako ammattilainen jotain irti muutaman päivän ruokapäiväkirjasta – olisiko kehitysideoita tai kohtia, joita kannattaisi miettiä. 

Leija-Lotta totesi, että yleensä ruokapäiväkirjaa pidetään ainakin viikon ajan ja sen tulee olla täsmällinen, sillä esimerkiksi mun ruokapäiväkirjasta ei voi laskea mitään määriä ja arviot ja ajatukset siitä ovat siksi summittaisia. Pari päivää on myös liian lyhyt ajanjakso analyysille. Minun ruokapäiväkirjani perusteella syön terveellisesti ja monipuolisesti, eikä perusasioista tarvitse olla huolissaan, mutta Leija-Lotta löysi myös kohtia, joita pohdimme yhdessä vastaanotolla: 

 • Jaksanko aamupalallani tarpeeksi pitkään? Tuleeko nälkä tunnin tai kahden sisällä aamupalan syömisestä? Jos joo, niin voisi olla fiksua lisätä aamupalaan proteiinia esim. soijajugurtin tai kasviproteiinijauheen (esim. hamppu) muodossa. Koen usein pärjääväni aamupalalla lounaaseen saakka, mutta nyt kun mietin, niin onhan siinä tosi vähän proteiinia, vaikka pähkinöitä syönkin. Olen pitänyt tämän mielessäni ja lisännyt pähkinöiden ja siementen määrää hieman. 
 • Saanko tarpeeksi kalsiumia? Suosin juustoissa usein vuohenjuustoa joka on ilmeisesti paljon huonompi kalsiumin lähde kuin lehmänmaito. Jos haluaisin helpolla tavalla lisätä kalsiumin saantia, voisin vaihtaa luomukauramaidon tavalliseen versioon, johon on lisätty kalsiumia ja B12-vitamiinia. Kalsiumia saa myös soijasta, manteleista, seesaminsiemenistä ja esim. Oatlyn kaurajugurtti on kalsiumilla rikastettua. 
 • Seleenin määrä voi jäädä vähäiseksi jos käyttää paljon luomutuotteita, sillä seleeniä lisätään tavallisiin lannoitteisiin ja näin ollen luomuvihanneksissa ja -juureksissa seleeniä ei ole kuten tavallisissa. Seleeni suojaa elimistöä tulehdussairauksilta ja ylläpitää maksan normaalia toimintaa, näkökykyä ja ihon ja hiusten normaalia uusiutumista. Seleenin saannin voi taata syömällä päivässä 1-2 parapähkinää; liian suuri määrä seleeniä ei ole hyväksi, joten kohtuullisuus on tärkeää. 
 • Jodin saantia kannattaa myös tarkkailla, sillä vegaani saa jodia merilevästä (ei kaikista, esim. yleisimmin käytetty nori on huono lähde jodille) ja jodioidusta suolasta. Kasvissyöjä saa jodia myös maidosta ja juustosta sekä kananmunasta. Sitä on myös kaloissa ja äyriäisissä. Uskoisin saavani jodia riittävästi kananmunasta ja maitotuotteista, mutta tämä on kyllä hyvä pitää mielessä! 
 • Jos haluan välillä vaihtelua esim. aamupuurolleni, voisin kokeilla kauran sijaan hirssi- ja tattaripuuroja, jotka ovat molemmat lempeitä vatsalle. 
 • Probiooteista ei ole haittaa elimistölle ja niitä voi syödä jatkuvasti tai kuuriluontoisesti purkista tai koettaa saada niitä ravinnosta esim. hapankaalista, Yosa-kauravalmisteista ja kimchistä. 
 • Muita ravintolisiä (paitsi probiootit ja D-vitamiini) kannattaa käyttää vain kuuriluontoisesti, esim. Immune Support vain kun on tulossa kipeäksi tms. 
 • Muita kasviproteiinivaihtoehtoja ruokavaliota monipuolistamaan: nyhtökaura (tätä käytänkin aina silloin kun sitä suinkin löydän kaupasta), härkis (tosin sisältää jonkin verran lisäaineita) ja quorn (osassa lisäaineita, osassa ei paljoa). 

Mua hieman jännitti lähettää rehellinen ruokapäiväkirja Leija-Lotan luettavaksi, sillä mun kirjauspäiviksi sattui sellainen viikko, jolloin oli syntymäpäiväjuhlat ja pitkän kaavan mukaan nautittu ravintolaillallinen sekä pr-tilaisuutta ja muuta, jotka hieman sekottivat normiarkea. Toisaalta havahduin myös miettimään, että näinhän viikot aika usein kuluvat, vaikka eivät ehkä ihan tällaisia viikoittain olekaan. Alkoholia kului noiden neljän päivän aikana normaalia enemmän ja joinain päivinä ateriarytmit venyivät tavallista enemmän. Siihen olen tyytyväinen, ettei mun ollut vaikeaa olla rehellinen päiväkirjaa kirjoittaessani enkä joutunut miettimään syömisiäni sen takia, että ”ai niin,  mulla on se ruokapäiväkirja, en voikaan syödä tätä keksiä koska en halua kirjoittaa sitä ylös”. Leija-Lotta kertoi, ettei ruokapäiväkirjaa aina tarvita kun hänen vastaanotolleen tulee, mutta usein siitä on paljon hyötyä – jos se on kirjoitettu rehellisesti. 

Minusta on hienoa, että Leija-Lotta uskoo vahvasti yksilökeskeisiin ratkaisuihin ja siihen, että hänen vastaanotolleen tuleville tarjotaan henkilökohtaisia vaihtoehtoja. Ideana on nimenomaan auttaa, eikä missään nimessä tuomita, joten ravitsemusterapeutin vastaanotolle mennessä ei tarvitse ajatella, että joutuu tuomituksi jos omat syömistottumukset eivät ole kunnossa. Leija-Lotta kertoi, että joskus jo ihan tosi pienillä muutoksilla voidaan saada huikeita lopputuloksia ja että pieni muutos voi tehdä suuren eron esim. oloon ja jaksamiseen. 

Puhuimme myös siitä, miten jokaisen hyvinvointiin vaikuttaa niin moni tekijä, ettei koskaan pitäisi puhua pelkästä ravinnosta. Unen määrällä ja laadulla, liikkumisella, arkirytmillä, henkisellä hyvinvoinnilla jne on aivan yhtä paljon väliä hyvinvoinnin suhteen kuin oikeanlaisilla ravitsemustottumuksilla. Siksi näistä kaikista asioista puhutaankin tarpeen tullen Leija-Lotan vastaanotolla. 

Tämä yhteistyö herätteli minut ajattelemaan pienten yksityiskohtien lisäksi myös kokonaisuutta; miksi ihmeessä olen valmis pihistämään yöunistani, jos en ole valmis pihistämään syömisistäni? Entä miksi skippaan joogatunnin kun olo on väsynyt, vaikka tiedän, että saisin joogatunnista lisää energiaa ja rauhallisemman mielen? Välillä on hyvä kuulla itsestäänselviltäkin tuntuvia asioita joltain ulkopuoliselta, että tajuaa, missä asioissa on parantamisen varaa. Minulla ne ovat ehdottomasti nukkuminen ja säännöllinen liikkuminen. Koetan myös miettiä joogalle kaveria – jotain pikkuisen rankempaa, mutta mitä? 

Onko tämä yhteistyö herättänyt teissä ajatuksia? Oletteko pohtineet syömisiänne tai hoksanneet jotain uutta? Entä onko joku teistä käynyt ravitsemusterapeutilla ja saanut apua? 

Lähteet: Mehiläinen.fi, Et 

Ps. Perjantaisin Mehiläisen Snappitilillä on Snapcat-tohtori klo 18-21! Snapchat: mehilainen_fi
Silloin sairaanhoitajat ja kätilöt ovat snäpissä vastaamassa sukupuolitauteihin ja ehkäisyyn liittyviin kysymyksiin


 Tilaa Bloglovin’:ssa / Seuraa Facebookissa

Lisää luettavaa:

14 Comments

  • ida365 ida365
 1. Purre
  • ida365 ida365
   • Maija
    • ida365 ida365
 2. Maija
  • ida365 ida365
   • ida365 ida365
 3. Maija
  • ida365 ida365
 4. Maija
  • ida365 ida365
 5. Heidi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.