Itsetehdyt kasvishampparit speltti-sämpylöillä

ruoka
13 kommenttia

Jatketaan ruokateemalla! Ihanaa kun ootte niin aktiivisesti suositelleet uusia paikkoja ja kehuneet kilpaa omia suosikkejanne. :-)

itsetehty soijapihvi hampurilainen kasvis

kasvisburgeri itsetehty, SPELTTISÄMPYLÄ OHJE

Olen julkaissut näiden soijarouhepihvien ohjeen aiemminkin blogissa, mutta pakko nostaa ne nyt uudelleen esille kun tehtiin vasta niin törkeän hyviä hamppareita.  Soijarouhepihvien resepti löytyy täältä. Sen sijaan tätä spelttisämpylöiden ohjetta en olekaan julkaissut aiemmin! (Alkuperäinen ohje: Köökistä kajahtaa -blogista. Suosittelen testaamaan noilla porkkanoillakin, törkeän hyvää! Mulla vaan ei tällä kertaa ollut porkkanoita kaapissa kun päätin ryhtyä leipomispuuhiin, joten pikkaisen muokkasin ohjetta)

Hampparisämpylät speltistä:

3 dl vettä
25 g hiivaa
½ dl oliiviöljyä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
½ dl auringonkukansiemeniä
n. 8 dl spelt-jauhoja (alkuvehnä, puolikarkeita, hiivaleipä…)

päälle:  kananmunaa ja unikonsiemeniä 

 Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Lisää joukkoon oliiviöljy, sokeri, suola ja auringonkukansiemenet. Lisää jauhot desi kerrallaan samalla sekoittaen. Useiden ohjeiden mukaan spelttitaikina jätetään vähän löysemmäksi mitä normaali, mutta minä en ole samaa mieltä. Teen ihan yhtä irtoavan tästä taikinasta, mitä muistakin sämpylätaikinoista. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä puolisen tuntia.

Pyörittele kohonneesta taikinasta pienehköjä sämpylöitä. Taikina leviää uunissa, joten jos et halua sämpyläpellillistä, tee pari eri pellillistä ja laita sämpylät riittävän kauaksi toisistaan. (Nimimerkillä eka_kerralla_tein_sämpylä_pellin_en_pellillistä_sämpylöitä JUUH). Anna sämpylöiden kohota 20min ennen paistamista. Sivele päälle kananmunaa ja ripottele päälle unikonsiemeniä juuri ennen uuniin laittamista. Sämpylöiden paistoaika on n. 15-18 minuuttia 200-asteisessa uunissa.
 
Hamppareiden väliin tulee soijarouhepihvien lisäksi ketsuppia ja sinappia, avomaan kurkkua, tomaattia, kesäsipulia, salaattia ja ituja sekä viipale juustoa. Täydellistä, erityisesti kuivan valkkarilasillisen kanssa. Spelttisämpylät ovat ihan sairaan hyviä, suosittelen kokeilemaan! Onko kukaan teistä siirtynyt speltin käyttöön? :- )

 

Lisää luettavaa

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Metsäkylvyssä

sieniohratto

Sieniohratto, uusi arkiruokalemppari

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. oii kiitti superisti tästä!! <3 ostin aika vasta spelttijauhoja ja ehinki käyttään niitä jo ainakin kasvispiirakan(sun resepti khih!) pohjaan, tuli hyvä! hihi tänä viikonloppuna syödään hamppareita :-*

 2. MINÄ!
  Olen siis siirtynyt speltin käyttöön jo about 10 v sitten! Ohjeissa usein kerrotaan käyttämään vähän vähemmän s-jauhoja suhteessa vehnäjauhoihin. Ok, speltti sitoo enemmän nestettä itseensä. Taikinaan kannattaa laittaa s-jauhoja kuitenkin niin, että taikina on lähes samanlaista kuin tavallisella vehnäjauholla leivottu. Korjata ei voi ainakaan hiivataikinaa (=lisätä jauhoja), kun nostatus tapahtuu vain kerran. Speltissä on hyvä, mutta ”lyhyt” sitko. Et siis voi nostattaa yksinomaan spelttijauholla tehtyä taikinaa kahtaa kertaa. Leivät kannattaa leipoa taikinan valmistuttua heti pellille nousemaan tai mieluiten vielä vuokaan.

  Kakkuihin ja pikkuleipiin kannatta etsiä karkeampaa ydinjauhoa (on todella hyvää, paljon täyteläisemmän makuista kuin vehnäjauho!). Piirakoista tulee todella maukkaita speltistä. Joku vieraistani kysyi, olinko lisännyt piirakkataikinaani pähkinöitä? Mutta olin tehnyt sen vain puhtaasta speltistä.

  Eihän speltissä muuta ongelmaa ole ollut kuin se hinta, Mutta tänään Suomessakin näkyy olevan jo aika monta tuottajaa. Hintaan vaikuttaa varmaan myös se, että kuori speltin jyvässä on paksumpi/kovempi. Joten viljan kuoriminen on työläämpää. Näin olen ymmärtänyt. Speltti on huomattavasti terveellisempää ravintoarvoiltaan kuin valkoinen vehnä. Mutta niiiiiin paljon maukkaaampaa! Suosittelen lämpimästi!

  1. Jep, ei spelttijauhoja ihan hirveästi vähemmän voi laittaa, mä en ainakaan olis saanut taikinaa irti kulhosta muuten!:-D Ja hyvä tietää, en tiennyt tuota kohotusjuttua, että nostattaa voi vain kerran. Aika loogista kylläkin, mutta hyvä tietää!

   Ja joo, speltistä tulee paljon täyteläisempi maku. Nyt kun sen makuun on tottunut, maistuu kaikki muut vehnät ja leivät tosi mauttomilta…. Ja jep, kyllä sitä kantsii tämmöisiin juttuihin vähän panostaa, koska olis tylsä syödä tylsää ruokaa ;—) luomuttaresta sai suht. edullisesti spelttivehnääkin!