Kirjasuositus x 3

lifestyle
21 kommenttia

Pitkästä aikaa kirjasuosituksia, kuten aiemmin jo lupailinkin. Kesä on täydellistä aikaa kirjojen lukemiselle; erityisesti sadepäivinä on ihana tarttua teemukiin ja kaivatua sohvan nurkkaan kirja kädessä ja toisaalta parhaimpina hellepäivinä loikoilla viltillä ulkona kirjaa lukien. Kirjojen lukeminen on aina ollut mulle kesäjuttu; muistan yhden kesäloman ala-asteella, kun pyöräiltiin pikkusiskon kanssa varmaan kolmesti viikossa kirjastoon palauttamaan ja lainaamaan kirjoja. Tuolloin taidettiin lukea kaikki silloisen Pellervon kirjaston nuortenkirjat läpi, hahaa.

Viimeisimmät kolme lukemaani kirjaa ovat keskenään hyvin eri tyyppiset, mutta suosittelen jokaista niistä lämmöllä.

Karita SainioMe emme elä samassa maailmassa kuin te

Sainion esikoiskirja oli superkoukuttava; aloitin tämän illalla, enkä meinannut malttaa mennä nukkumaan ja luin loppuun seuraavana aamuna. Kun pääsin viimeiseen kappaleeseen, tuntui että lakkasin vihdoin pidättämästä hengitystäni. Kirja tempaisi mukaansa niin, että tuntui kuin en olisi ehtinyt kunnolla hengittämään.

Kirja kertoo siskon ja veljen monimutkaisesta sisaruussuhteesta ja starttaa tummanpuhuvasti veljen kuolemasta ennen kuin palaa takaisin aikaan ennen kuolemaa. Vaikka monet kirjan tapahtumista ovat sidoksissa asioihin, jotka eivät kosketa omaa elämää, on helppo samaistua fiiliksiin ja heijastella tunteita omaan arkeen. Kirjassa kiteytyy hyvin se, miten yhden onnettomuus ei ikinä ole vain yhden ihmisen asia – se koskettaa aina useampaa. Synkästä tarinasta huolimatta tästä ei jää ahdistunut tai masentunut olo, vaan lähinnä helpottunut. Sellainen, että voi taas huokaista ja vetää syvään henkeä.

Donna TarttTikli

Huh mikä kirja, mieletön. Donna Tartin Jumalat juhlivat öisin on yksi kaikkien aikojen lempikirjoistani, joten ihme, etten asettanut Tiklille hulluja odotuksia. Aloitin tämän ilman mitään ennakkoajatuksia ja ostinkin tämän aikoinaan lähinnä halvan hinnan vuoksi jostain pokkarialesta. Ehkä alitajuntaisesti ajattelin, ettei mikään voita tuota Tarttin ekaa kirjaa.

Mutta vitsit, miten hyvä kirja. Sellainen, jonka ei toivoisi loppuvan koskaan. Välillä ahdisti aivan hulluna, sillä jotkut kohdat eskaloituivat odottamattomalla tavalla. Ahdisti ja jännitti. Ei ehkä paras iltalukemiseksi, sillä lukemista oli vaikea jättää kesken eikä tämä oikein hoitanut sellaista rauhoittumista nukkumaan mennessä…

Tikli kertoo Theon tarinan siitä, miten hänelle käy, kun hänen äitinsä kuolee museoon kohdistuneessa pommi-iskussa. Theo jää ihmeenkaupalla henkiin ja varastaa äitinsä kuolinpaikalta hetken mielijohteesta mittaamattoman arvokkaan taulun, Fabritiuksen Tiklin. Kirjassa seurataan Theon elämää äidin kuoleman jälkeen varastetun Tiklin kummitellessa koko ajan mielessä. Tulee ihan sellainen olo, että noin olisi voinut käydä minullekin, siksi tuskanhieltä ei voi välttyä.

Tiklin jälkeen tekisi mieli lukea myös Tarttin Pieni ystävä, mutta se on saanut huonoimmat arvostelut kaikista Tarttin kirjoista. Onko joku teistä lukenut sen, kannattaako mun tarttua siihen näin  mahtavan lukukokemuksen jälkeen?


Satu RämöIslantilainen voittaa aina –
Elämää hurmaavien harhojen maassa

Islantilainen voittaa aina kertoo nimensä mukaisesti islantilaisista ja islantilaisuudesta suomalaisen silmin. Kirja on hauskaa ja viihdyttävää luettavaa, siihen uppoutuu huomaamattaan. Kevyt ja soljuva, mutta silti täynnä asiaa. On ihan parasta huomata oppivansa jotain vähän kuin vahingossa – vieraasta kulttuurista, tavoista, eroista Suomeen jne.

Kirja on Rämön tarina hänen seikkailuistaan Islannissa. Tuossa pienessä saarivaltakunnassa, jossa kaikilla tuntuu olevan rautainen itseluottamus. Suomalaisuus ja islantilaisuus kohtaavat Rämön tarinoissa niin, että kirjaa lukiessa saa nauraa useamman kerran. Tulee myös sellainen fiilis, että Islantiin on päästävä (vaikka totta puhuakseni olen haaveillut viime vuodet ainoastaan lämpöisistä kohteista, eikä Islanti varsinaisesti ole sellainen).

Nyt mulla on kesken Haruki Murakamin 1Q84 ja sekin on temmannut mukaansa. Sitten olenkin tainnut lukea kaikki lukujonossa olleet kirjat, oisko teillä suosituksia mikä kirja kannattaisi seuraavaksi lainata tai ostaa? Oletteko lukeneet viime aikoina hyviä kirjoja?

Lisää luettavaa

kaisaniemi kasvitieteellinen

Trooppista lämpöä keskellä talvista Helsinkiä

luonnonkosmetiikan bepanthen alga cicosa korjaava voide

Luonnonkosmetiikan ”bepanthen”

Nice things 2021

Joulukuun kuulumisia

Hei joulu

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Olen viime aikoina ehtinyt lukea kirjoja tosi huonosti, ehkä ei ole tullut sellaista mukaansatempaavaa vastaankaan. Nyt on kesken Mia Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin, se on ihan hyvä mutta en ole ihan päässyt siihen sisälle. Tuon Rämön kirjan luin talvella myös ja tykkäsin! Pakko kysyä, mikä tuon viherkasvin nimi on? Tuntuu, että niitä tulee vastaan joka paikassa! Hauskan näköinen :-)

  1. Aah, toi mun kyllä pitäisi lukea! Sitä on moni kehunut kyllä. Ehkä siinä kestää hetken päästä sisälle? :-)

   Tuo viherkasvi on Pilea Peperomioides :-) Se on supersöpö!

 2. Mulla on Oneiron just ihan loppua vaille valmis. En oo ihan varma, mitä mieltä oon. Mutta tuntuu, että se piti joka tapauksessa vaan lukea. Tiedät mitä tarkotan, kun tartut siihen ;)

  1. Aaaah no totta, Oneironhan munkin pitäis lukea – oli siitä mitä mieltä tahansa! Onks se hyytävän pelottava?? Työkaveri pelotteli niin!!

 3. Islantilainen voittaa aina on ollut itselleni yksi tämän vuoden hittejä ja sen jälkeen oeln ahminut kaikkea Islantiin liittyvää… matkasta haaveilen tottakai!

  Jumalat juhlivat öisin on yksi omakin lempparini, mutta Tikliä en ole uskaltanut lukea. Enkä Pientä ystävääkään. Pelkään, että ne ovat pettymyksiä!

  Minulla on aina niin paljon kirvjavinkkejä, että jos alan listata, en pääse loppuun ikinä. Mutta olethan lukenut jo Tove Janssonin Kesäkirjan? Jos et, se on ehdoton. Viimeisimmistä lukemistani yksi parhaimpia on ollut Leena Parkkisen Säädyllinen ainesosa, tämän vuoden uutuus. Myös Oneiron ja Stoner ovat tehneet pysyvän vaikutuksen.

  1. Kyllä, Rämön teksti on superhauskaa! Kai luet blogiakin jo? ;-)

   Tikli oli kyllä tosi hyvä, mutta mun kohdalla on mennyt tosi monta vuotta siitä kun luin Jumalat juhlivat öisin -kirjan. Ehkä miltei 10 vuotta, herranen aika.

   Oooh, en oo!! Tove Janssonin kesäkirja siis hankintalistalle! Kiitos vinkeistä, Oneiron täytyy kyllä lukea ihan yleissivistyksenkin takia.

 4. Kiitos näistä vinkeistä, jotenkin uusia hyviä kirjailijoita on aika hankala lähteä etsimään kun valinnanvaraa on niin paljon! Tällä hetkellä luen hömppänä Nora Robertsia ja monta kirjaston kirjaa olisi hyllyssä odottamassa tuon päättymistä. Jotenkin pitkästä aikaa lukeminen on taas iskenyt, ehkä se on tämä fyysisesti rankempi työ joka vaatii kevyemmät huvit :D

  1. Noniin, suosittelen näistä jokaista jos eivät vielä ole tuttuja! :-) Tuo Sainion kirja on ihanan nopea lukea; sen jälkeen oli vähän pää pyörällä fiilis, kun se tempasi niin mukaansa. Rämön kirja taasen on sellainen, että ei haittaa, vaikka se jäisi hetkeksi keskenkin, siihen on helppo palata. Kumpikaan ei oo silti raskasta luettavaa, eli voisi sopia tähän hetkeen sulle :-)

 5. Kerta tykkäät Tarttista, niin kannattaa kokeilla Ann-Marie MacDonaldia (Armon yö, Linnuntietä). Niissä on aavistus jotain samaa. Pieni ystäväkin oli musta hyvä, eri tyyppinen vain kuin Jumalat juhlivat öisin.

  1. Ahaaa, kiitos vinkistä! Eipä olekaan tuttu kirjailija mulle :-) ja ehkä pitää antaa Pienelle ystävälle mahdollisuus myös, äidiltä taitaa löytyä tuo kirja jemmasta.

 6. Tässä muutama kirja, jotka ovat tavalla tai toisella saaneet sydämeni läpättämään:
  -Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää
  -Jonas Bengsston: Submarino
  -Paula Hawkins: Nainen junassa
  -Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
  -David Nicholls:Sinä päivänä
  -Jan-Philipp Sendker: sydämenlyönneistä ikuisuus
  -Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys

  Ja kiitos omista lukuvinkeistäsi!

  1. Ooh, koska David Nicholsin Sinä päivänä on ainut jonka noista olen lukenut (ja pidin siitä valtavasti!), niin luotan että muutkin on hyviä. KIITOS!

 7. Kannattaa lukea myös se Pieni ystävä! Vaikka se onkin usein arvioitu heikommaksi kuin Jumalat juhlivat öisin, niin onhan se nyt silti hullun hyvä, kun on kyseessä niin hyvä kirjailija kuin Tartt! Eli vaikka se ehkä onkin Tarttin heikoin, niin pesee monet muut silti mennen tullen :D Ite luin sen just, kun olin katsonut True Detectiven ekan kauden ja niissä on musta tosi paljon samaa fiilistä. Sellaista kihisevän kuumaa, ahdistavaa, Amerikan syvän etelän tunnelmaa, huuuuh. Mulla on just Tikli kesken, tykkään siitäkin hulluna ja yritän pitkittää lukunautintoa koko kesäksi!! :)

  1. No hei, olet kyllä ihan oikeassa! :–D Että Tarttin ”huono” tai ”keskinkertainen” voittaa monen muun hyvän mennen tullen. Kiva kun kommentoit, pitää ottaa äidiltä Pieni ystävä lainaan!

 8. Suomalaisista kirjoista suosittelen Tommi Kinnusen Neljäntienristeystä (suosittelinkohan tätä myös sun edellisen kirjapostauksen yhteydessä..? haha) ja sen jatko-osaa Lopottia! Oi.

  1. Nyt en muista, voi hyvin olla! Tommi Kinnunen ei kuulosta yhtään tutulta, pitääpä etsiä käsiin jostain! :-) Kiitos vinkkauksesta!

 9. Ah, nuo kaksi viimeistä pitäisi kyllä ihan ehdottomasti lukea, Tiklikin vaikka jostain kumman syystä olen kehittänyt hurjat ennakkoluulot sitä kohtaan! Ja tuo Murakamin 1Q84-trilogiakin kuumottelisi, mutta vasta luin Maailmanlopun ja ihmemaan, ja totesin, että nyt voisi hetken ehkä pitää kyseisestä kirjailijasta taukoa. Saa tosin nähdä miten pitkään siihen pystyn, etenkin kun syksyllä on taas tulossa uuttakin Murakamia.. :–D

  Ja koska kirjat Ja tietenkin kaikki Tove Janssonin aikuisille suunnatut kirjat, ah!

  1. hei APUA mihin tosta mun kommentista hävis ne kirjat, joita suosittelin?! :–D vai eikö ne vaan näy tässä julkaisua odotellessa, outoa. No, kokeillaan uudelleen!

   eli koska kirjat, ihanaa, suosittelen sulle näitä:

   Toni Morrison : Luoja lasta auttakoon – huikea romaani rodullisuudesta, sukupolvien toisiinsa siirtämistä odotuksista ja itsensä löytämisestä, suosittelen!!

   John Williams : Stoner – tää oli kans u-pe-a. Vähäeleinen, ja silti niin kaunis että itkettää ;__; ja tätä kieltä ja tarinaa olisi lukenut vaikka miten kauan, pitänee kokeilla kyseiseltä kirjailijalta myös Butcher’s Crossingia.

   Susan Albulhawa : Jeninin aamut – kirja joka ehkä kaikkien pitäisi lukea. Palestiinan tilannetta islaminuskoisten puolelta, aika rankka, mutta sitäkin silmiäavaavampi.

   Ja noista muiden suosittelemista ehdottomasti sitten myös Kinnusen Neljäntienristeys ja siitä jos pidät, sitten vielä Lopottikin. Ja uskoisin, että tykkäisit myös Oneironista, se ei pelottava lainkaan ollut, koukuttava ja ihanan erilainen! Ja sitten ne Toven aikuisten kirjat, mihin tuo kommenttini hassusti sitten palaakin :-D

 10. Rämön kirjaa suosittelen minäkin, hauska ja houkuttava sukellus islantilaisuuteen. Nyt seikkailen Japanissa Rei Shimuran malliin, pokkarina kaksi ensimmäistä. Lukemisen arvoisia myös nuo Sujata Masseyn kirjat, erityisesti jos Japani kiinnostaa.

 11. Eikö kukaan lue Italo Calvinoa? My fav. :)

  Halkaistu varakreivi ym ym.

  ”There’s more to life than books, you know, but not much more.”