Parempia valintoja ruokakaupassa

ruoka
51 kommenttia

Hyvää huomenta muruset!

herkku aamiainen, marimekko, luomu

aamukahvi & aamumehu

armas-perhe & froosh

 Ida ♡ lisäaineettomuus, luomu, ruokaisat salaatit, sosekeitot kauden juureksista ja vihanneksista, pienet lähituottajat, itsepoimitut omput, isin metsästämä hirvenliha, mahdollisimman vähän prosessoidut tuotteet, monipuolisuus, terveellisemmät herkut, aito ruoka, kasvisruokapainotteinen ruokavalio, tuoreus

 

Äiti ja isi, ollaan me oikeasti noustu jo monta tuntia sitten, mutta aamupalakuvat saatte vasta nyt. Oikeastaan kuvasin aamupalani siksi, että mietin, miten kertoisin teille arkipäiväisistä valinnoistani ruuan suhteen. Syön melkoisen terveellisesti ja pyrin tekemään ekologisia ja fiksuja valintoja ruokakaupassa. On totta, että terveellisesti syöminen on kalliimpaa kuin einekset ja lisäksi puhtaampi ruokavalio vaatii jonkin verran perehtymistä. Kun jättää kauppaan kaiken turhan hötön ja perehtyy pakkausselosteisiin, jää rahaa kummasti niihin terveellisempiin (ja kalliimpiin, mutta parempiin) vaihtoehtoihin. Parempia valintoja on helppo tehdä ilman tolkuttoman pulleaa lompakkoakin.

Minun mielestäni syömiseen ei kannata suhtautua liian vakavasti, monipuolisuus ja kohtuullisuus ovat tärkeimpiä asioita. Pienillä muutoksilla on helppo tehdä iso vaikutus omaan hyvinvointiin ja siihen, että toimii kuluttajana vastuullisemmin. Vaikka omat valinnat voivat tuntua aika pieniltä, on niillä kuitenkin loppujen lopuksi suuri vaikutus siihen, mitä lähikauppa tarjoaa. On superilahduttavaa huomata, että tavallisista marketeistakin saa nykyisin lähellä tuotettuja ruokia ja luomuhyllyt alkavat erottua vihannesosastoilla. Aina ei tarvitse koluta erikoisliikkeitä ja kauppahalleja löytääkseen jotain fiksumpaa syötävää – se tietysti helpottaa arkea aika mielettömän paljon.

Multa on muutamaan otteeseen kyselty ruokapostauksia nimenomaan tästä aiheesta, mutten oikein tiedä mistä aloittaisin! Terveellisesti syöminen on itselle niin arkipäiväistä, että on hankalaa miettiä, mistä kannattaisi aloittaa. Kertokaa te mulle? Mistä te tahtoisitte tietää? Kauppakassin sisällön, terveellisiä arkiruokareseptejä, pikkuisen terveellisempiä herkkuja…? Huh, ruoka on yksi lempiaiheistani, voisin varmasti kirjoittaa tästä sata postausta!

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. hhaha, mä oonki aina miettiny et voisin niiiin kuvitella törmääväni suhun just armaassa maitokaupassa tai sitten punnitse&säästä- kaupas ! (eli vähän sellasta sopivaa melkein ituhippeilyä?)

  ja toi kauppakassin siältö kuulostaa kivalle !

  1. Haha ihana!:–D Toivottavasti törmäillään noilla hyllyillä joku kerta ;–) Ja jee, kiitos, se siis harkintaan!

 2. Hei Ida!

  Mahtavaa, että jaksat panostaa pienillä jokapäiväisillä valinnoilla terveyteesi!:-) Yksi asia pisti kuvasta kuitenkin silmään – rasvaton maito. Tiesitkö, että rasvattomat ja kevyttuotteet ovat aina tavallisia versioitaan käsitellympiä, ja tämän takia myös kaukana terveellisestä?:j Luomuhan tarkoittaa ainoastaan, että tuotantotapa on luomu, mutta esimerkiksi rasvaton maito on hyvinkin käsiteltyä ja tämä ei myöskään ole hyväksi elimistöllemme. Toivottavasti et ottanut kommenttiani mitenkään pahalla, ihanaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa! Kiitos mahtavasta blogista :-)

  1. Heippa Maia!

   Tiedän mitä tarkoitat :-) Olen ymmärtänyt, että esim. kevytmaito ja rasvaton maito ovat aivan yhtä käsiteltyjä – ensin maito separoidaan, jolloin erotetaan kerma ja jäljelle jää rasvaton maito. Sen jälkeen maito vakioidaan, jolloin rasvattomaan maitoon lisätään (tai jätetään lisäämättä) haluttu määrä kermaa – tuloksena valinnan mukaan kevytmaito tai täysmaito jne. Kaikki kaupan perusmaidot ovat mielettömän käsiteltyjä, mutta onneksi en itse käytä maitoa kuin kahvissani ja joskus esim. leivonnassa.

   En tiedä onko tuo maidonjuonti aikuisiällä muutenkaan kovin tärkeää elimistön kannalta. En vain ole keksinyt aamukahviini mitään hyvää korviketta – soijamaidot ja kauramaidot on usein tosi käsiteltyjä ja niissä on useita turhiakin ainesosia. Ilmeisesti kyytönmaito (mistä tuo kuvan jugukin on valmistettu) olisi paras vaihtoehto, en vain ole tottunut niin makeaan makuun kahvissani, heh!

   Kiitos fiksusta kommentista, juuri tällaista keskustelua toivoinkin!:–) Ihanaa loppuiltaa ja kivaa ensi viikkoa, hihii :-)

  2. Hei Maia!
   Tiesitkö että tuota pöydässä olevaa rasvatonta luomu maitoa ei homogenoida. Itse en nää vaaraa maidon käsittelyssä, mutta iidan valinta on vähemmän käsitelty kuin tavis maito. Ja kuten iida itsekkin sanoi, kaikille kaupanmaidoille tehdään samat prosessit, joten rasvapitoisuudella ei ole tässä mtn merkitystä. Raakamaito tietenkin erikseen, mutta omasta mielestäni sen maku on epämiellyttävä, tottumuskysymys, ehkä sitten olen joku ”maitoteollisuuden orja” nyt. Välillä tuntuu että nää kaikki lisäaine, käsittely yms. asiat menee fanaattisuudenkin puolelle, ja tämä huomio ihan yleisesti, ei sulle Iida! :D Itse yritän myös suosia luomua rahatilanteen mukaan, mutta en kauhistu pepsi maxista tai einespizzasta silloin joskus, vaikka vesi onkin lempparijuomaani ja omatekemä pizza kaikkein parasta!

   1. Jep, luomu on aina pikkuisen parempi vaihtoehto kuin tavallinen. :-) Mutta mielestäni Maialla oli hyvä pointti maidon terveellisyydestä – en tiedä, mutta välillä tuntuu että maidon tuputtaminen on vain osa elintarviketeollisuuden luomaa mielikuvaa, että maitoa pitäisi juoda (ja syödä eri muodoissa) ihan mielettömiä määriä…….

    Mutta totta, kyllä tuossa lisäainekauhussa voi mennä ihan fanaattisuudenkin puolelle – siks minulle riittääkin kohtuus, en minäkään kuole pakastepizzasta tai siideristä, ha!

    Kiitos kommentista lotta :-) ihanaa että tämä herätti keskustelua jo nyt!

   2. Tiesin kyllä, ostan kaikki mahdolliset maitotuotteet homogenoimattomina :-) minulla näkyy nimittäin heti ihossa, jos käytän pitkälle prosessoituja maitotuotteita :/ mutta mitä rasvaisempi maitotuote, sitä vähemmän käsitelty se aina on. Tarkoitukseni ei ollut mitenkään kritisoida Idaa, ajattelin vain kysäistä, tietääkö hän tästä, sillä ainakaan lähipiirissäni kukaan ei tunnu tietävän näistä asioista juurikaan ja se on minusta huolestuttavaa :j ja sama mitä Ida tuossa alempana sanoi, kaikkialla suorastaan paasataan kuinka pitäisi juoda maitoa, mutta esimerkiksi muualla maailmassa ei juoda maitoa lähelläkään samoissa määrin ja ihmiset voivat silti yhtä hyvin, elleivät jopa paremminkin :-) minusta näistä asioista on vain hyvä keskustella. Mutta minustakin mahtavaa, että juuri sitä keskustelua tämä aihe näyttää ainakin täällä herättävän!

    1. Hyvä juttu!:-)

     Mutta jos maito vakioidaan, niin eihän se silloin ole kevyenä tai rasvattomana yhtään vähemmän prosessoitua?:-O Tosin maidon rasvassa taitaa olla ne maidon parhaimmat ominaisuudet, eli siinä mielessä rasvaisempi maito olisi parempi vaihtoehto, jos ei käytä maitotuotteitakaan liikaa eläinrasvan takia.

     Ehkä mun kantsis myös kokeilla luomukevytmaitoa vaikka tuon rasva-asian takia ja katsoa vaikuttaako se ihoon. Monella tuntuu vaikuttavan, mutta omissa testeissäni en ole huomannut eroa eri maitotuotteita käyttäessä.

     Mutta jep, on loistavaa että tämä herättää näin paljon keskustelua!:-)

 3. maksamakkaran kasvisvaihtoehdosta :–( + hyvistä sipseistä & limpskasta

     1. Toivottavasti tykkäät! Tuntu vähän mainostamiselta tuo linkkaaminen, mutta kun nyt sattu olemaan ohje arkistoissa. :)

      1. Höh, ei tuommoista tarvitse kokea mainostamiseksi, omaa tietämystään saa kyllä jakaa! Tuosta on vain iloa muille :-)

 4. Haa! No okei, uskotaan….

  Mutta on ollut kyllä ihanaa huomata, että se kotona alusta lähtien kypsentämättömistä raaka-aineista tehty ruoka on tehnyt vaikutuksen! Välillä ajattelin jo olevani terveysterroristi, kun jaksoin paasata itsetehdyn ruuan terveellisyydestä teille tyttärilleni ja aina siinä sivussa muillekin… Mutta puhdas itse tehty ruoka ja jopa itse kasvatetut raaka-aineet ovat myös sukurasite…ei ole voinut olla ”marinoitumatta” ajattelumalliin, että vain terveellisellä ruualla kasvaa terveitä ihmisiä. Onneksi luomuvalikoimat ovat tänäpäivänä hyvät lähes joka kaupassa.

  : j

  1. Jee mami!

   Olen kyllä megakiitollinen siitä, että meillä on aina tehty kotona ruoka alusta loppuun asti itse, eikä puolivalmiita ruokajuttuja ole käytetty kuin harvoin. Valmius tähän tuoteselosteiden tutkimiseen on varmasti lähtenyt kotoa :-)

   pus:–*

 5. Tietenkin tuon kaupna heun voisi korvata itsetekemällä mehulla, mutta kaikillahan ei tätä mahdollisuutta ole. :)
  Ja olisi ihana saada tällaisia ruokapostauksia. :) Esim. se kauppakassin sisältö, yleisimmät ostoksesi ruokakaupasta, lempiruokasi ja niiden ohjeet ja niitä pikkuisen tervellisempiä herkkuja ;)

  1. Jep, niin voisi, tai puristaa itse hedelmistä! Onneksi välillä saa isoäidin tekemää mustaherukkamehua, mmm! Brämhultsin mehut ovat parhaita tuoremehuja, mitä kaupasta saa -tuohan ei ole tuoremehua, vaan täysmehua. Se on siis tehty tiivisteestä ja nuo hedelmälihat on usein eri hedelmistä mistä mehu. Kummallista toimintaa, heh :- D paremman puutteessa tuota.

   Jee, kiitos vinkeistä, pidän nuo mielessä :- )

 6. arkiruokareseptit kiinnostaisi :) mä pyrin tekemään mahdollisimman paljon itse ruokaa. mikrossa lämmitettäviä eineksiä en osta ollenkaan, ne on mun mielestä pahan makuisia. oikeastaan ainut mitä ostan valmiina on pussissa olevat italianpata ainekset. en nimittäin osaa itse tehdä alusta asti italianpadasta oikean makuista :D

  1. Hahaa voi ei, toivottavasti keksit joskus hyvän italianpataohjeen jonka voi tehdä alusta asti itse. :-) Noi pussipastat ei ole koskaan kuuluneet mun suosikkeihin, joten niitä on aika helppo välttäää! Hyvä homma, arkiruokareseptejä tulemaan siis :– )

 7. epäilyttää vähän onko toi ikean marjahillo muka jotenkin lisäaineeton/ekologinen/terveellinen vaikka ikea koittais kuinka väittää sellanen olevansa :–)
  mua kiinnostas se miten herkuttelet? syötkö ollenkaan esim karkkeja?

  1. Noo, ainakin se on tehty luomumarjoista ja sokerista. Lisäksi siinä oli sitruunahappoa ja sakeuttamisainetta, joista tuo jälkimmäinen voi olla vähän turha. Täysin lisäaineeton se ei siis ole, mutta sitruunahappo on säilöntää varten ja noita säilöntäaineita on kaikkein hankalin vältellä, joten se on minun silmissäni pieni paha. Oma tekemä omppuhillo on parasta oikeasti :-)

   Oi tämä on kiinnostava aihe! Pitäisi varmaan tehdä joku herkkupostaus heh :-D Karkkien syömisestä tulee ällö olo ja karkkihimon saa nykyisin taltutettua varsin hyvin vilkaisemmalla e-koodien määrän. Luonnonlakut, raakasuklaa (ja joskus tummasuklaa), paahdetut mantelit yms ovat hyviä herkkukorvikkeita karkille!

 8. Jes, tälläisiä ruoka aiheisia postauksia lisää :-)

  Oonkin seuraillut aina instagrammissa sun ihania ruokakuvia ja saanut niistä osaltaan paljon ideoita toteuttaa omia ruokavaihtoehtoja! Terveellisempien herkkujen ja arkiruokien ohjeet olis todella toivottuja ainakin tänne suuntaan, jään innolla odottelemaan..!

 9. Jee joo kiinnostaa! Kaikki mikä vaan liittyykin aiheeseen niin kehiin vaan! Ja sit hei jos sulla on jotain hyviä aiheeseen liittyviä kirjavinkkejä, ni voisin käydä enempiki yytsimässä :–) Hyvä Ida, meikä tykkää!

 10. idaaaa haluun paljon lisää sun ihania reseptejä jos keksit kaikkia tarpeeks helppoja arkiruokia <3

 11. Ehdottomasti tällaisia ruokapostauksia lisää! Kauppakassin sisältö, lempiruuat ja helpot herkut olisi kivaa luettavaa. :-)

 12. Moikka!
  Tää on tosi kiinnostava aihe, josta (mielestäni) aika harvoista blogeista saa lukea. Kirjoitit tuolla erääsen aikaisempaan kommenttiin soijamaidon käsittelemisestä. Käytätkö itse ikinä soijatuotteita esim. tofua vai mitä olet ylipäätään mieltä soijatuotteiden eettisyydestä? Soijaahan pidetään aika ristiriitaisena tuotteena..
  Olisi aivan mahtia jos voisit tehdä jonkinlaisen ruokapäiväkirjan, josta voisi ottaa vinkkiä päivän eri aterioille! (—: Olen itse tällainen epämääräinen pesco-lakto-ovo-kasvissyöjä, joten kasvisruoka-hommat kiinnostaa erityisesti!

  1. Jee, sepä kiva kuulla!:-)

   Käytän jonkin verran soijatuotteita, ovat niin helppo korvike lihalle. En siis syö punaista lihaa, ellei hirvenlihaa lasketa – mutta se onkin ”vähän” eettisempää lihaa se. Multa löytyy soijarouhetta ja tofuakin joskus kokkaan, mutta noiden prosessointi vähän kauhistuttaa…… ja jep, eettisyydestä puhumattakaan, melkoisen ristiriitaisen kuvan noista olen minäkin saanut. Koetan korvata lihan mielummin pavuilla ja herneillä, onneksi proteiinia & tärkeitä vitamiineja saa muualtakin kuin lihasta ja soijakorvikkeista.

   Mäkin olen pääasiallisesti pescovegetaristi, mutta sen lisäksi siis hirvenlihaa silloin tällöin ja kanaa joskus kun ei viitsi kieltäytyä. :-)

   Kiintoisaa, hyvä tietää että täällä on muita samoja valintoja tekeviä, niin pystyy vaihtamaan ajatuksia!:-) Ruokapäiväkirja on jännittävä ajatus :– D

 13. Mäkin olen kiinnostunut tästä aiheesta! Oon itseasiassa lähiaikoina alkanut kiinnostumaan aika paljonkin ns. ”superfoodeista” yms.:)

 14. ihailen aina sun niin herkunnäkösiä sosekeittoja!! muutamii kokeillu mutta toivoisin tooodella paljon hyvää kurpitsakeitoin reseptia jos sellainen sinulta löytyisi! Ollessani vaihdossa host mama teki ihan parasta keittoa, mutten kehdannut sitten kysyy reseptiä ja omat yritykset on mennyt yhtä karille kun italian hyviristeilijät..

  1. Hihi ihana, ne on mun bravuuri!:-D
   höh, mulla ei oo kyllä kurpitsakeittoon mitään spessua ohjetta, ootko kurkannut onko eeva kolulla?:-)

 15. Todella hyvä postaus. Vaikka oonkin tohon aiheeseen perehtynyt aika paljon, niin silti omassa kulutuksessa lähiruoka ja luomu ovat enemmänkin vain spesiaaliherkkua. Se ei löydä tietään enimmäkseen juuri hinnan takia mun keittiöön. Kannustan silti mahdollisimman montaa miettimään juuri tota sun ideologiaa. Aloitin vihdoin ja viimein myös syksyllä ostamani ’Vaara vaanii kattilassa’ -kirjan lukemista toissaviikolla.

  1. Ymmärrän, ymmärrän! On silti hyvä tiedostaa, jotta voi tehdä joitain valintoja paremmin, harva meistä pystyy kaiken suhteen tekemään parempia valintoja. Lisäksi kuluttaja joutuu usein selvittämään itse ihan törkeästi jotta tietäisi, mikä ruoka on terveellistä ja mikä ei.

   Hei tuon haluaisin kans lukea, pitää laittaa lukulistaan!

 16. Mä luin jostain, että luomumaito rasittaa ympäristöä paljon enemmän kuin tavallinen maito. Ootko kuullut tälläsestä ja mitä oot mieltä? :-)

  1. Näitä aina ilmestyy silloin tällöin näitä luomu vs. tavallinen ruoka, eli olen joitain joo lukenut. :- )

   En tiedä aiheesta muuta kuin sen, mitä olen lukenut ja sen, mitä olen esim. maitotilan arjesta kuullut. Tavallisella tilalla käytetään rehuihin sellaisia myrkkyjä, että ne eivät voi olla hyväksi maaperälle ja vesistöille. Viljat eläinten rehuksi ehkä kasvavat ongelmitta, mutta onko se pitkällä aika välillä vähemmän ympäristöä rasittavaa? Vertauksena siis se, että luomuviljellyt pellot ei kuulemma kukoista samalla tavalla mitä normaalit.

   Päättelin noista että luomuviljely siis rasittaa enemmän koska satoa tulee pinta-alalta vähemmän? Muusta en oikeastaan tiedä, mutta itse uskon luomun olevan pitkällä aikavälillä kannattavampi ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto :- )Varmaan rasitus on kuitenkin erilaista luomun ja normin suhteen….? En tiiä, minua saa valaista jos tietää aiheesta enemmän!

 17. Sulla on oikeasti tosi ihana blogi. Sun tyyli on aivan ihana :) Olen seuraillut tätä blogia jo aika kauan ja on tosi kivaa luettavaa :)

  bittenbyfashion.blogspot.fi

  Mitä mieltä olet mun blogista?

 18. Hei löysin vasta juuri sun blogin ja se sattuikin mitä parhaimpaan aikaan, päätin nimittäin uuden vuoden lupauksenani alkaa pitämään parempaa huolta kehostani ja iso osa sitä on terveellisempi ruoka! Koska asun kotona ja hankaloitan jo valmiiksi vanhempieni ruuan valmistuksia olemalla perheen ainoa kasvissyöjä, toivoisin juuri terveellisempiä kokkailuvinkkejä, jotka ei vaikuta turhan hippeillyltä että saisin perheeni ”salaa” syömään terveellisemmin. :-) Kuulostaa kauhean salakavalalta, mutta söisin niin mieluusti enemmän luomutuotteita eikä muut perheenjäseneni tunnu yhtään lämpeävän ajatukselle…

 19. Moi!
  Mistä kaupasta oot löytäny noi tuotteet…?:D
  Etenkin kiinnostais toi iso froosh pullo jota oon koittanu saalistaa ihan kaikkialtaXD