Brac-vinkit, Kroatia

matkailu
Jätä kommentti

Noniin, nyt vuorossa vinkkejä Bracin saarelle Kroatiaan sekä pari vinkkausta Splitiin. Kommenteista ja viesteistä päätellen tosi moni suuntaa tänä(kin) kesänä Kroatiaan. En kyllä yhtään ihmettele; turkoosi meri ja lämpö, ah!

Brac Kroatia kokemuksia vinkkejä

Brac turkoosi vesi

Turkoosia vettä! 

ida365 kroatia

Meidän loman ykköstavoite oli rentoutuminen ja se, että saisi ajatukset arjesta muualle ja se onneksi toteutui. Bracin saaren rannat olivat kauniita, merivesi kirkasta ja säät suosivat.

Helsingistä Splitiin lensi n. 2h 45min, paluumatka sujui hiukan nopeammin. Kentältä meidät kuljetettiin bussilla satamaan (alle tunnin matka) ja satamasta katamaraanilla Bracin saarelle, josta taksilla hotellille. Saarella majoittuminen oli siis pienen reissaamisen ja roudaamisen takana, mutta se oli sen arvoista.

Hotelli: 

 • Hotel Velaris on osa Hotel Amoria, joka on ilmeisesti näistä kahdesta modernimpi neljän tähden hotelli, kun taas Velarikseen kuuluu useampi kolmen tähden rakennus. Huoneemme oli todella siisti, mutta kunnoltaan välttävä eikä todellakaan kauneimmasta päästä, mutta eipä sitä huoneeseen tultu hengailemaan. Huoneessa oli toimiva ilmastointi, wifi, oma parveke, tallekelokero ja jääkaappi – siinä tärkeimmät, niillä pärjäsi. Valkkasimme tämän hotellin siksi, että se oli niitä harvoja joissa oli uima-allas, mutta hahaha, ei käyty uimassa altaalla kertaakaan! Ranta oli suoraan hotellirakennuksemme takana, alle 100m päässä joten luimme kirjoja mieluummin rannassa kuin altaalla. Vesi oli niin kirkasta, ettei uima-altaalla makoilua oikeasti kaivannut lainkaan. Eli siis; kun matkustat Kroatiaan, ei allas ole missään nimessä välttämätön, jos ranta on lähellä! Hotellit maksavat usein satasen tai pari enemmän altaalla muihin samantasoisiin nähden. Aamupala oli runsas buffet-tyylinen, ei mikään erikoinen, mutta sai syödäkseen.

Kroatia kokemuksia

Magicpoks Brac Kroatia

Konoba Lus & kesäkurpitsa-parmesan-risotto

Restoran Punta Brac Croatia

Restoran Punta

Konoba Lus restaurant

Parhaat ravintolat Bracissa:

Jos pidät merenelävistä ja kalasta, niin kannattaa tilata päivän tuoretta kalaa –  sillä on vaikea mennä pieleen! Muutenkin tarjolla oli paljon mereneläviä. Kasvissyöjällekin löytyi onneksi vaihtoehtoja, mutta parissa paikassa tuntui että liha- tai kalarauokaa tilaamalla olisi saanut paremman annoksen ja että kasvisruoka-annokset oli laitettu listalle koska on ”pakko”.

Näissä paikoissa myös kasvisruuat toimivat:

 • Konoba Lus – kaiken kipuamisen arvoisella paikalla!
 • Restoran Punta – rantaravintola, josta upeat maisemat auringonlaskuun. Alkupala, aperolit ja viini ok, mutta pääruuat jättivät toivomisen varaa ainakin kasvisrisoton osalta. Kasvispizza oli ihan ok.
 • Konoba Vinotoka – aivan Supetarin keskustassa oleva symppisravintola oli hyvä ja ilmeisen suosittu. Päivän kala grillattuna oli herkullista.

Pakko sanoa palvelusta, että se yllätti, eikä niinkään positiivisesti; monessa paikkaa saimme todella tylyä palvelua. Ravintoloissa palvelu oli iltaisin poikkeuksetta hyvää, mutta kaupoissa, kioskeissa, hotelleissa ja muissa asiakaspalvelutilanteissa jäi usein outo olo, kun kohtelu oli niin tylyä. En ollut osannut odottaa tällaista ja vähän yllätyin.

Konoba Lus restaurant

Brac Supetar rannat

Rannat: 

 • Bolin ranta sai paljon kehuja, joten jos olet tässä suunnassa Bracin saarta, kantsii varmasti käydä kurkkaamassa ranta omin silmin.
 • Pikkukivisiä ilmeisesti suurin osa; kannattaa hankkia tai ottaa mukaan jotkut muoviset läpyskät, jotka jalassa voi kahlata kivistä rantaa veteen. Eipähän oo hiekassa kaikki vaatteet ja hiukset ja hotellihuone! Meitä varoiteltiin myös merisiileistä, eli niidenkin takia kengät tai läpyskät ovat hyvä idis.
 • Aurinkotuolivuokra oli 30 kunaa (n. 4 €) / nassu / päivä. Koska hotellin pyyhkeitä ei saa viedä rannalle, kantsii pakata mukaan oma hamam-pyyhe, joka menee pieneen tilaan eikä mene heti likaiseksi. Ostin omani Pinosta ja aion jatkossa käyttää tätä myös salipyyhkeenä, sillä normipyyhkeet vievät niin älyttömän suuren tilan laukussa.

Brac Kroatia vinkit

Brac Supetar Velaris hotelli

Random-välihuomio: oon tämän reissun jäljiltä päivettyneempi kuin koskaan!
Ja silti käytin yhden kokonaisen aurinkovoiteen (Algamariksen spray sk 30)
loppuun ja tästä Biosoliksen sk 20 öljystäkin 1/3. 

Hintataso: 

 • Lähikaupasta selvittiin usein alle kymmenellä eurolla, vaikka oltais ostettu juustoa, leipää, hedelmiä, jugurttia, viinipullo ja jotain herkkujakin vielä. Eli sanoisin, että syöminen ja kaupassa käyminen on edullisempaa kuin Suomessa.
 • Taksien hinnat kannattaa kysyä etukäteen; kaikilla ei ole mittareita ja tuntui, että hinnat keksittiin päästä jos niitä ei etukäteen varmistanut. Yleisesti ottaen varsin edullisia, mutta maksettiin kerran naurettavan lyhyestä matkasta Suomi-hinta kun ei tajuttu tiedustella hintaa etukäteen, heh.

UJEOILBAR SPLIT

Split-vinkit:

 • Brac-Split -väli taittuu helposti Jadrolinijan laivalla (meno-paluu n. 66 kunaa (n. 9 €) / henkilö) tai katamaraanilla, jolla kuljimme lentokentältä tullessa ja sinne mennessä. Sen aikatauluista en tosin tiedä tarkemmin, mutta kummallakin matka-aika kesti n. 40-50 minuuttia. Laivalla oli pieni kioski, josta saattoi ostaa pientä syötävää ja juotavaa.
 • Ujeoilbar -vinkin sain Essiltä ennen reissua ja onneksi etsittiin paikka vanhankaupungin sokkeloista. Saimme ehkä hulvattominta palvelua ja nauroimme vedet silmissä ties mille. Lämmin suositus!
 • Muita Split-vinkkejä: ravintola Bokeria (emme käyneet täällä itse, mutta sekä Essi että vanhempani suosittelevat lämmöllä – hienompi ja kalliimpi rafla vanhassakaupungissa) sekä kasvisravintola Makrovega. Valkkasimme listalta ehkä vähän väärät annokset (chili-himoissamme tilasimme intialaista joka ei ollutkaan tulista, höh) ja tulimme siihen tulokseen että pastat tai päivän annos olisi takuulla ollut parempi valinta. Listalla oli myös täysin vegaanisia ja raakoja ruokia sekä reissun ainoat raw ice creamit.

Matkaseura <3 

Brac kokemuksia

Ennen reissua teimme muistilistan asioista, joita olemme aiemmilla lomareissuilla kaivanneet tai havainneet hyviksi, joten tässäpä samat vinkit teillekin:

 • Useammat bikinit, jotta edelliset ehtivät kuivua ennen seuraavaa käyttökertaa – tämä pidentää uikkareiden käyttöikää,.
 • Viinipullonavaaja – vaikkakin Kroatiassa pulloissa oli meidän kokemuksen mukaan aina kierrekorkit, hah hah.
 • Pikkusakset – ei koskaan tiiä mihin kaikkeen näitä tarvii!
 • Minikajari – ihan paras kun illalla valmistautuu hotellihuoneessa lähtemään ravintolaan.
 • Kannattaa vaihtaa etukäteen käteistä mukaan reissuun, sillä kortti ei käy kaikkialla. Kroatian valuutta on kuna ja 100 kunaa on n. 13,5 €.

Jos suuntaan Kroatiaan uusiksi, niin luulen että sitten kantsis olla auto vuokrattuna ja kiertää rannikkoa ja käydä luonnonpuistoissa ihastelemassa. Ilman autoa liikkuminen on hidasta, mutta onnistuis toki niinkin. Jos teillä on jakaa vinkkejä Braciin tai Splitiin muille sinne matkaaville, niin jättäkää ihmeessä kommenttia! x

Lisää luettavaa

Kokkola-vinkit

Museokierros Tallinnassa

ida365 tallinna kirppisvinkit

Tallinnan parhaat second hand -putiikit & kirpparit

Giungano – Amalfi – Salernon alue

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.