BUY LESS, CHOOSE WELL, MAKE IT LAST.

muoti, vastuullinen muoti
27 kommenttia

Otsikon viisaat sanat ovat Vivienne Westwoodin suusta. Koetan kovasti mennä tuota kohden omien valintojenikin kanssa, sillä mitä enemmän otan selvää aiheesta, sitä vähemmän tekee mieli ostaa vaatteita ketjuliikkeistä tai oikeastaan mistään – en tiedä kuinka moni tajuaa, että samoilla tehtailla tuotetaan usein sekä halpisvaatteet että kalliiden brändien vaatteet – niihin vain ommellaan eri laput niskaan. Tuotteen hinta ei siis välttämättä takaa, että se olisi tuotettu eettisesti tai että sen tekijälle olisi maksettu kohtuullinen palkka. Olisi helppoa jos vaatteet ja pukeutuminen eivät kiinnostaisi, voisi vain olla ostamatta vaatteita ja vähät välittää mistään uutuuksista tai upeista löydöistä. Vaateteollisuus on vaan siitä monimutkainen juttu, että se työllistää ihan hirvittävän määrän ihmisiä. Jos alkaisimme boikotoida kaikkia halpatyövoimalla tuotettuja vaatteita ja ketjuja, menettäisivät monet ihmiset työpaikkansa. Boikotoimisen sijaan brändeiltä ja ketjuilta pitäisi kysyä, miten he huolehtivat siitä, että vaatteiden tekijät työskentelevät hyvissä työoloissa ja saavat kohtuullista palkkaa työstään. Eihän ketjuissa olisi mitään vikaa jos he huolehtisivat niiden oloista ja palkoista, jotka heidän tuotteensa tekevät. 

Suurin osa käyttämämmistämme vaatteista tulee todella kaukaa. Ensin esim. vaatteeseen käytettävä puuvilla viljellään Intiassa, Kiinassa, Yhdysvalloissa tai Pakistanissa. Puuvilla kerätään ja puhdistetaan ja sen jälkeen sen matka jatkuu kehräämöön, jossa se kehrätään langaksi. Lanka kuljetetaan suoraan tai välikäsien kautta kutomoon, jossa se värjätään ja kudotaan kankaaksi. Valmis kangas kulkee ompelimoon, painatukseen ja erilaisiin kulutuskäsittelyihin. Valmis vaate kuljetetaan suoraan tai välikäden kautta brändiyritykseen, joka jälleenmyy vaatteet itse tai myy ne uusille jälleenmyyjille. Näin muodostuu ketju, jossa vaatteen tuotantoon on saattanut osallistua kymmeniä, ellei satoja raaka-aineden ja tarvikkeiden tuottajia eri maista. (lähde: Moilala, Outi – Tappajafarkut) Suurimman siivun saa tietysti brändiyritys ja jälleenmyyjät. Tuotteen valmistajille ei jää juuri mitään, vaikka he tekevät suuren työn – yleensä huonoissa olosuhteissa puurtaen pitkää päivää. Vaatteen tekovaiheen voittoisimmat vaiheet ovat viimeistely, markkinointi ja design kun raaka-aineet tuotetaan ja vaate valmistetaan kehitysmaissa. Jos kaipaatte herättelyä, kannattaa katsoa MOT Verentahrimat muotivaatteet Yle Areenasta. Dokkari on kesy, mutta täynnä asiaa ja kestää vain puolituntia.

Vaatteiden valmistukseen tarvitaan vain tilat, ompelu- ja leikkauskoneet sekä silityspisteet. Koska tehtaiden perustaminen on vaivatonta, niitä perustetaan ja suljetaan tiuhaan tahtiin. Jos työntekijät alkavat järjestäytyä vaatien parempia työoloja, on valmistajan helppo sulkea tehdas ja siirtyä toiselle paikkakunnalle. Pulaa työntekijöistä ei ole – siksi työntekijöiden on mahdotonta taistella paremmista oloista ja palkoista yksin. Sen sijaan tehtaat taistelevat jatkuvasti asiakkaista – kun tehtaita on paljon, on kilpailu kovaa. Siksi ollaan kierteessä, jossa tehtaan pitää alentaa ja alentaa hintaa, jotta voittaisi tarjouskilpailun. 

Outi Moilalan Tappajafarkut-kirjassa esitetään useampikin esimerkki sen suhteen, mitä tapahtuisi, jos työntekijöiden palkkoja nostettaisiin. Noiden tutkimusten mukaan esim. Intiassa elämiseen riittävien palkkojen maksaminen nostaisi vaatteen jälleenmyyntihintaa vain 1-20%. Laskelmat ovat Reilun kaupan kattojärjestön ja Fair Wear Foundationin tekemiä (lähde: Moilala, Outi – Tappajafarkut).

Tänään, 24.4. vietetään kansainvälistä Fashion Revolution -päivää.

Voit osallistua ottamalla itsestäsi kuvan (Instaan/Twitteriin/Facebookiin), jossa sinulla on jokin vaate nurinpäin ja tagaamalla sen #insideout ja merkitsemällä kuvaan vaatebrändit, joita sinulla on ylläsi. Näin toivotaan reagointia yrityksiltä ja brändeiltä kysymykseen ”Who made your clothes?”

Alla olevasta kuvasta tiedän varmaksi vain sen, että tuo Muka van takki on valmistettu erinomaisissa oloissa täällä Suomessa. Vaatevallankumousta voikin viettää Super Mukavassa tänä iltana klo 18.00 alkaen. Vallankumouspäivänä Super Mukava esittelee uuden kokoelmansa salonkimuotinäytöksessä n. klo 18.30. Suurin osa tuotteiden tekijöistä on kutsuttu paikalle, jotta tiedät kuka teki vaatteesi. Kurkkaa tapahtuma TÄÄLTÄ. :-)

Mun henkilökohtainen tavoite on vähentää tavaran kulutusta koko ajan – mieluummin käytän rahani kulttuuriin, ruokaan, matkusteluun ja elämyksiin kuin turhan ja ylimääräisen materian haalimiseen. Vähemmälläkin pärjää ja jos vaatekaapissa on useita vaatteita, joita ei tule käytettyä ikinä, voisi olla syytä pohtia omia kulutustottumuksiaan. Mulla on vielä paljon tekemistä tämän asian suhteen. Saan blogin kautta jonkin verran vaatteita, mutta pakko todeta, että näitäkin yhteistyökuvioita tulisi miettiä tarkemmin jatkossa – vaikka käyttäisin jonkin ketjubrändin vaatteita, tarvitseeko mun erikseen tarjota noille brändeille mainostilaa mun blogista? Olen kyllä hyvä miettimään esim. vaatteen monikäyttöisyyttä ja sitä, miten se kestää aikaa, mutta on mulla kaapissa pari hutiostoakin. Hymyilyttää myös hieman, kun niin moni blogin kautta saatu vaate on menossa kirpparille – miksi ihmeessä olen siis alunperinkään vastaanottanut mitään, mikä ei ole ihan supercool!? En tiedä… 

Mulla on jemmassa yksi kiinnostava yhteistyöpostaus erään teillekin varmasti tutun ketjun kanssa. Pääsin kyselemään juuri tähän aiheeseen liittyviä kysymyksiä ja yllätyin iloisesti! Kysymykseni eivät hätkähdyttäneet vaan niihin oli vastauksia ja minulle etsittiin heti lisätietoa. Pian lisää tästä, mutta mitä ajatuksia Vaatevallankumous teissä herättää? Oletteko viime aikoina pysähtyneet miettimään omia kulutustottumuksianne ja sitä, mistä vaatteenne ovat peräisin? 

Lisää luettavaa

Kesäkuulumisia

NUARSWIM – vastuullisempi uimapuku

Vertailussa Patagonian ulkoiluhousut x3

The Knotty Ones

Esittelyssä vastuullinen neulebrändi: The Knotty Ones

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Huippua kun niin monet tarttuvat samaan aiheeseen, mullakin on työn alla tosi samoilla linjoilla oleva kirjoitus ;)
  Surkea totuushan on, että vaikka valmistajilla on vastuu tuotteen eettisyydestä, niin me kuluttajathan suorastaan vaadimme surkeita työoloja ja ekologisesti kyseenalaista tuotantoa ostamalla vain halvinta-ja kun halvin kuluu puhki, ostamme lisää halpatavaraa. Oikeassa olet myös kulutusmääristä: tuotantotapa on vain pintaraapaisu oikeaan ongelmaan, tavaran jumalattomaan hamstraamiseen.

  Superpiristävää nähdä vähän kriittisempää otetta kulutukseen ja blogimainontaan tyyliblogissa, huh! Ihanaa päivää sinne :)

  1. NO älä muuta sano!! ja jee sullekin, tämä on aihe josta puhutaan ihan liian vähän muotiblogeissa.

   Tottahan tuo – markkinat vastaa kysyntään ja me halutaan koko ajan uutta, halvalla.

   Mutta siis joo, tuo on aihe johon tulen paneutumaan lähitulevaisuudessa paremmin:-)

 2. Täyttä asiaa, loistava kirjotus!!! Mun mielestä kaikkien muotibloggaajien vastuulla on jotenkin osallistua tähän ja ottaa kantaa! :) Muotibloggaajilla on valta saada jokin tuote myymään loppuun, joten kokisin tän aika isona vastuuna.. osittain varmasti muotiblogeja on syyttäminen nopean muodin suurkuluttamisesta. Just eilen Angelica Blick lanseerasi yhteistyömalliston Bik Bokin kanssa ja oli esittelemässä sitä Helsingissä, varmasti aivan tyytyväisen tiedostavana siitä, miten ne vaatteet on oikeasti tehty…

  MUTTAJUU JES OOT PARAS IDA :–) <3

  1. Taru, oon niin samaa mieltä!! Muotibloggaajat vaikuttaa niin paljon näihin juttuihin, että on surkeaa jos tyypit ei oikeasti mieti näitä asioita yhtään. UUUGH äläpä, oishan se varmasti siistiä saada suunniteltua mallisto jollekin vaatemerkille, mutta huhuh, sellaiselle jolla on samat arvot tai vielä korkeammat kriteerit mitä itsellä.

   SÄKIN!!!! <3 :-****

 3. Mä shoppailen oikeastaan vaan kirppiksillä ja ihastelen suomalaisten suunnittelijoiden mallistoja. Jotain tiettyjä juttuja hankin kyllä uutenakin esim. urheiluvaatteet ja jos on jotain akuuttia mitä ei ehdi alkaa etsimään kirpputoreilta. Enemmänkin vaatevarasto karttuu sellaisella säännöllisellä second hand -kiertelyllä ilman että etsimällä etsii jotain tiettyä, silloin meinaa tuntuu ettei löydä mitään.

  1. Hyvä Hanna! :–) Mä koetan tehdä samoin – jos etsinnän alla on jotain millä ei ole kiire, etsin kirppiksiltä ja second handeista. Ja toi on kyllä totta, että kirppistelyyn pitää perehtyä jotta niitä helmiä löytää. Mulla meni joskus kirppistelykin överiks kun ostin juttuja sillä perusteella että ne oli halpoja. HYH, onneks oon päässyt tuosta yli!

 4. Tosi ajatuksia herättävä postaus! Sitä jotenkin vain helposti ostaa vaatteita oikeasti ajattelematta kaikkea sitä mitä sen valmistukseen yms. liittyy. Itsenikin pitäisi miettiä, että mitä vaatteita oikeasti käytän ja myös alkaa suosia ketjuja, jotka valmistavat ekologisia tuotteita ja huolehtivat työntekijöiden olosuhteista! Kiitos tästä postauksesta. On aina hyvä, kun joku nostaa kissan pöydälle ja vähän herättelee lukijoita ajattelemaan. :)

  1. Jee, siistiä!:-) Ja äläpä, näitä asioita pitäis pohtia niin paljon enemmän jotta osais tehdä fiksuja valintoja eikä sivuuttaa faktoja sit kun löytää sen täydellisen vaatteen jostain ketjumyymälästä.

   JEE; mahtavaa!!

 5. Hyvä, että tätä asiaa tuodaan enemmän ja enemmän esiin. Ja tämä on kyllä sellainen asia, missä kuluttajalla on paljon valtaa. Raha nimittäin puhuu ja se, mihin sen rahansa käyttää.

  Minä en ole koskaan ollut erityisen innokas ostamaan vaatteita, mutta viimeisten vuosien aikana sekin vähä ostaminen on vähentynyt entisestään ja syy on se, että olen alkanut valikoimaan laadukkaammista materiaaleista tehtyjä tuotteita, jotka yksinkertaisesti kestävät paremmin käyttöä sekä ostamaan juuri sen, mitä haluan, sitten kun on varaa. En siis osta jotain vähän sinnepäin, vaan juuri sen, mistä haaveilen. Tosin sekin järki kädessä ja ostan sitä, mitä tarvitsen ja oikeasti käytän.

  Oma ongelmani on se, että vaikka valitsen laadukkaita, hyvistä materiaaleista tehtyjä ja varmasti omaan tyyliini sopivia vaatteita, joita tiedän käyttäväni, niin vaatteiden alkuperä saattaa silti olla vähemmän eettinen. Iso syy on se, että tarjolla ei aina tunnu olevan kovin eettisissä oloissa tuotettuja vaatteita ja tietenkin raha. Pienituloisena ei vain yksinkertaisesti aina ole mahdollista edes säästää sen vertaa, että voisi ostaa sen kaikista eettisimmän ja parhaimman vaihtoehdon. Onneksi kirpputoreilta olen tehnyt paljon löytöjä, joista uutena olisi lähinnä joutunut haaveilemaan.

  Mutta hyvä ja innoittava postaus!

  1. Toi on kyllä niin oiva periaate, ja tuntuu että moni on ihan tyystin unohtanut sen – että ostaa jotain JUST sellaista mitä haluaa sitten kun on varaa eikä jotain sinne päin. Ihan kuin kaikki pitäisi saada JUST NYT HETI MULLE KAIKKI. Uhh.

   Oot kyllä oikeassa, valikoima on vielä aika heikkoa. Netistä löytyy kivasti tarjontaa jos jaksaa etsiä, mutta sitä varten tarvii nähdä paljon enemmän vaivaa mitä normivaatekaupoilla. Mun mielestä paras lähtökohta on kuitenkin just se, että pyrkii kuluttamaan vähemmän. :-)

 6. Tämäpä tämä, boikottia vastaan itse olen puhunut jo 10 vuotta, kun tiedossa on se että vaatetehdas saattaa olla täkäläiselle tehtaassa työskentelevälle ainoa mahdollinen työpaikka. Itse kyllä kierrän aika kaukaa Gina Tricotit, Bik Bokit, Cubukset yms mitä näitä miljoona samanlaista kauppaa nyt onkaan. Mutta laatuapa ei tunnu saavan, niinkuin kirjoitit, rahallakaan: hätäpäissäni en viime kesänä tarkistanut Acnen paidan lappua tarpeeksi hyvin ja nyt mulla on kaapissa yhden kesän ihme, joka on voisi yhtä hyvin olla sieltä Cubukselta. Ero oli vain hintaluokassa. Mut oma moka, koska paita oli alessa ja mä aina kierrän alet kaukaa! Just tällaisten tyhmien mokien takia :-)

  Itse alan olla koulutus- ja tulotasoltani sitä luokkaa, että on mahdollista jo vähän miettiä, mihin sitä rahansa laittaa – ei ole aina pakko mennä H&M:lle. Tämä on vähän niinkuin (itsestä ainakin tuntuu) luomuruoassakin: ne, joilla on siihen varaa, on siihen mahdollisuus.

  Pakko on kyllä vielä kommentoida tohon mitä Taru sanoi ylempänä: itsellä ainakin tuntuu, että blogien lukeminen vaikuttaa siihen, kuinka paljon uusia vaatteita haluaa. Itse en kauppoja kiertele, jos rahaa vaatteisiin ei ole, mutta blogeissa esiteltävät uudet vaatteet jollain lailla herättää semmosen et vitsit iteki haluun uuden takin yms. Et blogeilla on tosi suuri merkitys. Monet sanoo, että ei ole bloggaajan syy jos lukijalla ei ole itsehillintäkykyä mut okei…se kommentti mun mielestä vaan tappaa keskustelun :D

  Hei nyt aloin kirjottaa esseetä sulle tähän, vaikka se pitäisi kirjottaa koulua varten haha. Tosi kiva et otit tän esiin, kiva oli lukea myös pohdintaa yhteistyökampanjoista.

  1. No jep!! Tämä on hiton kinkkinen juttu, siksipä meidän pitäisikin saada heräteltyä brändejä ottamaan vastuuta. Mäkin kylä kierrän noi aika hyvin kaukaa, mutta toi on kans ihan totta, että vaikka aattelis ostavansa laatua ei sitä siltikään pakosti saa. Mäkin kierrän alet kaukaa, ei tuu tehtyä turhia heräteostoksia!

   Ja joo, tuo on hyvä tilanne :-) Kun on varaa miettiä miltä merkiltä ostaa, kannattaakin panostaa eri juttuihin mitä ennen tai ainakin kuluttaa laadukkaammin. Jotkut tosin alkaa just tuossa tilanteessa hamstrata lisää sitä tavaraa laadusta välittämättä…

   Joo, on blogeilla varmasti ihan sairaan suuri merkitys. Mutta niin on myös muotilehdillä ja muilla medioilla.

   Kiitos vielä kommentista, ihan mahtavaa että aihe herättää keskustelua ja että muutavat uskalsivat tähän tarttua!! :–)

 7. Mukava kuulla, että sinua on alkanut myös yhteistyökumppaniesi eettisyys mietityttämään. Pidän blogistasi paljon ja olen monissa asioissa kanssasi melko samaa mieltä. Tuo vaateyhteistyöasia on kuitenkin sellainen, jossa olen ollut sinuun hieman ”pettynyt”. Ymmärtääkseni olet ainakin tehnyt yhteistyötä esim Sheinsiden kanssa, joka ei mielestäni vaikuta lainkaan eettiseltä. Olenkin ihmetellyt, miksi olet tuollaiseen yhteistyöhön edes lähtenyt. Mutta upeaa, jos alat kyseenalaistamaan myös yhteistyökumppaneitasi! Olisi mahtavaa, jos blogissasi tuotaisi yhteistöiden avulla mahdollisimman paljon juuri eettisiä yrityksiä ja tuotteita esille. Ja etenkin suomalaisia:)

  1. Oih, ihana että kommentoit rehellisesti aiheesta! :-)

   SheInsiden kanssa tein joo ihan hetken ajan yhteistyötä – kun ekat surkeaa materiaalia olevat vaatteet saapuivat mulle, pistin sinne heti viestiä etten enää tahdo jatkaa yhteistyötä. Sama homma Choiesin kanssa. Sieltä saadut vaatteet ovat olleet kyllä hyvänlaatuisia (Tai siiis sitä samaa mitä H&M/Zara/Bik Bok jne) mutta olen alkanut pohtia, että mun ei oo mitään järkeä antaa tuollaiselle yritykselle näkyvyyttä mun blogissa… mutta tästä lisää varmaan myöhemmin!

   Ja tuonhan mä toki niitäkin esille :-) Yleensä suomalaiset pienet, eettiset yritykset eivät vaan omaa mitään markkinointibudjettia eivätkä he siten itse kontaktoi bloggaajia. Tällöin vastuu kiinnostavan jutun löytämisestä on bloggaajalla, mutta ainakin Tampereelta olen kyllä tuommoisia juttuja esitellytkin ;-)

 8. Täytyy myöntää, etten ole kovin valveutunut kuluttaja vaatteiden eettisyyden suhteen. Puntaroin ostoksiani lähinnä ekologiselta kantilta, ja pyrin ostamaan mahdollisimman kestäviä ja luonnonmateriaaleista tehtyjä vaatteita ja asusteita.
  Kirjoitus antoi kuitenkin paljon ajattelemisen aihetta. Mahtavaa, että vielä on olemassa bloggareita, joiden elämä ei pyöri materian ja maallisen mammonan haalimisen ympärillä!
  Monissa kuvissasi näkyy usein samoja vaatteita, mikä on mun mielestäni ilahduttavaa.

  1. No mutta onhan toi ekologista ajattelua kuitenkin – ostaa sitä joka kestää eikä sitä joka menee parissa pesussa pilalle. :-) Mä teen samoin, vaikka kuten Mira tuossa kommentoikin, ei luonnonmatskut aina ole ekologisimpia (Esim. puuvilla) mutta mun kokemuksen mukaan puuvilla taas kestää moninverroin halpis viskoosia pidempään. Pellava tosin on puuvillaakin kestävämpi ja ekologisempi, mut eniveis! Sama homma nahkatuotteiden kanssa, ostan nahkaa koska se kestää niin paljon paremmin kuin tekonahka.

   Ja ihana kuulla!!! :-* Musta on tärkeää ettei esitellä vaan uutuuksia, se alkaa aika nopeasti oksettaa. HRR.

 9. Valitettavasti se ei ole ihan niinkään, että näissä vaatevalmistajissa ei ole mitään muuta vikaa, kuin huonot työolosuhteet, ja se, että työntekijät saisivat elannoksi riittävän palkan, mikä näkyisi vaatteiden hinnassa vain 1-20% olisi automaattisesti tilanteen ratkaisu. Tosiasiassa kuluttamisen pitäisi tästä vähentyä aika radikaalisti, jotta täällä pallolla ylipäänsä voisi vielä jatkossakin elää.

  1. No siis totta kai, olen samaa mieltä siitä että kulutuksen pitäisi vähentyä, mutta se ei silti korjaisi noiden ihmisten työoloja mitenkään. Musta nuo ovat kaksi eri asiaa kuitenkin, vaikka lomittain kulkevatkin.

 10. Pakko mainita, että luonnonkuidut eivät aina ole se ympäristöystävällisin vaihtoehto, vaikka niin helposti luulee. Esimerkiksi puuvillakuidun tuotannon eri vaiheet vaativat paljon vettä sekä energiaa ja puuvillan viljelyyn käytettävät torjunta-aineet ovat myös haitallisia luonnolle. Lisäksi suurimmat ympäristöhaitat syntyvät vaatten käytön aikana tapahtuvista pesuista ja huoltamisesta. Vaatteet kannattaa siis pestä vasta silloin kun ne ovat selvästi likaisia. Tuulettaminen on hyvä tapa pidentää pesuvälejä ja myös vaatteen käyttöikä pitenee, kun turhia pesuja välttää. Oikeasti ympäristöystävällisiä vaatekuituja ei ole olemassakaan. Ekologisin tapa toimia olisi siis vähentää kulutusta ja ostaa kirppareilta. :)

  1. Oot ihan oikeassa Mira! Olikohan se niin että esim. polyester on aika ekologinen? En tiiä, mut usein se ainakin hiostaa kamalasti yök, ja akryyli sen sijaan on ihan hirveää koska se tehdää muovista joten se ei maadu. Mutta puuvilla ei kyllä ole ekologinen, paitsi kestävyytensä suhteen. Onneksi luomu- ja ekopuuvilla vaatteitakin alkaa näkyä jonkin verran, mutta itse suosittelen kyllä pellavaa, jolla on ihan turhaan hippimaine :D se on mainio matsku ja ekologinen vieläpä.

 11. Oon niin tyytyväinen, jos olet tuollaista pohtinut, koska se on ollut sun blogissa ainoa mua oikeasti häiritsevä asia ja mikäli siihen tulee muutos niin blogisi on ihan paras! Kannustan sua siis seuraamaan omia arvojasi myös yhteistöissä ja tiedän, että pitkälti niin jo teetkin:)

  Juu olet kyllä kivasti tuonut tuollaisia tuotteita ja yrityksiä esille ja se on sellaista blogimainontaa, joka mua ei ainakaan häiritse yhtään. Sun blogin kautta olen löytänyt paljon ihania tuotteita (esim Nafha<3). Eettiset ja ekologiset yritykset ansaitsevat näkyvyyttä, sillä on varmasti paljon ihmisiä, jotka eivät ole suurimmasta osasta koskaan kuulleetkaan. Toisin on asia esim H&M:n kohdalla, siitä ihmiset on tietoisia ihan mainostamattakin:)

  Mutta suuren suuri kiitos, että haluat tuoda muotiblogeihin erilaista ajattelutapaa ja arvoja! Se on todella virkistävää ja siitä vasta voikin inspiroitua. Mielestäni siinä ei ole mitään inspiroivaa, jos bloggaajalla on joka postauksessa eri vaatteet, eikä hän koskaan käytä samoja vaatteita toistamiseen. Se on vain todella tylsää ja kaukana monen ihmisen todellisuudesta, jossa vaatteita ei voi joka päivä ostaa lisää.

  1. Jep, oikeastaan kaikki muut yhteistyöt on kyllä superhuolella pohdittu, paitsi nuo vaatejutut. Oon päättänyt, että tähän tulee muutos, koska oon tajunnut miten tyhmästi teen, jos valkkaan jotain ”ilmaisia vaatteita” vaan siitä hyvästä että mulla on siihen mahdollisuus – jos en tarvii jotain, niin miks ihmeessä otan noita vastaan? Huoh :-( Onneks bloggailu haastaa miettimään omia valintoja aika kovasti! Siistiä miten tässä kehittyy ja musta on kivaa että näin ystävällisesti kommentoit tätä asiaa, koska oon ihan samaa mieltä sun kanssa. Tää on sitä rakentavaa kritiikkiä mun makuuni :–)

   Oiii ihana kuulla että Nafha toimii!! <3 Siihen uskonkin ihan täysin ja sen taustalla liiketoimintakin on läpinäkyvää. :-)

   Ja joo, tässä on mulle haastetta päästä yli kaikesta turhasta materiahimosta ja miettiä tarkemmin mitä mainostan. Ja siis musta kenenkään ei pitäis voida ostaa uusia vaatteita päivittäin tai viikoittain, se ja sen ihailu on ihan sick. Valitettavan moni suomalainenkin muotiblogi perustuu shoppailuun, joka on kyllä kuvottavaa.

 12. Tykkään sun blogista tosi paljon ja siksi halusin tuoda omia ajatuksiani sullekin esiin. Ja sun blogissa on niin paljon kaikkea mielenkiintoista ja muista blogeista erottuvaa sisältöä, että en voi kun kehua. Mut kiva, että arvostat mun mielipidettä ja jatka vaan tällä linjalla; uskon, että yhä enemmän ihmiset alkaa arvostaa ekologisia ja eettisiä arvoja myös muotiin liittyen:)

 13. Good stuff! Muotibloggareilla on minustakin velvollisuus ottaa nämä asiat huomioon, kun kyse on ison yleisön ostopäätöksiin vaikuttamisesta. Parasta olisi, jos bloggari jokaisen esittelemänsä (varsinkin yhteistyöpostauksen) vaatteen kohdalla vähän selvittäisi, millaisissa oloissa se on tehty, mutta ymmärrän tietysti, että se veisi paljon aikaa. Helpompaa on tehdä kaikki ostokset harkiten ja tutkia kunkin merkin taustat etukäteen. Siitä jää vähän huono maku, jos Vaatevallankumouksen takia kirjoitetaan aiheesta ja sitten seuraavana päivänä julkaistaan kritiikitön halpaketjumainos. Moni tuntuu myös luottavan brändien kiillotettuihin vastauksiin liikaa, mikä on harmi. Tämä ei nyt siis koske sinua vaan blogosfääriä yleisesti. :) Tosi hyvää pohdintaa noista yhteistyöpostauksista, kiitos tärkeästä postauksesta.