Tavoitteena eettisempi vaatekaappi

muoti
51 kommenttia

Kerroin aiemmin, että mun tän vuoden tavoitteena on, että tulevat vaatehankinnat olisivat enenevissä määrin eettisiä. Tämä meinaa omalla kohdallani sitä, että mun täytyy aktiivisesti etsiä lisää eettisesti vaatteita valmistavia yrityksiä ja panostaa second hand -aarteiden metsästykseen.

Tiedän, että eettisiä brändejä on olemassa, mutta esteettinen mieltymykseni ei useinkaan mene yhteen näiden brändien kanssa, tai sitten kukkaroni on liian ohut neljänsadan euron neuleille. Olen myös löytänyt kiinnostavia eettisiä kenkävalmistajia, jotka eivät toimita ollenkaan Suomeen jne.

Blogi on mulle hyvä tapa seurata omaa kehitystä ja kun sanon täällä asioita ääneen, suhtaudun niihin totisemmin. Esimerkiksi tämän vaatteiden eettisyys tavoitteen takia tuntuu nyt hassulta postata asukuvat, joissa on uudehko hame, jonka tausta ja valmistus tuskin kestää päivänvaloa. Ihan kamalaa tajuta se, ja silti ostaa sellaisia vaatteita. Ehkä se, että kirjoitan tämän tänne rehellisesti nyt, kannustaa mua etsimään jatkossa fiksumpia vaihtoehtoja. Ja ehkä myös jotain teistä? On aika helppo sulkea silmät vaatteiden taustoilta arjessa ajatellen, ettei vaihtoehtoja oikein ole. Pakkohan niitä on olla.

Muotibloggaajien vaatekaapin eettisyys

Olen huomannut, että joitakin ärsyttää ihan mielettömästi se, että kirjoitan eettisestä muodista tai vinkkailen fiksumpia valintoja, vaikka en itse ole täydellinen kuluttaja. Minusta nuo kaksi asiaa eivät sulje toisiaan pois millään tapaa, päinvastoin. Se, että tiedostan ristiriitoja omassa kuluttamisessani on ensimmäinen askel siihen, että teen omalla kohdallani muutoksia. Ja se, että kirjoitan ajatuksistani, löydöistäni ja vinkeistäni täällä, ei ole oman sädekehäni kiillottamista vaan osa omaa matkaani eettisemmän vaatekaapin rakentamiseksi. Ja tietysti toivon, että joku teistä tarttuu aiheeseen omalla kohdallaan ja pohtii kuluttamistaan hieman kriittisemmin. Kenties innostuu jostain uudesta brändistä tai hoksaa jonkun asukuvan perusteella, miten omia vaatteita voi yhdistellä itselleen uudella tavalla. Tai siirtyy testaamaan luonnonkosmetiikkatuotteita vanhojen tuotteiden loputtua tai kokeilee kasvimaitoa tavallisen sijaan. Pieniä juttuja, joilla on kuitenkin suuri vaikutus, kun moni tekee parempia valintoja.

En usko, että kukaan meistä on sellainen kuluttaja, että voisimme juuri kritisoida muita. Muiden kritisiointi nyt tuskin koskaan on se järkevin tapa viedä asioita eteenpäin – on paljon fiksumpaa jakaa inspiroivia esimerkkejä ja kannustaa löytämisen ilon kautta, kuin kyseenalaistaa jonkun toisen jokainen valinta. Meidän kaikkien käsitys eettisestä ja ekologisesta pohjautuu omiin arvoihimme ja tapoihimme ja on täysin ok, että ne muuttuvat ajan myötä ja ovat keskenään erilaiset. Siinä missä jonkun mielestä esimerkiksi lihateollisuuden sivutuotteena syntyvät nahkakengät ovat epäeettiset, ovat ne minusta ekologisempi valinta kuin maatumattomasta muovista valmistetut tekonahkakengät. Asioita voi tarkastella niin monelta eri kantilta.

Ja se, ettei ole täydellinen kuluttaja (oli sitten kyse vaatteista, matkustamisesta, ruokavaliosta, sisustamisesta, kampaamokäynneistä, haitallisten kemikaalien käytöstä tms) ei tarkoita sitä, etteikö pienilläkin teoilla olisi väliä.

Eettinen ja ekologinen muoti

Eettiset vaatteet Suomesta
Päällä useamman vuoden vanha merinovillapaita, joka toivottavasti palvelee vielä monen vuoden ajan. Hopeiset korvakorut ovat ohuet, mutta jos ne joskus napsahtavat poikki, ne on helppo korjata tai sulattaa vaikka kokonaan uudeksi koruksi. Hame on alelöytö Topshopista – vaikka tykkään siitä kovasti, tiedostan, ettei se ole millään tasolla eettinen ostos. Saati materiaalinsa puolesta ekologinen. Äh.

Muissa kuvissa näkyvä Minimumin villakangastakki on palvellut kaksi talvea moitteettomasti ja on pysynyt todella hyvässä kunnossa, vaikka on lähes päivittäin käytössä. Omistan kolme talvitakkia; kaksi villakankaista ja yhden untuvatakin kovimmille pakkasille. En tarvitse enempää, mutta tämä tarkoittaa, että takeille tulee talven aikana todella paljon käyttöä, joten niiden täytyy myös kestää.

Vagabondin nilkkurit ovat pari-kolme vuotta vanhat muistaakseni ja ekat Vagabondit, jotka eivät ole kestäneet niin hyvin kuin toivoin. Muuten olen ollut Vagabondeihini todella tyytyväinen. Niidenkään taustoista en tosin tiedä paljoa, mutta ainakin ne kestävät vuosien käyttöä ja mallistosta löytyy verrattain hyvin kolmevitosia.

Sukkahousut taasen ovat itkettävää kertakäyttökamaa – onko Wolfordin sukkahousut OIKEASTI maineensa veroiset? Montako käyttökertaa 30-50€ sukkahousuille tulee, jos kympin sukkiksille niitä kertyy ehjinä usein alle viisi? Wolfordit ilmeisesti valmistetaan Euroopassa jos en ole väärin ymmärtänyt? Sitten olisi kierrätysmatskuista valmistetut Swedish Stockingsit, mutta kestävätkö ne yhtään normisukkiksia paremmin? Entä miten kierrättää rikkinäiset sukkikset?

Eettisempi vaatekaappi

kuvat: Emma Hanhiniemi 

Huh, tämä vaateasia on takuulla kinkkisin juttu omien valintojeni suhteen. Jotenkin kaikista hankalin. Mutta haluan petrata tässä ja löytää niin innostavia vaihtoehtoja, että voisin vuosien päästä ihmetellä, miten en löytänyt vaihtoehtoja jo paljon aiemmin. Millaisia fiiliksiä teille herää aiheesta? Onko teidän vaatekaappinne eettistä tarkastelua kestäviä? Jos on, niin jakakaa ihmeessä vinkkinne ja jos ei, niin lähdettekö mukaan tekemään siitä pala palalta fiksumman?

Lisää luettavaa

Mapu kukkapinnit

Oikeista kukista tehdyt kukkapinnit muistona morsiuskimpusta

Kesäkuulumisia

NUARSWIM – vastuullisempi uimapuku

Vertailussa Patagonian ulkoiluhousut x3

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Ihanaa, että kirjoitat aiheesta ja tuot esiin nimenomaan sen, että se muutos ei aina ole itselle helppoa vaikka tiedostaakin muodin epäeettisyyden. Oon pohtinut tätä asiaa myös ja mulla se muutos taitaa painottua entistä enemmän kirppistelyn puolelle, koska noh, raha, ja itse en myöskään syty monien eettisten brändien kuoseille tai leikkauksille. Ah, oispa eettinen vaatekauppa, joka myis ihan perus henkkamaukka-tyylisiä vaatteita :D Jään innolla oottamaan sun tekstejä aiheesta, jos löytäisin niistä itsellenikin jotain mieluista :)

  1. Kiitos Milli, ihana kuulla!

   Ja äh, jos tää ei olisi näin hankalaa, niin varmasti useampi pukeutuisi eettisesti. Tästä tekee hankalaa myös se, että kaikesta voi ajatella kriittisesti; eihän kirppisshoppailukaan ole eettistä, jos sieltä shoppailee yli tarpeiden… ja kirppikset mahdollistavat myös sellaisen ajattelun, että no, jos tälle ei tule käyttöä, voin myydä tän kirpparilla – ja sitten pöydät täyttyy halvasta vähän käytetystä ketjuvaateliikekamasta. ÄH. Niin monta puolta!! Mutta second hand on ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin ostaa uutta.

   Ja niinpä :D Olispa järkevän hintaista Cos / Other Stories / Acne / H&M Trend / Samsoe&Samsoe / Minimum -tyyliä eettisesti ja ekologisesti.

 2. Samoja juttuja pyörii mielen päällä täälläkin. Itse olen vähentänyt vuosien mittaan ylipäänsä uuden ostamista, ja kun ostan uutta, pitää sen olla laadukasta. Sekin on jo ihan oma savottansa, tunnistaa oikeasti laadukas tuote. Onneksi itsellä on vaatetusalan koulutus, ja nykyään tämä aihe on niin pinnalla, että blogeista ja muualta mediasta löytyy todella hyviä laadun tunnistamiseen liittyviä juttuja. Kuitenkin olen miettinyt, ettei laadukkuus kuitenkaan ole mikään syy ostaa epäeettistä (vaikkakin mielestäni on parempi ostaa laadukas epäeettinen tuote kuin huonolaatuinen vastaava). Tälle vuodelle olenkin asettanut tavoitteeksi petrata vaatekaapin eettisyydessä. Odotan innolla sun tulevia postauksia eettisistä vaatemerkeistä!

  1. Joo, tuo ostamisen vähentäminen lienee fiksuinta tässäkin, kuten kaikessa muussakin kuluttamisen vähentämisessä :) Hyvä sinä!

   Ja oon samoilla linjoilla; jos ei tiedä taustoista tai ei voi valita, kannattaa panostaa laatuun – mutta se ei tosiaan kuuluisi olla peruste ostaa epäeettistä.

   Huh, mäkin odotan :D Tarvii nimittäin löytää kivoja sellaisia lisää! Tänne olen kerännyt omat suosikkini tähän mennessä: http://ida365.fi/tag/eettinen-muoti/

 3. Samaistun sun fiiliksiin tosi paljon. Tein uutena vuotena lupauksen pyrkiä ostamaan vain eettisiä vaatekappaleita, sillä asia on pyörinyt mielessä jo kauan. Pieniä muutoksia on tullut jo tehtyä, mutta nyt haluaisin panostaa asiaan täysillä. Harmi vaan, että vastavalmistuneena joidenkin vaatteiden hinnat rajaa valikoimaa, vaikka mielelläni maksankin vähän extraa oikeasti laadukkaasta tavarasta. Ja se myös turhauttaa, ettei voi vaan kävellä lähimpään kauppakeskukseen ostamaan jotain tiettyä vaan pitää jatkuvasti tsekkailla eri tarjoajien valikoimia (esim. klassinen raidallinen t-paita, MISTÄ?)

  1. Huh joo, ymmärrän hyvin!!!

   Ootko koskaan kokeillut Armor Luxin vaatteita? Ne ovat käsitykseni mukaan eettisesti valmistettuja ja ekologisiakin vielä, täällä lisää brändistä & ekologisuudesta ja arvoista: https://www.armorlux.com/en/content/23-social

   Noiden nettisivuilla on näköjään vaikka minkälaista paitaa mutta oon nähnyt myös hyvännäköisiä raitapaitoja tältä brändiltä. Esim. lahtelainen Petit st louis store on ainakin myynyt näitä (http://www.saintlouisstore.fi/2013/02/armor-lux-uusia-raitoja-naisille/) ja jos en väärin muista niin ehkä myös Inch” Tampereella? Oisko Beamhillissä Helsingissä?

 4. Itsellä ollut ihan samoja pohdintoja viime aikoina!

  Wolfordeista sen verran, että itse olen käyttänyt 50 denierin satin opaqueita nyt neljä vuotta, ja ne olivat alun perin äidilläni käytössä. Toki ne ovat hieman nyppyyntyneet, mutta ehjät! Nyt sain toiset samanlaiset jouluna, koska oli hankalaa jos ainoat mustat sukkahousuni olivat pyykissä.

  1. Oikeasti!?!? Whaat?! Neljä vuotta?! :D En kestä!!! Mun on pakko testata kestääkö nämä mullakin. Tulevat varmaan oikeasti eniveis halvemmaksi kuin ketjuliikkeiden sukkikset, jotka hajoaa parissa käytössä ja päätyvät sitten roskiin.

   1. Joo kun miettii, niin onhan tuo nyt aika hullun pitkä aika sukkahousuille, joilla on hyvin monet arki- ja juhlapäivät menty :D toivotaan, että laatu on pysynyt samana ja uudet samanlaiset kestäisivät yhtä kauan!

 5. Mun mielestä on ihanaa, että kerrot rehellisesti, että tavoite ja toteutus ei aina täsmää. On paljon rohkaisevampaa kun voidaan yhdessä pikkuhiljaa muuttaa tapojamme eettisemmiksi kuin se, että tässä lukija painuisi maanrakoon lukiessaan sinun täydellisistä valinnoistasi. Toivottavasti ymmärrät mitä tarkoitan :)

  Ps Tykkään sun blogista <3

  1. Ihana Salla, kiitos! <3

   Ja joo, ymmärrän mitä ajat takaa - ja just sitä yritän. Ei se, että puhun eettisestä muodista tarkoita, että olisin itse pyhimys. Enkä todella yritä tai ole koskaan yrittänyt esittää sellaista. Ruoka- ja kosmetiikkapuolen suhteen mulla on homma aika hyvin hallussa, mutta vaatteiden, kenkien ja asusteiden ei. Mutta haluan petrata :) Toivottavasti moni innostuu mukaan.

 6. Tuttua pohdintaa mullekin! Miten suhtaudut – tai miten eettisenä pidät – suomalaisia vaatemerkkejä, joiden tuotanto on osin tai kokonaan ulkomailla? Jotka eivät voi mainostaa itseään supereettisinä merkkeinä, mutta jotka ovat ainakin kestäviä ja osin kotimaisia? Esim. R-collction, Marimekko, Nanso? Tuli vain mieleen, että mikä ois sun mielipide tällaisista merkeistä =)

  1. R-Collection on minun ymmärrykseni mukaan kyllä aika hyvin hoitanut asiansa :) Pitäisi haastatella heitä tarkemmin sen suhteen, miten perillä he ovat tehtaista ja valmistusoloista muissa maissa, mutta tosi paljonhan tuotantoa on ihan Suomessakin. Ja matskut ovat tosi hyvät, mikä on paras lähtökohta – ja paljon parempi lähtökohta, mitä ketjuliikkeillä esim.

   Samaa mieltä Marimekosta ja Nansosta myös. Toivon lisää läpinäkyvyyttä (etenkin Marimekon toimiin, valmistetaanko mitään enää Suomessa?), sillä kuluttajan on vaikea arvailla taustoja jos niistä ei kerrota. Ja jos niistä ei kerrota, niin siihen on takuulla syynsä. Nansokin tekee hyviä juttuja, mutta nämä infosivut olisi kyllä jo aika päivittää: http://www.nansogroup.com/vastuullisuus/sosiaalinen-vastuu/tuotteiden-alkupera sillä 2013 vuoden tilastot eivät kerro mitään vuonna 2017. Toivotaan että luvut ovat pysyneet samassa tai menneet parempaan!

 7. Ihana ja inspiroiva postaus taas kerran! Itse oon pikkuhiljaa ja huomaamatta vuosien saatossa alkanut kiinnittää eettisyyteen ja ns. parempiin valintoihin huomiota vuosien saatossa ja on ihana huomata miten monet valinnat tulevat jo itsestään selvyytenä. Monessa jutussa voi valita edes vähän paremmin, jos ei ole varaa ostaa kallista luonnonmukaista ekopesuainetta, valitsen esimerkiksi kotimaisen hajusteettoman. Kuten tuli ilmi niin näin opiskelijana lompakko sanoo monessa kohtaa vastaan ja varsinkin vaatteissa se on suurin este. Haluaisin tukea laadukasta ja Suomessa valmistettua, sekä tietysti niitä kotimaisia pienyrittäjiä. Sukkahousuja en ole tullut edes ajatelleeksi, näähän hajoaa ihan alvariinsa! Mut vinkkinä just huomasin että H&M ottaa vastaan ja kierrättää vanhat vaatteet!

  1. Jee, mahtavaa, just tuolla tavalla sitä voi vaikuttaa pienillä valinnoilla. Tuli vähän randomisti mieleen; ootko testannut pesupähkinöitä? Ne on edullisia ja niillä peseytyy tosi hyvin sellainen arkipyykki, joka ei oo todella likaista tai kaipaa tahranpoistoa. Kantsii kokeilla joskus!

   Ja joo, mäkin haluaisin ja tuen aina kun on mahdollisuus ja kun joku juttu iskee tarpeeksi kovaa. Mutta ei mulla ole varaa ostella neljänsadan euron paitoja tai vastaavia.

   Ooh totta!! Voikohan hennesille viedä rikkinäiset sukkiksetkin?!

   1. Voi viedä! Vaatteita ja kodintekstiiliä, kunnolla ei oo väliä, voi olla vaikka miten rikkinäistä :) Myös Monki ottaa vastaan ja muistaakseni myös Seppälä, vai oliko KappAhl.. Näillä kaikilla kuitenkin sama I-CO (vai mikähän hitto se oli :D) kierrättäjänä ja tästä on ollut hälinää että tehdäänkö niille oikeesti mitään järkevää vai meneekö ne vaan varastoon johonkin, kun ei vielä löydy laitteistoa jolla vois oikeasti hyödyntää kaiken. Outi Pyy on ainakin postannut aiheesta. Recci (kirppis) ottaa kans ymmärtääkseni vastaan myös rikkinäisiä kenkiä ainakin, mielestäni luin tästä jostain!

    1. Kääk taas myöhässä kommentoimassa, mutta joo Recci ottaa vastaan kaikkea vanhaa tekstiiliä! Ehjää ja rikkinäistä, joka sitten kierrätetään eteenpäin. Mä vein todella onnellisena sinne kolme muovipussillista semmosia vanhoja vaatteita, joita ei kehdannut myydä eteenpäin vaikkapa fb-kirppiksillä, mutta joiden en halunnut päätyvän kaatopaikkajätteeksi.

 8. Moi Ida! Mä oon nyt ostanut parit Swedish stockingsin sukkikset ja ne on kestäneet paljon paremmin kuin monet, mutta ei nekään tietty ikuiset ole. Mut siis oma kokemukseni niistä on parempi kuin Wolfordin, jotka ei kyllä todellakaan kestäneet hintaansa nähden tarpeeksi kauan. Swedish stockingsit on musta ihan ok hintaiset 20 e eli halvemmat kuitenkin kuin Wolfordit. Eli suosittelen testaamaan Swedish stockingseja!

  1. Ohhoh, vau! Todella hyödyllinen kommentti, kiitos Janniina! :-) Mun tarvii käydä kipasemassa Nudgesta yhdet testiin, tuo hinta on ihan ok jos kestävät vaikka puolet paremmin kuin ketjuliikkeiden. :-D Valinnanvaraa ei ole ihan älyttömästi vissiin ainakaan vielä, mutta jotkut perusmustat 40den-sukkikset siellä tais olla valikoimissa.

   1. Joo valinnanvaraa ei juurikaan oo mut muistaakseni stockalla oli ainakin pari eri väriä ja sit 40den ja 60den tais olla paksuudet. Eli perusarkisukkiksiksi sopii hyvin :) Kiva olla avuksi! Oli pakko kertoa omista kokemuksista kun itse en ole vielä onnistunut saamaan hyviä kokemuksia esim. Wolfordeista ja muutenkin sukkisten rikki meneminen on niin hemmetin ärsyttävää :D

 9. Swedish Stockinsin sukkikset valitettavasti hajoaa tosi helposti varpaista, vaikka minkään muiden sukkisten kanssa mulla ei vastaavaa ongelmaa ole. Kierrätysvinkki sukkiksille pirkkahenkeen: leikkaa hiuslensuiksi. Voi käyttää tukan sitomiseen, pussien sulkemiseen jne. Ja sillä vauhdilla mitä pompulat katoavat niin hups vaan, sukkikset ovat poissa ;)

  1. Hhahahah, todella hyvä vinkki :D:D ja truu, oon muuten joskus käyttänyt jonkun pussin sitomiseen sukkiksista leikattua rinkulaa, hahahaha.

   Oh, hyvä tietää. Sama se on antaa näille mahdollisuus kun muut sukkikset hajoaa eniveis, niin sama kai ottaa riski ja kokeilla.

 10. Mielestäni on todella hienoa, että joku näistä asioista kirjoittaa! Todellakin pienillä teoilla ja asioilla mennään eteenpäin, ei sitä pystyisikään tottumuksiaan viikossa muuttamaan. Mua kiinnostaisi hirveästi tietää, että miten kierrätät kotioloissa? Esim. ootko alkanut kierrättään muovia ja kartonkiakin, vai vaan perus seka- ja biojäte? Itselleni tämä on se eniten sydäntä lähellä oleva asia, niin siksi kiinnostus :-D

  Ja katsoin äsken omia Marimekon paitojani, niin niissä kaikissa lukee Made in Portugal. Käsittääkseni tosin kankaat tehdään Suomessa, mutta muuten ulkomailla?

  1. Niinpä ja pienillä teoilla on väliä. Jos miettii miten paljon uusia vegaanituotteita kauppoihin on tullut tyyliin vuodessa, niin sehän on ihan kreisiä – eikä suurin osa meistä silti ole vegaaneja, mutta kiinnostus tehdä toisinaan vegaanisia valintoja on suuri jne. Pienillä askelilla.

   Mä kierrätän kartongin joo ja bion, paperit, metallit, lasin, paristot ja sit loput menee sekajätteeseen. Nyt oon alkanut kyllä miettiä että minne vaatejäte, esim. rikkinäiset sukkikset ja rievut pitäisi kierrättää? Ja toivoisin että mun lähelle tulis muovinkierrätyspiste, sitten ehdottomasti alkaisin kierrättää sitäkin!

   un täytyy myöntää etten tiedä missä Marimekon kankaat tällä hetkellä tehdään. Voi olla että se on noin, mutta pitäisi selvittää.

 11. otit esiin nahkakengät. käsittääkseni syöt kuitenkin lihaa ja käytät maitotuotteita, joten etkö sillä myös itse aiheuta paljon tätä ”ylijäämänahkaa”? nahkaa revitään eläinten päältä niin kauan kuin sille on kysyntää. entä mitä vikaa on maatumattomissa kengissä? en yritä kritisoita, mutta vegaanina minun on todella vaikea ymmärtää miten toisen elävän olennon henkikään ei ole tarpeeksi tärkeä saadakseen sijaa ”eettisemmässä” vaatekaapissa?

  1. Joo ja en, mutta se ei mielestäni ole tässä oleellista; en syö kuin hirvenlihaa, jonka tuttu on metsästänyt – eli en tue lihateollisuutta syömisilläni, jonka ansiosta ylijäämänahkaa syntyy. Mutta ostan nahkakenkiä, joiden nahan alkuperää en tiedä – ja se ja moni muu seikka vaateteollisuudessa on syy, miksi kirjoitin tämän postauksen.

   On olemassa sellaisia eettisiä kenkävalmistajia ja nahankäyttäjiä, kuten Terhi Pölkki ja Field Days, jotka tietävät, mistä nahkansa ostavat ja tietävät, ettei liha esim. ole tehotuotannon sivutuote, vaan pieniltä tiloilta jne. Minusta tämä on todella ok. Meillä on varmaan eriävät arvot tämän asian suhteen, mutta minusta lihan syöminen on ok, kunhan eläintä on kohdeltu hyvin ja se on saanut elää hyvän elämän. Tehotuotannon suhteen näin ei tietysti ole ja siksi en tue sellaista ruokavalinnoillani. Enkä haluaisi kenkä- tai laukkuvalinnoillanikaan tukea epäeettistä lihateollisuutta ja se onkin yksi aihe, johon aion perehtyä jatkossa tarkemmin. Muovikengät eivät tosin ole vaihtoehto eikä kangaskengillä pärjää pakkasella tai loskassa Suomen oloissa.

   Ai mitä vikaako maatumattomissa kengissä on? Apua! Oletko ajatellut mitä maapallolle tapahtuu kun maaperä täyttyy muovista? Oli sitten kyse muovikengistä, muovipusseista, mikromuovista (jota löytyy jo vesistöistä ja eläimistä – ja ihan pian varmaan ihmisistäkin hrrr) tai mistä tahansa muovisesta, niin se ei katoa täältä mihinkään satoihin vuosiin. Eikä muovia kierrätetä vieläkään juuri ollenkaan. Kaikki menee roskiin, eli kaatopaikalle tai luontoon ja koituu usein esim. luonnonvaraisten eläinten kohtaloksi. Lisäksi muovi valmistetaan raakaöljystä jota on rajalliset määrät. Kaiken tuon lisäksi muovi on hengittämätön materiaali, joka ei kulu kauniisti ja kestä käyttöä samalla tapaa kuin nahka. Siltä kantilta katsottuna nahkakengät voivat olla huomattavasti muovisia fiksumpi valinta, kun kestävät pidempään eikä uutta tarvitse koko ajan ostaa. Ymmärrän että näkökulmasi vegaanina poikennee omastani paljon, mutta näin minä tämän ajattelen.

   Vitsit arvostaisin sun kommentteja ihan eri tavalla, jos en näkisi ip-osoitteista että kommentoit mulle jatkuvasti tiukkaan sävyyn ilman mitään syvempiluotaavaa analyysiä ja lisäksi kolmen eri nimen varjossa. :)

 12. Hyvin kirjoitettu ja supermielenkiintoinen postaus! Suhtaudun itsekin nihkeästi lihantuotantoon, mutta suosin nahkakenkiä ja -laukkuja, sillä laadukas nahka nyt vain kestää hyvin hoidettuna vuosia pidempään kuin esim. polyuretaani.

  Aiheesta kiinnostuneille tiedoksi, kannattaa tsekata Facebookista löytyvät ryhmät Eettinen kuluttaja ja Eettinen, ekologinen ja vastuullinen muoti :-)

  1. Kiitos Iina, kommenttisi lämmittää mieltä! :-*

   Kyllä, olen samaa mieltä kenkä- ja laukkuasiasta. Eikä muovi muutenkaan ole kiva vaihtoehto esim. horminihäiritsijäkemikaalien takia jne.

   Hei joo, mä oon tuossa Eettinen, ekologoinen ja vastuullinen muoti -ryhmässä mutta kurkkaanpa tuon ekankin, kiitos vinkistä!

 13. Uskoisin, että mun vaatekaappi kestää melko hyvin eettistä tarkastelua, tai ehkä ainakin keskivertoa paremmin. Nää on tietenkin tosi vaikeita asioita, ja varsinkin opiskelijan budjetti harvemmin venyy kovinkaan kalliisiin ostoksiin.

  Nyt kun äkkiseltään mietin, niin puolen vuoden sisään olen tainnut ostaa kuusi uutta vaatetta (näihin sisältyy uusi lämmin talvitakki ja farkut rikki menneiden tilalle) – kaksi niistä eettisesti/ekologisesti valmistettuja. En kamalan paljoa juokse trendien perässä, mutta jos löydän jonkun kivan vaatteen, niin pienen harkinnan (päivästä pariin viikkoon) jälkeen saatan sen ostaa. Pitkään harmittelin, että varsinkaan ekologisesti valmistettuja perusvaatteita ei tunnu löytyvän oikein mistään, mutta onneksi lempikauppani Puoti Lahdessa otti palautteesta onkeensa, ja nyt heillä on yksivärisiä t-paitoja (Vaella, okei nää on kyllä miesten, mutta pienin koko passaa mulle) ja toppeja (Alina Piu), jotka eivät ole erityisen kalliita. Kirppisshoppailuni on aika kausittaista.

  Mitä enemmän näitä asioita oon miettinyt sitä vaikeampi on ostaa mitään. Itse oon koittanu kaikista eniten harjoittaa sitä, että en ihan kamalasti osta uusia vaatteita, varsinkaan kun en niitä tarvitse. R/H:n collegepaitaa himoitsin koko syksyn, ja se olisi varmaan ollut eettinen ostoskin, mutta en osannut perustella itselleni, miksi sen ostaisin, kun en sitä tarvinnut.

  Mun mielestä se on parempi, että edes yrittää elää eettisesti kuin se, että ei voi elää eettisesti, jos ei ole täysin eettinen ja ehdoton kaiken suhteen. Mä syön jonkun verran lihaa ja käytän nahkatuotteita, mutta mietin esimerkiksi kuluttamistani, kannan muoviroskat kierrätykseen ja kierrätän muutenkin roskani ja yksityisautoilen kerran pari kuussa.

  Mua harmittaa se, että on kamalasti jengiä, jotka pitää eettisesti valmistettuja vaatteita hirveän kalliina, koska ovat tottuneet H&M-hintoihin. Silloin unohdetaan, että jos vaate maksaa kympin, niin kaikki ei todellakaan ole tuotantoprosessissa kunnossa.

  Oho, tulipas pitkä paasaus, mutta toivottavasti jaksoit lukea :)

  1. Kuusi vaatetta puoleen vuoteen kuulostaa kyllä fiksulta! Kun moni vähentäisi kulutustaan, joutuisi halpaketjut vähentämään tuotantoaan ja näin syntyisi vähemmän turhaa roinaa. Ja tuokin, että edes harkittaisiin niitä ostoksia, voisi toimia monen kohdalla. On ihan liian helppoa ostaa joku parinkympin vaate, kun ostos ei tee lompakkoon lovea. Eihän sen kyllä niin pitäisi olla, maalaisjärjellä on helppo päätellä ettei kahdenkympin paidasta ole jäänyt juuri mitään sen tekijälle, muista välikäsistä ja tekijöistä nyt puhumattakaan.

   Vaella ja Alina Piu ovat kyllä ihan kivoja perusvaatteita :) mua eniten harmittaa se, että miltei kaikki kotimainen eettisesti valmistettu on trikoota tai kreisejä printtejä tai hassuja värejä. Onneksi on myös kivoja minimalistisia tai tyylikkäitäkin vaihtoehtoja, mutta sitä tarjontaa ei ole turhan paljoa.

   ”Mun mielestä se on parempi, että edes yrittää elää eettisesti kuin se, että ei voi elää eettisesti, jos ei ole täysin eettinen ja ehdoton kaiken suhteen.” No näin juuri! En usko että tässä maailmassa on kovin montaa joka voi sanoa olevansa täysin eettisesti ja ekologisesti elävä :D

 14. Wolfordin Satin touchit on ihan parhaat! Pesen ohjeita uhmaten 60 asteessa pesupussissa ja ovat pysyneet melkein muuttumattomina jo puoli vuotta. Vähän on tullut tummempaa väriä sellaisiin kohtiin, joihin esim. kenkä hankaa, mutta ei yhtään reikää ja erittäin siistit ovat edelleen. En enää ikinä osta muita sukkiksia. :D

  1. KIITOS vinkistä!! AI ettäää :D mä testaan jotkut tällaiset kyllä seuraavaksi. Koetin ostaa Swedish Stockingsit mutta Nudgella ei ollut kokoa eikä toivomaani tyyliä enkä oo täältä Ruotsistakaan bongannut oikeaa kokoa vielä.

 15. Hienoa, rehellistä pohdintaa aiheesta. Juuri tämänkaltaisia avauksia tarvitaan lisää tunnetuilta bloggaajilta. Olen itsekin viimeisen kahden vuoden aikana muuttanut ostokäyttäytymistäni. Haluan olla tiedostavampi ja eettisempi kuluttaja, mutta tehdä sen myös niin, että tuon omissa blogipostauksissani esille myös hitaaseen muotiin ja ekologiseen vaatekaappiin liittyvät haasteet. En paasaa, vaan yritän kannustaa muita.

  Nostit myös esille sen, että tyylikkäitä kohtuuhintaisia eettisiä vaatemerkkejä on vähän. Joku täällä kommentoikin, että tarvittaisiin henkkamaukan tyylinen ekologiseen (mutta tyylikkääseen) muotiin keskittyvä vaateketju, joka toisi ne tyylikkäät vaatteet vaivattomasti kuluttajien saataville. Toisaalta eettisen muodin hankkiminen ei saa lisätä ns. hyvänomantunnon shoppailua. Parhaaksi ratkaisuksi näenkin vaatteiden muodistamisen, omalla vaatekaapilla ”shoppailun” sekä vaatteiden elinkaaren pidentämisen sillä, että hankkii vaatteet käytettyinä. Eräs askel on aloittaa inventoimalla oma vaatekaappi. Tein tämän yhdelle kestävän kuluttamisen kurssille osallistuessani. Lisää lopputuloksesta voit käydä lukemassa täältä: http://www.satuadam.com/how-much-do-you-own-clothes/

  1. Kiva että kommentoit Satu, kiva kuulla susta!! Ja tulee tietty kiva fiilis kun saan kuulla teidän mietteitä aiheesta.

   Olen kyllä samaa mieltä ;-) Vitsit miten ihanaa että kommentoit, täytyy tutustua sun blogiin nyt ihan kunnolla – se oli unohtunut multa vaikka jäit mieleen kun tavattiin Sugarilla! Ihan huippua että kirjoitat tästä aiheesta omaan blogiisi. Paasauksen sijaan kannustamista, se on munkin ajatus tästä aiheesta; etenkin kun olen itsekin vasta matkalla kohti eettisempää ja ekologisempaa vaatekaappia.

   Joo, olisi kyllä mahtavaa, että olisi tyylikkäitä & trendikkäitä eettisesti valmistettuja vaatteita ja asusteita, koska esteetikko sulkee mieluummin silmät ja ostaa epäeettistä kuin jotain rumaa ja eettistä…. :( tai sikakallista ja eettistä.

   Ah, mä aion ensi viikolla perehtyä sun blogiin kun oon takas toimivan netin ääressä :D

 16. Hei, ihan supermielenkiintoinen ja tärkeä aihe! Näitä juttuja tulee mietittyä ihan päivittäin, mutta myönnän kyllä ettei käytännön toteutus näy omassa vaatekaapissa juurikaan — lähinnä juurikin sen rahanpuutteen takia, ja myös niiden omien vaatemieltymysten, jotka ei mene yhteen eettisten vaatevalmistajien kanssa. Uskon kuitenkin, että mulla asiaan vaikuttaa myös oma laiskahko asenne: kun mulla kerran on ruoka- ja kosmetiikkapuoli aika lailla hyvällä mallilla eettisesti ja ekologisesti, niin tuntuu, ettei jaksaisi taas uutta kulutuskysymystä, jota pohtia, vaikka asia onkin supertärkeä. Tämä vaatejuttu tuntuu jostain syystä nimittäin olevan juuri se hankalin, niin kuin kirjoitit.

  Odotan siis tosi innolla sun mahdollisia tulevia kirjoituksia aiheesta! Saan sun blogista tosi usein uutta tietoa, inspiraatiota ja hyviä vinkkejä nimenomaan aiheista, jotka itseäkin kiinnostaa (niin kuin tässäkin tapauksessa), mikä on ihan parasta. Muistaakseni tänä talvena tulee täyteen 7 vuotta lukijana, haha. Kovin moni muu blogi ei ilahduta samalla tavalla :-) x

  1. Kiitos S, ihanaa että kommentoit!

   Joo, mulla on vähän sama homma. Tai että joo, kyllä muutos ja tiedostaminen näkyy onneksi siinä mielessä, etten enää osta paljoa vaatteita ja tiedän asioista paljon, mutta kaiken vieminen käytäntöön tuntuu ihan mahdottomalta välillä.

   Omalla kohdallani auttaa, että kirjoitan tästä tänne ja että puhun aiheesta ystävilleni; sitten on innokkaampi tarttumaan toimeen ja saa muilta vertaistukea ja hyviä vinkkejä. :)

   On totta, että on tosi hyvä jos ruoka- ja kosmetiikkapuoli alkavat jo olla mallillaan, mutta tämän voi ottaa sellaiseksi baby steps -tavoitteeksi vähintään?

   Voi että, kiitos ihana! Niin inspiroivaa tietää että täällä oikeasti lukee sellaisia tyyppejä, jotka ovat seurailleet jo pitkään ja ennen kaikkea löytävät täältä uutta ja innostavaa tietoa. Oon tosi otettu, kiitos <3

 17. Hyvä postaus Ida !!

  Omassa vaatekaapissa eettisemmät valinnat näkyy juurikin sillailla, että ostan nykyään lähes kaiken käytettynä kirppiksiltä ja second hand- ja vintageliikkeistä. Silloinkin kurkin matskut tarkkaan ja mietin usein yön yli, että onko vaate niin super, että se kannattaa tulla huomenna hakemaan. Näin ei tule ostettua yli tarpeen ja sellaiset turhat ”apua mitä jos joku muu ostaakin tän, mut en ole ihan varma tästä”-paniikkiostokset jää ostamatta. Ja sit jos joku onkin sen ostanut, niin sit se ei vaan kuulunut mun kaappiin. Minulla on vähän tälläinen höpöhöpökohtalo-ostosfilosofia :– D

  Oon myös opetellut vähän ompelemaan (muutama vaatekin on syntynyt mm. kirppikseltä löydetyistä kankaista) ja ompelukoneen omistamisesta on sekin hyöty, että vaatteita saa sit myös helposti korjailtua, kun ne harvemmin on kuitenkaan ihan ikuisia.

  Täältä sai myös hyviä sukkisvinkkejä, jee ! :—)

  1. Jee, kiitos Eerika!!

   Ooh joo, toi on kyllä tosi hyvä! Ja ihanaa että löydät sun tyyliin sopivia juttuja second handeilta ja kirppiksistä. Mäkin löydän onneksi silloin tällöin, mutta en oo vielä ehtinyt ottaa Helsingin kirppisskeneä haltuun.

   Toi yön yli miettiminen on niin fiksua. Tai että jättää tuotteen varaukseen tai vastaavaa; usein jotkut jutut ilahduttaa kaupassa ihan vääristä syistä ja sen tajuaa vasta hetken mietittyään. Mä esim. tartun aina kaikkeen glitteriin ja paljetteihin vaikka tarvisin vain uusia arkivaatteita.

   Osaisinpa mäkin ommella! Oispa ompelukone!!! Ihailen tota taitoa niin paljon.

 18. Hei, tää aihe edelleen kiinnostaa mua, jatka ihmeessä tästä aiheesta kirjoittamista.

  Mutta! Haluaisin kysyä sulta et miten koet sen kun oot bloggaaja ja varmaan saat paljon ylimääräistä kosmetiikkaa (oletan?). Vaikka ne olisikin luonnonkosmetiikkaa, niin koetko sen ongelmaksi? Mitä teet ylimääräisille? Mua aina nimittäin ihmetyttää ns. kosmetiikkabloggaajat et mitä ne tekee kaikelle sille ylimääräiselle kamalle mitä ne saa ja saako ne siitä tunnontuskia et saavat ”turhaa” tavaraa. Vai löytääkö ne käyttäjän sit lähipiiristä tms? Ja se miks mietin tätä on varmaan se et itse koen suurta ahdistusta jos on ylimääräisiä kosmetiikkapurkkeja tms. kaapissa, en oo perinteinen nainen siinä mielessä vaan tykkään käytännöllisyydestä ja inhoon ylimääräistä tavaraa.

  1. Kiitos että kommentoit :)

   Haa, hauska kysymys! Sain ennen ihan törkeästi kosmetiikkaa kysymättä; nyt olen lähettänyt kaikille sellaisille tahoille, joilta en toivo kosmetiikkaa testiin viestiä, että kiitos mutta ei kiitos :) Kaikki sellainen mitä sattuisin saamaan ilman että joku kysyy ja mitä en tarvitse, menee kyllä surutta testiin perheelle tai ystäville. Myös tosi moni luonnonkosmetiikkatuote, joka ei sytytä täysillä, päätyy kavereille tai perheenjäsenille testiin, ei suinkaan roskiin ikinä.

   On ihan karseaa saada turhaa tavaraa pyytämättä, mutta toivon että siihen on nyt tullut stoppi. Viimeksi lahjoitin kaikki ylimääräiset avaamattomat tuotteet nuorten kodin tytöille ja nyt mulla odottaa vielä yksi paketillinen lahjoitettavaksi – esim. synteettistä värikosmetiikkaa joita lähipiirini ei myöskään käytä.

   Mäkin inhoan ylimääräistä tavaraa!!! Mun kosmetiikkakaappi kyllä pullistelee tuotteita, mutta sitä se tekisi vaikken olisi bloggaaja, kun oon aina panostanut ihonhoitoon kun ihoni on sen verran oikukas. Mutta joo, muistan joskus saaneeni jostain pressitilaisuudesta esim. muovisen frisbeen, hohhoijaa, taisi mennä suoraan roskiin… onneksi tuollaista turhan tavaran antamista ei enää harrasteta niin paljoa!

 19. Kantsii kokeilla Falken sukkiksia! Ostin vuonna 2012 tai 2013 Falken cotton touch -sukkikset ja ne on vieläkin täysin käyttökelpoiset (vähän nyppyyntyneet muttei mitenkään häiritsevästi ja pieni reikä haarasaumassa joka sekin olisi varmasti paikattavissa kunhan vain saisi aikaiseksi..). Käyttökertoja on kuitenkin kertynyt useita kymmeniä, joten on ollut ehdottomasti kestävimmät sukkikset mitä mulla on ollut :)

  1. Oooh, kiitos vinkistä!! Mä en kestä miten kauan noi ovat kestäneet, vau!

   Mulla on joskus ollut yhdet Falket, mutta ne taisi olla merinovillaa tms ja kuluivat nopeasti puhki. Ehkä eri matskut on eri laatua :)

 20. Kiitos ihan valtavasti, että toit asian esille. Olen niin onnellinen, että sinun kaltaisesi tunnettu bloggaaja näyttää lukijoilleen mallia. <3 Jään seuraamaan minkälaisia eettisiä brändejä löydätkään.

 21. Vaikea aihe ja kivaa pohdintaa siitä! Itselläni eettisyys menee ensin ja ekologisuus tulee toisena. Toisinaan ne kulkevat käsikädessä ja toisinaan eivät. Olen ollut jonkin sortin vegaanina 15 vuotta, olen kouluttautunut vaatetusalalta ja lisäksi turhamainen nainen -oikein kiva kombinaatio siis :) Käytän öljystä valmistettuja kenkiä perustellen sen sillä, että ko. öljy on öljyteollisuuden sivutuote. Ainoa eettinen nahkakenkä olisi omasta hyvin hoidetusta vanhuuteen kuolleesta lemmikistä valmistettu, mutta koska ajatuskin pöyristyttäisi, vielä pahempi ajatus minulle on siten tuotantoeläimestä valmistettu. Mutta niin se elämä edistyy, sillä nykyään saan jopa vegaanisia balettitossuja, mikä on edellyttänyt sitä, että tarpeeksi moni tiedustelee tarpeeksi usein vaihtoehtoja. Odotan siis innolla, milloin saamme sekä eettisiä että ekologisia kenkiä :) Säästän omat ”öljy-optioni” (jos sellaisia edes onkaan!) sillä, että poljen pyörällä kesät talvet, olen päättänyt olla enää lentämättä ja vegaaniruokavaliokin tuottaa vähemmän hiilipäästöjä kuin ns. tavallinen. En pidä moniakaan asioita itsensä kieltämisenä -sitä vain asennoituu, että nuo jutut eivät kuulu minulle ja nuo jutut kuuluvat :) Lisättäköön lopuksi, että turhamaisuuteni vuoksi nimenomaan saisin karsia vaatemäärissä vaikka kuinka ostankin kirpputoreilta tai teen itse…

  1. Moikka Eila!

   Kiitos kommentista, niin kiva lukea pohdintaasi! Tosi hyviä ajatuksia sinulla ja minusta tuo ajatuksesi ”öljy-optiosta” on hyvä – mulla se on ehkä sitten ”liha-optio” tai ”eläinperäisyys-optio”, kun ajattelen, että nahkakengät on fiksuin valinta mutta että tietysti nahkakengät ostamalla tuen jossain määrin lihateollisuutta, vaikken tehotuotettua lihaa syökään.

   Ja juuri tuo kysyntähän tätä markkinaa muokkaa, eli hyvä olla aina kyselemässä muita vaihtoehtoja jos omasta mielestä fiksua vaihtoehtoa ei ole saatavilla. Tosi kiva juttu!

   Enkä minäkään ajattele esim. lihasta kieltäytymistä minään menetyksenä. Enkä maidosta tai vastaavista. En synteettisestä kosmetiikasta jne. Se on itsestäänselvää monilta osin kun tietää mitä haluaa, mutta tietty jotkut asiat mietityttää itseä enemmän, esim. eettisesti kalastetun kalan syöminen jne. Mutta on just hyvä, että on pohdittavaa, se on hyvä alku kaikkeen.

 22. Mahtava postaus! Itse juuri rakentamassa uutta sivustoa juurikin tämän aiheen ympärille (muun muassa – muitakin teemoja tulee olemaan) sillä kovasti itseäkin mietityttää että miten voisi kuluttaa vastuullisemmin – ja silti nauttia ah-niin-rakkaasta muodin muailmasta.