Offline-aika-kuulumisia

hyvinvointi
10 kommenttia

* Yhteistyössä Asennemedia & If

No, miten offline-aika-unikokeilu on mennyt? Tiedän, että osa teistä lähti mukaan haasteeseen, oletteko yhä mukana?

Mun ensimmäinen viikko meni täydellisesti; oli aika työntäyteinen viikko enkä ollut sopinut illoiksi myöhäisiä menoja, joten napsautin puhelimen tunnollisesti ”älä häiritse” -tilaan klo 22 enkä vilkaissutkaan näyttöä ennen kuin aamulla puhelimen herättäessä. Viikko sujui huomattavasti kevyemmin kuin olin etukäteen ajatellut. Viime viikonloppuna olin yhden yön vanhemmillani, jolloin äiti huomautti kellon olevan kymmenen kun en sitä itse hoksannut; ja niin puhelin siirtyi yöpöydälle loppuillaksi ja yöksi. Lauantaina olin viettämässä iltaa ystävieni kanssa Tampereella ja mietin etukäteen, että nytkö tämä lakko sitten menee pilalle, mutta eheei! Onnistuin pitämään puhelimen laukussa koko illan ja aloitinpa lakonkin huomaamattani ennen kymmentä. Kun ilta on hauska, ei puhelinta tarvitsekaan mihinkään, ainakaan vanhassa kotikaupungissa jossa ei tarvitse katsoa karttoja tai aikatauluja puhelimesta.

Tämäkin viikko alkoi mainiosti; puhelin kiinni klo 22 ja pian sen jälkeen sänkyyn lukemaan kirjaa ja nukkumaan. Tiistaina kuitenkin alkoi pieni alamäki; olin niin myöhään kotona, että oli pakko tehdä töitä vielä offline-ajankin jälkeen – puhelin meni kiinni kymmeneltä, mutta taisin muistaa laittaa herätykset päälle vasta yhdentoista aikaan kun sain työt valmiiksi ja koneen kiinni. Ärsytti. Keskiviikkona olin keikalla, mutta puhelin pysyi illan laukussa kahta keikkakuvaa lukuunottamatta. Torstai meni ongelmitta, mutta perjantai-iltana tekstailin myöhään kaverin kanssa – tosin en pidä viikonlopun offline-ajasta luistamista henkilökohtaisesti yhtä pahana, kuin arkena. Viikonloppuna sitä menee muutenkin nukkumaan myöhemmin kuin arkena, joten siniselle valolle altistuminen aavistuksen myöhempään ei ole yhtä paha. Eilen offline-aikaan siirtyminen oli tosi iisiä, koska tiesin, että tänään olisi tavallista aikaisempi herätys.

Olen ollut innoissani tästä haasteesta; luulin, että tästä tulisi tosi vaikeaa ja epämukavaa, mutta eka viikko sujui niin hyvin, että olen suorastaan ylpeä itsestäni! :-D Puhelimesta luopuminen ei tuntunutkaan pahalta, suurin haaste on päivien aikatauluttaminen niin, että ehdin tehdä kaikki työt ennen klo 22. Se ei tavallisena päivänä ole mikään ongelma, mutta joskus hommat kasaantuu edelliselle illalle tai illoiksi sovitut ohjelmat muuttavat kuviot. Lisäksi tällainen sosiaalinen paine tekee haasteen toteutumisesta helppoa, olisi liian helppoa jäädä kiinni fuskaamisesta.

Alussa tapahtui hassu juttu: kun haastetta oli kulunut pari päivää ja olin nukkunut parina yönä makeat yöunet, näytin tavallista väsyneemmältä! En tajua, ei mitään logiikkaa. Onnekseni Jenni snäppäsi samoista fiiliksistä. Nyt kahden viikon Offline-aika-unikokeilun jäljiltä mulla on hyvä ja levännyt fiilis ja toivon, että jatkan tätä haastetta myös virallisen haasteen jälkeen, ainakin arkena. En nimittäin ole tainnut menettää yhtään mitään siinä, etten ole selaillut puhelintani yömyöhään ja oman jaksamisen kannalta olisi takuulla fiksua lopettaa työt viimeistään klo 22… Alun väsymys on vaihtunut energiaan ja omasta olosta huomaa, että olen nukkunut tavallista enemmän viime viikot. Kuten kerroinkin, olen suhteellisen hyvä saamaan unen päästä kiinni ja nukun yöni yleensä ihan levollisesti, mutta unen määrä tuppaa välillä jäämään turhan vähäiseksi. Siihen tämä unikokeilu on auttanut heti. Katsotaan, josko haasteen päätyttyä tuntuisi myös siltä, että aamuisin sängystä nouseminen olisi helpompaa – siihen tämä ei ole vielä auttanut!

Lisää luettavaa

30926265637_b5cd675e1b_o.jpg

Yasuragi – japanilainen kylpylä Tukholmassa

Pehmeämpi ja joustavampi futon

Metsäkylvyssä

Kokemuksia futonista – liian kova patja?

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Mulla on vähän lipsunut tällä kuluvalla viikolla. Ihan huomaamatta on tullut jatkettua chättäilyä kaverin kanssa yli kymmeneen tai just laitettua herätys soimaan vasta lähempänä yhtätoista. Messissä edelleen, vaikka unettomuuden takia en nyt hirveitä muutoksia olekaan huomannut :D Mutta ainakin olen päässyt pois kierteestä, jossa ”katon vielä uutiset/snäpit/facen” ja yhtäkkiä on kulunut tunti. Eli ehdoton peukku tälle kokeilulle!

  1. Joo, äläpä!! Olen niiiin samoilla linjoilla – just tuo on multakin jäänyt, onneksi. :-)

 2. Kauan tää haaste kestikään?

  Aika mahtavaa, että näin lyhyellä kokeiluajalla olet voinut huomata positiivisia vaikutuksia unenlaadussa! Ei siis oo ihan huuhaata, miten kännykän käyttö vaikuttaa meidän hyvinvointiin ja musta on tosi tärkeää, että se nostetaan esiin. :) Tätä postausta lukiessani aloin taas miettimään omaa kännykän käyttöäni ja voisin vähentää päiväkäyttöäkin. Otan kännykän aivan liian helposti esiin ja sitten koukutun tekemään sillä kaikkea turhaa. Ärsyttävää, mutta hyvä kun olen edes jollakin tasolla asiasta tietoinen, vaikken sille nyt heti ole mitään vielä tekemässä. :’D

  1. Vielä ensi viikon mun osalta! :-)

   Joo, äläpä. Tai oikeastaan siinä omassa jaksamisessa, siinä, että tarvitsee sitä unta selkeästi enemmän kuin mitä usein nukkuu ja huomaa, että sitä unta todellakin tarvitsee.

   Hahah, tekosyitä on niiiiiin helppo kyllä keksiä :D !! Ota itselles joku kerta vaikka viikon haaste ja oo sen ajan tosi tiukka ja ehdoton ja katso huomaatko mitään muutoksia :-) Mä huomaan nyt kahden viikon päästä hyvin fiilikset.

 3. Paatunut yökukkuja ilmoittautuu! Luin alkuperäisen postauksesi, ja täytyy sanoa, että alkoi kyllä todella paljon kiinnostaa. Mää en jaksa olla väsynyt enää ja oon ihan satavarma, että just kaikki mahdolliset ruudut on syypäitä siihen. Oon ollut kyl ennen älypuhelimiakin tosi väsynyt aina, mutta kärsin silloin taasen anemiasta, joten joo :D Olis kyl kiva kokeilla tätä. Jos saan aloitettua jo ensi viikolla niin alan kans päivittämään blogissa tästä! :)

  1. Hei ihan mahtavaa, aloita kokeilu ihmeessä! :-) veikkaan että kolmessa viikossakin huomaa jo muutoksia ja saa arkeen tasapainoa.

 4. Itsellä meni myös viikonloppuna (tai perjantai ja sunnuntai) tämä mönkään, kun perjantaina olin yksin kotimatkalla vasta puoli 12 maissa illalla / yöllä ja oman mielenrauhani vuoksi viestittelin miehen kanssa statustani, vaikka tiesin sen olevan turhaa. Ainakin hän tiesi liikkeistäni, jos jotain olisikin tapahtunut. Eilen taas mies meni illaksi töihin ja pistin hänelle valoja sammuttaessani (taas puolenyön aikaan) hyvää yötä viestin. Mutta kuten itsekin sanoit, viikonloppuna tämä ei tunnu niin pahalta kuin arkena, kun tietää aamulla voivansa nukkua pidempään. Vuorotyöläisenä minulla on ollut neljän päivän vapaat, joten siksi eilinen menee vielä itselläni viikonloppuun. Tänään puhelin kyllä menee ajoissa pimeäksi, toivon mukaan myös omat silmät hyvissä ajoin, enkä uppoudu Tieteen maailmaan liian pitkäksi aikaa :)

  1. Oooh, i feel uu! :-D musta tuo viikonloppuna lipsuminen ei todella oo niin paha, kun unirytmi useimmilla siirtyy vähän myöhäisemmäksi muutenkin.

   Hahaa, tsemppiä haasteeseen!! Mulla meni kans eilen kahteentoista puhelimen kanssa, mutta puolustuksena, olin työreissulla ja pääsin hotellille vasta silloin – tarvitsin todella karttaa haah.