Yli neljä vuotta ostamatta pikamuotia

muoti, vastuullinen muoti
8 kommenttia

Kun 2018 aloitin pikamuodin välttelyhaasteen, aloitin sen haastaakseni itseäni kulutustottumuksissani. Vaikka olen oppinut suhteellisen harkitsevaksi siinä mitä tulee tekemiini ostoksiin, oli – ja on – minulla paljon petrattavaa.

Ajattelin, että jos päättäisin olla ostamatta pikamuotia, joutuisin etsimään parempia vaihtoehtoja ja käyttämään ostopäätösten kohdalla suurempaa harkintaa, kun kaikkea houkuttelevaa ei voisikaan klikata kotiin muutaman päivän toimitusajoilla. Pitäisi kääntyä entistäkin enemmän kirpparin puoleen ja tiedostaa tarpeensa pidemmälle aikavälille, ettei joutuisi pulaan ja rikkomaan haastetta vain koska tarvitsee jotain heti. Ja ylipäätään miettiä, mitä ihan oikeasti tarvitsee ja mitä vain haluaa.

Viiden vaatteen vuosi -haaste / ida365.fi

Kun aloin nuorena tienata ekoja omia rahojani kesä- ja viikonlopputöistä, kului niistä iso osa kirpputorilöytöihin ja edullisiin löytöihin ketjuvaateliikkeistä. Vaikkei vaatevalikoimani ole koskaan ollut järjetön, on ollut aikakausia, kun olen tehnyt kirppislöytöjä lähes viikottain – ja sitten laittanut tylsäksi käyneitä tai vääränlaisiksi osoittautuineita entisiä löytöjä samalla tahdilla eteenpäin kirppiksillä. Siinä ei ole ollut mitään järkeä. Jostain syystä kirppislöytöjen tekemisen olen osannut perustella itselleni ihan eri tavalla kuin uuden ostamisen ja siksi kirppislöytöjä tuli tehtyä joskus reilusti yli tarpeiden.

Aloitin ensimmäisen julkisen blogini 16-vuotiaana ja kun joskus 19-vuotiaana aloin saada blogin kautta vaatteita bloginäkyvyyttä vastaan, en aluksi tajunnut ollenkaan miettiä mitään muuta kuin sitä, että vau, saan valita uusia vaatteita itselleni! Ei tarvinnut vastaanottaa kuin muutama lähetys huonolaatuisia, hassun kokoisia ja -mallisia vaatteita tajutakseen, ettei tämä voi olla ok, että enhän mä voi näitä kenellekään suositella.

Pikamuodin välttelyhaaste 4,5 vuotta sitten alkoi siitä, että en halunnut tukea pikamuotiketjuja ja halusin testata, voisinko löytää kaiken tarvitsemani joko käytettynä tai fiksummilta brändeiltä. Vaikka olen jo kauan valinnut tukea mieluummin pieniä fiksumpia brändejä sekä eettisesti ja ekologisesti toimivia yrityksiä ja koettanut tehdä löytöjä kirppiksiltä, oli pikamuotiketjut siinä mielessä helppo ratkaisu, että löysin niistä usein helposti oikean kokoisia vaatteita itselleni. Siispä mun piti haastaa itseäni, että voisinko löytää sopivia vaatteita muualtakin.

Kun tarvitsen jotain uutta, pyrin pitämään mielessä ajatuksen:

Ketä haluan tukea? Euroopan 3. rikkainta miestä, Ruotsin rikkainta miestä perheineen vai yhteisöjä ja yrityksiä, jotka tekevät töitä reilummin, eettisemmin ja ekologisemmin? Olen kirjoittanut aiheesta aiemmin täällä.

Päätin reilu neljä vuotta sitten, että jos tarvitsen jotain, ostan sen ensisijaisesti käytettynä. Seuraava vaihtoehto olisi ostaa tuote joko vastuullisesti toimivalta brändiltä ja kolmantena ostaa brändiltä, jonka tuotteet tunnetusti kestävät aikaa ja käyttöä, sillä uuden ostamisen minimointi oli haasteeni lähtökohta. Viimeisin vaihtoehto olisi kääntyä helposti saatavilla olevien pikamuotiketjujen valikoimien pariin, mutten varsinaisesti kieltänyt itseltäni mitään, päätin vain haastaa itseäni miettimään valintojani aiempaakin tarkemmin. Ja kun muistaa tuon ylläolevan ajatuksen, on helppo kiertää pikamuotiketjujen liikkeet ja verkkokaupat kaukaa. Kannattaa myös katsoa Shein – totuus muotijätistä -dokumentti, jos haluaa muistutuksen siitä, miksei jättien vastuullisuuslupauksiin voi luottaa.

Kuluttamisen vähentäminen

Vastuullisempien vaihtoehtojen valikoima on nykyisin valtava

Reilu neljä vuotta sitten haaste jännitti, mutta olin toiveikas, koska silloin tuntui, että markkinoille alkoi pikkuhiljaa tulla monipuolisemmin vastuullisemmin ja fiksummista materiaaleista valmistettuja vaihtoehtoja, ei esimerkiksi pelkkiä a-linjaisia trikoovaatteita huomiota herättävin printein, jollaisiksi ”vastuullinen muoti” -kategorian vaatteet oli aikoinaan helppo typistää.

Nykyisin vastuullisia brändejä on helpompaa etsiä ja vertailla (esim. good on you -saitti antaa osviittaa eri brändien vastuullisuudesta ja tämä Outi Pyyn listaus vastuullisen kuluttajan ostojärjestyksestä kannattaa kurkata) ja tarjolla on ihan kaikkea kestävistä sukkiksista kierrätysmatskuista valmistettuihin uikkareihin ja lähellä tilauksesta valmistettaviin vaatteisiin. Lisäksi vaatteiden vuokraamisesta on tullut helppoa ja kiinnostavaa mm. The Ateljén viitoittamana. Neljässä vuodessa pelkästään Helsingin keskustasta löytyy useampi trendikkäästi sisustettu second hand -myymälä ja useammassa kauppakeskuksessa on käytetyille tavaroille tai vaatteille omistautuneita myymälöitä (Redissä kokonainen osio ostoskeskuksesta). Siinä missä vielä neljä vuotta sitten tuntui edelläkävijämeiningiltä, että joku yritys avasi avoimesti nettisivuillaan tuotantoaan, tuntuu se nykyisin minimivaatimukselta. Viherpesu yleistyy, mutta toisaalta sen tunnistamisestakin on tullut helpompaa.

Mietin aina välillä, että pitäisi vinkkailla enemmän vastuullisemmista vaihtoehdoista täälläkin, mutta siinäkin on puolensa; mitä enemmän jakaa vinkkejä kaikesta kivasta uudesta, sitä enemmän saattaa synnyttää tarpeettomia ostohaluja. Ja tärkeintähän olisi vähentää ihan kaiken ostamisen määrää, eikä ainoastaan siirtyä kuluttamaan fiksumpia vaihtoehtoja.

Mietin pitkään myös sitä, miten kuvitan tämän postauksen ja päädyin julkaisemaan kuvia lempparivaatteistani; sellaisia, jotka olette jo nähneet monta kertaa. Nämä vaatteet eivät ole uusia eikä niitä voi enää ostaa kaupasta, joten jos jokin niistä inspiroi, kannattaa kääntyä kirppisten ja second hand -sovellusten puoleen.

Viiden uuden vaatteen vuosi -haaste

Ensimmäinen vuosi pikamuotia vältellen – miten minimoida ostohalut?

Ensimmäinen vuosi haastetta meni kivuttomasti. Kirjoitin siitä täällä. Ekan vuoden aikana tein vähemmän hankintoja kuin aiemmin, haasteesta kiinni pitäminen oli helppoa. Kun karsin vaihtoehdoistani kivasti brändätyt pikamuotiketjut, en enää pyörinyt keskustan liikkeissä ”ihan vain inspiroitumassa” eli synnyttämässä ostohaluja.

Huomasin, että pikamuodin välttely on helpompaa, kun poistaa Instagram-seuratuista kaikki ne visuaalisesti kiinnostavat pikamuotibrändit. Ei, niitä ei kannata seurata edes inspiroitumisen takia – toimivasti brändätyt, kauniisti kuvatut edulliset tuotteet ovat ihan liian helposti saatavilla. Kun ei käy kauppakeskuksissa tai pikamuotiketjujen liikkeissä pyörimässä, ei tiedä mistä jää paitsi. Lopulta se on juurikin näin yksinkertaista.

Kun ei altista itseään jatkuvasti (parhaimmillaan kymmeniä tai satoja kertoja päivässä ihan vain jo instaa selaamalla) uusille vaatteille ja trendeille, tykkää omista olemassaolevista vaatteistaan enemmän. Myös se auttaa, että omilla seurantalistoilla on kiinnostavan tyylisiä pukeutujia, joilla ei ole joka viikko jotain uutta päällään.

Olen myös tietoisesti karsinut listoilta ne tyylikkäinä pitämäni pukeutujat, joilla on säännöllisesti yhteistöitä pikamuotiketjujen kanssa – voin käydä inspiraatiota etsiessäni kurkkailemassa heidän asujaan silloin tällöin, mutta jos nään viikoittain uusia vaatteita kiinnostavina pitämieni tyyppien päällä, alan himoita itsellenikin jotain uutta.

Ehkä nämä ovat ihan itsestäänselvyyksiä, mutta haluan silti kirjoittaa ajatukseni ylös, sillä mulla kesti kauan tajuta, miten paljon pelkästään Instagramin selailu vaikuttaa mun fiilikseen ja tarpeeseen saada jotain uutta päälle pantavaa. Siksi olen tietoisesti karsinut seurattujen tyyppien listaa ja miettinyt, mitä oikeasti haluan nähdä. Mä haluan nähdä toisten lempivaatteita, vaatteidenhuoltovinkkejä, kirppislöytöjä jotka inspiroivat jatkamaan omia kirppisetsintöjä ja asuja, joissa ei oo aina uudet vaatteet.

Jos kaipaa järeämpiä keinoja käyttöön, muttei halua luopua Instagramin käytöstä kokonaan, tee kuten yksi ystäväni: mykistä kaikki seuraamasi tilit ja käy katsomassa ystäviesi tilejä hakutoiminnon kautta – kun teet sen tietoisesti, et törmää jatkuvasti algoritmin sinulle esiin nostamiin houkutuksiin. Työlästä, jos seuraa useita satoja tai tuhansia tilejä, mutta ilmeisesti melkoisen toimiva tapa kuratoida omaa feediä.

Vastuullinen vaatekaappi
Ystävän kotikirppikseltä ostettu neule, nahkavyö kirppislöytö Beyond Retrosta monen vuoden etsimisen jälkeen, helmet Aida Impact, farkut Nudie / punottu piknik-laukku häälahja ystävältä, helmilaukku kirppislöytö ystävän vinkkaamana

Reilu neljä vuotta pikamuodin välttely -haasteen aloittamisesta

Nyt haasteen aloittamisesta on neljä ja puoli vuotta ja olen yllättynyt siitä, että olen pärjännyt niin mainiosti. Itse määrittelemiäni sääntöjä on ollut helppo noudattaa ihan jo sillä, etten ole tietoisesti altistanut itseäni pikamuotiketjujen mainonnalle. Tietysti törmään mainontaan haluamattanikin, mutta ainakin voin valita keitä seuraan somessa ja mitä uutiskirjeitä tilaan. En voi alleviivata, miten iso merkitys tällä on ollut!

Seuraan pikamuotia mainostavia tyyppejä somessa nykyisin niin vähän, että hätkähdän, kun pikamuotibrändin kanssa tehty yhteistyö pomppaa esille seuraamieni tilien feedissä. Viime kuukausina olen ollut häkeltynyt myös siitä, miten minimalistiseksi ja parempilaatuiseksi brändätty pikamuotiketju on näkynyt niin monen tiedostavana pitämäni tyypin sisällöissä. Tuntuu ilmeiseltä, että juuri tätähän brändi toivoo – näkyvyyttä tiedostavien tyyppien kanavissa, jotka eivät shoppaile pikamuotia – mutta kannustavat siihen kuitenkin, kunhan se vain on brändätty joksikin muuksi.

En ole ostanut pikamuotia yli neljään vuoteen, mutta nyt se ei enää tunnu tämän haasteen tärkeimmältä annilta. Olen ylipäätään ostanut paljon vähemmän, ja sillä on väliä.


Kun ei enää osta uutta pikamuotiketjujen myymälöistä, miettii kaikkea muutakin ostamista entistä tarkemmin. Kun tarvitsen jotain uutta, tärkein kriteerini uudelle hankinnalle on sen pitkäikäisyys – haluan ostaa asioita, joille kertyy valtavasti käyttökertoja ja joita ihan oikeasti tarvitsen. Vaatekaapin lisäksi tämä ajattelu ulottuu kaikille muillekin elämän osa-alueille ja on nyt erityisen ajankohtainen kotiin liittyvien hankintojen suhteen. Sillä, millaista vaatekaappia ylläpitää, on väliä – muoti on toiseksi suurin saastuttaja öljytuotannon jälkeen. Vaateteollisuus saastuttaa enemmän, kuin kansainvälinen laiva- ja lentoliikenne yhteensä. Järkyttävää!

Jotta vaatteelle tai muulle tuotteelle voisi kertyä paljon käyttökertoja, sen tulee kestää. Koetan löytää tuotteen ensin käytettynä, mutta jos hankinnalla on jostain syystä kiire, koetan valita vaihtoehdon, jolle povaan paljon käyttökertoja. Mieluiten kotimaiselta tai vastuulliselta brändiltä, mutta ykköskriteerinä se, että tuote on aidosti tarpeideni mukainen ja pitkäikäinen hankinta. Jossain tilanteessa oikea tuote voisi hyvinkin löytyä ketjuvaateliikkeestä, sillä onhan moni nykyinen lempparivaatteenikin pikamuotia. Pikamuotiin liittyy muutenkin paljon ristiriitaisia näkökulmia; jos lopettaisimme pikamuodin ostamisen, Bangladeshissa jouduttaisiin vakaviin ongelmiin ja jos ei ole mahdollista etsiä jotain asiaa kirppareilta eikä varaa panostaa vastuulliseen brändiin, on ehkä pakko ostaa pikamuotia. Mietin tätä kirjoittaessani myös tätä Ninan kirjoitusta. Ehdottomuus ei taida olla tässäkään paras ratkaisu, mutta jonkinlainen ehdottomuus tai rajaaminen voi auttaa löytämään kestävämmän suunnan.

Vastuullisesti valmistettu tuote on usein laadukkaammin ja paremmista materiaaleista valmistettu kuin nopeassa syklissä valmistettu pikamuotivaate, mutta vastuullinen valmistus tai kallis hinta ei ole synonyymi laadulle. Laatua on myös hyvä muotoilu, käyttöä kestävät materiaalit ja aikaa kestävät värit ja kuosit. Jos vastuullisesti valmistettu vaate ei istu tai tunnu omalta, se jää pahimmassa tapauksessa käyttämättä. Siksi uuden ostamisesta on tullut tarkkaa, mutta myös palkitsevaa puuhaa.

Bloggaaja ei osta pikamuotia
College-pusero vastuullisesti toimivalta Unrecorded-brändiltä, Converset kirppikseltä / Trenssi vuosia vanha ketjuliikeostos, laukku Flattered, kengät kirppislöytö ystävän vinkkaamana, farkut Nudie, paita Saima

Huolla, korjaa ja muokkaa

Kun ei ole ostanut paljoa uutta, on ollut aikaa ja halua opetella huoltamaan olemassa olevia vaatteita ja asusteita. Vaatteeni ovat aika kovalla käytöllä, joten suutarin, pesulan ja ompelijan palvelut ovat tulleet tutummiksi ja niihin laitettu raha on tuntunut tosi fiksusti käytetyltä. Arkivé Atelierin myymä Kentin vaateharja on ollut korvaamaton neuleita ja villakangastakkeja huoltaessa ja vuonna 2017 ostamani vaatehöyrytin on edelleen viikoittain käytössä.

Kun vaatteille kertyy paljon käyttökertoja, oppii myös tunnistamaan laadukkaan hätäisesti tehdystä entistä paremmin ja huomaamaan, millaiset materiaalit oikeasti kestävät käyttöä, osti sitten uutta tai second handia. Joskus tulee tietysti myös huteja: löysin viime vuoden lopussa yli viisi vuotta ostoslistallani olleen täydellisen klassisen mustan villatakin ja olin aluksi aivan supertyytyväinen, mutta nyt useamman kuukauden käytön jälkeen huomaan, että uusi neuletakkini nyppääntyy herkästi. Olin ajatellut, että 100% villa on parempi kuin sekoitteet ja laatua huokuva brändi, joka kertoi avoimesti tuotannostaan sai minut uskomaan, että tuote on automaattisesti hyvin käyttöä kestävä. Sain hyvän muistutuksen, ettei näin aina ole – ainakin tämä pelkästä villasta valmistettu neuletakki nyppääntyy todella herkästi. No, katsotaan, miten hyvin saan huollettua neuletakkiani.

Ompelijan palveluita olen hoksannut alkaa hyödyntää vasta viimeisen parin vuoden aikana. Sen ansiosta olen myös oppinut arvioimaan, josko jokin vaate olisi pienellä modifioinnilla täydellinen ja onko vaate ompelijalle kiikuttamisen arvoinen – löysin esimerkiksi ihanan välikausitakin pitkän etsinnän jälkeen käytettynä, mutta takissa olikin mulle liian pitkät hihat (kirppissovellusten huono puoli – vaatetta ei pääse sovittamaan ennen ostoa), mutta ne lyhenivät taitavalla ompelijalla täydelliseen mittaan. Käytin liian isoksi jääneen nahkahameen ompelijalla kavennuksessa (Menddien kautta, olen todennut palvelun todella toimivaksi jo kolmesti!) ja nyt mulla on taas yksi vaate enemmän, ilman että ostin mitään uutta.

On tosi tyydyttävää vaalia olemassa olevia asioita, huoltaa ja korjata uuden hankkimisen sijaan. Tästä ja arjen estetiikasta kannattaa lukea ajatuksia myös Gemma-median puolelta, inspiroiduin Emmin kirjoituksesta ja Yuriko Saiton ja Sherri Irvinin ajatuksista arjen estetiikasta.

Kuinka lopettaa pikamuodin ostaminen

Lista asioista, joita tarvitsee ja jotka on hankkinut – jottei itsensä huijaaminen olisi liian helppoa

Vastuullisesti valmistetut vaatteet ovat kalliita, ja ihan syystä. Siksi on usein innostavampaa yrittää etsiä jotain tarvitsemaansa käytettynä. Tähän auttaa se, että pitää puhelimen muistiinpanoissa ostoslistaa asioista, joita tarvitsee. Olen pitänyt ostoslistaa puhelimessani nyt parin vuoden ajan, ja on ollut kiintoisaa huomata, että listalla on ollut parin vuoden ajan samat asiat. Kirjoitan samaan listaan myös kaiken, mitä hankin – uutena tai käytettynä, vuosikohtaisesti. Näin saan realistisen kuvan siitä paljonko ostan, sillä itseään on tosi helppo huijata uskomaan, ettei juurikaan hanki mitään uutta. Ja kun ostolistalla on vuosia ollut täydellinen musta nahkavyö, sen löytäminen kirpparilta tuntuu ihan superhyvältä.

Käytettyjen asioiden etsimiseen voi mennä aika paljon aikaa, mutta tämä vinkki on säästänyt multa aikaa ja energiaa: moneen kirppissovellukseen (Tori.fi, Zadaa, Vestiaire, Sellpy) voi tallentaa hakuja, jolloin on mahdollista kurkistaa nopeasti, onko tiettyjä juttuja tullut myyntiin sen sijaan, että selailisi sovellusta päämäärättömästi tuntitolkulla ja keksisi samalla itselleen uusia tarpeita.

Vastuullisempia vaatemerkkejä
T-paita kotimaiselta Saima:lta (en tosin tiedä, onko brändi enää toiminnassa?), hame mittatilaus Atelier Lalehilta, Converset kirppislöytö, korvikset Aida Impact, laukku A.P.C., kestänyt vuosien päivittäistä käyttöä

Viiden uuden vaatteen vuosi

Jos neljä vuotta sitten mietin, että vitsit, ei ole mitään järkeä ostaa vaatteita pikamuotiketjuista ja tukea tällaista kuluttamista, niin nyt mietin, millainen määrä uusia vaatteita ylipäätään on perusteltavissa?

Törmäsin pari kuukautta sitten Instagramia selaillessani Aku Varamäen Planetaarinen vaatekaappi -instatiliin ja hänen pohdintoihinsa Hot or cool -instituutin tekemästä tutkimuksesta, jonka pääpointtina on, että vaatteiden kulutusta on pakko vähentää ja että vertailussa olleiden maiden kärjen nykykulutuksen mukaisesti tulevaisuudessa olisi kestävää hankkia n. 5 uutta vaatetta vuodessa, jotta kulutus olisi planetaarisissa rajoissa (tähän ei kuulu alusvaatteet tai sukat, koska arvio oli tehty painon mukaan ja alusvaatteet ja sukat ovat kevyimmästä päästä).

Jäin pohtimaan postauksessa esitettyä ajatusta: ”Viisi uutta vaatetta, hmmm. Kun vertaamme lukua suomalaisen nykyiseen kulutukseen, niin pudotus on aikamoinen. Suomalainen kuluttaa 30-50 uutta vaatetta vuodessa. Miltä viisi vaatetta vuodessa sinusta kuulostaa? Montako vaatetta olet tänä vuonna ostanut? –”

viiden vaatteen vuosi haaste
Päällytakki kirppikseltä viisi tai kuusi vuotta sitten, farkut Nudie, sandaalit Birkenstock, laukku ketjuvaateliikkeestä yhdeksän vuotta sitten. Helmet ranteessa äidin punomat.


Viisi uutta vaatetta kuulostaa hyvältä haasteelta! Ei mahdottomalta, mutta siltä, että hankintoja on tosissaan mietittävä. On ostettava sellaisia vaatteita, kenkiä ja asusteita, jotka kestävät pitkään ja joita haluaa ja voi huoltaa. Tämä Hot or cool -instituutin arvio jättää myös pelivaraa; jos viiden uuden vaatteen lisäksi tarvitsisi jotain muuta, sen voisi ostaa käytettynä. Tuntuu selkeältä saada jokin luku ohjenuoraksi, ettei myöskään kävisi niin, että ostaisi mielin määrin vaatteita kirppareilta tai vastuullisemmilta brändeiltä.

Ostin viime vuonna yhteensä 13 uutta vaatetta tai asustetta. Se on merkittävästi vähemmän kuin keskimääräinen 30-50 uutta vaatetta, mutta yli tuplat siihen, mikä olisi Hot or cool-instituutin mukaan kestävyyden rajoissa. Yhdeksän hankinnoista tein uutena (sisältäen blogin kautta vastaanotetut vaatteet), neljä second handina. Yllätyin, sillä olin varma, että olisin tehnyt enemmän kirppislöytöjä ja ostanut vähemmän uutta. Yhdeksästä uudesta tuotteesta kahdeksan oli vastuullisemmilta brändeiltä, yhdet farkut ostin tarpeeseen brändiltä, jonka klassikkofarkkujen tiedän kestävän käyttöä ja aikaa, mutta joiden en usko olevan vastuullisesti valmistetut.

Huomaan miettiväni vaatekaappini sisältöä tosi tarkkaan nyt kun olen miettinyt viiden uuden vaatteen haastetta. Mun vuosia käytössä olleet maiharit alkavat olla pian tiensä päässä ja mietin, selviänkö niiden kanssa vielä loppuvuoden, voinko vaihtaa niihin sekä pohjat että vetoketjut vai kannattaisiko jo ostaa uudet. Muuttuva keho asettaa sekin haasteita minimalistisen vaatekaapin ylläpitoon; kun paino vaihtelee, saattaa tarvita uusia vaatteita, kun vanhat vaatteet jäävät väärän kokoisiksi. Jossain muussa elämäntilanteessa tällainen oman vaatekaapin analysointi ei välttämättä olisi yhtä mielekästä, joten olen tyytyväinen, että olen tehnyt tämän pohjatyön nyt – uskon, että näitä ajatuksia kantaa mukanaan jatkossakin.

Mietin myös sitä, miten käsittämätöntä on, että Sheinille työskentelevä työntekijä joutuu tekemään päivässä 500 vaatetta, jotta ansaitsee minimipalkan. Jotta ilmastonlämpäminen jäisi 1,5 asteeseen, pitäisi 500 vaatetta riittää 100 ihmiselle vuodeksi.

〰️

Tämän postauksen kirjoittaminen kesti pienen ikuisuuden – olen päivittänyt otsikon aikamäärettä ainakin puolentoista vuoden ajan. Musta tuntui pitkään siltä, että tällä pohdinnalla pitäisi olla jokin konkreettinen lopputulema ennen kuin voin julkaista tämän, mutta ei tällä ole. Vastuullisen kuluttamisen teemoja vaatekaapin osalta voi mitenkään mahduttaa yhteen kirjoitukseen.

Toivon, että joku samoja asioita pohtinut voisi saada tästä kannustusta omien kulutustottumuksiensa pohdintaan ja sellaisen fiiliksen, ettei karsiminen ja rajaaminen tarkoita luopumista. Ei tyylistä tai kivoista vaatteista tarvitse luopua, päinvastoin – vaatekaappi tuntuu arvokkaalta ja spesiaalilta, kun tietää mitä omistaa ja osaa pitää niistä huolta. Eikä ole pakko olla ehdoton, vähentäminen on loistava startti – esim. Emmi laski viime vuonna ostamansa vaatteet ja päätti, että rajaa kokonaismäärän uusista hankinnoista puoleen viime vuoden määrästä. Selkeä muutos edelliseen vuoteen, mutta ei-niin-ehdoton lähestymistapa.

〰️

Lähteet:

Finnwatch Hallitsematon vaatealan vihreä siirtymä
johtaisi Bangladeshissa vakaviin ongelmiin 2023
Hot or Cool Unfit, Unfair, Unfashionable –
Resizing Fashion for a Fair Consumption Space 2022
Business Insider Shein factory employees are working 18-hour days
for pennies per garment and washing their hair on lunch breaks
because they have so little time off, new report finds 2022
Planetaarinen vaatekaappi 2022
Finix The environmental price of fast fashion 2020
HS Visio Laatua ei enää ole 2022
Outi Les Pyy Mikä on vastuullisuuden minimi? 2021
The Guardian Shop less, mend more: making more sustainable fashion choices 2018

Lisää luettavaa

kööpenhamina second hand

Ihanat second hand -putiikit Kööpenhaminassa

Vastuullinen uimapuku

7 x vastuullisempi uikkaribrändi

Mapu kukkapinnit

Oikeista kukista tehdyt kukkapinnit muistona morsiuskimpusta

Kesäkuulumisia

Uudessa yhteisessä kodissa – vihdoin!

lifestyle, sisustus
Jätä kommentti
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ OP & OP KOTI

Terkkuja uudesta kodista! Me ollaan vihdoin päästy muuttamaan meidän kesällä löytämäämme kotiin. On ollut ihanaa spottailla uuden kodin seinillä tanssivia valolänttejä ja tutustua pikkuhiljaa uuteen asuinalueeseen. En olisi uskonut, mutta tämä koti on tuntunut ekasta yöstä lähtien kodilta.

Keväällä 2021 aloitettu uuden yhteisen kodin etsiminen ja siihen liittynyt vanhan asunnon myynti on nyt vihdoin kaikki hoidettu ja seuraavaksi saamme keskittyä uuden kodin laittamiseen. Ollaan saatu isoimmat jutut täällä paikoilleen, mutta osa tavaroista etsii vielä paikkaansa ja ostoslistalla on mm. matto olohuoneeseen, työhuoneen säilytysratkaisut ja mahdollisesti kirjahylly. Menee varmasti tovi ennen kuin täällä on valmiimpaa ja taulut ja peilit seinillä, mutta se ei haittaa, meillä on aikaa. Pikkuhiljaa.

Haluan tässä postauksessa summata tämän koko asunnonvaihtoprosessin, sillä tiedän Instagramin yksityisviesteillä käymieni keskustelujen perusteella, että moni muukin miettii asuntokauppoja ja siihen liittyviä koukeroita. Ja tietty haluan fiilistellä vähän uutta kotia kanssanne!

ida hanhiniemi uusi koti

Uudesta asunnosta haaveileva – tee asuntolainahakemus ja pyydä lainatarjous

Ihan ekana, jo ennen kuin alkaa selailla asuntoja edes puolitosissaan, kannattaa tehdä asuntolainahakemus ja pyytää lainatarjous pankilta. Jos pyydät lainatarjousta pariskuntana, kurkkaa täältä lisätietoja aiheeseen liittyen. Lainatarjouksen pyytäminen ei sido mihinkään eikä maksa mitään, mutta sen avulla on helppo arvioida itselle sopivaa lainamäärää. Kannattaa myös keskustella pankin kanssa, miten turvaa omaa talouttaan esim. säästämisen tai korkokaton avulla.

Kun lainaneuvottelu on käyty pankin kanssa, tietää, millaisin speksein asuntoja kannattaa lähteä etsimään ja toisaalta on mahdollisuus toimia nopeasti, jos se unelmien asunto tulisi vastaan saman tien. Koska meidän asunnon etsiminen kesti yli vuoden, täytyi lainatarjoustakin muistaa uusia välissä. Se sujui helposti pankkiin yhteyttä ottamalla ja omaa tilannetta päivittämällä.

Olen kirjoittanut laina-asioiden edistämisestä yksityiskohtaisemmin täällä – kannattaa lukaista, jos aihe on juuri nyt ajankohtainen.

Uusi koti ida hanhiniemi

Haaveissa yhteinen koti kauempana keskustasta

Kun tapasin puolisoni, asuimme molemmat omissa kaksioissamme. Olimme ostaneet ensiasuntomme puolen vuoden sisällä toisistamme ennen kuin aloimme tapailla. Puolisoni kohdalla kaksi vuotta asumista tuli täyteen noin puoli vuotta ennen minua, joten hän myi asuntonsa ensin, muutti luokseni ja aloimme etsiä meille yhteistä isompaa kotia. Aloitimme kodin etsimisen jo keväällä, vaikka tiesimme, että voisin tehdä kaupat silloisesta asunnostani aikaisintaan syksyllä kun olisin asunut asunnossani kahden vuoden ajan. Tuolloin meille ei ollut vielä kirkastunut, että millaista kotia etsimme ja mietimme myös remppakohteita, joten oli hyvä aloittaa etsinnät ajoissa jos vaikka uuteen kotiin tarvitsisi tehdä remonttia ennen sinne muuttamista.

Vaikka asuntokauppa kävi kuumana, meitä kiinnostavia asuntoja ei ollut tarjolla paljoa. Molempien asuntovahdit piippasivat jatkuvasti, selasimme päivittäin yli vuoden ajan kaikki potentiaaliset asunnot, joita asuntovahdit meille tarjosivat. Kävimme katsomassa paikan päällä kuitenkin vain kahta asuntoa ennen tätä, vaikka intoilimme useasta muusta ilmoitusten perusteella. Monen asunnon kohdalla hylkäsimme ajatuksen mm. tulevien isojen remonttien takia ja esimerkiksi viereisen tontin ison rakennusurakan vuoksi. Kävimme tuon reilun vuoden aikana katsomassa yhtä ihanaa asuntoa Meilahdessa, mutta sen hinta kohosi meille turhan korkeaksi ja toista Roihuvuoressa, mutta siitä asunnosta ei tullut oikeanlainen fiilis näytöllä, se ei ollut meitä varten. Lisäksi kävimme useilla eri asuinalueilla fiilistelemässä, olisiko alue meitä varten, sillä olimme kumpikin asuneet vain kantakaupungissa.

Sitten kesällä bongasimme tämän nykyisen kotimme ilmoituksen ja huomasin tietysti saman tien, että sitä välitti sama OP Kodin välittäjä, jonka kanssa olimme sopineet vanhan asuntoni myymisestä sitten kun meille löytyisi uusi koti. Soitin tutulle välittäjälle heti, mutta harmiksemme aikataulut meinasivat mennä pahasti ristiin; olin juuri lähdössä työreissulle jonka takia en pääsisi katsomaan asuntoa tulevina päivinä. Olin varma, että juuri remontoitu, kaunis ja valoisa asunto myytäisiin nopeasti, mutta pyysin välittäjää kuitenkin ilmoittelemaan minulle seuraavalla viikolla, jos sitä vielä pääsisi katsomaan. Ja niinhän siinä onneksi kävi, että pääsimme näytölle seuraavalla viikolla!

Ida365 uusi koti
Senkki toimittaa tällä hetkellä kirjakaapin virkaa olohuoneessa

Mihin ihastuimme uudessa kodisssa?

Ihastuin tässä asunnossa sen valoisuuteen (joka ei tule näissä joulukuun pimeydessä otetuissa kuvissa esille parhaalla mahdollisella tavalla) ja avaruuteen – ikkunat aukeavat päätyhuoneistossa kolmeen eri ilmansuuntaan ja koti kylpee valossa. Asunto on hetki sitten remontoitu kauttaaltaan taloyhtiön putkiremontin yhteydessä ja valitut pintamateriaalit miellyttivät meitä suurimmilta osin.

Asunto on tilava ja sellainen, että tänne voi kuvitella itsensä useaksi vuodeksi eteenpäin. Asunnossa on mulle oma työhuone ja riittävästi tilaa meidän isolle ruokapöydälle, jotta sen ääreen mahtuisi jatkossakin perhettä ja ystäviä illalliselle. Omaa pihaa ei kerrostaloasunnossa ole, mutta oma parveke kylläkin ja taloyhtiön yhteinen piha. Asunnossa on suloiset 60-luvun ikkunalaudat ja kiva keittiö, jossa iso jääkaappipakastin, pesukone ja kauniit kivitasot. Kylppärissä ihana tiilenvärinen kuusikulmainen lattialaatta ajan henkeen sopien ja paikka isolle pyykinpesukoneelle.

Ihastuimme asuntoon ensivisiitillä. Jotenkin mulla oli alusta asti sellainen kutkuttava fiilis, että asunto olisi meitä varten, mutta käytiin kyllä sen verran pitkä neuvottelu asunnon hinnasta, että välissä ehdimme jo luopua toivosta. Lopulta hinnasta päästiin yhteisymmärrykseen ja sovimme kaupoista niin, että asunto vapautuisi meille marraskuussa – edellisillä asukkailla oli vielä seuraava koti löytämättä.

Asuntokaupat digitaalisesti kotoa käsin

Kaupat tehtiin alkusyksystä digitaalisesti kotoa käsin. Vaikka pankissa tehdyissä kaupoissa on kieltämättä oma fiiliksensä, oli kauppojen tekeminen digitaalisestikin kutkuttavaa. Asiaankuuluvasti kippistelimme kotona hyväksyttyjen kauppojen jälkeen.

Uuden kotimme taloyhtiössä on tehty hetki sitten putkiremppa ja edelliset omistajat olivat remontoineet sen yhteydessä koko asunnon – materiaalivalinnat ovat suurimmilta osin meitä miellyttäviä, ei siis tarvetta remontille. Keittiön taso toistaa ikkunalautojen tyyliä ja lankavetimet sopivat 60-luvun talon henkeen loistavasti

Minne muuttaa – mietteissä uusi asuinalue?

Uusi kotimme sijaitsee rauhallisen oloisella ja viihtyisällä alueella. Täältä on hyvät yhteydet keskustaan, mutta tämä on kuitenkin selkeästi oma alueensa. Jos haaveilet asumisesta Helsingissä niin, että keskustaan pääsee kätevästi julkisilla mutta kuitenkin hieman kauempana keskustan hulinasta, suosittelen kurkkaamaan, mitä asuinalueita OP Kodin välittäjä suositteli meille. Me löydettiin tämä uusi koti noiden suositusten perusteella alueelta, joka ei ollut meille entuudestaan tuttu, mutta ihastutti visiiteillämme.

Uudessa kodissa
Vanhat kiinteät kaapit on säästetty remontissa ja kaappien vetimet vaihdettu uusiksi
Ida365 uusi koti
Meillä on erillinen makuuhuone! Edellisessä kodissa nukuimme olkkarin alkovissa ja ratkaisu toimi siellä hyvin, mutta nyt arvostan sitä, että makuuhuone voi olla pyhitetty ainoastaan nukkumiselle ja pukeutumiselle ja että huoneen saa sälekaihtimien ja pimennysverhon yhdistelmällä pilkkopimeäksi. Meidän uudet yöpöydät ovat vintage-löytö

Asunnon myyntiin laittaminen – ota yhteys kiinteistönvälittäjään ja pyydä arvio asunnon hinnasta

Kirjoitin tästä aiheesta hetki sitten kattavasti täällä. Jos mietit asuntosi myyntiä, kannattaa pyytää arvio asunnon hinnasta OP Kodin kiinteistövälittäjältä, jotta tiedät, millainen budjetti sinulla on seuraavaa asuntoa ajatellen. Minä laitoin asuntoni myyntiin vasta uuden jo löydyttyä, mutta tässä markkinatilanteessa kannattaa keskustella oman pankin kanssa järjestyksestä; voi olla, että nykyinen asunto kannattaa myydä ensin ja etsiä sitten vasta seuraava.

Oli todella mutkatonta myydä asunto OP Kodin välittäjän avulla. Sain luottaa siihen, että ammattilainen tekee työnsä eikä minun tarvinnut käyttää aikaani näyttöjen järjestämiseen tai papereiden tekemiseen. Välittäjä piti mut ajan tasalla myynnin etenemisestä ja koska olimme keskustelleet välittäjän kanssa markkinatilanteesta, tiesin varautua aiempaa pidempään myyntiaikaan vanhalla asuinalueellani.

Koko prosessi asuntolainan hakemisesta, lainan yksityiskohtien neuvottelusta aina uuden kodin ostamiseen ja vanhan asunnon myymiseen on sujunut loistavasti OP:n ja OP Kodin asiantuntijoiden avulla. Olen ollut OP:n asiakas kaikissa (niin omissa kuin yrityksenikin) pankki- ja laina-asioissa teini-ikäisestä saakka, joten oli luonnollista lähteä myymään vanhaa asuntoa OP Kodin asiantuntijoiden avustuksella. Myös puolisoni lainat ja pankkiasiat ovat olleet OP:ssa, joten uuteen kotiin haettiin yhteinen laina sekin OP:lta ja oli kiva huomata että osuuspankin omistaja-asiakkuudesta oli iloa esimerkiksi OP Kodin välittäjän laskua maksaessa; osan summasta sai kuitattu kertyneillä OP-bonuksilla.

Uuden kodin ostaminen korkojen nousu
Kuten sanoin, osa tavaroista etsii vielä paikkaansa ja mun työhuone on vielä ihan kesken, kun pitää päättää millaista säilytystilaa sinne kannattaa valita ennen kuin ratkaistaan paikkaa pöydälle jne

Asuntolaina ja korkokatto
Asuntomarkkinat 2022

Vaikka nyt on vuoden hämärin aika, on tässä kodissa valoisaa kolmeen suuntaan olevien ikkunoiden ansiosta. Se olikin ensimmäinen asia, johon tässä kodissa ihastuin jo myyntikuvien perusteella – valon määrä.

Hymyilytti, kun huomasin tätä reilu vuosi sitten kirjottamaani postausta lukiessani, että kaikki haaveeni uudesta kodista toteutuivat ja saatiin paljon sellaista, mistä ei osattu edes haaveilla. Asunnonvaihto sijoittui muuttuneeseen markkinatilanteeseen, mutta oleellisinta oli miettiä tarkkaan, millainen meidän tilanteemme on ja miten olemme varautuneet erilaisiin muutoksiin. Näistä keskusteltiin monipuolisesti OP:n ja OP Kodin asiantuntijoiden kanssa ja oli luottavainen fiilis lähteä asuntokaupoille, vaikka markkina olikin muuttunut lyhyessä ajassa paljon. Ihanaa, että meille löytyi koti, jossa uskon meidän viihtyvän pitkään.

Jos asunnonvaihto on ajankohtaista, niin millaisesta kodista sinä haaveilet?

Asuntolainan ja korkokaton myöntää osuuspankki.
Asunnot välittää OP Koti kautta maan.

Lisää luettavaa

ida365 asunnon myynti

Miten asunto myydään? Kokemuksia ja tietoa asunnon myymisestä välittäjän avulla

Rakkauskirje Kalliolle

Rakkauskirje Kalliolle

Ida Hanhiniemi Iittala

Iittalan kierrätyskokoelma meillä kotona

Kirjoja, jotka luin ja joista pidin

Miten asunto myydään? Kokemuksia ja tietoa asunnon myymisestä välittäjän avulla

lifestyle
Jätä kommentti
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ OP KOTI

Kun meidän uusi koti vihdoin löytyi kesällä – OP Kodin välittäjän meille aiemmin vinkkaamalta alueelta – oli aika laittaa edellinen asunto myyntiin.

Asuntomarkkinat ovat muuttuneet aika paljon viimeisen vuoden aikana, joten kieltämättä välillä vähän jännitti, että millähän tahdilla saan myytyä asuntoni ja että mitenhän maailmantilanne vaikuttaa hintoihin. Onneksi mun ei tarvinnut stressailla näitä asioita itsekseni, kun apuna myynnissä oli OP Kodin välittäjä. Ammattilaisen asiantuntemuksesta oli paljon hyötyä ja tieto sen hetken markkinatilanteesta toi paljon selkeyttä omiin ajatuksiin.

Halusin jakaa omat kokemukseni ja vinkkini, koska tiedän, että moni muukin miettii näitä samoja asioita ja asunnon myyminen voi jännittää. Tämä koti oli ensiasuntoni, joten moni juttu oli mulle uutta. Tässä postauksessa kerron miten homma oikein menee, joten kannattaa lukea tämä!

Asunnon myynti välittäjä

Miten asunto laitetaan myyntiin, mitä tapahtuu ensin? 

Meillä kävi sattumalta niin hauskasti, että meidän uuden kodin meille myi sama OP Kodin välittäjä, jonka kanssa olin sopinut, että hän toimisi asuntoni välittäjänä sitten kun uusi koti löytyy ja vanha laitettaisiin myyntiin. Eli olimme välittäjän kanssa heti yhteydessä, kun olimme sopineet uuden kodin kaupoista – oli aika laittaa vanha koti myyntiin. 

Ihan ensimmäisenä välittäjä tuli käymään meillä. Hän näki asunnon livenä, kyseli siitä tarkentavia kysymyksiä mm. tehtyjen remonttien suhteen ja kävimme läpi taloyhtiön tilannetta ja esimerkiksi sitä, millaisia tiloja taloyhtiöstä löytyy yhteiseen käyttöön. Välittäjä kyseli paljon ja suunnitteli myyntiä aikataulumme mukaisesti.

Asuntomarkkinatilanne huolestutti

Puhuimme myös markkinatilanteesta ja siitä, mitä maailmalla tapahtuu ja miten se vaikuttaa ihmisten ostopäätöksiin asuntojen suhteen. Oli tärkeää, että kuulin jo tuolloin, että Kallion myyntiajat olivat pidentyneet vuoden takaiseen verrattuna huomattavasti, sillä puolisoni myi oman asuntonsa Vallilasta reilu vuosi ennen minua alle viikossa ja vertasin tietysti omaa myyntiprosessia siihen, millainen hänen asuntonsa myyntiprosessi oli ollut. Siinä missä Kalliossa vuosi sitten kesällä keskimääräinen myyntiaika tämän kokoiselle kaksiolle oli ollut n. 10 päivää, oli se tänä kesänä jo 58 päivää. Tiesin siis jo ennen asunnon myyntiin laittamista valmistautua siihen, että asunnon myynnissä tulee kestämään pidempään eikä kannattaisi huolestua, jos yhteydenottoja ei tulisi samantien. 

Mistä tietää, mikä on oikea hinta asunnolle?

Keskustelimme myös alueen hintatasosta ja välittäjä tiedusteli hintapyyntitoivettani asunnolle verraten sitä alueen sen hetken hintatasoon sekä taloyhtiössä aiemmin toteutuneisiin kauppoihin vastaavan kokoisten ja samankaltaisessa kunnossa olevien asuntojen osalta. Olin seurannut markkinaa itsekin aika tarkkaan reilun vuoden ajan, joten tiesin millaisia vastaavia asuntoja esim. taloyhtiöstämme ja naapuritaloista oli myyty ja millaista hintaa niistä oli pyydetty, mutta oli todella tärkeää saada omiin pohdintoihin ammattilaisen näkemys ja miettiä yhdessä, mitä asunnosta voisi pyytää.

Lisäksi välittäjä kertoi, miten asuntoa kannattaisi markkinoida ja sovimme mm. asunnon kevyestä stailaamisesta myyntikuvia varten. 

OP välittäjä asunnon myynti kokemuksia

Miten asuntoa myydään? Millaiset kuvat kohteesta otetaan? 

Asunnosta otettiin myyntikuvat ja OP Kodin stailaaja teki asuntoon kevyen stailauksen ja katsoi, että kaikki on hyvin kuvia varten.

Kuvien ottamispäivää varten siivosin kodin ja pesin ikkunat. Laitoin myös kaiken henkilökohtaisen (korut, valokuvat, kalenterit ja muut normaalisti tasojen päällä olevat asiat) piiloon kuvausten ajaksi. OP Kodin stailaaja tuli paikalle hieman ennen kuvaaja ja laittoi kaiken kuntoon kuvauksia varten kun minä hipsin läheiseen kahvilaan tekemään töitä pariksi tunniksi kuvauksien ajaksi.

Kuvaaja ikuisti jokaisen huoneen ja talosta otettiin myös ilmakuvat. Tämän lisäksi asunnosta tehtiin myös virtuaaliesittely, joka mahdollistaa sen, että kohteessa voi liikkua virtuaalisesti huoneesta toiseen ikään kuin olisi paikalla kohteessa. Tällainen voi auttaa etänäkin hahmottamaan asuntoa ja sen kokoa, mutta kiinnostava kohde kannattaa aina mennä kurkkaamaan livenä ennen kuin tekee sen suurempia johtopäätöksiä kuvien perusteella – livenäytöstä saa irti sen tärkeimmän, eli fiiliksen.

Tässä muutama myynti-ilmoituksen kuvista:

OP Koti Ida Hanhiniemi
OP Koti Ida Hanhiniemi
OP Koti Ida Hanhiniemi
OP Koti Ida Hanhiniemi
OP Koti asunnon myyminen ida 365
Asunnon myyntikuvat: m2Media / OP Koti

Kun kuvat oli otettu, ne laitettiin hyväksyttäväksi välittäjän kautta minulle ja pienen korjauskierroksen jälkeen hyväksyin kuvat. Musta oli kivaa, että sain tarkistaa ne ennen julkaisua, sillä jännitin kuvia lopulta aika paljon. Myyntikuviin saatiin hyvin taltioitua asunnon fiilis, tilan tuntu ja ne tuntuivat todenmukaisilta.

Kun kuvat ja virtuaaliesittely oli kuvattu, koosti välittäjä asunnostani myyvän myynti-ilmoituksen, jossa toi asunnon parhaiden puolien lisäksi esille myös asuinalueen etuja. Ilmoituksessa oli myös kuvia taloyhtiön kivasta sisäpihasta ja ilmakuvat kohteesta alueen hahmottamiseksi.

Ida Hanhiniemi asunnon myynti

Miten asunnon myynti käytännössä tapahtuu, miten sitä myydään ja markkinoidaan?

Asuntoilmoitus julkaistiin tietysti asunnonmyyntiportaaleissa, mutta välittäjä kontaktoi myös OP Kodin asiakasrekisterin ostajat, jotka etsivät juuri tällaista kaksiota. Myynnin edetessä välittäjä nosti asuntoni myynti-ilmoituksen asuntoportaaleissa hakutuloslistan kärkeen, jolloin asuntoni nousi paremmin esille, kun myyntikohteita oli tullut lisää ja ilmoitus oli jäänyt uusien ilmoitusten jalkoihin.

Tällä oli iso vaikutus myynti-ilmoituksen näyttökertoihin (jotka näin OP Kodin myyjän palvelusta) ja noston jälkeen välittäjälle tuli enemmän yhteydenottoja asunnostani. Lisätietoja siitä, miten asuntoa myydään OP Kodin välityksellä ja millaisia eri vaihtoehtoja on, kannattaa lukea täältä.

Välittäjä piti minuun aktiivisesti yhteyttä ja OP Kodin myyjän palvelusta oli helppo seurata, miten myynti etenee. Myyjän palvelusta löytyy kaikki info sovituista ja pidetyistä näytöistä myynti-ilmoituksen näyttökertoihin ja myytävän asunnon tietoihin.

Ida365 asunnon myynti
Ensiasunnon myynti

Kohti asuntokauppoja

Asuntoa myydessä moni juttu jännitti – miltä esite näyttää, miltä kuvat näyttävät, haluaako kukaan tulla katsomaan, tekeekö näytössä käynyt tarjouksen, onko tarjous sellainen kuin toivoin… Lopulta kaikki järjestyi, asunto löysi uudet omistajat! Hinnasta päästiin ostajien kanssa yhteisymmärrykseen, kaupat on nyt tehty ja välittäjälle maksettu palkkio – ja koska olen osuuspankin omistaja-asiakas, käytettiin kertyneitä OP-bonuksiani OP Kodin välityspalkkioon. Kätevää!

Asunto meni kaupaksi parissa kuukaudessa. Tiesin, että Kallion alueen asuntojen myyntiajat olivat viime kesään verrattuna pidentyneet, joten en ollut erityisen huolissani. Olin varma, että asuntoni löytää ostajan, jolle mun vanha koti olisi unelmakoti. Se, että välittäjä piti mut ajantasalla myynnin etenemisestä, näytöistä ja asunnosta kiinnostuneista, helpotti mun oloa kovasti – vaikka olin varautunut pitkään myyntiaikaan, se tuntui prosessin aikana paikoin todella pitkältä. Oli helpottavaa, että asunnon myynnistä vastasi ammattilainen, jonka kanssa yhteydenpito oli vaivatonta ja sujuvaa. Tiesin, että kaupat hoituisivat hänen avullaan.

Miksi valitsin välittäjän avuksi asunnon myyntiin?

Mulle oli itsestäänselvää, että asuntoni myymisestä vastaisi välittäjä. Tuntui helpottavalta, että ammattilainen vastaa kaikesta paperityöstä sekä tietojen ja asiakirjojen hankkimisesta puolestani.

Välittäjä järjesti kaikki näytöt asunnossa puolestani ja hoiti yhteydenpidon asunnosta kiinnostuneiden suuntaan sekä välitti kiinnostuneille lisätiedot asunnosta ja piti minua ajantasalla tilanteesta aina näyttöjen jälkeen ja niiden välillä. Kun asunnosta tuli ensimmäinen tarjous, välittäjä hoiti ostotarjoukset ja lopulta sitten myös kauppakirjat kuntoon. Tiesin koko ajan missä mennään ja sain keskittyä rauhassa omiin töihini ja muuttosuunnitelmien tekoon. Käytännössä mulle jäi vain asunnon siivousvastuu aina ennen näyttöjä.

–––

Toivon todella, että uudet omistajat viihtyvät kodissaan yhtä hyvin kun minä ja puolisoni viihdyttiin. Tuo asunto oli mun ja meidän koti tosi merkityksellisen elämänvaiheen ajan ja mun ensiasunto, josta pidin ihan tosi kovasti. 

Pian pääsenkin sitten kertomaan teille uudesta kodista! ❤︎

Vinkkaan vielä, että jos asunnon myynti on sulle ajankohtaista, suosittelen lukemaan lisää aiheesta täältä.

Lisää luettavaa

ida hanhiniemi – uusi koti.

Uudessa yhteisessä kodissa – vihdoin!

Rakkauskirje Kalliolle

Rakkauskirje Kalliolle

Kirjoja, jotka luin ja joista pidin

ida365 toukokuu

Vinkkejä / toukokuu