Vegaaninen marenki kikherneistä

ruoka
9 kommenttia

Tunnelmallista sunnuntaita tyypit! Mä vietin eilisillan keittiössä häärien, kunnes sain ekstempore-kutsun lähteä ystävän luo yökylään ja katsomaan leffaa. Minähän lähdin, mutta mun kikherne-marenkikokeilu jäi sen vuoksi vähän puolitiehen, joten jatkoin projektia kun pääsin tänään kotiin.

Olette ehkä kuulleet, että säilöttyjen kikherneiden nesteestä voi valmistaa vegaanista marenkia? :-D Mä törmäsin tähän reseptiin vissiin viime kesänä ja olen sen jälkeen pari kertaa harmitellut, kun olen vanhasta tottumuksesta kaatanut kikherneiden liemen suoraan viemäriin. Eilen ostin kikherneitä oikein varta vasten marenkikokeiluun ja hummuksen tekoon. Kikherneiden neste toimii siis kananmunien korvaajana, sillä siinä on rutkasti proteiinia kuten kananmunissakin. Siksi se käyttäytyy samalla tavalla kuin kananmunan valkuainen.

Chocochili-blogista löytyy selkeä vegaanimarenki-ohje. Tein nämä marengit tuolla ohjeella, mutta lisäsin sokerin määrää miltei desillä kun kihkernesokerivaahto ei meinannut alkaa jämäköityä lainkaan. Suosittelen lämmöllä kokeilemaan, mutta varatkaa aikaa ja kärsivällisyyttä tähän kokeiluun! Mulla meni vaahdottamiseen vartti tai kakskyt minuuttia, enkä siltikään saanut vaahdosta tarpeeksi jämäkkää. Marengeille pitää koosta riippun varata aikaa uuniin puolestatoista tunnista neljään tuntiin.

Vegaaniset marengit
(ohje mukailtu täältä)

1,5 dl säilykekikherneiden nestettä* (esim. 1 prk GoGreen-kikherneitä)
2-2,5 dl sokeria
1 tl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria

Valuta kikherneiden neste kulhoon ja vaahdota sähkövatkaimella. Lisää sokeri, sitruunamehu ja vaniljasokeri ja jatka vaahdottamista täydellä teholla noin 5 minuuttia (öö mä vaahdotin ainakin 15min) tai kunnes rakenne muistuttaa valkuaisvaahtoa. Vaahdon kuuluu olla todella jämäkkää! Levitä lusikalla kiekkoja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista marenkeja 1h 40min – 2h. Voit jättää marengit lämpimään uuniin kovettumaan paistoajan jälkeen kun olet laittanut virran pois päältä.

Elina Innasen (eli Chocochili-blogin kirjoittajan) Vegaanin keittiössä -kirjassa on muuten monia tosi hyviä vegaanisia reseptejä. Olen tehnyt ties kuinka monta reseptiä tuosta kirjasta ja tajusin, etten ole varmaan yhtäkään tajunnut kuvata blogiin. Aion tehdä tässä parannuksen ja ottaa tavoitteekseni jakaa helppoja vegaanisia ohjeita blogiinkin. Niiden suhteen mun omat ideat ovat usein vähissä, joten on mahtavaa että voi turvautua näihin resepteihin.

Ihan hauska kokeilu, mutta mitenhän ihmeessä näihin saisi sen verran kiinteän rakenteen, että näitä voisi pursottaa?! Nyt se ei todellakaan ollut mahdollista, siksi lusikoin vaahdon pellille. Näin tylsän näköisistä marengeista ei ole ehkä moneen, mutta tähän helppoon gluteenittomaan jälkiruokaan ne sopivat erinomaisesti! Marengista, marjoista, kermavaahdosta ja tuoreesta mintusta kasattu kerrosjälkkäri on ihanan helppo. Vegaanimarenkivinkkejä löytyy myös kauniista i make cake -blogista. Oletteko te testanneet ja onnistuneet?! Kertokaa salaisuutenne!

Ps. Ehkä mietitte, maistuvatko nämä marengit nyt sitten ihan kikherneiltä – eivät lainkaan! Käytin GoGreenin kikherneiden nestettä eikä maku paista läpi yhtään. Ihan tavallisilta maistuvat, mutta koostumuksesta haluaisin aavistuksen sitkeämmän.


* translation: Vegan chickpea meringue. Tastes good but can’t make it solid enough…

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Mäkin kokeilin näitä joskus kesällä! Ja mulla kyllä tuli muistaakseni taas todella sitkeitä, oikein venyvää sorttia :-D vois joskus kokeilla kyllä uudestaan..

  1. No höh, mulle ei tullu sitkeitä!! Paistoinkohan sittenkin liian kauan…? :D Mulla ovat rapsakoita.

 2. Oon myös katsonut samaa ohjetta kesästä asti ja miettinyt, että pitäisi ehdottomasti kokeilla, vaikka ihan kreisiltähän tää resepti kuulostaa :-D Just pari viikkoa sitten oli (taas) näistä puhetta yhden vegaanikaverin kanssa, ja hän sanoi että nämä onnistuu myös muista kuin kikherneiden säilöntänesteestä, hän oli kokeillut ainakin kidney-papujen nesteestä ja oli toiminut…! Itse en ehkä edes kokeilisi, niistähän tulee ihan ruskean punertavia, vaikka kuulemma nekään ei olleet pavuilta maistuneet :-DD

  1. HAhahah eiiikä! :D Totta siis muuten että varmaan onnistuvat muistakin papujen säilöntänesteistä. Jotenkin niin ällönhauskaa, ihan mahtava että joku on tajunnut testata tätä :-D

 3. Mun on pitänyt kokeilla näitä pieni ikuisuus, muttan ole saanut aikaiseksi. Ei ole ollut tarvetta tehdä marenkia (ööh onkohan sellaista tarvetta koskaan haha) ja sitten se on jäänyt. Ja juu, itsekin aina tottuneesti kaadan kikherneistä liemen pois. Nyt kaapissa on kyllä pari pakettia kikherneitä HMM.

  Haluaisin myös tuon keittokirjan. Vaikka Chocochili-blogista tietysti löytää reseptejä, niin keittokirja on hellan vieressä kätevämpi kuin esim. läppäri…

  Kivaa, kun sulla on välillä näitä vegaanisia ohjeita. Saisi olla enemmänkin ;). Ei sillä, etteikö näin monta vuotta vegaanista ruokaa syöneenä tietäisi mitä tekee, mutta kun tuntuu junnaavan samoissa resepteissä, niin muiden kokkailut kiinnostaa :)

  1. No ei kyllä mullakaan!!! :–D Mutta tein kun huvitti, sokeri ei oo kallis raaka-aine ja tuo liemi on ilmainen, hoho. Oli hauska testi, pitää pyytää joku jälkkärille jotta saan nää käyttöön.

   Tuo keittokirja on ihana! Superselkeä ja tosi kaunis. Ja mä just aattelin että otan haasteeksi itselleni postata enemmän vegaanisia ohjeita!! Teen niitä kummiskin arkena aika paljon, mutta pitäis vaan keksiä miten kasvismössöt stailataan näteiksi…. hahha. Muistelinkin snäpistä että sä oot vegaani ollut jo pidempään!