E-pillerit ja niiden vaikutus ihoon, kehoon ja mieleen

hyvinvointi
216 kommenttia

* Kaupallinen yhteistyö, Mehiläinen & Asennemedia

Olen syönyt e-pillereitä 10 vuotta. Se on aika pitkä aika 26-vuotiaan elämästä. Aloitin pillerit 16-vuotiaana ehkäisyyn, mutta sain niistä samalla kaivattua apua ihooni. E-pillereiden aloitus nuorena tuntui luonnolliselta, suorastaan välttämättömältä jutulta. Ei tullut edes mieleeni miettiä muita vaihtoehtoja. Tampereella toimi ainakin tuolloin alaikäisille ja nuorille aikuisille suunnattu ehkäisyneuvola josta nuoret naiset saivat tietoa ehkäisyyn liittyvissä asioissa sekä ensimmäisen pillerireseptinsä. Taisin käydä ehkäisyneuvolassa myös ekan kerran gynekologilla.

Viime aikoina olen pohtinut tosi paljon e-pillereiden lopettamista ja sitä, mitä tapahtuu, jos päädyn lopettamaan pillerit nyt. Tuntuu samaan aikaan pelottavalta ja hyvällä tapaa kutkuttavalta – olisipa ihanaa olla ilman ylimääräisiä hormoneja! Mutta, vähän tosiaan pelottaa; mitä jos ihoni räjähtää? Entä jos hiukseni alkavat rasvoittua nopeammin? Entä jos kuukautiskivut pahenee tai mitä jos pillerit lopetettuani alankin kaivata e-pillereitä varmemman ehkäisyn toivossa? Koska typerintä mitä voi tehdä, on lopettaa pillerit pariksi kuukaudeksi ja sitten taas aloittaa uudelleen; sellaisesta elimistö menee ihan sekaisin. Joko syö pillereitä tai sitten ei syö – olisi siis hyvä olla melko varma päätöksestä lopettaa pillerit sitten kun ne lopettaa.

Viime vuoden puolella aloitettu yhteistyö Mehiläisen kanssa jatkuu – nyt pääsin tapaamaan gynekologi Mira Töyliä (ihana tyyppi!) kaikissa e-pillereihin liittyvissä kysymyksissä. Kyselin siitä, miten yhdistelmäpillerit vaikuttavat kehoon, mieleen ja ihoon.

Oma historiani e-pillereiden suhteen on melkoisen tasainen. Koska olen syönyt e-pillereitä kauan, en ole koskaan joutunut koskaan pelkäämään raskaaksi tulemista, olin parisuhteessa tai en. Olen aina ollut suhteellisen tarkka pillereiden säännöllisestä syömisestä. Se on takuulla yksi parhaista pillereihin liittyvistä asioista, ettei tarvitse pelätä olevansa raskaana – osaan nimittäin lietsoa itseni paniikkiin aika taitavasti enkä ystävien raskauspelkoja vierestä seuranneena kaipaa sellaista huolta ollenkaan. Tiesittekö, että taukoviikon venyminen aiheuttaa pahimman ehkäisytehon heikkenemisen pillereitä syödessä? Jotta pillerit antaisivat lupaamansa ehkäisytehon, pitää ne ottaa säännöllisesti ja pitää taukoviikko oikeanmittaisena.

16-vuotiaana mulle määrättiin ensin Cypretyl-nimiset e-pillerit, jotka olivat tosi edulliset (muistaakseni n. 15€ / 3 kk Kela-korvauksen kanssa) ja ne oikeasti auttoivat ihooni. En kärsinyt kovin suurista sivuoireita pillerit aloitettuani, mutta elimistööni kertyi kyllä melkoisesti nestettä joka näkyi yleisenä pöhötyksenä sekä siten, että pääsin ostamaan uudet rintaliivit – hehee, tuolloin nuo sivuoireet tuntuivat jopa mieluisilta. Pöhötys oli toki ärsyttävää, mutta ajattelin, että se kuuluu asiaan eikä ole mitään verrattuna muihin mahdollisiin sivuoireisiin. Pillereiden aloituksen myötä vähäisetkin kuukautiskipuni vähenivät ja vuoto niukistui. Olin siis ensimmäiset vuodet melko tyytyväinen pillereihini.

Meni muutama vuosi ja yhtäkkiä sain lyhyellä aikavälillä pari inhottavaa aurallista migreenikohtausta. Olin kerran tai kaksi aiemmin nähnyt sahalaitoja tietämättä niiden olevan migreeniä, mutta tuolloin tajusin heti mistä on kyse. Tiesin että e-pillerit ja aurallinen migreeni eivät sovi yhteen, joten varasin ajan lääkärille. Lääkäri otti migreenin tosissaan ja totesi, että jos migreenikohtauksia tulisi yksikin lisää, minun pitäisi vaihtaa ehkäisymuotoa e-pillereistä minipillereihin. Olin tuolloin juuri eronnut silloisesta poikaystävästäni ja ajattelin, että voin yhtä hyvin lopettaa pillerit samalla ja että ehkä tämä muutos ja jossain määrin stressaava elämäntilanne vaikutti migreenin laukeamiseen. Lääkärin mielestä pillereiden lopetus oli hyvä idea. Jatkoa ajatellen minun piti tarkkailla toistuisivatko migreenikohtaukset – jos toistuisivat, minulle ei enää voisi määrätä e-pillereitä. Aurallinen migreeni ja e-pillereiden käyttö nimittäin lisäävät aivoinfarktin riskiä.

Kun lopetin pillerit ensimmäisen kerran, ihoni räjähti. En muista vaikuttiko pillereiden lopettaminen turvotukseen tai painoon, mutta ihoni alkoi aika nopeasti kukkia ihan eri tavalla kuin pillereitä syödessäni. Tuolloin oli talvi, joka varmaan lisäsi oireita entisestään. Hoidin ihoani jälkikäteen ajateltuna ihan väärin ja liian kuivattavilla tuotteilla, mutta silti kammoksun pillereiden lopettamista siitä syystä, että pelkään mitä iholleni tapahtuu.

Meni reilu puoli vuotta ja aloin seurustella uudelleen ja hormonaalinen ehkäisy oli taas tarpeen. Koska migreenejä ei tullut enempää, sain luvan aloittaa e-pillerit uudelleen, mutta edelleen minun oli oltava tarkkana ja lopetettava yhdistelmäpillerit jos aurallista migreeniä ilmaantuisi. Lääkäri suositteli minulle tuolloin Zoely-nimistä e-pilleriä, joka oli silloin markkinoiden luonnollisin ja ymmärtääkseni myös ympäristöystävällisin – e-pillerithän eivät todella ole mikään ympäristöystävällinen valinta. Zoelyssä on kahta eri naishormonia (keltarauhashormonia ja estrogeeniä) ja se on vähähormoninen valmiste. Zoelyn sisältämä keltarauhashormoni on identtinen munasarjoissa muodostuvan hormonin kanssa, siksi se on joitain muita valmisteita luonnollisempi.

Siitä asti olen syönyt Zoelyä (joka on muuten huomattavasti Cypretyliä kalliimpi, muistaakseni n. 38 € / 3kk). Zoelyssä syödään 24 yhdistelmäpilleriä ja pidetään 4 päivän tauko tai sitten voi syödä useamman liuskan putkeen. Minulla kuukautiset ovat aina tulleet normaalisti, joskin välillä tosi niukkoina, mutta osalla Zoelyä syövillä kuukautiset saattavat jäädä pois lyhyen taukoviikon takia.

Zoelyt ovat sopineet mulle ihan todella hyvin – luulen että painoni ei ole heitellyt pillereiden vuoksi enkä ole kokenut muitakaan sivuoireita, kuten mielialan ailahteluja tai haluttomuutta, joista useampi ystäväni on kärsinyt pillereitä syödessää. Olen koko ajan ajatellut, että ihoni ihan ok -kunto johtuu nimenomaan e-pillereistä. Nyt yhteistyön myötä gynellä käydessäni ja asiasta Töylin kanssa jutellessani sain kuulla, että Zoelyt harvoin auttavat ihoon – päinvastoin, monille ne saattavat nimenomaan aiheuttaa iho-ongelmia. Zoelyn haittavaikutuksissa luetellaan useammalla kuin yhdellä kymmenestä akne sekä epäsäännölliset tai poisjäävät kuukautiset.

En kestä, että olen syönyt pillereitä viime aikoina pääsääntöisesti ihon takia ja sitten saan kuulla, ettei näiden pitäisi auttaa ihoon mitenkään? Tämä tieto helpottaa pikkuisen lopettamispelkoa, mutta en silti yhtään epäile etteikö iho voisi räjähtää pillereiden lopetuksen myötä, vaikkei pillereillä sinänsä olisi ihoa parantavia ominaisuuksia. Jos on syönyt 10 vuotta pillereitä, on kroppa varmasti jonkin aikaa sekaisin lopetuksen myötä. Muita Zoelyn haittavaikutuksia ovat (enintään yhdellä kymmenestä, eli öö, todella monella!) haluttomuus, alakuloisuus, mielialanvaihtelu, päänsärky tai migreeni, pahoinvointi, runsaat kuukautiset, kipu rinnoissa, lantiokipu, painon nousu. Siis yhdellä kymmenestä, eli mahdollisesti aika monella. Ja sitten olis vielä ne harvinaisemmat, enintään yhdellä sadasta: ruokahalun lisääntyminen, turvotus, kumat aallot, vatsan turpoaminen, hikoilun lisääntyminen, hiustenlähtö, kutina, ihon kuivuminen, rasvainen iho ja painavuuden tunne raajoissa. Näistä oireista todella monet ovat sellaisia, joita en todellakaan osaa liittää e-pillereihin. Mitä jos mun vatsanturpoaminen ei liitykään syömääni ruokaan, vaan e-pillereihin? Tai mitä jos satunnainen pahoinvointi ja ällötys liittyisi sekin pillereihin?

Minulla ei ole mitään suurta syytä miettiä e-pillereiden lopettamista. En ole uusimpien pillereideni kanssa kokenut mitään selkeitä sivuoireita, mutta toki mietin, miltä elämä tuntuu ilman ylimääräisiä hormoneja. Entä jos olen niin tottunut olooni pillereiden kanssa, että en vain tajua kyseenalaistaa jotain? Voi olla, ettei oloni muutu mitenkään jos ja kun lopetan pillerit. Töylin mukaan ensimmäinen vuosi pillereitä syödessä on se kaikista ”vaarallisin” käytön kannalta ja tietysti myöhemmin ikä saattaa vaikuttaa sivuoireisiin. Pahinta kuitenkin on hormonaalisen ehkäisyn kanssa on-off-venkslailu. Töylin mukaan tietäisin kyllä, jos pillerit esimerkiksi vaikuttaisivat kovasti mielialaani – näin olen itsekin ajatellut, varsinkin kun olen testannut useamman merkin ja ollut välissä ilman huomaamatta vaihtelua mielialassa. Tiedän myös pari läheistä, joille jotkut tietyt pillerit eivät sovi ollenkaan hullujen mielialanvaihteluiden takia – ja se todella oli heidän itsensä huomattavissa. Ja varmasti on niinkin, ettei mielialanvaihteluita aina voi yhdistää pillereihin mitenkään ja eron huomaa vasta ne lopetettuaan.

Tiedostan kuitenkin, että joskus nämä on joka tapauksessa lopetettava, joten miksi en tekisi sitä nyt? Juuri nyt en tarvitsisi säännöllistä hormonaalista ehkäisyä, mutta en totta puhuen hirveästi innostu siitäkään ajatuksesta, että kondomi olisi ainut ehkäisyväline jatkossa. Pillereistä on ollut mulle todella paljon hyötyä ja olen miettinyt, että jatkuvien iho-oireiden  kanssa kamppailun sijaan pillereiden popsiminen on tuntunut pieneltä pahalta. Pillereissä on myös paljon sellaisia hyviä puolia, jotka eivät suoranaisesti kosketa minua; ne saattavat joillakin auttaa pitämään endometrioosin kurissa tai helpottaa todella runsaita ja kivuliaita kuukautisia. Harmi vain, ettei pillereitä voi syödä ikuisesti, jos haluaa esimerkiksi joskus hankkia lapsia. Ja kun muuten välttelen kaikkea turhaa synteettistä esim. ruuassa ja kosmetiikassa, miksi ihmeessä haluan syödä pillereitä, jos ne eivät välttämättä edes vaikuta ihoni kuntoon?

Synnyttämättömillekin naisille on kyllä mahdollista asentaa kuparikierukka, joka on kondomin lisäksi ainut järkevän oloinen hormoniton ehkäisymenetelmä. Kuparikierukka tosin saattaa lisätä kuukautiskipuja ja -vuotoa, sillä sen ehkäisyteho perustuu ”vierasainereaktioon”, jolloin elimistö ei voi toimia samalla tapaa kuin normaalisti – kuparikierukka estää hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisen. Kuparikierukan asennus on ilmeisestikin hieman epämukava kokemus, mutta toisaalta, se on kerralla ohi ja käyttöikää on n. 5 vuotta. En tiedä miksi ajatus kuparikierukasta tuntuu minusta niin inhottavalta? Jotenkin jännittäisi että onko se nyt varmasti paikallaan, kun sitä ei voi itse tarkistaa ja ajatus vierasesineestä elimistössä on kyllä itselleni näköjään pillereitäkin epäilyttävämpi, joka on sinänsä vähän epäloogisesti ajateltu. Kai se on tottumiskysymys. Olisipa kiva kuulla, jos jollain teistä on hyviä kokemuksia (tai kokemuksia ylipäätään) kuparikierukasta ehkäisymenetelmänä?

Onneksi tämän aiheen ja pohdinnan kanssa ei tarvitse olla yksin. Olen googlaillut paljon ja lukenut kiinnostuneena kanssasisarien pohdintaa aiheesta – ainakin Jenni, VilmaJutta ja Mona ovat kirjoittaneet aiheesta.

Olisi superkiinnostavaa kuulla teidän ajatuksianne aiheesta! Käytättekö te hormonaalista ehkäisyä? Ja jos olette lopettaneet esim. e-pillerit, mitä tapahtui? En ole vielä tehnyt päätöstä lopettamisesta, mutta se kypsyy koko ajan. Ja jos sama aihe tai muut nuorten naisten asiat pohdituttavat, niin Mehiläisen sivuilta löytyy kootusti nuorille naisille suositellut lääkärit yleislääkäreiden, gynekologien, ihotautilääkäreiden ja mielen hyvinvointiin erikoistuneiden ammattilaisten osalta. Palaan toiseen tärkeään aiheeseen tämän yhteistyön tiimoilta vielä huhtikuun aikana.

Lähteet: TerveyskirjastoHealthberry, WWF, Yle,
EndometrioosiyhdistysLääkeinfoHS, Terve.fi 


Lisäys 25.3.2018:
Mitä tapahtui, kun lopetin e-pillerit? Lue millainen on ollut mun vuosi ilman e-pillereitä.

Lisää luettavaa

matalat ferritiinit oireet

Mielessä: matalat ferritiinit, rautainfuusio & Cyklokapron

30926265637_b5cd675e1b_o.jpg

Yasuragi – japanilainen kylpylä Tukholmassa

Pehmeämpi ja joustavampi futon

Metsäkylvyssä

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Mä käytän myös Zoelyja, jotka ovat sopineet mulle hyvin. Tällä hetkellä niiden lopettaminen ei ole ajankohtaista, mutta se on kyllä mietityttänyt välillä. Ennen e-pillereiden aloittamista mulla oli tosi runsaat ja kivuliaat kuukautiset, nyt olen ollut reilun vuoden ilman kuukautisia ja sitäkin ennen ne olivat tosi niukat. Eniten ehkä pelkään, että jos lopetan pillerit, palaavat runsaat ja kivuliaat kuukautiset.

  1. Oi voi joo :( No mutta siis, niin kauan kuin pillereistä on enemmän hyötyä kuin haittaa, en näe mitään syytä miksei niitä voisi käyttää. Mulla itselläni tämä on just nyt tarpeetonta, joten siksi lopettaminen on ajankohtaista.

 2. Itse söin e-pillereitä (Yaz) 4-5 vuotta. Aloitin pillereiden syömisen oikeastaan ihon takia, kärsin lievästä aknesta ja olin kuullut pillereiden auttavan ihoon. Näin jälkeen päin ajateltuna ottaa päähän, kuinka kouluterveydenhoitaja ei kertonut minulle _mitään_ mahdollisista sivuvaikutuksista. Kyseli vaan, kulkeeko suvussani veritulppaa jne ja antoi reseptin kätösiini.

  Lopetin pillereiden popsimisen oikeastaan kuin seinään. Kärsin tosi rankoista mielialavaihteluista, masentuneisuudesta, ärtyneisyydestä, haluttomuudesta ja turvotuksesta. Yhtenä päivänä vain päätin, että tämän liuskan jälkeen en enää pillereitä popsi ja hermonsa menettänyt poikaystäväkin vain nyökytteli vieressä. Huomasin eron melko nopeesti pillereiden lopettamisen jälkeen. Ai eikö tää turvotus johtunutkaan musta? Ai voiko pää olla näin selkee, missä se jatkuva aivosumu on? Meni valehtelematta ehkä viikko huomata, kuinka paljon parempi fiilis oli ilman ylimääräsiä hormoneja kehossa.

  Oikeestaan puoli vuotta pillereiden lopettamisen jälkeen iho alkoi mennä _vähän_ huonompaan kuntoon, mutta mitään järkyttävää räjähdystä ei missään vaiheessa tapahtunut. Oikeastaan vasta kolmisen vuotta pillereiden lopettamisen jälkeen iho räjähti, mutta uskon sen johtuneen järkyttävästä stressistä ja isosta ruokavaliomuutoksesta (siirryin vegaaniksi ihan yhtäkkiä ja uskon kehon olleen jossain puhdistautumistilassa, josta syystä iho oli ihan kauheessa kunnossa). Edelleen finnejä tulee ja menee, mutta mieluummin taistelen niiden kanssa ja omaan hieman tasapainoisemman mielen ja kropan vs. olen jatkuvasti ärtynyt ja itkuisa, mutta finnitön persikkanaama :-)

  Jälkeenpäin ajatellen e-pillereiden poisjättäminen on ollu yks mun elämän parhaimmista päätöksistä. Jossain vaiheessa ne joutuu kuitenkin lopettamaan… Eniten ärsyttää se, kuinka vähän e-pillereiden sivuvaikutuksista infotaan. En olis ikinäkoskaanmilloinkaan alottanut syömään pillereitä, jos olisin tiennyt mitä se tekee mulle ja mun kropalle. Nyt tuntuu ihanalta tietää, että kaikki fiilikset ja tunnetilat johtuu ihan musta, eikä ylimääräisistä, kehoon tuupatuista hormoneista.

  1. Huh, kuulostaapa hurjalta! Onneksi tajusit lopettaa pillerit ja onneksi sun poikaystävä oli sun tukena. Oon kuullut läheisiltä tuollaisia kokemuksia myös, huhh huh. Ei voi kuin ajatella olevansa onnekas, kun ei ole moisia kokemuksia joutunut kestämään.

   Huu jännäää! Mä luulen että mun iho reagoi kans jotenkin tähän muutokseen jos nyt lopetan nämä, mutta ei mitään tietoa koska ja miten :D Koska reagoi se mullakin just ruokavaliomuutoksiin jne. Oon samaa mieltä tuosta, että mieluummin taistelee finnien kuin mielenterveyden kanssa! Jos mulla olisi vastaavia kokemuksia niin uskon että olisin kans lopettanut. Nyt kun ”ei oo mitään syytä”, niin iho nousee prioriteetiksi, äh.

   Ihanaa että ylimääräisten hormonien aiheuttamat oireet on mennyttä elämää. Ihan sekopäistä miten eri tavalla nää toimii ja miten hirveitä oireita osa joutuu kokemaan. Hrr.

   1. Söin itsekin Yatz pillereitä muutaman vuoden ja huomasin samankaltaisia mielialavaihteluita ja itkuisuutta. En koskaan ollut juuri näyttänyt tunteitani julkisesti, joten tämä oli mulle aikaisojuttu. Muiltakin kavereilta, jotka ovat samoja pillereitä käyttäneet olen kuullut samanlaisia kertomuksia ja huomannut kyllä seuratessa vierestä. Lopetin pillerit kun erosin silloisesta poikaystävästäni ja ihoni räjähti kyllä aika pahasti, mutta mielialan vaihtelut ja tuo ”mielen sumuisuus” katosivat. Nyt vuoden pillerittömyyden jälkeen iho näyttää jo normaalilta (samalta kuin ennen pillereitä) enkä voisi olla tyytyväisempi lopettamispäätökseeni. Menkkojen kesto ja määräkin puolittui verraten pillerien syömisaikoihin. Viime aikoina olen kuitenkin alkanut pohtia uudelleen pillereiden aloittamista, mutta tähän merkkiin en kyllä koske pitkällä tikullakaan.

    1. Juu en voi kyllä suositella kenellekään, samaa kuullut muiltakin kyseisen merkin käyttäjiltä :(

     1. Huh mitä kokemuksia teillä! Onneksi ette joudu itse enää kärsimään noista oireista kun olette hoksanneet lopettaa nuo teille sopimattomat pillerit. :s

  2. Vastaan itsekin, vaikka onkin jo vanha juttu. Jos joku muukin googlesta tänne päätyisi. Yazit on pahimmat mahdolliset, Netflixin Explained -dokkarin ehkäisyjaksossa mainittiin, että ne on kertaalleen vedetty markkinoilta muita merkkejä huomattavasti korkeamman infarktiriskin takia. Itse sain niitä pari kk käyttäessäni hirveitä migreenejä ja itkin aivan jatkuvasti.
   Itse olen ollut nyt neljä kuukautta kuparikierukalla ja tykkään kyllä, asennus oli hirveä ja pian paljastui voinnin romahduksen myötä raudanpuutekin, mutten vaihtaisi pois, vaikka kauan kipuilinkin ja edelleenkin toisinaan. Ainoa selkeä miinus on Tampereen ehkäisyneuvolan nuiva hoitsu, jonka kanssa on pakko asioida jos tulee huolia siihen liittyen. On sen verran tyly akka, että moni herkempi varmaan saa traumoja. Itselleni totesi naureskellen, että ihme etten infarktia ole jo saanut, kun niin pitkään pillereitä söin. Kyseisen puljun kanta on näemmä, että kierukat kaikille, ei seurantaa ja ehkäisyteho piilee siinä, että kivut ja sivuvaikutukset vie kyvyn harrastaa seksiä eikä ajanvarausta saa lyhyellä soittoajalla tehtyä asian korjatakseen. Tk-lääkärit ei kierukoita hoida, vaan tuota kautta on mentävä, ellei yksityiseen ole varaa.

 3. Hi sweet. First af all I have to say that translation was a bit struggle :D ( I’m Czech). I was surprised when I saw the topic of your post, not many people sre able to talk about these personal things.
  I feel that i need to share my experience. After few years, finally I’m pill free ( now I’m 22). It has been one months I stopped taking them. The biggest difference is definitely in my mind- I feel so happy ( I have no reason- pathology exam is so close :D) so it’s a sign, that my mood was so influenced by the pills, so so much. I used to be sad, depressed and I thoight that it’s just me :(… no, not me- pills.
  Another thing- skin… well, sadly there is a bit of difference, skin is nor so clear, more oily, but nothing extremeley bad.
  I have always been very thin… contraceptive pills made me gain few kilos, si I was happy for aome small woman curves etc… now, after one months my original weight is back :D
  According to my experience going off the pill is the best thing you can do for your mind and body :)

  1. Hi sweetie! I’m so surprised that you’ve read this and commented also!! Super nice.

   I’m so happy to hear that after one month you clearly feel better. I can’t even imagine how much the pills can affect your mood… I’m so happy for you!

   Hahaa, I’ve heard that a lot :D when you stop taking the pills you’ll lose couple of pounds. Thanks a lot for sharing your experience Petra! x

 4. Tää aihe on niin mielenkiintoinen! Ja samalla niin ärsyttävä, koska täydellistä vaihtoehtoa ei oikein ole olemassa… Mullekin määrättiin Cypretylit, kun olin juuri täyttänyt 17. Reseptissä luki aknen hoitoon, mutta suurin syy miksi otin ne, oli että mulla oli ollut munasarjakysta ja pelkäsin että niitä tulee lisää. Mun muistaakseni Cypretylit makso 7e/3kk! Puolentoista vuoden päästä aloin seurustella ja söin pillereitä kokonaisuudessaan jotain neljä vuotta.

  Sen jälkeen aloin miettiä, että en halua vetää niin voimakkaita hormoneja kehooni ja harkitsin lopettamista, kuparikierukkaa ja minipillereitä. Päädyin kuitenkin ehkäisyrenkaaseen, jota olen nyt käyttänyt kolme vuotta. Renkaassa on huomattavasti vähemmän hormonia kuin Cypretylissä, mikä on käsittääkseni voimakkaimmasta päästä. Rengas myös erittää hormoonia tasaisesti, minkä huomasin vähitellen siitä, että mieliala tasottui. Lisäksi kuukautiskivut pahentuivat.

  Olen monesti miettinyt lopettamista. Ahdistaa, että olen käyttänyt hormonaalista ehkäisyä kohta 8 vuotta. Olen ollut koko ajan parisuhteessa ja jotenkin täytyy kuitenkin ehkäistä. Muakin epäilyttää kuparikierukka jotenkin, eikä pelkkä kortsukaan houkuta. Meillä on tässä puolen vuoden kaukosuhdeaika meneillään ja harkitsin, että pitäisin edes taukoa tämän ajan, mutta päädyin siihen, ettei siinä ole järkeä. Tuo renkaan hinta 47e/3kk kirpaisee vähän.

  1. No jep, niin on!! Oon niin innoissani näistä kommenteista vaikka monet ei oo kivaa luettavaa, huhhhuh! Taidan olla tosi onnekas kun mun kokemukset on niin neutraalit.

   Hahaa joo siis Cypretylit oli joskus kymmenen vuotta sitten just jotain tota hintaluokkaa, KÄSITTÄMÄTÖNTÄ :D Vaikka hinta tuplaantu niin eipä tullut nuorena kalliiksi ehkäisy. Cypretylit on munkin ymmärtääkseni voimakashormoonisia, siksi niistä vissiin saa sen Kela-korvauksenkin ihoa ajatellen. Kreisiä miten huonosti söin joskus tuolloin ja miten hyvin iho silti voi. Nykyisin huomaan ihossa heti kun oon esim. syönyt maitotuotteita (juustoja lukuunottamatta, niistä iho ei räjähdä).

   No mutta jos rengas toimii hyvin ja tarviit ehkäisyä, niin ei varmasti oo hätää :) Kyllä hormonaaliselle ehkäisyllekin on paikkansa. Mutta kuparikierukka kyllä epäilyttää muakin, että kondomit it is…. Oivoi, toi rengas on siis vielä kalliimpi kuin Zoelyt, höh!

 5. Aloitin e-pillereiden syömisen 17-vuotiaana ja söin niitä kolme vuotta, kunnes masennuskauden aikana unohdin syödä niitä säännöllisesti. Parisuhdekin oli hiljattain loppunut, joten päätin luopua pillereistä kokonaan. Pian huomasin, että mielialani alkoi parantua; olin edelleen masentunut, mutta en yhtä masentunut. Psykiatri ja lääkärini vahvistivat epäilykseni: e-pillerit olivat olleet todennäköisesti osasyy masennuksen puhkemiseen ja sen voimakkuuteen. Lääkäri myös painotti, ettei minun kannattaisi enää kokeilla hormonaalista ehkäisyä, mutta huono gynekologi sai minut yrittämään kahta muuta merkkiä, joista toinen oli tarkoitettu juurikin aknen hoitoon. Masennus ja voimakkaasti vaihteleva mieliala tulivat rytinällä takaisin molempien yritysten jälkeen, joten päätimme nykyisen avopuolisoni kanssa, ettei hormonaalista ehkäisyä enää yritetä. Myöhemmin minulla on todettu myös migreeni, joten sinänsäkin ihan hyvä, etten syönyt pillereitä kovin montaa vuotta… On tosiaan uskomatonta, miten helposti niitä myönnetään ja kuinka niiden sivuvaikutuksia vähätellään.

  Kuparikierukkaa olen miettinyt, sillä kuukautiseni ovat ilman pillereitä todella epäsäännölliset (saattavat pahimmillaan olla kerran kolmessa kuukaudessa), mutten sitten ole uskaltanut, juurikin samoista syistä kuin sinä :D Lisäksi olen lukenut ihan liikaa juttuja siitä, miten kierrukan ehkäisyteho on pettänyt, joten käyttäisimme varmasti siltikin kondomeja, sillä emme halua lapsia. Sinänsä kierrukka olisi aika hyödytön, jos miettii elämää ilman kondomeja.

  Mitä taas tulee ihoon, niin itsellänikin on ollut paha akne, ja pillerit auttoivat siihen, mutta iho ei todellakaan ole enää tässä iässä (olen saman ikäinen kuin sinä) yhtä huonossa kunnossa kuin teininä. Itselleni tulee aina silloin tällöin muutamia isoja paukamia naaman, mutta oikeilla, hellävaraisilla tuotteilla kukkimisen saa pidettyä kurissa. Ja ainiin! Mitä tulee kipuihin, niin pillereiden aikana kuukautiskipuni ja vuotoni olivat pahempia kuin ilman pillereitä. Sekin on siis varsin yksilöllistä.

  Tässä siis hieman näkökulmaa :) Sinulle pillerit eivät selvästikään vaikuta voimakkaasti mielialaan, joten kysymys taitaa olla enemmänkin tuosta migreenistä ja ihosta.

  1. Unohdin muuten lisätä, että minäkin kärsin pillereitä syödessä haluttomuudesta. Tämäkin on varsin surullinen asia . kuinka moni nuori tyttö, joka on saattanut aloittaa pillerit jo ennen ensimmäisiä seksisuhteitaan, osaa yhdistää haluttomuuden pillereihin? Ei ihmekään, että myytti naisten luonnollisesta haluttomuudesta on niin vahva.

   1. Voi eiii, kuulostaa ihan hirveältä! Apua millaisen olon hormonaalinen ehkäisy on sulle aiheuttanut! Huh. Onneksi tämä on vissiin suurimmilta osin taakse jäänyttä jo?

    Onneksi sun iho on parantunut teinivuosista. Mua jännittää hulluna mitä mulle käy – mulla ei oo koskaan ollut tosi pahaa aknea mutta lieväksi akneksi lääkäri sitä kuvaili kun olin nuorempi. Osaan kyllä varmasti hoitaa ihoani paremmin kuin teininä jolloin varmaan vain pahensin ihoni kuntoa liian voimakkailla pesuaineilla ja liian kuivattavilla tuotteilla. Eli jep, kyse on mun kohdalla ihosta ja veritulppariskistä jota en kyllä mieluusti ottaisi riskiksi hyvän ihon kustannuksella… Mun isälläkin on aurallinen migreeni, eli vaikka en ole kärsinyt siitä usein, se alttius kyllä löytyy.

    Voi että, toi haluttomuusasia on ihan kammottava!! Ei todellakaan ole ihme että menettää halut jos pillerit kuivattaa limakalvot ja saa mielialan heittelemään miten sattuu. Ja vaikkei kärsisi mistään muusta mielialanailahtelusta, niin aika moni kyllä kärsii haluttomuudesta. Siitäkään ei kyllä puhuta juuri ollenkaan. :( tosi surullista, moni saattaa tuntea olonsa aika yksinäiseksi tuollaisen asian kanssa.

 6. Hyvä kirjoitus ja pohdintaa. Itse lopetin hormonaalisen ehkäisyn vajaa 3 vuotta sitten. Ensimmäisenä huomasin sen miten paljon parempi olo on ja tosiaan miten paljon tuli tunteita ja tunsin itseni enemmän ”omaksi utsekseni” kun hormonit ei tasoittaneetkaan mielialaa.
  Sallan kuvaama ”aivosumu” oli aika hyvin kuvaava sana. Mullahan ei sinänsä mitään isoja sivuoireita ollut, mutta lopettamisen jälkeen huomasi tosiaan niitä olleen. Enemmänkin se haluttomuus ja tasaisuus. Mikään ei oikein hetkauttanut tai tuntunut ihmeemmältä.

  Aknehan siitä kyllä seurasi. Siitä voi käydä lukemassa mun blogista, Maria Glow, lisää jos kiinnostaa. Nyt kuitenki iho alkaa oikeasti tasoittua eikä tulehtunutta akneakaan ole ollut yli vuoteen.

  Hyvin olen pärjännyt ja toki tuon ihon kanssa olen monta kertaa ollut jo marssimassa pilleriresptiä hakemaan, mutta nyt en koe sille olevan tarvetta. Enköhän tän ihon kanssa pärjää :)

  Tsemppiä pohdintaan ja tosiaan järkevää on asiaa miettiä ennen lopettamista, ettei sitten ala katumaan.

  1. Oi ei, tuo on kyllä jännää! Nyt ajattelen että ei mulla mitään sivuoireita ole, mutta saas nähdä. Mun ystävä lopetti pillerit joskus puolisen vuotta sitten eikä hän huomannut mielialassaan mitään muutosta tai kokenut ”sumun hälvenneen” vaikka sitä vähän odottikin :D sen sijaan painoa/turvotusta lähti eikä iholle ole käynyt kuinkaan.

   Mä taas oon aina ollut tosi herkkä, etenkin väsyneenä oon aina pillahtanut helposti itkuun. Uskon että se on kiinni temperamentista, koska niin on ollut ihan aina. Ei elämä tunnu miltään vuoristoradalta, mutta ei kyllä tasaiseltakaan. Ehkä pillerit ei tosiaan vaikuta mun mielialaan? Lupaan raportoida jos muutoksia tapahtuu, haha!

   Vitsit joo, pitää käydä lukemassa sun blogia aiheesta. Onneksi pahin alkaa olla ohi, akne ei ole kiva juttu. Sun blogista on takuulla ollut apua muille vastaavassa tilanteessa oleville! Ja olen kyllä tavannut monia joilla iho on räjähtänyt pillereiden lopettamisen myötä mutta kyllä se totta kai paraneekin, hiljalleen.

 7. Hei kiitos kun kirjoitit tästä! Mä olen myös syönyt pillereitä kauan (vuosissa varmaan jo 15) parilla lyhyehköllä tauolla olosuhteiden pakosta. Mulla ei ole ollut muuta sivuvaikutusta kuin epäsäännöllistä tiputteluvuotoa ja pillerimerkkiä vaihtamalla katosi sekin kokonaan – ja menkat oikeastaan siinä samalla. Nyt oon aatellut, että oliskohan aika luopua niistä juuri luonnollisuuden takia, mutta toisaalta muistan jonkun lääkärin sanoneen että nuorelle naiselle ”luonnollisinta” olisi olla koko ajan raskaana. Eli kuukausittaiset menkat ei olisi luonnontilassa välttämättä se ns. normaali. Mun pillerit on myös hyvin vähähormoniset, eli sinällään mistään suuresta hormonimäärästä ei ole kyse.

  Vaikeita asioita! Kiitos, kun herätit pohtimaan :)

  1. Kiitos Elisa että kommentoit! Oon innoissani että niin moni on halunnut kertoa omista kokemuksistaan. Hahaa, en osaa ottaa kantaa tuohon väittämään vaikka olen kuullut saman joskus itsekin. Mullekin on sanottu että pillerit tavallaan ”säästää munasoluja” mutta aikamoisilla ehdoilla joidenkin kovista sivuoireista kärsivien kohdalla. :(

   Jos mä seurustelisin nyt, tämä päätös olisi takuulla vaikeampi. Nyt tuntuu ”helpolta” lopettaa, eli ymmärrän kyllä sun fiilikset hyvin!

 8. mulla on ollut myös nuo samat zoelyt käytössä nyt about puolitoista vuotta, valitsin ne juurikin niiden luonnollisuuden takia. muita sivuoireita en oikeastaan huomannut kuin sen, että ennen suht kivuttomista kuukautisista muuttui todella kivuliaat. pyörrytti, huimasi, oksetti ja krampit saivat melkein itkemään. gyne onneksi neuvoi että saan kuulemma huoletta jättää välipillerit välistä ja siirtyä suoraan aina seuraavaan laattaan. jatkoin sitten seuraavat puoli vuotta pitämättä välillä taukoja, kunnes aloin huomata muutoksia mielialassani. olin koko ajan itkuinen, masentunut ja alakuloinen, vaikka olinkin todella tyytyväinen elämääni. pahinta oli se, että aiheutin omalla järjettömällä käytökselläni (jonka syytä en edes itse ymmärtänyt) harmia muillekin. yritäpä siinä sitten ymmärtää miksi tyttöystävä on ihan sekaisin, kun ei se itsekään tiedä… koska en löytänyt mitään järkevää syytä aivosumulleni, päädyin sitten miettimään, voisiko se johtua jatkuvasta pillereiden otosta ilman taukoja. mietin jo kokonaan niiden lopettamisesta, mutta koska vakituisessa suhteessa tarvin kuitenkin jatkuvaa ehkäisyä, tuntuvat pillerit kaikessa epäluonnollisuudessaan silti parhaalta vaihtoehdolta. toisaalta tuntuu myös epäluonnolliselta estää kehon luonnollinen toiminta jättämällä kuukautiset aina välistä, vaikka siihen luvan sainkin. no, masentuneisuus loppui melkein kuin seinään kun päätin sitten pitkästä aikaa pitää välipäivät. en tiedä, oliko noilla kahdella oikeasti vaikutusta toisiinsa, mutta oman kokemuksen mukaan parempi näin. mieluummin koen fyysistä kipua sen muutaman päivän kuukaudesta kuin että olen jatkuvasti päästäni sekaisin. ja positiivisista sivuvaikutuksista, sain pillereiden aloituksen jälkeen ostaa kaksi kuppikokoa isommat rintsikat! :-D todennäköisesti tulen käyttämään pillereitä ainakin niin kauan kuin parisuhde toivottavasti kestää, sillä niille ei ole tarvetta kuin ehkäisymielessä. sinkkuna todennäköisesti lopettaisin ne, vaikka se sitten olisi aina prosessi aloittaa ne tarvittaessa uudestaan…

  1. On kyllä siistiä että on edes yksi (??) luonnollisempi pillerivaihtoehto, vaikkakin siis ihan karseaa että sulla kivut on pahentuneet noin paljon. Mä oon kans koettanut syödä pillereitä aina putkeen, mutta se ei oo koskaan sopinut mulle, minkään pillerimerkin kohdalla. Mä turpoon ja mua vaivaa sen tokan laatan ajan kaikki mahdolliset pms-oireet, eli en oo koskaan voinut syödä pariakaan laattaa putkeen.

   Ymmärrän täyyysin että parisuhteessa pillerit tuntuu parhaalta mahdolliselta vaihtoehdolta. Onneks hoksasit kokeilla tolleen taukopäivät pitämällä! Huh. Hahaa fak, Zoelyt ei oo vaikuttanu mulla mitenkään tissien kokoon :D vaikka vähän kyllä pelkään että mitäs on sittenkin ja all is gone sit ku lopetan….hahha.

 9. Tosi hyvä kirjoitus! Olen itse syönyt e-pillereitä muutaman vuoden ajan aiemmin vaihtaen välissä merkkiä. Koin kuitenkin niiden vaikuttavan mielialaani valtavasti, joten viime vuoden puolella ehkäisyn ollessa taas ajankohtainen asia en edes harkinnut pillereitä. Päädyinkin lopulta hormonikierukkaan, jonka koin parhaaksi vaihtoehdoksi tuolloin ja olen ollut tähän todella tyytyväinen. Hormonikierukassa hormonit erittyvät elimistöön paikallisesti, joten kehoon vaikuttavien hormonien määrä on huomattavasti pienempi kuin pillereiden kohdalla. Ja tätä voi tosiaan pitää peräti kuusi vuotta! Tuosta kierukan laitosta vielä sen verran, että ei se tosiaan ole mikään maailman miellyttävin tapahtuma, mutta se itse laitto kestää ehkä alle minuutin eikä omalla kohdallani ainakaan sattunut kovinkaan paljon. Ja hormonikierukan etu on myös mahdollinen kuukautisten poisjääminen – saan itse parhaillaan nauttia siitä! Suuri suositus siis hormonikierukalla :)

  1. Kiitos Inna, kiva että kommentoit. :-)

   Hormonikierukka/-rengas ovat varmasti kyllä hyviä vaihtoehtoja varsinkin niille, joille pillerit aiheuttaa hullun piikin. Gynekologi kyllä kertoikin, että joillakin asennus sattuu ihan hulluna ja joillain ei kovin paljoa – en osaa yhtään arvioida mitä mun kohdalla kävis. Vaikka ajattelen että mulla on korkea kipukynnys niin jotenkin musta tuntuu että eiiii tän suhteen. Mut kuus vuotta on kyllä todella pitkä aika. Kiva että jaoit sun kokemuksen!

  2. Itselläni oli pari vuotta jaydess -hormonikierukka ja tulin raskaaksi. Kierukka oli paikoillaan ja gyne ihmetteli miten on mahdollista, kun todennäköisyyskin on todella pieni.
   Nyt vaihdettiin mirenaan, jota voi pitää sen 5-7-vuotta. Gyne suositteli minulle vaihtoa viiden vuoden jälkeen varmuuden vuoksi.

   Ensimmäisen kierukan laitto ei ollut niin paha. Hetkellisesti kovaa menkkakipua vastaava kipu.
   Kierukan vaihtoprosessi ei ollutkaan niin helppo. Kierukka pois – ai aii! Kohdun mittaus – auts! Uusi kierukka sisään – lopeta jo!
   Kaikesta kärsimyksestä huolimatta liputan hormonikierukan puolesta! 2,5 vuotta ilman menkkoja ja nyt 5-6 vuotta lisää! :)

 10. YES YES YES! Tää on ihan huippu tärkeä aihe, josta on onneksi ollut viime vuosina jo enemmän puhetta! Kiitos Ida, että myös sä otat kantaa tähän :)

  Long Story Short:

  Itse söin e-pillereitä ruhtinaalliset 6 vuotta, kunnes aurallisen migreenin takia ne lopetettiin. Aurallinen migreenin aiheutti YAZ e-pillerit – aika ironista mielestäni, että e-pillerit aiheuttivat syyn, minkä vuoksi ne piti lopettaa. Taistelin alle vuoden minipillereiden kanssa, mutta mielenvaihtelut olivat niin kamalia, että en halunnut enää kajotakkaan minipillereihin. Minipillerien aikana ihoon (kasvot ja selkä) pompahteli kiitettävään tahtiin näppyjä, joista minun ei ollut aiemmin tarvinnut murehtia. Sen lisäksi hiuksiani alkoi tippua tuppoina. Kun väitän, että hetken päästä pitkistä paksuista hiuksistani oli enää muisto jäljellä, en edes liioittele.

  Itku kurkussa marssin lääkärin puheille, että mistä moinen johtuu. Vastaus oli yksiselitteisesti e-pillerien lopetus. Se vaikutti omaan hormonitasapainooni niin suuresti, että lopetuksesta palautuminen aiheutti nämä oireet. Sanomattakin selvää, olin ihan hemmetin vihainen ja turhautunut tilanteeseen. Kysyin lääkäriltä, että kun olen koulussa terveydenhoitajalta saanut ensimmäiset pillerit kouraan, ei tällaisesta ole ollut puhettakaan – MIKSEI?

  Vastaus järkytti minua enemmän kuin hiustenlähtö. Kolme seikkaa nousivat vastauksesta yli muiden:
  1. Teinit eivät kuuntele
  2. Ehkäisy- ja lääkebisnes on niin suuri, jossa liikkuu isot rahat ja tuet, että ei kannata alkaa sohimaan mehiläispesää
  3. E-pillerien tarjoaminen teineille tulee halvemmaksi kuin abortit

  Nyt olen ollut 3-vuotta syömättä e-pillereitä ja 2-vuotta sitten mulle laitettiin ehkäisykierukka. Ei tosin tuota kuparista, jotenkin se ei vakuuttanut minua. Sen sijaan laitettiin Jaydess hormonikierukka, joka on muistaakseni suomalaisten kehittämä vaihtoehto kierukka-repertuaariin. Myös Jaydess on tarkoitettu etenkin synnyttämättömille naisille. Alkuun jännitti palata taas hormoonisen ehkäisyn pariin, mutta vitsit tää on ollut hyvä. Toki laittaminen oli epämiellyttävää, mutta muuten voin omasta puolestani tätä ”suositella”.

  Mielenkiinnolla jään seuraamaan tätä keskustelua ja jos aiheesta on tulossa lisää postauksia :)

  1. Jee, ihana Riikka että tulit jakaan sun kokemukset. Oikeasti, ihan super!

   Hitto vie mitkä kokemukset sulla, sekä e-pillereistä että minipillereistä :( Ihan hirveetä!! Ja siis noi syyt mitä oot saanut lääkäriltä…… huhuhuhu. Just mietin tässä miten ristiriitaista on, miten helposti pillerit määrätään – se on toisaalta TOSI hyvä ja toisaalta IHAN perseestä. Äh!!!

   Onneksi toi ehkäisykierukka on sopinut sulle hyvin! Ihana kuulla! Kierukat, sekä hormoneilla että ilman tuntuu varmaan siksi niin epäilyttävältä että ei voi jotenkin etukäteen tietää sopiiko ne vai ei – ja sit siinä on se asennusvaiva ja rahallinenkin panostus riskinä, jos ei sopiskaan. Onneks sulla on käynyt hyvin eikä ilmeisesti tullut mitään hulluja jäkioireita tosta asennuksestakaan, vaikkei se mukavaa ollutkaan.

   Joo, samalla teemalla jatketaan, mutta vähän eri aihealueeseen liittyen!

 11. Mä aloitin Mercilonit ollessani 16 kivuliaiden kuukautisten takia. Alkuun olin tosi tyytyväinen, kuukautisten kesto lyheni puoleen aiemmasta ja kipuja ei ollut lainkaan. Mutta se kuivuus! Mulla limakalvot kuivui täysin n. 3kk ajaksi ja silloin oikein sattui. En ollut osannut odottaa oiretta, ei kukaan sellaisesta puhunut eikä edes haittavaikutuksissa ollut tästä mainintaa. Syön yleensä aina 2kk putkeen, jonka jälkeen pidän tauon, mitä mulle ihan suositeltiinkin kipujen takia.
  Käytettyäni e-pillereitä kolmatta vuotta rupesi kuukautiskivut tekemään paluuta ja joudunkin taas napsimaan kuukautisten aikana särkylääkkeitä. Niistä on myös tulleet epäsäännölliset, mitä ei ikinä ennen ole ollut. Välillä ne tulee liian myöhään vikan pillerin oton jälkeen, välillä saattaa alkaa jopa kesken liuskan. Kesto myös voi heitellä 1,5 päivästä 7 päivään!!
  Kokeilin nyt 3 kuukautta ehkäisyrengasta, kun terveydenhoitaja kertoi että se voisi auttaa näihin ongelmiin ja siinä olevan samaa hormonia kuin käyttämissäni pillereissä. Koin itse renkaan huomattavasti kömpelömmäksi ja epämukavaksi käyttää. Se myös lisäsi kuukautiskipuja ja aiheutti vihlovaa kipua alavatsaan kuin myös päänsärkykohtauksia. Terveydenhoitaja ei puhunut mitään haittavaikutuksista jutellessamme ja painotti, että paluu e-pillereihin tapahtuisi helposti jos sen haluan tehdä. Nyt kuitenkin, kun soitin haluavani uuden pillerireseptin, minulle kerrottiin että haittavaikutuksia voi siirtymisestä tulla ensimmäiset kuukaudet. Jos oisin tiennyt siitä, en olisi edes kokeillut rengasta, eli jotenkin tuntuu vähän huijatulta.. :-D Oon miettinyt kans lopettamista, mutta parisuhteen takia en niitä ”pysty” lopettamaan.

  1. Ääääh voi eiii! :’–( mulla on lähipiirissä pari ihan karseeta kokemusta hormonaalisen ehkäisyn aiheuttamasta kuivuudesta, ihan hulluja juttuja.

   Ääh, ihan tosi sekopäisiä juttuja. En mäkään ole aiemmin edes harkinnut pillereiden lopettamista, mutta nyt kun en ole parisuhteessa, voisin ihan hyvin – vaikka mikä ihmeen syy se muka on? Kyllä vastuu ehkäisystä pitää olla myös miehellä. Kondomi ei kyllä rehellisesti sanottuna kiinnosta liikaa. Äh!

 12. Ihanaa että tästäkin aiheesta kirjoitetaan! Itse olen juuri täyttänyt 20, eli tavallaan aika nuori, enkä ole vielä tähänastisessa elämässäni tarvinnut tai halunnut e-pillereitä mihinkään: mulla ei ole suurempia iho-ongelmia ja toistaiseksi ei ole kiinnostanut seksi. Mulla on kyllä tosi kivuliaat kuukautiset, mutta se kipu kestää vain ekan päivän (jolloin en oikeasti pysty kipulääkkeistä huolimatta nousemaan sängystä ja pitää perua kaikki menot/siirtää kuukautiset jos on jotakin tärkeää), joten en ole halunnut kokeillakaan pillereitä. Oli mielenkiintoista lukea tästä aiheesta lisää ja siitä, miten ne vaikuttavat kehoon! :)

  1. Jee, kiva että kommentoit Aura! :-)

   Sun ei kyllä tarvitse aloittaakaan e-pillereitä koskaan jos siltä tuntuu; onneksi mulla on lähipiirissä myös niitä ystäviä jotka eivät ole koskaan käyttäneet hormonaalista ehkäisyä ja pärjänneet silti tosi hyvin myös seurustelusuhteissa jne.

   Huh, sun kivut kuulostaa kyllä aivan kammottavilta, kumpa niihin löytyisi joku luonnollinen helpotus!! Miten sä olet siirtänyt kuukautisisasi tarpeen vaatiessa?

   1. Huomasinpa vastata vasta nyt mutta oon siirtäny keltahormoneilla kuukautiseni! Hormoneja nekin kyllä mutta en onneksi joudu kauhean usein siirtämään kuukautisiani. Mulle ei ole tullut mitään haittavaikutuksia ja ne on toimineet tarpeen vaatiessa hyvin! :) Ja joo noi kivut on kyllä oikeasti tosi voimakkaat. Toivon että iän myötä lievittyisi itsestään, mulla on ollut 15-vuotiaasta asti yhtä voimakkaat enkä muista yhtäkään kuukautisten ekaa päivää jolloin en olis joutunut jäämään koulusta ja menoista pois. Tähän mennessä mulle ei ole ikinä ehdotettu mitään muuta keinoa kuin e-pillereitä, joita en halua, ja kipulääkkeitä tietysti, jotka auttaa mutta ei tarpeeksi. Mulla on myös tosi herkkä vatsa joten en voi ikinä ottaa maksimiannoksia kipulääkkeistäkään. :/

 13. Why oh why -podcastilla on jakso kierukasta. Suosittelen muutenkin kuuntelemaan, juontaja Andrea on ihana :–)

  1. Uuu, kiitos vinkistä Oona! Millä nimellä toi podcast-jakso on? En nopeella selailulla hoksannut!

 14. Sama aihe ollut mietinnässä mulla jo jonkin aikaa! Syön kahdeksatta vuotta pillereitä (Mercilon). Itse aloitin pillerit pelkästään ehkäisyn takia, menkat oli sitä ennen helpot ja säännölliset sekä iho hyvässä kunnossa.

  En oo huomannut selkeitä sivuoireita pillereistä, vaikka kyllä asia herättää ajatuksia. Olen syönyt jo niin kauan samoja pillereitä ilman keskeytyksiä, että mistäs sen tietää, mikä lopulta on pillereistä ja mikä mulle luontaista.

  Muakaan ei huvittaisi syödä ylimääräisiä hormoneita, mutta ei ihan vielä ole suunnitelmissa tulla raskaaksikaan. Taidan vielä tämän vuoden loppuun napsia pillereitä ja kenties sitten ollaan siinä tilanteessa, että vauva on tervetullut, jos on tullakseen :)

  1. No jep!! Siis en todellakaan tiedä, että mitäs jos nää ei ookaan normaaleja fiiliksiä mitä tunnen?! Vaikka uskon kyllä aika vahvasti että on, mutta kummiskin. U never know! Se tässä ehkä onkin sekopäisintä. 10 vuotta on kreisin pitkä aika…. Haa, ihanaa jos jo vuoden lopussa vauva on tervetullut. En kestä! Vauvat <3_<3

 15. Mä söin itse e-pillereitä 15-vuotiaasta 24-vuotiaaksi, eli n. 9 vuotta. Mulle ne määrättiin ensin pahaan akneen ja käytössä oli kuukausien ajan Diane Nova-nimiset e-pillerit. Akne helpottui, mutta ehkäisyn tarve lisääntyi, kun ensimmäinen parisuhde alkoi, joten lääkäri suositteli vaihtamaan Yasminelle-nimisiin pillereihin. Käytön kanssa ei ollut mitään ongelmia ja aknekin parantui täysin. Lopulta jouduin tekemään kroonisen, tosin aurattoman, migreenini takia päätöksen lopettaa yhdistelmäehkäisypillerien käyttö.

  Minulle määrättiin lopulta minipillerit kokeiluun kolmeksi kuukaudeksi. Se taisi olla elämäni virhe. Kasvojeni iho räjähti heti ja muu kroppa seurasi perässä. Kolmen kuukauden käytön jälkeen olin epätoivoinen ja päätin lopettaa minipillerit kokonaan. Ihon kunto vain jatkoi pahenemistaan, eikä ihooni auttanut edes antibiootit.

  Lopulta ainoaksi vaihtoehdoksi itselleni todettiin hormonikierukka, viiden vuoden Mirena, sillä kuparikierukka ei olisi sopinut yhteen runsaiden kuukautisieni ja järkyttävien menkkakipujeni kanssa. Olen ollut Mirenaan erittäin tyytyväinen. Keltarauhashormonia erittyy paikallisesti hyvin vähän, eikä sen pitäisi vaikuttaa ihoonikaan. Hormonikierukassakin on mukana vierasesinevaikutus. Ihoni jouduin toki lopulta hoitamaan 10 kuukauden isotretinoin-kuurilla, mutta kierukan hormonit eivät ole vaikuttaneet ihooni huonontavasti kuurin jälkeenkään.

  Olen myös saanut neurologiltani uusinta tietoa, jossa on todettu, ettei aurallinen migreeni enää olisikaan käyttöeste e-pillereille, vaan suurempi riski on aurattoman migreenin kanssa, jolloin aivoinfarktiriski kasvaisi. Nyt ei ole toki sitä tutkimusta heittää tähän, mitä itsekin luin asiasta.

  1. Niin ja sen verran vielä pitää mainita, että kuukautiseni jäi lopulta pois vuosi Mirena-kierukan asentamisen jälkeen.

   1. Oi eiiiii! Kuulostaa ihan horrorilta, apua! :–( En oo tiennyt että minipillerit on aiheuttaneet sulle tuollaista, ihan hullua. Mutta huh huh, onneksi toi Mirena-kierukka on sitten sopinut sulle, huh. <3

    Huh, kreisiä ja epäselvää toi tieto migreenin vaikutuksesta e-pillereihin - oli sitten aurallista tai ei, niin olisi kyllä kiva että tieto olisi selkeää kun riski on niin huomattava. Huh huh!

    Toi menkkojen pois jääminen tuntuu musta ristiriitaiselta, koska musta säännölliset kuukautiset on hyvä ja luonnollinen merkki siitä että kroppa toimii niin kuin pitää - VAIKKAKIN mulla tää on 10 vuoden ajan ollut ihan feikkiä, koska eihän menkat oo sama asia pillereillä ja ilman pillereitä. Nojoo, mutta pointtina siis se, että vaikka menkattomuus varmasti on joillekin pelastus, niin musta se saattaisi silti tuntua tosi oudolta. Saas nähdä mitä nyt tapahtuu kun ja jos lopetan pillerit. :D iiks!

 16. Tämä on kyllä todella mielenkiintoinen aihe ja kiitos, kun kirjoitit tästä! :)

  Aloin myöskin syömään e-pillereitä lukioikäisenä, silloin tuntui, ettei muita järkeviä vaihtoehtoja ollut. Pillerit sopivat minulle melko hyvin, söin matalahormonisia Minulet-pillereitä ja ainoa sivuvaikutus oli ärtyisyys / mielialojen heittely (ja välillä pieni turvotus). Toisinaan minua vähän harmitti lykätä elimistööni päivittäin ylimääräisiä hormoneita, mutten koskaan ajatellut asiaa sen enempää.

  Söin pillereitä tauotta vuoteen 2013 asti, jolloin minulla epäiltiin keuhkoveritulppaa. Veritulppaa ei onneksi keuhkoista löytynyt, mutta tapaus pelästytti todella paljon ja aloin miettiä, mikä olisi voinut aiheuttaa oireeni. Liikunnallisena, tupakoimattomana, terveellisesti syövänä ja hoikkana nuorena naisena en keksinyt mitään muuta mahdollista tekijää kuin e-pillerit, ja lopetin niiden syömisen päättäen, etten enää halua käyttää estrogeeniä sisältävää ehkäisyä. Gynekologini ei suositellut minulle ensimmäisenä vaihtoehtona kuparikierukkaa, vaan päädyin testaamaan minipillereitä (sisältävät vain keltarauhashormonia, joten veritulppariskiä ei ole, niitä voivat käyttää henkilöt, joilla on joskus ollut veritulppa), ja sille tielle jäin.

  Olen nyt nelisen vuotta syönyt Microluton-merkkisiä minipillereitä, ja ne ovat toimineet loistavasti, negatiivisia sivuvaikutuksia ei ole tullut. E-pillereiden aiheuttamat mielialanvaihtelut ja ajoittainen turvotus loppuivat. Nettikeskusteluissa on peloteltu minipillereiden käyttäjiä tiputteluvuodolla, mutta minulla Microluton toimii päinvastoin, kuukautiset ovat jääneet melkein kokonaan pois.

  Minipillereissä on oikeastaan vain yksi huono puoli: niiden käytön kanssa pitää olla tosi tarkkana. Pilleri pitäisi ottaa joka päivä suunnilleen samaan aikaan, kolmen tunnin heitto on vielä ok, mutta sitä pidempi aika heikentää jo ehkäisytehoa. Tämä on kai yksi syy, minkä vuoksi minipillereitä ei suositella kovin usein, vaan mieluummin tarjotaan suorilta e-pillereitä.

  (Ihon kuntoon näillä muutoksilla ei ole ollut vaikutusta. Nuorempana minulla oli rasvoittumaan taipuvainen iho, ja iän myötä iho on muuttunut kuivemmaksi. En huomannut mitään muutoksia ihossa e-pillereiden lopettamisen jälkeen tai minipillereitä käyttäessä.)

  1. Jee, kiitos kommentista & ihana kuulla että aihe kiinnostaa. :-)

   Huhh hhhhuh, mulla meni kylmät väreet kun luin sun kommentin! Ihan sekopäistä. Onneksi lopetit e-pillerit, sillä ne ovat varmasti voineet vaikuttaa tuohon. Minipillerit on kyllä kans jännä juttu; joillekin tuo kuukautisten pois jääminen on niin epäluonnollista, että tiedän kavereita, jotka tekee kuukausittain raskaustestejä vaikka tietävät syöneensä pillerit säännöllisesti. Kolmen tunnin heitto on kyllä paha! Se tapahtuu oikeasti aika helposti esim. reissatessa kun ei tajua että aaaaivan, Suomessa kello on sen verran että olis jo pitänyt ottaa pilleri. Mulla on kyllä monia kavereita joilla on minipillerit esim. tupakoinnin takia ja monella heistä on jäänyt menkat pois.

   Ah kuinka helpottavaa että sulla iho ei ole reagoinut näihin muutoksiin, oispa mulla sama!! Mulla oli ennen rasvoittuva iho ja viimeiset vuodet se on vaan kuivunut ja muuttunut tyypiltään kuivemmaksi ja herkemmäksi. Jännää.

  2. Minipillereitäkään ei kai ole todettu ihan veritulppariskittömiksi, mutta riski on oletettavasti pienempi kuin yhdistelmillä?

   1. No en kyllä yhtään epäile etteikö olisi riskiä niissäkin. Mutta kai se tosiaan on matalampi kun tupakoitsijat saa niitä käyttää?

 17. Olen vuosia paininut näiden asioiden kanssa. Itse laitatin vuosi sittenkierukan (joskin sen hormoniversion, minulle ei kuparia suostuttu edes harkitsemaan aiempien tuskaisten ja runsaiden kuukautisten vuoksi). Teorian tasolla kierukka oli minulle ”se vähiten huono” vaihtoehto ja vihaan sitä, että valinnan joutuu tekemään. Kondomi ei vain omaan seksuaalikäyttäytymiseeni sovi sen paremmin.

  Tiedän, että monille kierukka on ollut täydellinen ja vaivaton vaihtoehto ja vihaan sitä, kun netissä vain oman kokemuksen perusteella parjataan mitään suurelle yleisölle. Pakko kuitenkin kertoa, että en voi omakohtaisesti suositella kenellekään. Itse laitto oli elämäni kivuliain kokemus (ja niitä on ollut): jouduin jäämään koko päiväksi neuvolaan itkemään ja oksentamaan ja pyrtymään vuoronperään. Olin viikon sen jälkeen sänkypotilaana (ei ihan ”mahdollisesti koettavaa lievää epämukavuutta muutaman tunnin ajan”) ja edelleen, näin vuoden jälkeen monesti aiheuttaa kipuja. Tuntuu kuin kohdussani olisi partaterä joka tietyssä asennossa ilmoittaa itsestään. Kävin jopa ultrassa selvittämässä, ettei kierukka ole puhkaissut kohtuani (!!!), mutta kaikki on kuulemma ok. MUTTA suurin osa ihmisistä joilla tiedän kierukan olevan ovat pitäneet sitä fantastisena kapistuksena ja se toimii juuri niin kuin toivoin sen itsellänikin toimivan.

  Poistattaminen pelottaa, enkä ole vielä keksinyt mikä olisi toimiva vaihtoehto.. Pillerit minulla oli vuosikausia käytössä, sen jälkeen rengas. Rengas aiheutti hieman kuivuutta limakalvoilla, pillerit tahdoin vaihtaa pois sen hetkisen epäsäännöllisen rytmini vuoksi: vaihtui tiheään tahtiin kaikki aikavyöhykkeita myöten, joten en voinut luottaa kykyyni syödä niitä tarpeeksi säännöllisesti.

  1. Aaa joo, en oo tajunnut että kuparikierukka ei sovi runsaiden ja kivuliaiden kuukautisten kanssa yhteen! Mut varmasti ihan loogista. Hormonikierukastakin onneksi imeytyy hormonit tasaisemmin mitä vaikka pillereitä napsiessa. On kyllä surkeaa, ettei ole muita vaihtoehtoja kuin kondomi, kuparikierukka tai sitten joku hormonaalinen vaihtoehto.

   Apua, toi sun laittokokemus kuulostaa ihan hullulta, apua. :( Oon kuullut myös niistä tapauksista joissa kierukka ON puhkaissut kohdun jne, eli ei tuo ole mikään sekopäinen huoli… Mä en oo muuten kuullut yhtäkään hyvää kierukka-kokemusta, mutta se voi myös johtua siitä, etten oo kysellyt tarpeeksi. Toivotaan että kierukka sopii sulle jatkossa hyvin eikä aiheuta mitään ylläreitä!

 18. Ystäväni vaihtoi kuparikierukkaan ja hänellä kivuttomat ja niukat kuukautiset muuttuivat ihan karmeiksi. Kierukka myös asennettiin aluksi huonosti ja sitä on pitänyt korjailla yms. Itselläni on luonnostaan horror kuukautiset, joten kierukka ei ole tullut mieleenkään :’D

  Oma tarinani:

  Aloitin ehkäisypillerien käytön vähän alle 18v yhdistelmäpillereillä, koska kuukautiseni ovat aivan kamalan kivuliaat ja runsaat. Niillä mielialani vaihteli ehkä jonkin verran. Lopetin ne, koska suvussani epäiltiin veritulppageeniä, ja vaihdoin mineihin (Cerazette). Näitä tulikin syötyä useampi vuosi ja en kyllä voi suositella. Ovat kuulemma aika moinen hormonipommi. Samoihin aikoihin kun aloin näitä pillereitä syödä, sairastuin ensimmäistä kertaa mielenterveysongelmiin ja sain yhden vulvodynian muodoista. Lihosin myös 15 kiloa. Parisuhde ja koko elämä meni ihan pilalle, mutta en silti oikein osannut uskoa pillereitä syypääksi. En edes vulvodyniaan, vaikka pillerit ovatkin sen pääaiheuttaja. Ravasin naistentautien klinikat ja kaikki läpi ja olo oli epätoivoinen. Lopulta erosin ja lopetin pillerit ja kappas kun elämä muuttui kivemmaksi. Laihduin 15 kiloa ja tuntui kuin ”harmaa verho” olisi vedetty pois silmien edestä. Vulvodynia myös katosi, enkä ole kärsinyt mistään kivuista sen jälkeen. Toki syy-seuraussuhteita ei voi koskaan tietää, mutta itse en kyllä ole halunnut enää tämän jälkeen hormoneihin koskea.

  Lopettamisen jälkeen kärsin reilu 2 vuotta lievästä aknesta (tähän auttoi Avitcid ja Differin), mutta sekin alkaa olla jo historiaa :) Ennen pillereitä tai pillereiden aikana ihossani ei ollut ongelmia. Hiukset toki rasvoittuvat nykyään aika nopeasti, mutta nyt olen tämän vuoden harjoittanut no-poo:ta ja rasvoittuminen on hidastunut älyttömästi! Siitäkin siis selviää :) Muita negatiivisia oireita ei ollut.

  Itse kärsin tosiaan yhä ihan kamalista kuukautiskivuista, joista selviän juuri ja juuri suurilla annoksilla panacodia ja lihasrelaksantteja ja minulla taitaa olla myös 70 % todennäköisyys sairastua (luult. olen jo sairastunut) endoon, koska perheessäni sitä on useammallakin. Lisäksi unettomuuteni johtuu varmaan estrogeenivaihteluista (jolloin siihenkin saisin avun mahd. e-pillereistä). Silti aina kun lääkärit yrittävät määrtä minulle e-pillereitä, kieltäydyn :D Pillereitä voin harkita vasta sitten, kun se endo todistetusti iskee (jos iskee). Olen jopa pohtinut ennemmin kodunpoistoakin….

  Inhottava dilemma kyllä, koska tuo endo voi levitä laajallekin, jos hormoneja ei syö ja sen toteaminen on aika vaikeaa :( Tuntuisi silti niiiiin pahalta palata pillereihin, koska uskon, että kärsin niiden takia vuosia mielenterveysongelmista, täydestä haluttomuudesta, kivuista ja lihomisesta. Mutta… Saa nähdä.

  Jos päätät joskus lopettaa pillerit, on mahdollisesti ”turvallista” palata mineihin. Niiden kanssa ei ole sitä alun ”veritulppariskiä”. Moni tuttavani on myös syönyt kauan minejä ilman sivuoireita, joten kai ne monille sopivat. Toisaalta jos e-pillerit sopivat iselle, miksei niitäkin voisi syödä. On-off-käytäntö ei kyllä varmaan kannata. Olen ymmärtänyt, että e-pillerit vaikuttavat jopa parinvalintaan, joten tavallaan itseäni ainakin kiinnostaisi tietää, millainen ihminen sitä on ilman niitä, jos niitä on syönyt nuoresta iästä asti.

  Itseä on alkanut vanhemmiten kyllä asiaan tutustuessa ärsyttämään, kuinka helposti pillereitä jaadaan nuorillekin tytöille. Nuori kun ei välttämättä koskaan saa tietää, onko pillerit vaikuttanut esim. omiin haluihin, jos on alottanut pillerit jo ennen seksuaalielämän aloittamista. Itse toivon, että en olisi koskaan pillereitä aloittanut. Mielestäni kondomi on muutenkin paras ehkäisyväline. Oikein käytettynä koen, että luotettavampi kuin pillerit (monelle ystävälleni on syntynyt lapsi e-pillereistä huolimatta, yhdellekään ei kondomin käytön kanssa, itsekin synnyin, vaikka äitini söi pillereitä :D), estää sukupuolitaudit ja on siisti käyttää. Olen tavannut myös monta miestä, jotka eivät hyväksy lainkaan kondomin käyttöä ja miltei painostavat naisen hommaaman pillerit tai jopa harkitsemaan keskeytettyä seksiä(ihan käsittämättömän törkeää, mutta valitettavan yleistä!).

  Vaikeita juttuja. Tuli romaani, koska aihe on itselle niiiiin lähellä sydäntä (ikävä kyllä.) Tästä pitäisi myös puhua hurjan paljon enemmän niin kouluissa kuin mediassakin. Kiitos kun kirjoitit aiheesta :)

  Tsemppiä päätökseen! Itse pohdin kyseistä asiaa joka kuukausi kun kärvistelen kivuissa :D

  1. AAAARghhhh toi sun ystävän kierukkakokemus. Ei tee mieli testata! Ja siis voi helvetti, oon kans kuullut pari tarinaa vulvodyniasta ja siiiis eiih, miten vähän asiantuntijat tuntuvatkaan tietävän siitä! Ihan hirveäää.

   Jos mulla alkaisi akne uusiksi niin ainakin Differin olisi tuttu tuote, hohoo. No-poo-meiningit kuulostaa kyllä mulle hc:lta mutta onneksi on kuivashampoo eikä mikään muu kuin oma laiskuus estä päivittäistä hiustenpesua. Toi endometrioosi on kyllä kans aikamoinen juttu, mutta onneksi siihen on olemassa noita hoitoja, vaikkei ne sitten hormoonittomia olisikaan. Ei sellaista kuitenkaan kannata kestää – mutta onhan nuo sivuoireet ihan hirveitä nekin. Ehkä joku matalahormonisempi valmiste voisi auttaa? Vai toimisiko se sitten endoon?

   Siis mäkin olen ymmärtänyt että e-pillerit saattaa vaikuttaa parinvalintaan! Tyylin sekottaa tuoksuaistimuksia tai vastaavaa, sekopäistä :D mm. tämänkin takia mua kiinnostaa lopettaa pillerit.

   Mutta siis en kestä että niin moni vissiin tulee raskaaksi pillereistä huolimatta! Mä tiedän että mun äiti on alkanut odottaa mua tosi nopsaa pillerit lopetettuaan, joten oon aina ollut aika tarkka omasta pillereiden syönnistä, jos sama alttius olisikin periytynyt tms. Ja tietty muutenkin. Kondomi on kyllä fiksu mutta eihän se silti ole ihan sama asia, mitä ilman. Ihan supertylsää! Mutta tylsempää on silti se, että on niin monia poikia ja miehiä jotka eivät osaa ja pysty käyttämään kondomia, mutta sellaisille kyllä kantsiikin huitoa heipat aika nopsaa. Ei ehkäisy voi olla vain naisten vastuulla.

   Kiitos että kommentoit!! Mulle merkkaa ihan hulluna kuulla muiden tarinoita, vaikka monien teidän tarinoihin verrattuna tämä oma päätös on naurettavan pieni.

 19. Hyvä kirjoitus ja tärkeä aihe! Itse vaihdoin viime kesänä e-pillerit kuparikierukkaan enkä ole katunut. Aloitin pillerit ehkäisyyn, kun aloin seurustella ensimmäisen poikaystäväni kanssa 17-vuotiaana ja söin niitä ilman taukoja n. 8,5 vuotta. Pillerit eivät aiheuttaneet minulle mitään pahempia sivuvaikutuksia, mutta ylimääräisten hormonien tunkeminen kehoon alkoi ahdistaa ja halusin palauttaa oman hormonitoiminnan normaaliksi, joten päätin lopettaa pillerit. Tosin jälkeenpäin ajatellen sairastuin masennukseen vähän sen jälkeen ja olen miettinyt onko näillä asioilla yhteyttä keskenään (taipumusta masennukseen minulla oli tosin varmasti ollut jo aiemmin). Pillereiden lopettamisen jälkeen minulle laitettiin heti kuparikierukka, koska halusin hormonittoman ehkäisyn, mutta en kuitenkaan jäädä pelkästään kondomien varaan. Pillereiden lopettamisen jälkeen kuukautiskiertoni palautui tosi nopeasti normaaliksi ja on ollut sen jälkeen säännöllinen. Kuukautiset ovat jonkin verran runsaammat ja kivuliaammat kuin pillereiden aikana (pillereitä syödessä olivat tosi niukat eikä kipuja ollut ollenkaan), mutta ihan normaalin rajoissa ja hyvin siedettävät silti. Ihoon pillereiden lopettaminen ei vaikuttanut, minulla on teini-iästä asti ollut iho-ongelmia eikä mielestäni pillereillä ollut siihen juuri mitään vaikutusta eli näppyjä on edelleen. Noin puoli vuotta pillereiden lopettamisen jälkeen masennus kuitenkin palasi (olin välissä ollut noin viisi vuotta ilman suurempia masennusoireita) ja nyt olen miettinyt onko sillä yhteyttä pillereiden lopettamiseen ja hormonitasapainon heittelyyn. Kokonaisuudessaan olen kuitenkin ollut tosi tyytyväinen päätökseen lopettaa pillerit ja vaihtaa kuparikierukkaan :)

  1. Kiitos Suvi että kommentoit!

   Vitsit, toivon todella että sun masennusoireet tasaantuu, kumpa kyse olisi vaan hormonitasapainon heittelystä. Mutta ei tuollaisen kanssa kantsi jäädä pitkäksi aikaa yksin jos tuntuu ettei olo normalisoidu, oli syy hormoniehkäisyn muutos tai mikä tahansa muu.

   Siistiä että kuparikierukka on sopinut sulle – jos ei mieti siis noita mielialan muutoksia, joiden syystä ei oikein voi olla varma. Toivon tosi paljon että tilanne tasapainottuu pian <3

 20. Moi Ida!

  Tosi hienoa, että olet ottanut blogissasi käsittelyyn aiheen, jota ainakin omien tyttökaverien kesken pohditaan tosi useasti. Söin e-pillereitä 14-vuotiaana vuoden verran runsaiden kuukautisten takia, mutta lopetin niiden käytön ikävien sivuvaikutusten takia. Painoni nousi, ruokahaluni kasvoi ja olin jatkuvasti masentunut. Oireet tuntuivat elävän varsinaista noidankehää. Söin paljon ja lihoin, jonka takia masennuin, koska en tuntenut oloani mukavaksi pyöreämmässä kehossani.
  Aloin seurustella 18-vuotiaana, jonka seurauksena aloitin e-pillerien syönnin uudestaan, vaikka pelkäsinkin kaikkia edellisellä kerralla ilmenneitä oireita. Aloin käyttää eri pillerimerkkiä, jonka toivoin auttavan näihin oireisiin. Ei auttanut, kaikki oireet tulivat takaisin. Pelkäsin kuitenkin raskaaksi tulemista, enkä keksinyt muuta sopivaa ehkäisykeinoa.
  Kuuden vuoden jälkeen aloin olla jo turtunut kaikkiin oireisiini, mutta jokin ääni sisälläni taisteli vastaan. Olin todella väysnyt mm. huonoon itsetuntoon ja haluttomuuteen. Päätin irrottautua pillereistä ja varovasti lähteä tutkimaan kehossani tapahtuvia muutoksia pillerien lopettamisen jälkeen.
  Olen ollut nyt ilman pillereitä yli 6kk ja oloni on todella hyvä. Kuukautiset ovat säännölliset, turvotus kehossani hävisi ja mielialani on tasainen jatkuvan ailahtelun sijaan. Muutama ylimääräinen näppy on ilmestynyt kasvoihin, mutta niiden kanssa pystyn elämään. Itsetuntoni on huomattavasti korkeampi eikä satunnainen finni saa oloani kurjaksi, toisin kuin pillereitä syödessä muutama lisäkilo oli katastrofi.
  Mielenkiintoista oli myös huomata, että aikaisemmin runsaasta hiustenlähdöstä kärsineenä tilanne ei enää pillerittömänä ole niin paha. En ollut aikaisemmin edes ajatellut, että pillereistä voisi syyttää myös hiustenlähtöä! Tuntuu ihan kamalalta, miten paljon pillereistä koituu myös harmia, mutta silti niitä syö vuodesta toiseen ikäänkuin minun_kuuluisi_tehdä niin. Ja mitä ehkäisyyn tulee, kondomi on toistaiseksi riittänyt hyvin.

  Kiitos vielä, kun otit aiheen puheeksi! Olen kanssasi monesta asiasta samaa mieltä, erityisesti mitä tulee ruokavalioon ja ekologisempaan kuluttamiseen On mielenkiintoista kuulla juuri sinun ajatuksiasi ehkäisystä.

  1. Jeee, kiitos Aino että kommentoit!

   Huuuh, onneksi tajusit noinkin nuorena lopettaa pillerit noiden sivuoireiden takia. Karseeta :-( Mä oon päässyt suhteellisen pienellä sivuoireiden suhteen.

   Huiiii tuo hiustenlähtökin on ihan hirveä juttu! Olisin kyllä ihan surkeissa olotiloissa itsekin, jos olisin lihonut useamman kilon pillereiden takia tai menettänyt hiukseni – se, että turposin ”vähän” ja rintsikkakoko suureni, oli musta vain siistiä joskus. Hahahha, ei kyllä enää olisi, mutta silloin ajattelin että se oli tosi vähäistä. Tiedostin että sivuoireita on ja pidin noita tosi pieninä oireina – mitä ne kyllä moneen verrattuna onkin.

   Ihanaa että tämä aihe kiinnostaa niin monia! Ei oikeastaan arveluttanut hetkäkään tarttua tällaiseen aiheeseen, vaikka voin kuvitella, ettei tämä olisi kaikille omalla mukavuusalueella. Tästä on kyllä tosi kiinnostavaa kuulla muiden mietteitä.

 21. Haha mun lempiaihe :D Söin pillereita neljä vuotta – elämäni hirveimmät neljä vuotta. Olen aina kärsinyt lievistä ahdistuneisuusoireista, joihin en ole ikinä tarvinnut mitään lääkkeitä ja lähinnä siis vaan osa persoonallisuuttani. Pillereitä syödessä aloin saada pakkoajatuksia, raivokohtauksia, itkukohtauksia, saatoin maata sängyss neljä päivää itkien, en voinut syödä tai tehdä mitään kun koko ajan oli niin hullu ahdistus, paniikki, masennut. Lääkärit sanoi että kokeile muita merkkejä ja niin sitä mentiin 4 vuotta kokeillen kuutta eri merkkiä, joka kerta sama juttu. Lääkärit sanoi että tää on vaan PMS:sää kyllä se siitä lähtee, ja kuitenkin kun pillerit lopetin niin kuukauden päästä kaikki lähti. Aloin itkemään max. 1 kerran kuussa joka on muuten aika mahtavaa :D Mielialavaihteluita tulee ehkä kerran 3kk ja voin sanoa että poikaystävän on helpompi kestää niitä kuin sillon kun niitä tuli 3 kertaa päivässä…

  Olin kaks vuotta pelkästään kondomeilla koska en ollut vakituisessa suhteessa, mutta koska kondomi meni peri kertaa rikki oli pakko ottaa jälkiehkäisy, joka taas laukaisi pariksi viikoksi hiusten rasvoittumisen ja itku- ja paniikkikohtaukset. Varasin ajan lääkärille ja otin kuparikierukan n. 1kk sitten. Kuukautiskivut on vähän pahemmat kuin ennen mutta kestän ne ihan hyvin, pillereillä ollessa hiukset rasvoittui joka päivä ja nykyään pesen ne kolmen päivän välein, iho on ihan täydellisessä kunnossa eikä mulla ole näppylöitä kuin muutaman kuukauden välein. Parasta on se tunne että tietää että ei tarvii pelätä kondomin rikkoutumista ja ottaa taas lisää hormoneja elimistöön, ja että henkinen olo on kohentunut niin järkyttävästi. Muistan pahimmillaan pillereillä ollessa kun joka ikinenn kuukausi tuli n. 5 päivää kun mietin että onko elämässä mitään järkeä ja jäin sänkyyn makaamaan, sain paniikkikohtauksia mistä tahansa pelottavastsa ajatuksesta, pelkäsin koko ajan että jotain kamalaa tapahtuu. Ja nykyään tapahtuu niitä pelottavia juttuja, ja eroja ja kuolemia ja huomaan että mä pärjään minkä tahansa kanssa, olen onnellinen ja iloinen. Suosittelen siis kuparikierukkaa ihan hirveästi jos yhtään mietyttää. Ite en halua laittaa elimistööni enää yhtään ylimääräisiä hormoneja. JA loppujen lopuksi se että menkat on vähän runsaammat kuin ennen tai että mulla on fyysisiä kipuja vähän enemmän on ihan tajuttoman pieni haitta verrattuna siihen hirveään henkiseen oloon joka hormonaalisesta ehkäisystä tuli.

  1. Voi eiii, kuulostaa ihan hullun raskaalta, voi ei! Onneksi tajusit itse lopettaa pillerit, vaikkei se aina ole niin yksinkertaista jos lääkärit neuvoo muuta. :-( Mä oon näiden kokemusten valossa päässyt niiiin helpolla.

   Kuparikierukka ja kondomi on kyllä ainoat järkevän kuuloiset vaihtoehdot nyt jos ja kun lopetan pillerit. Minipillerit ehkä kans joo jossain määrin, mutta onhan niissäkin hormoneja plus ajatus elämästä ilman kuukautisia tuntuu tosi luonnottomalta. Eli siis kondomi it is, niin tylsältä kuin se kuulostaakin. Ihana kuitenkin kuulla että kuparikierukka on sopinut sulle noin hyvin! En oo kuullut montaa positiivista tarinaa, joten tämän ansiosta en sulje sitä ihan kokonaan pois :) kiitos että kerroit sun ajatuksia!

 22. Niin tärkeä ja itselleni ajankohtainen aihe, että mun on pakko kirjoittaa omista kokemuksistani:

  Aloitin Yaz-ehkäisypillerit parikymppisenä epäsäännöllisiin kuukautisiin. Aloitin pillerit kesäkuussa ja elokuussa rintani olivat kasvaneet kuppikoosta 75A kuppikokoon 75C. Oma keho rupesi inhottamaan. Erityisesti ällötti miesten kommentit. Toisaalta kasvojeni iho oli paremmassa kunnossa kuin koskaan. Nautin siitä, että tyhjennysvuoto alkoi kellon tarkasti, eikä rintoja aristanut ennen vuotoja, jotka nekin olivat kestoltaan vain 3 päivää. Minua helpotti myös tieto, että ehkäisypillerit pitäisivät monirakkulaiset munasarjani toimintakykyisinä.

  Olen sairastanut migreeniä ihan lapsesta asti. Eräänä päivänä sain kuitenkin pelottavia auraoireita ensimmäistä kertaa elämässäni. Varasin ajan gynekologille. Minua kauhistutti ajatus pillereiden lopettamisesta. Sain kuitenkin luvan jatkaa pillereitä sillä ehdolla, että jos auraoireita vielä ilmenisi, minun tulisi lopettaa ne välittömästi.

  Olin tuohon aikaan (itseasiassa n. 3 vuotta) todella alakuloinen ja väsynyt. Julkisilla paikoilla meinasin saada paniikkikohtauksia. Minua ei huvittanut tavata ystäviä. Peruin usein esimerkiksi baarireissuja. Olin sinkku ja minua lähinnä ällötti deittailu ja ajatus seksistä. Ajattelin kaiken liittyvän gradu- ja työkiireisiin ja siihen, että satuin vaan olemaan introvertti.

  Aurallisesta migreenikohtauksesta kului noin vuosi, kunnes sain toisen kohtauksen. Lopetin pillerit välittömästi. Tämä tapahtui viime toukokuussa. Seuraukset pelottivat. Iho muuttui epätasaisemmaksi n. kuukausi pillereiden lopettamisen jälkeen. Koko syksyn ja talven ihoni on muistuttanut lievää akneihoa. Punaisia näppylöitä on ollut vaikea peittää. Kuukautiset tulivat vielä heinäkuussa, mutta seuraavia sain odotella tämän vuoden maaliskuuhun asti. Harvat kuukautiset siis palasivat. Sen sijaan kaikki alakuloisuus on poissa! Paniikkituntemukset ovat poissa! Elämä tuntuu elämisen arvoiselta. Minusta on mukava tavata ystäviä ja olen löytänyt elämääni ihanan miehen. Nyt vaan kauhistelen ajatusta siitä, kuinka pillerit saivat minut sekaisin ja en itse tajunnut koko asiaa, vaan ajattelin kaiken johtuvan persoonallisuudestani.

  Jälkikäteen tuntuu, että toinen aurallinen migreenikohtaus oli pelastukseni, sillä elämä on muuttunut ehkäisypillereiden lopettamisen jälkeen niin paljon myönteisemmäksi kaikilla osa-alueilla. Kuukauden päästä minulle asennetaan kuparikierukka ja toivon sen sopivan minulle.

  1. Huuuh, tuntuu todellakin pelastukselta nuo auralliset migreenikohtaukset. Onneksi otit ne myös tosissasi ja lopetit – mullekin on painotettu ettei tällä asialla kannata leikkiä yhtään.

   Saas nähdä mitä mun kropalle tapahtuu; alkaako kuukautiset normaalisti vai ei ja miten iho reagoi. Se jännittää oikeasti enite, koska iho-oireet ei nekään ole mikään kepeä juttu. Onneksi osaan olla realistinen ja tiedän että moneen muuhun juttuun verrattuna ne kuitenkin ovat toooosi pientä.

   Kiva etttä jaoit kokemuksesi! Toivon todella että kuparikierukka sopii sulle. :)

 23. Mulla on aina ollut tosi hyvä iho, joten olikin kamalaa saada akne naamaan, kun vaihdoin pillerit hormonikierukkaan. Vaikutti kyllä yllättävän paljon itsetuntoonkin, kun hyväihoisen identiteetin omaavana peilistä näkyi koko ajan kipeitä paiseita ympäri naamaa.

  Se ei meinannut asettua millään, joten lopulta lääkäri määräsi sen pitkän puolen vuoden antibiotin akneen (en nyt muista nimeä). Vaikka se olikin ihan kammottavaa syödä, helpotti paiseet kuitenkin aika äkkiä. Kamalinta niissä oli just se, että ne oli mahdottoman kipeitä.

  Hormonikierukkaan oon muuten ihan tyytyväinen, mutta se sisältää myös hormonia, joten jos hormooneista haluaa eroon, ei tietenkään sovi vaihtoehdoksi. Kuparikierukkaa en uskalla laittaa, koska ymmärtääkseni myös ehkäisyteho tippuu ja oon lukenut ihan hirveesti tarinoita näistä ”kierukkavauvoista” :D itsellä pitää olla toisen lääkityksen takia varma ehkäisy.

  1. Äääh ymmärrän! Vaikka oon viimeiset 10 vuotta saanut elää ihan ok -kuntoisen ihon kanssa, ei ajatus lievästä aknesta tunnu nytkään yhtään sen helpommalta mitä 10 vuotta sitten. Saati sitten pahemmasta tilanteesta ihon suhteen, hrr!

   Hyii en kyllä joo haluaisi arvuutella onko kierukka asennettu oikein vai ei :D Kuparikierukan kanssa sitä vissiin joutuu miettimään tarkemmin kuin hormonikierukan kanssa.

 24. Moikka! Tässä mun kokemukseni: söin e-pillereitä (Jaz/Yasmin) 16-vuotiaasta alkaen huonon ihon ja ehkäisytarpeen takia. Lopetin ne kuitenkin 23-vuotiaana, kun olin muuttanut elämääni luonnollisempaan suuntaan ja halusin päästä ylimääräisistä hormooneista eroon. Tällöin julkisuuteen nousi myös muutamia pillereiden aiheuttamia veritulppa-uutisia, jotka eivät mitenkään vähentäneet tahtoani lopettaa.

  Itseäni huoletti todella paljon ihon kunnon huonontuminen, koska akneni oli silloin 16-vuotiaana todella paha, mutta, kuten joku lääkärikin minulle sanoi, niin onhan hormoonini voineet tuossa ajassa muuttua sen verran, ettei se enää samanlaisena tulisi takaisin. Vaihdoin sitten yhdistelmäpillerini ensin minipillereihin ja söin niitä puoli vuotta ennen kuin lopetin kokonaan – muistaakseni tämä liittyi huoleeni ihon kunnosta ja kai siinä oli sitten idea, että voisi palata yhdistelmään jos vaikuttaisi ihan mahdottomalta? :D

  Anyway, lopetin pillerit ja otin samaan aikaan kuparikierukan – en muita vaihtoehtoja edes harkinnut, koska jos halusin eroon hormooneista, niin miksi olisin vaihtanut hormonikierukkaan. Ja pelkkä kondomi olisi liian hankala. Kierukan asettaminen sattui todella paljon ehkä noin viiden sekuntin ajan, mutta myöhemmin samana päivänä kipu oli kuukautiskipujen kaltaista ja pystyin menemään esim. salille samana päivänä.

  Kierukka on ollut minulla nyt neljä vuotta ja ensi vuonna on sitten aika vaihtaa uuteen. Sen olemassaoloa ei nykyään pahemmin edes muista, tuntuu hassulta että pitäisi taas alkaa juoksemaan apteekissa ostamassa pillereitä ja muistaa ottaa se päivittäin :D Lisäksi Helsingissä ensimmäisen saa ilmaiseksi, eli satoja eurojakin säästynyt. Ehkäisyteho on ainakin terve.fi-sivuston mukaan 98-99 % ja tärkeintä on, että osaava lääkäri asettaa sen oikein. Ainakin Helsingissä kierukoiden asetus on keskitetty Kallion ehkäisyneuvolaan ja siellä se ainakin osataan. Lisäksi gynekäyntien yms. yhteydessä on tarkastettu aina se, että kierukka on oikein paikoillaan.

  Ja tosiaan, pahiten pelkäämäni ihon kunto ei huonontunut mihinkään! Alussa kasvot ja hiukset rasvoittuivat normaalia enemmän mutta kehon hormonitasapainon tasaantuessa (menisikö tähän puolisen vuotta…?) ei ole ollut mitään ihmeempää. Kuukautiset ovat ihme kyllä päivälleen säännölliset ja vuoto ei ole runsastunut, eli itselleni ollut täysin perfect match :) En voi siis kuin suositella!

  Ja kuten aiemminkin joku jo kommentoi, tästä löytyy netistä harmittavan paljon negatiivista sanottavaa ja kertomuksia sietämättömästä kivusta, mutta olen tullut monien asioiden kohdalla siihen tulokseen, että kipu on niin subjektiivinen kokemus, ettei pidä muiden huonojen kokemusten takia jättää tekemättä jotain!

  1. Aaaah ihana kuulla näin hyviä tarinoita hormonaalisen ehkäisyn lopettamisesta! Ja samaten kuparikierukasta, joka tuntuu musta pelottavalta. Lopetitko sä pillerit seinään vai laatan loputtua? Mä just aloitin uuden laatan ja mietin että onko sillä mitään väliä missä vaiheessa näiden napsimisen lopettaa.

   On kyllä siistiä että on olemassa ehkäisy, jonka kanssa ei tarvii pähkäillä päivittäin. Mietin vain, että miten tuohon moodiin pääsee jos on ensin napsinut 10 vuotta päivittäin pilleriä ja sillä rutiinilla tiennyt ehkäisevänsä ei-toivotun-raskauden. :D

   Mutta siis tuo on ihan totta; kaikesta mahdollisesta löytyy paljon negatiivisia kokemuksia ja vaikka moni täällä on kertonut hirveitä tarinoita pillereistä, ne on silti sopineet mulle moitteetta.

 25. Moikka! Puollan tekstiäsi ja edellä kommentoijia, tässä kuitenkin oma näkemykseni elämästä hormoniehkäisyn jälkeen: Olen käyttänyt tauotta pillereitä ja ehkäisyrengasta n. 8 vuotta ja lopetin käytön yhdeltä seisomalta kun menin mukaan munasolunluovutukseen enkä ole halunnut sen jälkeen palata takaisin. Tästä aikaa about vuosi. Asioita joita olen huomannut sen jälkeen:
  1. Menkat ei ookkaan enää kellontarkkoja, saattaa joskus heitellä 1-2päivällä mutta ovat kestoltaan lyhyemmät.
  2. Rinnoista tulee tiettynä aikana kuusta (kai ovulaation aikaan?) tosi herkät. Ja ne myös vähän kasvaa.
  3. Kuukautiskivut eivät pahentuneet vaikka pelkäsin.
  4. Mieliala on ollut hämmästyttävän tasainen. Ei vituta eikä itketä. On hyvä olla.
  5. Kasvojen iho muuttui ja erityisesti otsalle ja poskiin ilmestyi pientä valkoista ja ympäriltä punaista näppyä. Menin paniikkiin. Aloitin sinkkitabletit ja konjac-sienen käytön, vähensin maitotuotteet ja sokerin ja oon taas back to basicks. Sisko koki saman mutta pahempana ja söi Roacuttania 6kk. Ei kiva. Tosin nyt hänenkin kasvonsa ovat terveet, ilman lisähormooneja 3v.
  6. Kuivuus on kyllä ollut tipotiessään! Ihan kaikkialta, ei kuiva suuta eikä no tiedät kyllä mitä.
  7. Kumi on yllättävän ok. Päivittäisessäkin käytössä :). Plus ei tuu niin paljon sotkua. Alkuun tätäkin kauhistelin mutta eipä oo haitannut muutaman kerran jälkeen.
  8. Ovulaation toisinaan tuntee. Mietin tämän hyvänä siinä mielessä, jos siirtyisi uusiin ehkäisymenetelmiin jossa lasketaan ”varmat päivät ja ei varmat päivät”.
  9. Turvotus ja ruokahalu/lisäkilot ovat tulleet mukaan elämään. Nämäkin hoidettavissa ruokavaliolla.
  10. On vaan jotenkin hyvä olla. Eikä tarttee huolehtia minkään muistamisesta :) ja jos tulisikin sellanen olo että haluaisi yrittää vauvoja niin senkun tekis

  Ja vielä kommenttina sun ajatuksiin niin kuparikierukkaa en todellakaan suosittele (oon sairaanhoitaja niin nää on jokseenkin tuttuja) sen epävarmuuden ja komplikaatioriskin takia ja hormoonikierukka nyt on hormoonikierukka. Samaa periaatteessa kun pillerit.
  Suosittelen siis ihan vaan kylmänviileesti lopettamaan pillerit ja siirtymään kumiin/niihin uusiin menetelmiin jotka on kyllä todistetustikin luotettavia :)

  T. Hormooniton 25v

  1. Vitsit miten ihana kommentti, kiitos :D Helpottaa niin paljon kuulla ettei kaikilla aina mene ihan surkeasti hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen. Mulla on sellainen fiilis etten itse uskaltaisi koskaan luottaa ”varmoihin päiviin” (paitsi jos raskaaksi tuleminen ei haittaisi vaikkei olisi suunniteltuakaan) koska oon ymmärtänyt oman äitini tulleen niin helposti raskaaksi heti lopetettuaan ehkäisyn.

   Ihojutut jännittää siksikin, että koen olevani niin valistunut omasta ihonhoidostani nyt, että mitä ihmettä voin sitten tehdä, jos iho räjähtää hormoonien takia?! Kai sitä jotain keksii. Panostaa kosmetologikäynteihin tai vastaavaa. Ottaa jonkun synteettisen lisäavun jos luonnolliset ei riitä jnejne.

   Kierukka ei kyllä kiinnosta y h t ä ä n vaikkakin on kiva lukea positiivisia kokemuksia myös siitä. Mahtavaa että joillekin sekin sopii, hormoonittomuus nimittäin kyllä kiinnostaa ja vaihtoehtoina onkin sitten vaan kuparikierukka ja kondomi. Kyllä kumiinkin varmasti tottuu, mutta ei se silti ykkösvaihtoehdolta tunnu – vaikkakin ykkösvaihtoehdoksi se näillä näkymin kuitenkin muodostuu. HMM!

   Eniveis, kiitos paljon että kommentoit! :)

 26. Moikka!

  Söin pillereitä muutaman vuoden lukioikäiseksi saakka, mutta lopulta jatkuvat mielialojen vaihtelut ja alakuloisuus saivat päättämään, että nyt riittää. Ennen pillereitä oikein hyvässä kunnossa ollut ihoni ei myöskään tykännyt pillereistä, ja ihoni alkoi oireilla hormonaalisesta aknesta. Ihon paranemisessa kesti jonkin aikaa, ehkä puolisen vuotta. Päivääkään en ole pillereiden lopettamista katunut.

  Jonkin aikaa käytin ehkäisykeinona vain kondomia, mutta uuden seurustelusuhteen aloitettuani päädyimme miettimään muita vaihtoehtoja. Ymmärrän hyvin, ettei kondomi ainoana ehkäisykeinona houkuttele – ei houkutellut minuakaan. Nyt minulla on ollut kuparikierukka vähän yli kolme vuotta, enkä vaihtaisi! Olen kärsinyt kovista kuukautiskivuista ja runsahkoista vuodosta heti kuukautisten alettua, joten kuparikierukkaa ei minulle ensimmäisenä suositeltu. Ympäristöystävällisyys ja helppous olivat minulle kuitenkin niin tärkeitä kriteereitä, että tiesin kuparikierukan olevan minulle ainoa vaihtoehto. Kivut saattavat alkaa jo aikaisemmassa vaiheessa kiertoa, mutta muuten en ole huomannut niiden pahentuneen. Syön kuukautiskipuihin minulle reseptillä määrättyä kipulääkettä, ja ne auttavat yhtä lailla nykyisiinkin kipuihin. Vuoto on jopa vähäisempää kuin aikaisemmin ja vuotopäivät ovat vähentyneet, mikä on ollut yllättävää, koska yleensähän kuparikierukan sanotaan vaikuttavan päinvastoin. Kuukautiset ovat yhtä säännölliset kuin aikaisemminkin.

  Kierukan langat saattavat joskus tuntua yhdynnän aikana, mutta hyvin harvoin. Jos ne häiritsevät kumppania jatkuvasti, voi lankoja käydä säätämässä gynekologilla. Minun ei ole tarvinnut!

  Kierukan asettaminen tuntui epämielyttävältä, mutta vain niin pienen hetken, etten sen takia epäröisi sen laitattamista. Oma elämänlaatuni on parantunut huomattavasti kuparikierukan myötä. Muuten ympäristöystävällisesti elävänä minua häiritsi kovasti pillereiden syöminen, murehdin niiden vaikutuksesta ympäristöön sekä itseeni. On helpottavaa, kun ei tarvitse enää miettiä sitä! Nautin myös siitä, kun ei tarvitse muistaa ottaa pilleriä päivittäin.

  Täältä siis lämpimät suositukset pillereiden lopettamiselle ja kuparikierukalle superiso peukku!

  1. Ihana kuulla että kuparikierukka on sopinut sulle noin hyvin! Vitsit on kyllä siistiä että olet löytänyt itsellesi sopivan vaihtoehdon, se ei ole mitenkään itsestäänselvää ja totta, kuparikierukan (ja kierukan ylipäänsä) parhaita puolia on tuo, ettei sitä tarvitse muistaa mitenkään. :)

 27. Olen itse lopettamassa pillerit noin viikon päästä, käyttänyt olen niitä nyt noin 8 vuotta.

  Lopettaminen pelottaa todella paljon, koska syön pillereitä erittäin kivuliaisiin kuukautiskipuihin. Vaikka kipuja ei ole ollut tänä aikana kun olen pillereitä syönyt, on muisto kivusta minussa niin vahvana että pelkään lopettamista tosissani. Toinen pelkoni on aknen puhkeaminen, mutta kipu tuntuu vielä paljon pahemmalta ajatukselta: muutama päivä joka kuukausi lamaannuttavaa, itkettävää kipua rajoittaa jo elämää.

  Aloitin syömään pillereitä ajanjaksona, jolloin en voinut henkisesti kovin hyvin. Minun on täten ehkä vaikea sanoa, aiheuttavatko pillerit minulle joitain sivuoireita. Olen kuitenkin todella aaltoileva mielialaltani, usein helposti ärtyvä. Olen alakuloinen ja väsynyt. Haluan nähdä, voinko paremmin kun lopetan pillerit.

  Täytän lisäksi tänä vuonna 30. En tiedä että haluanko joskus koettaa lasta, mutta tiedän että olen siinä iässä että asia on ollut pitkään jo ajankohtainen, enkä voi liian pitkään odottaa jos haluan yrittää. Tämän vuoksi haluan varmuuden vuoksi lopettaa jo nyt pillerit, että keho pääsisi puhdistumaan eikä mahdollinen lapsenhankinnan vaikeus johtuisi ainakaan niistä.

  1. Ooh, jännittävää! Ehkä voit tulla myöhemmin kertomaan sun kokemuksia lopettamisesta? :) Veikkaan että jatkan aiheesta esim. muutaman kuukauden päästä kun alan huomata eroja – mä nyt sitten nimittäin lopetin pillerit, haha.

   Toivon tosi paljon että sulle ei tule kipuja eikä akne puhkea ja että mieliala vain kohenee tästä. Mäkin odotan innolla että huomaanko mitään eroa entiseen nyt lopetettuani.

   Tsemppiä! <3

 28. Huh mitä tarinoita täällä, on jotenkin karmeaa mitä kaikkea naiset joutuvat käymään läpi :/ niin kuin joku mainitsikin että pillereitä annetaan nuorille, koska ne tulee halvemmaksi kuin abortit ja lääkebisneksessä liikkuu niin isoja rahoja, eikä ne välitä yksittäisten ihmisten kärsimyksestä… Olemme vain pelinappuloita isossa bisneksessä.

  Itse söin yhdistelmäpillereitä 10 vuotta, sain 14 vuotiaana Cypretylin aknen ja ehkäisyn hoitoon ja myöhemmin vaihdettiin vähähormonisempaan Tasminettaan. Akne lähti, ja myöhemmin (lopetettuani pillerit) tajusin että pillerit vaikutti myös haluihin ja mielialaan – olin samaan aikaan ”aivosumussa”, mutta myös ahdistuneisuus ja itkuisuus oli paljon läsnä. Vuosi sitten vaihdoin kuparikierukkaan, enkä ole katunut! Pelkäsin itsekin ihon kukkimista mutta sitten tajusin että mielummin kärsin muutaman kuukauden iho-ongelmista kuin että pumppaan itseeni vielä lisää hormonia. Onnekseni iho ei kauheasti reagoinut, selkään tuli pieniä näppyjä ja kasvoilla joskus isompia finnejä, mutta minulla oli niitä jo aiemminkin silloin tällöin. Lisäksi tuo vierasesineen laittaminen omaan kehoon kammoksutti ja koko ajatus oli inhottava, mutta sitten kun ajatteli hyötyjä niin tunne meni pois. Kroppa ja aivot tottuivat yllättävän nopeasti kierukkaan :) minulle laitettiin pieni synnyttämättömille tarkoitettu kierukka, ja pari päivää oli kuukautiskivun tapaisia kouristuksia, ja muutaman kk päästä ei ollut enää mitään normaalista poikkeavaa.

  Isoin muutos on tainnut olla kirkastuneessa mielialassa ja parisuhteessa, kärsin tosiaan ennen haluttomuudesta ja kuivuudesta ja minulla oli outoja selittämättömiä vuotoja, ja kaikki nämä parani. Minulla on aina ollut aika niukat vuodot varsinkin pillereiden aikaan, ja nyt on ehkä vähän tullut runsaammat mutta ei mitenkään huomattavasti. Mutta näissähän on aina yksilöllisiä eroja :) Jos jotain huonoa pitää sanoa, niin välillä poikaystävä tuntee kierukan seksin aikana, ja se vihloo myös minua, mutta tämäkin on asennoilla ratkaistavissa :D ja tätä tapahtuu harvoin, ilmeisesti liittyy kuukautiskiertoon ja siihen että kohdunsuu laskeutuu vähän alemmas kuukautisten lähestyessä. :)

  1. No älä muuta sano! :–( Huhhuh, on kyllä karua. Oon sitä mieltä että pillereissä on paljon hyvää, mutta vitsit, kyllä olisi ihanaa kun olisi vaihtoehtoja ja että sivuoireisiin puututtaisiin helpommin eikä pillereitä määrättäisi tuosta noin vain mitään niistä kertomatta jne.

   Tuo ”aivosumu” kuulostaa kyllä niin karulta. Varmaan sellainen olotila jonka huomaa selkeästi sitten jälkikäteen että huh missä sumussa on ollut. Saas nähdä hoksaanko yhtään tällaisia fiiliksiä itse.

   Lohdullista kuulla että sulla on mennyt kaikki hyvin kuparikierukan kanssa vaikka olit kanssa epäileväinen. Mä en onneksi just nyt kaipaa kondomia ihmeellisempää ehkäisyä kun en ole parisuhteessa, mutta se on kyllä sitten ainut vaihtoehto kondomin lisäksi tulevaisuudessa. Hämmentävää! Siksi on kyllä kiva lukea näin hyviä kokemuksia.

   Kiitos että jaoit sun kokemuksia! :)

 29. Musta tuntuu suorastaan pahalta lukee näitä käyttökokemuksia. En oo koskaan syönyt e-pillereitä. Enkä tule koskaan syömään. Jotenki niin luonnotonta touhua kun olla ja saattaa.

  1. Jep, aika todella kurjia! :( Mutta tässä tietysti unohtuu helposti myös se toinen puoli: on paljon tyyppejä joilla pillerit on ainut apu endometrioosiin ja paljon meitä, joilla ei ole sivuvaikutuksia. Ne eivät todellakaan poista näitä kurjia kokemuksia, mutta onneksi tämä ei ole ihan niin mustavalkoistakaan.

 30. Kiitos tärkeän aiheen tuomisesta blogiisi!

  Mä käytin e-pillereitä ehkäisyyn muutaman vuoden. Lähisukulaisellani on ollut veritulppa, josta kerroin ensimmäisellä terveydenhoitajan tapaamisella pillerit aloittaessani, mutta kun muutaman vuoden jälkeen tuli reseptin uusimisen aika, ei toinen lääkäri suostunutkaan uusimaan reseptiäni, ennen kuin olisin testannut, onko minullakin perinnöllinen alttius veritulpille. Jouduin siis vähän vasten tahtoami lopettamaan pillerit kuin seinään. Lopulta testeissä ei käynyt ilmi, että mulla olisi veritulppageeniä, ja lääkäri antoi luvan aloittaa pillerit uudelleen parin kuukauden tauon jälkeen. Tuntui kuitenkin typerältä aloittaa niin lyhyen tauon jälkeen pillerit uudestaan, kun kroppa ei ollut vielä selvinnyt lopettamisestakaan!

  Mulla kesti lopettamisen jälkeen vuosi, ennen kuin kuukautiset taas alkoivat! Nyt olen ollut pari vuotta ilman pillereitä, ja kuukautiset ovat olleet vuoden siis jo normaalit, joskin hieman kivuliaammat kuin pillereitä syödessä. Pitkä kuukautisten poisjääminen kuitenkin pelästytti, että miten sekaisin hormonit voivatkaan kropan saada. En siis ole aloittanut pillereitä uudelleen, vaikka olenkin ollut koko tämän ajan parisuhteessa. Pillerit eivät aiheuttaneet mulle mitään haittavaikutuksia, mutta lopettaminen aiheutti ja se sai pelästymään. Mietin, että jos lopettaisin pillerit vauvakuumeen takia, ja joutuisin taas odottamaan vuoden ennen kuukautisten alkamista, olisi se pitkä aika odottaa raskaaksi tulemista, varsinkaan kun ei ole takeita että raskautuminen edes tapahtuu heti ensimmäisestä kierrosta sitten kuukautisten alettua.

  Vaikka e-pillerit helpottivatkin elämää kuukautisten mahdollisen skippaamisen, varman ehkäisyn ja helppojen kuukautisten kautta, on elämään ilman niitäkin tottunut :) Pitkässä parisuhteessa uskallamme käyttää ehkäisykeinona kondomin lisäksi varmoja päiviä, kun raskaus ei olisi maailmanloppu, vaikka ei olekaan lähivuosien suunnitelmissa.

  Mullakin oli teini-iässä akne, mutta se ei onneksi ole palannut pillereiden lopettamisen myötä! :) Ja jos tekisit päätöksen lopettamisesta ja akne palaisi, on iho-ongelmiin myös tehokkaita kuurimuotoisia lääkkeitä, joita ei tarvitse pillereiden tavoin syödä jatkuvasti. Ja jos päätät lopettaa, muista että kropalla saattaa mennä vuosikin, että se palaa taas toimimaan normaalisti. Siksi ei kannata säikähtää, vaikka iho menisikin lopettamisen jälkeen huonoon kuntoon, vaan odottaa kärsivällisesti vaikka vuodenkin ajan – iho on siihen mennessä todennäköisesti jo palautunut ensiselleen!

  1. Oivoi, tosi haastava tilanne tuo ”turha tauko” vaikka lääkärin huoli oli takuulla aiheellinen; veritulppariski ei ole mikään leikin asia. Huh, onneksi sulta ei löytynyt perinnöllistä alttiutta!

   Huuuh vuosi! Se on pitkä aika. Mulla on aina ollut tosi säännölliset menkat, eli olettaisin että ne alkaisivat säännöllisesti lopettamisen jälkeen myös, _mutta_, onhan kymmenen vuotta ylimääräisiä hormoneja pitkä aika sotkea omaa hormonitoimintaa :D

   Tuokin on totta, että vaikka monet iholle suunnatut kuurit on aika rankkoja niin ne on sentään kuurimuotoisia eikä jokapäiväisiä kymmenen vuoden ajan. Toivotaan että ei tule mitään hullua räjähdystä! Kiitos että kommentoit :)

 31. Itse lopetin hormonaalisen ehkäisyn noin seitsemän vuotta sitten. Sain vaikka ja mitä sivuoireita niistä. En ole katunut päätöstä hetkeäkään ja olen ollut täysin ok kondomien kanssa elämiseen, silloinkin kun olen ollut monen vuoden parisuhteessa. Kai se on tottumiskysymys. Oma entinen poikaystäväni oli ihanan ymmärtäväinen asian kanssa. Tasan kerran olen tavannut miehen, kenelle kondomi oli kynnyskysymys ja kynnyksen yli kotiin sitten kävelinkin. Kuparikierukka ei miellytä ajatuksena lainkaan, varsinkin kun olen kuullut kauhutarinoita siitäkin aiheesta.

  1. Hahaa joo, olen kyllä samoilla linjoilla, että jos kondomia ei halua käyttää niin sitten ei kyllä tarvii seksiäkään harrastaa – varsinkin siis jos kyse on jostain uudesta tuttavuudesta. Parisuhteessa kondomi on pikkuisen tylsä mutta lopulta todellakin asennekysymys.

   Ihana kuulla ettei tyyliin kukaan ole katunut pillereiden lopettamista :D jes.

 32. Luin koko tekstin. Ja hyvä, että olit laittanut tämän lauseen: ” Ja kun muuten välttelen kaikkea turhaa synteettistä esim. ruuassa ja kosmetiikassa, miksi ihmeessä haluan syödä pillereitä……” Itse en nimittäin juurikaan tuosta syystä halua käyttää hormonaalista ehkäisyä. E-pillerit ja muut hormonaaliset ehkäisyvalmisteet ovat olleet markkinoilla vasta sen verran vähän aikaa, ettei pitkäntähtäimen vaikutuksia ole pystytty vielä kunnolla tutkimaan/selvittämään. Itse en käytä muitakaan lääkkeitä, kuin aivan pakosta, jonka takia myös tuntuisi hassulta syödä päivästä toiseen kropan normaalia toimintaa sekoittavaa ainetta.

  Aloin seurustella ensimmäisen kerran vasta kaksikymppisenä. Jossain vaiheessa suhteen syventyessä mietin vakavasti hormonaalisiakin vaihtoehtoja, mutta aina päädyin kondomin käyttöön. Onneksi kumppanini oli samoilla linjoilla kanssani, ettei kroppaan ylimääräinen pumppaaminen ole hyväksi, ja jatkoimme kumin käyttöä (vaikkei se yhtä hyvältä tunnukaan) sekä satunnaista keskeytettyä yhdyntää. Jotkut kun ajattelevat, ettei kondomi ole 100% varma, niin ei ne pilleritkään ole. Ainut täysin varma keino on pidättäytyminen ja itse olen aina ajatellut, että jos on valmis seksiin on oltava valmis (toki pienellä todennäköisyydellä, jos ehkäisy hoidettu oikein) mahdolliseen raskauteen ja siitä seuraaviin asioihin (keskeytys tai lapsi).
  Hämmentävää ehkäisyasioissa on jo aikaisemmista kommenteista huomaamani ilmiö. Se, kuinka gynekologit/lääkärit kannustavat ja mainostavat häikäilemättä e-pillereiden käyttöön. Itselenikin niitä on useasti tyrkytetty vaikka olen aina kertonut, että kondomi sopii parisuhteeseeni enkä halua sitä vaihtaa. Mielestäni todella surullista, varsinkin kun kondomi tosiaan on ainut joka suojaa seksitaudeilta.

  Ja en tuomitse ketään. Kaikki tekevät omat valintansa, toiselle sopii toinen ja toiselle toinen. Tämä on minun näköklulmani asiaan. :)

  1. Joo, mä olen itse tajunnut tämän ympäristöasian vasta muutamien viime vuosien aikana. Veikkaan kanssa että kaikki sivuoireita ei oikein osata vielä yhdistää pillereihin ja siksi moni kulkee ”sumussa” vuosia tai masentuu eikä osaa liittää sitä pillereihin. Se on tosi surullista.

   E-pillerit on kyllä tosi suositeltu vaihtoehto. Onhan niissä hyviäkin puolia, mutta ei ne todella tunnu sopivan kaikille. En tiedä millainen tilanne Suomessa on sukupuolitautien suhteen; onko ne hallussa vai ei? Mua surettaa pillereiden tuputtamista enemmän se, että on aika paljon poikia, joille kondomin käyttö ei ole ok – sellaiset tyypit eivät selvästi ole hoksanneet mistä ehkäisyssä on kyse.

   Jep, samaa mieltä, jokainen tekee oman valintansa. On varmasti tilanteita joissa ei haluaisi syödä pillereitä mutta ei ole vaihtoehtoja.

   1. On kyllä surullista kuulla, että miehet ovat tuota mieltä. Tavallaanhan sen ehkä ymmärtää, koska tuntuma kumin kanssa on (varsinkin miehelle) varmasti erilainen. Mutta kumejakin on niin erilaisia ja kaikkeen varmasti tottuu. Tai ehkä itselleni koko seksi ei sitten vain ole niin iso asia, että kokisin suurena menetyksenä kun ei voi aina ilman kumia olla ja tuntuma on hieman erilainen.. Tiedä sitten.

    1. No niinpä. Onhan kumit totta kai tylsiä mutta kamooon, ei kukaan voi käyttäytyä niin lapsellisesti ja itsekkäästi ettei suostuisi käyttämään kumia – kun riskinä on vähintään toisen saaminen raskaaksi tai tarttuvat taudit :D ihan hirveetä.

 33. Kiitos kun kirjoitat näin tärkeästä aiheesta avoimesti ja rohkeasti!

  Monesti keskusteluissa sivutaan e-pillerien aiheuttamaa suurentunutta veritulppariskiä, mutta mun mielestä siitä ei puhuta ollenkaan tarpeeksi eikä riittävän tosissaan. Aika harvoin kukaan kertoo oman sairauden tai veritulpan johtuneen nimenomaan pillereistä, ja jos kertookin, saa herkästi osakseen epäilyjä ja vähättelyä.

  Aloitin Diane Nova -merkkiset e-pillerit 17-vuotiaana hoitona pahaan akneen. Aika vähän silloin teininä sai tietoa pillereistä, ainakin näin jälkeenpäin ajateltuna. Pillerit sopi mulle tosi hyvin eikä haittavaikutuksia ilmaantunut. Kuukautisten siirtäminen oli helppoa ja vapauttavaa, iho oli tosi hyvässä kunnossa enkä mielialassakaan huomannut suurempia muutoksia. Ehdin syödä pillereitä noin 5 vuotta, kunnes blogien ja median rohkaisemana päätin luopua hormonaalisesta ehkäisystä. Ylimääräisten hormonien syöminen alkoi tuntua vastenmieliseltä vaihtoehdolta, ja olin valmis lopettamaan pillerit, vaikka juurikin ihon kunnon muutos pelotti valtavasti.

  Lopetin pillereiden syömisen, ja huomasin muutoksia mielialassani. Elämään tuli yhtäkkiä paljon enemmän sävyjä, vaikka en ollut tiedostanut pillereiden aiheuttavan tasaisuutta tunteissani. Mielialan muutokset olivat positiivisia, vaikka en osannutkaan odottaa sellaisia. Iho pysyi muutaman kuukauden ihan hyvänä, mutta jo kolmen kuukauden jälkeen akne oli palannut. Yritin saada lääkäriaikaa päästäkseni ihotautilääkärille, mutta opiskelijaterveydenhuollosta neuvottiin uusimaan pilleriresepti ja aloittamaan pillereiden syöminen uudestaan. Iho-ongelmat vaivasivat ja täyttivät ajatukset, joten aloitin pillerit uudestaan noin 9 kuukauden tauon jälkeen. En pelännyt aloittamista, sillä aiemmin ne olivat sopineet hyvin ja halusin avun ihon räjähdyksen.

  Ehdin syödä pillereitä noin 3 kuukautta, kunnes aloin kärsiä elämäni kamalimmasta päänsärystä. Särky oli migreenin kaltaista, mutta jotain niin hirveää, ettei sille ole vertailukohtaa. Kipu lamautti täysin: oksensin, niskat olivat aivan jumissa, olin valoarka, voimat eivät enää riittäneet sängystä nousemiseen ja lopulta näkökentät menivät ristiin, jolloin näin kaiken kaksoiskuvina. Ehdin kärsiä kotona melkein kaksi viikkoa, ja sinä aikana käydä neljästi lääkärissä. Viimeisellä lääkärireissulla pääsin neurologille, joka laittoi suoraan pään kuvaukseen, josta näkyi heti, että mun päässä oli kolme massiivista aivolaskimoveritulppaa. Pääsin hoitoon ihan viime hetkillä, en olisi selvinnyt hengissä enää vuorokauttakaan ilman lääkitystä.

  Edes hoidon alettua lääkärit eivät osanneet sanoa palaudunko täysin ennalleni tai selviänkö ylipäätään hengissä. Kaikki meni kuitenkin tosi ihmeellisesti, ja puolessa vuodessa olin jo siinä kunnossa, että palasin sairaslomalta normaaliin elämään. Tulpille ei löytynyt muuta selittävää tekijää kuin pillerit, joten ne luonnollisesti lopetin jo sairaalassa eikä paluuta hormonaaliseen ehkäisyyn ole. Iho elää taas räjähdyskautta, mutta osaava kosmetologi tekee onneksi paljon.

  Edelleen oon sitä mieltä, että pillereissä on myös paljon hyvää. Jos jotenkin saisin pillereiden aikaisen ihon takaisin, ottaisin sen heti, mutta muuten en pillereitä kaipaa. Lopettamisen jälkeen kuukautiset palasivat säännölliseen rytmiin noin puolessa vuodessa ja kivut lievittyivät entisestään. Ja jos totta puhutaan, paljon mielummin oon hengissä ilman hormoneja kuin lappaan niitä jatkuvasti sisääni. Kaikkien kohdalle nää rajut ja vakavat sivuvaikutukset ei onneksi osu vaan me ollaan tosi pieni vähemmistö, mutta mun mielestä kukaan ei silti saisi ummistaa niiltä silmiänsä. Iho-ongelmia ja ehkäisyä voi hoitaa muullakin tavalla. Kunpa nuorille kerrottaisiin muistakin vaihtoehdoista.

  1. Kiitos Tuusa että kommentoit! Tällaisista aiheista on tärkeää vaihtaa ajatuksia, joten on huippua että tänne on kommentoinut niiiin moni ja että täällä on niin monenlaisia tarinoita!

   Siis herranen aika mikä tarina sulla. Vetää kyllä ihan täysin sanattomaksi. Oon niin pahoillani että oot joutunut kokemaan tuollaista. Ihan hullua, että kävit noin monesti lääkärissä eikä aiemmin tajuttu aivoveritulpan riskiä. Mutta huhhhhuh, onneksi sä selvisit. <3 Huh huhh. Mulla menee kylmänväreet ja tuntuu äärettömän surulliselta.

   Oot kyllä oikeassa että osaava kosmetologi tekee iholle paljon - innostuin tästä ja laitoin just mun luottokosmetologille viestiä. Iho on kuitenkin ihan tosi pieni juttu aivoveritulppaan verratuna. Huhhuhh.

 34. Mielenkiintoinen ja ajankohtainen aihe!

  Itse söin erilaisia e-pillereitä yli 10 vuoden ajan. Viimeisempänä merkkinä Diane Nova, joka auttoi todella hyvin akneeni ja iho oli todella hyvässä kunnossa. Sen sijaan migreenikohtauksia ja välivuotoja riitti niin paljon, että juoksin erilaisissa tutkimuksisa ilman minkäänlaista vastausta siihen mistä nämä johtuvat. Pitkän pohdinnan jälkeen päätin lopettaa pillerit 10/2012 enkä ole hetkeäkään tätä päätöstä katunut!

  Ihoni kunto ei mitenkään täysin romahtanut, ainakaan kasvoissa en juurikaan huomannut muutosta. Samoihin aikoihin saatoin myös aloittaa mineraalimeikkien käytön, mikä varmasti auttoi asiaa myös! Sen sijaan selässä finnejä on vaihtelevasti, toisinaan isoja ja kipeitäkin mutta olen oppinut elämään asian kanssa paremmin kuin uskoin :) Migreenikohtauksia ei sen koommin ole pahoja tullut, välivuodot loppuivat myös.

  Reilun kolmen vuoden ajan parisuhteessa käytimme ehkäisynä pelkkää kondomia, joka toimi hyvin eikä pelkoa raskaana olosta tullut eteen kertaakaan. Eron jälkeen aloin miettiä asiaa uudelleen ja koska hormoonittomuus oli tuntunut todella hyvältä, en halunnut takaisin hormonaaliseen ehkäisyyn siirtyä. Hormonikierukkakaan ei tuntunut vähäisenkään hormonimääränsä takia hyvältä ajatukselta. Myöskään kauhutarinat kierukan huonosta asennosta ja jatkuvasta tuntumisesta, irtoamisesta tai paikallaan olon tarkastelusta eivät innostaneet.

  Sitten eräänä päivänä aivan sattumalta jonkun Facebook -keskustelun pohjalta aloin tutkiskelemaan uudenlaista kuparikierukkaa nimeltä GyneFix. Kierukan lanka kiinnitetään kohdun pohjaan ja tällä varmistetaan kierukan paikallaan pysyminen (myös tamponeja voi käyttää). Kierukka on myös eri mallinen ja täten joustava (lanka jossa neljä kuparista sylinteriä VS normaali T-malli) eikä sen tästä syystä pitäisi tuntua. Kierukan ei myöskään ole todettu lisäävän kuukautisvuodon määrää tai kipuja. Kierukkaa voi käyttää samat 5 vuotta.

  Pitkään asiaa pohdin ja lopulta päätin rohkaistua GyneFixiä kokeilemaan, omani laitettuun elokuun alussa. Muutamat kuukautiset olivat melko runsaita mutta sen jälkeen tilanne on tasoittunut ja kierto on ollut suunnilleen samanlainen kuin aiemminkin. Tietysti kuukautisia ei voi siirtää, muttei niitä ”luomunakaan” siirtämään ole pystynyt joten tähän olen jo tottunut. Kivut ovat pysyneet myös samoissa, hetkittäin jopa tilanne on helpompi kuin ennen kierukan asennusta. Minkäänlaista tuntemusta alun jälkeen kierukasta ei ole ollut. Asennus toki hieman kirpaisi mutta kestää vain pienen hetken, eli sen pelossa en jättäisi kierukkaa laittamatta. Ainut miinuspuoli taitaa olla tuo hinta (noin 500e jälkitarkastuksineen) joka on ilmeisesti korkeahko koska asennukseen liittyy ultraäänitutkimus. Kaiken kaikkiaan olisin toivonut, että kyseinen kierukkamalli olisi tullut tietooni jo kauan sitten, siksipä päätin aihetta myös kommentoida :)

  1. Jotenkin kyllä hauskaa, että kukaan pillerit lopettanut ei tunnu katuvan mitenkään :-D No, joillekin ne tekevät taikansa tietyn aikaa ja joillekin eivät vain yksinkertaisesti sovi.

   Ooh joo, mineraalit varmasti auttaa ainakin vähän. Mä just mietin että silloin kun mun iho viimeksi räjähti pillereiden lopettamisen myötä, en vielä ollut siirtynyt luonnonkosmetiikkaan kokonaan tai edes suurimmilta osin ja käytin varmaan kasvojenpesuun jotain Garnierin kuivattavinta geeliputsaria joka on takuulla vain pahentanut tilannetta, huhhh huh. Eli luulisi että ihonhoito olisi nyt paremmin hallussa, mutta mistä sen tietää.

   Onneksi migreeni ja välivuodot loppuivat! Ja kiva kuulla että GyneFix on toiminut sulla – en tiennyt tästä ollenkaan. :) Kuulostaa kreisiltä että lanka kiinnitetään kohdunpohjaan, siis miten se tapahtuu?! En oo muuten koskaan joutunut miettimään, mutta voiko kierukan kanssa käyttää kuukuppia, vai tekeekö se ja sen poisto sellaisia paineen muutoksia jotka voisivat vaikuttaa kierukan paikallaan pysymiseen jotenkin? Jos tamponia voi käyttää niin voisi kuvitella että kuukuppiakin, vai…?

   Ooh joo, hinta kyllä kirpaisee kertahintana, mutta toisaalta, Zoelyt maksaa vuodessa 152 € eli viidessä vuodessa 760€.

   Kiva että kommentoit aihetta, olen varma että näistä on apua niille jotka pohtivat itselleen sopivinta ehkäisymenetelmää.

   1. Joo uskon kyllä vahvasti siihen, että ruokavalio ja luonnollisemmat ihonhoitotuotteet ja meikit varmasti auttavat nyt aikusiällä aknen kanssa pärjäämiseen! Ja ehkä myös oma suhtautuminen on hetkittäin armollisempaa, mikä on toki helppo sanoa koska tilanteeni on ollut ihon suhteen e-pillereistä luopimisen jälkeen kokonaisuudessaan melko hyvä!

    Ihan täysin tarkkaa menetelmää en osaa sanoa tuohon GyneFixin kiinnitykseen, mutta epäilisin ettei toimenpide eronnut juuri tavallisen kierukan asetuksesta. Jonkinlainen asetin/ohjuri lääkärillä oli käytössä jota pitkin kierukka vietiin oikeaan paikkaan kohdussa (kohdun muoto ja limakalvon paksuuden riittäminen kiinnitystä varten tarkastettiin ultralla ennen operatiota) ja ilmeisesti se vain ”työnnettiin” limakalvoon näin? Sana ”kiinnitys” kun itselle toi lähinnä mieleen jonkinlaisia ompelutoimenpitetä mutta olin väärässä, onneksi :D Epäilisin, että kuukuppi olisi tamponia parempi vaihtoehto kierukan kanssa, koska olen ymmärtänyt että kierukan lankojen/langan tarttuminen tampooniin (sen materiaalin vuoksi) ja tätä kautta epähuomiossa ulosvetäminen olisi se ongelma..

    Ja tosiaan, jos hintaa laskeskelee juuri tuollaisella vuositasolla niin GyneFixin kohdalla kyse on kuitenkin alle 10e/kk mikä on melko edullinen. Toki kun kierukan itselle sopivuutta arpoo ja miettii kustannuksia niin ymmärrän että monia mietityttää.

    JA Kiitos ihanasta blogista! Mahtavaa että herättelet tällaisia ajankohtaisia ja mielenkiintoisia keskusteluja, näistä on varmasti apua monelle. Ihanaa alkavaa kevättä! :)

    1. No mietin kanssa samaa, että osaisinkohan kuitenkin jo olla armollisempi itselleni, jos iho räjähtäisikin? En osaa yhtään sanoa, toivotaan!

     Huh, okei, tuo ei kuulosta yhtään niin hurjalta kuin joku ompelutoimenpide jonka jo näin mielessäni (vaikkakin kyllä ymmärtäen sen epätodennäköisyyden) :-D

     Kiitos ihana että kommentoit! Tulee niin kiva fiilis kun jengi jakaa täällä avoimesti kokemuksiaan tsemppaavalla asenteella muita syyllistämättä tai arvostelematta. Se on ihan hullun tärkeää kun kyseessä on tällainen asia, johon ei ole oikeaa ja väärää vastausta. :)

 35. Hain e-pillerit noin vuosi sitten poikaystäväni toivosta. Pitkitin ajan varaamista, mutta viimein rohkenin ja sain Zoelytä. Söin pillereitä noin 6kk ja sitten päätin lopettaa, nyt olen ’kuivilla’. Pillerit eivät auttaneet toivotulla tavalla kuukautiskipuhin, mutta ihon kunto parani kyllä. Enkä jaksanut hankkia toista merkkiä, koska ylimääräisten hormonien tunkeminen kehoon ei vain tuntunut hyvältä. Pillereistä jäi ihan hyvä mieli, mutta silti se ylimääränen hormoni kehossa ei tunnu ajatuksena hyvältä. Ja mielummin käytämme kumia kun sitä tarvitaan, eikä että syö pillereitä joka päivä ns. turhaan.
  Hyvä postaus! Mahtavaa, että näistä asioista voidaan vihdoin alkaa puhua kunnolla ;)

  1. Jos ylimääräiset hormonit ei tunnu hyvältä idikseltä eikä pillereistä ole apua toivotulla tavalla, niin hyvä vaan ettei syö niitä ”turhaan”. :) Kyse on kuitenkin sun kropasta vaikka ehkäisy parisuhteessa onkin yhteinen asia.

 36. Huh oot kyllä syönyt tosi nuoresta ja tosi pitkään e-pillereitä!
  Itse käytin e-pillereitä noin 18 vuotiaasta 23 vuotiaaseen (saattaa nyt muisti pettää ja luvut heittää, mutta useamman vuoden olen jo ollut ilman), kunnes sain myös migreenin. Kokeilin hetken toisia, mutta koska ne eivät auttaneet, lopetin kokonaan. Iho räjähti hetkeksi tosi pahasti ja eipä se kiva vaihe ollut, mutta puolisen vuotta oli omalla mittapuullani ”tosi paha” ja sen jälkeen vielä ehkä toiset puoli vuotta sellainen semi paha. Nykyään kasvojen iho reagoi jonkin verran kuukauden aikana hormonaalisiin muutoksiin, mutta lähinnä se tarkoittaa paria nyppyä tiettynä hetkenä kuussa.

  Itse en enää voisi edes kuvitella syöväni pillereitä. Ihan jo sen vuoksi kun miettii, mitä ne tekevät keholle ja ympäristölle. Mutta tärkein syy on se, että e-pillereiden lopetuksen jälkeen oma mieliala muuttui totaalisesti ja positiivisempaan suuntaan. Aloitin pillerit kun mielialat olivat nuorelle tyypillisesti aika sekaisin, eikä oikein ollut hajuakaan, millainen on. Ajattelin olevani hieman melankolinen, alakuloon toisinaan taipuva ja riitojen aikana todella tempperamenttinen. Ja kyllähän ne pitivät ja pitävät tiettyyn pisteeseen asti paikkansa, mutta kun lopetin pillerit, niin tuntui kuin mieli olisi kirkastunut! Ei heti, alkuun kaikki oli vielä enemmän sekaisin ja jumissa, mutta vuoden jälkeen eron oikeasti tiedosti ja huomasi. Moni piirre, joiden ajattelin olevan osa minua, hävisi kuin tuhka tuuleen!

  Oman kokemukseni mukaan en pillereitä suosittele kenellekään. Mutta toki joillekin ne voivat sopia ja tuovat apua, esimerkiksi kuukautiskipuihin. Koska itselläni on todella kivualiaat kuukautiset, niin tiedän, että aika montaa on valmis koittamaan, että niistä pääsisi eroon. Mutta minä kärvistelen mieluummin kuin sekoitan kehoni enää hormoneilla.

  1. No älä muuta sano :s Onneksi ovat sentään sopineet, olisi ollut aika karseaa kärsiä 10 vuotta jostain sivuoireista – vaikkakin innolla odotan huomaanko mitään muutoksia lopetettuani.

   Mun iho on aina puskenut hormoninäppyä ennen kuukautisia, enkä tiedä mistä se johtuu kun on pillereillä kuitenkin. Vaihteleeko oman hormonin määrä elimistössä silti niin, että näppyjä tulee vaikkei olekaan ”luonnollisessa tilassa”? Ehkä? No eniveis, pikkunäpyt ja menkkanäpyt ei pelota mutta sellainen yleinen dramaattinen ihon huononeminen kyllä. Pitää toivoa parasta, ei voi muuta.

   Vitsit miten jännittävää oikeasti tuo, että kesti about vuosi että huomasit että mieli oli kirkkaampi ja osa piirteistä joiden ajattelit olevan osa sua olikin kadonnut. Ihan kreisiä!! En nimittäin oo ihan täysin varma millainen olin 10 vuotta sitten :D … noo näkee sit jonkun ajan päästä!

   1. Eiköhän se ole yksilöllistä, että miten näppyjä puhkeaa pillereitä syödessä. Mulla oli pillereiden aikana tosi hyvä iho, mutta toisaalta mulla ei ole koskaan ollut näppyläinen iho, niin ehkä sitten nyt kiinnitän asiaan jotenkin tosi paljon huomiota, kun ne pari näppyä on? :D

    Mua vähän huolettaa, se, että olen menossa endometrioosilääkärille, koska se on epäilyn alla mun jalat alta vievien kuukautiskipujen vuoksi, ja en tiedä mitä teen jos se onkin syy ja siksi pitäisi ottaa taas joku hormonipilleri käyttöön. Ei yhtään kiinnosta. Toki se migreeni joidenkin käytön estää kokonaan, mutta silti.

    Nooo, turha itkeä etukäteen.

    Ja luin juuri uusimmasta postauksesta, että jätit sinäkin e-pillerit. Tsemppiä! Jos naama räjähtää, niin ei kannata menettää hermojaan tai toivoaan, se tasoittunee kyllä :)

 37. Moi, ihanaa että kirjoitat tästä.

  Kuten moni muukin kommentoija, myös mulla pillerit laukaisivat masennuksen ja vahvat mielialanvaihtelut. Vietin alakuloisena ja ”aivosumussa” puolitoista vuotta. Onneksi niin lyhyen ajan, mutta joskus mietin, että ihanasta taidelukioajastani puolet meni passiivisessa taapertamisessa päivästä toiseen. Mitä kaikkea muuta olisin kyennyt tekemään, jos en olisi aloittanut pillereitä?

  En enää koskaan aio palata hormonaaliseen ehkäisyyn, koska en halua syödä jotakin keinotekoista, joka vaikuttaa mielialaani, seksuaalisuuteeni ja vartalooni. E-pillereiden syöminen on mielestäni erittäin suuressa ristiriidassa ympäristöystävällisyyden ja terveellisen syömisen kanssa. Jos haluan syödä terveellisesti ja luonnollisesti, koska se on hyväksi sekä minulle että ympäristölle, miksi haluaisin popsia vapaaehtoisesti jotakin synteettistä?

  On myös esitetty, että e-pillerit ovat olleet tehokas keino hiljentää naiset miesten tieltä, ja etteivät miehet koskaan suostuisi itse ottamaan ehkäisyä, joka aiheuttaisi heille samanlaisia sivuvaikutuksia kuin mitä pillerit aiheuttavat naisille. Enpä tiedä onko näin, mutta tuota tasa-arvoisuuden ajatusta on hyvä pohtia.

  Vaikka sulle pillerit eivät aiheuttaisi sivuvaikutuksia, kannustan silti lopettamaan. Se on luonnollisempaa. Myös muut hormonaaliset vaihtoehdot, kuten kierukka tai rengas, ovat parempi vaihtoehto, sillä ne erittävät hormoneja tasaisesti kehoon, kun taas pillereissä säännöllisinkään ottaminen ei takaa hormonimäärän tasapainoa.

  1. Voi eiii, onneksi tajusit lopettaa pillerit! Ei niiden todellakaan kuuluisi aiheuttaa mitään tuollaista :-(

   Joo, oon lukenut ja pohtinut tuota samaa. En tiedä mitä miettisin, mutta tiedostan tuonkin. Huh huh. Ja sitten taas toinen puoli; jos miehillä olis e-pilleri niin en kyllä tiedä miten täysin voisin luottaa kumppanin/treffailukumppanin syöneen pillerinsä niin ettei MULLA oo riskiä tulla raskaaksi. Kun se kroppa on kuitenkin mun, johon tuo raskausriski kohdistuu. Spekulointia, mutta tosi kiinnostava aihe kyllä.

   Mää lopetin pillerit :D Näistä kommenteista ja kokemuksista sai kyllä ihan hulluna puhtia siihen; kai mä sen olin jo päättänytkin mutta en vaan ollut lopettanut, vaikka tiesin että pitäisi. Kuka tietää miksi…

 38. Vitsit, oon lukenut ihan super innostuneena näitä kaikkia kommentteja ! Tää on jotenkin sellainen aihe, ettei siitä koskaan puhuta liikaa.

  Mutta siis: minä en ole koskaan syönyt pillereitä/käyttänyt hormonaalista ehkäisyä. Ehkä suurin syy siihen on se, etten koskaan saanut mielestäni tarpeeksi tietoa aiheesta tai vakuuttunut niistä perusteluista miksi e-pillerit olisi just se paras vaihtoehto. Ja myös ylimääräisten hormonien sotkeminen omaan kehoon on aina tuntunut vieraalta. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä hölmömmältä se tuntuu. Jo se, kun ihmiset toteaa niin tottuneesti, että ”syön pillereitä” kuulostaa hölmöltä :–D Mutta minä oon se hassu, joka ei ole koskaan syönyt antibioottikuuria ja kun muut käyttää nenäsuihketta niin meitsillä on valkosipuli nenässä. Heh.

  Tää aihe on kuitenkin ollut tosi paljon esillä munkin elämässä, koska aina olen saanut olla perustelemassa sitä _miksen_käytä e-pillereitä, vaikka olen ollut parissakin vakisuhteessa yms. Joillakin ihmisillä on ollut ihan hullu ajatus ja ovat jopa tuoneet sen ilmi, että jos ei käytä hormonaalista ehkäisyä on: a) seksuaalinen vallankäyttäjä, joka haluaa minimoida miehen nautinnon käärimällä kikkelin kumiin tai b) seksielämä on varmasti tosi kuollutta, koska eihän kukaan jaksa säätää kortsujen kanssa. Ja nämä oon kuullut naisten suusta !! Tosi hämmentävää !

  1. Ainiin ! Se vielä, että mulla itselläni on kivuliaat kuukautiset ja se on ainoa syy miksi oon joskus pohtinut pillereitä, mutta en ole kokenut että päivittäinen pillerien ottaminen olisi parempi kuin muutama särkylääke/kk :–) Särkylääkkeet ei kylläkään vie kipua koskaan kokonaan pois ja yleensä menkkojen ensimmäinen päivä on tuskaa, mutta tähän mennessä oon selvinnyt !

  2. Huh mitä kommentteja olet kuullut! Mä en ole ikinä oikein ymmärtänyt tota jälkimmäistä eli ”ei jaksa kumien kanssa säätää”. Itse nimittäin koen kumit jopa helpommiksi, kuin ilman. Nopeasti mies vaan sujauttaa kumin paikalleen ja lopussa ottaa pois ja solmii kiinni ja viskaa minne viskaakaan. Menee yhteensä ehkä 15sknt jos sitäkään. Ja sen lisäks ei tule sitä ”sotkua” kun tavara valuu ulos. (Sori jos TMI :–D )

   Mutta itse myös koen, että olen joutunut selittelemään miksen käytä pillereitä vaan kumia. Hassua ylipäänsä että kenenkään täytyy perustella sen enempää, mutta tuntuu että kumin käyttäjät joutuvat siihen tilanteeseen useammin, kuin e-pillereiden syöjät.. :/

   1. Voi eerika, en kestä mitä kommentteja oot saanut!! Siis ihan kamalia :D kertoo jotenkin tosi paljon vain siitä kommentoijasta että miten hänelle on opetettu tai miten hän ei ole yhtään ottanut itse selvää. Juu-u, sinä seksuaalinen vallankäyttäjä hahah, voi eiii.

    Joo en kanssa usko että särkylääke olis pahempi juttu kuin jatkuvasti käytössä olevat hormonit, varsinkin jos ei joudu särkylääkettäkään tuon useammin ottamaan. Aika siistiä että et ole koskaan aloittanut mitään hormonaalista ehkäisyä, se tuntuu nimittäin olevan poikkeus. Mulla on pari kaveria myöskin jotka ovat pitäneet pintansa erinäisistä syistä ja ymmärrän nykyisin entistä paremmin heitä.

    Kiva että kommentoit, tää aihe on kyllä niin mielenkiintoinen.

   2. Tiikeri: Mä olen kohdannut yllättävän monta (tai no ihan liian monta, kun yksikin tällainen tapaus on liikaa) nuorta miestä joille kumin käyttö on totaali no-no. No ne nuoret miehetkin ovat olleet kyllä aika no-no sitten tuollaisen säädön jälkeen, mutta tuollainen pistää kyllä ihmetyttämään että MIKSI se on niin hankalaa ja säätöä? Ei se kaikkien kanssa ole säätöä, eikä kuuluisikaan olla.

 39. Huh miten tärkeä aihe ja miten monta tarinaa tännekin on jo ilmestynyt! Jokainen on yksilöllinen ja jokaisella meistä on omat kokemuksemme, mutta mielestäni näiden kokemusten jakaminen niin hyvässä kuin pahassa on tärkeää. Nyt jopa niin tärkeää, että itsekin moneen vuoteen jaksan kommentoida blogitekstiä!

  Minulla tuli juuri kaksi vuotta täyteen kuparikierukan kanssa ja sattumalta eilen ajattelin viimeksi, että luojan kiitos tajusin lopettaa pillerit ja kuinka nämä kuluneet kaksi vuotta ovat olleet ne ”elämäni parhaat” näin naiseuden näkökulmasta, hah! Minä en voi muuta kuin suositella sitä kapistusta! Jotta tästä ei tuli hirveän pitkää hehkutusta, haluan listata oman kierukkakokemukseni muille sitä harkitseville!

  – Laitto oli lähes kivuton kokemus, omani asensi ehkäisyneuvolan lääkäri
  – Lankaa pystyy itse tunnustelemaan ja uskon, että kierukan liikumisen paikoiltaan tuntisi kyllä
  – Ehkäisyteho on ainakin tähän päivään asti riittänyt (ilman kumia), mies ei myöskään tunne lankaa lainkaan
  – Kuukautiset lyhentyneet ja niukentuneet teini-iän luomumenkoista, ei myöskäään eneneviä kipuja
  – Oman kehonsa ja kiertonsa oppii tuntemaan eri tavalla
  – Kaikki pms-oireet ovat hävinneet, terveisin entinen itkupilli
  – Ehkäisyä tai koko kierukan olemassaoloa ei tarvitse miettiä, enemmin kuukuppi tuntuu vieraalta esineeltä kuin kierukka

  Oman kokemukseni pohjalta en siis pysty kun suosittelemaan ja rohkaisemaan kokeilemaan, äkkiäkös sen saa pois jos ei tunnukaan sopivalta ja vielä ilman uusia hormonisekoiluja!

  Äh, yhtä pitkä viesti tästäkin tuli kuin muidenkin! Hirveästi sanottavaa! Tsemppiä kuitenkin sulle ja kaikille muillekin pohdintoihin! Kiitos kun otit asian taas esille!

  Ihanaa kevättä Ida! <3

  1. Niin mahtavaa että täällä on tarinoita laidasta laitaan! Se osoittaa että aiheesta pitäisi puhua enemmän ja useammasta eri näkökulmasta; että ei tämä ole mikään mustavalkoinen juttu.

   JA siis NIIN siistiä että just tämä kirvoitti sulta kommentin pitkiin aikoihin :-D

   Tuo on kyllä hyvä pointti, että kierukan poistaminen ja sen käytön lopettaminen on kuitenkin ihan eri juttu kuin eri pillerimerkkien kanssa testailu ja säätö. Että jos joskus tulee ajankohtaiseksi, niin ei ole niin hankala homma mitä hormonien kanssa säätö. Mua vähän pelottaa nuo revenneet kohdut ja just tuo että se lähtisi paikaltaan, vaikka kai se oikeasti on tosi epätodennäköistä. Gyne kyllä suositteli kuparikierukkaakin yhtenä vaihtoehtona.

   Suloista kevättä Laura, kiitos että kommentoit ja jaoit kokemuksesi! <3

 40. Mahtavaa kun tästä aiheesta on alettu enemmän puhumaan! Itsekin olin viime vuoden puolella samojen kysymysten äärellä.

  Luonnollisuutta kun suosin niin oikein hämmästytti miten en ole aiemmin pysähtynyt miettimään ettei ylimääräisten hormonien päivittäinen napsiminen voi mitenkään olla hyvästä – ei itselle, ei muille, eikä luonnollekaan. Sivuoireita löytyi myös, joten päätin hormonaalisen ehkäisyn lopettaa kokonaan.

  Tutkailin mitä vaihtoehtoja minulla tämän jälkeen olisi ja totesin, että ainoa täysin luonnollinen ja sivuoireeton sekä minulle parhaiten sopiva vaihtoehto on hedelmällisyystietokone. Hankin Daysy-nimisen hedelmällisyystietokoneen ja olen ollut kyllä tyytyväinen päätökseeni. Se on helppo ottaa reisuunkin mukaan pienen kokonsa puolesta ja lämmön mittaaminen aamuisin muodostui nopeasti perusrutiiniksi siinä missä vaikkapa joka aamuinen hampaidenpesukin. Samalla olen oppinut myös enemmän omasta kehostani tarkemmin luonnollista kiertoa seuratessani. Olin myös onnekas, sillä kuukautiseni alkoivat heti ajallaan pillereiden lopettamisen jälkeen eikä naamani räjähtänyt täyteen näppyjä, mitä olin myös pelännyt. Tämänhetkisen kokemuksen perusteella voisin todellakin suositella ainakin harkitsemaan Daysya, jos täysin luonnollista ehkäisyä haluaa – ilman sivuoireita, ilman mitään epäluonnollista kehon sisässä. <3

  1. Ihana että kommentoit Annika! Kiva kuulla kokemuksia ehkäisytietokoneista ja kehonlämpömittauksiin perustuvasta ehkäisystä, vaikken itse osaakaan sitä ehkäisyksi ajatella samalla tapaa, mitä kondomin, kuparikierukan ja hormonaaliset menetelmät. Mua pelottaisi ihan liikaa jos olisi tilanne että en haluaisi raskaaksi ja lämmön mittaus ja ”varmat päivät” olisi ainoa toimiva menetelmä. Gyne kertoi että siittiöt saattavat elää jopa 7(!!!) päivää, eli se tekee jo aika suuren loven varmoihin päiviin. Mutta oman kehon tarkkailu kiinnostaa kyllä, että voisin kuvitella testaavani tuollaista sellaisessa elämäntilanteessa jossa raskaaksi tuleminen ei olisi katastrofi, ihan vain tutkimisen kannalta. Analysointi kiinnostaa! :-D

   Ihana kuulla että kierto palautui normaaliksi ja että iho ei räjähätänyt. Tuota mäkin toivon, niiiin paljon. Saas nähdä!

 41. Pakko kommentoida. Itse lopetin pillerit kaksi kuukautta sitten syötyäni niitä 10 vuotta ! Itselläni oli koko tämän ajan samat pillerit, diane nova tai cypretyl, aknen hoitoon alkujaan määrätty.

  Aina olin sitämieltä, etteivät pillerit vaikuta mielialaani, mutta kuinka VÄÄRÄSSÄ olinkaan. Voi tätä iloisuuden määrää. Ja energian ! Olen aina kuvaillut itseäni positiivisena ja energisenä ihmisenä, mutta nyt, pillereiden lopettamisen jälkeen, voin oikeasti allekirjoittaa tuon.

  Vaikka lopettamisesta on lyhyt aika, huomaan vaikutuksen. Valitettavasti myös ihoni on tämän huomannut, mutta pieni läjä finnejä on suhteellisen pieni ”ongelma” tässä kohtaan. Mielummin iloinen ja energinen olo, kuin täydellinen iho, niinkuin joku jo kommenteissa mainitsi.

  Hups kun tuli pitkä kommentti, mutta tsemppiä päätöksen tekoon, kannustan lopettamaan ! Voit löytää aivan uusia puolia itsestäsi lopettamisen jälkeen. :)

  1. Jännittävää! :D Odotan innolla mitä mun kohdallani seuraa, sillä ajattelen juurikin noin, ettei pillerit vaikuta mun mielialaan.

 42. Koen asiakseni tuoda julki myös tällaisen totuuden: pillereitä käytetään usein myös sairauden hoitoon, ainakin endometrioosin vuoksi. Eli todellakin on kyse myös _välttämättömyydestä_ , ei ylimääräisestä hormonista. Tottakai ymmärrän sen jos joku ei halua käyttää, jos kerran voi valita, mutta mulla vähän särähtää tuo niin usein kuultu kommentti ”ylimääräisistä” hormoneista. Ja ennen ku kukaan tulkitsee tätä riidan haastamisena; sanon tän siks koska haluan tyyppien tajuavan oikeasti, että jotku yksinkertaisesti TARVII ne pillerit, jotta elämässä olis muutakin kuin vaikka niitä invalidisoivia endokipuja ja muita oireita.

  1. Tätä samaa kommentoin itsekin jo postauksessa :) Että on pillereissä paljon hyvääkin ja että esim. juuri endometrioosin hoidossa ne ovat taivaanlahja, jos niin voi ajatella. Mutta monelle hormonaalinen ehkäisy on juurikin ”ylimääräistä”, vaikkei se sitä olisi kaikille. Ei se mullekaan aina ole ollut, eikä suurimman osan ajasta, mutta nyt juuri se on, etenkin, jos se ei edes vaikuta ihoni kuntoon.

 43. Moi Ida! Pakko kommentoida tähän. Itse lopetin kolmisen vuotta sitten e-pillereiden käytön. 10 vuoden käytön jälkeen epäilin, että pillereillä saattoi mahdollisesti olla vaikutuksia psyykkiseen olooni huomaamattani. Olin käyttänyt e-pillereitä niin kauan ja niin nuoresta sekä välissä käynyt läpi lievän masennuksen, joten en luottanut siihen, että osaisin arvioida mahdolliset vaikutukset henkiseen hyvinvointiini. Olin myös lukenut jonkin verran luomuehkäisystä ja tasapainoisessa parisuhteessa lähes kolmekymppisenä olin utelias kokeilemaan.

  Itse huomasin suuren eron omassa olossani ja oli aivan huimaa huomata miten kehoni toimii luonnollisessa tilassaan! Jo muutamassa viikossa tuntui että suorastaan hehkuin. Harrastin luomuehkäisyä menestyksekkäästi lähes kaksi vuotta mutta sitten reissun päällä ovulointi myöhästyi ja nyt meillä on ihana pieni vauva. En siis suosittelisi luomuehkäisyä sellaisessa elämäntilanteessa, missä lapsen saanti ei oikeasti tule kysymykseen, mutta minulle ja poikaystävälleni tämä oli juuri meille sopiva tapa pitää ”ikkuna hieman raollaan” ja katsoa miten käy. ;)

  Synnytyksen jälkeen kokeilin hormonikierukkaa, mutta varoittaisin minkäänlaisten vekottimien asentamisesta kehoon jollei ole mitään muuta vaihtoehtoa. Poistatin kierukan muutaman kuukauden jälkeen, koska en kestänyt itse sitä tunnetta että kehossani on jotain vierasta. Olen myös jälkikäteen kuullut kaikenlaisia kauhutarinoita kierukan puhkaisemista kohduista ym…

  Omien kokemusteni perusteella olen tullut paljon suopeammaksi e-pillereitä kohtaan varsinkin, jos on löytynyt merkki joka toimii sinulle. Tiedän myös tapauksia joissa e-pillerit antavat helpotusta muuten kovastikin heitteleviin mielialoihin. Eli tällä hetkellä tuntuu olevan paljon keskustelua, missä e-pillereitä demonisoidaan, mutta miksi vaihtaa hyväksi todettua ehkäisymenetelmää ennenkuin siihen todella on tarvetta?

  Huomasin muuten että markkinoille on lanseerattu uusi luotettava ehkäisysovellus https://www.naturalcycles.com/sv
  Se perustuu luomuehkäisyyn. Kannattaa ehkä vähän lukaista mihin luomuehkäisy perustuu niin voit vetää omat johtopäätöksesi siitä, miten luotettava tämä metodi voisi olla:https://www.fertilityfriend.com/ , http://www.tcoyf.com/
  Nyt kun ymmärrän paremmin kuukautiskierron ja mitä kehossa tapahtuu olen järkyttynyt siitä miten epäluotettava esim ns katumuspilleri on jos on vahinko käynyt. Sehän perustuu ovulaation viivästyttämiseen, mutta mitäs jos ovuloitkin juuri samoihin aikoihin?
  Joo, eli oli miten oli suosittelen tutustumaan kuukautiskierron saloihin. :)

  1. Ainiin, itselläni ei pillereiden lopettaminen vaikuttanut paljonkaan ihon kuntoon. :)

   1. Aiii itku, mä en malta odottaa että ylimääräiset hormonit rupeis poistuun mun kehosta! :D Mä oon ollut nyt tämän postaamisesta asti syömättä pillereitä ja oon huomannut vaan sen, että oon hikoillut pikkuisen normaalia enemmän ja että menkat alkoivat pari päivää pillereiden lopetuksen jälkeen. Mutta siis kiinnostaa ihan hulluna tuo, että tulenko huomaamaan paremmin muutokset kehossani ja esim. alanko ymmärtää omaa luomukiertoani nopeasti vai en. Sitä tietää niiiin vähän omasta kierrostaan ja sitä kautta omasta kropastaan kun ei oo luomuna.

    Joo, en mäkään ajattele omalla kohdallani pillereitä minään kreisinä pahana, niille vain en juuri nyt ole mitään tarvetta, ehkä ei enää ikinä jos voin jatkossa hoitaa ehkäisyn muuten. Monille pillerit on pelastus ja se on todella ok! Jokainen tekee valintansa ja punnitsee mitä tarvitsee ja miten keho reagoi.

    Hei kiitos tuhannesti noista linkeistä! Kiinnostaa kyllä tutustua ja tietää näistä, vaikkei luomuehkäisy kuulostakaan mun elämäntilanteeseen millään tapaa sopivalta just nyt :D Mutta tosi kiinnostavaa.

 44. Täällä hyvä oikein hyvä kokemus kuparikierukasta! Pillereitä söin n. 6 vuotta ja nyt pari vuotta ollut kuparikierukka. Supertyytyväinen oon ollu vaikkei pillereistä mitään pahoja sivuoireita koskaan tullutkaan. Kuitenkin jossain määrin tuntuu, että omia tunteita on helpompi kontrolloida nykyisin ja ajatus siitä että saa olla ihan luonnollisessa tilassa on kyllä paras.

  Kierukan laitto oli aika karsee kokemus, mutta oli ohi viidessä minuutissa. Hengissä selviää siis. Iho on pysyny hyvänä, mutta kuukautiset on runsaammat ja kivuliaammat, varmaan kuitenkin ihan normaalissa määrin. Loppujen lopuks halpa vaihtoehto ja helppo, kun ei tartte enää säännöllisesti muistaa pillereitä syödä. Suosittelen!!

  1. Luonnollinen tila on kyllä varmasti paras, jos luonnollinen tila ei ole ihan sietämätön :) Jännittää huomaanko mitään eroa omissa tunteiden kontrolloimisessa jne.

   Oon kuullut samaa kierukan laitosta, että kamala kokemus, mutta nopeahkosti ohi. Toisaalta oon kuullut just tällaisia hyviä tarinoita mutta myös ihan kamalia tulehduksista ja repeämisistä. Mutta eipä sitä tiedä kuin kokeilemalla, että mikä sopii itselle! :)

 45. Itselläni oli Zoely-pillerit aiheuttivat ihan jäätäviä mielialaongelmia, itkin joka päivä ja oli masentunut ja ahdistunut olo. Vaihdoin toisiin ”luonnonmukaiseen” merkkiin (nimeä en muista), jotka eivät olleet sen paremmat.
  Kuparikierukkaa olin harkinnut koko ajan tasaisin väliajoin, mutta jouduin käymään monella eri gynekologilla ja terveydenhoitajalla ennen kuin mut otettiin vakavasti ja pillereiden tuputtaminen lopetettiin. Tuntui ihan hirveeltä, kun perustelin monella eri tapaa miksi haluan hormonittoman ehkäisyn, mutta ehdotettiin aina vain uutta pillerimerkkiä.
  Onneksi pidin pääni, sillä kuparikierukka oli ehdottomasti oikea päätös. Laitto ei sattunut, tietysti tuntui vähän epämiellyttävältä. Kuukautiset ovat olleet hieman runsaammat ja kipuja on ollut enemmän kuin pillereillä, joka on ollut mielestäni vain positiivista ja merkki luonnollisista kuukautisista. mulla on kuitenkin luonnostaan niukat ja kivuttomat menkat joten voin kuvitella että niillä joilla on valmiiksi kovat kivut tää ei sovi. Kivut ovat mulla suhteellisen miedot, eikä estä mitään arkipäivän elämää. Ensimmäistä kertaa myös tunnen ovulaation ja muut kehon toiminnot, mikä tuntuu mahtavalta. Mieliala on tasoittunut normaaliksi ja tunteet on omia eikä ylimäärästen hormonien aiheuttamia, ei siis mitään negatiivista sanottavaa kierukasta! Iho-ongelmiin en osaa sanoa mitään, sillä mulla on ollu hyvä iho sekä pillereillä että ilman. Lämmin suositus niille keillä on luonnostaan niukat ja kivuttomat menkat :)

  1. Kiva että jaoit tämän ada! :) Kuulin just eilen ystävältäni samanlaisen positiivisen tarinan kuparikierukasta, tosi mahtavaa että sitten kun se sopii, se ilmeisesti sopii. Tosi surullista, että sua ei ole alusta asti otettu tosissaan sen suhteen, ettet halua hormonaalista ehkäisyä.

   Oi vitsit mä odotan tuota että alkaisin tuntea ovulaation ja tiedostaisin oman kroppani paremmin. Tosi innostavaa jotenkin!

 46. Tämä aihe on kyllä hankala, ja oikeaa vastausta itselleen ei oikeastaan voi saada muuten kuin kokeilemalla. Lääkärinikin on usein tämän minulle todennut, kun olen asiaa vastaanotolla miettinyt. Hän on myös sanonut, että moniulotteiset asiat kuten mieliala ja halut ovat hyvin monesta tekijästä kiinni: monet kuulemma lopettavat esim. pillerit haluttomuuden vuoksi, mutta palaavat niihin huomattuaan, että asia ei ollutkaan niistä kiinni. Mielialan suhteen voi myös olla niin, että pillerit tai muu hormonaalinen ehkäisy auttaa mielen liikkeiden hallinnan kanssa.
  Itse olen käyttänyt pillereitä 8 vuoden verran. Olen käynyt läpi monia eri merkkejä, ja nyt on ollut käytössä Zoely 2 vuoden ajan. Tätä vaihdosta ennen mietin hyvän aikaa, että olenkohan vain oikeasti ihmisenä näin hankala/masentuneisuuteen taipuva/ailahteleva ym. Tasaisin väliajoin oli rankkoja itkukausia ja kävin aika pohjalla, mutta aloin pitää sitä normaalina. Pahimmassa vaiheessa ennen Zoelyä oli muuten käytössä Qlaira. Vaihdon jälkeen joidenkin kuukausien siirtymävaiheen mentyä pystyin toteamaan, että nämä mielialaoireet olivat paljolti kiinni siitä, että merkki oli minulle väärä. Zoelyn kanssa elämä on nyt tässä kohtaa ajateltuna aika todella helppoa. Enää en vietä tietyin väliajoin kausia ihan lamaantuneena ja masentuneena, vaan elämä menee aika kohtuullisen sujuvasti. Joskus olen miettinyt onko meininki vähän liian tasaista, mutta sekin voi olla vähän turhaa yksityiskohtien analysoimista, sillä onhan fiiliksissä niitä kontrastieroja edelleen. Tasaisuus todennäköisesti lisääntyy myös aikuistumisen myötä. On myös mietittävä sitä, että ennen pillerien aikaa elämääni kuuluivat voimakkaat mielialanvaihtelut. Toki olin silloin teini ja elämä oli muutenkin erilaista, mutta tiedän myös, että ailahtelu on ollut aina osa persoonaani. Tämäkin on joskus aiheuttanut voimakasta alakuloisuutta ym, ja siksi olenkin miettinyt, että pillerit saattavat auttaa tässä asiassa. Ehkä liialliset ailahtelut välttämällä elämäni onkin oikeastaan kivempaa, kykenen paremmin tekemään asioita kun en kuluta energiaani heittelevien mielialojen prosessointiin jne.

  Vaikka yhtä oikeaa ratkaisua ei ole, kannattaa miettiä myös tätä, jos harkitset pillerien lopettamista. Yhden tai kahden merkin kokeilemisen pohjalta ei voi suoraan sanoa, että pillerit eivät vain sovi. Itse kokeilin neljää, ja vasta viides vaihtoehto oli hyvä.

  1. Joo, olen samaa mieltä ettei tähän aiheeseen todellakaan ole yhtä ratkaisua. Mun itseni kohdalla Zoelyt ovat sopineet tosi hyvin ja koska ne ovat markkoinoiden luonnollisimpia, en kyllä koe mitään tarvetta kokeilla mitään muuta merkkiä. Nyt vain on olo, etten enää tarvitse pillereitä – eikä se johdu mihinkään pillereihin liittyvästä oireesta tai tuntemuksesta minun kohdallani, mutta toki noita asioita siis todellakin kannattaa miettiä omalla kohdalla kun pohtii lopettamista / aloittamista / vaihtamista. :)

   Kiva kuulla että Zoelyt ovat sopineet sullekin. Jännityksellä odotan muuttuuko mielialat tai muut nyt kun nämä lopetin.

 47. Liityn pitkän jonon perälle kommentoijaksi! Hyvä että näistä asioista keskustellaan ja niin monet on menossa mukana!
  Mulla on samanlaisia ajatuksia kuin sulla nyt! Oon syöny Cypretyliä lähes kymmenen vuotta. Mulle on sanottu, että jos otan sen pois ennekuin olen n. 30v (nyt oon 24v) niin mun akne tulee suurella todennäköisyydellä takaisin. Hormonikierukkaa mun ei kannata koskaan laittaa, koska silloin akne tulee takaisin iästä huolimatta. Myös kärsin tosi vahvoista menkkakivuista.
  Monet kaverit on viime aikoina laittanu kuparikierukan, mitä itsekin oon harkinnut, MUTTA jokaisella ei synnyttäneellä kaverilla sen laitto on kuulemma sattunut järkyttävän paljon, sekä siitä on seurannut puoli vuotta kestäneet menkat ja krampit. Sama homma on käynyt osalle kavereista ketkä vaihto pillerit ehkäisykapseliin. Kivaa!
  Cypretyl tosiaan on niin vahva, niin haluaisin kyllä tietää kuka oikeen oon ilman tätä hormoniannosta. Eipä oo kovinkaan kivaa kun muksuja haluaa joskus yrittää niin on siinä miehellä kestämistä, kun vaimo muuttu jäätäväks aknehirviöks. Alotin ne kuitenkin jo 14-vuotiaana, mitä jos oon iha eri ihminen oikeesti? Kannattaako nyt ottaa selvää, jos vaihtoehto on akne & jäätävät kuukautiskivut? Ei oo naisen elämä helppoo!

  1. Uuugh, nuo on vähän riskijuttuja kyllä lääkäriltä sanoa, että ”jos lopetat ennen kuin oot n. 30 niin akne luultavasti palaa”, silleen öööö, mihin tuo väittämä perustuu? Mä tiedän monia joilla on ollut täydellinen iho ennen pillereiden aloitusta ja HE ovat saaneet kreisin aknen n. vuosi lopettamisen jälkeen. Että eipä tuo niin mustavalkoista ole ja sullakin saattaa olla hyvät tsäänssit, ettei akne palaa. Tai sitten se voi palata, mutta niin.

   Uugh joo, oon kans kuullut kuparikierukasta että tottuminen kestää puoli vuotta – ihan kreisin pitkä aika! :D En tiedä miten jaksaisin odottaa.

   Huhhu, ei kyllä oo helppoa. Toivottavasti keksit jonkun ratkaisun tai sit vaan jatkat samalla tapaa niin kuin nytkin, kun Cypretyl kerran sopii sulle. Kivaa kevättä :-*

 48. Luin aikaisempia kommentteja ja pisti silmään, että tosi monella tuntuu edelleen olevan kovasti ennakkoluuloja kuparikierukkaa kohtaan, joten haluaisin kertoa omista kokemuksistani.

  Oma tarinani alkoi aika perinteisesti kun sain ensimmäiset pillerini, taisi olla Yaz-merkkiset. Söin pillereitä n. vuoden ja sinä aikana sitten iski jos minkälaisia oireita. Limakalvot kuivui, seksistä tuli kivuliasta, mielialat heitteli ja en oikein tunnistanut itseäni. Menin ensin limakalvo-oireista gynelle ja gyne vain tokaisi että ”joo, nää pillerit kuivattaa limakalvoja, määrään sulle estrogeeni-voidetta”. Eli koska söin pillereitä, jotka kuivatti mun limakalvot ja muutti ne paperinohuiksi, sain vaihdevuosiin tarkoitettua voidetta, joka auttaa paikallisesti!? Niin älytöntä ja naurettavaa. Pahinta pillereissä ei kuitenkaan ollut noi limakalvo-oireet vaan se mitä ne teki mun mielialalle. Olin jatkuvasti masentunut ja ikään kuin ”sumussa”, mutta toisaalta saatoin saada ihan yllättäviä raivokohtauksia tai olla muuten vain jatkuvasti vihainen esim. poikaystävälle ilman mitään syytä. Muistan kun yks ilta itkin vaan keittiön lattialla ja sanoin etten jaksa enää tällasta elämää, ja silloin poikaystävän kanssa päätettiin että pillerit saa jäädä. Vaihdoin tosin ensin vielä Zoelyihin, mutta merkin vaihto ei tuottanut mitään tulosta ja oikeastaan olin siinä vaiheessa jo niin hormonivastainen, etten halunnutkaan enää koittaa muita pillerimerkkejä. Lopetin siis pillerit ja kuukaudessa lakkasi kaikki oireet: limakalvot palautui ja muutuin taas omaksi iloiseksi ja suht rennoksi itsekseni :D oli kyllä elämäni parhaita päätöksiä olla palaamatta enää hormonaaliseen ehkäisyyn. En edes mene siihen, mitä mieltä olen e-pillerien tuputtamisesta ”parhaana vaihtoehtona” nuorille tytöille, kun niiden haittavaikutuksista ei vieläkään puhuta riittävästi.

  Pillerien lopettamisen jälkeen käytin n. vuoden kondomia ainoana ehkäisynä, koska muakin epäilytti kuparikierukka. Kondomi toimi hyvin lähes vuoden kunnes yhtenä päivänä meni rikki, ja jouduin ottamaan jälkiehkäisyn. Siitä seurasi kolme viikkoa inhottavia oireita ja painajaismainen olotila, kun tällainen raskauspelkoinen ihminen joutui odottelemaan pari viikkoa seuraavia menkkoja. Tuon episodin jälkeen päätin, etten vaan yksinkertaisesti pärjää pelkällä kondomilla, enkä halua joutua enää tilanteeseen, jossa joudun sekoittamaan kropan ihan täysin jälkiehkäisyllä. Niimpä rohkaistuin kokeilemaan kuparikierukkaa (mun isosiskolla oli ollut se jo kolme vuotta ja toiminut superhyvin) enkä ole katunut kyllä päivääkään! Monesti kuulee niitä ”kauhutarinoita” kierukan asentamisesta, mutta mulla on siitä ainoastaan hyvä kokemus. Asiantunteva gyne asensi mulle kuparikierukan Koskiklinikalla ja yhdessä vielä katsottiin ultralla että se on varmasti paikallaan :D joten jos kierukan asentaa asiantunteva ja kokenut gyne, siitä ei pitäisi seurata mitään ongelmia. Kyllähän se asettaminen sattui hetken aika paljon, mutta sen asetuksen jälkeen menin kaupungille ja koko päivänä ei oikeastaan ollut mitään särkyjä, eikä sen jälkeenkään. Menkat on mulla pituudeltaan ja runsaudeltaan täysin normaalit, kivut lisääntyi hieman, mutta totta puhuen nekään ei tunnu juuri miltään :D muakin epäilytti ajatus vierasesineestä kehossa, mutta nykyään sen olemassaoloa ei edes muista, ellei sitten itse halua niitä lankoja tunnustella menkkojen aikana, jolloin ne tuntee helpommin.

  Suosittelen siis vahvasti kuparikierukkaa! Itsekin olin kaikenlaisten nettikeskustelujen ja ”kauhutarinoiden” vallassa silloin aikanaan ja pelkäsin ottaa kuparikierukkaa, mutta itse se täytyy kokeilla, jotta huomaa sopiiko se vai ei. Tarkoitan siis, ettei kannata liikaa luottaa toisten huonoihin kokemuksiin, kun se voi itselle sopia vallan hyvinkin. :) parasta kuparikierukassa on sen huomaamattomuus, helppous sekä hormoonittomuus. Ja plussana vielä ympäristöystävällisyys! Tää luomuna ja omana itsenään ilman hormoneja eläminen on tosi kivaa, vihdoinkin :)

  1. Uuughh mikä pillerikokemus sulla :-( Kurjaa luettavaa, onneksi olit fiksu ja tajusit lopettaa! Tuo on kyllä sekopäistä, ettei puututa varsinaiseen ongelman aiheuttajaan vaan koetetaan vaan fiksata muka jollain voiteella. Ei oo mikään ihme että on paska fiilis jos limakalvot on tollaisella koetuksella, kaikki varmaan tuntuu epämukavalta ja tulee helpommin tulehduksia jne. Karseeta.

   Onneks kuparikierukka toimii sulla ja sun siskolla hyvin! :) Mua ei pelota kuparikierukassa oikeastaan mikään muu kuin se, että oon kuullut tarinoita kohdun tulehtumisista ja puhkeamisista jne, jotka on aika karsean kuuloisia. Siihen verrattuna asennuskivut kuulostaa kyllä ihan siedettäviltä. Mutta siis onhan nuokin vain yksi sivuoire tai ”riski”, pillereissä ne on ihan yhtä pelottavia mutta jostain syystä se ei vaan tunnu muka yhtä pahalta kun pillerit on enemmän normi. Kummallista!

   Kiitos että kommentoit ja kerroit sun kokemuksia, tosi kiinnostavaa ja huojentavaa kuulla, että muut ovat löytäneet toimivia ratkaisuja :)

 49. Kannattaa toi Natural cycles tosiaan vilkaista! Tutkitusti ehkäisyteho noin e-pillereiden luokkaa oikein käytettynä, joskin se käyttäminen vaatii tarkkuutta, ja appi vaatii aikaa ennen kuin alkaa ”tuntea” sun kuukautiskierron. Ja että se luontainen kierto sieltä ensin palautuu pillereiden jälkeen. Itseäni vähän kaduttaa, että aloitin pillerit juuri puolisen vuotta sitten ennen kuin kuulin tuosta Natural cyclesistä. Sitäkin ennen ”ehkäisy” toimi kyllä ihan hyvin keskeytetyllä yhdynnällä ja ovulaation seurannalla, mutta koska tiedostan riskit, olin koko ajan paniikissa mahdollisesta raskaudesta. Söin ensin minipillereitä koska veritulppariski tosiaan pelotti, vaikka perinnöllinen alttius olikin poissuljettu (tietty kaikki veritulppien syntyyn vaikuttavat mekanismit ei ole tiedossa, joten vaikka verikokeissa ei niitä riskitekijöitä näykään, niitä voi silti olla) ja vaikkei veritulppariskittömyys taida mineilläkään mikään saletti olla. Ekat kolme kk oli jees, mitä nyt vähän väsymystä ja ärtyneisyyttä, mut sit alkoi päättymättömät menkat ja lopulta vaihdoin toisen polven yhdistelmiin, joissa on pienempi tulppariski kolmannen tai neljännen polven pillereihin verrattuna. Hirvittää kyllä vähän, että mitä sivuoireita vielä tulee ja mitä käy sit kun lopetan, kun ennen aloittamista oli kuitenkin iha kunnossa ja menkat säännölliset. Joskus mietin, että melkein mieluummin ottais sen raskauden riskin ja tekis abortin kuin söis jatkuvasti pillereitä sivuvaikutuksineen, koska se kirpasee kuitenkin vaan kerran (ellei sit tuu komplikaatioita ym. mutta kaikessa on riskinsä kuten todettu) :/ Kerran abortin tehtyään ei kyllä varmaan sanois samaa :D

  1. Mä en voi uskoa että olis tutkitusti sama teho :D tai siis että voihan se oma kierto joskus ilman syytä olla epäsäännöllinen ja sit ei oo mitään väliä, vaikka appi tuntisi aiemman kuukautiskierron perinpohjin? Siittiöt voi pysyä toimintakykyisinä 7 päivää, eli aikamoisen onnettomuuden voisi saada aikaiseksi. Oon tosi skeptinen, i know, mutta en vaan pysty jotenkin itse uskomaan että teho olisi sama.

   Huh jep, ei kyllä varmaan sanoiskaan. Tai en voi edes kuvitella millainen tilanne abortin teko voi olla. Sehän voi olla ihan tosi helppo päätös joka ei jää mietityttämään, mutta se voi olla myös ”oikeasta valinnasta” huolimatta varmasti tosi traumaattinenkin kokemus. Ei sitä kyllä haluaisi vahingossakaan joutua pohtimaan.

 50. Minä aloitin e-pillerit akneani ja hankalia kuukautisiani varten. Akne oli lievä, mutta sitä oli kasvoissa, rintakehässä, hartioissa ja selässä. Myös kuukautiskipuja minulla ei ole koskaan oikein ollut, mutta kuukautiseni tulevat hyvin lyhyellä kierrolla, kahdesti kuukaudessa ja kestävät aina viikon todella runsaan vuodon kera.

  No pillerit auttoivat molempiin näihin vaivoihin: Ihoni on kirkkaampi kuin koskaan, viimeksi ollut näin kirkas varmaan nelosluokalla, ja olen kuitenkin jo 19… Kuukautiset tulevat enää kerran kuussa, vaikka ovatkin yhä viikon pituiset ja runsaat vuodoltaan. Kuitenkin sain sivuoireiksi muun muassa kipuja, tunnottomuutta ja elohiiriä jalkoihin sekä todella kuivaa ja kutisevaa ihottumaa käsivarsiin ja sääriin. Ihmeellistä, mitä kaikkea e-pillerit voivatkin saada aikaan… Luulen myös verenpaineeni nousseen.

  Päätin siis itsekin lopettaa, vaikka pelottaakin ajatus ihon räjähtämisestä todella paljon… Ehkä tästä kuitenkin selvitään. Ajattelin mennä ihotautilääkärille, jos ihoni kunto lähtee ihan täysin käsistä.

  1. Oi voi :( tosi harmillista kuulla että vaikka muut oireet helpotti niin päälle tuli kourallinen harmillisia sivuoireita.

   En mäkään voi edes arvailla, mitkä kaikki oireet vuosien varrelta voikaan johtua e-pillereistä. Niin monet mahdollisesti – tai sitten tosi hyvällä tuurilla ei juuri mitkään. En tiedä, ehkä huomaan jotain nyt pillerit lopetettuani.

   Ihotautilääkäri osaa varmasti auttaa, samoin hyvä kosmetologi joka auttaa etsimään sun iholle sopivat tuotteet. :) Tsemppiä, toivotaan ettei sun iho räjähdä. <3

 51. Itse ehdin syödä yhdistelmäehkäisypillereitä hieman vajaa kolme vuotta ennen kuin sain molempiin keuhkoihini massiiviset veritulpat ja hengenlähtö ei vuosi sitten ollut kovin kaukana..Nyt en voi enää koskaan käyttää hormoneita enkä kyllä käyttäisikään..muita syitä veritulpalle ei löytynyt kuin ehkäisypillerit laajoista tutkimuksista huolimatta..tietenkään kaikille ei tule tätä pahinta sivuvaikutusta mutta se on kuitenkin aina mahdollinen..yleensä veritulppa, jos on tullakseen,tulee ensimmäisenä vuotena mutta poikkeuksiakin on..

  1. Huhhhuh. Nyt meni kyllä kylmät väreet, silleen huonolla tavalla. Ihan kamala juttu!

 52. Mulla saman kuuloinen tarina taustalla ja nyt olen ollut n. 3 vuotta ilman pillereitä. Enkä voisi olla iloisempi päätöksestä lopettaa pillerit! Ikävä edes ajatella että söi niitä niin pitkään… Lopetuksen jälkeen iho oli hetken aikaa huonossa kunnossa, mutta se vaihe meni onneksi ohi. Nyt käytän ehkäisyyn lady-comp laitetta, joka perustuu kehon lämpötilan tarkkaan mittaamiseen. Voin suositella! Tsemppiä sulle ja ihana että jaoit oman tarinasi :)

  1. Kiitos Ansku vinkistä ja kiva että kerroit, että lady comp on toiminut :) Mua epäilyttää nuo laitteet mutta nyt just luulen pärjääväni kumilla – tuollaiset alkanee kiinnostaa parisuhteen myötä enemmän. Toivotaan että mulla kävisi ihon kanssa sama – jos se pahenee, niin kestäisipä sitä vain hetken.

 53. Tämä on ehdottomasti mielenkiintoinen aihe! Olen käyttänyt e-pillereitä monta vuotta. Muutaman vuoden ajan oli käytössä Mercilon, joka ajoi asiansa hyvin. Vaihdettiin kuitenkin Zoelyyn nelisen vuotta sitten, kun kärsin melko usein päänsärystä ja epäiltiin verenpaineen kohoamista. Äidilläni on verenpainetauti ja muutenkin on riskejä olemassa. Lähisuvussa on ollut mm. aivoinfarkteja ja keuhkoveritulppaa, mutta ilmeisesti näitä ei ole pidetty esteenä e-pillereiden syömiselle. Lupaavaa.. :D Ihan kuin ei jo muutenkin hirvittäisi pumpata itseensä hormoneja..

  Noh, Zoely on myös ajanut asiansa hyvin. Kuukautiset ovat jääneet kokonaan pois, mikä on tavallaan mukavaa, mutta toisaalta tuntuu todella luonnottomalta. Päänsärkyjä on edelleen, mutta en tiedä johtuvatko ne enimmäkseen niska- ja hartiajumeista, mahdollisesta silmälasien tarpeesta vai noista hormonimömmöistä. Verenpaineetkin ovat pysyneet normaalilla tasolla.

  Pikkuhiljaa houkuttelisi pillerien lopettaminen. Ikää on nyt 26 vuotta ja olen ollut piiiitkään parisuhteessa. Perheen perustaminen ei ole ihan vielä ajankohtaista, joten sen puolesta olen pitäytynyt pillereissä, kun niiden kanssa ehkäisy on niin helppoa ja varmaa. Toisaalta minua ja miestä ei haittaisi olla kondomien varassa ja jos sattuisi ”vahinko” käymään, niin se olisi enemmän iloinen kuin ikävä yllätys. :)

  Jännittää kovasti, millainen myllerrys se omaan kuukautiskiertoon palaaminen tulee olemaan, kun on ollut useamman vuoden kokonaan vuodoton. Sen vuoksi olen ajatellut, että aikaisintaan kesän jälkeen uskallan jättää pillerit pois. Kesällä on kivempi elää vuodottomasti kuin totaalisen sekaisin olevan kierron kanssa. :D

  1. Huuh joo, mullakin on vaikka mitä lähisuvussa eikä se ole koskaan ollut este pillereille vaikka nuo on aina kyllä kysytty.

   Hyvä että Zoely on toiminut sullakin hyvin! Mä oon aina syönyt vain yhden liuskan putkeen just siksi että menkkojen pois jääminen tuntuu luonnottomalta (siksi myöskään minipillerit eivät oo koskaan kiinnostaneet) ja siksi, että jos syön kaksi liuskaa putkeen, oon aina ollut sen toisen liuskan puoliväliin ihan turvonnut ja kärsinyt muistakin pms-oireista. Sit ne on hetkeksi helpottaneet ja alkaneet taas – ei mitään järkeä. Pääsin vähemmällä kun söin vaan liuskan verran kerralla.

   Hihii, ihana tilanne, että jos sattuisi ”vahinko” niin se olisi iloinen ylläri. Tuossa tilanteessa pillereiden jättäminen kuulostaa ihan järkevältä ja jos ”vahinko” ei kerran haittaisi, voisi jopa testailla noita ehkäisytietokoneita ja muita, joita en muuten pidä varteenotettavana ratkaisuna. :)

   True muuten! En oo ajatellu tuota :D Tervetuloa kesä ja mahdollisesti sekaisin oleva kierto, ahhahah!

 54. Itse olen vasta aikuis iällä aloittanut syömään yhdistelmä pilleriä, Diane Novaa.
  Pillereistä on ollut yllättävän paljon hyötyä, kovat ja runsaat kuukautiset kipuineen ovat historiaa, ennen en voinut edes ajatella harrastavani liikuntaa runsaisen vuotojen vuoksi.
  Myös itsetuntoa repivät iho ongelmat ovat tiessään, hiusten ja ihon runsaa rasvaisuus on hävinnyt.
  Ongelmia ei siis ole ollut.

  Luin, että Suomeen on nyt hetkisitten lanseerattu kyleena niminen hormoni kierukka, joka on kooltaan ja hormoni pitoisuudeltaan pienempi, kuin synnyttäneiden naisten hormonikierukka tai kuparikierukka.
  Kyleena on siis tarkoitettu naisille jotka eivät ole synnyttäneet lasta.
  Henkilökohtainen uteliaisuuteni on herännyt tuotetta kohtaan.
  Kierukka olisi huomaamaton ehkäisykeino, ja tulisi pillereiden syömiseen verrattavissa edullisemmaksi, sekä vähentää kuukautiskipuja ja runsasta vuotoa
  Kuparikierukkaa ei edes gynekologi minulle suositellut, sillä se yleensä lisää kuukautisvuotoa.

  Laitan ainakin hharkintaan, jos tämä tämän hetkinen seurustelu tuottaa tulevaisuudelle hedelmää.

  1. Oooh mahtavaa! Tuon takia pillerit voivat olla myös erinomaisen hyvä juttu :) Hyvä kuulla että olet saanut paljon apua pillereistä ja hyvä tietää tulevaisuuden varalle että tuollainenkin kierukka on olemassa.

 55. Kuparikierukka on loistava ehkäisykeino: hormoniton, halpa, ympäristöystävällinen ja luotettava. Se ei kuitenkaan sovi nykyajan naisille tyypilliseen vapaamieliseen seksuaalikäyttäytymiseen tulehdusriskin vuoksi vaan ainostaan vakituisessa suhteessa oleville. Itselleni kuitenkin mitä mainioin ratkaisu!

  1. ”–nykyajan naisille tyypilliseen vapaamieliseen seksuaalikäyttäytymiseen tulehdusriskin vuoksi vaan ainostaan vakituisessa suhteessa oleville” :D apua miten syyllistävä ja yleistävä kommentti. Ihan kuin kaikki paitsi sinä harrastaisivat seksiä ilman parisuhdetta ja ilman kondomia. Hohhoi.

 56. Mulla on ollut kuparikierukka nyt neljä vuotta ja olen ollut todella tyytyväinen! Sairastan aurallista migreeniä ja minipillereistä sain vuotohäiriöitä, siispä kuparikierukka oli looginen valinta. Laitto nipisti hetken aikaa_todella_paljon, mutta oli nopeasti ohi. Kahdet ekat menkat laiton jälkeen olivat helvetilliset, mutta sen jälkeen kohtu tottui kierukkaan. Vuodon määrä on runsastunut, mutta asian kanssa pärjää. Parasta on se, että ehkäisyä ei oikeastaan tarvitse muistaa mitenkään koskaan! Lisäksi ei tarvitse arvuutella sivuvaikutusten kanssa. Kierukan sopivuus on hyvin yksilöllistä, kokeilemalla se selviää ja itse voin lämpimästi suositella :) Kannattaa olla varovainen mitä netistä lukee, siellä on paljon väärää tietoa koskien kierukkaa (kuten esim ei sovi synnyttämättömille, voi tippua pois paikoiltaan, ehkäisyteho ois huono..). Laitto sattuu vähän, mutta sen jälkeen ei tarvitse muistaa ehkäisyä viiteen vuoteen, todellakin sen arvoista!

  1. Totta totta, netti on pullollaan arvioita ja ajatuksia ja yleistyksiä :) Tällaiset jutut pitää yksinkertaisesti itse testata, sitten tietää sopiiko joku vai ei, mutta totta kai on hyvä tietää ennakkoon miten muut ovat esim. kuparikierukkaan reagoineet.

   Hyvä että sulle sopii! Viisi vuotta ilman huolta ehkäisyn muistamisesta on kyllä aika hieno juttu.

 57. KUPARIKIERUKKA naiset! Mulla kävi niin onnekkaasti että päälle parikymppisenä sairastuin neurologiseen sairauteen jonka takia hormonaalinen ehkäisy kiellettiin ja sain kuparikierukan. Ei hormoneja, ei pelkoa raskaudesta, ihanaa! Toki iho kukki noin puoli vuotta NuvaRingin lopettamisen jälkeen (ja mikä onni että mulle sitä Tampereen ehkäisyneuvolassa pillereiden sijaan tarjottiin), mutta nyt ehkäisystä tai hormoneista ei ole tarvinnut huolehtia vuosiin.

  1. Siistiä että kuparikierukka toimii sullakin! :-) Ihan superhyvä että on tuollainen vaihtoehto.

 58. Minipillerit! Ajatus ylimääräisten hormonien mättämisestä ällöttää muakin, mutta niin myös vierasesine elimistössä – Minipillerit tuntuu siis hyvältä kompromissilta kun harmonia on vain yhtä laatua ja elimistöön ei tarvitse asettaa vierasesinettä, itseäni kuumottelee myös kovasti toi veritulppa/aivoinfarkti riski, koska miksi riskeerata. Suosittelen minejä

  1. Joo, ymmärrän! Mineissäkään ei oo kyllä poissuljettu veritulppariskiä ilmeisesti, mutta kai se on pienempi kuin yhdistelmissä?

 59. Kiitos Ida kun kirjoitat näin tärkeästä aiheesta! Aihe ei tosiaan ole yksinkertainen ja koska kaikkien kehot ovat erilaisia niin mikä toimii yhdelle ei sitten välttämättä toimikaan toiselle. Itse olen joutunut turvautumaan hormoniehkäisyyn todella runsaiden ja kivuliaiden kuukautisten vuoksi ja vasta 10 vuotta menkkojen alkamisen jälkeen 21-vuotiaana löysin itselleni sopivan vaihtoehdon joka on siis hormonikierukka.

  En halua liikaa hehkuttaa hormonikierukkaa koska tiedostan sen että toisille se on aiheuttanut pahojakin komplikaatioita. Itselleni se on kuitenkin ollut suuri pelastus siinä mielessä että aikaisemmin pahasti anemisoivan runsaat kuukautiseni ovat niukemmat kuin koskaan ja samalla seksielämä kiittää turvallisesta ehkäisystä. Ennen hormonikierukkaa söin e-pillereitä vasten tahtoani (hormonit ja veritulppariski kuumotti) ja onnistuin tekemään sen typerän virheen mistä itsekin mainitsit että paniikissa lopetin pillerit ja pian jouduinkin aloittamaan taas uudestaan. Ei näin! Hirvittää ajatus siitä kuinka moni on pillerinsä lopettanut hätiköiden koska ei ole ollut tarpeeksi tietoa asioista. Koitin tehdä listaa omista kokemuksistani hormonikierukan käyttäjänä sekä sairaanhoitajan työn kautta oppimista tiedoista:

  Hormonikierukasta:

  + Oikein asennettuna ehkäisyteho on todella hyvä
  + Vähentää vuodon määrää reippaasti
  + Silloin kun kierukka toimii ongelmitta, on hyvin helppo, ei tarvitse kuin muistaa käydä vuositarkastuksessa (joka 2. vuosi lääkärillä, ja toinen terkkarilla)
  + Helsingissä asuville suosittelen Kallion ehkäisyneuvolaa, siellä ovat asiantuntijoita näiden asennuksessa ja ensimmäisen kierukan saa ilmaiseksi
  + Kertamaksuna kallis mutta tulee loppujen lopuksi paljon halvempi kuin esim. pillerit
  + Hormoniehkäisyistä (joka monella ainut vaihtoehto) luonnollisin
  + Vaikuttaa paikallisesti ja verenkiertoon erittyy vain vähän hormonia, sekin tasaisemmin kun pillereillä
  + Yhdellä kierukalla ehkäisyn saa moneksi vuodeksi. Itselleni laitettiin Mirena-kierukka jonka ehkäisyteho kestää 5 vuotta (joillakin jopa 7). Vaikka en ole synnyttänyt minulle lääkäri suositteli 5 vuoden kierukkaa siksi että pienemmällä 3 vuoden kierukalla en olisi saanut yhtälailla apua runsaisiin kuukautisiini. Minulta hormonikierukka ei ole kuukautisia täysin lopettanut ja vuositarkastuksessa lääkäri mainitsikin että tällöin on tärkeää että en venytä kierukan vaihtoa paljoa sen 5 vuoden yli koska silloin minun kohdallani riski tulla raskaaksi kasvaa.
  – Kyllä, asennus sattuu. Tämäkin on niin yksilöllistä. Itse jännitin laittoa todella paljon tästä syystä mutta se meni lopulta paljon näppärämmin kuin olin ajatellut. Pahemmat kivut koin kylläkin vasta jälkeenpäin n. viikon jälkeen kovina vatsakramppeina. On normaalia että ensimmäiset kuukaudet voi tuntua kipuja.
  – Vaikka kierukan langat yleensä oppii tuntemaan itse sormilla kokeilemalla, osa tuntee ajatuksen vierasesineestä omassa kehossa inhottavalta. Myös itse koin kauhun hetkiä alkutaipaleella vatsakramppeineni kun yhtäkkiä en enää tuntenutkaan kierukan lankoja ja ajattelin että nyt se on sitten uinut kokonaan kohtuuni… Jälkeenpäin olen huomannut että kiertoni vaikuttaa siihen miten pitkänä/lyhyenä langat tuntuvat.
  – Kierukan asennuksen komplikaatioista merkittävimmät ovat sisäsynnytintulehdus ja kohdun seinämän puhkeaminen. Molemmat komplikaatiot ovat hyvin harvinaisia ja mahdolliset vaikeudet osataan huomioida jo ennen asennusta tapahtuvan tutkimuksen avulla. Synnyttämättömille saatetaan suositella pienempää kierukkaa mahdollisesti helpomman asennuksen vuoksi mutta toisaalta kestoaika on lyhyempi ja tällöin kierukkaa joudutaan myös vaihtamaan useammin jolloin asennukseen liittyvien komlikaatioiden todennäköisyys voi myös kasvaa.

  Olen siis itse ollut todella tyytyväinen hormonikierukkaan. Hyvin toimiessaan se on todella kätevä apu hormonaalista ehkäisyä tarvitseville. Riskit ovat olemassa mutta ne ovat osaavissa käsissä onneksi hyvin pienet. Niinkuin sanoin jo aikaisemmin, kaikki ovat yksilöitä ja on vaikea ennustaa mikä ehkäisykeino on kullekkin paras. Onneksi meillä on Suomessa mahdollisuus hyvään ehkäisyneuvontaan. Muistakaa siis että jokaisella naisella on lääkärissä oikeus tulla kuulluksi ja arvioiduksi yksilöllisesti sekä terveydentilan että muun elämäntilanteen mukaisesti!

  1. Moikka Adele!

   Vitsit mikä plus ja miinus -lista, superhyvä! Ja ihanan kiihkoton suhtautuminen ja sekä hyvät että huonot puolet tiedostaen hormonikierukkaan liittyen. Ja tuo sun muistutus on niin totta; kannattaa todellakin hyödyntää tämä ja se, että meillä on kyllä paljon osaamista saatavilla. Vaikka täällä on jaettu ikäviä kokemuksia esim. e-pillereiden tuputtamisesta, on moni myös saanut todella hyvää palvelua ja löytänyt just ne itselleen sopivat vaihtoehdot.

   Kiitos että jaoit sun kokemukset, tästä on varmasti apua hormonikierukkaa pähkäileville!

 60. Vitsi tää on mielenkiintoinen aihe! Mulla on käynyt parin viime vuoden aikana välillä mielessä hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen, mutta aina se on jäänyt, kun pelottaa lopettamisen vaikutuksen. Nyt tää kirjoitus pisti taas pohtimaan aihetta ihan oikeasti. :)

  Mä oon syöny jo lähes 10 vuotta Meliane-merkkisiä e-pillereitä. Olin 17-vuotias kun aloitin ne ja muistaakseni joskus 19-vuotiaana pillereiden popsimiseen tuli muutaman kuukauden tauko. Sen tauon aikana yläselkä räjähti täyteen finnejä ja näppyjä, mutta ne lähtivät hiljalleen pois sitten kun aloitin pillerit taas uudelleen. Ihan alussa oli muistaakseni jonkin verran mielialan vaihteluita, jotka sitten tasaantuivat. Muita sivuvaikutuksia ei sitten olekaan ollut – ainakaan sellaisia, jotka osaisin yhdistää pillereihin. :D Teininä mulla oli myös kohtuu runsaat epäsäännölliset vuodot ja kovat kivut, jotka sitten helpottuivat pillereillä. Onhan tää myös kivaa, kun tietää päivän tarkkuudella, koska menkat alkavat ja loppuvat.

  Vaikka mulla onkin mennyt pillereiden kanssa ihan hyvin, niin silti on jotenkin alkanut ahdistamaan ylimääräisten hormoneiden tunkeminen kroppaan. Moni on puhunut siitä, kuinka mieli on kirkastunut ja halut lisääntyneet pillereiden lopettamisen jälkeen, niin sekin on alkanut mietityttämään millainen olisin ilman pillereitä. Oon kuitenkin koko aikuisiän niitä popsinut. Ainoa, mikä mua onkin toistaiseksi estänyt lopettamasta, on niinkin pinnallinen pelko, että iho alkaa kukkimaan ja hiukset lähtemään. :D Ja tottakai tälleen parisuhteessa olevana, pillerit ovat myös olleet hyvä ja toimiva ehkäisykeino. Voihan olla, että mun kroppa reagoi nyt 27-vuotiaana ihan eri tavalla pillereiden lopettamiseen kuin silloin 19-vuotiaana. Ja onhan niitä muitakin ehkäisyn välineitä kuin pelkät pillerit.

  1. Samaistun sun mietteisiin ja tarinaan täysin, kuulostaa nimittäin tosi tutulta!!! Jos olisin nyt parisuhteessa, olis lopettamispäätös takuulla vaikeampi. :) Mun oli helppo tehdä päätös nyt, kun ei ole tarvetta hormonaaliselle ehkäisylle.

   Jep, pikkuisen jää kyllä ikävä sitä että saattoi siirtää menkkoja tai että päivän – kahden tarkkuudella tiesi koska menkat alkaa. Saas nähdä millaista tämä tulee oleen jatkossa kun nyt lopetin nämä :D jännää!

 61. Minulla on ollut käytössä varmaan viidet eri e-pillerit ja yhdet minipillerit, mutta mitkään pillerit eivät ole tuntuneet sopivilta mielialavaihteluiden takia. Minulla on ollut käytössä myös Zoely.
  Otin viime syksynä kuparikierukan ja olen kyllä ollut todella tyytyväinen. En ole synnyttänyt, jos sitä mietit. Tuntuu, että kierukkaan liittyy aina varoitus: ”Ei sovi synnyttämättömille naisille.” Mielestäni kierukka on sopinut minulle erittäin hyvin. Ei tarvitse joka päivä napsia pillereitä, mikä on ollut helpotus.
  Ainut miinuspuoli oli kierukan laittaminen, minkä jälkeen jäin sairaslomalle kovasta kivusta johtuen. Tässä piilee varmaan se syy, miksi kierukan laittoa ei suositella synnyttämättömille naisille. Kuukautiset ovat olleet myös runsaammat. Mutta kun alkukivuista selvittiin, mitään ongelmia ei ole ollut. Ei ole tuntunut epämiellyttävältä yhdynnässäkään. Joten suosittelen lämpimästi!

  1. Heippa Emsu!

   En ole ehkä ”pelännyt” tai pohtinut kuparikierukkaa siitä näkökulmasta onko synnyttänyt vai ei, tiedän kavereita joilla on kuparikierukka eivätkä he ole synnyttäneet. Mutta just vaikka nuo asennuskivut kuulostavat ihan hirveiltä! Ja samaten komplikaatioriskit, vaikka tuskin ne hullun yleisiä ovatkaan, mutta silti. Mahtava kuulla että sulla on asennusoireiden jälkeen toiminut hyvin. :)

 62. Moi!
  Itse käytin Yazeja ensimmäiset kuukaudet, kunnes tajusin itkeväni välillä jopa 3 kertaa päivässä! Sain myös ensimmäisen taukoviikon aikana hirveän migreenikohtauksen, joka ei onneksi toistunut myöhemmillä taukoviikoilla. Onneksi tajusin vaihtaa ja sainkin käyttööni Zoelyt. Ihoni ollessa silti hieman huono, kävin naisten lääkärillä juttelemassa asiasta huomattuani yleisissä sivuvaikutuksissa olevan aknen. Yllätyksekseni hän kuitenkin sanoi, että Zoelyt ovat yksiä parhaista pillereistä iholle! (Eli ei siis suositellut vaihtoa muihin.) Painin hieman saman ongelman kanssa kuin sinä, sillä kärsin paljon mielialanvaihteluista vieläkin. Olen kuitenkin vakituisessa parisuhteessa ja kondomi kuulostaa aika epämukavalta vaihtoehdolta. Myös iho-ongelmat pelottavat monen vuoden aknetaistelun jälkeen. Tsemppiä sulle kuitenkin päätökseen! :)

  1. Voi ei!! Näiden kommenttien perusteella tuntuu että nämä Yazit eivät kyllä ole sopineet kovin monelle… :(

   Miten Zoelyt muka voisivat olla parhaita iholle?! :O Siksikö että eivät sotke niin paljoa ehkä omaa hormonitoimintaa tai jotain…? Miksi akne sitten olisi yleisimmissä sivuoireissa? Vai meinaako tuo kommentti vain sitä että ne keille ei puhkea akne sivuoireena selviävät yleensä ilman muita muutoksia tms?

   Toivon kovasti ettei näpyt palaa sullekaan, jos päädyt vaihtamaan tai lopettamaan pillerit. :)

 63. Käytin hormoniehkäysyä vaikka missä eri muodoissa n.8 vuoden ajan ja juuri mikään ei sopinut minulle kunnolla. Hormoniehkisy sai minut todella alakuloiseksi ja jopa itsetuhoisia ajatuksia tuli mieleen. Olin todella ahdistunut kun en tuntenut itseäni omaksi itsekseni enää eikä tilannetta helpottanut hankala parisuhde jossa mies ei uskonut mitä nämä mömmöt voi tehdä ihmiselle. Viimein tulin siihen lopputulokseen, että pyysin saada kokeilla kuparikierrukkaa. Todella hanakasti eri hormonivalmisteita yritetään tarjota lääkäreiden tahosta. En ole katunut kuparikierrukkaa hetkeäkään. Mieli tasoittui, tunsin, että viimein voin tietää minkälainen ihminen oikeasti olen. En ole pelännyt raskaaksi tulemista, kupari on ollut varma. Menkat on hieman runsaammat mutta kuitenkin ihan normaali siteillä pärjää eikä sellaisia kipuja ole joista ei pärjäisi ilman särkylääkettäkään. Iho huononi noin vuodeksi ja sen jälkeen tilanne on tasoittunut. Ennen pillereiden aloittamista minulla ei nuoret ollut koskaan iho ongelmia. Lääkäri selitti, että varhain aloitettu hormoniehkäisy on voinut siirtää nuoruuteen kuulunutta muutosta ja pillereiden lopettamisen jälkeen keho ”puhkesi kukkaan” :D nyt iho on hyvä ja en vaihtaisi kuparikierrukkaa mistään hinnasta muihin valmisteisiin!

  1. Voi itku, tuollaiset ajatukset on kyllä todella surkea sivuoire e-pillereistä! :( Onneksi löysit kuparikierukasta paremman vaihtoehdon!!

 64. Moikka,
  Itse söin Yasmin-pillereitä n. 15 vuotta. Kärsin kovista päänsäryistä ja sain kaksi aurallista migreenikohtausta joiden takia jouduin sairaalaan asti. Päätin lopettaa pillerit reilu vuosi sitten ja päänsäryt katosivat samantien. Iho ongelmia oli jo teini-iässä ja ne palasivat pillereiden lopetuksen myötä. Niihin löysin apua swiss clinicin skin roller -ihorullasta sekä otsonoidusta oliiviöljystä. Iho voi tällä hetkellä erittäin hyvin. Toki joitakin satunnaisia finnejä tulee mutta hormonaaliset finnit hävisivät. Älä siis suotta stressaa pillereiden lopettamista. Itse koin sen vain positiivisesti ja iho-ongelmiinkin löytyi onneksi apua muutenkin kuin pillerin muodossa :)

  1. Huhhuhh. Onneksi migreenit loppuivat siihen, aika hurja juttu. :(

   Oho, onko tuo ihorulla oikeasti toiminut sulla? Kiinnostaa vähän! Otsonoitu oliiviöljy mullakin on jääkaapissa, mutta en tiedä onko se auttanut. Essen Sensitive Skin -sarjasta sain itse parhaan avun. Mutta huh, parasta kuulla tällainen kokemus, kiitos tsempeistä!

 65. Söin 8 vuotta yasmin-pillereitä kunnes päätin lopettaa. Pelotti tosi paljon ihon kannalta itseäkin että miten se räjähtää kukkimaan. Pari vuotta aiemmin olin muutaman kuukauden syömättä ja iho meni ihan hirveään kuntoon naamasta sekä selästä, joten rupesin syömään uudestaan.

  Nyt tällä lopetuskerralla tuli jonkun verran finnejä ja naamakin ehkä rasvottuu herkemmin, vaan alkaa helpottaa kun puoli vuotta ollut nyt syömättä. Ja vähän tuntuu myös että viiksihaivenet on muuttunut näkyvämmiksi :D
  Luulen saaneeni suuren avun homeopaatilta, mikä jakaa paljon varmasti mielipiteitä.
  Suurta päänvaivaa tuotti ehkäisy, kun rupesin melkein heti parisuhteeseen lopettamisen jälkeen. Varasin jopa ajan kuparikierukan laittoon, vaan se ajatus vieraasta esineestä kehossa sekä kaikista kauhutarinoista alkoi ahdistamaan niin paljon että peruin sen. Sitten nettiseikkailulla vastaan tuli hedelmällisyystietokone lady-comp pearly ja sen turvin tässä ollaan menty! Ja olen kyllä tyytyväinen että lopetin. Tuntuu ettei elä enää semmosessa sumussa ja ajatukset kulkee ihan erilailla. Halutkin on palautunut eikä ole enää kuivuus ongelmaa alakerrassa :D

  1. Kirjoitimpas vähän sekavasti. Siis luulen saaneni ihon kukkimiseen suurimman avun homeopaatilta!

   1. Huuh, jännittävää! Ja ilmeisesti lady compin avulla ollaan pärjätty tähän asti? ;)

    Ihana kuulla että kuivuusongelmat ja haluttomuus on taakse jäänyttä elämää. Ihan superhelpottavaa että lopettamisesta on seurannut vain hyviä juttuja, vaikkakin kyllä tuo ehkäisyasia varsinkin parisuhteessa varmasti mietityttää.

 66. Mun on aivan pakko kommentoida tähän ihan vaan sen takia, että kun kuulenkin sanan kierukka, kavahdan välittömästi.

  Ystäväni vaihtoi e-pillerit kierukkaan (tosin en nyt kuollaksenikaan muista hormoni- vai kupariversioon) pari vuotta sitten auraalisen migreenin takia. Hän oli tosi kipeä kierukan laitosta ainakin seuraavat pari kuukautta. Se jatkui järkyttävillä menkkakivuilla ja jatkuvalla vuodolla. Teki myös todella pahaa katsoa vierestä, kun toinen muuttui jotenkin tosi alakuloiseksi ja ahdistuneeksi sekä haluttomaksi tekemään mitään ja manasi sitä itsekin. Myös seksihalut kuulemma hävisivät täysin. Kierukka otettiin lopulta pois, mutta kaiken kaikkiaan sen kanssa kärsimiseen ja siitä palautumiseen taisi mennä noin puolitoista vuotta.

  Toisella ystävältäni kierukka on toiminut hyvin. Kuitenkin googleteltuani kierukoista lisää tietoa, löysin sellaisia kauhutarinoita, ettei tulisi mieleenkään edes harkita sellaisen hankkimista.

  1. Voi itku :’–( kurja kuulla. Oon kyllä kuullut samanlaisia tarinoita enkä itselle harkitsisi kuparikierukkaa kovin helposti. Hormonaalista nyt en halua pillereiden lopettamisen jälkeen muutenkaan…

 67. Söin melkein vuoden e-pillereitä, kunnes unohdin kriittisellä viikolla ottaa pillerin. Niiden käyttö jäi siihen, vaikka pelkäsinkin juuri murrosiän myrkyissä uudelleen kukkimaan alkavaa otsaa. Pillerit vaihtuivat kapseliin, ja moni asia helpottui. Pillereiden aikaan olin haluton ja mieli vaihteli, muistaminen pelotti. Kapselia ei edes huomaa, eikä tarvitse stressata raskaudesta, muistamisesta, kivuista taukoviikon aikana. Otsa alkoi toki kukkimaan, mutta maltillisesti ja siihenkin sain aivan ihanan voiteen, joka on kuin lahja taivaalta. Nyt kapseli on ollut kolme vuotta, viime syksynä mulla todettiin endo, jonka vuoksi syön Primolutia kapselin rinnalla kipuihin ja vuotohäiriöihin. Nyt ei vuoda, eikä senkään takia satu. Jos Primolutin unohtaa kerran, ei tarvitse pelätä vahinkoa, sillä kapseli on se back-up siellä huomaamattomasti taustalla. En voisi olla tyytyväisempi. Ja Endosta sen verran, että kun diagnoosin sain, niin Primojen syöminen ei ole harmittanut ollenkaan. Tieto ei tässä asiassa lisännyt tuskaa.

  1. Ooh joo hei kiintoisaa, kapselista täällä ei olekaan ollut mitään puhetta! Kiva kuulla että sulla on sujunut sen kanssa hyvin :)

 68. Hei! Söin 10 vuotta merciloneja ja nyt olen ollut hiukan päälle vuoden ilman ehkäsyä.
  Viimeisenä kolmena vuotena kun söin pillereitä minulla alkoi tulemaan ihmeellisiä kuivia kausia. ”Kausi” kesti aina päälle puoli vuotta ja kärsin kaksi kertaa tämän. Viimeisellä kerralla minulla meni täysin hermo, sillä se hankaloitti niin paljon petipuuhia, että kerrat jäi 1 kuukauteen. Oli niin kivuliasta. Kävin tutkimuksissa mutta aina sanottiin lotraa liukkaria. Ei täällä mittään näy.
  Päätin sitten lopettaa pillerit. Kun ei mitään muutakaan enää keksinyt ja mikään ei auttanut.
  Muutenkin pillereitten syönti alkoi tuntumaan niin epäterveelliseltä ja vastenmieliseltä.
  Oli muuten paras päätös ikinä! Ylimääräiset nesteet lähti, kuukautiset on todella niukat ja säännölliset, vähemmän kipuja kuin ennen(toki minulla ei koskaan suurempia kipuja ole ollutkaan) ja ennen kaikkea kuivat kaudet ovat ohi! Ainoa miinus on iho. Valitettavasti ihosta hehkeys lähti. Finnejä tuli selkään, rintaan ja naamaan. Finnit ovat myös jättäneet punoitusta nenän alle joka ei millään meinaa tasaantua! Mutta nyt finnit on alkanut rauhottumaan. Enään ei tule kuin muutama pieni sinne tänne.
  Hiukset ja naama ei kummemmin ole rasvoittunut sillä olen siirtnyt täysin naturelli tuotteisiin vuosi sitten. Hiukset ovat paremmassa kunnossa koskaan!
  Eli parhaat päätökset elämässä pillereitten pois jättö ja shamppoon/saippuan pois jättö. Muutaman finnin kanssa pärjää kun kehossa on muuten hyvä olla
  Anteeksi siitä kun olen huono kirjoittamaan, mutta aihe oli sellainen että pakko oli kirjoittaa. En liiemmin kirjoittelua harrasta. Mutta pointti varmaan tuli selväksi

  1. Heippa Joiku!

   Ei tarvitse pyydellä anteeksi, tästä sai hyvin selvää :)

   Ihan superhyvä kuulla että nyt sun ihosikin on alkanut rauhoittua ja muuten tilanne parani pillerit lopetettua. Olen kans kuullut kauhutarinoita tuollaisesta kuivuudesta ja vulvodyniasta ja on tosi hurjaa, että se tuntuu aina liittyvän juuri pillereihin. Onneksi tajusit lopettaa pillerit ja olo on nyt parempi. :)

 69. Lopetin E-pillerit 7 vuoden käytön jälkeen. Sen jälkeen poikaystävä tuntui vastenmieliseltä ja halusin jtn ns. miehekkäämpää. Aattelin, että oon väärän miehen valinnut E-pillereiden alaisena. Tästä on puhuttu kyllä joakus, että voi vaikuttaa parinvalintaan. Totuus oli se kuitenkin, että pillerit oli syöny musta kaikki ravintoaineet, olin ihan loppu. Tietämättäni masentunut. Buustasin itseäni monta kuukautta kaikilla mahdollisilla vitamiineilla ja luojan kiitos poikaystävä näyttää hyvältä nyt silmissäni ! :)
  En voi sanoa et ei ikinä mutta yritän loppuelämäni välttää suun kautta otettava pillereitä. Ajattelin, että ei ne tee mitään sivuvaikutuksia. Nyt lopetettua vasta tajusin, mitä elämä on. En ole pillereitä syödessäni nauttinut elämästä näin paljon kuin nyt. En päässyt koskaan näin hyviin fiiliksiin. Elämä oli tasapaksua. Ovulaatio parasta aikaa ja tunnen olevani nainen :)
  Iho ongelmat ja muut tulivat, mutta mielestäni ne ei oo mitään, verrattuna siihen, mitä pillerit voi aiheuttaa.
  Shokin jälkeen löysin tämän;
  http://www.wholelifetimes.com/5013/supplements-you-need-after-being-on-the-pill/

  Allekirjoitan.

  1. Oi eiii! Kamalaa!! Mä oon kans miettinyt tuota paljon, että mitä jos e-pillerit sekoittaa sitä, millaisista miehistä viehätyn tai jotain?! Kreisiä.

   Ihanaa että vitamiinibuustaus auttoi ja hei tuhannet kiitokset, että jaoit tuon linkin! Aloin googlailla asiaa enemmän ja nyt on sinkit, q10:t ja c-vitamiinit kunnossa, pitää vielä katsoa tarviinko b6:ta erikseen, sitä on mun multivitamiinivalmisteessa… Hmm! Mutta siis takuulla vitamiineista on apua tässäkin tilanteessa.

   Kiitos että kommentoit!

 70. Mä lopetin pillerit yli puoli vuotta sitten pitkän harkinnan jälkeen. Olin syönyt 12 vuotta Yasmineja ja alkoi ällöttämään hormonien syönti ja pelkäsin myös mahdollisia haittoja. Koin aina että pillerit sopii mulle hyvin, mutta nyt oltuani ilman huomaan sivuvaikutukset. Vatsaongelmat on täysin kadonneet ja myös energiaa tuntuu olevan huomattavasti enemmän. On ollut myös kiva huomata luonnollinen kuukautiskierto, hyvässä ja pahassa :D Mulla oli teininä lievä akne ja pelkäsin eniten sen palaamista kahta kauheampana. Finnejä on jonkin verran enemmän, erityisesti leuan seudulle ilmestyy ennen kuukautisia näppylää, mutta ne saa meikillä piiloon. Ei siis mitään kovin dramaattisia muutoksia ole ainakaan vielä tullut! Hiusten rasvoittuminen on rauhoittunut ja alussa myös hiki haisi todella pahalle, vaikka aikaisemmin ei ollut näin :D Nyt tuntuu siltä että hormonitoiminta alkaa vihdoin tasaantumaan. Ehkäisynä meillä on kondomi ja siihen oikeasti tottuu tosi nopeasti. Hormoneja en tule enää ikinä syömään, sen verran iso muutos entiseen ja en halua pelätä mitä synteettiset hormonit mahdollisesti tekevät. Tsemppiä :)

  1. Eiiiih en kestä, kreisiä jos vatsaoireilut liittyykin pillereihin?!

   Ai hitto että toivon että mulle kävis ihon suhteen sama. Ei haittaa, jos näppyjä on pikkuisen enemmän, kunhan ei räjähtäisi kunnolla. Mä oon ollut nyt viikon ilman ja huh, musta tuntuu että hikoilen paljon enemmän ja että iho rasvoittuu enemmän. Muuta en oo vielä huomannut.

 71. Lopetin noi 4 kk sitten epillerit. Oli sama huoli mielessä että räjähtääkö iho, mutta löysin hyvän lääkärin joka luontaistuotteilla avusti omaa kehoani pääsemään liikahormoneista eroon ja muutenkin tasapainottamaan kehoa. Oireet siis eivät olleet pahat ollenkaan. Finnejä ei juurikaan tullut ja hiukset alkoi vihdoin rasvottua….olivat olleet kuivat niiiiiin kauan, että se oli oikeastaan vaan tervetullut sivuvaikutus. Ikinä ei minulle esim. kerrottu että epillerit yleensä aiheuttaa vitamiinien puutosta ja muuntavat suoliston bakteerikantaa. Rinnat eivät satu enää koskaan enkä saa mitään oireita ennen kuukautisia niinkuin ennen sattui melkeinpä koko kroppaan. Alussa lopetettuani nännit olivat todella arat pari viikkoa ja thats it.
  En enää ikinä aijo hankkia hormonaalista ehkäisyä ja toivonkin että sen tyrkytys loppuisi varsinkin todella nuorille. Mielummin opetettaisiin ihan muilla tavoin tai keksittäisiin parempia keinoja.
  Nyt ehkäisynä on kierron seuraaminen ja lämmön seuraaminen :)
  Kierukka käväsi mielessä mutta en halua semmoista masiinaa itseeni :D
  Kumpa lääkäritki ymmärtäisivät luontaistuotteiden avun tällaisissa tilanteissa missä ne voivat auttaa oireiden kanssa.

  1. Oooh eikä! Haluatko vinkata mitä luontaistuotteita olet käyttänyt? Oon lukenut c-vitamiinista, Q10:stä ja macasta nyt muun muassa.

   Ihanaa että hiustenrasvoittuminen oli vain hyvä sivuoire :-D Mulla on niin rasvoittuva päänahka että toivon ettei se pahenisi tästä. Huh, en tiennyt että pillerit vaikuttaisivat suoliston bakteerikantaan, mutta kun ajattelee, niin sekin voi olla ihan loogista? Huhhui.

 72. Mä lopetin pillerit, koska sain aurallisen migreenikohtauksen. Ehdin syömään 10 vuotta Yasminia. Oli kyllä parhain päätös ikinä. Omassa olossani en sinällään huomaa eroa, mutta tuntuu hyvältä, kun tietää, ettei kehoon mene jatkuvasti ylimääräisiä hormoneja vaan se toimii vihdoin taas luonnollisesti :)

  Mulla migreenikohtauksia tuli pillereiden kanssa noin viisi kuukaudessa, nyt niitä tulee yksi tai kaksi. Iho ei räjähtänyt käsiin, mutta rasvoittuu kyllä nopeammin kuin ennen ja leukaan ilmestyi jotain pieniä hormoninäppyjä ja satunnaisia finnejä. Hiukset valitettavasti rasvoittuu enemmän eli joutuu pesemään päivittäin ja niitä myös lähtee enemmän eli ovat hieman ohentuneet. Painoa tippui kilon verran ja tietynlainen turvotus lähti, mikä on huono asia, koska olen jo valmiiksi laiha. Lihotuskuuri siis käynnissä! Lisäksi omia menkkoja sain odottaa viisi kuukautta lopettamisesta. Ne loppuivat juuri ja nyt jännään, tasoittuuko kierto ja koska alkaa seuraavat. On huikeeta oppia taas seuraamaan oman kehon merkkejä ja huomata, että se toimii.

  Mä siis suosittelen lopettamaan pillerit hyvissä ajoin ennen kuin aikoo hankkiutua raskaaksi. Kondomit on kyllä tylsiä monen vuoden pillerien jälkeen, ja siksipä me nopsaa siirryttiinkin keskeytettyyn yhdyntään. Mutta meille raskaus ei olisikaan enää mikään kauhuskenaario. :)

  Ja lopuksi siis kaikkiaan olen oikein tyytyväinen, että lopetin. Pelkäsin päätöstä paljon ja luin ihan liikaa kaikkia kauhukertomuksia lopettamisesta mutta aika kivuttomasti kaikki menikin sitten.

  1. Oho, onpa jännä tuo migreenijuttu. Tosi hyvä että ne ovat helpottaneet! Ja ihana kuulla ettei iho räjähtänyt sen enempää. Moni on sanonut tuosta turvotuksestakin, en ole itse huomannut vielä mitään sen suhteen. Mulla alkoi menkat pari päivää pillereiden lopettamisen jälkeen ja nyt odotan jännityksellä, oliko se merkki säännöllisyydestä vai ei. Tai että miten kaikki tästä tasoittuu.

   Ihana kyllä lukea tällaisia kokemuksia! Kiitos että jaoit omasi.

 73. Aloitin pillerit n.16 vuotiaana, kovien kipujen takia. Lopetin e-pillerit haluttomuuden ja turvotuksen takia. Ehdin syödä harmonetteja 10 vuotta. Kun lopettamisesta oli kulunu 3kk paino rupes putoamaan, mikä oli hyvä asia, halut palasivat, mutta myös tukkaa rupes tippuu päästä. Mulla harveni hiukset iha hirveästi ja maha oli vesiripulilla 6kk. Tilanne onneksi ajan kans rauhottu ja tukkaki kasvo takas,mutta en ikinä enää aijo alottaa hormoniehkäisyä.
  Tällä hetkellä minulla on kuparikierukka (asennettii lapsen syntymän jälkee). Vuodot on runsaammat mutta muuten tyytyväinen. Ja ihana ku ei enää turvota ja halut on normaalit.

  1. Oi voi :-( Kuulostaa rankalta. Hiustenlähteminen olisi kyllä karua, mutta se ilmeisesti liittyy monesti hormonaalisiin muutoksiin. Toivottavasti nyt tosiaan on jo parempi. :) Ja ihana kuulla että turvotus kaikkosi ja halut palasivat.

 74. Miksi et mainitse tekstissä hormonikierukoita. Kyleena ja jaydess sopii ja on suunniteltu synnyttämättömälle. Ja toiminta on lähes luomua! Kannattaa tutustua mihin ehkäisyteho perustuu. Esim vaikka kupari- vs hormonikierukka. Myös muut pitkäaikaiset menetelmät rajattu pois jutusta.

  1. Moikka :) En mainitse niitä siksi, että en ole niitä koskaan käyttänyt. Jos luit tekstin niin huomaat että se pohjautuu täysin omiin kokemuksiin, eikä yritäkään verrata kaikkia eri ehkäisymenetelmiä. Ja tässähän on pointtina lopettaa hormonaalinen ehkäisy, johon hormonikierukka kuuluu.

 75. Aloitin myös e-pillerit 16-vuotiaana aloittaessani seurustelemaan. Kärsin rajuista mielialojen muutoksista, jatkuvista päänsäryistä ja itkukohtauksista ja muutuin myös itsetuhoiseksi, mitä en koskaan ennen ollut (en ole sairastanut masennusta tms.). Kerkesin kokeilemaan kahta eri merkkiä, kunnes olin jo valmis lopettamaan. Pillerien myötä myös parisuhde koki todella kovia.
  7kk käytön jälkeen huomasin yhtenä iltana hengityksen voimistumista, rintakipuja ja sykkeen nousua lepotilassa. Poikaystävä kertoi myöhemmin hengittäneeni kyseisen yön todella raskaasti. Jostain syystä en ajattelut asiaa sen vakavammin, luulin vain, että minulle on ilmestynyt ’yhtäkkinen astma’, mitä äitini sairastaa. Aamulla saapuessani koululle, en jaksanu nousta portaita kolmanteen kerrokseen pysähtymättä, koska olin niin hengästynyt. Siinä vaiheessa soitin äidilleni, joka varasi ajan lääkäriin. Monien tutkimuksien jälkeen, multa löydettiin molemminpuolinen keuhkoveritulppa. Oon ikuisesti kiitollinen sille lääkärille, joka otti mun vaivat tosissaan, eikä passittanut flunssan piikkiin mua kotia, vaan laittoi jatkotutkimukiin.
  Vaikka oli tietoinen e-pillereiden aiheuttamasta veritulppariskin kasvamisesta, en olisi koskaan kuvitellut sitä tapahtuvan itselleni.
  Sain loppuelämän kiellot e-pillereille ja sain vaihdossa minipillerit. Samat oireet kuitenkin jatkuivat joten ainut vaihtoehto myös suhteemme pelastumiselle oli vaihtaa kuparikierukkaan. Sen käytöstä tulee tässä kuussa vuosi enkä päivääkään ole katunut. Kuukautiset eikä kuukautiskivut ole muuttuneet mihinkään suuntaan. Monia kertoja viikossa tulleet itkukohtaukset ovat nykyään kerran kuukaudessa tapahtuvia ja jatkuvia mielialanmuutoksia ei enää ole. Kärsin jo ennen pillereiden aloittamista lievästä aknesta ja se teki kyllä paluun lopetettuani hormonaalisen ehkäisyn, mutta tämänkin kanssa olen pärjännyt. Tiedän, että ihotautilääkärissä saisin reseptin, jolla tämänkin saisi kuriin, mutta tällä hetkellä en halua tunkea kroppaani mitään ylimääräistä.

  1. Oi luoja mikä tarina, ihan käsittämättömän kamala juttu! :( Onneksi sun vaivat otettiin tosissaan ja olet hengissä, huh hhuh.

   Ihana kuulla että kuparikierukka sopii sulle! Ja että parisuhde pelastui sen ansiosta.

   Lievät iho-ongelmat tuntutvat takuulla pieneltä kaiken tuon jälkeen, eli hyvä että pärjäät senkin kanssa.

 76. Tulipa vahingossa luettua melkein kaikki kommentit. :D aikamoisia tarinoita ihmisillä kyllä riittää aiheesta.
  Itse aloitin pillereiden syömisen 19-vuotiaana silloisen poikaystävän(!!!) toiveesta – hullua ja typerää mihin kaikkeen sitä silloin suostuikaan, vaikka itselle kumin käytön jatkaminen olisi ollut ihan ok. Migreenin takia itselleni määrättiin ensin Cerazette-minipillerit, joiden takia iho alkoi rasvoittua jonkin verran ja lopulta kärsin tiputteluvuodosta melkein 24/7. Tarpeeksi kun valitin aiheesta lääkäri uskalsi antaa Zoelyt itselleni kokeiluun ja olinkin niiden kanssa ihan tyytyväinen pari vuotta ja ihon rasvaisuuskin väheni samalla.

  Kun lopulta erottiin aluksi mainitsemani tyypin kanssa päätin lopettaa pillerit samantien. Mitään kovin huomattavia muutoksia en ole huomannut missään vaiheessa. Paljon olen pohtinut onko mielialani paraneminen ja kuivuuden loppuminen johtunut pillereiden vai onnettoman parisuhteen lopettamisesta. :D fiilis on parempi, mutta kaikkea en kyllä pillereiden piikkiinkään laittaisi. Myönnettäköön, että olen itse myös luonteeltani aika temperamenttinen…

  Painossani tai hiuksissani en huomannut missään vaiheessa muutoksia. Olen itsekin luonnostaan tosi hoikka, eivätkä pillerit missään vaiheessa turvottaneet itseäni kuten monilla kavereilla on käynyt. Ihon ainoat muutokset ovat tulleet tosi pitkällä viiveellä: leukaperiin on ilmestynyt satunnaisesti todella kipeitä paiseita (hormonifinnejä), jotka paranevat vain ajan kanssa. Muuten ihoni on taas hyvässä kunnossa.

  Nykyisen poikaystävän kanssa välillä käytetään kumia, välillä ei. Tilanne sinänsä on erilainen, koska raskaaksi tuleminen ei olisi meille mikään maailmanloppu ja lasten hankkiminen on muutenkin suunnitelmissa tulevaisuudessa. Tsemppiä sinne! Kai se on fakta, että kaikki muutokset pillereiden lopettamisen suhteen ovat hyvin yksilöllisiä, mutta myös pienillä muutoksilla voi selvitä. :)

  1. Joo äläpä, vitsit täällä on melkoisia tarinoita, hyvässä ja pahassa.

   Äh joo, ei sitä jotenkin varmaan edes tajua että pillerit on oma päätös, kun kaikki tuntuvat olettavan että pillerit on kaikkien valinta aina. Tosi kökköä! Mutta kiva kuulla että Zoelyt ajoivat asiansa sullakin.

   Mä mietin kanssa että voi olla, etten koe muutoksia painossa, koska aiemmat pillerit turvottivat mua kyllä ihan selkeästi, nyt en ole varma. Toivon todella että selviäisin itsekin pienillä muutoksilla. Kiva että kerroit sun kokemukset, nämä tsemppaavat kyllä. :-)

 77. Itse lopetin Yaz-pillerit 5 vuoden käytön jälkeen, ja en huomannut lopettamisesta mitään positiivista… Ensimmäisenä hiukset ohenivat ja rasvoittuivat superäkkiä, sitten iho räjähti kasvoista ja selästä. Paino myös nousi puolessa vuodessa 10kg ja kuukautisia ei tullut. Lopulta en keksinyt muuta keinoa kuin aloittaa pillerit uudelleen, ja puoli vuotta siitä tilanne on taas ”normaali”. Surullista, että en olisi koskaan halunnut pillereitä aloittaa, jos silloin 16-vuotiaana olisin tiennyt mitä lopettamisesta voi seurata :(

  1. Ohhoh, kuulostaapa erikoiselta! :( Toivottavasti olo on kuitenkin hyvä nyt? Ei pillerit ole pelkästään huono juttu, ei todella, mutta onhan se kreisiä millaisia sivuoireita ja lopetusoireita niistä tulee.

 78. Moikka!
  Olen 22-vuotias synnyttämätön nainen, ja minulle laitettiin viime marraskuussa kuparikierukka. E-pillereitä söin pari vuotta sitten vain noin kuukauden, mutta koska koin niiden aloittamisen jälkeen tosi paljon mielialavaihteluita, lopetin ne vähän seinään (jälkeenpäin mietittynä olisi kannattanut jatkaa käyttöä hetken tai vaihtaa toiseen merkkiin että kroppa olisi voinut tottua mutta noh…). Halusin nyt kierukan nimenomaan siitä syystä etten halunnut käyttää ylimääräisiä hormoneja, ja olen ollut tosi tyytyväinen! Itse laittaminen kirpaisi vain muutaman sekunnin, ja sen jälkeen pari päivää vatsa supisteli melko voimakkaasti, mutta se loppui melko nopeaan. Gynekologi sanoi että kropalle pitäisi antaa vähintään puoli vuotta aikaa tottua, että voi varmuudella sanoa, kuinka hyvin kierukka sopii, ja itselläni nyt noin puolen vuoden jälkeen kuukautiset eivät ole aiempaa kivuliaammat tai juurikaan runsaammat, vaikka parilla ekalla kerralla kivut olivat voimakkaampia kuin aiemmin.

  Toivottavasti tästä oli apua!

  1. Ooh, no onpa hyvä että kuparikierukka toimii sulla noin hyvin :) Ihana kuulla!

 79. Moi! Eksyin tänne fb-etusivun kautta ja pakko kommentoida, kun aihe on niin tärkeä.
  Ite alotin e-pillerit viime syksynä ehkäsyä varten. Ekana tarjottiin yazia, jonka sivuvaikutuksista kyllä mainittiin, mutten turhia kuumotellut koska tiesin muun muuassa yhdellä kaverillanikin olevan samat pillerit ja ihan sivuoireettomina eikä hormonitkaan hirvittäneet kun tiesin merkin olevan varsin matalahormoninen. Parin viikon päästä huomasin kuitenkin jo olon muuttuneen – olin jatkuvasti ahdistunut (usein tietämättä miksi) ja saatoin itkeä neljäkin tuntia putkeen useita päiviä peräkkäin. Oli päänsärkyä ja pahoinvointia, oikeastaan lähes kaikkea, mitä pillereiden tuoteselosteessakin oli mainittu tavallisiksi sivuoireiksi. Itse tajusin heti miettiä, että kyse on pillereistä, mutta ajattelin kuitenkin varmuuden varalta ottaa niitä sen 3 kuukautta, jota suositellaan, jos oireet siinä ajassa tasoittuisivat. No, eipä tasoittunut, ja onneksi menin heti kolmen kuukauden jälkeen uudestaan terveysasemalle ja sain vaihdettua Zoelyihin, joiden jälkeen olo parantui kertaheitolla. Mitään sivuoireita en ole huomannut, en edes sitä aknea, millä tuoteselosteessa pelotellaan (on muuten vielä kuumottavampi lista kuin yazeissa, varsinkin näin tyypille jolla on ennen pillereitä ollut epäsäännölliset menkat ja huono iho!).
  Oli kiinnostavaa lukea tätä kommenttipalstaa. Musta on järkyttävää, miten moni on kituutellut vuosia hirveiden sivuoireiden kanssa tajuamatta niiden yhteyttä pillereihin – mun elämänlaatu oli suoraan sanottuna todella perseestä sen kolme kuukautta kun yazeja söin eikä mulla varmasti edes ollut niin pahoja oireita kun monilla muilla. Näistä asioista ei selkeesti puhuta tarpeeksi.
  Kuitenkin musta e-pillereihin liittyy ehkä vähän turhan paljon pelkoa ja vääriä uskomuksia. Tosi moni puhuu pillerien lopettamisen puolesta (ja joillekin se varmasti on paras ratkaisu!), vaikka todellisuudessa saattaa olla kyse vain omalle keholle väärästä merkistä. Tietenkään kukaan ei jaksa kokeilla ikuisesti uusia merkkejä (itse pelkäsin ekan kokeilun jälkeen juuri sitä – entä jos seuraavakin kerta on samanlainen), mutta on hyvä pitää mielessä, että se mikä toiselle on täydellinen, se voi olla toiselle huono. Jollekin ei sovi mikään hormonaalinen ehkäisy, toinen tarvitsee korkeahormonitasoiset pillerit koska muuten vuoto ei pysy kurissa. Tärkeää on kuitenkin vain kuunnella omaa kroppaansa ja tehdä päätökset sen mukaan.
  Itse en ole koskaan varsinaisesti kammonnut ajatusta siitä, että laitan tässä nyt jotain hormoneja kehooni, osaksi juuri sen takia, että luonnollisuushan tarkoittaisi juuri sitä jatkuvaa raskaana olemista, mikä ei henk.koht. hirveästi innosta. Zoelyissä myös lohduttaa se, että niissä olevat hormonit ovat samoja, mitä kehosta jo löytyy. Tietysti olisi kiva voida elää ilmankin pillereitä, mutta mulle ne ovat myös tuoneet paljon hyvää: esimerkiksi juuri sen säännöllisen kuukautisvuodon.

  1. Jep, ihan superkamalaa miten normaalina sitä saattaa alkaa pitää ties minkälaisia sivuoireita, eikä tule yhtään ajatelleeksi mistä ne voisivat johtua. Onneksi sä tajusit heti vaihtaa ja onneksi Zoelyt sopi sullekin. Se sivuoireluettelo on kyllä melkoinen, huh…

   Ja oon samaa mieltä tuosta, että nyt on kyllä myös meneillään melkoinen pillereiden ”mustamaalaus”-buumi, johon en kyllä halua lähteä. Pillerit on auttaneet ja toimineet mulla todella hyvin ja olleet tarpeelliset, mutta en vain tarvitse niitä juuri nyt. :)

 80. Moi! Vaikka aihe onkin ollut viime vuosina paljon pinnalla, ei tästä siltikään ole vielä tarpeeksi tietoa, sen takia jokainen pohdinto on kullanarvoinen! :) Jaanpa oman tarinani.

  Käytin hormonaalista ehkäisyä lähes katkotta n. 9 vuotta, 17-vuotiaasta alkaen. Pillerimerkkini oli Yasmin ja se oli ensimmäinen vaihtoehto jonka lukion terkka aikoinaan käteen löi. Ei tullut koskaan kokeiltua muita vaihtoehtoja, koska nehän olivat minulle ”hyvin sopivat” eikä sivuoireitakaan (mukamas) koskaan ilmennyt. Jossain vaiheessa pillereiden päivittäinen muistaminen alkoi rasittaa ja aloin myös ”luomuuntua” ja karsastaa niistä tulevaa luonnotonta hormonikuormaa. YTHS:llä ei kierukkakyselyjäni juuri kuunneltu ja minulle tuupattiin ehkäisyrengasresepti, sehän on vähähormonisempi ja paikallisempi vaikutuksiltaan. Sen kanssa elelin reilun vuoden kunnes päätin että nyt riittää. Halusin elää ilman ylimääräisiä hormoneita ja antaa kehoni toimia luonnollisemmalla tavalla.

  Yksityinen gyne jolla kävin ensimmäisenä papassa ja kyselemässä kierukan perään, oli todella negatiivinen ja olisi väkisin halunnut laitattaa minulle hormonikierukan kuparisen sijaan. En onneksi antanut periksi mutta tosi paha maku jäi suuhun siitä käynnistä, ikään kuin minulla ei olisi ollut ihan itse oikeutta päättää mitä kehooni tungetaan. Koin että gyne oikein uhkaili kuparikierukan haittavaikutuksilla kun taas hormonivaihtoehto esitettii oikein ihanassa ja huolettomassa valossa. Ikävää jos tällainen on yleistä, kuparikierukoita on olemassa myös nuorille synnyttämättömille naisille ja sen sopivuuden varmasti voi tietää oikeastaan vain kokeilemalla. Itse kuuluin juuri siihen skooppiin jolle kupariversio voisi sopia hyvinkin eli minulla on ollut niukat/normaalit, lähes kivuttomat kuukautiset eikä pillereillä ole hoidettu aknea tms. Kaikkia vaihtoehtoja tulisi avata tasapuolisesti että henkilö voisi tehdä valintansa parhaan tiedon perusteella.

  No sain lopulta sen kierukan toisella gynellä, laitto oli to-del-la inhottavaa mutta kipu oli onneksi lyhytaikainen (sekunteja). Loppuillan ja seuraavan päivän alavatsa oli hieman kipeä. Kiertoni alkoi heti pyöriä lähes kellontarkkuudella, 31 päivän mittaisena. Vuodosta tuli runsaampaa ja ”juoksevampaa” ja kesto piteni ehkä vuorokaudella (eli viiteen päivään joista kaksi ekaa runsaampia, loput aika niukkoja), mutta ei mitään mistä ei rakkaan ystäväni kuukupin kanssa helposti selviäisi. Ennestään kivuttomat menkat vaihtuivat yhden päivän pieneen nipistelyyn eli ei paha. Se menkkaosastosta.

  Ikäviä sivuvaikutuksia oli että hiukset alkoi tippua päästä vajaan puolen vuoden kuluttua hormonien lopettamisesta ja tätä sulkasatoa kesti ainakin vuoden ellei pidempäänkin. Sai kyllä sanoa heipat letille. Hyvä juttu on että nyt 2,5v kuluttua tukkaa kasvaa vauhdilla takaisin. Myös iho alkoi kukkia ja entiselle siloposkelle alkoi nousta kipeitä ihonalaisia paiseita. Olihan ne perseestä. Mutta nyt sekin on tasoittunut ja ihon kunto pääosin hyvä.

  Sitten tärkeimpään! Voisin lähes liioittelematta sanoa että vuosikausien hormonisumun jälkeen niiden lopettaminen oli kuin valaistuminen. Kuinka väärässä olinkaan ollut kun kuvittelin eläväni ilman sivuvaikutuksia. Ihan oikeasti tuntui siltä kuin kaikki aistini olisivat terävöityneet ja tunneskaalani sai aivan uusia ulottuvuuksia. Hormoneiden vaikutuksen alaisena oleminen oli kuin kaikesta olisi katkaistu terävin kärki. Iloista, suruista, elämästä. Varsinkin alussa ero olotilassa oli aivan uskomaton. Myös sille naisten kuuluisalle haluttomuudelle sai sanoa heiheit! Nykyään tunnistan omien luonnollisten hormonitasojen vaihteluiden vaikutukset kehossa ja mielessäni ja vaikka se on välillä myös ärsyttävää, vanhaan en palaa. Omien kokemuksieni perusteella suosittelen kaikkia vakavasti harkitsemaan hormonitonta eloa jos järkevää vaihtoehtoa suinkaan on tarjolla omaan tilanteeseen sopivaksi. Harmillista tietysti että esim. juuri minulle sopiva kuparikierukka ei tietenkään edes lähtökohtaisesti ole sopiva kelle tahansa.

  1. Muru, kiitos että jaoit tarinasi.

   Onneksi sait pitää pääsi ja vaihdoit kuparikierukkaan ja onneksi se on toiminut sulla noin hyvin. Ei mistään varmasti varoitella turhaan mutta onhan se outoa, että vain esim. kuparikierukkaan kohdistuu kovat varoittelut ja esim. pillereihin ei.

   Vitsit, jännittää mitä hiuksille ja iholle tapahtuu. Hiuksista en oo ees osannut stressata, voi ei.

   Jännää, mä tässä koko ajan koetan tarkkailla omaa oloa ja fiiliksiäni ja nyt reilun viikon jälkeen huomaan olevani jotenkin ainakin herkempi itkemään, vaikka en muuten koe olevani esim. yhtään surullisempi tai muuta, mutta vain reagoin itkulla surullisiin juttuihin aiempaa helpommin. Jännää.

   1. Mulla oli samaa, että kun lopetin ja kroppa oli ihan sekaisin ja en tiennyt sillon olevani masentunut. Nyt jälkeenpäin ymmärrän, että kaikki ei ollu kunnossa .Itkin turhiakin asioita. Seksihalut olivat voimakkaat kokoajan mikä kuulemma viittaa serotoniinin puutteeseen jälkeenpäin perehdyttyä. Halusin kaikkia miehiä. Kannattaa tarkkailla mutta ei murehtimiseen asti kehon toimintoja :) tän jakson jälkeen alotin ehkäsyrenkaan 1,5 kk ajaksi ja olin omasta mielestä taas ”normaali itseni”. Siinä tajusin, että nyt on jotain vialla ja pahasti. Lisäravinteita ja puhdasta ruokaa kohta puoli vuotta ja elämä on ihanaa (y) ilman hormoneita. Seuraavaksi harkinnassa Gynefix-kuparikuerukka.

 81. Moikka
  Täälläpä on hurjasti kommentteja, ehkä saitkin jo hakemasi vastauksen ja tuen omalle päätöksellesi mutta ajattelin kuitenkin kommentoida :)
  Itse luovuin pillereistä juuri vuoden alusta tosi nopealla päätöksellä niitä viimeiset 7 vuotta kuluttaneena. Vuosien aikana kokeilin peräti neljää eri merkkiä. Stoppi tuli, kun satuin lukemaan Linda Juholan blogauksen ehkäisyrenkaasta ja ymmärsin, kuinka viimeinen pillerimerkki oli vaikuttanut mielialaani ja haluttomuuteen ja näiden kautta koko parisuhteeseeni. En ole katunut omaa päätöstäni hetkeäkään ja tiedän sen olevan oikea minulle. Mielialani on parantunut ja ehkä parisuhdekin, vaikka ei siinä mitään suuria ongelmia ollut alunperinkään. Olo on ollut todella luonnollinen ja olen olut todella ylpeä kropastani ja kuinka nopeasti se on sopeutunut. Jo ensimmäisestä normaalista kierrosta pystyin sanomaan, milloin ovuloin ja milloin kuukautiset alkaa. Näin ei tietysti tapahdu kaikilla, mutta se on mahdollista :)
  Naama ei ole kukkinut, mutta ihoni onkin atooppinen. Nuorena kärsin kovista kuukautiskivuista, mutta nekään eivät ole samassa mittakaavassa palanneet. Ajattelen, että 17-vuotiaana kroppa on ollut täynnä muitakin hormoneja ja eiköhän se oma hormonitoiminta ole tasoittunut teini-iästä tähän päivään, joten en ehkä pelkäisi niin aknen uudelleen puhkeamista :)
  Jos olet päätymässä hormoonittomaan ehkäisyyn niin yksi käytännön vinkki: tutustu kuukuppiin. Itselleni tuli yllätyksenä kuinka usein kuukautiset luonnollisesti tulee (söin kaksi liuskaa aina putkeen) ja aikatauluttaminen ei ole enää mahdollista esimerkiksi matkoilla. En tullut ajatelleeksi asiaa ollenkaan kun jätin ehkäisyn pois. Suosittelen siis tutustumaan aiheeseen, jos ei ole ennalta tuttu. Minulla on toiminut ja olo on ollut tosi freesi läpi kuukauden :)

  1. Moikka!

   No nämä kaikki kommentit ovat tosi tärkeitä ja kiinnostavaa luettavaa. Påätöshän oli varmasti jo syntynyt mun omassa mielessäni, mutta kyllä nämä stoorit kannustavat sen päätöksen kanssa.

   Mua kiinnostaa kyllä kovasti, tuunko huomaamaan omassa kropassani kaikki nuo, että tiedänkö koska ovuloin jne.

   Kuukuppi on onneksi tuttu, oon käyttänyt sitä monta vuotta eikä oo mitään paluuta takaisin tamppooneihin. Ihanaa että on tuollainen luonnollinen vaihtoehto joka ei esim. rasita limakalvoja ja jota käyttäessä on oikeasti raikas ja hyvä olla. Ja varma, ei oo tarvinnut pelätä ohivuotoja tai vastaavaa. :) Hyvä vinkki siis muillekin!

 82. Olen aloittanut pillerit 14-vuotiaana (2004) runsaisiin kuukautisiin. Lopetin 18- vuotiaana toisen sairauden vuoksi. Eka vuosi lopetuksesta, ei mitään ihmeellistä muutosta. Vähän nopeammin rasvoittuva tukka ja ehkä hiuksia lähti tavallista enemmän. Mutta sitten. Tasan vuosi lopetuksesta kroppa räjähti. Sain pahan aknen (minulla ei ollut teininä MITÄÄN iho-ongelmia…), paino nousi muutamaan kuukauteen n. 10 kiloa ja mieli oli sekava. Hakeuduin lääkärille, mutta mitään järkevää syytä ei löydetty. Lääkäri suositteli Cypretylejä akneen, otin ilolla vastaan. Akne katosi, paino tippui 6kg itsekseen. Cypretylit olleet käytössä nyt 9 vuotta. Lopettaminen on pian ajankohtaista vauvatoiveen vuoksi. Mutta PELOTTAA.. Akne, erittäin runsaat menkat sun muut. Kääk. Rakastan pillereitä enkä tahtoisi luopua.

  1. Voi itku, kuulostaa hurjalta! Täällä oli kommenteissa toinenkin tarina siitä, miten kroppa oli mennyt ihan sekaisin pillerit lopetettua ja paino oli noussut hurjasti. Melkoinen juttu :( Toivotaan että sulle löytyy ratkaisu.

 83. Lopetin hormonaalisen ehkäisyn lähes 10 vuoden käytön jälkeen (Cypretyl osoittautui hyväksi Yasminin ja jonkun renkaan kokeilun jälkeen) keväällä 2014. Olin saanut pillerit ehkäisyyn jo 14-vuotiaana, ja jossain vaiheessa söin niitä myös aknen hoitoon. Käyttö jatkuikin sitten lähinnä ihon kunnon ylläpitämiseksi, vaikka toki ehkäisynkin puolesta elämä oli vaivatonta.

  Kuten monella muullakin, lopetuksen taustalla oli pillereiden harmittomuuden ja ns. normatiivisuuden kyseenalaistaminen. Mielestäni oli ongelmallista, että pillerit esitettiin itsellenikin ilmiselvänä vaihtoehtona, varsinkin kun olin tosi nuori. Menkkani olivat alkaneet alle vuotta aiemmin, enkä usko, että hormonitoimintani oli millään tavalla vakiintunut pillereihin siirtyessäni. Tällä hetkellä mietityttävät juuri synteettisten hormonien mahdolliset tutkimattomat haitat ja ympäristövaikutukset. Lisäksi harmittaa se, miten ehkäisyrumba on naisten vastuulla, vaikka miehillekin sopivia ehkäisyvaihtoehtoja on esitetty useampia.

  Totta on, että jatkuvat kuukautiset tuskin nekään ovat ”luonnollinen” tila, mutta olen itse kokenut lopettamisen parhaaksi anniksi nimenomaan omaan kiertooni tutustumisen. Pillereiden aikana minulla ei ollut mitään hajua siitä, miten kiertoni toimii. Hassua, ottaen huomioon, että elän menstruoivassa kehossa ja se vaikuttaa elämääni eri tavoin. Knowledge is power, ja nyt koen omistajuutta ja vastuuta kehostani enemmän kuin aiemmin, jolloin menkat olivat jotenkin irrallisempi osa minua. Ehkäisynä tarkkailen tällä hetkellä ovulaatiota (esim. Natural Cycles app on hyvä apuri), hyvin on toiminut lähes 2 vuotta parisuhteessa.

  Lopettamisen oireet: ekat menkat tulivat vasta noin 10 kk lopettamisen jälkeen, mutta kierto säännöllistyi sitten aika nopeasti. Hormonaalinen akne (leuka, hiusraja) kesti noin 1,5 vuotta, loppui sitten seinään. G, M, sokeriton ja prosessoimaton ruokavalio on edesauttanut hormonitasapainoa, ja tästä lipsuminen nostaa edelleen finnit selkään ja hiusrajaan.

  Olen löytänyt hyvää tietoa ja vinkkejä tästä lääkärin kirjoittamasta blogista (enkuksi): http://www.larabriden.com. Esimerkiksi sinkki, B6 ja seleeni ovat itsellä päivittäisessä käytössä.

  1. Heiii kiitos Vilma tuosta lääkärin blogivinkistä, tulee todella tarpeeseen! On pitänyt googlailla näitä vitamiinihommia mutta en oo kunnolla vielä saanut aikaiseksi. :)

   Mä taidan ladata tuon Natural Cyclesi appin ihan siksikin että voin tarkkailla omaa kiertoa, mutta en taida uskaltaa luottaa sen tehoon. Toki ilman parisuhdetta on hyvä pitää ehkäisystä huolta myös muutenkin…

   Toivotaan että mullekin on apua mun ruokavaliosta ja esim. ihonhoitotottumuksistani. :)

 84. Itse söin pillereitä , viimeiseksi cerazette monta vuotta. Kaksi kertaa olin raskaana ja sitten taas palasin ”normaaliin”. Viimeksi lopetin kun aloimme suunnittelemaan kolmannen vauvan maailmaan tuloa. Pillereiden myötä kuukautiset olivat säännölliset ja niukat ilman kipuja. Nyt olen lähes 3 vuotta ollut ilman pillereitä ja oikeastaan olo on loistava. Kuukautiset ovat säännölliset, toki hiukan runsaammat ja hiukan kipeät muttei mahdottomat. Voin oikeasti paremmin ja jaksan tehdä asioita eritavalla. En ole aamuisin väsynyt enkä äreä. Seksi halut ovat palanneet takaisin enkä voi oikeasti valittaa mistään. Toki kondomista en pidä ja lapsiluku on täynnä, mutta se onkin sitten toinen juttu. Vielä en ole löytänyt minulle hyvää vaihtoehtoa jota edes haluaisin kokeilla.

  1. Joo, ymmärrän, tuntuu ettei hyviä vaihtoehtoja ole. :( Mutta tärkeintä on, että voi hyvin!

 85. Itse syön myös Zoelyä, joskin pakosta sillä minulle ne määrättiin terveydellisistä syistä. Mitään sivuoireita en ole havainnut. Jos voisin valita, en käyttäisi hormonaalista ehkäisyä ollenkaan ja aina niistä olen kieltäytynyt ehkäisykeinona. Mielestäni ihan turha pumpata elimistöön lisää hormoneja ja muita lääkkeitä jos sille ei ole varsinaisesti mitään syytä, sillä onhan olemassa monia muita hyviä ehkäisykeinoja. Ja faktahan on se että lääkkeen sisältämät estrogeenit erittyvät usein sellaisenaan pois elimistöstä ja jätevesien kautta lietteisiin ja pintavesiin. Vedenpuhdistuslaitoksissa niitä ei pystytä erottamaan, ja näin ne päätyvät mm. juomaveteemme.

  1. Jep, olen samoilla linjoilla kanssasi, mutta onneksi et koe sivuoireita sinäkään. :)

   Tuo on niin totta ja varmaan harva tulee ajatelleeksi että syömämme lääkkeet päätyvät vesistöihin.

 86. Sain 17-vuotiaana Yasminellet, ja söin niitä onnellisena ja ilman oireita n 7 vuotta. Ihoni muuttui nukkemaisen tasaiseksi, eikä vaikuttanut painoon tai mielialaan. Eli ihan supersuhde oli pillereihin. Jotenkin kuitenkin ajatus ylimääräisistä hormooneista alkoi ahdistamaan, ja lopetin ne. Kuukautiset eivät kuitenkaan palautuneet… Yli vuoteen. Tiesin jo puolen vuoden kohdalla että varmasti on joku hormoonihäiriö ja pitäisi nyt tehdä gyne-visiitti, mutta en saanut tätä aikaiseksi. Ehkä ajattelin että sieltä tulee jotain pahempaa tuomiota, lapsettomuutta kun pelkään enemmän kun mitään. Kun sitten sain aikaiseksi ajan varaamisen, ja minulle määrättiin keltarauhashormooneja niin kuukautiset tulivat takaisin, ja kahden kuurierän jälkeen kroppa alkoi toimimaan taas normaalisti.
  Olen kiitollinen pillereiden tuomasta vapaudesta, mutta en kyllä enään ikinä lähde popsimaan pillereitä, kun tieto siitä mitä se teki kehoni luonnolliselle hormoonitoiminnalle kummittelee.

  1. Ohhoh, yli vuosi on kyllä pitkä aika. Just juttelin mun ystävän kanssa jolla kesti myöskin vuosi että kuukautiset palautuivat. Onneksi sullakin palautuivat keltarauhashormonien avulla.

 87. Minulle ehkäisypillereistä on tullut kammoksuttava tuote. Söin pillereitä neljä vuotta, jonka jälkeen parisuhteen päätyttyä ne lopetin. Aloitin pillerit uudestaan suhteellisen pian uuden parisuhteen alettua, jolloin samalla minulle kehkeytyi Vulvodynia niminen sairaus. Sairauden syntymisen syystä ei voida olla varmoja, mutta itse tulkitsen pillerit ainakin osatekijäksi. Ja kun sairaus minulla diagnosoitiin vuosia myöhemmin(ollut tuntematon sairaus myös gynekologeille) pillerit tuli lopettaa heti. Minulle pillereistä on tullut tuote, jota en suosittelisi! Voi vaikuttaa elimistöön tuntemattomilla tavoilla. Eikä tämä sairaus ole kovin leikin asia. Voi johtaa vakavaankin masennukseen :/

  1. Oivoi, vulvodynia on joo kyllä todella harmillinen juttu :( Kyllä pillerit on ilmeisesti tosi usein osasyynä siihen. Toivottavasti sulla helpottaa <3

 88. Kyllä, tästä aiheesta on pohdintoja itsellänikin. Taisin olla 16 tai 17 kun otin pillerit käyttöön, ihan vain siksi koska niinhän kaikki muutkin seurustelevat teki ja se nyt oli kätevintä. Lisäksi näin jälkeenpäin aikuisena miettiessä ymmärrän kyllä miksi teineille mieluusti annetaan niin helposti pillerit, teinit ja vastuullisuus nyt eivät ihan käsi kädessä kulje, mutta pillerit auttavat vain (oikein käytettynä) niihin raskauksien ehkäisyyn, kun taas seksitaudit vaan leviävät kun ajattelemattomat tyttöset tai ns. ehkäisyidiootit poikaset tai eivät ehkä suostu kondomia käyttämään. Eikä se tietysti sinne teiniaikoihin edes valitettavasti jää käytös, vaan kyllä kolmikymppistenkin parissa kuulee tarinoita siitä, miten yhden illan juttu ei suostu käyttämään ehkäisyä verukkeella ”no sun pitäis kyllä syödä niitä pillereitä, miten niin et syö kun kaikki muutkin syö..”. Niinpä niin..

  Minulla on aina ollut helpot kuukautiset, ja kroppa on muutenkin toiminut aina juuri kuten pitää sinä aikana, kun pillereitä söin. Sitä kesti noin 10 vuotta. Olihan se helppoa, pakko myöntää. Mutta luonnollisuus siitä on kaukana, ja koin suurta tarvetta lakata laittamasta kehoani jatkuvasti lääkkeiden ja hormonien vaikutuksen alaiseksi, huumata siis. Tajusin, ettei minulla ole oikeastaan mitään tietoa, miten MINÄ toimii, koska olin syönyt pillereitä niin kauan. Kauhutarinat ihon kunnon pahenemisesta ja muista seikoista, mitä lopettamiseen liittyy, huolestuttivat hieman, mutta koin niiden olevan vain hetkellinen, noin puoli vuotta – vuoden kestävä kehon reaktio siihen, kun se pääsee taas etsimään omaa luonnollista toimintaansa. Ymmärsin sen, ja hyväksyin sen. Olinhan ollut jo liian kauan itse niitä tabletteja naukkailemassa, helppouden ja tavan varjolla.

  Lopetin pillerit ilman sen kummempaa lääkärin konsultointia tai muuta, jäljelle jäi vain puoliksi käyttämätön resepti lähiapteekkiin. Poikaystävä ymmärsi asian, sanoipa jopa ettei hänkään suostuisi laittamaan kehoonsa niin kokonaisvaltaisesti vaikuttavia ulkopuolisia aineita. Kondomin käytöstä tuli normaali juttu, eikä se tuottanut suurempia ongelmia. Kondomikammoisille miehille suosittelisin etsimään oikean kokoisen tuotteen, käyttäjäkokemus paranee huomattavasti.

  Kaiken kaikkiaan lopettaminen sujui kohdallani rauhallisesti. Kuukautiset loppuivat ensin hetkeksi, taisivat pysyä poissa yhden ns. tauon verran. Sitten ne jatkuivat itsekseen. Pidin kirjaa kierron pituudesta ja pystyin seuraamaan sen tasaantumista. Noin vuoden verran kierto heitteli hiukan, mutta nyt se on jo tasainen. Mielenkiintoista oli se, että koin ensimmäistä kertaa kuukautiskipua noin puoli vuotta pillerit lopetettuani. Ei mitään erityisen kamalaa, mutta tiesin viimein mistä ihmiset puhuvat kun siitä puhuvat :D Sitä kesti yleensä vain yhden päivän. Nyt ei enää kipua missään vaiheessa, tosin kuukautisten alkamisen tavallaan tuntee kuitenkin, toisin kuin pillereiden aikaan. Ihon kunto meni aluksi (n. puoli vuotta lopettamisesta) alaspäin ja sain epäpuhtauksia ja syviä kipeitä finnejä, ei kuitenkaan mitään mistä en olisi selvinnyt teepuulla ja propoliksella. Mielenkiintoista on se, että nyt, kun tunnen kehoni löytäneen tasapainonsa, iho näyttää aivan eriltä kuin silloin, kun käytin pillereitä. Se on vahvempi ja tavallaan loistaa. Se käyttäytyy myös ennustettavammin kuin ennen, jolloin se saattoi ärsyyntyä asioista. En usko, että pelkästään pillerien lopettaminen on ollut ihon kuntoon avain, vaan kokonaisvaltainen elämäntapojen päivittäminen niin ruokavalion, ulkoilun lisäämisen kuin keinotekoisten hormonien ottamisen lopettamisen kautta sen uskon tapahtuneen. Olokin on mitä parhain. Samoin pidän siitä ajatuksesta, että sitten kun haluan tulla raskaaksi, kehoni on valmis, eikä tällainen puhdistautumis/lopettamisprojekti ole enää siinä vaiheessa käsillä.

  Olen nyt ollut ilman hormonaalista ehkäisyä pari vuotta eikä paluuta todellakaan ole. Seuraan positiivisin mielin myös luonnollisemman ehkäisymenetelmien kehittymistä, esimerkiksi kuukautiskierron seuraamiseen liittyvän appin käytöstä on saatu rohkaisevia alustavia tuloksia. Joka tapauksessa, jos minulta kysytään, lopettakaa ihmeessä. Antakaa sille aikaa ja syökää hyvin ja liikkukaa, niin iho uudistuu ja aineet poistuvat kehosta mahdollisimman hyvin. Täytyy ymmärtää, että keho uudistaa todella monta prosessia sinä aikana, ja mahdolliset ongelmat ovat oireita, jotka eivät kestä ikuisuuteen. Avuksi voi ottaa esim. macan tai muita kasvikunnan apureita.

  1. Uuuugh, ihan älyttömän typerää tuo pillerisyyllistys ja ajatus siitä että naisen pitäisi totta kai syödä pillereitä. Ihan hirveää.

   Kiitos Maija että jaoit sun mietteet asiasta, oli kiva lukea tämä. Odotan innolla mitä käy kun elimistö alkaa tottua hormoonittomuuteen ja alan palata takaisin ”luomuksi”. Iho- ja hiusmuutokset jännittää, mutta niihin osaa jotenkin kyllä suhtautua.

   Macaa voisin kyllä harkita kaveriksi ja ottaa muutenkin selvää mistä yrteistä voisi saada apua.

 89. itse jouduin aloittamaan e-pillerit lääkärin määräyksestä PCOS:n oireiden hoitoon. En olisi itse halunnut mutta muuta hoitoa ei ole tarjolla ja ehkä pillereistä aiheutuuvat haitat ovat pienempi paha oireisiin verrattuna. Ainahan se olisi parempi elää luomuna , mutta kaikille se ei ole vaihtoehto. Ei pillerit siis ole aina ”paha” asia niillä voidaan helpottaa monien ihmisten elämää. Oma elämänlaatu ainakin on parantunut

  1. Ei pillerit todellakaan aina ole paha juttu :) Kyllä mä olen saanut elää aika huoletonta elämää 10 vuotta pillereiden kanssa.

 90. Hah, luin sitten ihan mielenkiinnosta kaikki kommentit

  Itse aloitin pillerit verraten myöhään, 23-vuotiaana. Tämä siksi, että minulla diagnosoitiin endometrioosi. Diagnoosi oli ihan mieletön helpotus!! Kuukautiskivut olivat jotain, mitä on varmasti vaikea ymmärtää, ellei ole kokenut itse. Pyörryin kivun takia muutaman kerran, jopa koulun käytäville. Kipulääkkeitä piti käyttää todella kovia annoksia.
  Sain siis hoitoon Yasminit, joita olen nyt syönyt kohta 5 vuotta. Kivut ovat lähes täysin poissa, mikä on aivan uskomaton helpotus. Ihoni oli ennen herkästi kukkiva, nykyään se on suorastaan nukkemaisen sileä. Mielialoissakaan en ole huomannut muutoksia. Koen edelleen pakahduttavia ilon tunteita, ja toisaalta voimakasta surua – ihan kuin ennen pillereitäkin. Olen tavallaan kiitollinen, että aloitus tuli omalla kohdallani vasta teinivuosien jälkeen, jolloin vertailukin on helpompaa.

  Monet ovat puhuneet tuosta lapsen yrittämisen vaikeudesta pillereiden käytön jälkeen myös minulle. Omassa parisuhteessamme tämä tuskin tulee olemaan ajankohtaista, koska emme aio lapsia hankkia.

  Omalla kohdallani pillerit ovat siis välttämättömyys, mutta toivat myös mukanaan vain positiivisia asioita. Halusin jakaa tällaisenkin tarinan täällä, vastapainoksi. :)

  1. HUhuhu, voin vain kuvitella ettei endometrioosiin liittyviä kipuja voikaan ymmärtää ellei ole niitä itse kokenut. Kamala juttu, mutta onneksi löytyi helpotus pillereistä! <3

 91. Hyvä postaus tärkeästä aiheesta! Itse alotin pillerit suht myöhään, 22 vuotiaana ihan puhtaasti ehkäisysyistä kun näytti, että seurustelusuhteesta tulee ”vakavampi”. Sitten söinkin Mercilonia 9 vuotta putkeen. Ennen pilleriä mulla oli jonkin verran kuukautiskipuja ja vuodot oli epäsäännöllisiä, mihin pillerit auttoi, eikä kuukautiset tuntuneet enään niin epämukavilta.

  Vuosi sitten aloin kyseenalaistaa tätä hormonaalista ehkäisyä ja mietin eri vaihtoehtoja. En kuitenkaan lopulta uskaltanut kokonaan luopua hormoneista peläten iho-ongelmia sekä kivuliaita ja epäsäännöllisiä kuukautisia. Päädyin viime kesänä sitten kokeilemaan ehkäisykapselia, missä hormonitaso on matalampi kuin pillereissä ja siinä on vain keltarauhashormonia. Tällä hetkellä mulla ei ole kuukautisia lainkaan, mikä vähän pelottaa. Varsinkin kun ikää on jo yli 30 v. ja mahdollisen perheen perustaminen on mielessä. Kapselin käyttöä on kohta 9 kk takana ja nyt harkitsen vakavasti siitä luopumista.

  Sen suurempia haittavaikutuksia mulla ei ole pillereistä eikä kapseleista ollut, mutta tiedän, että ne on vaikuttaneet ja edelleen vaikuttaa mun mielialaan. Mua pelottaa hormonalisesta ehkäisystä luopuminen, koska mun kokemukset on olleet hyviä, mutta samaan aikaa pelottaa, että mun kroppa olisi jotenkin peruuttamattomasti hormonien muuttama, enkä haluiais enää jatkaa samalla linjalla. Pohdinta jatkuu…

  1. No äläpä muuta sano, jännittää kyllä nämä jutut. Saas nähdä mitä itsellekin tapahtuu nyt kun pillerit lopetin, mutta ainakin kuukautiset alkoivat heti ja odotan innolla hormoonitonta elämää.

 92. Laitatin kuparikierukan ensimmäisen vakavan suhteen alussa, koska en halunnut missään nimessä hormonaalista ehkäisyä. Lääkäri ei ilmeisesti laittanut sitä kunnolla vaan se tuli puoliksi ulos ja sen kyllä pystyi tuntemaan. Äkkiä vaan lääkäriin ja uusi tilalle. Se kannattaa käydä tarkastamassa ultralla, että on oikeasti paikoillaan. Ensimmäistä ei tarkistettu ja olisin voinut saada kohtutulehduksen sen vuoksi. Minulla ei ollut runsaita menkkoja eikä juurikaan kipuja ennen kierukkaa, joten sen olisi pitänyt sopia mulle. Kierukka kuitenki aiheutti aivan järkyttävät menkat: 3 viikkoa todella runsasta vuotoa ja sen jälkeen vain 1 viikko ilman. Vuoto oli niin runsasta, että rautalisästä huolimatta olin aivan aneeminen, väsynyt enkä aamuisin päässyt sängystä ylös. Kaikki tekeminen piti suunnitella niin, että pääsen mahdollisimman nopeasti vessaan. Luin kuitenkin jostain keskustelupalstoilta että monilla on tasaantunut vuoto alun jälkeen joten sinnittelin n. 9kk sen kanssa. Mitään positiivista muutosta ei tapahtunut, joten vihdoin tulin järkiini ja kävin vaihtamassa kuparikierukan hormonikierukkaan. Siinä kuitenkin tulee niin vähän hormonia kerrallaan, että ei se voi olla pahempi kuin kuparikierukan aiheuttama kauhu. Ja olen ollut tosi tyytyväinen tähän monta vuotta. Menkat kestää pari päivää ja ainoat sivuoireet on ilmeisesti satunnaiset näpyt. En vaihda tätä enää mihinkään.

  1. Ohhoh, hurjaa! Onneksi menit ja vaihdatit, ei tuollaista elämää kyllä jaksaisi kovin kauaa :( Hyvä että löytyi oikea keino sulle!

 93. Jännä kun mulle gyne sanoi että ei ole mitään haittaa lopettaa pillerit ja aloittaa ne uudelleen vaikka puolen vuoden kuluttua. Se sanoi että pillerien vaikutus lakkaa 24h kuluttua sen ottamisesta. Itsekkin pohdin lopetusta, tosin oon syönyt vain reilun vuoden ja iho kukkii myös pillerien kanssa :D

 94. Olen käyttänyt hormonaalista ehkäisyä 17 vuotta. Aloitin 15-vuotiaana ja olen nyt 32 ½. Viimeiset 12 vuotta olen syönyt e-pillereiden sijaan minipilleriä nimeltä Cerazette.

  Minulla oli e-pillereiden kanssa kaikennäköisiä ongelmia ja kokeilin yhtä jos toistakin merkkiä. Sivuoireina oli mm. mielialanvaihteluja ja järkyttäviä pahoinvointi- ja oksentelukohtauksia kerran pari viikossa, jne. perussettiä. :D Tilanne helpottui vihdoin kun vaihdoin Cerazetteen. En ole sen kanssa huomannut muita sivuoireita, kuin pienen lämpöilyn toisinaan. Tämä ilmeisesti johtuu siitä, että elimistö kuvittelee olevansa raskaana ja siitä syystä nostaa ruumiinlämpöä n. 0,5 astetta. Joskaan sitä ei ole kaiken aikaa, vaan ehkä viikon verran kuukaudesta.

  Erittäin suuri hyöty (ehkäisyn lisäksi) on ollut siinä, että minulla ei ole ollut kuukautisia kohta 12-vuoteen. Ennen Cerazettea vuosin niin rankasti, että kaupasta ei löytynyt tarpeeksi imukykyistä kuukautissidettä. Sen lisäksi kivut olivat kovat ja vuodon ja kipuilun takia mielikin oli aika kireällä. Kärsin myös vakavasta anemiasta, vaikka söin päivittäin rautakapseleita ja kiinnitin huomiota raudan saantiin ruokavaliossa. Pahimmillaan hemoglobiini oli jotain 90-95 välillä. Kun aloitin Cerazeten, hemoglobiini pompsahti 140 kieppeille ja on pysynyt siellä siitä asti. Eli ainut syy anemiaan oli runsaat kuukautiset. Enkä ole siis syönyt lisärautaa tai kiinnittänyt huomiota sen saantiin enää Cerazeten aloittamisen jälkeen.

  Nyt vasta viimeisen vuoden aikana on alkanut esiintyä epäsäännöllistä ja omituista tiputtelua ja yhdesti jopa oli melkein-kuukautiset. Pientä vuotoa kesti reilun viikon, se oli punaista, mutta 2-3 pisaran pikkuhousunsuoja riitti suojaksi. Olen yhdistänyt tämän ikääntymiseen. Intterwebin mukaan 30-40 ikävuoden välillä PMS-oireet ja muu hormonitoiminta on aktiivisimmillaan, joten tiputtelu johtunee siitä? Ehkäpä myös jotain vaikutusta oli/on sillä, että minkäänlaista vuotoa ei ollut ollut 11 vuoteen. Paha mennä sanomaan, pitäisi/voisi kai käydä gynekologilla, mutta en ole saanut aikaiseksi. Jos ei 30-vuotiaana tehtyä kohdunkaulaseulontaa oteta huomioon, olen käynyt gynellä viimeksi… hmm.. ehkä joskus 19-20 -vuotiaana. Olisi kai jo aika käydä? :D

  Ainut ongelma kuukautisten uupumisesta on se, että kärsin silti PMS-oireista. Kuukauden 13-18 päivä aikaan olen erittäin erittäin räjähdysherkkä ja äkäinen. Jos minulla olisi kuukautiset, voisin sanoa, että okei.. nyt tämä olo johtuu hormonitoiminnasta. Mutta koska kuukautisia ei ole, mulla kesti vuosi tai pari tajuta, että kyseessä lienee ikävuosien aiheuttama paheneva PMS. Nyt olen merkkaillut kalenteriin ylös äkäpäivät, jotta voin seurata tilannetta ja informoida miehelle, että tällä viikolla saatan olla ennalta-arvaamattoman äkäinen.

  Toki kuukautisten uupumisen takia tulee myös tehtyä raskaustesti nelisen kertaa vuodessa, ihan vain varmuuden vuoksi.

  Mutta siis kaikenkaikkiaan olen ollut ERITTÄIN tyytyväinen Cerazetteen, eikä ole edes käynyt mielessä pitää sen syömisestä taukoa.

 95. Hei, nelikymppisen kokemuksia e-pillereistä: Aloin syödä Mercilon-pillereitä joskus 18-vuotiaana runsaisiin ja kivuliaisiin kuukautisiin, ja kiertonikin oli liian lyhyt sekä epäsäännöllinen jo kuudetta vuotta. Söin niitä kymmenisen vuotta, ja olin ihan tyytyväinen, aknekin helpotti ja minulle ennen täysin rinnattomalle kasvoi edes pienet rinnat. No, sitten halusin kokeilla, millaista olisi hormoniton elämä. Pillerien lopetus oli kauheaa: rinnat katosivat täysin, aknea pukkasi, hikoilutti hulluna jne. mutta vähitellen helpotti. Käytimme ehkäisynä kondomia, ja kun vuoden kuluttua päätimme yrittää lasta, niin ekalla yrittämällä tärppäsi, eli ainakin olin hedelmällinen kaikesta huolimatta.

  Kun lapsi oli neljän, erosin, ja olin lähes neljä vuotta yksin eikä siis ehkäisyllekään ollut tarvetta. Kun aloin lähestyä neljääkymmentä vuotta, kuukautiskierto kyheni lyhenemistään (oli lopulta enää 18 päivää), kärsin viikon verran ennen kuukautisia erittäin pahoista, toimintakyvyn vievistä pms-oireista ja vuoto runsastui koko ajan. Ei auttanut kuin nöyrtyä hakemaan e-pilleriresepti. Olen nyt muutaman kuukauden syönyt Zoely-pillereitä, ja kuukautiset ovat jääneet lähes kokonaan pois, kivut kadonneet, pms-oireet lievittyneet noin 90% mutta perhana, nyt sitten iski taas vanha tuttu akne :( Että ei ole iästä kiinni, jos on siihen taipumusta. Muuten Zoleyt ovat olleet hyvät, mitä nyt alapää tuntuu kuivemmalta ja tuntuu, että hiivaa tulee helpommin. Haluttomuutta ei ole ilmennyt, minulla on nykyään seurustelukumppani.

  Seuraavaksi kokeiluun Yaz-pillerit lääkärin määräyksestä. Niiden ei pitäisi kuulemma aiheuttaa aknea, vaan jopa hoitaa sitä. Jännityksellä odotan, mitä sivuoireita niistä sitten tulee, mutta syön nyt nuo Zoelyt ensin loppuun. Ja ehkä palaan sitten Zoelyihin, jos Yazin sivuoireet ovat ihan hirveät, pahemmat kuin tuo Zoelyn aiheuttama akne.

  1. Päivitystä edelliseen: Yazia syödessä ihoni muuttui hetkessä täydelliseksi, paremmaksi kuin ikinä ennen lapsuuden jälkeen. No, muut haittavaikutukset olivat hirveät. Minulla ei ole eläissäni ollut virtsaputkentulehdusta, mutta Yazeista tuli kroonisen hiivatulehduksen JA kroonisen virtsaputkentulehduksen oireet, joihin ei tehonnut mikään muu kuin pillereiden lopetus kesken liuskan (se oli toinen liuska). Itkin kivusta monta päivää, kun rakko ei tuntunut tyhjentyvän mitenkään ja vessassa oli pakko käydä pahimmillaan tyyliin vartin välein, eikä mitään silti tullut vaikka rakko tuntui halkeavan. Hiivatulehduksen tuntuun eivät auttaneet hiivalääkeet (eivät voiteet, ei sisäisesti otettava kapseli, ei mikään). Yazeja en uskalla syödä enää koskaan. Pidin pari kuukautta taukoa pillereistä ja sain taas kokea pariin kertaan niin hirveät pms-oireet, ettei niiden kanssa pysty elämään kun viikko elämästä menee sängynpohjalla itkien. Parin viikon kuluttua kokeiluun nuoruudessa hyväksi havaitut Marcilonit, mutta kroppa voi toki reagoida niihin aivan eri tavalla nelikymppisenä kuin parikymppisenä… vähän kauhulla odotan sitäkin kokeilua. PS. Olen aina ollut hoikka, mutta Zoelyjä syödessäni turvotus katosi vyötäröltä ja siirtyi ritoihin, mikä on tietysti mukavaa… Yazit saivat rinnat kutistumaan entiselleen ja nyt kun en ole syönyt mitään pillereitä, vyötärö tuntuu taas paisuneen turvotuksesta (plus iho ja tukka rasvoittuu taas reippaasti). On tämä elämä vaikeaa sekä omien että keinotekoisten hormonien kanssa, aina jotain! :(