Lukusuosituksia

kirjat, lifestyle
5 kommenttia

Olen ehtinyt lukea ja kuunnella tänä kesänä enemmän kirjoja kuin vuosiin. Irtisanoin tyhjäkäytöllä olleet HBO- ja Netflix-tunnarit joskus keväällä ja olen tietoisesti valinnut kirjan puhelimen selailun tai tv-sarjan katselun sijaan. Se on ihanaa!

Totesin eilen ystävälleni, etten ole hetkeen lukenut mitään tajunnan räjäyttävää, mutta ei se oikeastaan haittaa (viimeisimmät kirjat, jotka ovat jääneet mieleen: Onnenkissa, Pieni elämä, Ferranten Napoli-sarja). Olen lukenut erilaisia kirjoja, joista jokaisessa on hyvät puolensa. Kaikkia viime aikoina lukemistani kirjoista en olisi lukenut loppuun elleivät ne olisi olleet lukupiirikirjoja – ja hyvä että olivat. Tekee hyvää lukea myös sellaista, joka ei heti kättelyssä tarjoa oivallusta tai kiksejä.

Nämä kirjat olen lukenut & kuunnellut tänä kesänä:

Ta-Nehisi Coates – Vesitanssija 

Vesitanssija on mukaansa tempaava kertomus orjuudesta, identiteetistä, sisäisestä voimasta ja vapautusliikkeestä. Todella hurja ja todella tärkeä kirja – suosittelen lämmöllä lukemaan, ihan jo Black lives matter -liikkeen vuoksi. Hesari kirjoitti Ta-Nehisi Coatesista ja Vesitanssijasta arvion, jossa todetaan, että Ta-Nehisi Coates (s. 1975) on Yhdysvaltojen kiinnostavimpia ja arvostetuimpia yhteiskunnallisia ajattelijoita, joka on teksteissään kommentoinut erityisesti rotua ja rasismia.” 

Sen lisäksi että kirja on ikävä kyllä erityisen ajankohtaiselta tuntuva, se on hieno ja hyvin kirjoitettu. Tarina pitää otteessaan koko kirjan ja saa lukijan ymmärtämään erilaisia kohtaloita ja eläytymään tarinoihin, jotka ovat itselle kaukaisia.

Aura Nurmi – Leijonapatsailla

Aura Nurmen runoteos toimi hyvin äänikirjana kuunneltuna, mutta haluaisin lukea tämän myös fyysisenä kirjana, sillä haluaisin nähdä, miten sanat visuaalisesti asettuvat. Mun pitäisi ehdottomasti lukea enemmän runoja. Mun isoäitini kutsui mua joskus rakastavasti runotytöksi ja se ärsytti uhmakasta teiniä ilmeisen paljon; en ole lukenut runoja sitten lukion. Pitäisi!

Caroline Criado Perez – Näkymättömät naiset

Tästä olen vinkannut jo kertaalleen, mutta koska koen että tämä menee Yuval Noah Hararin Sapiensin kaveriksi ”kaikkien tulisi lukea tämä kirja” -listalle, vinkkaan uudelleen. Näkymättömät naiset avaa dataan perustuvan näkökulman naisten asemasta yhteiskunnassa. Tätä voi ja kannattaa lukea pienissä erissä, ettei sisältö puuduta.

Kun ymmärtää naisiin kohdistuvaa rakenteellista syrjintää, on helpompi ymmärtää myös ei-valkosiin kohdistuvaa rakenteellista rasismia ja syrjintää – ja siksi tämän soisi ihan joka ikisen lukulistalle. Tietokirja, jota lukiessa miettii, miten tutkimustuloksia pursuileva ja asioita kiihkottomasti esiin tuova tietokirja voikin herättää niin paljon tunteita.

Dolly Alderton – Kaikki mitä tiedän rakkaudesta

Kertomus nuoren naisen kasvamisesta, omien rajojen löytämisestä, ystävyydestä ja seikkailuista, rakkaudesta ja vähän pojistakin. Kepeä ja helppo kirja, josta oli helppo löytää itsensä. Välillä sekopäinen, välillä vähän överi ja silti niin tutun tuntuinen. Alku tuntui tylsältä, mutta palkitsi lopussa.

Lisää ajankohtaisia lukuvinkkejä täällä. Onko teillä mieleen jääneitä kirjasuosituksia, mitä olette lukeneet viime aikoina? Nyt mulla on kesken Suon villi laulu, Kolme naista (äänikirjana) sekä Kissani Jugoslavia – näköjään luen nykyisin aina montaa kirjaa yhtä aikaa, kun ennen olin tarkka etten aloita uutta ennen kuin edellinen on luettu loppuun. Misätähän senkin säännön olin keksinyt?

Lisää luettavaa

Rakkauskirje Kalliolle

Rakkauskirje Kalliolle

Kirjoja, jotka luin ja joista pidin

ida365 toukokuu

Vinkkejä / toukokuu

kaisaniemi kasvitieteellinen

Trooppista lämpöä keskellä talvista Helsinkiä

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Mä luin hetki sitten Juhani Karilan Pienen hauen pyydystyksen, ja hitsi se oli hyvä! Pitkästä aikaa kirja, jolle annoin Bookbeatissa 5 tähteä. Taitavasti kirjoitettu, syvä ja samaan aikaan kepeä, nauratti ääneen. Ihan loistava, suosittelen!

    1. Oi itku, kiitos suosituksesta! Mun ystävä suositteli tätä mulle jo aiemmin, kiinnostaa. :)

  2. Rakastan kirjoja ja lukemista, kevään aikana luettu Dorrestein Renate / Lainaa vain, romaani epätäydellisistä ihmisistä, kuten me kaikki ollaan