Hammaslääkärissä

hyvinvointi, kauneus
16 kommenttia

* Yhteistyössä Xylitol Jenkki ja PlusTerveys Hämeensuu

Pikkuisen etukäteen jännittänyt hammaslääkärikäynti on nyt lusittu! Eikä ollut yhtään paha, ei sitten yhtään. Julkisen hammashoidon loppumisen jälkeen olen käynyt pari kertaa hammaslääkärin tarkastuksessa, lähisukuun kun tosiaan kuuluu kaksi hammaslääkäriä. Olen varmaan sen takia saanut niin erinomaista opastusta hampaiden pesuun ja realistista tietoa siitä, mikä suussa on hyvin ja huonosti. Nyt ihan vieraalle hammaslääkärille mennessä jännitin etukäteen, mitä suulleni mahtaa kuulua. Ärsyttävä aftakin oli ilmaantunut pari päivää ennen tarkastusta.

Mutta kaikki meni oikein mukavasti. Täytin uuden potilaan tiedot aulassa ja pääsin samantien tarkastukseen. Ilahduin, sillä tarkastuksen tehneen hammaslääkärin huone oli tosi persoonallinen, lähes kaikki mahdollinen oli pinkkiä kertakäyttömukeista huoneen kalusteisiin! :-D Persoonalliseen huoneeseen päästyäni ja mukavan lääkärin tavattuani kaikki jännitykseni katosi samantien. Hampaista otettiin kuvat joiden mukaan kaikki näytti olevan ok. Ei ollut reikiä tai niiden alkuja, mutta hammaslääkäri valmisteli minua siihen tosiseikkaan, että loputkin viisauden hampaat tullaan varmaan jossain vaiheessa poistamaan. Multa on nyt poistettu yksi, jonka vastapari on ilmeisesti tullut liian alas koska sille ei ole alhaalla vastapintaa purtaessa. Toisella puolella on molemmat viisaudenhampaat tallessa, mutta voi olla että ne alkavat jossain vaiheessa painaa muita hampaita tai jotain vastaavaa. Haluankin noista eroon kyllä, mutta leikkaus jännittää vaikka kaikki meni ekalla kertaa nappiin, eikä mun poski edes turvonnut. Ilmeisesti viisurit voi alkaa vaivata aikuisiällä jolloin niiden poisto on kivuliaampaa ja parantuminen hitaampaa.


Oli mulla yksi uusi huolikin – hampaiden pureminen eli narskuttelu! En siis tee sitä mitenkään tietoisesti, mutta olen ehkä viimeisen vuoden aikana alkanut huomata että jännitän leukojani ja hampaitani kovasti yhteen – joskus nukkuessa ja joskus ihan vain keskittyessäni. Eikääää :-( En haluu! Äiti tekee vissiin stressatessa samaa… oi voi. Kumpa tuo olisi joku ohimenevä stressijuttu tai jotain, narskuttelu nimittäin aiheuttaa kivoja päänsärkyjä… Mutta olipa kiva kuulla tuo hammaslääkäriltä, en nimittäin olisi osannut yhdistää aamupäänsärkyä tuohon narskutteluun vaikka olenkin huomannut tekeväni sitä. Ehkä osaan nyt jonkin verran kiinnittää huomiota siihen?

Ja kuten epäilinkin, sain ohjeistusta käyttää hammaslankaa tai semmoista pientä kumista harjaa hampaiden välien putsaamiseen. Se ennaltaehkäisisi hammaskiven syntyä. Muuten suunhoitotottumukseni olivat hampaiden harjauksen ja xylitolin syömisen suhteen kunnossa. 

Hammaslääkärillä kannattaa kyllä käydä säännöllisesti, jotta ei tuu ikäviä yllätyksiä sen takia, ettei ole viitsinyt tai jaksanut käydä tarkastuksessa. Tuli muuten näistä mun oikosmisaikoina otetuista muoteista mieleen, että vitsit sitä pitää hampaiden ja suun hyvinvointia itsestäänselvyytenä – mutta miettikääpä jos mulla ois yhä tommoset vasemman muotin mukaiset minivampyyritorahampaat :—–D Ja tsekatkaas miten sekaisin mun alahampaat ovat olleet. Mulla ois itseasiassa olemassa aika hurja kuva mun suusta ennen oikomishoitoa, äiti lähetti sen mulle kun ajatteli, että siitä vois olla lohtua jollekin hampaiden oionnan kanssa painivalle. Haluaisittekohan nähdä sen? Nooo, TÄÄLTÄ löytyy, huih! Että tostakin sekasotkusta on saatu suora rivi. Tsemppiä kaikille joilla on oionta käynnissä tai haaveissa, se on sen arvoista :-) 

Lisää luettavaa

house of organic luonnonkosmetiikkapäivät toukokuu 2022

Meikkipussin päivitys kesään

ida hanhiniemi luonnonkosmetiikka

Kirkas ja heleä kevätiho + 13 tuotevinkkiä

matalat ferritiinit oireet

Mielessä: matalat ferritiinit, rautainfuusio & Cyklokapron

Djusie kokemuksia ida365

Esittelyssä Djusie – uusi suomalainen luonnonkosmetiikkasarja

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Mulle on tehty kahteen eri otteeseen oikomishoitoa, ensin varhaisteininä ja toinen rumba alkoi 18v täytettyäni. Nyt melkein 22 vuotiaana hoidot ovat viimeisiä silauksia vaille valmiit, juuri pääsin telaketjuista eroon! Hoitoihin on mahtunut parit kiinteät ja irroitettavat kojeet, kaikkien viisureiden poistot ja molempien leukojen siirtoleikkaukset. Mutta on ollut sen arvoista! :)

  1. Huh, et oo säkään vähällä päässyt! Leukojen siirtoleikkaukset kuulostaa hurjalta, huh! Mutta siis kyllä, kaiken sen arvoista, aivan varmasti :–) Ei tarvi myöhemmin enää miettiä suuta kun kaikki on kunnossa ja vaan ylläpitää sen terveyttä.

 2. Minun hampaat näytti lapsena yhtä pahalta kuin sinulla!! :-D Kävin muistaakseni ainakin 7-8 vuotta oikomishoidossa ja kannoin suussani tuona aikana ainakin rautoja alhaalla, niskavetoa ylhäällä, sitä sellaista jääkiekkoilijan hammassuojan näköistä juttua ihan lopussa ja sitten oli lisäksi yksittäisiä pieniä metallikaaria ympäri suuta useita vuosia. Se oli kyllä aika hurjaa ja silloin tuli käytyä hammaslääkärissä ihan jatkuvasti laitteiden takia, mutta oli se kyllä sen arvoista.

  1. HUh, kohtalotoveri!!

   Älä muuta sano, hammaslääkärissä on todellakin ravattu kuukausittain jopa jossain vaiheessa. Kyllä sitä nyt osaa arvostaa :-)

 3. rakastan noita hammasmuotteja, ne on mun mielestä jotenkin tosi esteettisiä :-DD onko ok jos vaivihkaa varastan pikkuveljen muotit omaan kotiin, koska mulle ei niitä oo koskaan tehty…

  1. Niin mustakin!!!!!!!!!! :—D hahahaahah pölli ihmeessä jos se ei osaa arvostaa niitä sisustusesineinä!

  1. höh! :-( mulla ei oikeestaan oo kyllä mitään traumoja vaikkei se mukavaa aina ollutkaan. Enemmän jännittää viisureiden poisto yhyyyyyy

 4. Aaaaaa mä oon ollu koko elämäni narskuttelija, en tajua miksei asialle tehty mitään mun ollessa nuorempi? Vissiin se loppui joskus teini-iällä mut nyt teen sitä taas stressin ilmetessä. Viimeksi pahasti Saksaan muuttaessa ja nyt kun olen muuttamassa Vaasaan stressaan asuntoa sun muuta niin aamusin herään taas hampaat ja leuat hellänä ja pää särkee. Parin viikon päästä hammaslääkärille, olen vissiin onnistunut kovertamaan narskuttamalla pilalle pari poskihammasta :( Hermot on jo ihan pinnassa.. Vihaan hammasrumbaa! On tehty muutama juurihoito katkenneiden etuhampaiden takia, joista toinen meni pilalle (jättivät verta hampaan sisään, jolloin se muuttui mustaksi) etten enää jaksais mitään. Raudoilta olen saanut välttyä, kaikki muu on koettu :D
  Jotain hyvää, että multa puuttuu kokonaan viisaudenhampaat niin niistä ei tarvitse koskaan ressata!

  1. Voi Henje-babeeeee!!! :–((( onko sulle koskaan ehdotettu semmosta muovista hammasmuottia tai semmosta tiiäkkö mikä näyttää jääkiekkoilijoiden hammassuojalta joka laitetaan yöks ettei narskuttelis? Se kai auttaa, toiv ei tulla kumpikaan tarviin semmosta koskaan…..

   Huhuhuh, oot säkin oikeasti joutunut paljon kestämään, voi raukkaa! kumpa ei enää tulis muita ongelmia:–(

 5. Mulla kans hampaiden kans ongelmia, ei tosin niinkää oikomishommia vaan hampaita puuttuu suusta. :D Mulla ei jostain syystä oo ollenkaan kahta hammasta alhaalla!! Mun purenta ja kaikki on ihan ok mutta alhaalla on 2 semmosta hampaan mentävää aukkoa hahahah. En oikeen ees tiiä voiko tälle asialle tehä mitään, koskaan kukaan ei ainakaan oo ehdottanu. Muut ainaki sanoo, että ei sitä ees huomaa muutako jos varta vasten näytän mun alahampaat, mutta aika ärsyttävää tää silti on.. Onneks sentää ylähampaat on kondiksessa ja viisureista ei tietoakaan!

  1. Kuulostaa jotenkin tosi symppikseltä :’-) Siis eihän tuota varmaan oikeasti kukaan muu tosiaan huomaa, että älä anna sen häiritä liikaa itseäsi. Epätäydellisyys on täydellistä ja jos sitä ei oo alettu fiksata niin tuskin siitä sitten haittaakaan on!

 6. Oivoi, kantsii kyllä tolle narskuttelulle tehdä jotan ajoissa t. kokemusta on ja liikaakin…!! Aloitin narskuttelun unissani joskus yläasteella, huomasin kun päivisin jännitin leukojani ja niitä särki aivan vimmatusti x( Hamppilääkäri sit tekaisi mulle ’unimuotit’ eli semmone muovine kapula jota sit narskutellaan omien hampaiden sijaan… yöh. Vuoden käytin sit nakkasin veke ja yritin vaa harjotella rentouttaan leukoja mut piru välillä pitää palata niiden muottien pariin :-D Toivottavasti et koe samaa kohtaloa!!!!

  1. Voeee mä luulen että mäkin tuun joskus saamaan tuon unimuotin, mamalla on se kanssa kun sekin narskuttelee öisin hampaita :-( yöhhh tylsääää! mutta onneks siihen on tommonen apu :- )

 7. hei ei kannata toivoa ettet joudu sellaista käyttämään, nimittäin jos narskuttelu oikeasti aiheuttaa kipuja, niin kannattaa ottaa sellainen muotti! se vaatii vähän totuttelua, mutta kun sitä hetken on käyttänyt, niin voi tulla kausia jolloin ei tarvitse ollenkaan. miksi laittaa vastaan jollekin sellaiselle, mikä helpottaisi elämää? eihän se mikään hirveän nätti ole se muotti, mutta hampaita se suojaa.

  1. I kno i knooooo, mutta ei kai meistä kukaan toivo mitään ylimääräisiä laitteita tai kojeita helpottaan elämäänsä. Toki mä tuommoisen hankin jos tarvii, vielä ei kuulemma oo tarvetta mutta pitää pitää tuo asia mielessä. En mä siis sellaista todellakaan toivo tai halua – itselleni tai kellekään muulle, mutta tuskin mä tuolta vältyn siis joten hyvä että tuommoinen on olemassa.