Kylässä Atelier Lalehin luona – kauniita pellavavaatteita tilaustyönä

muoti, vastuullinen muoti
5 kommenttia

Löysin Atelier Lalehin keväällä Instagramista ja ihastuin merkkiin jo ennen kuin olin ehtinyt nähdä ensimmäistäkään vaatetta. Kun mallisto ja verkkokauppa kesällä julkaistiin, huokasin onnesta – just sellaisia vaatteita, joita haluan käyttää ja ostaa.

Kävin tapaamassa hurmaavan Atelier Lalehin perustajia, Maria Mouludia ja Irma Kallunkia Irman kotona Helsingin Kumpulassa. Siellä Atelier Lalehin kauniit pellavavaatteet valmistetaan tilaustyönä. Oli ihana päästä juttelemaan Marian ja Irman kanssa merkin arvoista ja taustoista ja fiilistellä kankaiden tuntua ja värejä livenä, sekä sovittaa päälle omat suosikit mallistosta.

Atelier Laleh on äidin ja tyttären, Irman ja Marian yhteinen merkki. Maria suunnittelee malliston vaatteet ja hoitaa kaiken aina Instagram-tilin estetiikasta merkin kauniisiin kuviin ja nettisivuihin ja Irma kaavoittaa ja ompelee vaatteet.

Atelier Laleh

”Sellaisia vaatteita, jotka haluaisin omaan vaatekaappiin”

Atelier Lalehin mallisto on syntynyt sen pohjalta, millaisia vaatteita Maria on kaivannut itselleen, kun kaupoista ei ole löytynyt mieleisiä vastuullisesti valmistettuina. Hän kuvailee toiveidensa mukaiset vaatteet äidilleen ja Irma kaavoittaa ja testaa, miten mallit toimivat käytännössä.

Tiettyjä vaatekappaleita on kuulemma hiottu ja testattu moneen otteeseen, ennen kuin mallista on saatu täydellinen. Olen aina arvostanut taitavia ompelijoita, sillä olen itse aivan liian kärsimätön moiseen ja muistan hyvin, kuinka haastavaa yksinkertaisenkin vaatteen ompeleminen voi olla – kaavoittamisesta nyt puhumattakaan. Oli ihana huomata, miten hyvin vaatteet on suunniteltu ja kaavoitettu, sillä jokainen sovittamani vaate istui päälleni kauniisti ja imartelevasti. Nykyisin hyvin leikatun ja kaavoitetun vaatteen löytäminen ei todellakaan ole itsestäänselvää. Kun vaatteita tehdään pikatahdilla, on selvää, että juuri tällaisista asioista tingitään.

Miksi pellava?

Sovittelin lähes kaikki malliston vaatteet päälleni ja peilailin vaatteita tyytyväisenä Irman eteisessä, sillä laadukas pellava tuntuu päällä hintaansa kalliimmalta. En olekaan tainnut aiemmin omistaa laadukasta pellavayläosaa. Pellava tuntuu iholla miellyttävältä ja on yhtä aikaa sekä laadukkaan paksun tuntuinen että hengittävä. Pieni ryppyisyys kuuluu pellavan kohdalla asiaan eikä vähennä sen ylellisyyttä. Ilahduin siitä, että materiaali on sen verran paksua ja leikkaus niin imarteleva, että toppeja voi huoletta pitää myös ilman rintsikoita, jolloin kauniit selkämykset pääsevät oikeuksiinsa.

Irma ja Maria ovat kumpikin tykästyneet pellavaan materiaalina omien kirppislöytöjensä ansiosta. He huomasivat, että lähes poikkeuksetta pellavaiset kirppisvaatteet ovat muista materiaaleista valmistettuja vaatteita paremmassa kunnossa.

Pellava on loisto materiaali, mutta harmillisen usein tarjolla olevat pellavavaateet ovat olleet tähän saakka tosi tietyntyylisiä; isoja ja kaapumaisia, tai sitten tyttömäisin röyhelöin koristeltuja vaatteita.

Yksinkertaisuus ja ajattomuus

Atelier Lalehin yksinkertaisen elegantit mallit puhuttelevat mua ja musta on ihanaa, että brändi tulee kyllä ilmi niskalapusta, mutta sitä ei ole ommeltu logona vaatteen etupuolelle tai painatettu mihinkään näkyvästi, kuten tosi moni muu suomalainen brändi tekee. En ymmärrä sitä ollenkaan, joten olen iloinen, ettei näissä ole mitään ylimääräistä.

Ei näkyviä ompeleita tai koristuksia, ei nappeja tai printtejä, vaan vaatteet ovat ajattomia ja kauniita jokaista yksityiskohtaa myöten. Musta on myös ihastuttava ajatus, että moni näistä vaatteista olisi voinut olla olemassa jo vuosikymmeniä sitten.

Lähellä tuotettu pellava on ekologinen valinta

Pellava on siitäkin syystä ihana materiaali, että sen kasvattaminen ei vaadi keinokastelua tai torjunta-aineiden käyttöä, joten se on esimerkiksi puuvillaan verrattuna ekologisempi valinta. Se on myös käytössä puuvillaa kestävämpi.

Atelier Lalehin vaatteisiin käytettävä pellava on löytynyt pitkän etsinnän jälkeen Liettuasta. Irma ja Maria ovat vertailleet eri toimittajia huolella ja päätyneet tähän laadukkaana ja luotettavana toimittajana. Kriteerinä oli löytää mahdollisimman lähellä tuotettu kangas, jonka tekemisessä ympäristöasiat on otettu huomioon. Tällä hetkellä käytetty pellava on OEKO-TEX -ekosertifioitua alaosiin käytettävää paksumpaa mustaa pellavaa lukuunottamatta. Musta paksu pellava tulee tehtaalta, jolla on aiemmin ollut ekoserfitikaatti, joten voi hyvin olla, että sekin täyttää kaikki sertifioinnin kriteerit. Etsinnöissä on myös tämän yhden sertifioimattoman tilalle sertifioitu kangas. Tilanne on kuitenkin erinomainen, kun kaikki kankaat yhtä lukuunottamatta ovat tällä hetkellä jo sertifioituja. Ihanaa, että merkki on tästäkin näin läpinäkyvä.

Atelier Lalehin vaatteet voi pestä normaalisti 40 asteessa. Pellava on ihanan hengittävä matsku, joten vaate ei välttämättä tarvitse kovin usein vesipesua. Tuulettamalla saa pidennettyä pesuväliä helposti. Lisää hoito-ohjeita täällä.

Atelier Laleh vastuulliset pellavavaatteet

Atelier Lalehin koot

Koska jokainen vaate valmistetaan tilaustyönä, voi vaatteen pituuteen ja tiettyihin yksityiskohtiin vaikuttaa tilausvaiheessa. Vaatteiden kokotaulukko löytyy täältä ja sanoisin, että koot ovat true to size.

Atelier Lalehin mallistosta XS koko on mulle sopivin, mutta ei S-kokokaan olisi ollut mitenkään älyttömän iso. Pienempi koko istui mulle pikkuisen paremmin ja lisäksi järkeilin, että pellava pehmenee käytössä sen verran, että esim. hameesta kannattaa valita mieluummin sopivan napakka, kuin pikkuisen reilu koko. Pellavakangas on pesty ennen ompelua, joten se ei kutistu pesussa eikä kutistumisvaaraa tarvitse huomioida kokoa valitessa.

Ystäväni oli tilannut kesän aikana tämän Aralia-puseron itselleen. Se on sama, jonka sain valita Atelier Lalehilta lahjaksi, mutta hän oli pyytänyt hihoihin pientä modausta; pussihihojen sijaan hän tilasi paidan suorilla, hieman vajaamittaisilla hihoilla. Modattu versio sopii hänelle täydellisesti!

Soviteltuani ihania pellavavaatteita Atelier Lalehin työhuoneella, tein vielä samana iltana tilauksen sekä Calor Slip Topista (täydellinen syksylläkin muhkean neuletakin alla Levisten ja nahkahameen kaverina) että Cocos Mini Wrap Skirtistä ja oli ihanaa, että hameenhelman pituus oli täysin muokattavissa. Hameiden kohdalla onkin valittavana suoraan useampi eri vaihtoehto helman pituudelle (mulle valikoitui 40 cm pitkä), mutta jos mielessä on jokin muu pituus, kannattaa ehdottomasti kysyä.

Atelier Laleh vastuulliset pellavavaatteet tilaustyönä

Tilasin kummatkin vaatteet mustana, sillä siten saan molemmat lähes ympärivuotiseen käyttöön, vaikka varsinkin Cocos Mini Wrap Skirt on ihan superkaunis myös vaalesta pellavasta valmistettuna ja olisi sellaisena täydellinen kesävaate. Pellava, kuten muutkin luonnonmateriaalit, ovat siitä ihania, että kylmällä säällä ne lämmittävät ja kuumalla viilentävät – siksi uskon, että varsinkin topille on käyttöä myös syksyllä ja talvella.

Jäin haaveilemaan myös tästä upeasta Vinca-topista; sen avoin selkämys on ihan hullun kaunis! Ja nämä Limon-housut olivat Marian päällä ihan superkauniit. Just sellaiset, jotka menevät eri tavalla yhdistettynä arkeen ja juhlaan vuodenajasta riippumatta.

Näin työhuoneella kauniin työn alla olevan ohutolkaimisen slip dressin ja toivon, että sen malli hioutuu niin hyväksi, että se otetaan osaksi mallistoa viimeistään ensi kesänä.

Atelier Laleh kokemuksia

Kuvat: Maria Moulud / Atelier Laleh

Kun kävin tapaamassa Irmaa ja Mariaa ja ymmärsin konkreettisesti, miten vähän vaatteita yksi ihminen ehtii tehdä esimerkiksi viikon aikana. Kun sen yhdistää siihen, miten huolella ja hyvästä materiaalista vaatteet on tehty, ymmärrän tuotteiden hinnat ihan täysin. Tämän verran vaatteiden kuuluukin maksaa.

Musta on ihanaa, miten avoimesti ja läpinäkyvästi Atelier Lalehin sivuilla on avattuna hintaesimerkki esim. munkin tilaamani Cocos Mini Skirtin osalta. Kurkkaa täältä. Jokaisen meistä pitäisi käydä kylässä jonkun luona, joka valmistaa vaatteita työkseen. Kun näkee missä ja kuka on valmistanut juuri sulle tehdyn vaatteen, siihen suhtautuu aarteena ja alkaa sisäistää ihan uudella tavalla, millaisia vaatemerkkejä haluaa omilla ostopäätöksillään tukea. Oli ihana nähdä ja kuulla, miten paljon iloa ompeleminen Irmalle tuottaa. Ja musta on upeaa, ettei tätä tehdä perinteisenä bisneksenä jossa tavoitellaan maksimaalista voittoa, vaan asiana, jossa on jotain järkeä.

Mun tilaukseni saapui eilen ja se oli just niin täydellinen, kuin tiesinkin sen olevan. Instassa kuvia siitä!

♥♥♥

Kurkkaa Atelier Lalehin valikoima täältä.

Lisää luettavaa

5 uuden vaatteen vuosi paketissa

Yli neljä vuotta ostamatta pikamuotia

kööpenhamina second hand

Ihanat second hand -putiikit Kööpenhaminassa

Vastuullinen uimapuku

7 x vastuullisempi uikkaribrändi

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. IHANIA!! Tietenkin seuraan tyttöjä jo instassa ;-) Ja huippua, että linkkaamastasi transparency-kohta löytyy sivuilta. Moni ei todellakaan tiedä minkä arvoisia oikeasti käsin tehdyt vaatteet ovat.

    1. Loistavaa, en ole yhtään yllättynyt ;–) Ja siis älä muuta sano! Toi on todella avaavaa ja fiksua ja nykyaikaista.