Miten asunto myydään? Kokemuksia ja tietoa asunnon myymisestä välittäjän avulla

lifestyle
Jätä kommentti
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ OP KOTI

Kun meidän uusi koti vihdoin löytyi kesällä – OP Kodin välittäjän meille aiemmin vinkkaamalta alueelta – oli aika laittaa edellinen asunto myyntiin.

Asuntomarkkinat ovat muuttuneet aika paljon viimeisen vuoden aikana, joten kieltämättä välillä vähän jännitti, että millähän tahdilla saan myytyä asuntoni ja että mitenhän maailmantilanne vaikuttaa hintoihin. Onneksi mun ei tarvinnut stressailla näitä asioita itsekseni, kun apuna myynnissä oli OP Kodin välittäjä. Ammattilaisen asiantuntemuksesta oli paljon hyötyä ja tieto sen hetken markkinatilanteesta toi paljon selkeyttä omiin ajatuksiin.

Halusin jakaa omat kokemukseni ja vinkkini, koska tiedän, että moni muukin miettii näitä samoja asioita ja asunnon myyminen voi jännittää. Tämä koti oli ensiasuntoni, joten moni juttu oli mulle uutta. Tässä postauksessa kerron miten homma oikein menee, joten kannattaa lukea tämä!

Asunnon myynti välittäjä

Miten asunto laitetaan myyntiin, mitä tapahtuu ensin? 

Meillä kävi sattumalta niin hauskasti, että meidän uuden kodin meille myi sama OP Kodin välittäjä, jonka kanssa olin sopinut, että hän toimisi asuntoni välittäjänä sitten kun uusi koti löytyy ja vanha laitettaisiin myyntiin. Eli olimme välittäjän kanssa heti yhteydessä, kun olimme sopineet uuden kodin kaupoista – oli aika laittaa vanha koti myyntiin. 

Ihan ensimmäisenä välittäjä tuli käymään meillä. Hän näki asunnon livenä, kyseli siitä tarkentavia kysymyksiä mm. tehtyjen remonttien suhteen ja kävimme läpi taloyhtiön tilannetta ja esimerkiksi sitä, millaisia tiloja taloyhtiöstä löytyy yhteiseen käyttöön. Välittäjä kyseli paljon ja suunnitteli myyntiä aikataulumme mukaisesti.

Asuntomarkkinatilanne huolestutti

Puhuimme myös markkinatilanteesta ja siitä, mitä maailmalla tapahtuu ja miten se vaikuttaa ihmisten ostopäätöksiin asuntojen suhteen. Oli tärkeää, että kuulin jo tuolloin, että Kallion myyntiajat olivat pidentyneet vuoden takaiseen verrattuna huomattavasti, sillä puolisoni myi oman asuntonsa Vallilasta reilu vuosi ennen minua alle viikossa ja vertasin tietysti omaa myyntiprosessia siihen, millainen hänen asuntonsa myyntiprosessi oli ollut. Siinä missä Kalliossa vuosi sitten kesällä keskimääräinen myyntiaika tämän kokoiselle kaksiolle oli ollut n. 10 päivää, oli se tänä kesänä jo 58 päivää. Tiesin siis jo ennen asunnon myyntiin laittamista valmistautua siihen, että asunnon myynnissä tulee kestämään pidempään eikä kannattaisi huolestua, jos yhteydenottoja ei tulisi samantien. 

Mistä tietää, mikä on oikea hinta asunnolle?

Keskustelimme myös alueen hintatasosta ja välittäjä tiedusteli hintapyyntitoivettani asunnolle verraten sitä alueen sen hetken hintatasoon sekä taloyhtiössä aiemmin toteutuneisiin kauppoihin vastaavan kokoisten ja samankaltaisessa kunnossa olevien asuntojen osalta. Olin seurannut markkinaa itsekin aika tarkkaan reilun vuoden ajan, joten tiesin millaisia vastaavia asuntoja esim. taloyhtiöstämme ja naapuritaloista oli myyty ja millaista hintaa niistä oli pyydetty, mutta oli todella tärkeää saada omiin pohdintoihin ammattilaisen näkemys ja miettiä yhdessä, mitä asunnosta voisi pyytää.

Lisäksi välittäjä kertoi, miten asuntoa kannattaisi markkinoida ja sovimme mm. asunnon kevyestä stailaamisesta myyntikuvia varten. 

OP välittäjä asunnon myynti kokemuksia

Miten asuntoa myydään? Millaiset kuvat kohteesta otetaan? 

Asunnosta otettiin myyntikuvat ja OP Kodin stailaaja teki asuntoon kevyen stailauksen ja katsoi, että kaikki on hyvin kuvia varten.

Kuvien ottamispäivää varten siivosin kodin ja pesin ikkunat. Laitoin myös kaiken henkilökohtaisen (korut, valokuvat, kalenterit ja muut normaalisti tasojen päällä olevat asiat) piiloon kuvausten ajaksi. OP Kodin stailaaja tuli paikalle hieman ennen kuvaaja ja laittoi kaiken kuntoon kuvauksia varten kun minä hipsin läheiseen kahvilaan tekemään töitä pariksi tunniksi kuvauksien ajaksi.

Kuvaaja ikuisti jokaisen huoneen ja talosta otettiin myös ilmakuvat. Tämän lisäksi asunnosta tehtiin myös virtuaaliesittely, joka mahdollistaa sen, että kohteessa voi liikkua virtuaalisesti huoneesta toiseen ikään kuin olisi paikalla kohteessa. Tällainen voi auttaa etänäkin hahmottamaan asuntoa ja sen kokoa, mutta kiinnostava kohde kannattaa aina mennä kurkkaamaan livenä ennen kuin tekee sen suurempia johtopäätöksiä kuvien perusteella – livenäytöstä saa irti sen tärkeimmän, eli fiiliksen.

Tässä muutama myynti-ilmoituksen kuvista:

OP Koti Ida Hanhiniemi
OP Koti Ida Hanhiniemi
OP Koti Ida Hanhiniemi
OP Koti Ida Hanhiniemi
OP Koti asunnon myyminen ida 365
Asunnon myyntikuvat: m2Media / OP Koti

Kun kuvat oli otettu, ne laitettiin hyväksyttäväksi välittäjän kautta minulle ja pienen korjauskierroksen jälkeen hyväksyin kuvat. Musta oli kivaa, että sain tarkistaa ne ennen julkaisua, sillä jännitin kuvia lopulta aika paljon. Myyntikuviin saatiin hyvin taltioitua asunnon fiilis, tilan tuntu ja ne tuntuivat todenmukaisilta.

Kun kuvat ja virtuaaliesittely oli kuvattu, koosti välittäjä asunnostani myyvän myynti-ilmoituksen, jossa toi asunnon parhaiden puolien lisäksi esille myös asuinalueen etuja. Ilmoituksessa oli myös kuvia taloyhtiön kivasta sisäpihasta ja ilmakuvat kohteesta alueen hahmottamiseksi.

Ida Hanhiniemi asunnon myynti

Miten asunnon myynti käytännössä tapahtuu, miten sitä myydään ja markkinoidaan?

Asuntoilmoitus julkaistiin tietysti asunnonmyyntiportaaleissa, mutta välittäjä kontaktoi myös OP Kodin asiakasrekisterin ostajat, jotka etsivät juuri tällaista kaksiota. Myynnin edetessä välittäjä nosti asuntoni myynti-ilmoituksen asuntoportaaleissa hakutuloslistan kärkeen, jolloin asuntoni nousi paremmin esille, kun myyntikohteita oli tullut lisää ja ilmoitus oli jäänyt uusien ilmoitusten jalkoihin.

Tällä oli iso vaikutus myynti-ilmoituksen näyttökertoihin (jotka näin OP Kodin myyjän palvelusta) ja noston jälkeen välittäjälle tuli enemmän yhteydenottoja asunnostani. Lisätietoja siitä, miten asuntoa myydään OP Kodin välityksellä ja millaisia eri vaihtoehtoja on, kannattaa lukea täältä.

Välittäjä piti minuun aktiivisesti yhteyttä ja OP Kodin myyjän palvelusta oli helppo seurata, miten myynti etenee. Myyjän palvelusta löytyy kaikki info sovituista ja pidetyistä näytöistä myynti-ilmoituksen näyttökertoihin ja myytävän asunnon tietoihin.

Ida365 asunnon myynti
Ensiasunnon myynti

Kohti asuntokauppoja

Asuntoa myydessä moni juttu jännitti – miltä esite näyttää, miltä kuvat näyttävät, haluaako kukaan tulla katsomaan, tekeekö näytössä käynyt tarjouksen, onko tarjous sellainen kuin toivoin… Lopulta kaikki järjestyi, asunto löysi uudet omistajat! Hinnasta päästiin ostajien kanssa yhteisymmärrykseen, kaupat on nyt tehty ja välittäjälle maksettu palkkio – ja koska olen osuuspankin omistaja-asiakas, käytettiin kertyneitä OP-bonuksiani OP Kodin välityspalkkioon. Kätevää!

Asunto meni kaupaksi parissa kuukaudessa. Tiesin, että Kallion alueen asuntojen myyntiajat olivat viime kesään verrattuna pidentyneet, joten en ollut erityisen huolissani. Olin varma, että asuntoni löytää ostajan, jolle mun vanha koti olisi unelmakoti. Se, että välittäjä piti mut ajantasalla myynnin etenemisestä, näytöistä ja asunnosta kiinnostuneista, helpotti mun oloa kovasti – vaikka olin varautunut pitkään myyntiaikaan, se tuntui prosessin aikana paikoin todella pitkältä. Oli helpottavaa, että asunnon myynnistä vastasi ammattilainen, jonka kanssa yhteydenpito oli vaivatonta ja sujuvaa. Tiesin, että kaupat hoituisivat hänen avullaan.

Miksi valitsin välittäjän avuksi asunnon myyntiin?

Mulle oli itsestäänselvää, että asuntoni myymisestä vastaisi välittäjä. Tuntui helpottavalta, että ammattilainen vastaa kaikesta paperityöstä sekä tietojen ja asiakirjojen hankkimisesta puolestani.

Välittäjä järjesti kaikki näytöt asunnossa puolestani ja hoiti yhteydenpidon asunnosta kiinnostuneiden suuntaan sekä välitti kiinnostuneille lisätiedot asunnosta ja piti minua ajantasalla tilanteesta aina näyttöjen jälkeen ja niiden välillä. Kun asunnosta tuli ensimmäinen tarjous, välittäjä hoiti ostotarjoukset ja lopulta sitten myös kauppakirjat kuntoon. Tiesin koko ajan missä mennään ja sain keskittyä rauhassa omiin töihini ja muuttosuunnitelmien tekoon. Käytännössä mulle jäi vain asunnon siivousvastuu aina ennen näyttöjä.

–––

Toivon todella, että uudet omistajat viihtyvät kodissaan yhtä hyvin kun minä ja puolisoni viihdyttiin. Tuo asunto oli mun ja meidän koti tosi merkityksellisen elämänvaiheen ajan ja mun ensiasunto, josta pidin ihan tosi kovasti. 

Pian pääsenkin sitten kertomaan teille uudesta kodista! ❤︎

Vinkkaan vielä, että jos asunnon myynti on sulle ajankohtaista, suosittelen lukemaan lisää aiheesta täältä.

Lisää luettavaa

Meikkipussin päivitys syksyyn ja hyvää tekevä kuivakuppausrutiini

Kesäkuulumisia

ida hanhiniemi – uusi koti.

Uudessa yhteisessä kodissa – vihdoin!

Rakkauskirje Kalliolle

Rakkauskirje Kalliolle

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.