puutarha ikkunalaudalla

lifestyle, ruoka
18 kommenttia

kukkaset

Basilikat ovat kasvaneet jo sen verran, että niistä pystyy napsimaan ruokiin makua lähes päivittäin! Harvensin basilikaa neljään eri ruukkuun, kun en raaskinut heittää hyvin kasvamaan lähteneitä versoja poiskaan. Yhden ruukun annoin Miinalle tuparilahjana niiden edellisten tilalle, loput kolme nököttää mun ikkunalaudalla. Jutta hoii, nuo lasipurkissa olevat on tarkoitettu sinulle! Ne pitää siirtää siitä isompaan ruukkuun, mutta olen tyystin unohtanut antaa ne mukaasi :- D Saa tulla hakemaan.

Villirucola taisi ottaa nokkiinsa mullanvaihdosta ja harvennuksesta, se ei tunnu kasvavan enää ollenkaan. Ehkä pitäisi harventaa lisää, voihan olla ettei tuosta multamäärästä riitä ravinteita noin isolle sakille. Basilikaakin pitänee jossain välissä harventaa lisää, vai mitäs puutarhurit ruudun siellä puolen arvelevat?

Askartelin ruukkuihin nimikyltit kaappiin sullotusta pakkauspahvista ja maalasin ne liitutaulumaalilla. Basilika, rucola ja toinen basilika eivät ehkä ole kekseliäimmät nimikyltit, mutta minä en osaa nimetä tavaroitani, toisin kuin eräät… :D

Lisää luettavaa

Kirjoja, jotka luin ja joista pidin

ida365 toukokuu

Vinkkejä / toukokuu

kaisaniemi kasvitieteellinen

Trooppista lämpöä keskellä talvista Helsinkiä

luonnonkosmetiikan bepanthen alga cicosa korjaava voide

Luonnonkosmetiikan ”bepanthen”

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. ensimmäisen vuoden hortomoniopiskelija, hyvin hataralla ammattitaidolla sanoisi kyllä että älä vielä harvantele lisää. Rucola on vielä niin pikkuista että anna kasvaa viikko pari ja katso sitten miten on muodostanut juuria. Jos ei heti lähde kasvuun, älä huolestu, koska istutettaessa monet kasvit keskittää ensin kaiken enrgian juurten kasvuun. Siksi liika harvennus voi hidastaakin kasvua. Mutta eläväisiä pikkualkuja näyttää olevan, nami ! Toivotaan aurinkoisia säitä ja säännöllistä kastelua :) Ja muista jutella niille! Tää uskomus ei ole puppua, kasvit vaan osais hyödyntää paljon enemmän hiilidioksidia kuin huoneilmassa yleensä on. Kerro vaikka iltasatuja, taikka laula :)

  1. Hihi, hyvä tietää! Tosin harvensin nuo ehkä puolitoista viikkoa sitten, että on tässä jo hetki odoteltu elonmerkkejä -basilikat lähti puskemaan nopeasti lehtiä, rucola näyttää jotenkin tosi nuutuneelta, vaikka se saa valoa ja vettä saman verran mitä basilikatkin. Hassua, ehkä odottelen vähän vielä ja katson sitten pitäiskö harventaa lisää – basilikan jaoin neljään osaan ja tuon vain kahteen ruukkujen puutteen vuoksi, nyt ois yks ruukku lisää!

   Jee, saan siis laulaa urakalla jatkossakin, mitä vain kukkien hyvinvoinnin vuoksi! Toivottavasti niillä ei ole sävelkorvaa kuitenkaan….

 2. Voi miten suloiselta näyttää! Ja ihana idea nuo liitutaulumaalilla maalatut nimilaput. :) Meidän kotimme yrttipuutarhaa siistittiin vähän eilen, mutta nätit purkit ovat vielä hankkimatta. Me tosin emme kasvatelleet omiamme ihan siemenestä asti, vaan purkissa rehottavat kaupan yrtit, joita olemme sitten vain hoivanneet ja kastelleet.

  1. Vau, saitteko te kasvamaan ne kaupan yrtit? Mä olen kuullut, ettei ne lähde kasvamaan kovin helposti ilman semmoista yrttienkasvatuslaitetta!:D Että vautsit, hyvä homma! Mun kaupasta ostetut basilikat kuihtuivat aina siinä vaiheessa,kun niistä katosi kaikki lehdet parempiin suihin -tosin multaan en niitä koskaan kokeillutkaan istuttaa. Mä olen kanssa yrittänyt etsiä nättejä alulautasia noille, kun tykkään noista saviruukuista kyllä. :-) Jee, onnea teidänkin puutarhallenne!

 3. Hyvin onnistuneet nuo kasvatukset! Itse en meinaa saada mitään lähtemään kasvamaan. Ja hyvä idea nuo liitutaulumaalilla tehdyt kyltit!

  Terkuin Lisa

  1. Voi kurjuus, toivotaan että sunkin istutuksen piristyy ja lähtevät kasvamaan nekin :-) Ja kiitos!

 4. hahahha en kestä nää sun puutarhurijutut on vallan ihania! :D mua naurattaa kun luen näitä♥

  1. >:–( ai miks muka!??!?!?! sikskö että mun viherpeukalo kasvaa keskellä kämmentä vai mitä hähähähähh?????

 5. Mullakin rehottaa ikkunalaudalla yrttiruukut :D taisin tunkee niitä siemeniä liikaa koska ne melkeinpä PAISUU yli, mutta kiitos vinkistä (tuosta harventamisesta) ei olis tullu itelleni mieleenkään, vois harvennella ja tehdä lasipurkkeihin niistä kavereille kivoja ylläreitä.

  1. kantsii! mullakin rehotti ekana, kun en uskonut että pari siementä on tarpeeksi – pöh, kaadoin multaan monta kymmentä siementä!:—D ja lopputulos oli ……köh, rönsyilevä! Joo, kavereille ylläreitä, ne on kivoja:-)

 6. Harventele vaan, mä muistan koulusta (olen siis ihan ammattilainen tässä, köh) että basilikaa kannattaa laittaa 5-6 tainta ruukkuun, kun sullakin on kerta tollaiset sopivan kokoiset ruukut. ja voi istuttaa syvempäänkin! eli niin että ne ensimmäiset lehdet on siinä mullan pinnan yläpuolella mutta varsi mullan alla, siten tulee vahvempia eikä kaatuile ympäriinsä! :) mut kannattaa olla varovainen koska katkeilevat helposti. mä laitan aina liikaa siemeniä ja sitten annan niitä kavereille ihanmuutenvaan-lahjoina :D ei basilikaa vaan voi koskaan olla liikaa! ja muuten, ihana idea toi liitutaulumaali, oliko kallista ja saako niitä jossain pienissä purkeissa?

  1. Jee, kuulostaa asiantuntevalta :-) Osaatko neuvoa mitä noiden rucolan taimien suhteen kannattais tehdä? Eivät oikein lähde kasvamaan!:-(

   Hihii, liitutaulumaali on kyllä kiva juttu! Sinooperissa oli pikkupurkki 7e, mutta se oli mielestäni karseen hintanen niin ostin sitten litran purkin 30eurolla. Se 7e:n putilo ei moneen kertaan riitä ja litrahinta on huomattavasti kalliimpi. Bauhausista löytyi toi mun purkki!:- )

 7. Parin kesän basilikakokemuksen perusteella harventaisin reilusti. Mulla on ollut parvekkeella 5-8 tainta 10 litran ämpärissä ja olen saanut niistä reilu puolimetrisiä puskia (ja pakkasen täyteen basilikaa). Vaikka alkuun pari säälittävää tainta isossa tilassa tuntuisi hassulta, niin sato palkitsee myöhemmin! Basilika kannattaa harventaa ajoissa, koska muuten juuret ehtivät kasvaa solmuun ja katkeilevat harvennettaessa. Mitä enempi basilikalla on tilaa, sitä isompaa ja runsaampaa tulee. :) Kesän jälkeen tuo 10 litran ämpärikin on ollut yksi iso juuripaakku. Ja kannattaa latvoa basilikaa ihan rohkeasti, kunhan sillä on muutama lehtipari, niin tulee tuuheampia kasveja. Ja kukkimaan sitä ei saa päästää tai muuten loppuu kasvu siihen.

  1. AAAh, kiitos vinkeistä, varsin asiantuntevia!:-) Olenkin miettinyt että kyllä nuo vielä vois harventa… Ja joo, oon napsinut niitä niin ahkerasti, että ne ei kyllä pääse liikaa kasvamaan eikä ainakaan mitään kukintoja synny. :- ) Vau kun sun yrttitarhas kuulostaa hyvältä!