Uuden kodin etsiminen – missä haluamme asua?

lifestyle
15 kommenttia
Kaupallinen yhteistyö OP KOTI

Kerroin hetki sitten että etsimme uutta kotia. Vaikka meille ei vielä ole selvää, millainen uusi kotimme tulee olemaan – onko se kenties kerrostalossa, rivarissa, paritalossa vai kenties pieni omakotitalo (!) – tai millaiselta alueelta tulemme sen löytämään, on tietynlaiset ajatukset ja kriteerit hyvinkin selkeitä.

Kaikista epäselvintä on se, millä alueella olisi ihana asua. Olen muuttanut Helsinkiin 5,5 vuotta sitten ja olen ehtinyt asunut Krunassa, Eirassa ja Kalliossa ja kantakaupungin kadut ovat tulleet melko tutuiksi, mutta heti kun lähdetään Taka-Töölöä tai Vallilaa pidemmälle, muuttuu alueet mulle melko tuntemattomiksi.

Saimme tämän yhteistyön myötä OP Kodin kiinteistönvälittäjältä apua pohdintoihimme. Asuinalueiden ja asuntomarkkinatilanteen asiantuntijoina OP Kodin välittäjiltä saa apua myös uuden asunnon etsimiseen tai vinkkejä sopivan uuden asuinalueen löytämiseen. 

Mailailimme ja soittelimme OP Kodin asiantuntijan kanssa aiheesta. Listasimme hänelle tiedoksi, millaiset raamit asunnonetsimistä ohjaa (budjetti, asunnon koko) sekä muita asuntoon ja alueeseen liittyviä mieltymyksiämme. Lisäksi listasimme alueita, joita pidämme jo silmällä ja asiantuntija teki tämän perusteella meille listauksen alueista, joilla meidän kannattaisi käydä fiilistelemässä.

Ennen kuin mennään niihin meille suositeltuihin asuinalueisiin, aloitetaan ihan alusta. Eli:

Millaista kotia etsimme?

Etsimme valoisaa, nykyistä hieman isompaa ja avarampaa kotia, jossa viihtyisimme myös elämäntilanteiden muuttuessa. Sellaista, jossa voisimme tuntea olevamme kotona. Ehkä tästä läheltä tai sitten jostain vähän kauempaa, kuitenkin hyvien kulkuyhteyksien varrelta. Rauha kiinnostaa, mutta myös palvelut, eli kovin kauas Helsingistä emme ole suuntaamassa ainakaan vielä tässä vaiheessa.

Ensisijaisesti etsimme kerrostalokolmiota. Eniten meitä puhuttelee korkeahuoneiset 1900-luvun alun kivitalot, etenkin ennen 1940-lukua rakennetut. Ja kuten taisin jo aiemmin sanoa, niin ollaan kyllä katseltu myös 60- ja 70-luvun rivareita. Tiedättekö sellaiset, joissa on kaunis atrium-piha? Jep, ah! Myös joistain 50- ja 60-luvun kerrostaloista löytyy tosi sympaattisia asuntoja. Parempi varmaan olla koskaan sanomatta että ei ikinä, mutta on tosi vaikea kuvitella että löydettäisiin unelmien asunto 80-luvun jälkeen rakennetusta tai upouudesta talosta.

Tietysti olisi upeaa löytää koti suhteellisen korkealta, niin, että valo yltäisi asuntoon kauniisti. Toisaalta myös rivari tai paritalo voisi olla hurmaava vaihtoehto, joskin niihin liittynee paljon yksityiskohtia jotka eivät vielä ole tuttuja minulle ja siksi kerrostalo ensisijaisesti vielä mielessä. Voi olla, että löytämämme kohde on sellainen, että voimme vain kantaa tavarat sisään ja asettua kodiksi tai sitten voi olla, että tulemme tekemään jonkilaista remonttia.

Mitä toivomme tulevalta asuinalueelta?

Pohdimme kovasti, että halutaanko edelleen pysyä keskustan tuntumassa vai olisiko järkevämpää muuttaa vähän kauemmas, jolloin budjetillamme saisi enemmän neliöitä ja ehkä remontoidun tai spessumman kämpän kuin ihan keskustan läheltä. Kaipaamme rauhallisuutta, mutta myös palveluita suht läheltä. Hyviä kulkuyhteyksiä, ehkä metron varrelta esimerkiksi.

Näitä alueita olemme itse miettineet budjetti mielessä pitäen: Kallio, Taka-Töölö, Vallila, Kruna, miksei Käpylä ja Hermanni, Munkkiniemikin. Tiedostamme hyvin, että asuinalueesta riippuen meidän mahdollisuudet löytää kiva koti on tosi erilaiset.

Kolmioita ei tunnu olevan tarjolla ihan hirveästi ja siinä missä Krunasta voisi etsintöjemme perustella löytyä kiva kolmio budjettiimme sopien, löytyisi se todennäköisesti kerrostalon alimmista kerroksista tai remppakuntoisena kun taas kauempana ytimestä kiva kolmio voisi hyvinkin löytyä hieman korkeammalta, kivasti rempattuna ja niin edelleen. En usko, että ennen kuin kiinnostava asunto tulee kohdalle, osaan edes sanoa tarkasti, mistä olen valmis joustamaan ja mistä en.

Lauttasaaressa

OP Kodin kiinteistövälittäjä avuksi asuinalueen ja unelmien kodin etsimiseen

OP Koti tarjoaa asunnon myynnin lisäksi palvelua myös uuden kodin löytämiseen. Aloitin keskustelemalla OP Koti Helsingin välittäjän kanssa ensiksi toiveistamme ja budjetistamme. Tämän perusteella asiantuntija kertoi meille näkemyksensä, eli mitä aluetta hän suosittelisi meille.

Soittelimme asiantuntijan kanssa ja nauratti, kun tajusin, että olimme itse miettineet kiinnostavia alueita vain idästä ja välittäjän juuri meille suosittelemat alueet olivatkin sitten vastavuoroisesti lännestä. Hyvä niin, Espoon ja Vantaan suunta sekä läntinen Helsinki ovat mulle tuntemattomampia kuin itään suuntautuvat alueet.

Kävimme tutkailemassa asiantuntijan meille suosittelemia alueita yhdessä ja tunnustelemassa, miltä mm. Etelä-Haagassa, vanhan Lauttasaaren, Tapiolan, Haukilahden ja Länsi-Pakilan alueilla näyttää.

Lauttasaari oli yksi asiantuntijan meille vinkkaamista asuinalueista ja sieltä erityisesti vanha Laru kauniine kivitaloineen.

OP Kodin välittäjän vinkit keskustan ulkopuolelta, hyvien kulkuyhteyksien varrelta:


Lauttasaari (vanha Laru)

Kerroin OP Kodin välittäjälle, että en ole koskaan osannut ajatella asuvani Lauttasaaressa, vaikka olen huomannut että joillain ig-kavereillani on sieltä ihania koteja vanhoista kivitaloista. Niinpä hän vinkkasikin mulle samantien, että unohtaisin Lauttasaaren Vattuniemen ja kävisimme ihastelemassa vanhempia kivitaloja vanhan Larun puolella.

Täytyy sanoa, että enpä tosiaan tiennyt miten kauniita kerrostaloja Lauttasaaressa on! Plussaa tietysti meren läheisyydestä ja kivoista puistoalueista sekä siitä, että ollaan niin lähellä Helsingin keskustaa. Lauttasaaressa seikkaillessamme tuli sellainen fiilis, että tämä on kaikentyylisten reippailijoiden unelmapaikka asua; onko näin?

Etelä-Haagassa
Etelä-Haaga

Etelä-Haaga oli pienen kiertelyn perusteella todella symppis, ehkä aavistuksen uinuva asuinalue. Sellainen, jossa voisi olla tosi ihana asua joskus, jos olisi lapsia ja miettisi jo tarkemmin millaisilla pihoilla lapset leikkivät jne. Tuntui, että oltiin tosi kaukana keskustasta, mutta junalla keskustaan pääsisi Huopalahden asemalta näköjään n. 10 minuutissa ja bussilla n. 30 minuutissa, eli varsin kohtuullisen matkan päässä ollaan todellisuudessa.

Etelä-Haagassa oli paljon kauniita 50-luvun kerrostaloja, sellaisia suloisia pastellisävyisiä. Paljon pensaita ja puita ja rauhallisen tuntuista.

Tapiola, Espoo

Oli kiva saada OP Kodin välittäjältä täsmäsuositukset Tapiolaan ja Haukilahteen Espooseen, sillä mun Espoon tuntemus rajoittuu suunnilleen siihen, miten pääsee Emma-museoon Helsingistä.

Kun pääsimme asiantuntijan suosittelemalle kadunpätkälle, oli helppo ymmärtää miksi meille oli suositeltu juuri sitä. Kivannäköisiä matalia rivareita rauhallisen kadun varrella, jotenkin pikkuisen piilossa kaikesta. Pihoille ei juuri nähnyt, mutta tuli sellainen fiilis että haa, pitääpä laittaa hakuvahti ulottumaan myös tänne, jotta näkisi millaisia asuntoja näillä pihoilla on.

Haukilahti, Espoo

Haukilahdessa oli myöskin muutama meille etukäteen vinkattu kadunpätkä joilla oli tosi kivannäköisiä rivareita. Alue oli rauhallisen oloinen ja siisti, mutta tuli sellainen fiilis, että ei ihan vielä. Että voisin hyvin kuvitella itseni tänne vaikkapa 3-6 vuoden päästä, mutta ei ehkä ihan vielä. Alue oli tosi viihtyisän ja hyvänä pidetyn oloinen.

Tapiolasta olisi helppo metroyhteys Helsingin keskustaan, Haukilahdesta taasen pikkuisen enemmän matkaa metrolle sijainnista riippuen, muttei toki mitenkään pitkä matka sieltäkään.

Tapiolasta ja Haukilahdesta en ottanut kuvia, koska alueet tuntuivat paljon selkeitä kerrostaloalueita intiimimmiltä, sellaisilta, ettei tuntunut sopivalta kuvata muiden koteja samalla tapaa kuin anonyymimmäksi jääviä kerrostaloja.

Länsi-Pakila

Länsi-Pakilaa meille suositeltiin siksi, että vaikka omakotitalo- ja paritaloajatukset tuntuvat vielä aavistuksen kaukaisilta, löytyy tältä alueelta kuulemma suloisia taloja pienillä tonteilla, jolloin omakotitaloon muuttaessa ei tulisi samalla kerralla hoidettavaksi myös valtava tontti.

Ihan tosi hyvä pointti! Koska juuri tätä olen miettinyt paritalojen ja omakotitalojen suhteen, että ei tässä elämänvaiheessa vielä taitaisi olla aikaa ison pihan hoitamiseen (talosta nyt puhumattakaan), vaikka pieni puutarha kyllä kiinnostaisikin.

Alueella on kuulemma sekä 60-70-luvun rivareita, pieniä omakoti- ja paritaloja sekä ihana, kylämäinen yhteisöllinen meininki. Emme vielä ennättäneet seikkalemaan Länsi-Pakilaan, mutta mitä veikkaatte, ihastummeko alueeseen?

Etelä-Haagassa bongatut kauniit syyshortensiat

Meidän kaverit ja samanhenkiset tutut ovat muuttaneet viime vuosina itään ja meille on suositeltu mm. Laajasaloa, Tammisaloa, Roihuvuorta, vanhaa Vuosaarta, Marjaniemeä ja Jollasta kivoina asuinalueina.

Olipa avartavaa ja kivaa saada niin konkreettisia vinkkejä OP Kodin asiantuntijalta kivoista alueista ja kadunpätkistä. Oli ihana käydä seikkailemassa alueilla joista mulla ei aiemmin ollut minkäänlaista mielikuvaa ja tajuta, että voisi kuvitella itsensä moneen erilaiseen paikkaan ja mikä hauskinta, moneen sellaiseen paikkaan, jonne en kaksi vuotta sitten olisi voinut kuvitellakaan muuttavani.

Jos tiedät mistä haluat löytää seuraavan kodin, muista ostotoimeksianto mahdollisuutena

Jos meille kirkastuisi, että ah, TÄLTÄ alueelta haluamme löytää kodin, voisi ostotoimeksianto olla fiksu vaihtoehto. Tällöin OP Kodin kiinteistövälittäjä etsisi meille asuntoa puolestamme esimerkiksi tietyltä alueelta näiden meidän asettamien raamien puitteissa. Näin meillä olisi myös mahdollisuus päästä neuvottelemaan asuntokaupasta ilman muita ostajaehdokkaita. Nyt kun vaihtoehtoja on niin valtavan paljon emmekä ainakaan vielä ole varmoja mistään yksittäisestä alueesta, ei ostotoimeksiannon toteutus olisi kohdallamme mahdollinen. Mutta jos haaveilee vaikka jossain tietyssä talossa tai tietyllä kadulla asumisesta, kannattaa tämä vaihtoehto kodin etsinnässä tiedostaa.

Ei kai auta kuin luottaa siihen, että kun sopiva asunto tulee kohdalle, sen tietää. Se auttaa ihan älyttömän paljon, että on käynyt tutustumassa kivoihin kortteleihin ja asuinalueisiin jo etukäteen.

Lukeeko tätä juttua joku, joka on juuri muuttanu jollekin uudelle, kiinnostavalle asuinalueelle Helsingissä tai sen läheisyydessä? Entä katuuko joku muuttoa kauemmas ja kaipaakin takaisin keskustaan? Olisi ihana kuulla kokemuksia ja ajatuksia omien pohdintojen tueksi.

Lisää luettavaa

Haaveena yhteinen koti (ja yhteinen asuntolaina)

Vastuullinen neule x 18

Rakkaus best

Kesäkuulumisia

Haaveena yhteinen koti (ja yhteinen asuntolaina)

lifestyle, sisustus
2 kommenttia
Kaupallinen yhteistyö OP KOTI & OP

Enpä tienny kaksi vuotta sitten ekaa omaa kotiani etsiessä, että ei menisi kauaakaan, kun asuisin siinä yhdessä tulevan puolisoni kanssa. Kun toissa vuoden syksyllä kävin asuntonäytöissä, etsin kotia vain ja ainoastaan itselleni ja tarkoitukseni oli löytää yksiö, mutta nyt olen tosi onnellinen, että päädyin silloin vähän vahingossa löytämään toiveitani vastaavan kaksion.

Jännä miettiä millaisista pienistä sattumista elämä koostuu; jos olisin löytänyt ensiasunnokseni yksiön, olisimmeko alkaneet pandemian alettua viettää aikaa saman katon alla silloisen poikaystäväni, nykyisen puolisoni kanssa? Olisimmeko tutustuneet samalla intensiteetillä? Tuskin, koska vaikka vastarakastuneena yksiö voi tuntua ihan riittävän suurelta kahdelle (siitäkin on kokemusta), olisi kahden ihmisen etätyöt yksiöistä käsin olleet ihan mahdoton järjestää. Vaikka tämä asunto on toiminut tosi hyvin yhdessä asumiseen, niin nyt haaveissa on yhteinen, pikkuisen isompi koti – sellainen, jossa olisi myös työhuone.

Kun kohta kaksi vuotta sitten kerroin löytäneeni ensimmäisen omistusasuntoni, tein yhteistyötä OP:n kanssa kertomalla ensiasunnon ostoon ja asuntolainaan liittyvistä asioista. On luontevaa jatkaa yhteistyötä nyt OP:n ja OP Kodin kanssa, kun haaveissa on yhteinen koti ja sen myötä myös yhteinen asuntolaina.

Ensiasunnon myynti, yhteinen asuntolaina kumppanin kanssa

Jos olet etsimässä ensiasuntoa ja mietit siihen liittyviä käytännönasioita, kannattaa lukea tämä postaus ensialkuun, sillä ensiasunnon ostamisen ja ensiasunnosta seuraavaan siirtymisessä on pieniä eroavaisuuksia käytännönasioissa.

Nyt tulevasta yhteisestä kodista haaveiluun liittyy asunnon ostamisen lisäksi myös tämän nykyisen kodin myynti. Saan myydä asuntoni verovapaasti kun olen omistanut asunnon kahden vuoden ajan ja asunut tässä vakituisesti kaksi vuotta – tuo aika tulee täyteen lokakuun puolenvälin jälkeen. Asuntoni myyntihinta tulee vaikuttamaan jonkin verran myös tuleviin laina-asioihin; siihen, kuinka paljon mulla on laittaa omaa rahaa kiinni seuraavaan asuntoon ja kuinka paljon otan lainaa. Tietysti myös se mietitytti, kuinka paljon meille myönnettäisiin lainaa.


Ensiasuntoa ostaessani minun ei tarvinnut myöskään maksaa varainsiirtoveroa (ekasta omaan asumiskäyttöön vakituisesti tulevasta asunnosta ei tarvitse, jos on 18-39-vuotias), mutta tulevasta yhteisestä kodista meidän tulee maksaa varainsiirtovero. Tämä on myös hyvä huomioida lainaa neuvotellessa.

Yhteinen asuntolaina

Yhteinen asuntolaina

Sekä minun että puolisoni pankkiasiat ovat OP:lla (joskin tähän mennessä eri konttoreissa) joten lainan hakeminen yhdessä oli mutkatonta. Lainaa voi hakea helposti yhdessä OP:sta myös silloin, kun kumppani on eri pankin asiakas.

Kun aloimme miettiä uuden kodin etsimistä ja tämän myymistä, otin yhteyttä pankkiini ja yhteyshenkilööni, jonka kanssa olimme käyneet laina-asiat läpi ensiasuntoa ostaessani. Oli ihana jutella tilanteestamme ammattilaisen kanssa ja pohtia esim. sitä, tulisiko mun myydä tämä asunto ensin ja ostaa uusi vasta kun tämä on myyty, vai voisimmeko ostaa uuden asunnon ensin ja myydä tämän vasta sen jälkeen. Ennen kuin konkreettisempia asioita voitiin sopia, meidät ohjattiin tekemään asuntolainahakemus OP:n sivuilla.

Lainahakemuksen tekeminen on nopeaa, mutta pari asiaa kannattaa kirjoittaa ylös itselle ennen hakemuksen tekoa.

Yhteinen asuntolaina

Muistilista asuntolainahakemuksen tekijälle. Selvitä:

– Palkka (verojen jälkeen)
– Kulut kuukausitasolla (ruokakulut, kulkuvälineet, vaatteet, vapaa-aika, vakuutusmaksut, terveydenhoito…)
– Arvio kokonaisvarallisuudestasi (omistamasi asunto-osakkeet tai kiinteistöt tai osuudet näistä, metsäomaisuus, säästöt ja sijoitukset)
– Lainat
– Arvio asumismenoista asunnon oston jälkeen (asumismenoja ovat mm. uuden asunnon yhtiövastike, rahoitusvastike, mahdollinen tonttivuokra, sähkö- ja vesimaksu. Jos kohde ei ole vielä tiedossa, arvioi asumismenot)

Minä aloitin hakemuksen teon omilla verkkopankkitunnuksillani ja omat osuuteni täytettyäni puolisoni jatkoi hakemuksen täyttämisen loppuun omilla verkkopankkitunnuksillaan.

OP KOTI kiinteistövälitys

Asuntolainatarjous

Pari päivää asuntolainahakemuksen lähettämisen jälkeen pankista oltiin yhteydessä meihin ja kävimme asiantuntijan kanssa läpi hakemustamme, elämäntilanteitamme ja asuntohaaveitamme. Keskustelimme myös lainalle tarvittavista vakuuksista. Kun hain lainaa ensiasunnon ostoa varten, oli työtilanteeni paperilla erilainen; olin silloin sekä vakituisesti päivätöissä että sivutoimien yrittäjä, nyt olen päätoiminen yrittäjä.

Saimme toivomamme lainalupauksen ja näin ollen olemme jo alkaneet katsella asuntoja ihan tosissaan, ei enää pelkkänä sunnuntai-iltojen viihteenä. Meillä on kummallakin eri sivustojen hakuvahdit päällä ja vaikkei olla vielä varmoja siitä, minne halutaan, luotamme siihen, että tiedetään sitten, kun oikea asunto osuu kohdalle.

Kun pankki hyväksyy asuntolainahakemuksen eli antaa lainalupauksen, sitoo asuntolainatarjous pankkia. Eli jos unelmien asunto tulee kohdalle, siitä voi lainalupauksen saatuaan tehdä tarjouksen. Lainatarjous on yleensä voimassa tietyn ajan (osuuspankissa kolme kuukautta), jonka jälkeen sitä tarjouksen uusimisesta voi sopia pankin kanssa.

Asuntolainan korkokatto

Vaikka työtilanteeni yrittäjänä on vakaa, puhuimme pankin kanssa mahdollisista tavoista suojautua odottamattomia tilanteita varten. Yksi sellainen vaihtoehto on ottaa lainalle korkokatto korkojen nousua suojaamaan.

Korkokaton hintaan vaikuttaa ostohetken korkotaso ja luonnollisesti sen ostaminen on edullisinta viitekorkojen ollessa matalalla. Jos korot nousevat, on korkokatto kalliimpi satsaus. Korkokatosta voit lukea lisää täältä.

Tämän kodin lempparijuttuja: korkeat huoneet, leveät ikkunalaudat, nätisti rempattu keittiö ja siisti ja kiva kylppäri, astianpesukone ja keittiö, jonne mahtuu iso ruokapöytä. Rauhallisuus, vaikka ollaankin Kalliossa, lähellä kaikkea. Saunavuoro. Vehreä sisäpiha ja hyvin hoidettu vakavarainen taloyhtiö. Mukavat naapurit.

Nykyisen asunnon hinta-arvio – kokeile OP Kodin hinta-arviolaskuria

Koska saamani lainan määrään vaikuttaa myös se, millä hinnalla myyn asuntoni, pyysin asunnostani hinta-arvion Kallion alueen hyvin tuntevalta OP Koti Helsingin välittäjältä. Tapaamani välittäjä oli niin mukava ja asiantunteva, että luulen, että hän tulee myös myymään asuntoni sitten kun se on ajankohtaista, eli kun uusi koti on löytynyt. Tuntuu turvalliselta ja helpottavalta ajatukselta satsata asunnon välittäjään sen sijaan, että itse hoitaisi kaiken asunnon näytöistä myymiseen liittyviin paperitöihin.

Asunnon hintaa voi arvioida ensin myös OP Kodin asunnon hinta-arviolaskurilla, johon asunnon perustiedot (osoite, rakennusvuosi, neliöt) syöttämällä saa myyntihintatilastoihin perustuvan asunnon hinta-arvion. Kokeilin laskuria ja se antaa minun asuntoni kohdalla muutaman tonnin alakanttiin olevan arvion verrattuna välittäjän arvioon.

Välittäjän hinta-arvio oli korkeampi siksi, että hän pääsi arviokäynnillään käymään läpi taloyhtiön paperit ja tietää, ettei tähän taloyhtiöön ole suunnitteilla isoja remontteja lähivuosina sekä näki itse, että kotimme pinnat ovat hyvässä kunnossa ja kylppäri ja keittiö kivasti remontoituja. Mm. nämä seikat voivat nostaa asunnon hinta-arvioita laskurin arvioon nähden. Ja jos asunto kaipaa remonttia tai taloyhtiöön on tulossa isoja remontteja, voi todellinen hinta-arvio olla laskurin arviota alempi.

Yhteinen asuntolaina, asunnon hinta-arvio

Uuden asunnon osto ja vanhan myynti – kumpi ensin, miten välttää kahden asunnon loukku?

Koska asuntomarkkina käy pääkaupungiseudulla kuumana, pitäisi oikean hintaisen ja hyvässä kunnossa olevan asunnon mennä suhteellisen nopeasti kaupaksi, etenkin kun myös taloyhtiö on hoidettu hyvin.

Tämän vuoksi meidän on mahdollista etsiä ja ostaa uusi asunto jo ennen, kuin olen saanut tämän myytyä. Joissain tapauksissa pankki voi nähdä tällaisen tilanteen riskinä, joten asiasta kannattaa keskustella pankin kanssa etukäteen. Tähän vaikuttaa paljon asunnon kunto ja sijainti ja sekin, millaisesta uudesta asunnosta haaveilee.

Puolisoni asui hänkin ensimmäisessä omistusasunnossaan kun aloimme tapailla ja myi oman asuntonsa jo keväällä. Onneksi meidän ei tarvitse siis olla myymässä kahtaa asuntoa yhtä aikaa ja ostamassa uutta samanaikaisesti, siinä voisi olla hippasen liikaa jännitettävää.

OP KOTI kiinteistövälitys

Haaveilemme kodista, jossa olisi yksi huone enemmän ja isompi keittiö. Ollaan tehty kohta 1,5 vuotta töitä etänä (aivan kuten moni muukin), mutta hyvin todennäköisesti etätyöt jatkuvat kohdallani sittenkin kun muut palailevat toimistoilleen. Siispä työhuone olisi mun kohdalla aidosti arkea parantava asia.

Haaveilen ilmavuudesta, valoisasta tilasta ja jääkaappipakastimesta. Ja siitä, että valo leikkisi tulevankin kodin seinillä yhtä kauniisti kuin täällä.

Meillä ei ole varsinaisesti hätää löytää uutta kotia, mutta etsitään sellaista aktiivisesti. Ollaan käyty pyörimässä kiinnostavilla ja itselle entuudestaan tuntemattomilla asuinalueilla kesällä ja mietitty, halutaanko asua enää näin lähellä keskustaa vai kiinnostaisiko oma piha ihan oikeasti – vai onko tämä vain korona-ajan luoma haave. Monet meidän tutuista ja osa läheisistä kavereistakin ovat muuttaneet lähivuosina pikkuisen kauemmas keskustasta vaikka keskustan tuntumassa asuu edelleen paljon läheisiä.

Millaisella alueella haluaisimme asua, mitä palveluita kaipaamme? Millainen asunnon tulisi olla, jotta se palvelisi kotina mahdollisesti useammankin vuoden päästä, myös elämäntilanteiden muuttuessa?

kodin hinta-arviolaskuri
Mä oon ollut tässä kodissa ihan superonnellinen. Tää on tuntunut aidosti kodilta, niin yksin kuin yhdessäkin, mutta kotoisaksi tämä on muovautunut vasta yhdessä asuessa.

Onko siellä muita, joille asunnonvaihto on ajankohtainen asia? Onko pandemia-aika muuttanut ajatuksia sen suhteen, mitä asunnolta ja asuinalueelta kaipaa?

Asuntolainan ja korkokaton myöntää osuuspankki.
Asunnot välittää OP Koti kautta maan.

Lisää luettavaa

Uuden kodin etsiminen – missä haluamme asua?

Vastuullinen neule x 18

Rakkaus best

Kesäkuulumisia

Vastuullinen neule x 18

lifestyle
Jätä kommentti

Multa on tiedusteltu lähiaikoina, että mistä voisi löytää itselleen vastuullisesti valmistetun neuleen fiksuista materiaaleista. Ensisijaisesti suosittelen aina kirppiksiä, koska neule on hyvä kirppislöytö siinäkin mielessä, että käytettynä ostetusta neuleesta näkee heti, miten se kestää käyttöä; nukkaantuuko se, kuluuko se puhki vai onko se edelleen käytöstä huolimatta kuin uusi. Voisiko neule löytyä esim. Curatedin, Milou second handin tai Vintage Magasinetin valikoimasta?

Tiedän, ettei kaikkea aina löydä second handina etenkään silloin kun on tarve, joten toisiksi paras vaihtoehto lienee hankkia jotain ajatonta, kestävää ja vastuullisesti valmistettua. Siksi valitsin tähän postaukseen useammalta eri vastuulliselta brändiltä useita kauniita klassikkoneuleita. Brändien valikoimista löytyy myös villimpiä vaihtoehtoja, mutta kuvissa kunkin brändin klassikot sellaisina kuin ne itse ostaisin, eli mustina tai vaaleina.

Mun omalla ostoslistallani on ollut useamman vuoden musta neuleatakki, mutten ole löytänyt täydellistä! Jatkan etsintöjä. Sen sijaan kauniita ja vastuullisesti valmistettuja neulepuseroita ja pooloja osaan vinkata useammankin:

Alpan neuleet, R-Collection neulepoolo, The Knotty Ones
Alpa – Pearl-neulepusero, The Knotty Ones – Laumes-neulepusero, R-Collection – Saana-neulepaita


Alpa Pearl-neulepusero 159,90 €

Tätä puoliksi alpakasta ja puoliksi silkistä tehtyä neuletta on helppo kehua, koska mulla on tämä neule, juurikin mustana. Päällä hengittävä eikä kutise. Viileällä säällä lämmin ja lämpimällä viileä, ihan täydellisen skarppi pusero arkeen ja juhlaan. Neulos on pysynyt hyvänä ja napakkana. Valmistettu vastuullisesti Liettuassa.

The Knotty Ones LAUMĖS -neulepusero 229 €

Tämä ihanan muhkea neule on valmistettu vastuullisesti Liettuassa. 100% merinovillaa, mulesing-vapaata. Mulla on samantyylinen musta neule jonka olen löytänyt kirpparilta ja mulle tämä on sellainen joka menee sekä farkkujen että mekkojen kanssa, jos haluan esim. syksyn alussa kesämekon päälle reilun ja muhkean neuleen.

The Knotty Onesista olen kirjoittanut tarkemmin täällä.

R-Collection Saana-merinoneulepaita 169 €

R-Collectionin pooloneuleessa on ihanan pitkä helma ja sivuilla halkiot. Valmistettu mulesing-vapaasta merinovillasta, lanka on Itävallasta. Neule on suunniteltu Suomessa ja valmistettu Liettuassa.

The Knotty Ones – MIŠKO-neulepusero, Alpa – Poppy Kimono -neuletakki, UHANA – Harmony-neule

The Knotty Ones MIŠKO cable knit-neulepusero 239 €

100% merinovillasta vastuullisesti Liettuassa valmistettu neule. Ihana malli ja kuvio, voisin kuvitella että tämäkin olisi täydellinen kesämekkojen päälle puettuna! The Knotty Onesista olen kirjoittanut tarkemmin täällä.

Alpa Poppy kimono -neuletakki 249,90 €

Kietaisuneuletakki on suunniteltu Suomessa ja valmistettu vastuullisesti Liettuassa. Saatavilla myös ihanana hiekan sävyisenä. 70 % Premium Baby Alpaca, 30 % Mulberry-silkki. Tykkään tämän mallista ihan hirmuisesti ja mietin tätä tai Alpan Swan-neuletakkia yhtinä potentiaalisina vaihtoehtoina mustaksi neuletakiksi itselleni, jos en löydä vastaavaa second handina. Pitkä musta neuletakki menisi sekä juhlavampien vaatteiden, että arkivaatteiden kaverina syksyt talvet.

Uhana Harmony-neule 249 €

Klassinen neulepusero, valmistettu Suomessa! Tämä on ihanan tuntuista neulosta, päällä todella mukava ja laadukkaan tuntuinen. Materiaali on mulesing-vapaata 100% merinovillaa. Paita on valmistettu Suomessa, Tuusulassa. Lanka on peräisin italialaiselta yritykseltä ja sillä on Öko-Tex standardi 100 -sertifikaatti.

Vastuullinen neulepusero
R-Collection – Meri-poolo, Armedangels – Alaani-poolo, Kaiko – Cashmere-poolo


R-Collection Meri-merinopooloneule 99 €

Klassinen pooloneule merinovillasta. Neule on valmistettu Liettuassa italialaisesta, mulesing-vapaasta merinovillalangasta.

Armedangels Alaani-puuvillaneulepoolo 59,90 €

Nudgella myynnissä olevalla Armedangels-brändillä on valikoimassaan ihania perusneuleita puuvillaisina. Tätä Alaani-neulepooloa on myös valkoisena.

Kaiko kashmirpooloneule 159,90 €

70% kashmiria, 30% villaa. Suunniteltu Suomessa, valmistettu vastuullisesti Nepalissa.

Arela – Bice-neule, Uhana – Forever-neuletakki, Aarre – Filipa-neulemekko

Arela Bice merino-pooloneule 240 €

Arelan Bice-pooloneule on hienoa mulesing-vapaata merinovillaa, valmistettu Nepalissa. Kuvassa neule näyttää nopeasti katsottuna mekolta, koska se on puettu mustan hameen kanssa.

Uhana Forever-neuletakki 259 €

Uhanan neuletakin materiaali on mulesing-vapaata merinovillaa. Neuletakki on valmistettu Suomessa, Tuusulassa. Lanka on peräisin italialaiselta yritykseltä ja sillä on Öko-Tex standardi 100 -sertifikaatti. Tässä on taskut!

Aarre Filipa-merinovillamekko 179 €

Aarre-merkin merinovillaneuleet (mulesing-vapaa) ja -mekko ovat kivan ohkaista merinovillaneulosta, sellaista kauniisti laskeutuvaa. Valmistettu Portugalissa merkin omistajien omistuksessa olevalla tehtaalla.

vastuullinen neule
Alpa – Moment-neulepusero, UHANA – Morning Dew -neule, Alpa – Swan-neuletakki

Alpa Moment-neulepusero 199,90 €

Jos etsii ihan superklassista neulepaitaa, niin voisiko tämä olla sellainen? 100 % alpakan villaa, valmistettu vastuullisesti Liettuassa.

Uhana Morning Dew -neule 199 €

Tässä Morning Dew -neuleessa on kiva neulospinta ja kaunis pääntie, kantsii kurkata lisäkuvat Uhanan sivuilta. Neulepusero on valmistettu Suomessa, Tuusulassa. Uhanan neuleen materiaali on mulesing-vapaata 100% merinovillaa. Lanka on peräisin italialaiselta yritykseltä ja sillä on Öko-Tex standardi 100-sertifikaatti.

Alpa Swan-neuletakki 219,90 €

Tässä neuleessa ei ole mitään ylimääräistä; ei nappeja, ei vyötä, ei turhia leikkauksia tai saumoja. 100 % alpakan villaa, valmistusmaa Liettua.

vastuullinen neule
R-Collection – Ebba-neulepaita, Arela – Laine-neulepusero, AIAYU – Memo-neule

R-Collection Ebba-merinoneulepaita  109 €

Valmistettu kevyestä sataprosenttisesta merinovillasta. Mulesing-vapaa merinovillalanka on Itävallasta. Neule on suunniteltu Suomessa ja valmistettu Liettuassa.

Arela Laine cashmere-neulepaita 375 €

Cashmere-neule, valmistettu Nepalissa. Mulla on ollut Arelan cashmere-neule ja itku, se oli ihan superpehmeä päällä. Ostin sen aikoinaan second handina ja myin myöhemmin eteenpäin, mutta ah, se oli ihanan tuntuinen. Ja hyvässä kunnossa käytöstä huolimatta!

AIAYU Memo Sweater 410 €

Vastuullisesti neuleensa käsityönä valmistavaa AIAYU:a olen fiilistellyt ekan kerran Köpiksen pikkuputiikeissa, mutta nyt brändiä myy myös Glasshouse Helsinki. Tämä laaman villasta valmistettu neule näyttää ihanalta.


Jos näistä ei löytynyt sopivaa, kannattaa kurkata vinkkaamieni brändien valikoimat tarkemmin sekä Nudgen ja Weecosin valikoima. Todella lämmin suositus myös Suomessa valmistettavalle NOUKI:n Iisi-villapoololle, jota saa tilattua ennakkoon nyt – mulla on tämä mustana. Ihanaa matskua, todella laadukas neulos!

Tuleeko teille mieleen muita kotimaisia tai muita vastuullisia neulebrändejä? Saa vinkata kommenteissa, vinkeistä on varmasti iloa muillekin.

Kuvat valmistajien nettisivuilta.

Lisää luettavaa

Uuden kodin etsiminen – missä haluamme asua?

Haaveena yhteinen koti (ja yhteinen asuntolaina)

Rakkaus best

Kesäkuulumisia