365 days with Ida

Tyylipohdintaa, luonnonkosmetiikkaa, musiikkilöytöjä, herkullista ruokaa & Helsinki-vinkkejä!

Yearly Archive: 2018

sunnuntai

25

maaliskuu 2018

5

COMMENTS

E-pillereiden lopettaminen – vuosi ilman pillereitä, mitä tapahtui?

Written by , Posted in Hyvinvointi

ida365.fi e-pillereiden lopetus

* Kaupallinen yhteistyö, Mehiläinen & Asennemedia

Siitä on nyt paria viikkoa vaille vuosi, kun lopetin e-pillerit. Olin miettinyt niiden lopettamista jo jonkin aikaa, mutta vuosi sitten julkaistun e-pilleri-pohdintapostauksen myötä päätös lopulta konkretisoitui. Mulla ei ollut mitään ongelmia pillereiden kanssa, mutta tulin siihen tulokseen, että nyt voisi olla hyvä hetki katsoa, miltä tuntuu ilman.  

Historiani pillereiden kanssa on pitkä: söin e-pillereitä 10 vuotta; aluksi ihon ja ehkäisyn vuoksi, pitkään pelkästään ehkäisyyn ja lopulta jonkin aikaa vain tavan vuoksi samalla jännittäen, että räjähtäisikö ihoni jos lopettaisin pillerit. Teki mieli ottaa selvää, olisiko oloni erilainen ilman e-pillereitä ja olin muutenkin alkanut miettiä, kannattaako pillereitä syödä ”tavan vuoksi”, kun ehkäisytarpeeni ei vuosi sitten ollut säännöllinen. Toisaalta mietin, että onko järkeä lopettaa pillereitä, kun ehkäisytarve voi muuttua – ja se iho räjähtää, sitä jännitin eniten. Jotta pääsisitte paremmin kärryille aiheeseen, niin kannattaa ekana lukaista tämä vuoden takainen postaus

Yhteistyö Mehiläisen kanssa jatkuu. Kävin yhteistyön merkeissä tapaamassa Mehiläisen nuorille naisille suunnatusta ehkäisyklinikasta vastaavaa Anne Paseniusta (terveydenhoitaja, erikoistuu seksuaalineuvojaksi) viime viikolla. Kysyin häneltä sekä itseäni mietityttäneitä kysymyksiä että teidän lähettämiänne kysymyksiä ja kävimme läpi, mitä elimistölle tapahtuu, kun lopettaa tai aloittaa hormonaalisen ehkäisyn.

Tässä postauksessa käyn läpi noita kysymyksiä ja vastauksia ja kerron, miten elimistöni on reagoinut pillereiden lopettamiseen  ensimmäisen vuoden aikana. 

e-pillereiden lopettaminen ja iho

Mitä tapahtuu, kun lopettaa e-pillerit?

Huononeeko ihon kunto, onko mieliala erilainen, vaikuttaako muutos kroppaan? Oheneeko hiukset, poistuuko turvotus? 

Lopettaessani e-pillerit huomasin konkreettisia muutoksia suhteellisen nopeasti. Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana hiukseni alkoivat rasvoittua todella paljon aiempaa nopeammin. Jos pesin hiukset illalla, tuntuivat ne jo seuraavan työpäivän aikana siltä, että olisi syytä suihkia kuivashampoota ja illalla hiukset oli pestävä uudelleen. 

Samassa tahdissa hiusten kanssa alkoi rasvoittua myös kasvojeni iho; yhtäkkiä sekaihoni olikin kauttaaltaan rasvoittuva! Se oli kieltämättä aika ärsyttävää ja hämmentävää, mutta parissa kuukaudessa se helpotti ja nyt tilanne on täysin normalisoitunut. 

Vartalon ihossa en huomannut muutoksia, en myöskään turvotuksen tai vastaavan suhteen, mistä moni kommentoi aiempaan postaukseen. Zoelyt eivät siis selvästikään olleet aiheuttaneet mulle turvotusta – rintojen kokokin on tismalleen sama kuin ennen eikä paino ole muuttunut sekään. Cypretylejä syödessäni kroppaan kertyi aika paljonkin nesteitä, mutta Zoelyt eivät aiheuttaneet minulle samaa. 

zoelyn e-pillerit iho

Tiedän monia, joiden hiukset ovat ohentuneet ja ihon kunto muuttunut dramaattisesti huonompaan pillerit lopettaessa, mutta ainakaan tämän vuoden aikana muutokset eivät ole olleet dramaattisia. Ihoni on aina ollut oikutteleva ja kenkkuileva ja se on ehdottomasti ollut parhaimmillaan silloin, kun söin Cypretyl-merkkisiä e-pillereitä juurikin ihonhoitoon määrättynä. Viimeiset vuodet söin Zoelyn-merkkisiä e-pillereitä, jotka ovat Mehiläisen ehkäisyasiantuntijan Anne Paseniuksen mukaan neutraalit siinä mielessä, että niiden ei pitäisi vaikuttaa ihoon niin positiivisesti kuin negatiivisestikään. Ehkä siksi ihoni kunnossa ei ole lopettamisen myötä tapahtunut suuria muutoksia? 

Olen miettinyt, että uskallanko vielä huokaista helpotuksesta, sillä useammalla tutulla iho tuntuu räjähtäneen noin vuoden päästä pillereiden lopetuksesta, eli näihin aikoihin… Tähän ei kuitenkaan ilmeisesti ole mitään lääketieteellistä selitystä, että se liittyisi pillereihin, sillä pillerit lopetettuaan esimerkiksi ehkäisyteho loppuu samantien eikä ole mitään maagista ajanjaksoa, jonka aikana elimistö ”puhdistuisi”. Tätä tukisi tietysti sekin ajatus, että huomasin elimistössäni suurimmat muutokset heti 3kk sisällä lopettamisesta, mutta toisaalta elimistömme on niin ihmeellinen kokonaisuus, että voi olla, ettei kaikkea oikeastaan voikaan selittää. Voi hyvin olla, että joillain vuoden päästä alkaneet iho-oireet liittyvät pillereihin ja joillain eivät. Pidän sormia ristissä ja toivon parasta. 

Kuukautiset olivat alkuun vähän epäsäännölliset; ne kyllä alkoivat normaalisti heti, mutta kierto oli alkuun vain 14 päivää, mikä hieman hirvitti. Pillereitä syödessä kiertoni oli sen säännölliset 28 päivää, sillä en useinkaan syönyt kahtaa laattaa putkeen. Olin siis tottunut todella säännölliseen rytmiin kymmenen vuoden ajan, joten epäsäännöllisyyteen joutuu hieman asennoitumaan. Anne vinkkasi, että jos kuukautisia ei kuulu muutamaan kuukauteen pillereiden lopettamisesta, kannattaa käydä lääkärissä tutkituttamassa tilanne. 

Nyt kierto on onneksi tasoittunut aika hyvin 21-24 päivän välille. Toivotaan että kierto pitenisi vielä hieman, mutta ainakin meininki on suhteellisen säännöllinen, niin kuin myös aikoinaan ennen pillereiden aloittamista. En muista että mulla olisi koskaan ollut säännöllisyyden suhteen isompia ongelmia, mutta en enää muista, miten pitkä mun luonnollinen kierto ennen pillereiden aloittamista oli. Hyvin mahdollista, että se oli vähän keskimääräistä nopeampitemoisempi, kuten nytkin.

Kivut eivät ole pahentuneet tai helpottaneet eikä PMS-oireissa ole kohdallani eroa pillereillä tai ilman. Kuukautiset ovat nyt ehkä hieman runsaammat alkuun, mutta kestävät ihan yhtä vähän aikaa kuin pillereitäkin syödessäkin. 

Ekojen kuukausien aikana huomasin selkeästi myös sen, että ihokarvani tummentuivat hieman – niin hiukset kuin muutkin karvat. Jossain määrin tämä on kiva juttu, mutta esim. tummemmat ihokarvat siellä, missä en niiden toivo olevan, eivät ilahduta. Sokerointivinkkejä otetaan vastaan, nyppiminen on vähän tuskastuttavaa… 

Pillereiden lopetus oli mulle itselleni kaikenkaikkiaan hyvä päätös. Olo on hyvä ja tuntuu kivalta, kun ei tarvitse muistaa syödä pilleriä päivittäin, eikä miettiä, aiheuttavatko synteettiset hormonit jotain sivuoireita mulle vai eivät. Monien kokemaa sumuista oloa en ole tuntenut pillereitä syödessäni enkä kokenut henkisesti mitään muutosta pillerit lopetettuani, mutta näin osasin arvellakin etukäteen. 

Olen kyllä kieltämättä joutunut miettimään, että oliko typerää lopettaa pillerit kun sitten yllättäen olisikin ollut tarvetta säännölliselle ehkäisylle. Onneksi noita vaihtoehtoja kuitenkin on, eikä kumien kanssa säätäminenkään ole niin ärsyttävää, jos asenne on kohdillaan eikä tee siitä isoa numeroa. Nyt näin, joskus myöhemmin ehkä jollain muulla tapaa. Kysyinkin Annelta myös teitä askarruttaneen kysymyksen; mikä on luonnollisin hormonaalinen ehkäisy, jos joskus haluan palata hormonaaliseen ehkäisyyn? 

Vastaus on hormonikierukka. Se erittää keltarauhashormonia tasaisesti ja pieniä määriä kerrallaan kohdussa ja vain hyvin pieni määrä hormonia kulkeutuu verenkiertoon. Yhdistelmäehkäisyn tavoin (e-pillerit, laastari, rengas) hormonikierukan sisältämä keltarauhashormoni ei estä munasolua irtoamasta, eli käyttäjän oma hormonitoiminta pysyy siltä osin muuttumattomana. Sen ehkäisyteho perustuu sekä vierasesine-reaktioon että siihen, ettei siittiöt voi toimia normaalisti kohdussa, jossa on hormonikierukka – hormonikierukka estää munasolun ja siittiön yhdistymisen. 

Kohdun limakalvo ei pysty keltarauhashoronin takia paksuuntumaan niin, että munasolun siihen kiinnittyminen onnistuisi, joten vaikka munasolut irtoavat normaalisti, ne surkastuvat pois. Keltarauhashormoni paksuntaa kohdunkaulan limaa niin, etteivät siittiöt pääsisi kohtuun. E-pillereitä käyttäessä munasolut eivät irtoa, vaan munasarjat ovat ikään kuin taukotilassa, kuten ennen kuukautisten alkamista. Munasolun irtoaminen on elimistölle luontainen juttu, joten siinäkin mielessä hormonikierukka on luonnollisempi vaihtoehto. Hormonikierukan ehkäisyteho on 99,7% ja ehkäisyteho säilyy joko 3 tai 5 vuotta kierukasta riippuen. 

e-pillereiden lopetus

Sain teiltä ihan hullun määrän (siis useita kymmeniä, ihanaa, ootte best!) kommentteja ja kysymyksiä kun viime viikolla kysyin Instagram Storiesissa, olisiko teillä jotain kysyttävää Mehiläisen ehkäisyneuvojalta. Kirjasin kaikki kysymykset ylös vihkoon – niistä moni oli muuten keskenään hyvin samankaltainen – joten tässä alla tulisi vastauksia teitä askarruttaneisiin aiheisiin.

Ihan jokaiseen kysymykseen ei valitettavasti voinut antaa selkeää vastausta, kun osa mietityttäneistä asioista oli niin henkilökohtaisia, että olisi hyvä käydä juttelemassa asiasta kasvotusten lääkärissä, Jokaisen henkilökohtaiseen tilanteeseen vaikuttaa nimittäin taustat, suvun sairaudet, muut lääkekuurit, elämäntilanne ja niin edelleen – siksi onkin tärkeää konsultoida lääkäriä tai muuta asiantuntijaa kun jokin asia mietityttää; kaikki nämä neuvot ja pohdinnat ovat suuntaa antavia eikä kaikille sovi samat ratkaisut. Se mikä on paras mulle, ei ole välttämättä fiksuin ratkaisu sulle. 

Onko e-pillereiden on/off-syöminen paha juttu, vai se, että syö pillereitä monta vuotta putkeen? Pitäisikö hormonaalisesta ehkäisystä pitää taukoa?

On-off-suhde on ehdottomasti pahin, sillä esimerkiksi veritulppariski kasvaa aina yhdistelmäehkäisyn aloittamisen aikana n. puoleksi vuodeksi. Tämän takia elimistölle olisi huomattavasti parempi, että ehkäisyä ei lopettaisi ja aloittaisi miten sattuu, vaan käyttäisi mieluummin yhteen putkeen jatkuvasti, jos on löytänyt itselleen sopivan ehkäisytavan. 

Ehkäisytietokoneet & -sovellukset (Natural Cycles, Ladycomp) sekä niiden luotettavuus? 

Suomessa ehkäisytietokoneet ja -sovellukset eivät ole saaneet virallista ehkäisymenetelmähyväksyntää. Ruotsissa Natural Cyclesilla on hyväksyntä, mutta siitä on parhaillaan käynnissä oikeuskäsittelyjä, sillä naapurimaassamme on syntynyt aika monta Natural Cycles -babya. Se kertonee oleellisimman. Suomessa Natural Cycles ei ole virallinen ehkäisymenetelmä, vaikka Ruotsissa se saikin hyväksynnän. 

Mehiläisen Annen mielestä laitteet ovat oivallisia oman elimistön mittaamiseen ja tarkkailuun, mutta ei suosittele niitä ehkäisykeinoksi kuin esimerkiksi sellaisille pareille, joita ei haittaisi tulla raskaaksi. Ei siis missään nimessä esimerkiksi nuorelle naiselle, joka ei suunnittele perheenlisäystä – tämä liittyy siihen, että ”varmoja päiviä” ei ole olemassa; vaikka tuntisi oman kiertonsa tosi hyvin, aina voi sattua jotain yllättävää, eikä ehkäisyssä voi tuijottaa vain naisen kiertoa, kun silläkin on väliä, kuinka pitkään miehen siittiöt elävät jne. 

Kuinka kauan elimistöllä kestää palautua pillereiden lopettamisen jälkeen? Onko raskaaksi tuleminen vaikeampaa, jos on syönyt pillereitä pitkään?

Sillä ei ole väliä, onko syönyt pillereitä 5 vai 15 vuotta ennen kuin jättää pillerit pois yrittäessään tulla raskaaksi. Elimistö ei joudu ”palautumaan” tai ”puhdistumaan” e-pillereistä, vaan raskaaksi tuleminen voi onnistua käytännössä samantien, kun lopettaa pillerit. Monesti ihmiset ajattelevat että raskaaksi tulemisen vaikeus liittyy pillereihin, vaikka usein se liittyy esimerkiksi ikään tai luontaisaan taipumukseen tulla raskaaksi – kun pillerit lopettaa, on tilanne joillain sama kuin pillerit aloitettuaan ja joillain taas elimistössä on ehtinyt tapahtua muutoksia, joiden ansiosta tilanne on erilainen kuin pillereitä aloittaessa, Anne vastaa. 

Kuparikierukka & runsaat kuukautiset? 

Kuparikierukka lisää suurella osalla kuukautisten runsautta, joten Anne ei suosittele kuparikierukkaa niille, joilla on jo valmiiksi runsaat kuukautiset. 

Pessaarit – uhka vai mahdollisuus? 

Jos miettii vaihtoehtoja kondomille, niin pessaari, eli ”naisten kondomi” ei ole ainakaan yhtään sen nopeampi asettaa. Itselleni tuli sellainen fiilis että uhka, mutta jos teillä on hyviä kokemuksia, niin jakakaa ihmeessä kommenttiboksin puolella! Anne myös huomauttaa, ettei naisten kondomeja myydä kovin laajasti. 

Onko sillä eroa elimistölle ”palautumisen” kannalta, käyttääkö yhdistelmähormoniehkäisyä vai keltarauhashormoniehkäisyä?

Ei ole. 

E-pillerit ja endometrioosi – onko pillerit välttämättömyys? 

Ei, mutta niistä voi olla paljon hyötyä endometrioosin hoidossa. Endometrioosipesäkkeitä voidaan myös polttaa pois, mutta e-pillerit pitävät niiden kasvun ja niihin liittyvät kivut usein hyvin kurissa. 

Voiko kuukautisia siirtää, jos on lopettanut hormonaalisen ehkäisyn? 

Voi, lääkäri voi määrätä hormonikuurin kuukautisten siirtämistä varten. Kannattaa tietysti harkita, onko siirto välttämätöntä, sillä elimistö voi reagoida lääkkeisiin kuin lääkkeisiin myös ei-toivotuin tavoin. 

Mehiläinen ehkäisyklinikka

e-pillereiden lopetus ja oireet

kuvat: Maj / Magicpoks 

Jos ehkäisyyn liittyvät asiat mietityttävät, niin Mehiläisellä on nuorille naisille suunnattu oma asiantuntijapalvelu juuri tähän tarpeeseen. Mehiläisen ehkäisyklinikka palvelee alle 25-vuotiaita nuoria naisia. Se sopii ehkäisyä ensi kertaa aloittaville tai niille, jotka haluavat vaihtaa ehkäisyä toisenlaiseen – erityisen hyvä tämä on silloin, kun joku asia mietityttää eikä pelkkä reseptin uusiminen riitä, vaan haluaa oikeasti saada ammattilaisen apua johonkin pohdituttavaan ehkäisyasiaan. Mehiläisen ehkäisyklinikka toimii Helsingissä Töölössä. 45 minuuutin aika ehkäisyneuvojalle maksaa 45 € ja reseptit 20 €. Lisätietoja ehkäisyklinikasta täällä

Meille yli 25-vuotiaille Mehiläiseltä löytyy kattava määrä lääkäreitä ja gynekologeja täältä; hakua voi rajata osaamisalueen, paikkakunnan, toimipisteen ja vaikkapa sukupuolen mukaan, jos haluaa esimerkiksi ehdottomasti naisgynekologille. Ja sitten on tietysti vielä Mehiläisen Snapchat, jossa voi kysyä ehkäisyyn liittyviä kysymyksiä suoraan terveydenhoitajilta, jotka vastaavat kysymykseen henkillökohtaisesti. 

///////

Onko siellä muita vastikään hormonaalisen ehkäisyn lopettaneita? Miten teillä on sujunut, millaisia muutoksia olette huomanneet? Oli viimeksi ihan mahtavaa saada niin paljon kommentteja aiheeseen liittyen, sillä tämä postaus on tietysti pääosin omiin kokemuksiini pohjautuvaa ja olisi tosi huojentavaa ja kiinnostavaa kuulla myös muiden kokemuksista – siitä olisi takuulla iloa myös muille tähän postaukseen ja sen kommentteihin löytäneille. 

perjantai

23

maaliskuu 2018

6

COMMENTS

Maaliskuun lempparit

Written by , Posted in Lifestyle

Jaahas, tammi- ja helmikuun lempparit taisi jäädä listaamatta, mutta mitä pienistä, vinkkaillaan kun on vinkattavaa. Sen pidemmittä puheitta; maaliskuun suosikkeja! 

x Organic Healthin Deglet Nour kuivatut luomutaatelit – huh miten hyviääää! Ihanan toffeisia ja koostumus on samettisen pehmeä, mmh. Nämä ovat ihan eri levelillä sellaisiin kuiviin käppänätaateleihin verrattuna. Spottasin nämä Ruohonjuuresta.

x Bluestocking-blogin Louhimies-tiivistys. Hitto että pistää vihaksi tämän keissin ympärillä vellova keskustelu, jossa syyllistetään ja vähätellään. Minja Koskelan jutut on muutenkin seuraamisen arvoisia, joten jos blogi ei vielä ole tuttu, klikkaa ihmeessä seurattaviin! Saas nähdä miten tuo Louhimies-case näkyy tämän illan Jussi-gaalassa. 

x Kurkumiinilatte. Olen juonut kaikki mun kofeiinittomat iltateet jouluteetä lukuunottamatta loppuun, joten olen keitellyt lämpimäksi iltajuomaksi Viridianin kurkumiinilattea. Keitän sen yleensä kauramaitoon ja lisään joukkoon hieman kookosöljyä ja pippuria, sillä kurkumiini imeytyy paremmin öljyn ja pippurin kanssa nautittuna. En aina muista makeuttaa juomaa, mutta jos tekee mieli terveellisen makuisen juoman sijaan makeaa iltajuomaa, hoituu makeutus hunajalla. 

x Lisääntynyt valo. Iltaisin on valoisaa vielä reilusti kuuden jälkeenkin, ihan parasta! Tässä vaiheessa vuotta tajuaa aina, miten vähällä valolla on menty monta kuukautta ja vuosi vuodelta tuntuu enemmän siltä, että ei ketään ole luotu näin pimeisiin olosuhteisiin. Pitäisi lomailla useammin tai vaikka asua puolet vuodesta jossain aurinkoisessa paikassa… Onneksi nyt alkaa helpottaa, mun olo on jo paljon energisempi kuin vaikka kuukausi sitten.

x Hyvin eletystä otettiin toinen painos!!! Jihuu! Kirjan voi ostaa esim. House of Organicilta

x Itsetehty hiilinaamio. Sekoitan jauhemaista aktiivihiiltä jauhemaisen savinaamion sekaan, lisään joukkon pikkuisen vettä ja annan vaikuttaa kasvoilla vartin. Tehon huomaa seuraavana iltana – kaikki mustapäät ja pikkunäpyt on superiisi puristella pois, ne suorastaan pyrkivät ulos ihosta – yök, kuulostipa muuten ällöltä! Aktiivihiilijauhetta myy mm. PUR-hyvinvointikauppa, eikä reilun 11 € hinta ole mitään näin isosta ja riittoisasta tuotteesta. 

x Tämä hyväntekeväisyyskamppis, jossa oltiin Sugarin kanssa mukana. Ihan supertärkeä & mahtava :’)  

palo santo

friggs maissisuklaakakut

x Friggsin luomutummasuklaamaissikakut. NIIIN koukuttavia! Nämä lanseerattiin hetki sitten, pitäisi löytyä K-kauppojen valikoimista. Tummasuklaan lisäksi valikoimiin kuuluu myös maitosuklainen versio, mutta tuo tummasuklainen puhuttelee mua ehdottomasti enemmän. Se on myös vegaaninen! 

x Toinen koukuttava herkku: keltaiset luumut! Näitä sai alkukuun mun lähikaupasta ja ostin useamman joka kauppareissulla. Parhaita ihan sellaisinaan. 

x Palo Santo. Essi toi mulle tuliaisiksi reissultaan palo santo -tikun, jota voi polttaa kotona esim. siivouspäivän jälkeen. Makean pihkainen ja melko voimakas tuoksu täyttää kodin. 

x Maanantaijooga, ihan paras rutiini! Kun sen merkkaa kalenteriin, sitä ei ikinä skippaa kevyin syin. Ihan paras tapa aloittaa viikko jatkamalla töiden jälkeen suoraan joogatunnille. Suosittelen maanantairutiinksi lämmöllä. 

flattered Lynn

itsetehdyt mehut

x Flatteredilta saadut kesäiset avokkaat – pitäisköhän korkata nämä toimistokenkinä, kun ulos nämä pääsevät aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua? Ehkä vasta kolmen…? Olen tykännyt Flatteredin nilkkureista tosi kovasti ja toivon, että mallistoon tulisi pian jotkut nätit korkokengätkin, sillä mun juhlakorkkarit alkaa monen vuoden käytön jälkeen kaivata seuraajia itselleen. 

x Taika Mannilan ja Sugarin No Fear -t-paidoista saatiin viimein lisää S-, M- & L-kokoja, jihuuu! Klik klik Sugar Storeen

x Itsetehdyt mehut, edelleen lemppareita! Mun tän hetken suosikki on yksinkertainen luomuinkivääri + omena + sitruuna, mmh. Inkivääriä saa laitettua tuohon komboon reilusti ilman että kokonaisuus on liian tujakka. Tosin en kyllä taida olla kovin säikky inkiväärin suhteen muutenkaan. Toinen vakkarisuosikki on lehtikaali + omena + minttu + lime. 

x Filmikuvat! Sain vihdoin kuvattua mun filmikamerassa pari vuotta olleen filmin täyteen. Nyt jännittää, että onkohan filmi kunnossa vai onko se voinut valottua tai mennä pilalle jotenkin muuten… niin jännää, en tiedä yhtään mitä olen kuvannut tuolle filmille, jos se siis on edelleen kunnossa! Pian selvinnee. 

////////

Sellaisia suosikkeja! Tänä viikonloppuna oon pitkästä aikaa ihan vain kotona ja aion keskittyä lemppariasioihin: käydä salilla ja saunomassa ystävän kanssa, nukkua pitkään, juhlistaa huomenna ystävän synttäreitä, tehdä pikkuisen blogijuttuja, käydä moikkaamassa ystävää sairaalassa ja sunnuntaina käydä katsomassa lupaavan oloista kämppää. Wish me luck…

Suloista viikonloppua! x 

tiistai

20

maaliskuu 2018

8

COMMENTS

Pelago x INCH” – Pelagon polkupyörät nyt Tampereella!

Written by , Posted in Lifestyle

PELAGO BROOKLYN MUSTA

* Yhteistyössä Pelago Bicycles

Heiiii tamperelaiset, nyt olis iloisia uutisia teille! Pelagon polkupyöriä pääsee vihdoin ihailemaan ja testaamaan Tampereella! Mun lempparivaatekauppa INCH”:n alakerrasta löytyy tämän kevään ja kesän ajan Pelagon polkupyöräkauppa.

Pelago Brooklyn

Pelagon pop-up-kauppa on auki tiistaista lauantaihin Inchin aukioloaikojen mukaan, eli TI-PE klo 11-19 ja LA klo 11-17. Paikan päällä on koko tuon ajan asiantuntija vastaamassa kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin ja auttamassa oikeanlaisen pyörän valitsemisessa. Myymälässä on esillä kattava valikoima Pelagon pyöriä tutustumista ja testaamista varten ja lisäksi Tampereen pop up -myymälä toimii myös netistä tehtyjen noutotilausten pick-up-pisteenä. 

Arvostan henkilökohtaista palvelua todella paljon aina, kun olen tekemässä jotain kalliimpaa hankintaa ja pyörää hankkiessa on tietysti tärkeää päästä kokeilemaan, miltä pyörällä ajaminen tuntuu. Mua vähän jännitti, olisinko riittävän pitkä ajamaan tätä klassisen mallista Brooklyn-pyörää, sillä sen tiedoissa on merkattu ajajan ihannepituudeksi 160-180 cm. Siksi on mahtavaa, että Tampereellakin pääsee nyt kevään ja kesän ajan testailemaan Pelagoita! Helsingistä löytyy Pelagon oma myymälä Kalevankadulta ja jälleenmyyjät ympäri Suomen voi tsekata täältä

Pelago polkupyörä musta Brooklyn

Kuvissa kaunis kaupunkipyörä Brooklyn, joka on Pelagon suosituin pyörämalli – en yhtään ihmettele miksi. Klassinen malli on mukavan tuntuinen ajaa ja malli on pienintäkin yksityiskohtaa myöden kaunis.

Toin viime kesänä joponi Helsinkiin ja vaikka olin tiedostanut jo pitkään, ettei jopo ole paras pyörä ajamismukavuuden suhteen, niin viime kesänä fillaroidessa se kyllä konkretisoitui, kun pienetkin ylämäet tuntuivat pienien pyörien takia raskailta ja pidemmät reissut ottivat paljon enemmän aikaa, kuin normipyörällä poljettuna. Hassua, että joskus jaksoin pyöräillä Tampereella asuessani Tammelasta Ikealle ja takaisin monta kertaa viikossa – jopolla! Hahaa, kaikkea sitä. Tuolloin pyörän tärkein ominaisuus oli tietysti ulkonäkö,  joten ehkä fillaroin sen voimin. 

Ei sillä, että pyörän ulkonäkö olisi nytkään tipahtanut pois kriteerien joukosta, mutta kyllä ykköskriteeriksi on noussut ulkonäön rinnalle mukavuus ja heti niiden jälkeen tuleee kestävyys ja laatu. En siis malta odottaa, että pääsen tänä kesänä polkemaan Pelagolla ympäri Helsinkiä! Pelagon pyörissä kun ei tarvitse tinkiä ulkonäöstä eikä pyöräilymukavuudesta. Jopo jääköön kakkospyöräksi porukoille Tampere-seikkailuja varten – siellä se on nytkit talviteloilla, isä on kuulemma fiksannut sen kuntoon. 

Pelago Bicycles Tampere

Pelago on vuonna 2009 perustettu suomalaisyritys, joka tekee laadukkaita, kestäviä ja kauniita polkupyöriä ja -tarvikkeita. Mut yllätti se fakta, että Pelagon pyöristä jopa 75% menee vientiin; en tavallaan ihmettele yhtään, mutta olisi voinut luulla, että näin kauniita polkupyöriä olisi enemmän myös koti-Suomessa.

Pyörien osat valmistetaan suuren vientimäärän vuoksi ympäri maailman, alalle ilmeisen tyypillisesti. Tuotesuunnittelu, laadunvalvonta, myynti ja markkinointi tapahtuu Suomessa, rungot ja komponentit tulevat ympäri maailman tarkkaan valituilta tuottajilta (Kiinasta, Japanista, Taiwanista, Englannista ja Italiasta). Pyörät kootaan Keski-Euroopassa Puolassa.

”Tuotantoprosessi on muuttunut koko Pelagon olemassaolon ajan, ja varmasti elää yhä. Tarkoituksena on tehdä tuotanto parhaalla mahdollisella tavalla, jotta saavutetaan haluttu laatutaso ja samalla pidetään hinta kuluttajaystävällisenä”, Pelagolta kerrottiin, kun tiedustelin pyörien valmistusprosessista tarkemmin.

ida365 pelago polkupyörä

Pelago Helsinki

Pelagon pyörät ovat oikeasti ihan superkauniita. Sen lisäksi että ne näyttävät hyvältä, ovat ne myös laadukkaita. Pyörästä kannattaa pitää hyvää huolta, pienellä vaivalla kauniin pyörän saa pysymään hyvänä vuosia. Huolto kerran vuoteen riittää, jos pyörä ei ole ihan hullun aktiivisessa käytössä. Pelagon ideologian mukaisesti brändi tarjoaa myös pyörähuoltoa (kaikille pyörämerkeille!) Helsingissä Kalevankadun myymälän vieressä. Jos pyöräsi kaipaa huoltoa, kurkkaa Kantakaupungin pyörähuolto

Saan yhteistyön myötä valita itselleni polkupyörän Pelagon valikoimista ja oli helppo päätyä klassiseen Brooklyn-malliin. Värin valitseminen sen sijaan tuottaa enemmän päänvaivaa; kuvien klassinen musta vai kaunis harmaanvihreä? Mitä te sanotte, kumman valitsisitte itse? 

Pohdiskelen myös eri vaihdevaihtoehtojen välillä; jopon jälkeen vaihteet nimittäin kiinnostavat, vaikka ilmeisen moni valitsee Pelagonsakin yksivaihteisena. Kolme vaihdetta lienee ihan riittävä, vaikka valittavana olisi myös kahdeksan. Tuohon eteen haluaisin hommata korin – esim. tämän tai tämän, jotta ei tarvitsisi tasapainoilla olkalaukkujen kanssa vaan voisi oikeasti keskittyä pyöräilemään. Mulla ei nimittäin ole enää kunnollista reppua, joka tietysti olisi enemmän pyöräillessä ihan must. 

Pelago x INCH Project Bicycle Store Tampere

ida365 magicpoks maj

Kuvailtiin Marin kanssa kuvia Inchin edustalla viime viikonloppuna ja joku herttainen ohikulkijapappa
halusi napata meistä yhteiskuvan siinä kesken kuvailujemme, en kestä :’) Muuten kuvat: Maj / Magicpoks

PELAGO x INCH” kevät-kesä 2018
Kuninkaankatu 21

TI-PE 11-19
LA 11-17