Mikä Olympuksen kamera on paras juuri minulle?

lifestyle
8 kommenttia

* Kaupallinen yhteistyö Olympus

Olen käyttänyt niin monta vuotta pelkästään Olympuksen kameroita ja testannut niin monta eri mallia, että ei mikään ihme, että mun lähipiirini usein kysäisee multa mielipidettä tai neuvoa kun miettivät uusien objektiivien tai runkojen hankkimista. Oli kyseessä sitten uutena ostettu runko tai objektiivi, PEN tai OM-D, osaan yleensä antaa jotain suuntaa-antavaa vinkkiä.

Päätettiin yhdessä Olympuksen kanssa vastata kerralla moneen mulle esitettyyn kysymykseen ja koota yhteen postaukseen infot siitä, mikä Olympuksen kameroista on paras mihinkäkin tarkoitukseen. Sain myös teiltä muutamia kysymyksiä Instagramissa aiemmin, joten toivottavasti tästä postauksesta on apua mahdollisimman monelle uuden kameran ostamista pohtiville! 

Miksi juuri Olympus? 

Ihan ekana: jos olet jo päätynyt valitsemaan Olympuksen kameran, niin jihuu, hyvä päätös! Olen kuvannut Olympuksen PEN ja OM-D -sarjojen kameroilla viimeiset 7 vuotta (eli miltei kaikki tämänkin blogin kuvat on otettu Olympuksella) ja olen ollut todella tyytyväinen. En voisi kuvitellakaan vaihtavani isoon täyskennokameraan, sillä pienikokoisella ja näppärällä Olympuksen kameralla saan kauniita ja laadukkaita kuvia sekä blogiin, Instagramiin että myös painettavaksi – Hyvin eletyn kuvat olen ottanut Olympuksen OM-D E-M 5 II -kameralla ja 45mm f1.8 ja 25mm f1.8 -objektiiveilla. 

Jos vielä harkitset eri kamerabrändien välillä tai mietit, panostaako sittenkin isoon täyskennojärkkäriin, niin voisin kertoa lyhyesti, miksi olen itse valinnut Olympuksen peilittömät järkkärit ja ollut tyytyväinen valintaani.

Valitsit sitten PEN tai OM-D -perheen kameran, on kamera täyskennokameraan verrattuna pieni ja kevyt, vaikka onkin kunnollinen järkkäri – sujautan kamerani usein mukaan laukkuuni eikä sen kantaminen lomamatkoillakaan ole ärsyttävää, sillä se ei vie paljoa tilaa tai vaadi välttämättä mitään erillistä kameralaukkua kantamiseen. Jos mulla olisi iso järkkäri, en varmasti nappaisi sitä mukaani illallisille tai kantaisi mukanani kaupungilla, sillä ison kameran roudailu ympäriinsä ei todellakaan kiinnostais, sillä kannan mukanani yleensä muutenkin niin paljon kaikenlaista.  

Kaikissa tällä hetkellä myynnissä olevissa Olympuksen kameroissa on sisäänrakennettu wi-fi, jonka ansioista kuvien siirtäminen puhelimeen onnistuu kädenkäänteessä. Tämä helpottaa paitsi oman Instagramin päivittämistä myös kuvien käsittelyä puhelimella blogipostauksia varten. Luulen että ominaisuudesta on kovasti hyötyä myös somea työkseen tekeville.  

Kaikki Olympuksen objektiivit sopivat kaikkiin runkoihin. 

didrichsen museo laituri

PEN vai OM-D? Oletko aloittelija vai pro? Onko etsin tärkeä juttu? 

PEN ja OM-D:n erot eivät ole järkyttävän suuret, mutta OM-D:ssä on huomattavasti enemmän säätömahdollisuuksia (esim. OM-D-rungoissa on kaksi säätörullaa kun taas PEN-rungoissa vain yksi) ja tiettyjen ominaisuuksien käytöstä on tehty helpompaa – siksi moni ammattikuvaaja käyttää nimenomaan OM-D:tä. Kun kuvaa työkseen tai muuten paljon, on kameran käytön oltava kuvaustilanteessa mutkatonta. Veera on kirjoittanut blogiinsa kattavan postauksen aiheesta PEN vai OM-D – kannattaa ihan ehdottomasti ehdottomasti lukea, jos pohdit OM-D vai PEN -kysymystä!  

Tiivistetysti: PEN-sarjan kamerat ovat Olympuksen pienimpiä ja kevyimpiä kameroita; jos haluaa näppärän käsilaukkukameran, on PEN oikea valinta. Jos taas kaipaa enemmän tukevuutta ja järjestelmäkameramaisuutta, on OM-D oikeampi valinta. OM-D:n rungoissa on etsin kun taas PEN-sarjan kameroilla kuvataan pelkän näytön kautta. 

Mikä objektiivi? 

Tähän väliin on pakko todeta, että linssit tekevät suurimman eron kuvalaatuun – eli jos pohdit panostaako hyvään objektiiviin ja edullisempaan runkoon, vai toisinpäin, suosittelen ehdottomasti panostamaan parempaan objektiivin pihistämään pikkuisen rungon suhteen. Mutta mitä isompia ja ammattimaisempia objektiiveja käytät, sen jämerämpi ja tukevampi kannattaa myös rungon olla. Jos siis mietit isompia pro-tason linssejä, on joku OM-D-rungoista PEN-runkoja fiksumpi valinta. 

Objektiviin valinta on aihe, josta saisi ihan oman erillisen postauksen, joten en mene tähän nyt sen syvällisemmin, mutta vinkkaan tästä Olympuksen Lens Advisor -sivustosta, joka on ihan superfiksu! Voit valita sivuilta 5 itseäsi miellyttävää kuvaa (sellaiset, jonka tyyppisiä haluaisit itse ottaa) ja sivusto kertoo millä objektiiveillä vastaavanlaisten ottaminen olisi mahdollista. 

Mulla käytössä olevista objektiiveista olen kirjoittanut enemmän täällä. 

ida365

Nämä kuvat on otettu Olympus OM-D E-M5 II -kameralla ja 25 mm f1.2 linssillä 

Kannattaako ostaa käytettynä halpa kameran runko? 

Olympukselta todettiin niin, että vaikka ostaisit jonkin tosi vanhan rungon, on se aina parempi kuin puhelimella otetut kuvat, mutta jos miettii PEN-sarjan kameroita, kannattaa käytettynä ostaa ehkä seiskasta lähtien (E-PL7). Kutonen on jo vanhempi ja seiskasta alkaen PEN-sarjan kamerat ovat selkeästi kehittyneempiä. Esim. Olympuksen PEN E-PL 7:sta löytyy jo sisäänrakennettuna wi-fi kun vanhemmat PEN-mallit saa wi-fi-ominaisuuden hyödyt käyttöön vain, jos kameran muistikortissa on wi-fi-ominaisuus. 

Mun oma kommentti on, että jos löydät jostain vähän käytetyn ja uudehkon Olympuksen rungon, niin go for it, jos luotat että kamera on kunnossa ja saat testata sen toimivuuden ennen ostopäätöstä. En ehkä tosiaan ostaisi enää E-PL6:sta, mutta siitä ylöspäin olevia malleja saattaisin harkita jos edullisuus olisi rungon suhteen merkittävä kriteeri. 

Vloggaajan kameravalinta?

OM-D E-M 5 II on ehdoton valinta vloggaajalle, sillä kamerassa on mikrofoniliitäntä joka on ammattimaista sisälötä tuottaville videokuvaajille elinehto. OM-D E-M 5 II:ssa näyttö kääntyy kohti joka myöskin helpottaa videoiden kuvaamista. Vaikka PEN F ja OM-D E-M 5 II ovat ominaisuuksiltaan selkeä pari, ei PEN F:ssä ole esimerkiksi mikrofoniliitäntää, joten siksi se ei ole optimaalinen valinta videokuvaajalle. 

Olympus kamerat

Ylläolevassa kuvassa näkyy kuusi markkinoilla tällä hetkellä olevaa Olympus-kameraa, kolme OM-D-sarjasta ja kolme PEN-sarjasta: 1. OM-D E-M 10 II 2. OM-D E-M 10 III 3. OM-D E-M 5 II 4. PEN E-PL8 5. PEN E-PL9 6. PEN PEN F 

ida

Aloittelijan Olympus-kamera?

PEN: Jos olet hankkimassa ensimmäistä järkkäriäsi, preferoit todella pienikokoista kameraa tai et kaipaa kameraltasi hurjia säätövaihtoehtoja, ovat PEN E-PL8 ja PEN E-PL9 loistavia kameroita. Ne ovat myös monen bloggaajan vakkarikameroita; kauniita, näppäriä ja pienikokoisia. Ja selfie-kuvausmahdollisuus on loistava, sillä näytöt kääntyvät 180-astetta. PEN E-PL9 on E-PL8:ia kehittyneempi versio – siinä on bluetooth, joka mahdollistaa kuvien siirron ilman että kameraa tarvitsee edes laittaa päälle. Sovellus herättää kameran puolestasi vaikka se olisi sammutettuna käsilaukussa! Niin näppärää.

OM-D: Jos taas olet jo aktiivinen kuvaaja ja vaihtamassa Olympukseen toiselta brändiltä, upgreidaamassa runkoasi tai kiinnostunut kehittymään kuvaajana ja kaipaat järkkärimäisempää otetta ja haluat että rungossa on etsin, muttet kaipaa hulluna säätömahdollisuuksia tai korkeinta mahdolllista kuvanlaatua, on OM-D E-M 10 II ja OM-D E-M 10 III loistavia valintoja. Näillä prompikin kuvaaja pärjää hyvin pitkään laadukkaampiin linsseihin upgreidatessa. 

E-PL 8 vai 9? OM-D 10 II vai III?

PEN E-PL 9 ja OM-D E-M 10 III on kumpikin E-PL8:iin ja OM-D E-M 10 II verrattuna uudempia versioista samasta kamaresta. Niissä on kummassakin videokuvaus 4k ja edeltäjään verrattuna pikkuisen parempi kuvanlaatu ja tehokkaapi prosessori. Vanhempaan runkomalliin verrattuna hintaeroa on n. 100 €. E-PL9:ssä ja OM-D E-M III on kummassakin myös Advanced Photomode, joka mahdollistaa laadukkaiden videoklippien kuvaamisen ja yhdistelyn. Ne on mahdollista siirtää suoraan puhelimeen, eli jos kaipaa järkkäritasoista Insta Stories -matskua, voisi tämä olla yksi syy valita nämä uudemmat rungot. 

OMD E-M 5 II ja PEN F

Pro-kuvaajan Olympus-kamerat: OMD E-M 5 II & PEN F: 

Tämä kaksikko on pro-tason pari ja ero muihin runkoihin on huomattavan iso. En väitä olevani mikään pro-tason kuvaaja itse, mutta moni musiikkivideoiden kuvaaja, ammattikuvaaja (mm. Meeri Koutaniemi) ja dokumentaristi (Arman Alizad) on kuvannut paljon materiaalia juurikin
OM-D E-M 5 II -rungolla. E-M 5 II on kamerana selkeästi ”työkalu”, jonka käytettävyys on hiottu huippuun.

Pikapainikkeita ja vipuja on enemmän kuin muissa kameroissa mahdollistaen asetusten räätälöimisen henkilökohtaisten tarpeiden mukaiseksi. E-M 5 II on nopeampi ja laadukkaampi sekä stillissä että videokuvauksessa muihin runkoihin verrattuna. OM-D E-M5 II on myös paras studiokuvaukseen ja High-Res Shot -kuviin (megatarkat kuvat, joiden ottaminen onnistuu jalustan ja tietokoneen avulla – tätä ominaisuutta tarvitaan isoihin printattaviin kuviin).  Jos haluat kehittyä paremmaksi kuvaajaksi ja haluat kamerasi teknisiltä ominaisuuksilta paljon, on E-M 5 II paras valinta. 

PEN F on innovaatiokulmasta katsottuna kehittynein Olympus kamera ja ulkoisesti viimeisen päälle hiottu; siinä ei esimerkiksi ole yhtäkään ruuvia näkyvillä! Se on saanut inspiraationsa vanhasta Olympus filmikamerasta ja se mielestäni näkyy; PEN F on todella kaunis ja arvokkaan näköinen kamera. PEN F:llä saa tehtyä kuvausvaiheessa niin valmiin kuvan kuin mahdollista, sillä esim. kuvasävyjen monipuolinen säätäminen ennen kuvan ottamista on mahdollista – tämä minimoi jälkisäädön määrää. Värisävyjen säätö on mahdollista myös mustavalkoasetuksilla. 

Olympus-kamerat

kuvat minusta: Henna / Coco Sweet Dreams 

Toivottavasti tästä on jeesiä, kun pohditte kameravalintaa! Ja jos herää lisäkysymyksiä, huikkaa ihmeessä kommenttiboksiin! Kannattaa lukea myös nämä aiemmat postaukseni, jos aihe kiinnostaa enemmän:

Paras kamera ja paras objektiivi blogikuvaukseen

Paras reissukamera ja yhden objektiivin taktiikka

Olympus-tyttö since 2011

Kaunein kameralaukku / Olympus Leather Collection 

Lisää luettavaa

ida365 toukokuu

Vinkkejä / toukokuu

kaisaniemi kasvitieteellinen

Trooppista lämpöä keskellä talvista Helsinkiä

luonnonkosmetiikan bepanthen alga cicosa korjaava voide

Luonnonkosmetiikan ”bepanthen”

Nice things 2021

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Tosi hyvä ja kattava postaus, sillä olen itse harkinnut PEN E-PL9:n ostamista. Sellainen tuli mieleen, että voiko E-PL9: kanssa käyttää jalustaa, kun näyttö kääntyy alaspäin?

  1. Täältä videolta (https://www.verkkokauppa.com/fi/product/64462/jxchb/Olympus-PEN-E-PL9-mikrojarjestelmakamera-valkoinen-pannukakk) näkyy että toi jalustan ruuvi jää silleen, että näyttö varmaan kääntyy just niin, ettei sitä ehkä voi hyödyntää samalla kun kuvaa videoo – siks just varmaan esim. toi OM-D E-M5 II on niin hyvä vloggaamiseen, kun siinä näyttö kääntyy kohti.

   Mut sovelluksen avulla puhelinta voi käyttää kaukolaukaisuun ja sit puhelimen näytöltä näkee kameran ruudun jos kuvaa jalustalla :) noin mä aina teen jos kuvaan itse itsestäni kuvia, vaikka mun kamerassa näyttö kääntyykin kohti.

 2. Mulla on niinkin vanha Olympus kuin Pen E-PL3. Osaatko sanoa, mikä esim. PL9:ssä on erilaista siihen verrattuna? Ostin kesällä uuden objektiivin, mutta en siitä huolimatta saa niin hyviä ja tarkkoja kuvia kuin haluaisin, niin mietin, et miten suuri merkitys tuolla rungolla on, vai onko vika pelkästään kuvaajassa?

  1. Mututuntumalla voisin sanoa että onhan E-PL3 jo aika vanha runko. Mulla oli joskus useampi vuosi sitten E-PL5 ja veikkaan, etten enää pärjäisi sillä mitenkään. Eli voihan vikaa olla tosiaan rungossakin jo, etenkin jos sulla on tosiaan uusi objektiivikin. Pääsisitkö testaamaan jossain uudempaa runkoa sun objektiivilla, jotta näkisit eron?

 3. Hei,
  kiitos hyvästä ja valaisevasta postauksesta, antoi paljon kaipaamaani tietoa kameran valintaan! Kysyisin kuitenkin vielä tarkistukseksi, että ovatko OM-D E-M5 II ja OM-D E-M5 MARK II yksi ja sama asia?
  Kiitos etukäteen vastauksesta :)