365 days with Ida

Tyylipohdintaa, luonnonkosmetiikkaa, musiikkilöytöjä, herkullista ruokaa & Helsinki-vinkkejä!

maanantai

24

huhtikuu 2017

7

COMMENTS

Gynekologille?

Written by , Posted in Hyvinvointi

* Kaupallinen yhteistyö, Mehiläinen & Asennemedia

Kerroin aiemmin, että olen käynyt gynekologilla ensimmäisen kerran Tampereen nuorisoneuvolassa siinä yhteydessä, kun halusin aloittaa e-pillerit ehkäisyyn. Ensimmäinen gynekäynti jännitti jonkin verran, mutta kaikki sujui hyvin, joten olen aina jatkossakin käynyt gynellä luottavaisin mielin. Omaan kaveriporukkaani mahtuu sekä hyviä että huonoja kokemuksia ja useimmiten huonot kokemukset ovat liittyneet siihen, että henkilökemiat lääkärin kanssa eivät kohtaa ja käynti tuntuu siksi epämukavalta. Toisia gynellä käynti jännittää ihan hulluna ja varsinkin silloin on todella paljon väliä, miten lääkäri ottaa asiakkaansa vastaan.

Kävin tämän postauksen ja aiemman e-pilleripohdinnan (suosittelen lämmöllä lukemaan kommenttiboksin jos aihe kiinnostaa!) myötä tapaamassa Mehiläisellä gynekologi Mira Töyliä. En ollut ennen keskusteluamme tajunnut ajatella, että monen naisen kohdalla gynekologi saattaa olla ainoa lääkäri, jonka kohtaa säännöllisesti – tai se, kenen vastaanotolla käy useimmiten. Siksi on aika tärkeää, että se hoitosuhde on kunnossa. 

Kun aloin opiskella, kävin muutaman kerran gynekologisessa tutkimuksessa opiskeluterveydenhuollon kautta. Tuolloin gynekologisen tutkimuksen hoiti tavallinen lääkäri, eikä asiaan erikoistunut gynekologi. Ilmeisesti tämä johtuu resurssipulasta ja on yleistä monissa muissakin opiskelijaterveydenhuolloissa. Hieman kummallista tosin, ettei tutkimusta tee gynekologi, joka on gynekologiaan erikoistunut lääkäri. Lisäkoulutus kesää 6 vuotta, eli gynekologilla on ihan erilainen osaaminen ja tietotaito verrattuna tavalliseen lääkäriin. Toki erikoistumaton lääkärikin osaa varmasti auttaa monessa asiassa, mutta haluaisin kyllä ensisijaisesti käydä aina gynekologiaan erikoistuneen lääkärin vastaanotolla kun on gynetarkastuksen aika – ja varsinkin, jos on jotain huolia. 

Kun sain opintoni päätökseen piti miettiä, missä kävisin gynellä jatkossa. Halusin nimenomaan gynekologiaan erikoistuneelle lääkärille ja päädyin varaamaan ajan yksityiselle gynekologille läheiseni suosituksesta, sillä myös terveyskeskuksissa on yleistä, että yleislääkäri tekee gynekologisen tutkimuksen. Yksityisellä käyminen on toki arvokasta, mutta olen miettinyt sen niin, että terveys on asia, jossa en halua säästää. Minulla oli noihin aikoihin huonoja kokemuksia omasta lääkäristäni julkisen terveydenhuollon puolella, joten päätin, että gynellä käydessäni haluan itse valita kenelle menen ja olen valmis panostamaan siihen rahallisesti. Onneksi sain suosituksia lähipiiriltäni, sillä muutoin gynen valitseminen olisi voinut olla hankalaa. Halusin lääkärille, joka ei ole tuppisuu vaan oikeasti kertoo mitä tekee ja osaa kysyä oikeat kysymykset – ja sellaiselle onneksi pääsin. 

Helsingissä asuessani en ole ehtinyt etsiä itselleni luottogynekologia, mutta se taisikin löytyä nyt vähän vahingossa. Töylin vastaanotolla tulee sellainen fiilis, että häntä oikeasti kiinnostaa mitä mulle kuuluu ja että onko kaikki hyvin. Tuli lämmin fiilis eikä tarvinnut jännittää mitään. Väitän, että sillä että lääkäri kysyy kuulumisia, on iso merkitys sen suhteen, että on helppo olla. Ja kun on helppo olla, ei jännitä ja gynekologinen tarkastus sujuu helposti. Kun menen lääkärille, haluan olla varma siitä että hän tietää mitä tekee, enkä esimerkiksi halua joutua itse pyytämään mitään tutkimuksia. 

Mulla on käynyt tosi hyvä tuuri näiden Mehiläinen-yhteistyön kautta tapaamieni lääkärien ja asiantuntijoiden suhteen, kun jokaisen kanssa on tuntunut luontevalta ja helpolta olla. Tuntuu kivalta, ettei tarvitse viitata näihin tapaamiini lääkäreihin vain asiantuntijoina, vaan että voin oikeasti suositella heitä teillekin. 

Koska gynekologille ensimmäisen kerran? Kuinka usein gynekologilla tulisi käydä?

Gynekologille on hyvä varata aika viimeistään siinä vaiheessa, kun seksistä tulee osa elämää. Gynekologille voi kuitenkin mennä jo aikaisemminkin esimerkiksi kuukautiskipujen tai muiden huolien vuoksi. Nuorten naisten olisi hyvä käydä gynekologilla vuoden tai kahden välein jos ei ole ongelmia tai muutoksia, vanhempien kerran vuodessa. 

Mitä gynekologin vastaanotolla tapahtuu?

Alkuun käydään läpi elämäntilanne ja kysellään kuulumiset sen suhteen, onko elämässä esim. tapahtunut suuria muutoksia, onko parisuhteessa, millaisia sairauksia lähisuvussa on, onko ollut huolia tai ongelmia, onko käytössä mahdollisesti oleva ehkäisy toiminut, millainen kuukautiskierto on ja minkä ikäisenä kuukautiset ovat alkaneet. Jos käyttää hormonaalista ehkäisyä tai haluaa aloittaa sellaisen, lääkäri arvioi sen sopivuutta ja haluaa tietää mahdolliset riskitekijät – tupakoitko, onko ylipainoa, kärsitkö aurallisesta migreenistä ja onko suvussa taipumusta veritulppiin. On tärkeää muistaa kertoa gynekologille mahdolliset oireet, jotka voisivat liittyä käytössä olevaan hormonaaliseen ehkäisyyn ja tietysti kysyä kaikki mieltä askarruttavat asiat.

Gynekologilla käydään oman itsensä takia ja gyneiltä on takuulla kysytty kaikki mahdolliset kysymykset jo kertaalleen, joten ei kannata ihmetellä vaan kysyä, jos jokin painaa mieltä. 

Gynekologin vastaanotolla tehtävän perustutkimuksen tarkoituksena on ennaltaehkäistä sairauksia ja varmistaa, että kaikki on hyvin. Siinä tarkistetaan että ulkoiset synnyttimet, limakalvot, kohtu, kohdunkaula ja munasarjat ovat kunnossa. Ultraamalla voidaan tarkistaa kohdun suunta ja malli sekä tarkastella munasarjoja tarkemmin. Lisäksi gynekologi tarkastaa rinnat ja opastaa miten rinnat kannattaa tutkia myös itse. Hämmentävää kyllä, tämä oli ensimmäinen kerta kun minun rintani tarkistettiin gynekologin vastaanotolla. En ole edes osannut ”vaatia” sitä aiemmin, vaikka tiedän että se on tärkeää. Arvostan lääkärillä käydessäni sitä, ettei minun tarvitse pyytää asioita, joiden pitäisi kuulua käyntiin – kuten nyt vaikka rintojen tutkiminen säännöllisesti. 

Gynekologin vastaanotolla voidaan tehdä myös suurin osa sukupuolitautitesteistä. Säännöllisesti tehdyillä testeillä pyritään ehkäisemään esim. kohdun ulkopuoliset raskaudet ja tietysti varmistamaan mahdollisimman nopea reagointi mahdollisiin tauteihin. 

Vastaanotolla voidaan asentaa tai poistaa erilaisia ehkäisymenetelmiä, esim. kuparikierukka ja ehkäisykapseli. Ja tietysti gynen kanssa voi keskustella esim. perheen suunnittelusta sitten kun se on ajankohtaista. 

Kuinka usein papakokeessa pitää käydä? Sattuuko se? 

Papakoe otetaan nykysuosituksen mukaan nuorilta naisilta 5 vuoden välein. Papakokeessa seulotaan kohdunkaulansyöpää. Se otetaan pumpulipuikolla tai pienen pulloharjan näköisellä välineellä ja oikein otettuna sen ei kuuluisi sattua. Toki kipu on todella subjektiivinen asia ja kipukynnykset ovat kaikilla omanlaisensa, mutta toimenpide kestää niin pienen hetken, että se on joka tapauksessa nopeasti otettu. 

Voiko gynekologille mennä silloin kun on kuukautiset?

Voi. Papakoe on ainoa, jota ei voida ottaa kuukautisten aikana. Toki voi olla helpompaa ja kivempaa mennä silloin kun ei ole kuukautisia, mutta kuukautiset eivät estä suurinta osaa tutkimuksista. On paljon fiksumpaa varata aika gynelle, jos on jotain huolia, kuin jäädä odottelemaan että kuukautiset loppuvat. 

Tuli vielä mieleen pieni vinkki, jonka olen itse kokenut toimivaksi; ennen lääkärikäyntiä kannattaa kirjoittaa ylös mielessä olleet asiat, sillä varsinkin jos jännittää, ne unohtuvat helposti. On ihan supertärkeää käydä gynekologilla säännöllisesti ja kysyä, jos jokin asia huolettaa – vaikka se tuntuisi kiusalliseltakin. On paljon fiksumpaa tutkia ja hoidattaa pieneltäkin tuntuvat asiat kuin antaa niiden paisua omassa mielessä isoiksi. Toivottavasti te olette saaneet hyvää palvelua gynellä käydessänne. 

kuvat: Maj / Magicpoks

Lisää luettavaa:

7 Comments

  1. nnn
    • ida365
  2. Laura
    • ida365
  3. LauraL
    • ida365

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.