Nyhtöhirvi aka pulled moose

ruoka
18 kommenttia

Yksin tämän hetken puhutuimmista ruokatrendeistä lienee pulled pork – osa rakastaa ja osa ei pääse jyvälle jutusta. Itse en syö possua, mutta onneksi samalla reseptillä voi tehdä pulled mooseakin, eli siis nyhtöhirveä! Hirvi on kuulunut mun ruokavalioon lähestulkoon koko mun elämän ajan, sillä isoisä ja isä käyvät itse metsällä. Vaikka en muuta punaista lihaa syökään, niin hirveä syön silloin kun sitä on tarjolla – kohta aniharvoin, äidin ja isän pakkasessa on kuulemma enää yksi paisti jäljellä.

Sen lisäksi että hirvi on älyttömän hyvän makuista, on se yksi eettisimmistä lihavaihtoehdoista. Se kasvaa vapaana eikä sitä pumpata täyteen hormoneita ja antibiotteja niin kuin kasvatettu liha. Pärjään arkena mainiosti ilman lihaa (kalaa kyllä syön) ja olenkin sitä mieltä että jokainen meistä voisi ainakin vähentää lihankulutustaan. Sen lisäksi että tehotuotettu liha ei voi olla terveellistä ja hyväksi meille, teemme samalla ympäristöteon vähentämällä lihankulutustamme. En aio paasata asiasta, sillä julistaminen usein synnyttää vastareaktion, mutta toivon että voin omalla esimerkilläni inspiroida jonkun vähentämään lihankulutusta tai ainakin kokeilemaan eettisempiä vaihtoehtoja :-) Pienilläkin teoilla on väliä. 

Revittyä hirveä voi herkutella esim. itsetehtyjen spelttisämpylöiden välissä niin kuin me ekan kerran herkuteltiin juhannuksena. Viimeksi menivät tortillalettujen välissä tähteinä puutarhajuhlista ja saivat seurakseen marinoituja punasipuleita (AH ♥__♥), coleslawta, kirsikkatomaatteja, grillattuja kasviksia, vuohenjuustoa, salaattia ja aurajuustoa.

Hyvin epätavallista minulle, mutta jaan nyt lihareseptin blogissani. Olen sitä mieltä, että jos syö lihaa niin sitten kantsii syödä vain harvoin ja älyttömän hyvin laitettuna. Kuten vaikka näin. Lisäksi jaan noiden älyttömän hyvien marinoitujen punasipuleiden ohjeen josta voi nauttia nekin, jotka eivät mitää lihaa syö! 

Nyhtöhirvi eli pulled moose

yli 1 kg hirvenpaistia (kutistuu uunissa)
1 rkl savupaprikajauhetta
1 rkl suolaa
1,5 rkl muscovadosokeria 

Maustekastike

2 dl lihalientä (äiti käytti itsetekemäänsä)
2 dl inkivääriolutta (esim. Fentimans Ginger Beer, äiti käytti ginger Beard -olutta, jossa vahva inkiväärin maku)
0,5 dl tummaa balsamicoa
0,5 dl muscovadosokeria

1. Yhdistä lihan mausteet seokseksi ja hiero lihan pintaan. Nosta liha uunivuokaan ja anna maustua 1h huoneenlämmössä. 
2. Kypsennä lihaa 225-asteisessa uunissa ylätasolla 20min, jotta pinta saa väriä. Säädä uunin lämpö 100 asteeseen ja jatka kypsentämistä uunin keskitasolla n. 6h eli kunnes lihan sisälämpö on 90 astetta. (Voit myös peittää lihan foliolla ja antaa lihan hautua uunissa yli 6h, vaikka yön yli – lihan tulee olla ylikypsää)
3. Nosta liha uunista ja peitä foliolla. Anna vetäytyä 1h huoneenlämmössä. 
4. Valmista maustekastike. Laita 2dl lihalientä kattilaan ja kuumenna se. Lisää inkivääriolut, balsamico ja sokeri. Anna hautua vähintään 30min. 
5. Revi liha syiden suuntaan pieniksi paloiksi. Parhaiten se onnistuu sormin tai kahdella haarukalla repien. 
6. Valele revityn lihan päälle n. 3/4dl maustelientä. Käytä liha heti tai laita jääkaappiin odottamaan. 


Punasipulihilloke

5 punasipulia
5 cm pala inkivääriä
2 dl sokeria
1,5 dl punaviinietikkaa
0,5 dl vettä

1. Leikkaa sipulit ensin puoliksi ja sitten pystysuunnassa viipaleiksi kattilaan. Kuori ja raasta inkivääri kattilaan. Lisää sokeri, etikka ja vesi. Kuumenna sekoittaen, kunnes ainekset sekoittuvat kunnolla. Vähennä lämpöä ja hauduta noin 15 minuuttia, kunnes sipuli on pehmeää. 
2. Maista että hilloke on riittävän makeaa. Lisää sokeria tarvittaessa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi tai jääkaappikylmäksi. 


Kumpikin ylläolevista ohjeista sopii herkkuleipiin, hodareihin, hamppareihin ja tortilloihin. Mmmmh, suosittelen testaamaan! Molemmat ohjeet Glorian Ruoka & Viini -lehdistä, nyhtöhirvi mukailtu äidin toimesta nyhtöpossun ohjeesta. En oo itse laittanut oikeastaan koskaan liharuokia (paitsi hirven jauhelihasta lasagnea tms), joten piti kyllä varmistella äidiltä että onhan tuo ohje oikein jne :-D 

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Oho, oot oikeessa että liharesepti yllätti! Itse en syö mitään eläinperäistä, mutta oon samaa mieltä siitä, että riista taitaa olla monella tapaa se paras vaihtoehto, jos jotain lihaa tahtoo syödä. Eli kiva kun laitoit tämmösen vähän erilaisen reseptin, toivottavasti se inspiroi ihmisiä miettimään vaihtoehtoja sille kidutetulle ja lääkitylle markettipossulle. :)

  (Tää menee nyt vähän henkilökohtaiseksi, mutta lueskelin sun vanhempia postauksia ja siellä oli kommenteissa puhetta mahdollisista sydänsuruista… Miten nyt menee, koskeeko ne muutokset tulevaisuuden suhteen myös parisuhdetta? :/ Sorisorisori jos oon liian tungetteleva!!!)

  1. Jee, oon samoilla linjoilla! :-) Ja hahaa, mä tiesin että tää on aika yllättävä, etenkin niille jotka miettii itse paljon syömisiään eikä esim. just syö paljoa lihaa. :-) koska kasvis- ja kalareseptejähän mäkin yleensä vaan jaan jep!

   Koskee kyllä, jep. Mutta mun on hyvä olla, kiitos huolenpidosta :-)

 2. Hei jos et oo testaillut niin kantsii joskus kokeilla leipoa ja paistaa itse tortillalättyjä (en nyt ihan erota kuvasta, että onko teillä valmis sellaisia vai ei, joten vinkkaan jokatapauksessa), niistä tulee itse kuivalla pannulla paistettuna ihan taivaallisen hyviä ja netissä on tosi paljon käteviä ja helppoja ohjeita!

  Mun on pakko laittaa testiin tuo punasipulihilloke (näyttää niin hyvältä) ja väkertää jonkunlaiset juustotortillat sen kanssa. Oon ihan halloumikoukussa.

  1. AARGH mä olen yrittänyt ja epäonnistunut mojovasti!:D Eli nyt sitten jos sulla on joku satavarma ohje ja vinkkejä, niin saa jakaa. Mä en ole saanut tehtyä tortilloista ikinä kestäviä, ne vaan murenee ja pannulta lautaselle päätyy pikemminkin nachoja kuin tortillalettuja…. niiden kauliminen ja koossa pitäminen on ollu mulle ihan mysteeri. Haluaisin kyllä oppia, mutta hermot menny noiden mun kokeilujen kanssa.

   LAITA! :-) Ahhh, halloumi on kyllä täydellistä, sopii varmana tuon punasipulihillokkeen kaveriksi.

 3. Nam, nää näyttää ja kuulostaa kyllä niin älyttömän hyviltä, että täytyy laittaa ylös jonnekin! Kiitos kun jaoit! :-)

 4. Ihan mielenkiinnosta, syötkö sitten pelkästään villiä kalaakin? Suomessahan ei antibiootteja käytetä isoille massoille ennaltaehkäisevästi, eli suomalaisen lihan kanssa se ei ole suurikaan ongelma. GMO-rehukin on aika helppo välttää, etenkin kun sitä saa ihan taviskaupastakin. Sitten on tietysti muut eettiset ongelmat erikseen. Mietin vaan, sillä luomukalassahan on usein rehun myötä yhtä lailla ongelmia kuin tavallisessakin kasvatetussa, esim. rasvahappokoostumuksen kanssa. Mietin vaan, kun sitä kun on aika vaikea hankkia muualta kuin kauppahalleista ja ruokapiireistä (itse ten juuri näin).

  1. En syö, vaikka toki syön villiä kalaa silloin kun sitä sattuu saamaan. Kalan suhteen on kyllä melkoisia kysymysmerkkejä mun tietoudessa vielä. Ruokapiirit kuulostaa musta jotenkin vähän hankalilta mutta kauppahalli taasen Tampereellakin on ihan mainio!

 5. http://makujakotoa.blogspot.fi/2012/04/meksikolaiset-fajitakset.html

  Tämän sivun ohjeella en oo epäonnistunut koskaan. Oon ite huomannut, että tärkeimmät kikat on juurikin kaulia ohueksi, paistaa kuivalla pannulla ja sitten voidella reilusti vedellä ja laitaa kahden lautasen väliin hautumaan. Vettä ei saa lotrata liikaa, mutta se kostuttaminen auttaa juuri siinä, että muuttuvat pehmoisemmiksi. Sit kun kerran saa onnistuun, niin ei tee mieli enää muuta kun itsetehtyä. On meinaan hyvää. :-))

  Tuolla linkissä on myös super herkut ohjeet tortillalisukkeiden tekoon. Välillä tulee tehtyä tuota ”tomaattisalsaa” ihan vaan sellaisenaan salaatiksikin.

  1. OOOOH KIITOS!!! Tuo ohje vaikuttaa fiksummalta kuin ne mitä mä oon testannut… Jea, jospa uskaltaisin ens kerralla siis tehdä ihan itse. Ja muutenkin tossa oli kivoja ohjeita, toi salsa kiinnitti huomion kans, oon tehnyt jotain samantyyppistä itsekin joskus. Kiitos :–)

 6. Voi kun saisikin riistaa! Niin hyvää oikein laitettuna. Itse en ehkä tohdi metsästyskorttia hommata joten taitaa jäädä välistä. Tuossa metsästyksessähän on tietty se että pidetään kanta sopivan kokoisena, jos hirviä ei metsästettäisi nousisi hirvikolarien määrä varmaan ainakin jonkin verran.

  1. NO äläääääääpä! Meidän porukoillakaan ei oo enää ku vissiin tosiaan yks paisti, ehkä se säästetään jouluks :’-(( riista ois niin hyvää kyllä. Ja joo, tuo on totta kyllä :-) niitä kantoja kyllä harvennetaan aika fiksusti varmaan, tänä vuonna toi isin hirviporukka ei juurikaan saanu lupia kun kanta on niin sopiva.

 7. Ihan pakko sanoa tähän, että hirvi on kyllä taivaallista ja nyhtöhirveä on pitänyt kokeilla jo pitkään! Maataloustieteen opiskelijana osaan kuitenkin sen verran kertoa, että Suomessa ei käytetä hormooneja eläinten ruokinnassa ja kasvuhormonien käyttö on kielletty EU:ssa. Antibiootteja käytetään vain sairauden hoitoon, ei ennaltaehkäisyyn, niin kuin jossain muussa maassa tehdään. Tuotantohygienia ja -tavat mahdollistavat, kuten all out all in -menetelmä siipikarjatuotannossa. Toivon, ettei levitettäisi väitteitä, jotka eivät koske lihantuotantoa Suomessa. Pistää heti silmään, kun asioita ei ole kunnolla tutkittu. Yleinen käsitys ei välttämättä ole oikea. Eläinten hyvinvointi ja kotieläintuotannon päästöt ovat tärkeitä asioita ja kehittävää keskustelua tarvitaan. Molempia asioita onneksi kokoajan edistetään parempaan päin. Työtä on, mutta onneksi meillä on kansallista ja kansainvälistä maatalouden tutkimusta, jossa näihin asioihin yritetään etsiä ratkaisuja.

  1. Heippa E! Kiitos kommentistasi :) Luin tämön kohta 7 vuotta vanhan tekstini nyt uudessa valossa kommenttisi jälkeen ja jep, tuo ”Se kasvaa vapaana eikä sitä pumpata täyteen hormoneita ja antibiotteja niin kuin kasvatettu liha.” -lause on kyllä hivenen provosoiva ja överi, sillä tiedän myös, ettei Suomessa käytetä antibiotteja ja hormoneita samalla tapaa kuin jossain muualla, esim. jenkeissä.

   Olen silti sitä mieltä, että eläinten (varsinkaan siis tuotantoeläinten) hyvinvointiin ei todellakaan kiinnitetä tarpeeksi huomiota meillä Suomessakaan ja siksi vapaana kasvanut riista on paras vaihtoehto, jos haluaa syödä lihaa. :)