Vaatteiden vuokraaminen / RENT-IN-SHOP -testaus

muoti, vastuullinen muoti
14 kommenttia

Ootteko koskaan haaveilleet, että voisitte jossain tilanteessa ostamisen sijaan vuokrata jonkin esineen/vaatteet/tarvikkeen? Mulle tulee mieleen useampikin erilainen tilanne: juhliin olisi kiva vuokrata vaate, etenkin, jos tilaisuus on niin spesiaali, ettei vaatetta tee mieli pukea monta kertaa uudelleen. Vuokraisin myös mielläni isoa matkalaukkua pidempiä reissuja varten, sillä en omista kuin matkustamokokoisen matkalaukun. Olisi superkätevää, jos naapurustosta löytyisi joku, jolta lainata porakonetta (ja käyttöapua hehe) ja kuinka huikeaa olisi, jos taloyhtiössä kiertäisi sen kuun aikakausilehdet vuorotellen jokaiselle halukkaalle lukijalle? Vuokraisin mieluusti laskettelupukuakin kerran vuodessa, enkä säilöisi sellaista vanhempieni luona ympäri vuotta niin pienen käytön takia. 

Veikkaan että omistuskulttuurista lainaus- ja vuokrakulttuuriin on vielä jonkin verran matkaan, mutta toisaalta KonMari-metodista villiintyminen ja muutenkin tavarasta luopuminen kertoo siitä, ettemme halua enää omistaa samalla tavalla kuin ennen. Moni meistä laittaa paljon mieluummin rahansa kulttuuriin, hyvään ruokaan ja matkusteluun, kuin esineisiin ja konkreettisiin tavaroihin. 

Oletteko kuulleet Rent-in-shopista? Rent-in-shop on Anniina Nurmen luotsaama palvelu, joka mahdollistaa vaatteiden lainaamisen ilman sitoutumista. Tulevaisuudessa palvelu tulee toimimaan helposti puhelinsovelluksena; kurkkaat vain sovelluksesta, mitkä liikkeet tarjoavat mitäkin tuotetta vuokralle, varaat tuotteen vuokralle, maksat vuokra-ajasta ja saat tuotteen kotiin laina-ajan alettua. Ja tadaa, näin onnistuu vaatekaapin monipuolistaminen ilman uuden hankkimista. 

Tällainen palvelu tulisi tarpeeseen erityisesti juhlien lähestyessä; en halua enää ikinä ostaa yhtäkään viime hetken paniikkimekkoa, jossa en viihdy edes juhlapäivän ajan. Toisaalta tälle olisi tarvetta myös tärkeinä edustuspäivinä, kun omat vaatteet tuntuu tosi nähdyiltä; esim. pressipäivinä töissä ja muissa tärkeissä tilaisuuksissa. Jotain reissua varten voisin myös mieluusti vuokrata sadetakin tai untuvatakin määränpäästä riippuen. 

Sen lisäksi, että vaatteiden vuorkauspalvelu monipuolistaa vaatekaapin sisältöä ilman ostamista ja uuden hankkimista, voi jonkin vaatteen ostamista pohtiessa testata vaatteen toimivuuden ja laadun vuokraamalla sen ennen ostopäätöstä. Tämä toimisi loistavasti esim. kalliimpaa vaatetta tai laukkua hankkiessa, sillä hinta harvoin on ainut laadun tae ja merkkienkin sisäisesti laatu saattaa vaihdella välillä todella paljon. 

Rent-in-shopia testataan parhaillaan yhteistyössä Nudge-myymälän kanssa. Nudge tarjoaa valikoimastaan reilua kymmentä tuotetta testattavaksi tämän testijakson ajan; nyt vuokraus tapahtuu Facebook-tapahtuman kautta, tulevaisuudessa mobiilisovelluksen kautta. Ensimmäinen testi on 5.7.-2.8.2016.

Pääsin testaamaan Rent-in-shop-palvelua testijakson aikana ja valkkasin Nudgen valikoimista lainaksi Poola Katarynan ihanan sydäntopin sekä August-merkin bomber-takin

Facebook-tapahtumasta selviää, onko kyseinen tuote jo vuokralla vai vapaa vuokrattavaksi, sekä lainauksen hinta ja ehdot. Ensimmäisen lainausviikon hinta on 20% vaatteen hinnasta, seuraavat viikot 10% hinnasta. Esim. Poola Katarynan topin ekan viikon vuokrahinta on  22,80€ / vko, seuraavat viikot hinta on 11,40€ / vko. Kun tuotteen laina päättyy, se palautetaan liikkeeseen ja Rent-in-shop hoitaa sen pesetyksen, jotta seuraava vuokraaja saa puhtaan vaatteen käyttöönsä. Tämä sisältyy vuokrahintaan.

This is how it works: 

rentinshop-infografiikka-27.6.16-01

Mä haaveilen, että Rent-in-shop -palvelu rantautuisi mahdollisimman moneen putiikkiin ja liikkeeseen, jotta sovelluksesta olisi helppo kiireessäkin etsiä sopivaa lainavaatetta. Olispa siistiä lainata vaikkapa Lumin laukkuja, vuokrata Arelan neule testiin ennen ostopäätöstä, lainata R/H:n mekkoa johonkin bileisiin jne. Mistä te tahtoisitte vuokrata vaatteita tai asusteita? Tai millaisia vaatteita? 

Mulle itselleni tulee ekana mieleen just juhlavaatteet ja vaatteet spessumpiin tilaisuuksiin, sekä vaatteen testaaminen ennen ostopäätöstä. Olisi kiva kuulla teidän ajatuksia vuokrauskulttuurista ja Rent-in-shopista; vuokraisitko? Jos joo, mistä ja mitä? Jos et, miksi et? 

kuvat ulkona: Henriikka / Aamukahvilla

Lisää luettavaa

Kesäkuulumisia

NUARSWIM – vastuullisempi uimapuku

Vertailussa Patagonian ulkoiluhousut x3

The Knotty Ones

Esittelyssä vastuullinen neulebrändi: The Knotty Ones

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Pohdiskelin joskus, että olisipa kätevää, jos olisi tällainen palvelu. Idea ei ilmeisestikään ole mitenkään uusi, mutta en silloin ollut kuullutkaan vaatteenlainauspalveluista. Keksin jatkuvasti uusia asukokonaisuuksia, väriyhdistelmiä ja tyylejä, joita haluaisin kokeilla, mutta niiden kaikkien hankkiminen omaan vaatekaappiin on paitsi kallista myös ahdistavaa. Kuulostaa siis aika kätevältä!

  Vähän kyllä mietin, miten vaatteet kestävät toistuvaa pesemistä. Myydäänkö kuluneita vaatteita kirpparihinnoin pois, kun niiden vuokrakelpoisuus on tullut tiensä päähän? Ja entä jos vaatteelle aiheutuu vuokratessa vahinkoa? Pitääkö se sitten ostaa omaksi tai joutuuko maksamaan ekstraa? Olisi tosi kiva kokeilla, mutta varmaan tuntuisi siltä, että pitäisi olla koko ajan kauhean varovainen :D

  1. Anniina sulle vastailikin jo alapuolelle, mutta jep, samoja juttuja mietin itsekin ja kyselin mm. tuosta pesemisestä itsekin Anniinalta. :-) Musta ei tuntunut vaatteita käyttäessä siltä, että olisi oltava tosi varovainen, mutta jos olis ollut lainassa vielä jotain kalliimpaa, olisi voinut tuntuakin. Tai jos vuokraisi vaaleaa mekkoa ja joisi punkkua se päällä… vakuutus lienee tarpeellinen :D

 2. Itse käyttäisin tällaista palvelua mielelläni silloin kun etsinnässä olisi jotain erikoista päällepantavaa juhliin. Nyt tuossa vuokralla olevat vaatteet ovat omaan tarpeeseeni/makuuni vähän arkisia. Oon esimerkiksi monesti haaveillut jostain upeasta housupuvusta juhlakäytössä, mutta sit mulla on ollut vähän epäilystä siitä, että osaisinko kuitenkaan hyödyntää pukua tasapainoisena osana tyyliäni vai jäisikö se yhden juhlan vaateparreksi… Tällaisessa vuokraussysteemissä ei tarvitse miettiä tuota näkökulmaa, voi vaan revitellä!

  1. Sama juttu! :-) Oh, housupuku kuulostaa ihanalta! Ja just tuollaisia vaatteita olis kiva vuokrata, jotta tietää sopiiko ne omaan tyyliin vai ei.

 3. Lusene, kiitos kommenteista! Tässä vastauksia:

  – Miten vaatteet kestävät toistuvaa pesemistä?

  Tässä palvelussa parhaiten toimivat laadukkaat tuotteet, jotka kestävät hyvin niin pesua kuin käyttöä. Tällä tapaa haluaisimmekin promota laadukkaiden tuotteiden käyttöä ja tuotantoa (toiveissa siintää tulevaisuus, jolloin huonolaatuiset rytkyt olisivat historiaa!).

  Tulevaisuudessa tavoitteena on löytää ”tavallisten” pesun lisäksi uusia innovaatioita, jolla pystymme vähentäämään pesun aiheuttamaa rasitusta niin kulumisen kuin ympäristön kannalta.

  – Myydäänkö kuluneita vaatteita kirpparihinnoin pois, kun niiden vuokrakelpoisuus on tullut tiensä päähän?

  Kyllä, tarkoitus on myydä tuotteita second handina sitten, kun ne eivät ole enää vuokrakelpoisia.

  – Entä jos vaatteelle aiheutuu vuokratessa vahinkoa? Pitääkö se sitten ostaa omaksi tai joutuuko maksamaan ekstraa?

  Jos vaate turmeltuu ihan käyttäkelvottomaan kuntoon tai se hukkuu, vuokraaja on velvollinen maksamaan omaksi. Ja jos vaatteelle tapahtuu jokin pienempi vahinko, katsotaan korvattava summa tapauskohtaisesti (eli pieni ekstra).

  Olemme ajatelleet tulevaisuudessa ottaa mukaan myös vakuutuksen. Eli vuokraaja voisi pientä summaa vastaan vakuuttaa tuotteen, jolloin ei tarvitsisi murehtia pienistä tai isommista vahingoista. Oiskohan tästä apu siihen, ettei tuntuisi siltä, että tarviis varoa..?

 4. Mistään en ole saanut eläessäni yhtä huonoa palvelua kuin tuosta Lahden Nurmi-liikkeestä (johon antamasi linkki vie). Niiden kokemusten perusteella ei houkuttele enää mikään saman henkilön yritystoiminta.
  :(

  1. Tarinaa tuntematta on vaikea kommentoida mitään, mutta sen totean, että Anniina on aivan ihastuttava ja mukava tyyppi, joten kummalta tuntui saada tällainen kommentti.

  2. Olen tosi pahoillani, että olet saanut huonoa asiakaspalvelua. Haluaisitko kertoa lisää tapahtuneesta? Jos näin, haluaisitko laittaa vaikka mailia ja kertoa tarkemmin? Mun mailiosoite: anniina.nurmi(at)gmail.com

 5. Mun mielestä tällainen palvelu kuulostaa mahtavalta! Tätä tekstiä lukiessani tuli heti mieleen syksyllä edessä olevat opiskelijayhdistyksen vuosijuhlat, jonne tarvitsisi hankkia vähän juhlavampi iltapuku. Olen pannut merkille, että paljon porukka etsii juhla-asuja esim. Facebook-kirppareilta ja hinnat pysyvät kurissa, mutta ahdistusta on herättänyt se, että mitä teen juhlien jälkeen hienolla asulla, vaikka se olisikin maksanut naurettavan vähän? Vuokrauspalvelu on siis oiva juuri tällaisia tilaisuuksia varten!

  1. Joooo, todellakin! :-) Tuollaiseen tämmöinen olisi täydellinen juttu. Samoin wanhojen tansseihin ja muihin vastaaviin, miksei vaikka valmistujaisiin jne. Juhlapukujen suhteen mieluusti vuokraisi kuin omistaisi.

 6. Hei, tää vaatevuokraus/lainaus on yks mun lemppariaiheita, osallistuin pari vuotta sitten jopa yhteen graduhaastatteluun jotta saisin puhua tunnin-pari vain tästä aiheesta ja jakaa ajatuksiani ja kokemuksiani :)

  Olen itse ollut Vaatelainaamon asiakas, heti silloin kun Vaatelainaamo lanseerattiin, innostuin tosi paljon ja totesin että jes, nyt vihdoin uusi jakamistalous alkaa tehdä tuloaan Suomeenkin, se josta on pitkään puhuttu myös vaatteiden saralla.

  Jäseneksi liittymistä tosin itselläni jarruttelivat alkuun parit seikat, kuten aukioloajat. Työssäkäyvälle useamman lapsen äidille oli aika haastavaa saada omia aikatauluja sopimaan rajallisiin aukioloaikoihin. Kuitenkin jossain vaiheessa päätin kokeilla jäsenyyttä. Tässä muutamia omia huomioitani siltä ajalta:

  – Pesetykset piti hoitaa, siis kuskata pesulaan ja maksaa pesetykset, itse joka käytön jälkeen. Jo ekan kerran jälkeen huomasin että parin vaatekappaleen pesettäminen pesulassa tuli aika tyyriiksi, muutaman pesun hinnalla olisi saanut jo vastaavan vaatteen uutena.

  – Suht suppeat aukioloajat oli se haaste edelleen – elämä kun liikkuu työn, päiväkodin ja kodin väliä niin ei ollut kovin helppoa päästä noutamaan ja palauttamaan tuotteita aukioloaikojen puitteissa, puhumattakaan kun tuo nouto ja haku pesulaan piti saada myös hoitumaan ja mahdutettua omiin aikatauluihin.

  – Kivoja vaatteita löytyi mutta ei loppujen lopuksi nyt niin paljoa, kun koot ei suurimmassa osassa osuneet yksiin. Voisi sanoa että valikoima siinä mielessä oli aika suppea itselle, jäsenyyden hintaan verrattuna.

  – Yhdestä laukusta hajosi vetoketju sen ollessa minulla lainassa (oli jo valmiiksi vähän hajoamaisillaan kun laukun lainasin) ja vaadittiin korvaamaan koko laukun hinta :( Neuvottelemalla sain sitten sovittua asian, kun kuulosti niin kohtuuttomalta tuo, kun ei ollut mistään tahallisesta teosta kyse.

  Kaiken kaikkiaan ideana hyvä mutta monia käytännön juttuja jotka omalle kohdalleni eivät toimineet ja varmasti konseptissakin olisi ollut hiomista. Tosi hienoa kuitenkin että uusia yrittäjiä tulee ja uusia bisnesmalleja myös on kokeilussa. Tämä uusi konsepti kuulostaa kyllä lupaavalta, saa nähdä josko itsekin innostuisi testaamaan jossain vaiheessa.

  1. Ihan mahtava juttu, että olet kiinnostunut hommasta näin paljon! Ja kiitos kommenteista, erittäin hyviä pointteja.

   Jos haluaisit osallistua enemmän tämän konseptin kehittelyyn, loin juuri Rent-in-shopin ystävät -ryhmän Facebokiin, jonka kautta voi jakaa ajatuksia ja ideoita vaatteiden vuokraukseen liittyen. Eli tervetuloa mukaan, jos aihe kiinnostaa (löytyy Facebookista ryhmän nimellä)! :)

 7. Muutin juuri USA:sta ja olin siellä Gwynnie Bee nimisen firman asiakas. Tosi mahtava konsepti: 36 dollarilla kuussa sain kaksi vaatetta kerrallaan kotiin ja ilmaisen takaisinlähetyspussin. Vaatteet tulivat nettisovellutuksen toivelistalta Ohion keskusvarastolta muutamassa päivässä kotipostilaatikkooni. Pesu ja postimaksut kuuluivat hintaan. Ja mikä parasta, koot alkoivat 12:sta (Suomen 42) ja ylöspäin. Vaatteet olivat ihan korkealuokkaisia, esim Igigi-mekot maksavat yli $150 normaalisti Lane Bryantilla. Koska en voinut tuoda Suomeen kuin kaksi matkalaukkua, toivoin että vastaava konsepti toimisi täälläkin. En tykkää käydä vaateostoksilla kaupoissa koska asuin ihan landella, ja en jaksa etsiä kaupoista vaatteita tuntitolkulla. Kulutin muutaman minuutin päivässä tai parissa uusien vaatteiden katsomiseen ja toivelistan päivittämiseen. Muutaman kerran ostin mekon ihan omaksi ja se laskutettiin suoraan samalta kortilta kuin kuukausimaksukin.