”Millä kameralla sä kuvaat?”

lifestyle
11 kommenttia

Vitsit mulla on kestänyt kauan tehdä tämä postaus. Mun kamerasta ja käyttämistäni objektiiveista kysellään usein ja etenkin livenä tuo kamera herättää aina ihastusta – siinä on kunnon old skool -fiilistä. Joten tässäpä tulis kaiken kattava esittely mun kameravarustuksesta!

Mulla on siis Olympuksen PEN E-P5. Tämä runko oli mulla hetken aikaa testikäytössä Re:fashionin ja Olympuksen kamppiksessa ja koska ihastuin niin kovasti tuohon runkoon, päätin ostaa sen omakseni. Mukana tuli kittiputki, mutta se ja 45mm f 1.8 -objektiivi multa löytyikin jo ennestään.

Mun objektiivivalikoima! Kittiputki ei päässyt kuvaan, mutta sen lisäksi multa löytyy 25mm f1.8, 45mm f1.8 ja fisheye-linssi. Sain kittiputken jälkeen testiin tuon 45mm objektiivin ja se nosti silloisen (vanhemman, pen e-pl5) rungon ihan uudelle tasolle! Eikä tämä mun uusin runko, E-P5 olisi sekään mun käytössäni mitään ilman 25 tai 45mm kiinteän polttovälin objektiivia. Noissa valovoima on vaan niin paljon parempi mitä kittiputkessa, että tuolla 14-42mm ei tunnu enää olevan ollenkaan käyttöä. Olen kyllä käyttänyt sitä esim. reissatessa, jolloin tahtoo ikuistaa yksityiskohtien lisäksi myös yleiskuvaa, mutta ai vitsit nuo kiinteän polttovälin putket ihastuttavat mua kovasti. 

Otin parit esimerkkikuvat samasta kohdasta samoilla asetuksilla eri objektiiveja käyttäen, jotta voisitte itse fiilistellä eroa. Toki esim. hämäräkuvauksessa erot olisivat huikeampia.

14-42mm kittiputki, polttoväli 14. Eli siis perusputkella otettu kuva ilman zoomailuja. Ihan ok yleiskuva, ei mitään moitittavaa näin valoisissa olosuhteissa.

14-42mm kittiputki polttoväli 42. Eli perusputkella lähimmäksi zoomattuna. Kuten huomaatte, ei kovin tarkka eikä kuvassa ole suurta syvyysterävyyttä. Tämä on silti ihan ok peruskuva ja muokkaamalla siitä saisi ihan käyttökelpoisen. Oma vaatimustaso vaan on sen verran korkealla nykyisin, että tuo kittiputki ei enää kovasti miellytä vaikka silläkin pärjäis perustilanteissa. 

25mm f 1.8. AHAA, no nyt alkaa näyttää hyvältä! 25mm objektiivi on ehdottomasti mun käytetyin putki. Se käy kaikkeen – yleiskuvaamiseen, henkilökuvaukseen, asukuviin ja ruokakuviin. Siinä missä 45mm ei voi kuvata ravintolassa ruoka-annosta ilman että nousee pöydästä ja peruuttelee kauemmas, voi 25mm objektiivilla napata vaivatta kuvan omalta paikaltaan. Ja valovoima on silti ihan yhtä hyvä mitä 45mm objektiivissa. Sanoisin siis, että tämä 25mm objektiivi on aivan täydellinen kenelle tahansa, joka haluaa ikuistaa kivoja juttuja ympäristöstään ja reissuiltaan. 45mm on parempi potrettikuvaukseen ja ehkä se on jonkin verran tarkemman oloinen jossain tilanteissa?

45mm f1.8. Toinen lempparini. Polttovälin ansiosta syvyysterävyys on ihan omaa luokkaa. Yhtä hyvä valovoima mitä 25mm objektiivissa, mutta tällä saa vielä tarkempia tarkennuksia yksityiskohtiin.

9mm f8.0 fisheye. Hohoo, tässä vasta bilelinssi! Ei todellakaan mikään arkikuvailun mestari, mutta kirkkaalla säällä otetut ulkokuvat ovat tällä ihan mahtavia, kurkatkaa vaikka Natalta. Toimii älyttömän hyvin salaman kanssa sisätiloissa sekä erilaisten taidesuotimien kanssa. 

Parasta tässä kamerassa on sen koko ja laatu samassa paketissa. Ennen Olympuksiin ihastumista kuvailin Canon eos400d:llä jonka sain joululahjaksi ysiluokalla. Se oli hyvä, mutta älyttömän iso ja raskas kamera silloin. Tuntuu että kuvailen nykyisin paljon enemmän kun kamera kulkee helposti jopa pienessä käsilaukussa. Suosittelen tätä runkoa lämmöllä, mutta myös PEN e-pl5 on ihan kelpo kaveri, etenkin jos on varaa satsata parempaan objektiiviin myös. Yleiskuvaajalle 25mm f1.8, ehdottomasti kittiputken lisäksi. Onko muita Olympus-tyttöjä tai -poikia linjoilla?? 

Lisää luettavaa

ida365 toukokuu

Vinkkejä / toukokuu

kaisaniemi kasvitieteellinen

Trooppista lämpöä keskellä talvista Helsinkiä

luonnonkosmetiikan bepanthen alga cicosa korjaava voide

Luonnonkosmetiikan ”bepanthen”

Nice things 2021

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Hei täähän tuli kuin tilauksesta! :D Itselläni on olympus e-pl6, joka on käsittääkseni melkolailla saman kuin e-pl5. Ostin sen jo jonkin aikaa sitten, mutta vasta viimeaikoina oon ruvennut opettelemaan eri asetuksia ja kuvaamista ylipäätään. Oonkin ruvennut miettimään että olis kiva saada toinenkin objektiivi tuon 14-42mm rinnalle, tuntuu ettei se ole ainakaan kaikissa olosuhteissa ihan paras…. kiitos vinkeistä :)

  1. Noniin, ihan mahtavaa! :-D mulla ei oo kokemusta e-pl6:sesta mutta kuulostais että voisivat olla samantyylisiä? Mä kuvaan aina A-modella ite, mutta P on helppo jos ei jaksa/ehdi/osaa valotuksia ja aukonkokoa säätää. :-) Ja todellakin suosittelen esim. tota 25mm f1.8 -objektiivia!

  1. Kääks, en mä tiedä onko mitään raporttia luvassa – ei mulla ollut kameraa mukana eikä puhelimeenkaan tallentunut kuin pari hassua kuvaa. :-)

 2. Äääää mä niin haluun ton 25 millisen putken ja olin aatellu että palkkapäivän koittaessa sen nyt tilaan, mutta voi perskule ku just vähä aika sitte ”siivosin”, niin nyt en löydä sitä Olympuksen muotikirppisalelipuketta mistään. Taas sen huomaa, ettei koskaan pitäis siivota, kun heti häviää tavarat. &%*#%& däämn, täytyy alottaa massiivinen etsintäpartio. Pakko sen on jossain olla ”varmasti tallessa”. Siivous ei niin oo mun juttu, pärjään aina paremmin kun tavarat on esillä vähän levällään :D :D

  1. VOI EIIII :—-D Ainahan sä voit laittaa olympukselle viestiä vaikka fb:ssä ja kertoa sun epäonnisen tarinan jos et mitenkään löydä sitä lipuketta? Jos se auttais mitään, en tiedä? :-( höööh!!

 3. Mä kuvasin aiemmin Canon eos 550d:llä. Kun vaihdoin vuosi sitten Olympus pen mini E-PM2:seen, en ole katunut päivääkään. Mahtava kamera, mahtavat ominaisuudet. Suosittelen.

  1. Nonniin, mahtavaa! :–) Nää Olympukset kulkee niin paljon fiksummin mukana!

 4. Hei oisko sulla suositella jotain kameralaukkua/suojapussia? Mulla on Olympus PEN Lite E-PL5 (oletan että melko samankokoinen kuin tuo sun) ja tarvis laukkua/suojusta etten mee rikkomaan sitä, hieman kömpelö kun olen joskus :D
  Ihana blogi sulla, jee! :)

  1. Heeei hitsi, kesti vähän vastata! Mulla on itseasiassa Olympukselta semmoinen suojapussukka mutta en oo vielä käyttänyt sitä :-) Mulla on usein kamera kaupungilla mukana pienessä nahkalaukussa jossa se menee sellaisenaan, koska laukussa ei sen lisäksi ole kuin lompakko ja avaimet tms. :-) mutta kantsii googlaa vaikka se pussukka tai joku sen tapainen, sillä kamera saa suojaa isommassakin laukussa vähän!