aamupalalla, taas

/// ruokaTags:

ida365breakfast

ida365aamupala, terveellinen aamupala

Vaikken olekaan aamuihminen siinä missä yöihminen, olen ehdottomasti aamupalaihminen. On kiva syödä päivän tärkein ateria (jep, minulle se todella on!) kaikessa rauhassa ja panostaa pikkuisen. Ja jos vain suinkin ehtii, on maailman ihaninta juoda toinen kupillinen kahvia.

Eilen meillä syötiin Ahon puolukkajugurttia myslin kera, päälle ripottelin kookoshiutaleita ja serkkupojan keräämiä tyrnejä. Melkoisia c-vitamiinipommeja, jos tosiaan sisältävät 10-20-kertaisen määrä c-vitamiinia appelsiineihin verrattuna. Jonkin tietolähteen mukaan tyrnit sisältäisivät myös B-12-vitamiinia, mutta voiko se olla totta? En löytänyt mitään kovin luotettavaa tietolähdettä, vaikka asiasta löytyykin joitain kirjoituksia googlailemalla.

Leivän päällä on avokadoa levitteen sijaan, muutama tomaattisiivu, paistettu kananmuna sekä rucolaa. Leipä on Vaasan & Vaasan luomu ruispala, ovat niitä harvoja marketista löytyviä leipiä joissa ei ole muuta viljaa kuin ruista, siitä minun masuni pitää. Olen ottanut tavaksi ripotella seesaminsiemeniä leivän päälle. Jostain luin, että nuo kuorelliset pitäisi oikeastaan murskata, jotta elimistö pääsisi hyödyntämään niiden sisältämät ravinteet, mutta että valmiiksi kuoritut siemenet eivät ole yhtään niin ravinteikkaita. Hitsin vitsit. Toivottavasti olen onnistunut pureksimaan noita edes vähän!

Kävin viime viikolla viemässä ruokapäiväkirjani Mariannelle. Tiedän jo nyt, että saan satikutia epäsäännöllisyyden ja vehnäpohjaisen hurupizzan takia, mutta toivotaan, että muut perusjutut olisi kunnossa. Kyllä tuo ruokavalio taasen opiskelujen myötä säännöllistyy, mutta olispa tosiaan aikaa ja energiaa panostaa kaikkiin päivän aterioihin tällä tavoin. Noooh, kohta teillekin selviää mitä mun ruokapäiväkirja sisältää, hehehee :- D

27 kommenttia

 1. Avatar Hanna /// 14/01/2013 / 10:36:08

  Mä vihaan aamuja, mut aamupalan opettelin viime vuonna syömään joka aamu…kyllä helpotti vähän ketutus aamuisin. :)

  PS. Mun on pakko saada tommoset Nappulat!! :D

  Vastaa
  • ida365 ida365 /// 14/01/2013 / 17:04:05

   No varmasti helpotti! :–D Mä oisin NIIIIN kiukkunen jos en söis mitään hahaa!

   Ja oi että, nappulat<3 haluisin valkoisenkin vielä ehkä, mutta nuo kultaiset on hienoimpia!!

   Vastaa
 2. Avatar ErikaDeer /// 14/01/2013 / 10:43:18

  Omienkin tietojeni mukaan tyrnissä tosiaan on B12-vitskua :-) tosi jees marja!

  Vastaa
  • ida365 ida365 /// 14/01/2013 / 17:06:39

   No kun!! Tästä on niiiiin ristiriitaista tietoa, mutta siis toi olis lähinnä megaiso plussa, melkoisia marjoja ovat ilman tuotakin ominaisuutta!

   Vastaa
 3. Avatar ¨hieno mies /// 14/01/2013 / 10:51:08

  täyttä paskaa

  Vastaa
  • Avatar Tanyah /// 14/01/2013 / 12:28:08

   täällä on taas joku vauhdissa..

   Vastaa
 4. Avatar elina /// 14/01/2013 / 11:12:12

  finelin mukaan ei ainakaan B12 vitamiinia sisällä..
  http://www.fineli.fi/food.php?foodid=455&lang=fi

  Vastaa
  • ida365 ida365 /// 14/01/2013 / 17:22:11

   No juuh kun tästä on niin eri juttuja liikkeellä, ehkä siinä ei ole, mutta toisaalta mistä nuo jutut olis lähteny liikkeelle…? En tiiä :- D

   Vastaa
 5. Avatar anna-elina /// 14/01/2013 / 14:33:27

  Tyrnit on kyllä mahtavia!! Ihan pelkiltään ne on ehkä vähän turhan ärhäköitä mutta juurikin esim jogurtin kanssa ihania :) Mutta tiedätkö muuten mikä ei ole ihanaa? Niiden poimiminen. Meillä on kotona pari puskaa tyrniä ja siis jumalauta :D Tyrnin oksissa on tosi kovat piikit ja marjat ei kasva tertuissa vaan suoraan niistä oksista ja ne on tiukasti kiinni. Haavoilta ei voi välttyä ja kun niihin menee vielä tyrnin mehua niin huhhuh. Poiminta kannattaa ehdottomasti suorittaa kaverin seurassa jolloin sille kamaluudelle voi nauraa itkemisen sijaan :-D

  Vastaa
  • Avatar anna-elina /// 14/01/2013 / 14:34:44

   Ja tosiaan kuitenkin loppujen lopuksi tyrnit omasta pihasta on kyllä kaiken tuon vaivan arvoista, vaikka se ei poimintahetkellä ehkä siltä tunnukaan!

   Vastaa
   • ida365 ida365 /// 14/01/2013 / 17:37:24

    No on, mutta siis juurikin jugurtissa tai aamupuurossa hillon seassa :-) Hahaa, voin vain kuvitella!! Meidän kotikotona on kans kaksi puskaa, joten tiedän millaisia ne on :-D Niihin tosin ei koskaan kasvanut kerralla muutamaa marjaa suurempaa satoa, joten poimimaan ei ole joutunut.

    Mutta siis totta, kaikki kotipihalta kerätty (raparperi, vatut, nokkoset, marjat, luumut, omput, tyrninmarjat) on todellakin sen arvoisia, etenkin keskellä talvea ;–)

    Vastaa
 6. Avatar Reetta /// 14/01/2013 / 17:43:31

  Mä olen kanssa aamupalaihminen! En suostu lähtemään kotoa, ennenkuin sitä oon saanut syötyä :-D Mua suututtaa kaikki ne ihmiset jotka väittää, että aamupala on turha, ettei sillä oo mitään merkitystä…. Ollaan saatu tästä kunnon riitakin aikaan poikaystävän kanssa, joka ei syö aamuisin mitään :p

  Vastaa
  • ida365 ida365 /// 14/01/2013 / 17:58:11

   Voieii:-D ei kaikki kyllä osaa syödä mitään aamuisin, mutta se evääksi otettu banaanikin voi vaikuttaa aika paljon siihen miten jaksaa ja siihen tykkääkö masu!:-D

   Vastaa
   • Avatar Reetta /// 14/01/2013 / 21:23:43

    sitä mäkin oon yrittänyt sanoa, mutta kuulemma noin pienellä asialla ei ole mitään merkitystä…. :’D

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 14/01/2013 / 22:51:56

     Voi ei, jääräpää!:-D

     Vastaa
 7. Avatar Kaisa /// 15/01/2013 / 16:32:28

  Heipparallaa!

  Törmäsin blogiisi tässä muutama päivä sitten ja oon nyt ihan koukussa! On ollut pakko selata noita vanhojakin postauksia ihan hullulla tahdilla. Tyyliltä olemme aika erilaisia, mutta pidän silti kovasti tyylipostauksistasi. Olen jo nyt saanut paljon uutta inspiraatiota omaan yksinkertaistakin yksinkertaisempaan ”farkut ja t-paita” -tyyliini.
  Ihan ykkösjuttu blogissasi kuitenkin on nuo ihanat ja monipuoliset ruokapostaukset! Olen itse elänyt viime aikoina hurjan epäterveellisesti, enkä ole yhtään kyllä katsonut mitä suuhuni laitan. Nyt olen päättänyt tehdä muutoksen ja noita sun lisäainemonsteripostauksia lukemalla motivaatiota on tullut entistä enemmän. Ihania reseptejä olet pistänyt jakoon, mieluista luettavaa munlaiselle kaikkiruokaiselle ruoanystävälle. Kiitos mahtavasta blogista!:) Huomatessani, että suosit luomua, mieleeni juolahti ovatko Äidin Unelma-tuotteet sulle tuttuja? Kyseessä on siis hurja valikoima erilaisia luomujauhoja, löytyy niin spelttiä, vehnää, ohraa, kauraa ja lukuisia erilaisia jauhoja. Ehdoton suosikkini itsellä on Äidin Unelma-ohrapuuro, kuulostaa ehkä äklöltä, mutta todellakin kokeilemisen arvoista!:)

  Vastaa
  • ida365 ida365 /// 17/01/2013 / 19:01:50

   Heippa!! Ihana kuulla, oi että miten kivaa että löysit tänne :–)
   Sehän erilaisissa tyyleissä parasta onkin, että ihan erilaisestakin tyylistä voi löytää pieniä vinkkejä omaan pukeutumiseen. Kivaaa!

   Ja aivan sairaan ihanaa kuulla että ruokapostauksista on ollut apua motivaation etsimiseen ja muutenkin! Mulle itsellenikin on noista apua, ei tee mieli lipsua kun kertoo valinnoistaan julkisesti ;-) Ja jeeees, ihanaa että resepteistä on iloa, ihana kuulla!

   Hmmmm, eipä muuten ole? :-O ohrapuuroa kehui joskus joku torimyyjä kovasti, en muista mitkä sen perusteet sille oli että se oli hänen mukaansa terveellisempää kuin kaura- tms (tai parempaa mahalle), mutta kiinnostais testata joskus! Saako noita tavallisista kaupoista vai mistä? Hassua ettei ole pistänyt silmään, vaikka spelttivaihtoehtoja etsin usein jos leivon jotain:- )

   Vastaa
   • Avatar Kaisa /// 17/01/2013 / 19:51:21

    http://kauppa.riihipuoti.fi/product_details.php?p=1

    Tuosta verkkokaupasta voit tutkia tuotteita. En ole ihan varma mistä kaikkialta Tampereen tienoilta löytyy, mutta luultavasti ainakin jostain ekologisiin tuotteisiin erikoistuneista kaupoista ja joistakin supermarketeista. Kokeilemisen arvoista! Olen myös alkanut kirjoittaa ruokapäiväkirjaa ja onkin aina mielenkiintoista iltasella seurata, että mitäs mömmöjä sitä suuhunsa onkaan päivän aikana pistänyt:D

    Vastaa
 8. Avatar anni /// 15/01/2013 / 19:10:28

  Heihoi ! Ida ihana mistä nuo lautaset on kotoisin? Ihan mielettömän söpötsuloisetihanat ! Hehe oon ihan astiafriikki, joten pakko tulla kyselemään :D

  Vastaa
  • ida365 ida365 /// 17/01/2013 / 19:02:15

   Marimekon siirtolapuutarhaa tosiaan, hih!:—))

   Vastaa
 9. Avatar Lusikka /// 15/01/2013 / 22:38:13

  Ah, mä niin toivoisin, että mulla olis aina aikaa aamupalalle! Se tunnelma siinä on jotenkin ihan eri, kuin muilla aterioilla!
  Ja tyrni asiaan sen verran, että B12-vitamiinia tosiaan ei voi saada muusta kuin eläinperäisistä tuotteista (minkä takia vegaanit joutuu käyttämään lisänä), joten luottaisin fineliin tässä. Ravitsemustieteitä opiskelevana on näitä asioita tullut opeteltuakin vähän :D

  Vastaa
  • ida365 ida365 /// 17/01/2013 / 19:05:53

   Voi eikä, tiedän! Mua ei saa kyllä mihinkään ilman aamupalaa:-D

   Ja joo, sellaista varmistusta tosiaan on tullut. Hassua että monella sivulla horistaan tuosta, mutta niin netissä tosiaan leviää helposti virheellinenkin info:-D siinäpä vasta olisikin ollut SUPERmarja hahaa!

   Vastaa
 10. Avatar riiri /// 16/01/2013 / 12:42:12

  anni: lautaset ovat marimekon siirtolapuutarhasarjaa:)

  Vastaa
  • ida365 ida365 /// 17/01/2013 / 19:07:19

   Jeee, kiitos kun autoit kiireistä bloggaajaa :-D

   Vastaa
 11. Avatar Marianne /// 22/01/2013 / 17:52:56

  Jes! Aamupala näyttää hyvältä!
  Ja tosiaan tyrnimarjassa ei ole b12-vitamiinia… mutta tyrnimarja on juurikin todella mahtava c-vitamiinipommi!!!

  Ja totta, että murskattuna elimistö pääsee paremmin hyödyntämään siemenien ravinteet :)

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.