FEMINISMI

lifestyle
20 kommenttia

Kävin eilen Työväenmuseo Werstaalla FEMINISMI-näyttelyn avajaisissa. Kyseessä on ensimmäinen Suomessa järjestettävä näyttely joka kokoaa yhteen feministisen liikkeen historiaa ja tätä päivää Suomessa. Näyttely on pienehkö, mutta se herättää paljon ajatuksia mm. siitä, miksi jotkut vieläkin kokevat että f-sanalla on ikävä kaiku. Ja että miksi joku ylipäätään kokee että yhdellä sanalla on niin paljon väliä, kun ajatus feminismissä on se tärkein pointti. Feminismi-näyttelyn avajaispuheissa tuli esille monia tärkeitä pointteja siitä, miksi feminismiä tarvitaan. Esimerkiksi Espanjassa ollaan juuri rajoitettu vapaata aborttioikeutta, jolla rajoitetaan jokaisen naisen oikeutta omaan vartaloon. 

Feminismi-näyttely painottuu 1960-luvun jälkeiseen aikaan, jolloin feminismi Suomessa radikalisoitui ja sovinnaisen tasa-arvotyön sijaan tavoitteeksi tuli purkaa naisia alistava sukupuolijärjestelmä. Syntyi feministinen vastarinta, joka on tehnyt alistamisen ja sorron rakenteita ja käytäntöjä näkyväksi.

Työelämän tasa-arvon ja poliittisten oikeuksien rinnalle nousivat radikalisoitumisen myötä ruumiillisuuden ja seksuaalisuuden teemat. Henkilökohtaisesta tuli poliittista, kun naiset tiedostivat yksityisinä ja häpeällisinä koetut asiat rakenteellisiksi ongelmiksi. Ahtaista normeista vapautuminen merkitsi myös äitiyden, naiseuden ja ydinperheen perinteisten mallien kyseenalaistamisen.” (Työväenmuseo Werstas)

 

Werstas on Tampereen keskustassa Finlaysonin alueella osoitteessa Väinö Linnan aukio 8. Werstas on avoinna ti-su klo 11-18. Werstaalle on aina ilmainen sisäänpääsy. 


Jos feminismi sanana pelottaa yhä, suosittelen katsomaan tämän Emma Watsonin puheen HeForShe-kampanjan lanseeraustilaisuudesta. Se on loistava. Se summaa monta oleellista asiaa.  

Lisää aiheesta täällä: Watch Emma Watson Deliver a Game-Changing Speech on Feminism for the U.N.

”I decided I was a feminist and this seemed uncomplicated to me. But my recent research has shown me that feminism has become an unpopular word. Apparently I am among the ranks of women whose expressions are seen as too strong, too aggressive, isolating, anti-men and, unattractive.

Why is the word such an uncomfortable one? I am from Britain and think it is right that as a woman I am paid the same as my male counterparts. I think it is right that I should be able to make decisions about my own body. I think it is right that women be involved on my behalf in the policies and decision-making of my country. I think it is right that socially I am afforded the same respect as men. But sadly I can say that there is no one country in the world where all women can expect to receive these rights.” 


Toinen erittäin hyvin feminismiä summava teksi löytyy Subway to Venus -blogista. Paulan fiksussa tekstissä pohditaan mm. voiko mies olla feministi, mitä feminismi oikein on ja ajaako feminismi pelkästään naisten asemaa. Suosittelen lämmöllä! Paulan blogista löytyy myös monta muuta aiheeseen liittyvää tekstiä, linkki niihin tuossa samaisessa postauksessa. Hyviä feminismiin liittyviä pohdintoja löytyy myös Roosan blogista.

Mitä ajatuksia video, tai feminismi ylipäätään herättää teissä? 

Lisää luettavaa

Uuden kodin etsiminen – missä haluamme asua?

Haaveena yhteinen koti (ja yhteinen asuntolaina)

Vastuullinen neule x 18

Rakkaus best

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Mä oon ’aina’ tai niin pitkään kun oon asian ymmärtänyt, pitänyt itseäni feministinä. Mua harmittaa että sana feministi liitetäään miesvihaan jne muihin negatiivisiin asioihin. Sitä se ei musta todellakaan ole! Feminismi ei ole ns miesten vihaamista/naisten ylivertaistamista, surullista että nämä kaksi täysin eri asiaa on sotkettu toisiinsa. Feministinä minä haluan, että jokaisella miehellä ja naisella olisi samanlaiset mahdollisuudet ja heitä pidettäisiin saman arvoisina. Tietenkin feminismi on ja tulee pitkään olemaan naisille läheisempi/tärkeämpi asia, sen koskiessa meitä ’enemmän’. Katsoin Watsonin puheen ja olin vaikuttunut, allekirjoittaisin täysin samat asiat. Se miten hän puhui ’gender equality’ ja siitä miten myös miehet kärsivät heille asetetuista stereotypioista jne, on minusta oikea lähtökohta tähän asiaan. Sukupuolten tasa-arvoisuushan koskee molempia sukupuolia, eikä mitään edistystä voida saavuttaa jos ajetaan vain toisen sukupuolen asiaa.

  Feminismi tarkoittaa mulle myös osittain sitä, että on ylpeä siitä että on nainen. Uskoo itseensä ja ei tyydy annettuihin sukupuolirooleihin/odotuksiin. En ymmärrä miten yksikään nainen ei voisi olla feministi? Ehkä sen vuoksi että siihen sanaan on liitetty niin ikävä kaiku, on hävettävää olla feministi. Musta tää on surullista.

  huh mitä ajatuksenvirtaa, en oikein tiiä sainko pointtini selvästi kerrottua. Jos yritän summata yhteen, niin feminismi herättää mussa paljon ajatuksia ja tunteita ja mä oon feministi, sanan alkuperäisessä merkityksessään. Jokainen nainen ansaitsee tasa-arvoisuuden ja samat mahdollisuudet, kuin miehet.

  1. Älä muuta sano Reetta! Minusta on äärettömän surullista että ihmiset eivät jaksa ottaa asiosta selvää tai tutkia asiaa sen kummemmin vaan vetävät johtopäätökset nopeasti välittämättä siitä, tietävätkö asiasta oikeastaan yhtään mitään. Tämä on jotenkin tosi yleinen ilmiö tosi monessa asiassa nykyisin – luetaan vaan otsikko facebookissa leviävästä jutusta muttei perehdytä asiaan saati lueta artikkelia ja näin ei tiedetä asiasta yhtään mitään. Feminismiin suhtaudutaan usein samalla tavalla – jostain syystä mieleen on jäänyt vain negatiivinen kaiku ja sitten koko asia lakaistaan maton alle sillä verukkeella.

   Ja siis nimenomaan, feminismi ajaa todellakin kaikkien vähemmistöjen ja kaikkien huono-osaisten tasa-arvoa, myös miesten. Kuten Watson puheessaan totesi, on feminismi juurikin sitä, että olit sitten nainen tai mies, sinulla pitäisi olla oikeus olla just niin herkkä tai voimakas kuin haluat, sukupuoleen katsomatta. Nyky-yhteiskunta asettaa käsittämättömiä paineita sekä naisille että miehille ja feminismi haluaa tarttua siihen.

   Feminismi tarkoittaa mulle samoja asioita mitä sullekin. Että en anna sukupuoleen kohdistuvien oletusten rajoittaa mua. Ja että mulla on oikeus mun vartaloon – kellään ei esimerkiksi ole oikeutta kajota toiseen ilman toisen suostumusta. On niin surullista lukea raiskauksista kertovia artikkeleita joissa uhria syyllisestetään provosoimisesta. Tai siitä, että Espanjassa aborttioikeutta on rajattu huimasti.

   On surullista että ihmiset eivät ota asioista selvää. Se, että jollain sanalla on huono kaiku, ei tarkoita mitään niin kauan kun tietää mistä on kyse.

 2. Huippua Ida että bloggaat tällaisestakin asiasta! <3 Go girl! Miellän itseni feministiksi, tottakai, olenhan nainen ja mielestäni mieheillä ja naisilla kuuluu olla samanlaiset oikeudet. Minulla olisi tästä asiasta niiiin paljon sanottavaa, mutta ah-niin-mielettömän-upea Emma summasi mietteeni aika hyvin. Tulen vaan niin uskomattoman surulliseksi sitten tällaisista asioista, kuten http://www.deathandtaxesmag.com/228407/4chan-threatens-emma-watson-with-nude-photo-leak-over-un-speech-on-gender-equality/ ja http://womenagainstfeminism.tumblr.com/ . Ja feminismiä ei muka tarvita…

  1. Jeee, kiitos!! Ja vitsit miten karsee olo tuli etenekin tosta sun ekasta linkistä – siis miten tämmöinen voi olla mitenkään ok kenenkään mielestä!? Uhkailla ja kiristää kun toinen ”bitchy feminist”??? Voi luoja miten surullista.

   Emma Watson kyllä summasi munkin ajatukset tosi hyvin. On mielettömän kurjaa että yhteen sanaan takerrutaan niin kovasti kun pointti taustalla on se tärkein.

 3. Feminismi mielletään erittäinkin negatiiviseksi nykyään ainakin miesten keskuudessa. Haluaisin sanoa, että saa mitä tilaa, mutta kun ei se niin yksinkertaista ole. Äärifeministit, eli feminazit ovat pilanneet alkuperäisen ajatuksen täysin. Olen yksi niistä jolta on esim. mennyt täysin ohi tuo perusajatus. Ei ole kun maksimissaan vuosi aikaa kun joku naispuolinen korjasi minua asiallisesti, että feminismi ei muka tavoittelisi naisellista ylivertaisuutta. Olin tyrmistynyt, kun googlasin ja löysin tämän perusajatuksen sieltä. Siitä voi vetää johtopäätöksiä jos minä ja monikin ystäväni on ollut väärässä käsityksessä tähän asti.

  Viimeisen noin vuoden aikana olen nähnyt kuinka miehet ovat nousseet ns. barrikadeille feminazeja vastaan. On tapahtunut oikeastaan jonkinlainen ”herääminen” ja kapina. Tämä on erittäin valitettavaa vaan niille, jotka kannattavat feminismin perusajatusta, koska monet näkevät koko sanan jo kirosanana. Se perusajatus on vallan mainio ja varmasti oleellinen. Noita feminazien kommentteja kuitenkin on vieläpä internet pullollaan ja tämä saa ainakin minun vereni kiehumaan. Sitten on esim. tämmöisiä mitä tänne nimimerkki ”reetta” kirjoitti. Nämä ovat niitä hyviä, asiallisia ja fiksuja kommentteja mihin harmittavan harvoin itse ainakin törmään. Hyvä Reetta!

  1. Juuri tämän takia otan selvää asioista ennen kuin olen jotain mieltä – ja varsinkin ennen kuin julistan mitään tai puhun asiast muille siihen sävyyn kuin tietäisin aiheesta jotain. On niin surullista millaista jälkeä syntyy kun ei tiedetä perusajatusta vaan vain oletetaan jotain. Mahtavaa että kaverisi on korjannut sinun luulosi, eikä sillä, että olettaisin sun sitä ennen levittävän feminismin ajatusta muille miesvihana ja naisten ylivaltana :-D Ärsyttää kun asioista ei oteta selvää.

   Aina on ihmisiä, jotka tulkitsevat asian toisin kuin muut tai ovat ajatuksen ääripäätä, mutta sen ei pitäisi mielestäni pilata tärkeää pointtia ja ajatusta.

   Reetan ajatukset olivat kyllä oikein fiksuja ja juuri sitä, mitä minäkin aiheesta ajattelen.

 4. Sikäli noloa kun olen mielestäni ainakin aina se joka nimenomaan ottaa AINA selvää ensin. Feminazien ääni on ollut vaan liian kova viime vuosina ja sokaisi täysin. Piti asiaa itsestäänselvyytenä jota se ei todellakaan ollut. Ei, en levittänyt kylläkään mitään feministien miesvihajuttua tms., kun oletin, että se on fakta… huoh. Noh, nyt ainakin näen selkeästi tuon eron sentään. Parempi myöhään kun ei milloinkaan! Myöskin joutunut korjaamaan ihmisiä lähiaikoina kun ovat olleet väärillä teillä myös.

  Tuo Watsonin puhe oli tosiaan aivan mahtava. En olisi osannut sanoa mitään yhtään paremmin vaikka osaisinkin. Toivon vain, että tuo miesten jo liikkeelle vahvasti lähtenyt vastakaiku (kiitos feminazien) pysähtyisi jossain kohti. Jonkun verran on joutunut lukemaan jo ihan suoranaista naisvihaa. Harmittavaa koko homma kyllä.

  1. Aina parempi myöhään kuin ei milloinkaan – ja veikkaan että oman kokemuksesi myötä saatat korjata joskus jonkun toisen väärässä uskossa olevan tietoakin ja koska olet ottanut asiasta selvää itse, on sinulla oikeaa tietoa johon on helppo uskoa vaikka olisi luullut asian olevan toisin.

   Uhhhuh. Surullista. Mä toivon että Watsonin puhe herättelisi monia niin, että termi ei enää johtaisi harhaan ja pelottaisi niin paljoa.

 5. Kiitos siitä että sulla on usein tosi hyviä ja herättäviä postauksia. En nyt jotenkin taaskaan saa ajatuksistani sen vertaa kiinni että tulisi järkevää tekstiä.
  Katsoin tuon Watsonin puheen ja luin tuosta 4chanilaisten uhkauksesta. Ensinnäkin Watson puhuu täyttä asiaa, ja on surullista että feminismin tärkein ajatus on jäänyt ihan taka-alalle ja keskitytään vain siihen sanaan. Itsekkin nyt vasta sinun postauksesi ja tuon videon katsottua jotenkin heräsin ja kunnolla tajusin koko idean. En myöskään voi käsittää tuota uhkausta, eihän Watsonin puheessa edes ollut mitään provosoivaa tai ilkeää tai minun mielestäni mitään mistä kukaan voisi tuolla tavalla ottaa herneen nenään. Siinähän nimenomaan puhuttiin yhteisestä hyvästä niin miesten kuin naistenkin osalta, tasa-arvosta ja kaikista muista asioista joiden pitäisi olla itsestäänselvyyksiä.
  Vaikka kommentistani tuli outo, niin kiitos silti edelleen näistä postauksista, toivottavasti moni muukin minun tavoin herää todellisuuteen.

  1. Kiitos että kommentoit! Ihana kuulla että tämä aihe on koskettanut ja herätellyt ja ajatus feminismin suhteen selkeytynyt.

   4chanilaisten käytös on varmasti vain ääripää-käytöstä, mutta se on hullua ja pelottavaa. Miksi kukaan suuttuisi noin paljon (ja kokisi oikeudekseen häpäistä jonkun) siksi että tämä on jotain MIELTÄ? Loukkaamatta ketään ajatuksillaan, jotka nimenomaan ajavat tasa-arvoa sukupuolten välille?

   Todella käsittämätöntä.

   Kiitos että kommentoit, tulee hyvä mieli kun tietää että joku on perehtynyt asiaan paremmin tämän takia.

 6. jee Emma ! tuon videon saaman negatiivisen ryöpyn jälkeen oli minunkin uskaltauduttava kirjoittamaan jotain blogiin. vaikka siitä taisikin tulla jotain hyvin epämääräistä suttua, mutta tulipahan sanottua !
  jee emma ja ida hyvähyvä

  1. Hyvä Eerika!! Sitä parempi mitä useampi tästä puhuu. Kun ihmiset alkavat ymmärtää että miten moni pitää itseään feministini ja kannattaa feminismin perusajatusta yhdenvertaisuudesta sukupuolten välillä, on ihmisten ehkä helpompi tutustua aiheeseen ja päästä yli ennakkoluuloistaan.

   JEEEE Eerika!

 7. tässä keskustelussa on tullut jo niin kauan aikaa sitten esille kaikki, mikä yleissivistyneeksi itseään kutsuvan ihmisen tulisi ymmärtää. jos et kutsu itseäsi nykyään feministiksi, olet joko todella pahasti ali-informoitu tai ääliö.
  ko. keskustelu on ottanut somessa isosti tilaa jo muutaman vuoden, ja sitä todistaneita alkaa lähinnä vituttaa että vieläkin samoja juttuja kierrätetään nimenomaan sosiaalisessa mediassa tai nyt viimeisen vuoden ajan suomen blogosfäärissä. aiemmin haukutut feminazit ovat suurimmaksi osaksi tällä hetkellä ainoita, jotka vievät keskustelua kaduille (ok menkkaverellä maalatut ylävartalot kirkkojen edessä saattavat olla ylilyönti). sen takia en ainakaan itse ajattele heistä pahemmin negatiivisesti.
  veikkaan et feminismikeskustelulle netissä käy pian samalailla kuin aamupalakuville ig:ssä; ketään ei kiinnosta.

 8. ja tossa puheessa ei yksinkertasesti ole yhtään mitään uutta asiaa. ainoa asia minkä takia ihmiset jakaa tätä nyt on se, että toi on hermione.
  get real

 9. halusin vaan sanoa, että ihanaa että bloggaat kevyempien aiheiden ohella myös tällaisista asioista. monet omat kantani ovat jo tulleet sanotuksi, joten tyydyn ilmoittamaan että respect ja jatka hyvää työtä! <3

 10. siis hetkinen, nyt on pakko kysyä että mitä tarkotat ? kun vielä selvästi löytyy niitä ali-informoituja (ja ääliöitä), niin eikö sillon just pidä toistaa niitä itsestäänselvyyksiä, kun ne ei ole kuitenkaan vielä kaikkia tavoittanut ? mä ainakin toivon että feminismikeskustelu jatkuu tästä ikuisuuteen, koska se tulee aina olemaan ajankohtaista ja aina tulee uusia sukupolvia jotka tuo keskusteluun jotain uutta. ja aamupalakuvatkin still rulezzz ! kyllä aina löytyy joku jota kiinnostaa. keskustelun vieminen kadulle on ihan super hyvä juttu, mutta mulle itelleni on ainakin tieto suurimmaksi osaksi tullut just netissä blogien kautta, ja oon tullut tietoiseksi esimerkiksi siitä, miten omassa käytöksessä ja puhumisen tavoissa voi tehdä muutosta. tätäkin siis tarvitaan, muun toiminnan ohella.

  eli siis, mä nään tän keskustelun edelleen tarpeellisena, ja mun mielestä näissäkin kommenteissa näkyy, että se edelleen kiinnostaa.

  ja ida, you rule too <3

 11. ois kiinnostavaa tietää, että missä nää ”feminazit” oikein viilettää, itse kun en muista, että olisin koskaan tavannut ketään, joka julistaa vihaavansa miehiä..? ja pyörin kuitenkin aika todella monella feministisellä sivustolla ja luen sukupuolentutkimuksen kursseja yliopistolla..

  mut joo, ootan kyllä et pääsen tsekkaan ton näyttelyn ja kantsii muuten kuunnella äänite helsingissä järjestetystä ekasta f-klubista, jossa oli fiksuja feministejä keskustelemassa rasismista: https://soundcloud.com/f-klubi/f-klubi-1-feminismi-vs-rasismi

 12. tai siis okei, radikaalifeministejä tietty on, mutta ne edustaakin sitten ääripäätä ja aika surullista jos vain ja ainoastaan niiden äänet kuullaan.

 13. ne ihmiset, jotka ei vaivaudu ottamaan asioista selvää, kuulee vaan sen äänen, joka lyttää allensa hiljaisemman. tottakai huuto kuullaan.
  tässäkin asiassa ihmisten pitäisi laittaa suodatin päälle ja miettiä mitä kaikkea ottaa niin tosissaan ja mitä ei.
  tarkoitan siis sitä, jos vain äärifeministien äänet kuullaan, ja ne todellista tasa-arvoa ajavat feministit jäävät hiljaiseksi taustameluksi.

  tosi hyvä kirjoitus Ida!