Surkea kirppislöytö – miten kierrättää tekstiilijäte?

muoti
18 kommenttia

Kirppisjumalat eivät varsinaisesti ole olleet mun puolella viime aikoina. En totta puhuen ole ehtinytkään kirppiksille niin usein kun haluaisin, mutta myöskään lempparini Zadaa ja Facebookin satunnaisesti yllättävät kirppsiryhmät eivät ole tarjonneet mitään etsimääni pitkään aikaan.

Olen etsinyt pienen ikuisuuden lyhyttä, mutta muhkeahkoa harmaata neuletta, mustaa pitkää ja suhteellisen ohutta neuletakkia ja kivaa hametta, ehkä jotain vähän jämäkämpää kangasta, jotta se sopisi talvikäyttöönkin. Etsin pitkään myös kivaa, yksinkertaista mustaa mekkoa, joka menisi arjessa mutta sopisi pienellä fiksailulla myös siistimpään tilaisuuteen. Ja sattumalta löysin kuin löysinkin sellaisen!

ida h

second hand mekko

mekko – second hand / laukku – second hand / nilkkurit – Vagabond

 

Se on tämä näiden kuvien mekko. Se oli aika ihana.

Pesin sen ennen käyttöönottoa käsin ja hellävaraisuudesta huolimatta onnistuin rikkomaan takasauman. Ajattelin vain olleeni turhan kovakourainen ja fiksasin sauman, vaikka kangaskin repeytyi aavistuksen.

Noh, seuraavassa pesussa repeytyivät sivusaumat, vyölenkit ja aiemmin fiksaamani sauma entisestään, koko mekko siis kirjaimellisesti alkoi hajota käsiin. Mekko ei maksanut edes kymppiä kun sen ostin, mutta harmittaa silti, että vaate ei kestänyt normaalia käyttöä ja pesua ollenkaan. Ehkä mekko oli palvellut jotain toista jo vuosia ja nyt se vain tuli tiensä päähän.

Vagabond Grace -nilkkurit

kuvat: Nina / Tunnetila 

Enpä oo aikoihin tehnyt yhtä surkeaa löytöä. Ilmeisesti en osannut yhtään katsoa kankaan kuntoa realistisesti. Vaikka toisaalta suurin ongelma saattoi ehkä olla hapertuneet langat, kun mekko nimenomaan hajoaa saumoista. Ehdittiin napata mekosta kuvat ennen kuin se hajosi oikein kunnolla, mutta nyt kirppismetsästyslistani kasvoi yhdellä: mustalla mekolla.

Nyt siis pohdin; miten tekstiilijäte kierrätetään? 

Mulla on kangaskassillinen rikkinäisiä vaatteita; sellaisia, joita ei voi todellakaan enää viedä Uffin tai Fidan keräykseen pienen fiksauksenkaan jälkeen mutta joista ei esim. materiaalin takia voi tehdä siivousrättejä tai kenkienlankkausliinoja, mutta minne nuo vaatteiden riekaleet kannattaisi viedä kierrätettäväksi? & Other Storiesiin (saako sinne viedä rikkinäisiä vaaatteita)? Recciin? Kerätäänkö muualla tekstiilijätettä ja hyötykäytetäänkö sitä jossain?

Lisää luettavaa

Mapu kukkapinnit

Oikeista kukista tehdyt kukkapinnit muistona morsiuskimpusta

Kesäkuulumisia

NUARSWIM – vastuullisempi uimapuku

Vertailussa Patagonian ulkoiluhousut x3

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Hei ainakin täällä Tampereella toimii tekstiilinkierrätyspaja, Nextiili! Sinne voi siis viedä kaikkea tekstiiliä, myös rikkinäistä. Nettisivuillaan sanovat näin: ”Käyttökuntoiset tekstiilit ohjaamme eteenpäin myyntiin omiin kierrätyskeskuksiin, kierrätykseen tai lahjoitamme tarvitseville. Rikkinäisistä tekstiileistä otamme talteen kaiken käyttökelpoisen. Loppusilppu menee teollisuuteen uusiomateriaaliksi ja täysin käyttökelvoton päätyy energiajakeeksi.”

  En tiedä onko muualla päin Suomea vastaavia, mutta toi nyt tuli ensimmäisenä mieleen. :)

  1. Ooh, toihan kuulostaa tosi fiksulta! Onpa kiva että siellä on tuollainen, vaikuttaa fiksummalta vaihtoehdolta kuin nuo ketjuliikkeiden keräykset vaikkakin nekin on mun mielestä hyvä suunta. Kiinnostaisi vaan tietää kuinka suuri prosentti sinne päätyneistä tekstiileistä hyötykäytetään ja kuinka moni menee kaatopaikalle tai poltetaan.

 2. Ainakin H&M ottaa tekstiilijätettä vastaan. En sitten tiedä, onko se kuitenkaan ihan paras vaihtoehto.

  1. Joo, hyvä kuitenkin että ottavat! Googlasin vähän ja näin lukee other storiesin sivuilla:

   ”Bring any textiles from any brand (old socks and tired towels are welcome too), to any of our stores in Sweden, Belgium, Denmark, France, Germany, Italy, Netherlands, Spain, United Kingdom and the United States and wish them luck in their new life as insulation material for the construction materials industry, geofleece, carpet underlay, and rear shelves in cars, stuffed toys, shoe insoles, among many, many other things.

   3. All textiles are passed on for their next best use via our recycling partner and are sorted into the following categories:

   • Recycling – everything that is not suitable for producing new garments is converted into recycled fibres and non-woven fabric.
   • Rewear – garments that are still wearable move on as second-hand clothing.
   • Reuse – textiles that can’t be worn anymore are turned into special products, such as cleaning cloths.
   • Upcycling – when the product is turned into another product of higher, or equal quality.

   Read more about our partner I:CO and their process on
   http://www.ico-spirit.com

   Kuulostaa kyllä tosi fiksulta!

 3. Juuri luin samasta aiheesta eräästä Facebookin kirppisryhmästä. Siellä monet suosittelivat Recciä juuri tuohon tarkoitukseen :)

  1. Hei mahtavaa, kiva kuulla että Recciä oli sielläkin suositeltu :)

 4. Oman paikkakunnan Cubuksen Instagram tili mainosti että heidän liikkeestään löytyy kierrätyspiste tekstiileille, mihin voi rikkinäisiäkin vaatteita viedä. En tosin tiedä kuinka hyvä vaihtoehto sekään on, tuon H&M kanssa..

  1. Jee, kiva että tuollainen yleistyy. Rikkinäiset sukkikset, reikäiset neuleet yms on aika vaikea hyödyntää mitenkään itse ja jos paikkakunnalla ei vaikka ole tekstiilinkeräystä, on brändien omat varmasti ok.

   1. Mulla tuntuu farkut aina hajoavan haaroista niin, ettei niistä voi taiteilla mitään shortsejakaan, joten tämä kyllä pelastaa niiden pöksyjen tulevaisuuden!

 5. H&M:n lisäksi myös Lindex ottaa vastaan kaikenkuntoista tekstiilijätettä, myös kengät, laukut ja kodintekstiilit käyvät. Hyödynnän itse aika paljon tuota kauppojen mahdollisuutta, sillä asun pienellä paikkakunnalla missä tekstiilijätettä ei kerätä erikseen. Paikalliselle kierrätyskeskukselle kelpaavat vain myyntikuntoiset tuotteet.

 6. Oho, ihan hyvä toi rikkinäiset laukut yms. Mitähän noille tapahtuu? Hyödynnetäänköhän jotain tiettyjä osia? En tiedä tapahtuuko tätä yhä, toivottavasti ei, mutta muutamia vuosia sitten mulla oli kaveri töissä Lindexillä ja siellä piti leikata esim. ylijäämä nahkahanskat, joita ei ollu myyty loppuun, silpuksi (siis ehjät ja upouudet hanskat!) kun ne poistuivat myynnistä, ettei kukaan voisi hyödyntää myymätöntä tuotetta. Ihan sick. Siksi nää ketjuliikkeiden keräykset vähän epäilyttää, vaikkakin ihan eri asiasta toki kyse, mutta että mitä rikkinäiselle tavaralle tehdään jos uuttakin on silputtu ja heitetty menemään…

 7. Yle uutisissa oli juttu vaatekierrätyksestä tovi sitten – lumppua, eli myyntiin kelpaamatonta tekstiiliä tulee niin paljon, ettei sille oikein enää löydy käyttökohteita. Vaatekauppojen keräykset usein kuljettaa tekstiilit kolmansiin maihin käsiteltäväksi – ne eivät siis ehkä kuitenkaan ole se paras valinta. Recci vaikuttaa hyvältä, mutta sivullla ainakin merkintä että rikkinäisiä vaatteita ei oteta…
  Käyttökelvottomaksi menneet voi laittaa myös sekajätteeseen, jos muuta vaihtoehtoa ei ole. Päätyvät sekajätteen mukana poltettavaksi.

  1. Hmmm joo, tää on vähän ristiriitainen tää Reccin sivuston info: ”
   Mitä tapahtuu tuotteille jotka annat kierrätykseen:

   Hyväkuntoiset myydään Recci-myymälöissä sellaisenaan
   Myyntiin kelpaamattomat lähtevät eteenpäin eri paikkoihin. Ne lajitellaan vielä mm. materiaalin mukaan.
   Loppujen lopuksi tekstiilistä syntyy materiaalia autoteollisuuteen, eristeeksi, imeytysmatoksi ja muiksi tuotteiksi
   Otamme vastaan kaikki vanhat vaatteet, kengät, laukut, korut, kodintekstiilit kuten lakanat, verhot ja pöytäliinat. Unioninkadun myymäläämme voit tuoda myös kodintavaraa kuten astioita. Hyväkuntoinen materiaali myydään liikkeissämme ja muu kierrätetään uusiokäyttöön (vain noin 3% energiaksi).

   Tällä hetkellä kierrätystekstiilimateriaalia käytetään lähinnä autoissa, pesukoneissa ja astianpesukoneissa eristeenä ja täytteenä. Rikkinäiset kengät ja laukut rouhitaan täytemateriaaliksi jota käytetään mm. asfalttiteissä. Recci on myös mukana hankkeissa, joissa kehitetään tekstiilien uusiokäyttöä edelleen.

   Kierrätykseen tuotavat tuotteet eivät saa olla märkiä, homeisia tai muuten tuoksua voimakkaasti. Emme halua, että varastomme alkaa tuoksua ikävältä. Emme ota vastaan laskettelumonoja, luistimia, jääkiekkovarusteita, patjoja, tyynyjä, peittoja, tai mattoja.

   Tervetuloa mukaan kierrättämään!

   *Emme ota vastaan likaisia ja rikkinäisiä vaatteita*”

   Tuosta alusta saa sellaisen kuvan että kaikki paitsi homeinen ja märkä tekstiili käy, mutta lopusta tulee olo että kelpaa vain ehjä vaate.

   1. Käsittääkseni tuo Reccin ehjän vaatteen vaatimus johtuu lainsäädännöstä. Tästä oli hesarissa juttua jokin aika sitten. Jos kerää rikkinäistä vaatetta, ei kyse ole enää kierrättämisestä vaan jätekäsittelystä. Tahtotila varmaan olisi kerätä rikkinäistäkin tekstiiliä, muttei byrokratia anna periksi… tässä vielä juttu, joka sivuaa aihetta: https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005333698.html

    1. Heiii olipa tää avaava, mitenhän tämä oli mennyt multa ohitse!? Kiitos Minski!! Eli siis uskoisin, että myös rikkinäiset kelpaavat heille :)