Pahimmassa hädässä

hyvinvointi
5 kommenttia
* Kaupallinen yhteistyö Mehiläinen & Asennemedia

Terveysteemojen parissa jatketaan ja täytyy sanoa, että enpä olis uskonut, että kirjoitan blogiin virtsatietulehduksesta omasta ehdotuksestani, mutta yesyes, tässä sitä mennään! :-D Uskon, että tämä kannattaa – haluan nimittäin jakaa vinkin, joka on pelastanut mut pulasta jo kolmesti. Mehiläisen digiklinikka! 

Mä olen vähän sellainen tyyppi, että käyn kyllä lääkärissä jos joku tauti ei ota parantuakseen tai oireet ovat uudet, mutta aika usein vitkuttelen ja menen vasta kun on pakko. Ehkä tämä liittyy siihen, että koetan aina viimeiseen asti ehkäistä esim. flunssan puhkeamisen omine kikkailuineni ja välttää sen, että jokin tauti iskisi kunnolla päälle. Kipeänä lääkäriin lähteminen tuntuu myös hirvittävän vaivalloiselta, saati sitten jos päällä on alkavan virtsatietulehduksen oireet, silmätulehdus tai kaamea migreenikohtaus…

 

Uskon länsimaiseen lääketieteeseen, mutta koetan aina miettiä mistä joku oire johtuu sen sijaan, että keskittyisin vain oireen hoitamiseen. Kun flunssa meinaa iskeä, koetan nukkua pidempiä yöunia, syödä ruokia jotka lämmittävät ja vältellä sokereita ja viljoja jotteivat bakteerit saisi niistä lisää kasvualustaa ja napata vitamiinit ja ravintolisät buustaamaan immuniteettiä. Joskus tuo toimii, joskus ei.

Kun tuntee ekat virtsatietulehduksen oireet, voi tulehduksen leviämisen koettaa estää juomalla runsaasti vettä ja karpalomehua sekä ottamalla c-vitamiinia ja probiooteja.  Joskus nuo keinot tepsivät, joskus eivät – ja jokainen, jolla on joskus ollut virtsatietulehdus, tietää miten hirvittävän kokonaisvaltaisesta olosta on kyse. Kun tulehdus on päällä oikein kunnolla, ei mihinkään muuhun voi keskittyä (muistan vieläkin miten hirveää oli seurata sivusta, kun ystävä teki yo-koetta virtsiksessä, aivan sietämätöntä!!) ja lääkärissä jonottaminen tuntuu ihan hullulta ajatukselta. Pitäisi juoda paljon, että bakteeri poistuisi elimistöstä, mutta samalla pitäisi olla varma että pääsee vessaan heti kun on tarve. Ja siis aivan heti. 

Että joo, siinä ei välttämättä sitten huvittaisi lähteä jonottelemaan lääkärin vastaanotolle saati matkustamaan julkisilla kulkuneuvoilla kun mielessä on lähinnä, että mistähän kaupasta saa mahdollisimman vahvaa karpalomehua ja missä on lähin vessa.

Tällaisissa tilanteissa Mehiläisen digiklinikka on aivan korvaamaton!! Olen käyttänyt palvelua kolmesti, enkä voisi olla tyytyväisempi. Menen kyllä lääkäriin, jos vaivani on uusi tai epämääräinen, mutta olen saanut digiklinikan kautta esimerkiksi antibiootit virtsatietulehdukseen sekä uusinut migreenilääkkeeni ja särkylääkereseptini. Kerran olen myös kysynyt labrakokeideni tuloksiin tarkennusta digiklinikan kautta – kätevää, ei tarvinnut sitoutua mihinkään tiettyyn soittoaikaan.

 

Miten digiklinikka toimii?

Mehiläisen digiklinikka palvelee joka päivä, kellon ympäri. Lääkäri vastaa viestiisi tunnin kuluessa klo 7-23 välillä ja yöaikaan viesteihin vastaa hoitaja klo 23-7 välillä. Digiklinikalle ei tarvitse varata aikaa ja se on näppärä siitäkin syystä, että sovelluksen kautta voi lähettää lääkärille tai hoitajalle kysymyksen lisäksi myös kuvia (esim. ihottumista tai ruhjeista jne).

Digiklinikan käyttö maksaa 38,90 € lääkärin vastaanotolta ja 9 € hoitajan vastaanotolta. Jos lääkäri tai hoitaja ei voi auttaa asiassa ja ohjaa lääkärin vastaanotolle ihan konkreettisesti, ei palvelun käytöstä veloiteta.

Täältä löydät linkin, jonka kautta voit ladata Mehiläisen sovelluksen ja siinä olevan digiklinikan käyttöösi. Sovellus otetaan käyttöön omia verkkopankkitunnuksia hyödyntäen, jatkossa kirjautumiseen tarvitaan vain oma tunnusluku.

Missä tilanteissa digiklinikkaa voi käyttää?
 • Lievät* ylähengitystulehdukset, arkikielellä nuha, tukkoisuus tai yskä
 • Lievät* virtsatietulehdukset
 • Lievät* vatsasuolikanavantulehdukset
 • Ihottumat, ihomuutokset
 • Allergiaoireet
 • Akuutti selkäkipu, jossa ei hälyttäviä merkkejä kuten raajaoiretta, voimakasta tai lisääntyvää kipua
 • Silmätulehdusoireet
 • Reseptien uusinnat
 • Kontrollikäynti samalle lääkärille

* = Lievällä tarkoitetaan tilannetta, jossa yleisvointi on hyvä ja oireiden kesto muutamia päiviä.

Lääkäri kyselee lisäkysymyksiä ja tarkennuksia oireista sekä voinnista ja muista asioista, jotka liittyvät tilanteeseen. Virtsatietulehduskeskustelun yhteydessä multa varmistettiin esim. ettenhän ole raskaana, onko kuumetta tai selkäkipuja, onko yleistilani muutoin hyvä ja että onko joskus aiemmin samaan vaivaan määrätyt antibiootit sopineet mulle.

Viestiteltiin lääkärin kanssa myös siitä, että jos oireet helpottavat kotikonstein, eli karpalo- ja sitruunamehulla sekä C-vitamiinibuustauksella, ei kuuria tarvitse aloittaa, mutta hän määräsi kuurin toiveestani siltä varalta, että oireet pahenisivat esim. yötä vasten. Mulla on kerran äitynyt virtsatietulehdus niin pahaksi, etten todella halua kokea samanlaista tuskaa uudelleen.

Digiklinikalla asioidessa ei siis jää pelkkien reseptien varaan, vaan saa neuvoja ja konsultaatiota kuten lääkärin vastaanotollakin käydessä. Helpottavaa tietää, että lääkärin vastaanotto on omassa puhelimessa; tärkeä varsinkin silloin, kun oireet ovat tutut tai lääkärissäkäynti tuntuu vaivalloiselta jonkun tällaisen akuutin vaivan takia, jonka vuoksi ei tee mieli poistua kovin kauaksi kotoa…

Lisää luettavaa

matalat ferritiinit oireet

Mielessä: matalat ferritiinit, rautainfuusio & Cyklokapron

30926265637_b5cd675e1b_o.jpg

Yasuragi – japanilainen kylpylä Tukholmassa

Pehmeämpi ja joustavampi futon

Metsäkylvyssä

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Hei, ja vitsi miten kiva kun kirjoitit tästä ikävästä ja omituisella tavalla henkilökohtaisesta vaivasta. En tiiä mikä siinä on, mutta esim töistä sairaspäivän ottaminen virtsiksen takia on aivan sairaan noloa(!), vaikka sairaus tää on siinä missä muutkin. Omalla kohdalla virtsis tulee vähintään 6 kertaa vuodessa, joten kaikki estotoimenpiteet ja nuo lääkärissä jonotuksen tuskat on todella tutut, haha. Just sen takia kaikki tällaiset palvelut on ihan tajuttoman hieno juttu, oon aikaisemmin (siis vuosia sitten) saanut antibiootit ihan vaan soittamalla terveyskeskukseen tai ythsl:lle, mutta nyt se on tehty mahdottomaksi, aina pitäisi käydä paikanpäällä. Hassua siis sinällään, että tällä palvelulla antibioottien saaminen on mahdollista, mutta ihan mahtavaa jos niin on!

  Haluaisin kuitenkin sanoa, että vaikka oireet tosiaan saattaa saada kuriin kotikonsteinkin (itsekin oon näin muutaman kerran tehnyt juomalla ja karpalovalmisteilla), niin ite en ehkä uskalla enää niin toimia. Vähän aikaa sitten sain taas, jälleen kerran virtsiksen, ja koska se olis ollut jo neljäs antibioottikuuri puolen vuoden sisään, ajattelin vaan kokeilla jos se menis taas ohi ilman lääkkeitä. Tuloksena muutaman viikon kuluttua yli 39 asteen kuume ja pikaisesti matka päivystykseen, jossa diagnoosina virtsiksen eteneminen munuaisaltaan tulehdukseksi ja korkeat tulehdusarvot. Suonensisäiset antibiootit onneksi hoiti tulehduksen nopeasti, mut en tosiaan enää ehkä ala riskeerata näiden kanssa. Tottakai ärsyttää syödä antibiootteja monta kertaa vuodessa (en ees halua tietää missä kunnossa mun suolisto on…) mutta mieluummin se kuin tämä uudestaan. Lisäksi opin siltä reissulta, ettei c-vitamiini ilmeisesti ole todettu auttavan virtsiksessä (tää oli mulle uutta tietoa), joten vaikka esim karpalomehua ”virallisestikin” suositellaan virtsiksen hoitoon & ehkäisyyn, c-vitamiinilla ei ole todetusti mitään vaikutusta (tästä on myös esim. käypähoitosuosituksissa ja duodecimillä maininta). Mutta eipä senkään ottamisessa mitään haittaa ainakaan ole!

  Innostuin nähtävästi kirjoittamaan pidemmästi kuin oli alunperin aikomus, sori :-D pointtina vaan että huikeaa että vinkkasit tästä palvelusta, pitää kokeilla seuraavan kerran kun taas tulee oireet ja pitäisi saada antibiootit nopeasti.

  1. Heippa! Haluan kertoa terveysasemalta terveisiä, että ihan Käypä hoito -suosituksen mukaisestikin perusterve 18-65-vuotias nainen saa antibiootit virtsatieinfektion hoitoon oireiden perusteella suoraan soittamalla/laittamalla sähköisen asioinnin kautta viestiä (sähköinen asiointi siis ainakin Helsingissä toimii ihan julkisellakin, toki terveysaseman aukioloaikojen puitteissa, eli 8-16 tai 7-20 terveysasemasta riippuen). Ei siis tarvitse hakeutua paikan päälle kärvistelemään antibioottikuurin saadakseen. Tiuhaan toistuvissa virtsatieinfektioissa on toki tärkeää tarkistaa virtsanäytteestä, ettei bakteeri ole kehittänyt aiemmin hoitoon käytetylle antibiootille resistenssiä.

   Terveyspalveluiden digitalisaatio on tosi tervetullutta ja mielenkiinnolla seuraan, mitä työkaluja eri terveyspalvelujen tuottajilla on tarjolla :-) Kieltämättä julkinen puoli tulee kuitenkin aika jälkijunassa esim. käyttöliittymien sulavuuden suhteen.

   1. Sippe – Siis sehän on hieno juttu jos (edelleen) saa! :-) Oman kokemuksen mukaan se palvelu vain ”loppui” noin muutama vuosi sitten – eli enää en oo pitkään aikaan saanut julkiselta puolelta antibioottoreseptiä virtsatietulehdukseen pelkällä soitolla tai sähköisellä asioinnilla. Kokemusta on kolmesta eri sairaanhoitopiiristä (k-pohjanmaalla, helsingissä, etelä-karjalassa) ja viime vuosina se ei ole onnistunut, vaan joka ikinen kerta on pyydetty tulemaan paikan päälle tarkistukseen (näytteitä ei kuitenkaan ole tarvinnut antaa), ja tämä ei ole mitenkään liittynyt omaan tilanteeseen, vaan joka kerta on todettu että tämä on nykyään yleisesti käytössä oleva tapa. Mutta painotan että hienoahan se on jos puhelimella tosiaan saa reseptin, omalla kohdalla se ei kuitenkaan ole pitkään aikaan toteutunut. Tiedä sitten miksi.

    Samaa mieltä siitä että digitalisaatio avaa mielettömiä mahdollisuuksia terveydenhuollonkin käyttöön, jännä jäädä seuraamaan miltä kenttä näyttää esim 5 vuoden päästä :-)

 2. Ei muuta mutta nauratti toi kärsinyt suojamuovi puhelimessa :D #mood. Oma on iha samannäkönen.

 3. Hei! Useinhan virtsis liittyy myös seksin harrastamiseen ja siihen jos virtsaamisesta ei ole huolehdittu yhdynnän jälkeen. Eli hyvät pesut vedellä ennen ja jälkeen seksin sekä pissillä käynti jälkeen. Tämän opittuani nuorena tyttönä olen säästynyt virtsiksiltä lähes kokonaan. Toki on selvää, ettei kaikki virtsatietulehdukset liity millään tavalla seksin harrastamiseen. Antibioottia on mahdollista saada myös estolääkitys-mielessä käyttöön jos tulehdukset ovat jatkuvia.