Pientä suolaista nokkosista

/// ruokaTags:

sipulinokkosfeta -pasteija

nokkospasteija

Olisi tehnyt mieli kirjottaa otsikoksi jotain ”superfoodiin” viittaavaa, sillä nokkonen on sen luokan superfood että huh! Vaikka se ei virallisesti ehkä siihen kategoriaan kuulukaan, niin sitä se todella on. En kummiskaan kehdannut, kun näihin pasteijoihin liittyy niin typerä juttu kuin valmis lehtitaikina :-D Oops, olin joskus talvella laiska muidu ja ostin lehtitaikinan valmiina joulutorttuja varten ja sitähän sitten jäi pari levyä pakkaseen. Olen pohtinut että mitä kummaa niistä voisi tehdä ja sitten Alisa vinkkasi ihanista nokkosfeta-pasteijoista, joita hän oli herkutellut kesäjuhlissa. Tuumasta toimeen ja pasteijat kehitteille!

Koska minulla ei ollut mitään valmista reseptiä, tein leipomukset summamutikassa, siksi tämä ohjekin on vähän sinne päin. Paistoin pannulla valkosipulia, keltasipulia ja yhden kevätsipulin jämät voissa ja lisäsin joukkoon pakkasesta sulattamaani nokkosta. Hetken aikaa paistelin tuota seosta ennen kuin lisäsin joukkoon pikkuisen suolaa ja reilusti pippuria sekä kourallisen pinjansiemeniä. Fetan lisäsin aivan lopuksi ja annoin sen vain sulaa joukkoon sen kummempia paistelematta. Mulla oli kolme levyä jäljellä joten sain tehtyä kuusi pasteijaa, mutta suosittelen kyllä taikinan tekoa alusta loppuun saakka itse. :-D Päälle sivelin kananmunaa ja ripottelin seesaminsiemeniä ja ai että oli hyvää! Täydellisiä talttuttamaan suolaisen himon lämpimän kesäpäivän jälkeen. Vaikka tykkäänkin nokkosesta ihan hirmuisesti, en tiedä miksi en ole ollut sen käytön suhteen kovinkaan luova. Onneksi Alisa sattui kertomaan näistä mulle, olivat meinaan aivan superhyviä! Jos joku koettaa perässä, niin paistoaikaa oli 225 -asteisessa uunissa reilut 20min! Olisin odottanut näiden valmistuvan hippasen nopeammin, mutta pinta alkoi muuttua kauniin ruskeaksi vasta parin kymmenen minuutin jälkeen.

Mitäs muuta mä voisin tehdä nokkosesta kuin lettuja ja pasteijoita? Pinaattikeiton korvaajana keittoa tietysti, mutta onko teillä mielessä jotain muita reseptejä? Kokeilisin mielelläni jotain uutta!

23 kommenttia

  1. Avatar LL /// 14/07/2013 / 20:10:30

    Nokkonen sopii mun mielestä hyvin esim munakkaaseen, kasvispihviin ja onpahan vegaanikummini tarjoillut tofu/nokkospitsaakin :D

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 14/07/2013 / 21:18:48

      UUU toi pitsa!!!!!!!! <3 ja siis totta, en tajua miten näitä perus munakas- ja pihvijuttuja ei oo tullut ajateltua…?? Kiitos!:-D

      Vastaa
  2. Avatar riiri /// 14/07/2013 / 21:12:39

    Missä hotellissa olitte nyt viimeksi Barcelonassa? Suositteletko? Entä millä lentoyhtiöllä lensitte? Ette tainneet Ryanairilla?

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 14/07/2013 / 21:18:04

      Vastasin aiemmin samaan kyssäriin, tässä copypastena sama!

      Me oltiin Urgell-metroaseman vieressä olevassa Hotel Del Comte -hotellissa. Siellä 6 yön varaus maksoi n. 400€, eli hinta per naama/yö jäi aika alhaiseksi. Valittiin tuo hotelli siis sen perusteella, että se oli suht. lähellä kaikkea, metroaseman vieressä, huoneessa oli ilmastointi, tallekelokero ja oma kylppäri. Muita toiveita meillä ei oikeastaan edes ollut, joten tuo hotelli valikoitui aika randomilla. Se ei todellakaan ollut mikään ihmeellinen, mutta tosi siisti ja kaikki hotellissa osasivat hyvää englantia. Voin suositella, mutta ei tuo mikään persoonallinen tai upea ollut :–D

      Syksyllä olin roommate emma -nimisessä hotellissa ja siitä tykkäsin kovasti! se oli aika moderni ja jännä, mutta tosi siisti ja hyvällä paikkaa sekin. Se on kyllä varmaan paljon kalliimpi, mutta googlaamalla saat lisätietoja!

      Lennettiin Finnairilla kun saatiin hyvänhintaiset lennot hullareilta. Muista lentoyhtiöistä ei tuonne Barcelonaan oo kokemusta, mutta Ryanairillakin kuulemma onnistuu kätevästi vaikka pitääkin istua se tunti bussissa!

      Vastaa
  3. Avatar hami /// 14/07/2013 / 21:33:16

    no varmasti kokeilen kunhan ehdin!! pitäis vain löytää nokkosia jostain. lenkkeilen aina semmosen ison puskan ohi mutta siinä kulkee myös vilkas autotie, joten saasteiset nokkoset ei kamalasti houkuttele. :–( meidän takapihalla kasvo kunnon nokkospelto muutama kesä sitten mutta äiti leikkeli ne… huoh kuitenkin laiskistun ja haen kaupasta pakastepinaattia x–D

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 14/07/2013 / 21:54:16

      ai vitsit joo, nokkosia pitää poimia jostain puhtaasta paikasta kun ne tuppaa kerään myrkkyjä itseensä :—( mutta siis nyt loppukesästä (YHYY en just kirjottanu tota) kantsii poimia vaikka vaan ne ylimmät ja tuoreimmat lehdet! ::-)

      hahaha pakastepinaattikin on ihan yez!!!

      Vastaa
  4. Avatar Venla /// 14/07/2013 / 21:37:22

    Nokkosta voi mun mielestä käyttää melkeen kaikessa missä käyttäis pinaattiakin, joten siitä saa esim. superherkullista pastaa. Joukkoon vaikka valkosipulia, parmesania ja vuohenjuustoa ja ai että on hyvää! Kaverini taas kertoi joskus tehneensä nokkospestoa, kuulemma tosi hyvää. Täytyis kyllä kokeilla sitä.

    Harmi kun paras nokkosaika alkaa olla tältä kesältä vähän ohi, ja mulla niitä ei oo pikkuruisessa pakastelokerossani :(

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 14/07/2013 / 21:55:25

      trueee, ei hitto miten hyvältä kuulostaa tommoinen pasta! :-O ja toisaalta toi pestokin, huhhhhuh. Kiitos näistä, ei tulleet mieleen!

      Jep, niin alkaa. Nyt voi vielä keretä poimiin niitä ylimpiä lehtiä talteen!

      Vastaa
  5. Avatar Viivi /// 14/07/2013 / 22:22:06

    Ai kerätäänkö sitä nokkosta ihan luonnosta, siistiä… Kuulostaa hauskalta extremeltä, vois kokeilla :-)

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 15/07/2013 / 12:10:58

      Kerätään? :—D mutta siis saa sitä kaupastakin ainakin kuivattuna.

      Vastaa
  6. Avatar Pauli /// 15/07/2013 / 10:03:14

    joku kunnon kasvispiirakka johon sitten pinaatin korvaa nokkosella, tai joku risotto parmesaanin kanssa ois varmaan myös tosi nappijuttu. :—) mm, taidanpas kaivaa tänään nokkoset pakkasesta käyttöön!

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 15/07/2013 / 12:11:39

      No nams, ai vitsi että olis herkkua tuollainen piiras:-D nam, kiitos vinkistä!!

      Vastaa
  7. Avatar norppi /// 15/07/2013 / 11:22:28

    mepä tehtiin juhannuksena nokkosesta pestoa, hyvvää! oon tehnyt siitä muinoin myös leipää jollain 1800-luvun ohjeella, haha. pitsa vois toimii! nyt nokkosta ei kyllä enää kannate poimia, liian isoksi kasvanutta, ei oo enää samoja ravintoarvoja. touko-kesäkuu on nokkoskuu =)

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 15/07/2013 / 12:16:47

      NO NAM, kuulostaa herkulliselta!! Korvasitko jostain perusohjeesta vaan esim. basilikan nokkosella vai käytittekö jotain tiettyä ohjetta? :–)

      Ja joo, voi olla. Meidän kotipihasta löytyi vielä viikko sitten pieniäkin, mutta liian korkeita ei kyllä kantsi poimia :-)

      Vastaa
  8. Avatar raek /// 15/07/2013 / 14:48:09

    Hei jos nyt vielä löytää jostain pieniä nokkosia niin mitä osia niistä siis kannattaa poimia/syödä? :D meneekö ihan hela kasvi vai vaan lehdet tai varsi tms

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 15/07/2013 / 15:04:44

      Lehdet vain! :-) ja muista ryöpätä ennen käyttöä (kiehauttaa kuumassa vedessä)!!

      Vastaa
  9. Avatar possu /// 15/07/2013 / 19:05:51

    mmmmm nokkoset on ihan lempparia! Itse keräsin isot saavilliset nokkosia vanhempieni pihasta (ah kuinka kaipaan takaisin maalle..!), joista sitten äipän kanssa valmistettiin mun ylppäreihin hyvää ja terveellistä piirakkaa :–) Ja nyt kuola valuen täällä luen muiden kommentteja ja aion eh-dot-to-mas-ti kokeilla noita pasteijoita!!!

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 15/07/2013 / 19:46:09

      nams, oi vitsit miten hyvä! :-) noi pasteijat olivat ihan törkeän hyviä nekin, vielä kun tekee itse taikinan niin VITSIT! ihan harmittaa ettei mulla enää oo nokkosta >:-((( ärhh!

      Vastaa
  10. Avatar Saara Elina /// 16/07/2013 / 12:03:08

    vitsit, vähä kivaa! onko nokkonen vaivalloista valmistaa syömäkelposeks (pakkaseen)? se on vähän mietityttänyt, vaikka lopputulosta oisin niiin innoissani maistamassa :>

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 16/07/2013 / 12:10:35

      Ei oo! Se vaan kiehautetaan nopeasti kuumassa vedessä ja sitten sitä voi vähän valuttaa ja laittaa minigripeissä pakkaseen sopivan kokoisina annoksina :-) sit on helppoa vaan sulattaa pussillinen kun leipoo tai kokkaa!

      Vastaa
      • Avatar Saara Elina /// 16/07/2013 / 23:18:27

        ooh pitää joskus koittaa saada aikaseks keräillä, kiitti neuvoista taas!

        Vastaa
  11. Avatar Paju /// 18/07/2013 / 14:21:39

    Ei hitto miten hyvännäkösiä suupaloja!! Oon niin perso pasteijoille, että vois todellakin väsätä joskus johonkin illanistujaisiin… Tai miksei sitten ihan itselleen välipalaksi hahah ;–)

    Vastaa
    • ida365 ida365 /// 19/07/2013 / 09:17:25

      Hihiii, suosittelen!:—D ja välipalana tietty ihan super, tai iltateen kaverina….. nams!

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.