Itsetehty kasvispizza spelttipohjalla

ruoka
32 kommenttia

rucola and homemade pizza

goat cheese pizza

SPELTTIPIZZAPOHJA

25 g  tuorehiivaa
2 dl vettä
1 tl suolaa
3 rkl öljyä
5 dl spelttijauhoja

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja öljy. Sekoita vehnäjauhot joukkoon ja tarvittaessa enemmän kuin (5dl) niin että taikina ei jää sormiin kiinni – speltistä tehty taikina saa tosin tuntua vähän löysemmältä mitä normivehnästä tehty. Kohota taikinaa kulhossa liinan alla 30 min.

Paista pizzaa 225 asteisessa uunissa n. 20min. 


 

Itsetehty pizza on aivan taivaallista herkkua. Siinä missä pizzan yleensä ajattelee herkkuruuaksi ja mässäilyksi, ei itsetehdyn pizzan tarvitse aiheuttaa morkkista tai turvonnutta vatsaa. Kuten olen aiemminkin kirjoitellut, korvaan nykyisin normaalit vehnäjauhot spelttijauhoilla, jotka tuntuvat sopivan mun vatsalle paaaaljon vehnää paremmin. Ruokailun jälkeen ei ole ällön turvonnut olo, jos ruuassa käytetty vehnä on ollut spelttiä. Pizzapohjasta tulee ihanan ohut spelttiin tehtynä, eikä mitään muuta tarvitse tehdä, kuin korvata pizzapohjaohjeen normivehnä speltillä. :-) Pohjasta tulee näin myös huomattavasti maukkaampi, ja jopa reunat maistuvat hyvältä!

Näissä kuvissa on viime viikon kasvisvuohenjuustopesto-pizza. Pohjana on itsetehty tomaattikastike (paseerattua tomaattia, tomaattipyreetä, paistettua sipulia ja valkosipulia sekä timjamia, suolaa ja pippuria), täytteenä tomaattisiivuja, paprikaa, sipulia, pestoa, vuohenjuustoa ja pinjansiemeniä sekä juustoraastetta. Kun juustoa ei tunge liikaa, tulee pizzasta maukas. Liika juustoraaste tekee koko pizzasta tylsän juustomössön.

Ah, miten taivaallista tuo vuohenjuusto onkaan! Mä olen oikeasti inhonnut vuohenjuustoa vielä viime vuoteen saakka. Hauskaa miten yhtäkkiä voi vaan alkaa tykätä jostain, mitä on aiemmin inhonnut. Tästä todisteena myös se, että söin viikonloppuna ruuan joukossa olleet oliivit ja niitä oli kuulkaas ainakin seitsemän!! Mukisematta, vieläpä. Sitten kun simpukat, äyriäiset ja muut ällön koostumuksen omaavat ”herkut” alkavat maistua, olen virallisesti päässyt yli kaikista nirsoiluistani.

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Meilläkin on tänään pitsapäivä! Testissä upouusi pitsakivi, hihii. Mun vastuualue rajoittuu tomaattikastikkeeseen ja täytteisiin, kun taas poikaystävä hoitaa taikinan. Hyvä jako, ollaan niin kauan tehty näin et kumpikin on aika eksperttejä alallaan ;) Voisin kyllä taikina-vastaavalle vinkata noista spelttijauhoista. Oon niin samaa mieltä tuosta juustopuolesta! Mun mielestä juustoraastetta ei tarvii ollenkaan, hyvä mozzarella tai vuohenjuusto riittää. Ällöttävintä on sellaiset juustossa ja rasvassa lilluvat kebula-pitsat… Onneks itsetehty on paaaljon parempaa!

  1. Namm!! Meidän pizzapäivä oli oikeasti viime viikolla, mutta postailin kuvat vasta nyt :-)

   Hahaa ihanat! Saanko udella miten teet tomaattikastikkeen? :-) Alusta asti itse?

   Ja hei joo, kokeilkaa spelttiä, se on maukkaampaa ja ravinnerikkaampaa. Ja jep, oot niin oikeassa, itsetehty on herkkua!

   1. Mun tomaattikastikkeeseen tulee purkkitomaatteja (suhautan tehosekoittimessa sileäksi… purkkitomaatit on mun mielestä maukkaampia kuin kaupan tomaattimurskat tai paseerattu tuomaatti), valkosipulia, tuoretta chiliä, tilkka balsamicoa (tomaatti + balsamico = perfect match), timjamia, oreganoa, mustapippuria ja merisuolaa. Tärkeintä on kuitenkin antaa muhia pitkään liedellä, että ylimääräiset nesteet poistuvat ja maut syvenee :-) Parastahan olisi tehdä ihan tuoreista tomaateista, mutta Suomessa harvoin on maukkaita tomaatteja, edes kesäisin.

    1. Oih nam, no nyt kuulostaa herkulliselta! :—) tomaatit tosiaan harvoin on kovin maukkaita täällä, joten purkkitomaattivinkki oli hyvä! ja balsamico, en ollut ajatellut. JEE, kiitos kun jaoit ohjeen!

 2. Nam! Käykö toi speltti ihan kaikkeen vehnäjauhon tilalla? Mietin vaan että mitenkähän soveltuu vaikka makeisiin leivonnaisiin.

  1. No siis lähestulkoon, tottumuskysymys aika paljolti. :-) joidenkin leivonnaisten kanssa kohotus ei onnistu speltillä hyvin, joten kantsii testailla ja etsiä sopivia reseptejä. Suosittelen aloittamaan esim. spelttisämpylöillä, spelttipiirakkapohjilla (<3<3<3<3 niin makeat kuin suolaiset, ihanaa!) ja pizzapohjilla :-)

 3. kiitos vinkistä! täytyykin ottaa spelttijauhot testiin. yleensä (itsetehdystä) pizzasta ei tule mulle morkkista, mutta oon jo tosi pitkään onnistunut välttelemään vehnäjauhoja niin kaipailen jotain terveellisempää vaihtoehtoa. itsetehty on kyllä paljon parempaa kun pizzeriasta ostettu. mun pizzaan tosin tulee aina katkarapua, ananasta ja aurajuustoa, et ehkä mäkin rohkaistun kokeilemaan jotain uusia täytteitä :-)

  1. UU, hyvä!! ;–) Onhan noita jotain gluteenittomiakin ohjeita varmasti, mutta spelttiä kestää monen maha, vaikka ei normivehnää kestäiskään.

   UU mikä kombo, vaikka vaihtaisin katkaravut johonkin muuhun, hihi. :-D en oikein niistäkään innostu, jotenkin noissa merenelävissä on ällöjä koostumuksia, ha!

 4. Mä taas rakastan omatekosta pitsaa nimenomaan sen paksun pohjan takia! Paksu pohja ja rapsakat reunat, yyberpaljon mehevän makusia täytteitä.. Voiko parempaa olla! <3 ää nyt tekee mieli, ehkä huomenna perjantain kunniaks vois tehä, jos veljet haluis auttaa?:D

  1. Hahaa, makunsa kullakin! Mä taas en tykkää pannupizzoista ynnä muista, koska rakastan ohutta, rapeaa pohjaa. :-) No nyt laitat kyllä veljet avuksesi ja pidätte pizzaperjantain, haha>:–)

 5. Pitääkin kokeilla tota spelttipohjaa joskus! Täytevinkkinä mainittakoon pinaatti + ricotta :)

  1. Nam, pinaattia oon joskus itsekin testannut, joten hyvältä kuulostaa ;–) ricottaa en oo koskaan tainnut testaa?! Pidän mielessä!!!

 6. Ihana ohje, täytyy ehdottomasti kokeilla! Onkohan sulla ollut pizzapohjan ohjetta täällä blogissa aikaisemmin?

  Mä olen vasta äskettäin hoksanut blogisi — sinulta saa hyviä Tampere-vinkkejä, maukkaita ruokaohjeita (kirpeää marjapiirakkaa olen tehnyt jo useaan otteeseen ohjeellasi, nam!) ja lisäksi sinulla on kiva ja omaperäinen tyyli!:D Jei!

 7. Mä olen tehnyt pitsapohjan usein kokonaan ruisjauhoihin. Spelttikin on hyvää, mutta ruis on monessa asiassa muutenkin lemppari. Täytteenä lemppari on kesäkurpitsa, sienet ja sinihomejuusto! Nam!:-)

  Kiitos vielä ihanasta blogista! Rakastan tätä postaus kerrallaan aina enemmän ja enemmän. Ja vastaat kaikkiin kommentteihin niin avoimesti ja iloisesti, että tulee oikeen hyvälle tuulelle. :-))

  1. oiii vitsit, kesäkurpitsa on hyvä täyte! :-) sitä pitäis muistaa laittaa useammin. Paistatko tai marinoitko sen jotenkin vai laitatko sellaisenaan? Ja joo, ruis on kyllä toimiva myöskin. Saatan usein heittää spelttipohjan sekaan ruista vähäsen, mutta kokonaan en ole rukiista tehnyt.

   Voi vitsit, kiitos ihana! :’–) kommentit on bloggailussa se paras osuus – vuorovaikutus muiden kanssa. Hihii ihanaa, vitsit tuli hyvä mieli!!

   1. Mä laitan kesäkurpitsan ihan sellasenaan. Rakastan sen makua niin, että tulee useastikin syötynä raakana sitä esim leivän päällä. :-)

    1. ooh, aika hurja!:-D en oo koskaan testannut raakana (paitsi marinoituna raasteena salaattilisukkeena), ehkä pitäis!

 8. Oijoi näyttääpäs hyvältä! Spelttipohja on pop, teen pitsapohjan itsekin aina speltti- tai grahamjauhoista, hakkaa vitivaalean vehnän mennentullen. Whii oli pakko tulla myös kertomaan, että tehtiin tänään omatekoisia hamppareita siun jakamallasi soijarouhepihvien ohjeella ja tuli ihan hirmu hyvää! Pihvit pysyi paistettaessa kasassa hyvin ja ruishamppareista tuli taivaallisia :> Eipä miulla sit muuta! Kivaa viikonloppua!

  1. Ooh, kuulostaa graham-jauhotkin hyvältä! :)

   Heiii ei vitsit, superkivaa!! Ne on musta herkkuja ja ne tosiaan pysyvät paistettaessa yllättävän hyvin kasassa. Ihana kuulla että maistuivat, jesjes!! Huippua viikonloppua myös sinne :-*

 9. Nam, näyttääpä tosi herkulliselta pitsalta! Mun pitsavinkit: 1) jos ei ole pitsakiveä, niin kandee laittaa pelti uuniin kuumenemaan etukäteen, ja siirtää sitten sille pitsa leivinpaperin avulla, kun pitsan on aika mennä uuniin ja 2) munakoiso on ihana täyte, mutta se pitää paistaa pannulla etukäteen, että se kypsyy tarpeeksi :)

  1. Heeei erittäin hyvä vinkki tuo, että laittaa pellin kuumenemaan etukäteen! Ei nimittäin löydy pizzakiveä täältä.

   Ja oih, niin on! Tosin oon syönyt vain ravintolassa tuollaista pizzaa jossa oli munakoisoa, mutta pitääpä pitää se mielessä taas. Senkin kaveriksi sopii pinjansiemenet ja vuohenjuusto!

 10. Toi todellakin näyttää hyvältä, ja ei ihme, kun lukee mitä täytteitä siinä on. Oikeastaan täydellisimmät pitsat nykyisin mun mielestä on yleensä kasvispitsoja, koska niissä kaikki eri maut tulee paaljon paremmin esiin.

  Pitänee kokeille joskus spelttiä, hmm.

  1. Noniin, loistavaa! :-D mä oon ihan samaa mieltä vaikka esim. kalaa syönkin. Ja niin taitaa miettiä myös mun lihaa syövä poikaystävä, siistiä! Punasipuli on kans pizzassa mitä ihaninta, ahh.

   Testaa ihmeessä, se on loistojuttu :-)

 11. Haha,

  mä nauroin niin tätä juttu lukiessani, sillä olen itsekin viimeisen kahden kuukauden aikana selättänyt sekä vuohenjuuston, että oliivit. Olen harjoittanut systemaattista siedätyshoitoa ja vihdoin, VIHDOIN ne alkavat maistua herkuilta, millaisiksi kaikki ovat niitä ennen tätäkin väittäneet.

  Ihanaa sunnuntaita.

  1. EIKÄ! :—-D Ihana!!! Mä en systemaattisuuteen tässä asiassa pystyisi, mutta kun esim. noita oliiveja on lähiaikoina ollut joka paikassa; salaatissa ja ruuissa, ilman että oon tiennyt tilausvaiheessa, niin oon sitten mukisematta syönyt ne. Hah! Oon ylpeä meistä ;-)

   Samoin sinne, hihii!