Itsetehdyt donitsit

ruoka
5 kommenttia

Tehtiin äidin kanssa viikonloppuna donitseja ja yllätyin, miten helposti ne syntyivät. Näitä donitseja ei uppopaisteta, joten ne ovat siinä mielessä terveellisempi vaihtoehto – ihana tarjottava esim. vappubrunssille! En koskaan leivo kotona mitään makeaa raakaherkkuja lukuunottamatta, mutta kotikotona käydessä tulee herkuteltua aina kaikilla äidin leipomuksilla. Tuntuu hassulta jakaa pitkästä aikaa herkkuresepti, mutta tässäpä tulee!

Näihin tulee piimää ja kananmunaa, joten kyseessä ei ole vegaaninen resepti. Nopealla googlauksella löysin myös kasvimaitoon tehdyn ohjeen Lunni leipoo -blogista, eikä ohjeessa ole kananmunaa, eli ilmeisesti onnistuu myös vegaanisina.

Kardemummalla maustetut donitsit muistuttavat maultaan ehkä vähän enemmän muffinsseja kuin perinteisiä donitseja, mutta mulle maistuvat paremmin näin. En ole koskaan ollut tavallisten donitsien ylin ystävä, kun ne ovat niin kovin rasvaisen makuisia, mutta näistä tykkään. Tämä resepti on uusimmasta Glorian Ruoka & Viini -lehdestä aavistuksen mukailtuna.

Donitsit uunissa (12kpl):

1 dl piimää
1 dl kookossokeria
0,5 dl ruokaöljyä (rypsiöljyä)
1 kananmuna
3 dl spelttijauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
0,25 tl suolaa
2 tl kardemummaa (tai 1 luomuappelsiinin kuori)

+ öljyä pellin voiteluun
50 g voita

>> Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja voitele donitsipellin kolot öljyllä.
>> Sekoita kulhossa piimä, sokeri, öljy ja kananmuna. Yhdistä toisessa kulhossa jauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe, sooda, suola ja kardemumma. Sekoita jauhoseos ja nesteet nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kauho taikina pursotinpussiin ja pursota donitsipellin kolot puoleen väliin.
>> Paista donitseja 7-8 minuuttia uunissa.
>> Sulata voi, kumoa valmiit donitsit leivinpaperille ja voitele ne voisulalla. Anna donitsien jäähtyä puolisen tuntia ennen kuoruttamista.

Pinkki kuorrute:

1,5 dl tomusokeria
1,5 rkl paseerattua vadelmaa

>> Sekoita!

Me ostettiin karpalo- ja mustikkajauhetta kaupasta kuorrutetta varten, mutta vitsit, ei niistä tullutkaan niin nättiä kuorrutetta mitä toivottiin. Yllä ja alla mustikkajauhe-kokeilu; koristeltuna ihan kiva, mutta jokseenkin liian rustiikkinen omaan makuuni. Donitsin pitää olla söpö! Koska me korvattiin tavallinen sokeri kookossokerilla, tuli taikinasta varmaan aavistuksen tummempaa kuin valkoisella sokerilla tehtynä.

Ehdottomasti parhaiten toimi vadelmista paseeratun mehun ja tomusokerin yhdistelmä, kuorrutteesta tuli niin pinkkiä että jos en olisi tiennyt, olisin luullut että pinkki kuorrute on värjätty elintarvikkeilla. Valkoista kuorrutetta saa kookosmaitoa ja tomusokeria yhdistämällä. Ensi kerralla testaan mustikkajauheen sijaan mustikkamehulla värjäämistä.

Lisää luettavaa

Alkoholittomat juomavinkit juhliin

5 x Paras alkoholiton kuohuva

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Gluteeniton pizzapohja (pellillinen)

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Ooo, hei mahtavan näkösiä! Ja varmasti makusia, näitä vois oikeesti vappubrunssille tehdä vegaanisena, jos muistais :)

    1. Hihii, kiitos! Koristelu oli hauskaa. Joo pistä toi vegaaninen resepti muistiin :)

  2. Millaista taikina on, onnistuukohan näitä pursottaa tavalliselle pellille jos ei omista donitsipeltiö? :)

    1. Taikina on tosi löysää, eli veikkaan ettei onnistu ilman donitsipeltiä tämä. :(