Tavoitteita vuodelle 2017

lifestyle
8 kommenttia

Jostain syystä päätin joskus, etten koskaan lupaa mitään vuoden vaihteessa. Olisi varmaan aika tarkastella tätä päätöstä, että miksihän olen niin päättänyt – mutta ennen kuin pyörrän päätökseni ajattelin keplotella hieman ja tehdä uuden vuoden lupauksien sijaan tavoitteita vuodelle 2017.

Ehkä tavoitteet tuntuvat lupauksia konkreettisemmilta? Tai jotenkin vähemmän syyllistäviltä, positiivisemmilta?

Tavoitteena: 

x Lukea vieläkin enemmän. Luin tänä vuonna enemmän kuin ennen, tai ainakin useammin kuin aiemmin, mutta haluan lukea vielä enemmän. Lukeminen on paras tapa reissata ilman että lähtee konkreettisesti mihinkään. Oppii ymmärtämään muita, pystyy eläytymään tilanteisiin jotka eivät ole tapahtuneet itselle ja oppii historiasta ja kulttuureista ihan eri tavalla mitä koulussa koskaan opin.

x Olla heittämättä yhtään ruokaa roskiin. Yksin asuessa ja silloin tällöin reissatessa ruoka pilaantuu välillä kaappiin – hävettää edes myöntää. Se on typerintä mitä tiedän ja mun on pakko tehdä asialle jotain. Ostaa enemmän pakasterasioita ja raivata tuo mun minipakastin järkevään järjestykseen, jotta voin pakastaa ruoan jämät jotka jäävät jääkaappiin pilaantumaan. Ja suunnitella paremmin syömisiäni tai ostamieni raaka-aineiden hyödyntämistä.

x Ottaa opiksi niistä asioista, jotka olen nyt oppinut kantapään kautta. Ettei tarvitsisi ensi vuonna enää murehtia samoja murheita. Olla enemmän girl boss. Olla suostumatta juttuihin, joissa omaa tekemistä ei arvosteta tarpeeksi. Sanoa suoraan, kun tuntuu, että joku pelaa epäreilua peliä. Pyytää sen, mitä ansaitsee. Päästä yli siitä fiiliksestä, että tuottaa jollekin pettymyksen olemalla itseään kohtaan rehellinen; oli kyse sitten jaksamisesta, riittävästä palkasta tai aidosta kiinnostuksesta johonkin juttuun.

x Kirjoittaa rehellistä paperipäiväkirjaa. Olisi kiva kirjoittaa pitkästä aikaa niin, etten mieti yhtään, kelle kirjoitan tai kuka tekstini saattaa lukea. Jos ei kokonaisia lauseita, niin edes ranskalaisin viivoin.

x Haluan, että ensi vuonna myös mun vaatekaappi on eettisempi ja ekologisempi. Peilikaappi ja ruokakaappi on mielestäni verrattain helppo täyttää eettisesti ja ekologisesti, mutta vaatekaappi on mun kohdallani paljon kinkkisempi juttu. Pyrin jatkossa ostamaan vieläkin isomman osan vaatteistani käytettynä – eettinen muoti Suomessa ei nimittäin aina miellytä mua, sillä se tarkoittaa usein printtejä, kuoseja, isoja leveitä leikkauksia ja materiaalina pelkkää trikoota. Onneksi täältä löytyy muutamia ihania brändejäkin kyllä – niitä olen tägäillyt suomalaiset suunnittelijat -tägin alle, jos kaipaatte inspiraatiota samaan teemaan. Ostamiseni on vähentynyt vuosien saatossa huomattavasti, mutta haluaisin, että ostamani vaatteet ja asusteet olisivat useammin eettisesti tai ekologisesti valmistettuja.

Viisi tavoitetta riittäköön alkuun, jos teen liian monta, en osaa tarttua kunnolla mihinkään. Olen ihan supertyytyväinen itseeni, jos saan tulevana vuonna edistettyä näitä asioita ja oon aivan varma, että keksin vuoden kuluessa monta tavoitetta lisää. Mitä teidän lupaus- tai tavoitelistoilta löytyy?

Lisää luettavaa

Kirjoja, jotka luin ja joista pidin

ida365 toukokuu

Vinkkejä / toukokuu

kaisaniemi kasvitieteellinen

Trooppista lämpöä keskellä talvista Helsinkiä

luonnonkosmetiikan bepanthen alga cicosa korjaava voide

Luonnonkosmetiikan ”bepanthen”

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Oon niin samaa mieltä suomalaisista vaatemerkeistä: TRIKOOTA, kaapuja, telttoja ja tunikoita. Tukisin ja ostaisin tosi mieluusti suomalaisia merkkejä, mutta melko harvat mallit miellyttävät. XS-kokoisena myös valtaosa vaatteista vaikuttaa tosi reilun kokoisilta, vaikka pidänkin useimmiten oversize-tyylistä. Tästä syystä ostankin valtaosan vaatteistani käytettyinä, jolloin ketjuvaatteiden ostaminen ei kirpaise niin paljon. Materiaalit syynään kuitenkin myös tällöin tosi tarkkaan ja yritän ostaan vain sellaista mitä todella käytän. Uutena ostan vain sellaiset, joita en käyttettyinä löydä kuten farkut, alusvaatteet ja urheiluvaatteet. Oma tavoitteeni voisi kuitenkin olla suomalaisten tekijöiden tukeminen aiempaa enemmän.

  1. No siis JUST NÄIN! Toi koko-ongelma on vielä materiaalien, kuosien ja mallien lisäksi todellinen – XS vastaa usein S:ää ja niin edelleen, esim. hameita ja housuja ja istuvia takkeja on vaikea löytää, neuleita ja paitoja helpompi.

   Sun tavoitteet ja ajatukset ovat tosi samansuuntaisia kuin mullakin. Se, että vähentää ostamista ja syynää materiaalit tarkkaan, on jo itsessään tosi iso juttu, koska ei oo mitään turhempaa kuin ostaa kertakäyttöisiä vaatteita jotka menee ekassa pesussa pilalle. Hyviä kirppislöytöjä ensi vuodelle siis :-*

 2. Huiput tavoitteet! Toi ruokajuttu mua ottaa aina kauheesti päähän äidin perheen luona. Niillä unohtuu tosi usein jotain ruuan jämiä tai avattuja purkkeja homehtumaan jääkaappiin, kun neljälle hengelle joutuu tehdä aina uuden ruuan kun ei jämistä riitä kaikille. Yritänkin siellä ollessa aina syödä välipaloiksi kaikkea sellaista, mikä sinne muuten helposti jää :D

  1. Jooo, toi on niiiiiin turhaa ja turhauttavaa! :( Mulle tää on uusi ongelma siinä mielessä, että nyt kun mulla ei oo ison pakastimen sijaan kuin pikkupakastin ja oon matkustanut (Suomessa ja ulkomailla) enemmän kuin koskaan, on tosi tärkeää miettiä mitä ostaa. Itkettää, kun puolet basilikasta on mennyt viikonloppureissun aikana pilalle tai jos joku kookoskerman puolikas ehtii homehtua jääkaappiin. Mutta ongelman tiedostaminen on tärkeää, mun pitää alkuvuodesta marssia pakasterasiaostoksille ja alkaa suunnitella paremmin.

 3. Ihania tavoitteita, suurin osa on jollain tapaa myös mun tavoitelistalla :) Etenkin lukemisen lisäys (miten voi olla että niin rakkaalle harrastukselle jää niin vähän aikaa!?), ja ekologisempi vaatekaappi on sellaisia mihin haluan panostaa tulevana vuotena. Kirpparit on kyllä ihan aarreaitta vaatteiden hankkimisen kanssa, bonuksena vieläpä paljon halvemmat hinnat mitä peruskaupoissa ^^

  1. No niinpä! Mulla jäi paaaljon enemmän aikaa lukemiseen kun olin mukana offline-haasteessa – silloin puhelimenkäyttö piti lopettaa joka ilta klo 22. Se oli tosi hyvä ja pyrin siihen vieläkin! Jos lopettaa puhelimen selailun ja koneella töiden teon tai surffaamisen klo 22 ehtii hyvin lukea tunnin tai puolitoista.

 4. Vaatteista: eikö olisi ekologisempaa käyttää niitä vaatteita joita jo omistaa ja pitää vaikka ostolakkoa tai rajusti karsia ostamista? no, olet varmaan näin jo tehnytkin. Itsekin olen jo useamman vuoden ostanut esim. vaatteeni todella tarkasti harkiten, ja vähentänyt ostelua todella reippaasti. Minulla on valitettavasti jäänyt paljon vaatteita pieneksi, joten korvaavien hankkiminen on ollut välttämätöntä. Lisäksi minulla ei ole ollut aikaa metsästää vaatteita kirpparilta, ensin kokeilin nettikirppareita, mutta sieltä tein hutiostoja joista sitten hankala päästä eroon. Siksi toivoisinkin että jakaisit vinkkejäsi ekologisiin vaatteisiin. Merkit, myös muut pohjoismaalaiset kiinnostaisi?