Vähemmän on enemmän — R/H MAGIC KNIT SWEATER

muoti, vastuullinen muoti
38 kommenttia

Viime reissullani Helsinkiin ostin itselleni R/H:n neuleen, josta oli haaveillut kesästä saakka. Vaikka neule oli kertaostoksena hintava, tiedän saaneeni rahoilleni vastinetta. Superlämmintä villaa oleva neule istuu ihan täydellisesti eikä kutita lainkaan iholla. Tämä lyhyempi malli Magic Knit Sweaterista on just oikean mittainen mulle farkkujen kanssa, mutta olen testannut, että se näyttää kivalta myös hameiden kanssa. Neule on suunniteltu Suomessa ja valmistettu Virossa, mikä tuntuu olevan nykyisin melkoisen harvinaista, että suomalaisten brändien tuotteet valmistettaisiin niinkin lähellä kuin Virossa. Vitsit miten tykkään tästä!

Pohdiskelin mun kulutustottumuksia kun mietin, onko mulla varaa ostaa uutta neuletta, joka on sen hintainen, että ostosta todellakin täytyy pohtia. Olen kehittynyt vaatteiden suhteen tosi nirsoksi ja tarkaksi; syynään aina materiaalilaput ja ostan vain sellaisia materiaaleja, joiden tiedän kestävän käyttöä. Ei ole mitään hullumpaa, kuin käyttää jotain vaatetta kerran tai kaksi ja todeta se sitten käyttökelvottomaksi surkean materiaalin vuoksi. Huomaan, etten ole tehnyt viime vuosina enää kovin useita virheostoksia, vaikka ne toki ovatkin inhimillisiä – kaupassa ei voi tietää, mistä vaatteesta muodostuu suosikkivaate ja mikä ei vaan jostain syystä arjessa toimikaan. Onneksi monia tuollaisiakin seikkoja voi miettiä jo ostohetkellä; mihin kaikkeen voin yhdistää tämän vaatteen, tuntuuko se superhyvältä ja helpolta päällä, onko väri tai kuosi ajaton, imarteleeko malli ja pituus. Ystäväni on kehittänyt hyvän säännön: jos vaate tekee mieli jättää päälle samantien, on se harkinnan arvoinen. Jos taas ei tule välitöntä fiilistä siitä, että haluaisi pukea vaatteen heti päälleen, kantsii se suorilta hylätä (ellei nyt ole kyse tyyliin sukista…. mutta hmm, niitä ei ehkä kauhean usein tarvitse sovitella). Mitä mieltä te olette tuosta?

Koetan miettiä tuotteen alkuperää ja sen valmistusolosuhteita ostopäätöstä tehdessä, mutta olen kokenut sen todella vaikeaksi vaatteiden kohdalla. Ruuan ja kosmetiikan suhteen tämä on huomattavasti helpompaa, valinnanvaraa ja tyylikkäitä vaihtoehtoja on kosmetiikassa todella paljon, kun taas vaatteiden suhteen joutuisi tekemään usein sellaisia kompromisseja, että tietäisi, ettei sitä eettisissä olosuhteissa valmistettua vaatetta tulisi käytettyä, jos tyyli ei iske ja kolahda. En esimerkiksi todellakaan käyttäisi luonnonkosmetiikkaa, ellei se toimisi. Enkä söisi luomua, jos se olisi tosi pahaa ja mautonta; onneksi näin ei ole. Luonnollisen kosmetiikan ja luomun tai reilun kaupan (tai lähellä viljellyn tms) ruuan suhteen ei nykyisin tarvitse tinkiä juuri mistään. Vaatteiden kohdalla sen sijaan tuntuu, että hinnat ovat aina kolminumeroisia tai sitten joutuu tinkimään omasta tyylistään ja/tai vaatteiden istuvuudesta. Korkeat hinnat on helppo käsittää, mutta tällöin ostopäätöksestä täytyy olla todella varma. Mikään ei kismitä enempää, kuin vähälle käytölle jäänyt kallis ostos. Onneksi tyylikkäiden, eettisten ja ekologisten vaatteiden tarjonta kasvaa sitä myötä kun kuluttajissa herää kiinnostus ja onneksi monet merkit ja brändit alkavat olla avoimempia ja läpinäkyvämpiä tuotteidensa alkuperän ja valmistusolojen suhteen.

Mun vaatefilosofiani onkin tämän vuoksi less is more. Kun ostan jotain, haluan tietää että sille on paljon käyttöä, enkä kyllästy siihen vuodessa. Usein mietinkin, että osaanko kuvitella käyttäväni vaatetta vielä vuodenkin päästä. Lisäksi suosin kirpputoreja, niin facebook-kirppiksiä kuin ihan konkreettisiakin kirpputoreja. Kaipaan Tampereelle enemmän laadukasta kirppismeininkiä, mutta silloin tällöin täältäkin tekee hyviä kierrätettyjä löytöjä. Kierrätän tai lahjoitan hyväntekeväisyyteen kaikki itselle tarpeettomat vaatteet (ja muutkin tavarat), mutta en huijaa itselleni lupaa shoppailla kirpparilla vain siksi, että kirppisvaatteet ovat ekologisempi valinta. Enkä ikinä osta mitään sillä ajatuksella, että sen voi sitten myydä tai laittaa kirppikselle, jos se ei olekaan hyvä. Kun pidän nuo ajatukset mielessäni, en osta mitään ”ihan kivaa” niin kuin joskus nuorempana.

Vaatteiden huolto on myös tärkeässä roolissa, kun haluaa kuluttaa vähän ja saada lempparivaatteet kestämään. Vaatteet kannattaa aina pestä pesuohjeiden mukaisesti. Pesuväliä kannattaa venyttää tuulettamalla ja pakastamalla vaatteita ja herkimmät materiaalit kannattaa viedä ammattilaisen pestäväksi. On paljon fiksumpaa maksaa rikkinäisen vaatteen tai kenkien korjaamisesta, kuin ostaa uudet tilalle, jos pelastusoperaatio on suinkin mahdollinen. Jotta jaksaisi kiikuttaa kengät suutariin, täytyy vaatteesta oikeasti tykätä – siksi ei kannata ostaa mitään ihan kivaa.

Kiteytyksenä pohdinnoilleni; kyllä, just tällaisiin vaatteisiin on hyvä sijoittaa. Suomalaiseen suunnitteluun ja naapurimaan osaamiseen sekä ajattomaan ja kestävään tyyliin. Tämmöisistä ostoksista tulee myös oikeasti hyvä mieli, sillä tietää, että rahat menevät tekijöille eivätkä katoa välikäsille.

knit sweater – R/H · coat – Lindex · jeans – Bik Bok · trainers – Reebok · leather bag – Asos · pearl earrings – My mom 

kuvat: maj / magicpoks

En malta odottaa, että pääsen jossain vaiheessa testaamaan tämän mekon – se on ihan täydellisen näköinen! R/H on ollut vuosia mun lempparimerkki suomalaisista vaatemerkeistä. Jokaisessa mallistossa on aina joku vaate, josta haaveilen.

Lisää luettavaa

kööpenhamina second hand

Ihanat second hand -putiikit Kööpenhaminassa

Vastuullinen uimapuku

7 x vastuullisempi uikkaribrändi

Mapu kukkapinnit

Oikeista kukista tehdyt kukkapinnit muistona morsiuskimpusta

Kesäkuulumisia

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Oihh mikä kaunistus! Huippulöytö.

  Jaan kyllä niin täsmälleen sun ajatukset tästä aiheesta. Mä en edes halua käydä ketjuliikkeissä ellen oo sukkahousuostoksilla – ois kamalaa jos löytäisin jotain tosi ihanaa ja tietäisin heti että se ei kuitenkaan kestäis kolmea pesua kauempaa :D

  On myös kiva huomata, että kun heräsin 16-vuotiaana materiaalilappujen ja valmistusmaan tsekkaukseen ennen ostoa, mun vaatekaapissa ja kenkävalikoimassa on vieläkin monia tuolloin ostettuja juttuja.

  Mäkin oon usein fiilaillut R/H:n mallistoja netissä, mut jostain syystä en oo ikinä päässyt paikan päälle hypistelemään – vaikka asuin koko kesän R/H:n liikkeen naapurissa?? Vähän tsemppiä nyt…

  1. Voieiii, ihana kommentti, kiiiitos!! Onpa muuten kiva kuulla susta, muistan sut mutten muistanut sun blogin osoitetta vaikka se nyt näyttääkin tutulta. Jee! x

   Joo, oon kyllä aika samaa mieltä :-D välillä tulee ostettua jotain, jos tekee jonkun löydön, mutta en todellakaan halua ostaa mitään mikä ei kestä käyttöä. Sukkiksia ja alusvaatteita sitä eniten tulee ketjuliikkeistä ostettua.

   Jooo, älä muuta sano! Kun alkaa nirsoksi, niin teke hyviä löytöjä sit kun niitä tekee. Ei kuukausittain eikä välttis kauhean montaa kertaa puolessa vuodessakaan, mutta sit niitä osaa arvostaa. Ai että. Ja jotkut ketjuliikkeidenkin vaatteet kestää kyllä hyvin, pitää vaan osata valita ne parhaat, mutta silti niissä on riski. Mieluummin panostaa johonkin tämmöiseen <3 ja kuule, nyt R/H:lle!

   1. Tärkeä aihe, kiitos :)

    Hmmm, mua on itse asiassa alkanut viime aikoina risoa, kun ketjuliikkeistä ostetut peruspuuvillaiset alushousutkaan ei enää kestä kovin kauaa. Niissäkin on laatu mennyt alaspäin, kuten pääosassa ketjujen muita vaatteita. (Siivoilin juuri kaappeja ja laitoin kiertoon jotain 15 vuotta sitten hennesiltä ostettuja, vielä siistin näköisiä vaatteita, joita oli siis käytetty…)

    Jos jollakulla on vinkki simppeleistä kestävistä puuvillaisista tai muista ei-muovisista alushousista, niin kuulisin mielelläni :)

 2. Mäkin kävin hipelöimässä tota neuletta yks päivä, se on supertyylikäs! Mä sallin kyllä itelleni turhan shoppailun kirppiksillä ja myyn surutta eteenpäin vaatteen, jos sitä ei tulekkaan käytettyä. Koska harvemmin ostan mitään vaatteita uutena, sallin itelleni ”heräteostokset” kirppiksellä. Muuten ei tulis oikeestaan tehtyä mitään kokeiluja ja kehitystä oman tyylin suhteen :)

  1. Se on! <3 __ <3 rakkautta ensi vilkaisulla ja hipelöinnin jälkeen se oli menoa sitten.

   Toikin on musta kyllä fine, etenkin jos oikeasti osaa sitten hillitä ostoksiaan muuten :-) kokeileminen on tietysti erittäin ok, oot oikeassa että ei se tyyli muuten koskaan kehity!

 3. tykkään n__n <3 kiitos vaatefilosofioista. itellä tulee aina ostettua kalliimpia, siis parempimatskuisia juttuja, jolloin ei jää rahaa ylimääräisiin ja turhiin ostoksiin… =–D

  1. JEEE, niin mäkin!! <3 Vaatefilosofointi ääneen kannattaa aina aika ajoin. Ja joo, hahaaa, sama homma täällä! :-D

  1. Hihii, no kyllähän tämä oli! :–D mun pitikin laittaa sulle viestiä että HITTO SE OLI TÄYDELLINEN EN VOINUT JÄTTÄÄ SITÄ. No mutta tämän ansiosta jää kauppaan moni muu vähemmän kiva. :-) Onneksi osaan rajoittaa ostoksiani kyllä kovin tehokkaasti, jos oon ostanut jotain hintavampaa.

 4. Ihan huikeat kuvat, etenkin tuo kolmas: huh! :) Ja muutenkin tietysti niin hyvä ja tärkeä postaus. Missäs se juuri oli, että suomalaisista kotitalouksista menee 50 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä roskiin per vuosi. Vaikka Linkolan (ääri)mielipiteistä voi olla montaa mieltä, hänen kommenttinsa viikonlopun Hesarissa ”Jo suuren markettihallin ovelta näkee, ettei ihmisellä ole tulevaisuutta” oli valitettavan kuvaava. Samaan aikaan HS:n sivuilla komeili Cittarin mainos, joka muistutti, että ”valinnanvara on asiakkaan etu ja oikeus”. Surullista.

  1. Voi ei sisa, kiitos! <3

   Ja oon kyllä samaa mieltä, tämä on tärkeä asia ja musta on kiva tuoda ajatuksiani esille omien pohdintojen kautta, ei todellakaan saarnaamalla, koska se ei vie pitkälle. On ihan mahtavaa että sinä ja moni muu innostui kommentoimaan aihetta. :-) Oon hymyillyt Linkolan mielipiteille; ne ovat tosi ääripäätä, mutta niissä on vinha perä. Se on aivan tosi.

 5. Ihanaihanaihana!! R/H on munkin lemppari! Mulla on niiden Mickey-mekko pitsisenä ja haaveilen uudesta sellaisesta collage-kankaisena sekä Mickey-collagesta paidasta mut toikin on niin upea etten kestä!

  1. Voi ihana, KIIIIITOS!! <3 R/H on ihan paras, ajattomia ja hullun hyvännäköisiä vaatteita. Suomen Acneksi tituleeraaminen ei ole liioittelua.

   Mullakin on Mickey-mekko pitsisenä, tosin oisko joku Beach-versio, sellaista pitsiverkkokangasta se yläosa ja sit talveksi musta villaturbaani! JEE.

 6. Niin ja se jäi tosta viestistä, että näytät upealta näissä kuvissa! Toi sopii sulle tosi hyvin! Mitä mallia noi sun farkut on?

  1. Voi kiitos vielä! :’-) Noi farkut on Never Denim -mallistoa ja malliltaan Super High. Korkeimmat mitä löytyy!

 7. Tuo sääntö ”jos vaate tekee mieli jättää päälle samantien, on se harkinnan arvoinen” kuulostaa hyvältä, ehkä alan noudattaa sitä itsekin. Kiitos, että pidät tunnetumpana bloggaajana ääntä kulutustottumuksista – ehkä saat kirjoituksillasi heräteltyä muitakin miettimään tarkemmin mitä ostavat. :)

  Toivotaan pitkää ikää ja paljon käyttökertoja uudelle neuleellesi. :)

  1. Joo, suosittelen! :–) Se on musta hyvä sääntö kyllä. Ja kiitos! Musta tämä on tärkeä aihe, aina välillä pitää tästäkin kirjoitella vaikka se takaraivossa olisikin koko ajan.

   Jee, mä toivon aivan samaa! :-*

 8. Tuo ystäväsi sääntö, että haluaa jättää vaatteen päälle samantien, kuulostaa hyvältä, ehkä alan noudattaa sitä itsekin. Kiitos, että pidät tunnetumpana bloggaajana ääntä kulutustottumuksista – ehkä saat kirjoituksillasi heräteltyä muitakin miettimään tarkemmin mitä ostavat. :)

  Toivotaan pitkää ikää ja paljon käyttökertoja uudelle neuleellesi. :)

  1. Jouduin muotoilemaan tuon ensimmäisen lauseen hassusti, mutta jostain syystä en saanut menemään sellaista kommenttia läpi, jossa oli suora lainaus tekstistäsi?

    1. Hei jännää, että kommentti ei meinannut ekana tulla läpi! Oisko se voinut johtua tuosta että lause oli niin sama…? Siis hyvä tietää jos kommentointi ylipäätään oikuttelee, nuo ovat sellaisia asioita joita bloggaaja ei tiedä jos joku ei sano :-D

 9. Hyviä pointteja. Ja kivan neuleen olet löytänyt :)

  Mua myös aina mietityttää vaatteen alkuperä ja eettisyys. Valitettavasti välillä ”joutuu” jo mainitsemistasikin syistä ostamaan massaliikkeistä vaatteita, mutta katson silloin aina missä maassa tuote on valmistettu. Esim. Balngladeshissa, intiassa ja thaimaassa työolot ovat luultavimmin heikommat, kuin kiinassa. Zarasta löysin sattumalta ihanan paidan, joka oli valmistettu turkissa, oli kyllä positiivinen yllätys.

  1. Jee, kiitos! :-) Ai että tuo on lämmin.

   Noihin valmistusmaihin liittyy niin paljon ongelmia, että hirvittää. On tosi vaikeaa kuluttajana rankata, että mikä on paras ja mikä huonoin vaihtoehto. :–(

 10. Samoja ajatuksia täälläkin ! Tuli taas konkretisoitua ajatukset, kun ostin ihanan hameen, mutta se hieraantui aivan kauheaksi jo muutamalla käyttökerralla. Tulee taas kurkittua materiaalilaput entistä tarkemmin !
  Tosi kivaa on myös se, kun tunnen pukuompelijan, jonka kanssa menee ajatukset niin hyvin yhteen, että huhhuh ! Heitän vaan idean ilmoille ja näytän vähän kankaita niin sävelet onkin jo selvät :- D Ja olen nyt myös yrittänyt herätellä taas omaa ompeluinnostustakin, hih.

  Mutta, menipä lörpöttelyksi. Tosi kiva tuo neule ! Ja voi, oot niin pikkuinen ja söpö. Heh.

  1. Huh, tiedän tunteen! Toi on aivan kamalaa. Mua ärsyttää myös neljä vuotta vanha talvitakki joka alkaa olla niin nyppyinen ettei sitä tee mieli käyttää… neljä vuotta on tietty pitkä aika, mutta ehkäpä katson villakangastakkienkin matskut jatkossa tarkemmin. Sekoitettahan tuo nyppyyntynyt tietty on.

   Osaisinpa itekin ommella paremmin! Tää on mun listalla, haluan opetella :-) ja voi sua söpöliiniä, kiitos<3 toivottavasti törmätään pian!

 11. Oon niin samaa mieltä sun kanssa, että less is more. Oma vaatekaappini on pieni ja vaatteiden määrä joskus ehkä vähän liian vähäinen, mutta jokainen omistamani vaate on käyttöä kestänyt ja myös käytetty. Olen tarkka materiaalien kanssa, mutta aika paljon joutuu tyytymään ketjuliikkeiden ”vähän paremman laatuisiin” vaatteisiin, koska näin osa-aikaisesti töitä tekevänä opiskelijana sitä rahaa ei ihan tuhottomasti ole. Siitä huolimatta ostan mieluummin vuodessa pari kallista vaatetta tarpeeseen, kuin ostelisin jotain halppisjuttuja, jotka eivät kestäisi. Vaikka se olisi ehkä siinä hetkessä edullinen, niin eihän se pidemmässä mittakaavassa tule yhtään edulliseksi. Akryylia tms. kakkamateriaalia en ole ostanut vuosiin. Ja hyvä niin.

  En enää juurikaan pidä shoppailusta ja ostan tarpeeseen. Heräteostoksia tulee tehtyä harvoin. Ongelmani on enemmän se, etten aina raaski ostaa, vaikka oikeasti olisi jo tarvettakin. Ajattelu on kuitenkin sen verran muuttunut, että jos ei ihan oikeasti ole pakottavaa tarvetta saada joku uusi vaate (talvitakki kulahtanut ja rikki -> ostan uuden tilalle), niin en osta. Niin kauan kun vaatteet ovat siistejä ja käyttökelvollisia, niin niitä käytän. Ja tässä onkin hyvä, jos osaa sijoittaa ajattomiin omaan tyyliin istuviin vaatteisiin, sillä ne eivät vanhene puolessa vuodessa naurettavan näköisiksi (ainakaan toivon mukaan).

  Koska vaikka ostaisi vaatteita tarpeesta käyttöön, ja jättäisi ne ihmeellisimmät himpulat kauppaan, niin tyyli voi olla siisti ja kiinnostava!

  1. No niinpä, less is more kun tajuaa miten paljon parempia laadukkaista matskuista tehdyt vaatteet on. Ne, ja hyvät valmistusolot tietty maksaa enemmän, mutta niinhän sen kuuluiskin olla. Vähemmän, mutta laadukkaampaa.

   Hahaa, moni varmasti samaistuu myös sun ongelmaan tuosta ettei raaskisi ostaa uutta. Mulle on vaikeinta löytää se miellyttävin ratkaisu kun etsin jotain tarpeeseen… ensinnäkin kokoja on välillä tosi vaikea löytää esim. talvitakeista ja kengistä, joten aina ei voi miettiä alkuperää ykkösenä.

   Oon samaa mieltä tuosta, että tyyli voi olla kiinnostava ja siisti ilman trendihuituloitakin. Itseasiassa huomaan nykyisin arvostavani ajatonta suunnittelua huomattavasti trendejä enemmän. Joskus viisi-kuusi vuotta sitten tuntui vielä tosi tärkeältä tietää kaikki trendit ja reagoida niistä kooleimpiin etunenässä. Nykyisin ei vois vähempää kiinnostaa, haha.

 12. Näytät tosi suloiselta näissä kuvissa ja tuo neule on nätti! Yksinkertainen, mutta hauska.
  Allekirjoitan vaatefilosofiasi täysin. Harkitsen nykyään todella pitkään ennen kuin ostan vaatteita. Mietin tarkkaan, mitä vaatekaapistani puuttuu ja sitten etsin ja vertailen eri vaihtoehtoja. Harvemmin tulee enää kierreltyä kaupoissa ja silloinkin jätän usein ostospäätöksen hautumaan ja palaan takaisin myöhemmin, kun olen varma, haluanko ostaa vaatteen. Tarkistan aina ensimmäisenä materiaalilapun ja muutenkin tutkin vaatteen tarkkaan. Parhaat ostokset on pysyneet päällä jo vuosia! Mieluummin satsaan laatuun ja ostain vähemmän. Itse asiassa kävin juuri läpi vaatekaappiani ja tyhjensin monta käyttämättä jäänyttä vaatetta. Pyrin siihen, ettei enää tulisi tehtyä turhia ostoksia. Ja tuosta neuleesta tuli mieleen, että eräs lempivaatekappaleistani on R/H:n hame, joka päätyy päälle lähes aina, kun tekee mieli laittaa jotain muuta kuin farkut jalkaan :).

  1. Kiitos amppu! <3 Tuo neule miellyttää varmasti vuosia, kun on tuollainen yksinkertainen, musta ja muhkea.

   Ihanaa, että niin moni jakaa saman vaatefilosofian! Mun tulee välillä kierreltyä kaupoissa, mutta en silti juurikaan tee heräteostoksia. Olen oppinut inspiroitumaan matskuista ja fiilistelemään värejä ja leikkauksia ostamatta silti mitään.

   Ooh, onko se se hame, jossa on se kietaisunauha vai joku muu? R/H on ihan paras.

   1. Juu, juurikin se hame, jossa on kietaisunauha. Hameelle on tullut lukuisia käyttökertoja. Simppeli vaatekappale, mutta kietaisunauha tekee siihenkin pienen ”jujun” :).

 13. Kaunis neule!:)

  Oma filosofia on samaa tyyliä. Olen kuitenkin kokenut ongelmaksi sen, ettei etukäteen voi tietää mikä oikeasti on laadukas. Korkea hinta tai edes kotimaisuus ei sitä välttämättä takaa :/ Mutta mennään parhaalla arvauksella. Olen myös ajatellut, että jos joku oikeasti arvokkaampi tuote menee nopeasti ns. pilalle, niin aion tulevaisuudessa tehdä reklamaation. Jotenkin tuntuu, että 19 euron hameesta ei esim voi hirveästi reklamoida jos se menee ekassa pesussa pilalle, mutta 190 euron hameesta niin voisi tehdä. Toivottavasti ostokset onnistuisi ja siihen ei olisi aihetta :)

  1. Se on kyllä ihan totta, olen harmitellut samaa. Ostin tänä vuonna kalliin neuleen joka alkoi nyppyyntyä lähes välittömästi. :( Ja olet ihan totta, kalliimmista ostoksista todellakin kannattaa reklamoida jos ne menevät käytössä nopeasti huonoiksi!