Vinkkejä Olympus-tytöille ja -pojille

lifestyle
17 kommenttia

Veera veti meidän bloggaajakokoonpanolle mainion Olympus workshopin Ilveksen ylimmän kerroksen kokoustiloissa. Huikeat puitteet sopivat hyvin kuvausharjoituksiin; kamalasta kelistä huolimatta valoa riitti kiitettävästi. Ja voi kuinka tarpeeseen tuo koulutus tulikin; minulle ja ilmeisesti myös monelle muulle. Tämän vuoksi ajattelin jakaa parit vinkeistä myös teille; jospa joku muukin oppii jonkun uuden kikan. Pieniä juttuja joilla on lopulta aika paljon väliä. Kiitos Olympukselle koulutuspäivän mahdollistamisesta! ♥

Noniin. Mun kamerani on Olympus PEN e-p5. Ihan paras. Ja kerää usein kehuja old skool -ulkonäönsä takia. Aloitetaan vinkistä jonka sain jo varmaan ekaa kertaa Olympusta testaillessani. 

Tämä on mielestäni tavallaan se tärkein vinkki jonka olen oppinut Olympuksen perusasetuksista; miten saa sävyt viileämmiksi. Näyttääkö kuvat kamerassa punertavilta? Ei enää! Olympuksen näytöt taittavat aavistuksen punaiseen (yleensä jokaisella kameralla on joku tietty sävy mihin kuvat taittaa, joillain magenta, Olympuksella punainen), joten tämä helpottaa paljon.

Klikkaa menu -> Custom menu -> Color / WB -> Keep Warm Color -> OFF. Nyt näyttää kuvat näytöllä paremmilta!

Veeran pitämästä Olympus Workshopista jäi uusimpana vinkkinä mieleen valkotasapainon mittaaminen. Olen luottanut noihin valmisasetuksiin ihan täysin ja Auto-asetus toimiikin yllättävän hyvin. Mulle oli kuitenkin ihan uutta tietoa että kameraan voi tallentaa omia valkotasapainoasetuksia! JES! Tämän avulla kuvaaminen haastavammissa olosuhteissa helpottuu. Perusvalikosta löytyy tuo WB-menu. Selaa niin kauan, että näkyviin tulee kaksi (tai mallista riippuen useampikin vissiin?) tuollaista kolmioiden päällä olevaa pallo -kuvaketta (ammattilaistermistöä, yes). Paina haluamasi kohdalla INFO-näppäintä näytön ohjeiden mukaisesti (näkyy ylläolevassa kuvassa vähän kehnosti) ja ota kuva sen tilan valkoisimmasta kohdasta. Näin kameraan tallentuu asetus sen tilan ja valon valkotasapainosta. Helpottaa esim. kylppärin keltaisessa valossa kuvatessa ja jälkikäsittelyn määrä vähenee huomattavasti. 

Tämä asetus pysyy tallennettuna niin kauan, kunnes tallennat päälle uuden asetuksen. Jos siis esim. kuvaa kotona tietyssä kohdassa asukuvia, voi valikkoon tallentaa oikean valkotasapainon sitä varten. Mua tämä auttaa eniten juurikin haastavassa valaistuksessa. Oisko tästä Paju apua ravintolakuvailuunkin? 

Toinen tärkeä juttu jonka opin Olympus workshopissa, on tuo valonmittausalueen valinta. Käytän normaalisti tuota ESP-asetusta joka mittaa valon koko alueelta. Esim. asukuvia ottaessa (yksi selkeä kohde, tausta saa olla blurria) tuo Ctr-Weighted -asetus olisi kuitenkin huomattavasti parempi! Sävyt tulevat paljon kauniimmiksi ja kuva valoittuu paremmin, kun tarkennus ja valo mitataan vai tietyltä alueelta. Tuo Ctr-Weighted kantsii siis valita kun kuvattava kohde on selkeä ja erottuu muusta kuvasta.

Olympukseen liittyvinä vinkkeinä täytyy tietysti suositella tuota omaa runkoa, E-P5 on ollut ihan paras! Olen kyllä kuullut kovasti kehuja myös E-PL7:sta, joten jos kameran ostaminen olisi nyt ajankohtaista, harkitsisin noiden kahden välillä. Mun ykkössuosikki on 25mm f1.8 objektiivi. Sillä saa kauniita yleiskuvia ja kauniin syväterävyyden kuviin ja objektiivi on valovoimainen ja laadukas. 25mm objektiivilla saa kuvattua ravintolassa annoksensa ilman että tarvitsee nousta pöydästä ja peruuttaa (:D oh yes, tuttua 45mm/50mm putkella) ja asukuvat onnistuvat nekin hyvin. 45mm on täydellinen henkilökuvaukseen ja yksityiskohtien ikuistamiseen, mutta esim. reissussa 25mm on kätevämpi. Juuri nyt mulla on testissä myös laajis, ai vitsit en malta odottaa että tulis joku nätti päivä ja pääsisin kuvailemaan sillä ulos! 

Lisää luettavaa

Kirjoja, jotka luin ja joista pidin

ida365 toukokuu

Vinkkejä / toukokuu

kaisaniemi kasvitieteellinen

Trooppista lämpöä keskellä talvista Helsinkiä

luonnonkosmetiikan bepanthen alga cicosa korjaava voide

Luonnonkosmetiikan ”bepanthen”

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Mulle tuli kans Veeran koulutuksessa tuo valkotasapaino-hommeli _aivan_ yllärinä; elämä on helpottunut huomattavasti sen jälkeen, kun tuon toiminnon opettelin! :D

  1. NO JEP!?!? Vois kai joskus lukea jotain manuaaleja ja opaskirjoja……. :-D Onneks on Veera<3

 2. Hei ihan superhyviä vinkkejä, täytyykin heti koittaa kun pääsee kameran äärelle! Mikä laajis sulla on testissä? :-)

  1. Noku mulla on testissä kaks….. 9-18mm ja 12mm <3___<3 Ahhhh!

   Ja hei ihanaa jos tuli sullekin uusia vinkkejä, jes!!

   1. noniin se 9-18 on varmasti sama, mistä sulle huikkasin joulun aikaan! :-) IHAN HUIKEE!!!

    1. NO JOOOOOO MÄ TIIÄN :–D <333 oon myös aika ihastunut tohon kiinteen polttovälin 12mm... aiaii. Pitää päästä ulos kuvaileen, harmi että tänään oli niin harmaa keli. Ehkä huomenna pääsen!

 3. Olin itsekin Veeran opissa ja juurikin nuo samat opit jäi mieleen. Todella hyödyllisiä vinkkejä! :)

  1. Heii kiva kuulla! :–) Nää taitaa olla joo semmosia joita ei itse tajua tuolta valikoista kun useammalle jääneet samat opit mieleen :-D

 4. Kääääk, k i i t o s !! <3 Mun pitää ihan ajan kanssa opetella, nyt en ainakaan heti ihan hoksannut mistä esim ton warm colorin voi ottaa pois… :-O vähän on jotenkin kai eri paikassa tässä E-PL7:ssa? Ihan huippu vinkkejä joka tapauksessa!!

  1. JEEEE!!! <3 :-* Toivottavasti oli iloa! Ja joo varmaan se on jossain eri paikassa, mutta periaatteessa noista asetuksista pitäis löytyä? Jos ei löydy niin voin kysellä sulle lisätietoja!

  2. Tuo Custom menu ei ole tehdasasetuksena aktiivisena, joten siihen valikkoon ei pääse ennen kuin sen käy laittamassa aktiiviseksi kohdassa

   menu -> setup menu (se jakoavaimen kuvalla merkitty valikko) ja siellä sellaiset hammasrattaan kuvat/menu display -> hammasrattaiden kuvien kohdalta menu display asentoon ON

   Sori hankala selitys… :D :D

   Sitten kun tuo valikko on käyty laittamassa asentoon ON, näkyy custom menu eli ns. hammasratasvalikko aktiivisena ja pääset sinne tekemään säätöjä.

   Tuo warm color löytyy kohdasta G Color/WB sieltä WBauto Keep Warm Color
   Se on tehdasasetuksena päällä, eli automaatti valkotasapaino hieman lämmittää sävyjä. Ottamalla pois päältä saaa auto WB:lläkin puhtaammat värit.

 5. Jee, ihana postaus ja mahtavaa et opeista on ollut hyötyä!

  Pieni korjaus kuitenkin. ESP ja Ctr-weighted ovat siis VALONmittaustapoja, ei valkotasapainon niin kuin tekstissäsi lukee.

  1. JESSS mä aattelinkin että oikoluetanko tekstin sulla etukäteen mut en viitsinyt vaivaa :’—D kiitos korjauksesta!!!

  1. NO ON. Just se lienee suurin syy vaihtoon; Canon oli jäätävän painava ja vei hulluna tilaa. Pikku-PEN mahtuu laukkuun kuin laukkuun <3

 6. Eipä tällä väliä, mutta haluan silti päteä: noin teknisesti ottaen 25mm-linssi on myös laajis – joidenkin mielestä 45mm myös, koska periaatteesssa 50mm on se ”normaali”, ihmisilmän näkemä polttoväli. Mutta jos Olympuksen Penissä on ns. crop-kenno, sittenhän nuo polttovälit eivät pidä sellaisenaan paikkaansa.