Vegaaninen pavlova

ruoka
6 kommenttia

Ai että oon tyytyväinen, vegaaninen pavlova -kokeiluni onnistui! Pavlova on yksi mun kesän lemppariherkuista, mutta koska olen viimeisen parin vuoden aikana vähitellen jättänyt kermankin pois ruokavaliostani, on ollut aika keksiä pavlovasta vegaaninen versio. Ja vaikka syön välillä kananmunaa, ei ole mitään syytä miksen korvaisi sitä silloin kun voin, joten googlailin vegaanisia pavlova-reseptejä ja modifioin niistä omaan tekemiseeni sopivan. Ja se onnistui! Ihanaa. Vegaaninen ja luontaisesti gluteeniton pavlova on hyvä tarjottava juhliin, kun se huomioi yleisimpiä erikoisruokavalioita hyvin.

Oon tehnyt vegaanista marenkia kerran aiemminkin (kuusi vuotta sitten näköjään), mutta silloin lopputulos ei silloin ollut ihan halutunlainen, marengista tuli tosi tasaista enkä saanut siihen rakennetta kohdilleen. Voi olla, että kikherne-brändillä on väliä tai sitten joku muu asia ei ollut ekalla testikerralla kohdillaan, sillä nyt vegaanisesta pavlovasta tuli just sellaista kuin toivoinkin.

Vegaanisen kikherne-marengin tekeminen on muuten nopeaa, mutta marenki paistuu uunissa n. 2h ja sen jälkeen sen täytyy antaa hetken ajan jäähtyä, joten voit tehdä marengin valmiiksi jo etukäteen, jottei juhlapäivänä tule kiire!

vegaaninen pavlova

kuva: Linda Lehtovirta

Vegaaninen pavlova

Yhden kikhernetölkin liemi (suosittelen Pirkka-merkin kikherneiden lientä!)
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl sitruunamehua

1-2 dl soija- tai kauravispiä
Tuoreita marjoja, syötäviä kukkia jne

Lämmitä kiertoilmauuni 100-120 asteeseen (tämä riippuu uunista, kokeilemalla selviää mikä on paras lämpötila). Siivilöi kikherneiden liemi kulhoon ja laita kikherneet talteen ruuanlaittoa varten.

Vatkaa kikhernelientä kulhossa sähkövatkaimella muutaman minuutin ajan kuohkeaksi. Lisää sitten sokeri pienissä erissä vaahtoon koko ajan vatkaten. Lisää vaniljasokeri ja sitruunamehu ja jatka vatkaamista (kokonaisuudessaan n. 10 minuutin ajan), kunnes marenki on kiiltävää.

Levitä marenki lusikalla tai nuolijalla leivinpaperin päälle uunipellille esim. lautaselle mahtuviksi kiekoiksi, jos haluat rakentaa jokaiselle oman pavlova-annoksen, tai isoiksi levyiksi, jos halut tehdä isomman pavlovan tai koota pavlova-kakun kerroksista.

Paista marenkia n. 2 tunnin ajan uunissa. Tarkkaile marenkia paistamisen ajan; huomasin, että 100 astetta oli mun uunissa liian vähän, joten nostin asteita 120 asteeseen ja sen jälkeen marenki paistui paremmin, eikä enää uunia avatessa tuoksunut kikherneiltä. Kun marenki on kypsää, se ei todellakaan maistu tai tuoksu kikherneiltä.

Vispaa soija- tai kauravispi ja mausta halutessasi sokerilla / vaniljasokerilla. Anna marengin jäähtyä ennen kuin levität sen päälle soija- tai kauravispiä. Koristele marjoilla ja vaikka syötävillä kukilla ja nauti!

Tämä resepti on alunperin Vegan like me -blogista, tässä pienin varioinnein.

kikherne marenki vegaaninen pavlova

Mun makuun marenki saa olla pinnasta rapsahtavaa ja sisältä hieman sitkaampaa – tästä tuli juuri sellaista.

Otin ekan satsin marenkeja liian aikaisin uunista. Ne vaikuttivat aluksi kypsiltä mutta viilentyessään niiden pinta muuttui tahmeaksi ja ne tuoksuivat vielä kikherneiltä, eli ei kuin takaisin uuniin. Kypsänä marenki on pinnasta sileä, ei tahmainen, vaikka sisältä olisikin sopivan sitkas.

Tein eri kokoisia marenkikiekkoja, joista sitten kokosin pavlova-annoksia suoraan lautaselle. Oli hauska asetella marjat annoksiin aina uudella tavalla, sillä annoksen ilme muuttuu yllättävän paljon ihan vaan sillä, leikkaako marjat vai jättääkö ne leikkaamatta.

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Metsäkylvyssä

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. nyt tuli paha mieli niiden kymmenien kikihernepurkkien puolesta kun olen laittanut hummusta. tiesin liemen ominaisuuksista, mutta jostain syystä en ikinä ottanut talteen!!

    1. Hahaa I KNOW!! Mulle tuli sama fiilis nyt kun tää onnistui näin täydellisesti! :-D Olin unohtanut koko liemen kun eka kerta eri brändin kikherneillä ei onnistunut.

  2. Näyttääpä hyvältä, täytyy kokeilla! Oon tehnyt tosta liemestä kans ihania Pisco Soureja! Mut myytäispä sitä lientä erikseen – usein mulla menee kikherneitä hukkaan kun en hirveesti tykkää niistä eikä tuu syötyy niitä niin paljoo ku mitä lientä menee :-(

    1. Ooh hitsit, aika paha! D: mä tajusin tän kikherneliemen vasta nyt niin en oikein tiedä mihin kaikkeen sitä vois käyttää, hyvä idis toi drinkkihomma myös!

  3. Voiko nämä pohjat tehdä valmiiksi paria päivää ennen, vai meneekö huonoksi?

    1. Heippa! Kyllä nämä ovat mulla kestäneet muutamia päiviä hyvänä, mutta kannattaa säilyttää kuivassa ei-ilmatiiviissä astiassa etteivät kerää kosteutta tai liian tiiviissä astiassa ala pehmentyä!