Indiskan ympäristövastuu

muoti
4 kommenttia

Noniin, nyt on tullut aika julkaista Indiska-kilpailun voittaja! Voittajahan pääsee valkkaamaan mistä tahansa Suomen Indiska-liikkeestä itselleen asukokonaisuuden: mekko/tunika, neule ja sukkikset/legginsit. Arvonnan voittajalle on lähetetty mailia, mutta nimi löytyy vielä varmuuden vuoksi blogin facebook-sivuilta.

Kuten aiemmassa postauksessa valotin, on Indiska ketjuliikkeeksi ihanan läpinäkyvä ja avoin. Myyjiltä saa käydä kysymässä mieltä askarruttavat kysymykset ja tavallisen myyjänkin pitäisi tietää vastauksia eettisyydestä ja tuotteiden valmistuspaikoista. Toinen asia, mikä vaateteollisuudessa nousee jatkuvasti esille eettisyyden lisäksi, on ympäristöystävällisyys. Siinä missä kuluttaja vastaa omalla kulutuksellaan ympäristöystävällisyydestä, on yrityksellä todella suuri vastuu vaatteiden tuotannossa, jakelussa ja myymättömien tuotteiden käsittelyssä. Siinä onkin muuten yksi kysymys mistä en tajunnut kysyä – mitähän Indiskassa tehdään niille vaatteille, joita ei myydä? 

Indiskan tiedotteissa on hyvin selitettynä Indiskan arvoja ympäristön suhteen: ”Tärkeimmät parannuskohteet tekstiiliteollisuudessa ovat veden puhdistus ja kierrätys, kemikaalien prosessointi, energian kulutus ja jätehuolto. 2013 Indiska aloitti tiiviin yhteistyön WaterAidin kanssa (www.wateraid.org), joka pyrkii tarjoamaan maailman köyhimpien alueiden ihmisille mahdollisuuden terveellisempään elämään puhtaan veden avulla. Koska Indiska ei voi yksin ratkaista kaikkia ongelmia, teemme paljon yhteistyötä ulkopuolisten organisaatioiden kanssa. Ruotsalaisen Stockholm International Water Initiativen, SIWI:n kanssa perustettiin Sweden Textile Water Iniative STWI (http://www.swedishwaterhouse.se/en/STWI), johon kuuluu Indiskan lisäksi 35 muuta tekstiili- ja nahkateollisuuden yritystä. STWI:n avulla haluamme näyttää mitä tuloksia saadaan aikaan, jos teollisuuden alat tekevät yhteistyötä keskenään. Indiska tekee yhteistyötä Lundin yliopiston kanssa löytääkseen bioteknologiasta uusia ratkaisuja jätevesiongelmiin. Indiska on myös mukana Hand-in-Hand-projektissa, jossa avustetaan kylää Etelä-Intiassa. Yhteistyöllä kylään on rakennettu toimiva sadevedenkeruujärjestelmä, joka auttaa mm. viljelyssä ja karjankasvatuksessa.”

Minä valitsen kaupassa luonnonkuituja muutamia erikoisempia vaatteita lukuunottamatta. Perustopit ja t-paidat ovat puuvillaa tai pellavaa, mutta tiedän, että vaikka puuvilla onkin käyttöä kestävä kuitu, tarvitaan sen tekemiseen todella paljon vettä. Indiskalla on onneksi oma ympäristöpolitiikka, jota heidän yhteistyökumppaniensa ja tavarantoimittajiensa tulee noudattaa. Moni Indiskan puuvillatuotteista on tehty sertifioidusta ekopuuvillasta. 

Indiskan tuotteilla on tiukat laatuvaatimukset ja niitä testataankin riippumattomissa laboratoorioissa. Indiska kannattaa myös eläinten oikeuksia eikä käytä vaatteissaan koskaan turkiksia. Viime vuotisen angora-kohuun Indiska reagoi poistamalla myynnistä ne pari vaatetta, jotka sisälsivät angoraa. On tärkeää, että asioihin reagoidaan – kohun jälkeen monista ketjuliikkeistä löytyi yhä angoratuotteita, vaikka voisi olettaa että tuotteiden poistaminen myynnistä (ja angoran käytön lopettaminen) olisi normaali tapa reagoida. Myös kaikki Indiskan käyttämä puu on viljeltyä ja FSC-merkittyä. Vaikuttaa minusta tosi hyvältä ja avoimelta, tietoa Indiskan käytännöistä löytyy helposti, paljon helpommin mitä monen muun yrityksen toiminnasta.

Tässäpä vielä toinen asu, jonka sain valkata Indiskalta. Unohdin kuvata asuun kuuluvan huivin, mutta saatte nähdä sen myöhemmin kyllä! Mekon lisäksi sukkikset ovat Indiskasta ja niiden luvattiin kestävän normaalia paremmin – toivon todella, sukkikset ovat ihan hirveää kertakäyttökamaa ja niitä kuluu paljon, kun käytän niin paljon hameita ja mekkoja. Nämä ovat olleet mun käytössäni vasta pari päivää, joten en osaa raportoida miten kestävät pesua, mutta ainakin ovat mukavat jalassa. 

Dress – Indiska (gifted) / coat – 2ndhand / shoes – Vagabond

Indiskan pesulapuissa lukee osuvasti “Wear often wash less for a happy environment” :’–) JUURI NÄIN! Ihan minkä tahansa vaatteen kohdalla. Tuulettaminen ja pakastaminen toimivat, turha peseminen vain kuluttaa vaatteen liian nopeasti loppuun. Mitäs tuumitte asusta? Tykkään kovasti mekon taskuista ja sen rennosta mallista – ei tarvi vetää vatsaa sisään eikä pelätä että esim pylly vilkkuis. 

Lisää luettavaa

5 uuden vaatteen vuosi paketissa

Yli neljä vuotta ostamatta pikamuotia

kööpenhamina second hand

Ihanat second hand -putiikit Kööpenhaminassa

Vastuullinen uimapuku

7 x vastuullisempi uikkaribrändi

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Tykkään tosi paljon näistä kuvista ja niiden tunnelmasta! :) Varsinkin tossa tokavikassa kuvassa toi käsi taskussa ja kello ranteessa näyttää jotenkin niin kivalta, hihi!
    Rakastan mekkoja joissa on taskut! Toi mekko näyttää sellaselta joka vois sopia päiväkotitöihin hyvin, jos ei peppukaan vilku. Materiaalista en kyllä tiiä mutta mallinsa puolesta… :–)

    1. Hihii, mainiota! :-)

      Ja niin mäkin, taskulliset vaatteet on kivoja ja käteviä. Materiaali on ihanan pehmoista viskoosia!