Arkisten rutiinien keskeyttämisestä

lifestyle
4 kommenttia

Voi vitsit tyypit, jos voitte, niin lomailkaa!!!! Jos ylimääräisiä lomapäiviä tai ylityövapaita ei ole kertynyt, niin tehkää viikonlopusta loma – kerron kohta miten lomalarppaus onnistuu.

Tauottaminen, tilan ottaminen arkirutiinien väliin – siitä lomassa on kysymys. Olen tainnut ennenkin sanoa, etten usko sellaisiin ”tee elämästäsi niin kivaa ettet tarvitse lomaa” -julistuksiin, sillä musta rutiinien rikkominen tekee aina hyvää, oli oma arki kuinka kivaa tahansa. Kaikki tarvii lomaa, osa useammin, osa harvemmin, mutta tauot tekevät ihmeitä. Varsinkin, jos arki on hektistä minuuttiaikataulua (vaikka vain kivojen asioiden parissa), tekee loma silloin tällöin terää.

Lomailu antaa tilaa uusille ajatuksille, rentouttaa ja luo mahdollisuuden tarkastella omaa elämää pienen etäisyyden päästä. Kun ottaa pari askelta kauemmas, on helpompi hahmottaa mitkä asiat on tosi hyvin ja mille pitäisi tehdä jotain (sen sijaan että velloo epämääräisessä en tiedä mitä tekisin mun elämällä -olotilassa, jolloin lomailu on jo ihan ehdottoman tärkeä juttu).

 

Vaikka tiedän, että kaikki tarkoittavat pelkkää hyvää todetessaan, että ”nauti, olet lomasi ansainnut!”, en voi olla takertumatta tuohon ansaittu-sanaan. Ei lomaa kuulu ansaita!

On aika armoton ajatus, että lomailla saisi vasta sitten kun on burnoutin partaalla tai uurastanut ihan hulluna lomansa eteen kaiken muun kustannuksella. Taukojen pitäisi olla osa elämää, ei mikään sellainen palkinto, jonka eteen pitää raataa. Uusia ajatuksia ja ideoita ei synny ilman tyhjää tilaa, niin kliseeltä kuin se kuulostaakin.

Mulla oli viime viikolla mahdollisuus pitää ylityövapaita pois niin, että sain vapaaksi to-su-välisen ajan. Teen nelipäiväistä viikkoa joten torstai toi vain yhden päivän ekstraa, mutta kutsuin tuota pätkää ilolla lomaksi – loma tuntuu niin paljon mahtipontisemmalta kuin pitkä viikonloppu. Pieni juttu, mutta silti suuri ero omaan fiilikseen. Se, miten puhumme asioista, muokkaa sitä miten koemme ne, joten siksi on tärkeää kutsua lomaa lomaksi. Ainakin mulle loma ja viikonloppuvapaa on kaksi ihan eri asiaa.

Olisin päässyt fiilikseen varmasti myös kahdessa päivässä, mutta kyllä tuollainen neljän päivän lomajakso tuntui luksukselta. Suunnittelin noille neljälle päivälle kaikkea kivaa pientä lomatekemistä, arjesta sopivasti poikkeavia juttuja.

Kävin sellaisella joogatunnilla jonne en ole aikoihin ehtinyt, fiilistelin Kaisaniemen kasvitieteellisessä viherkasveja (sinne pääsee Museokortilla), kävin kahvilla kahvilassa jossa en aiemmin ole käynyt ja kiersin kirppiksiä päivänvalossa. Kävin museossa (Emmassa on kiva näyttely meneillään), jossa en ole käynyt koko Helsingissä asumisaikanani vaikka sinne pääsee helposti metrolla. Söin illallista ravintolassa, joka on ihan mun lähellä, mutta jossa en ole koskaan aiemmin tullut käyneeksi. Tilattiin annokset vieruspöydän tuttujen suosituksesta ja nauratti, että niinkin pienestä jutusta, kuin jälkkärin tilaamisesta, tuli lomafiilis.

Varasin hotelliyön (Espoon Hanaholmeniin, joka on hyvällä etäisyydellä vaikka vain viikonloppulomaa larpatessa), joka oli aivan ekstraa, mutta teki lomasta loman, sillä iltakylpy ja yöpyminen ydinkeskustan ulkopuolella saivat loman tuntumaan pidemmältä kuin se olikaan.

Suurin ero tavallisen viikonlopun ja loman välillä taisi olla kuitenkin se, että pistin puhelimen laukkuun enkä vastannut minkäänlaisiin työviesteihin.

Lomafiilis syntyy pienistä asioista; siitä, että päättää olevansa lomalla vaikkei lähtisi lämpöön tai suuntaisi toiseen kaupunkiin.

Siitä, että tekee asioita joita tekisi muutenkin lomalla; syö ulkona, kävelee paljon ympäristöään uusista näkökulmista tarkkaillen, käy museossa, selvittää uusimmat kirpputorit ja pistäytyy kahvilla kivannäköisessä kahvilassa kun siltä tuntuu.

Lisää luettavaa

ida365 toukokuu

Vinkkejä / toukokuu

kaisaniemi kasvitieteellinen

Trooppista lämpöä keskellä talvista Helsinkiä

luonnonkosmetiikan bepanthen alga cicosa korjaava voide

Luonnonkosmetiikan ”bepanthen”

Nice things 2021

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Tää !!!! Niin tärkeää. Itse olin just tammikuussa sillain rohkea, että otin itselleni 4 päivää lomaa. Omassa työtilanteessa pienyrittäjänä on tosi vaikea armahtaa itselleen vapaapäiviä saati sitten lomaa, kun ”voisin olla töissäkin”. Mutta teki niin hyvää :))

  Sun loma kuulostaa ihanalta ! Varsinkin iltakylpy, oioi. Ja todellakin asioihin vaikuttaa se miten niistä puhutaan. Ihan eri asia olla ”lomalla” kuin, että ”mulla on tässä muutama vapaapäivä” !

  1. No hei joo uskon, toi yrittäjänä oleminen vaatii kyllä tietynlaista suhtautumista tähän lomailuasiaan muutenkin; ehkä jopa sitä, että osaa ottaa osan päivistä lomana pidempien lomaputkien sijaan. :) Mut ihan parasta että uskalsit ottaa tollaisen loman itsellesi <3 Se tekee NIIN hyvää!!!

 2. Oon sellasella yliopiston kurssilla, jossa keskustellaan just näistä samoista jutuista: arkielämästä, arjen rutiineista… Käytiin läpi sellasta haastatteluaineistoo, jossa oli haastateltu erilaisia amerikkalaisia perheitä, ja oli tosi surullista huomata, kuinka lähes jokaisessa perheessä vanhemmat näkivät arjen sellaisena jatkuvana rankkana työntekona ja säästämisenä/kituuttamisena. Yleinen näkemys tuntui olevan se, että arjen kuuluukin olla raskasta ja vähän ankeaakin, jotta sitten tuntuu siltä, että on oikeasti ansainnut loman. Monessa perheessä tunnuttiin ikään kuin elävän niitä vuosittaisia kesälomia varten. Surullinen ajatus, mutta voihan sen varmaan aika moni meistä allekirjoittaa. Moni jaksaa jatkaa läpi pimeän ja pitkän talven sen hiihtolomalla koittavan ulkomaanreissun avulla tai muuta vastaavaa.

  Viimeistään tolla kurssilla on tullut tajuttua, kuinka tärkeää ois poiketa niistä rutiineista, jotka rakentaa sitä omaa arkea. Kyseessä ei pidä olla mikään kylpyläreissu tai muukaan sen isompi juttu. Ite oon huomannu, että ne on just no sun mainitsemat pienet asiat, jotka auttaa rikkomaan sitä arkea ja tuomaan ”juhlan tuntua”. Se, että hemmottelee itseään jollain ihanalla ruualla tai Jungle Juice Barin smoothiella vähän kökömmän makuisen omatekoisen sijaan, tai viettää elokuvailtaa keskellä viikkoa, piristää jo jonkin verran. :)

  Koska tulee muuten tuloksia sun verikokeista? Kiinnostelis etenkin se ferritiini – oon nimittäin syönyt samaa rautavalmistetta kuin säkin, enkä oo vielä uskaltautunut mittauttamaan mun arvoja!

  1. Hei vitsit Salla, kiitos kun kirjoitit näin pitkän kommentin, olipa tää kiva lukea!

   Oon niin samaa mieltä tosta, että se arjen rutiinin rikkominen ei pidä olla mikään supermegajuttu, kylpyläreissut ja hotelliyöt on next level -luksusta. Sitä rutiinin rikkomista voi olla just joku etäaamu/-iltapäivä kahvilassa, leffahommat, take away -ruoka tai kasvonaamiohetki keskellä viikkoa.

   Ja hei, huomasitko että just postasin verikoearvoista uusiks! :)