Tampere-vinkki: Amurin suutari

muoti
8 kommenttia

Enpä olekaan hetkeen hoksannut esitellä mitään kivaa Tampereelta, mutta nyt tulis taas mahtava vinkki :-) En tiedä teistä, mutta mun on ollut haastavaa löytää suutari, josta saan hyvää palvelua ja laadukasta jälkeä. Hinnat ovat vaihdelleet huimasti ja jos korkea hinta ei ole ollut suhteessa suutarin jälkeen, olen tietysti pettynyt. Kerran kävi niin, että vein nahkalaukun suutarille koska siihen piti vaihtaa uusi vetoketju. Suutari otti laukun hoiviinsa, muttei infonnut mua siitä, että tilalle ei millään saisi yhtä ohutta vetoketjua vaan siihen laitettaisiin paljon paksumpi, joka muutti koko laukun ilmeen. Lisäksi laukun nahkareunat jäivät tosi törkyiseen kuntoon vetskarinvaihdon jälkeen – enkä edes kehdannut tuolloin antaa palautetta asiasta. Olisi tietysti pitänyt, mutta minusta myös suutarin pitää rehellisesti kertoa jos joku juttu ei onnistu niin kuin asiakas olettaa – eihän asiakas voi tietää onko jokin juttu mahdollinen vai ei. 

Onneksi Tampereella on ihan huippuja, ymmärtäväisiä ja hyvin kommunikoivia suutareitakin! 

Amurin suutaria pyörittää pariskunta, Ville ja Jenni. Sain Jennin siskolta (joka oli lueskellut mun blogia ja kiitteli erityisesti Tampere-vinkeistä) vinkin tulla tutustumaan Amurin suutariin ja minäpä tietysti menin – minusta oli ihan mahtavaa kuulla, että nuori pariskunta pyörittää yhdessä näinkin perinteistä käsityöalan liikettä! Amurin suutari avasi ovensa Villen ja Jennin luotsaamana marraskuussa 2013. Samalla paikalla on aiemminkin toiminut suutarinliike, joten perinne jatkuu.

Jennillä ja Villellä on kummallakin noin 4 vuoden ura suutarina takanaan. Ville on erikoistunut korjauspuoleen ja Jenni taas on opiskellut myös jalkinevalmistusta, joten hän keskittyy korjaustöiden ohella uuden valmistamiseen. Jenni valmistaa uniikkeja jalkineita, laukkuja ja asusteita laatutietoisille asiakkaille. Uniikeista jalkineista voi olla myös konkreettista apua johonkin vaivaan – jos jalat ovat eri paria tai niille on käynyt jotain esim. onnettomuudessa, ei oikeanlaisia kenkiä löydy tavallisista kenkäkaupoista. Tällöin uniikit, sinulle suunnitellut ja tehdyt kengät ovat mainio ratkaisu :-) 

Amurin suutarissa oli ihana fiilis – upottavat nahkasohvat ja -tuolit, paljon vanhoja kiinnostavia esineitä ompelukoneista kenkien lesteihin ja Jennin tekemiin kenkiin ja laukkuihin. Amurin suutarista voi ostaa kaikkea mitä perinteiseltäkin suutarilta: kengännauhat, lankit ja pohjalliset, mutta tärkein ero tavalliseen suutariin on siinä, että paikan päälle voi tulla kysymään apua oikeastaan mihin tahansa ongelmaan, joka liippaa Jennin ja Villen osaamista. Tyypit ovat valmistaneet esim. uniikin syntikkakotelon, tehneet fiksauksia valmiisiin kenkiin (esim. korkojakin on mahdollista muokata, pienellä muutoksella voidaan saada aikaan iso ero!) ja olipa joku asiakas saanut itselleen puiset hyllyt Amurin suutarin kautta :–D Kaveripiiriin kuuluu muitakin käsistään taitavia, joten osaaja voi löytyä yllättäväänkin pulmaan tätä kautta. Ihanaa, omia verkostoja pitäis osata hyödyntää just näin, kaikki voittaa. 

Mä tässä mietiskelin että mullahan on jemmassa parikin juttua, jotka voisin vihdoin fiksata, kun tiedän että Amurin suutarissa osataan. Muistatteko sen mun ihanan taitelijatakin, josta oon aina höpissyt? Sen tekonahkaosat ovat niin rispaantuneet, etten kehtaa käyttää sitä, mutten uskalla viedä sitä mihin tahansa korjattavaksi. Nahkapalojen laittaminen tekonahkaisten päälle ei varmaan ole hirveän haastavaa, mutta tässä tapauksessa luotan, että nuoret tyypit ymmärtävät visioni paremmin kuin jokin vanhempi suutarina toimiva tyyppi, jolta saa vastauksena vain murahtelua (nim. kokemusta__on__jne). Mulla ois myös ihana nahkahame kaapissa, joka on liian iso vyötäröltä. Sen voisi kavennuttaa ja myöskin mun lääkärinlaukun kahva pitäisi fiksata. Tuleepas saamaton olo kun tällä tavoin ryhtyy listaamaan mitä kaikkea kaapin perukoilla makaa rikkinäisenä… No, en sentään oo heittänyt niitä roskiin, vaan aion pelastaa ne! 

Iiks, arvaatteko mitä tässä suunnitellaan? Oikein!! Kenkiä mulle, tarkemmin sanottuna tsekkaillaan mun jalkojen mittoja. Pääsette mun blogin kautta seuraamaan kenkien valmistusta – kenkienteossa on sellaiset 200 työvaihetta, joten ihan jokaista ette luonnollisestikaan pääse näkemään (en minäkään!), mutta lupaan infota teille mahdollisimman paljon eri vaiheista aina omista inspiksistäni alkaen. Jennin tekemien kenkien hinta lähtee 200€ ylöspäin, mikä ei kuulosta mitenkään törkeältä käsintehdyistä, uniikeista ja laadukkaista kengistä. Jenni itse kertoi ettei halua laittaa kengille hullua hintaa, sillä hän haluaa valmistaa kenkiä jotka oikeasti päätyvät käyttöön – liian korkea hinta voisi hankaloittaa tätä. Tietysti monimutkaisemmat kengät maksavat enemmän, esim. korkeavartiset biker-bootsit yksityiskohtineen voivat olla hinnaltaan noin 300-350€. Käsintehdyistä uniikeista kengistä voisi varmasti pyytää enemmänkin, eikä noilla hinnoilla eläisi jos ei tekisi muuta. Tässä tapauksessa suutarin korjaustyöt mahdollistavat sen, että Jenni voi tehdä myös kenkiä. Jos korjaustöitä on paljon, saattaa uniikkikenkien valmistus olla hitaampaa, mutta kenkien teko onnistuisi jopa muutamassa päivässä, jos niihin voisi keskittyä kokopäiväisesti. Tällöin hinnat olisivat varmasti korkeammat, joten prosessiin kannattaa varata jonkin verran aikaa. 

Amurin suutari sijaitsee osoitteessa Sepänkatu 10, pienen kävelymatkan päässä Pyynikintorilta. Oletteko piipahtaneet paikan päällä? :-) 

Jos muuten jokin korjaustyö tai kenkäidea mietityttää, voi Jenniin ja Villeen ottaa yhteyttä Amurin suutarin Facebook-sivujen kautta tai mennä paikan päälle jutskailemaan! Tässä on kaksi taitavaa tyyppiä, jotka ymmärtävät estetiikan päälle ja auttavat mielellään toteuttamaan omia haaveiluja, jos se vain suinkin on mahdollista. Niin siistiä!! Pitäisi jututtaa pienten liikkeiden pitäjiä useammin, on tosi inspiroivaa kuulla muiden tarinoita etenkin kun itse erikoistuu yrittäjyyteen.

Miltä kuulostaa?!?! Millaiset kengät te haluaisitte jos saisitte uniikit kengät? Tai ootteko kenties pohtineet sellaisiin satsaamista? 

Lisää luettavaa

kööpenhamina second hand

Ihanat second hand -putiikit Kööpenhaminassa

Vastuullinen uimapuku

7 x vastuullisempi uikkaribrändi

Mapu kukkapinnit

Oikeista kukista tehdyt kukkapinnit muistona morsiuskimpusta

Kesäkuulumisia

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. vaikuttaa tosi hyvältä! Ite ostin uudet talvikengät, mutta kolmen käyttökerran jälkeen meni kantalaput tuusannuuskaksi, kivet tarttui jne. Nyt on pohjat muutenkin kulahtaneet, alle puolen vuoden käytön jälkeen. ärsyttää. Käytin suutarilla, eipä paljon osannut tehdä. Tampereelle asti en taida raahautua vaan taitaa olla pakko ostaa uudet, tällä kertaa pyrin kyllä parempaan laatuun!! Ihanan huojentavaa silti tietää että maailmassa on yhä edelleen asiansa osaavia suutareita :)

  1. heiii loistavaa!! :–) luulis että kantalappujen vaihto onnistuu jos kengät on muuten ehjät, mutta tietty voi olla kallista vaihdattaa koko pohja ja kannat jos kengät ovat olleet halvat tms. Ja joo, älä muuta sano! :-)

 2. hei tämäpäs oli tosi kiva ja hyödyllinen juttu!! aika monesti kaikki rikkinäiset jutut jää kaapin perälle just sen takia, ettei oikein tiedä, mihin ne voisi viedä ja sit pelkää kanssa, että tulee maksaneeksi tosi paljon semmoisesta jäljestä, joka ei itseä miellytäkään ://

  1. MAHTAVAA! :-* oon niin samaa mieltä!! ja nyt tiiän minne vien mun aarteet, koska jenni ja ville tajuaa mitä ajaa takaa ja kertoo onnistuuko joku juttu vai ei :-)

 3. Kiitos todella tarpeellisesta vinkistä ja just oikealla hetkellä!

 4. Hei pitkästä aikaa sitten viimeisen.
  Vieläkö Te valmistatte käsin jalkineita?
  Vp.

  Tiedustelee

  09.03.2022

  Pekka Mikkola