Verikoetulokset 3kk rauta- ja d-vitamiinikuurin jälkeen – ovatko arvot nousseet?

hyvinvointi
10 kommenttia

Ferritiinit ja D-vitamiinitasot. Molemmat hitaasti mutta varmasti nousussa, uskoisin!

Kävin mittauttamassa mun ferritiini- ja D-vitamiiniarvot uudelleen reilu 3kk ekan mittauksen jälkeen. Kirjoitin aiheesta ekan kerran täällä – kantsii lukea postaus, jos omat arvot mietityttää tai aihe ei ole entuudestaan tuttu.

Ihan alkuun on pakko myöntää, etten ole muistanut joka päivä ottaa päivittäistä rauta-annosta saati d-vitamiinia, vaikka koetin ottaa noista tiukan rutiinin itselleni. Jos olette lukeneet aiemman postauksen, tiedätte, että en myöskään noudattanut lääkärin ohjeistusta, vaan päätin kokeilla saisinko tujun rautakuurin sijaan arvot nousemaan luonnollisin ja hellävaraisin valmistein. Tästä postauksesta selviää miksi.

Mulla on ollut käytössä luonnolliset valmisteet sekä raudan että D-vitamiinin nostattamiseksi. Tiesin varautua siihen, ettei ferritiiniarvot ainakaan tulisi nousemaan nopeasti, mutta D-vitamiinin suhteen mun odotukset olivat kyllä korkeammalla.

Olen kuullut ja lukenut että nuo apteekeissa myytävät ja lääkärien määräämät rautakuurit ovat usein tosi hankalia vatsan kannalta (joka saattaa entisestään heikentää imeytymistä jos suolisto ei toimi kunnolla) joten se on todettava luonnollisten valmisteiden eduksi, etten huomannut mitään negatiivista muutosta luonnollisia valmisteita ottaessani.

Ferritiini- ja D-vitamiiniarvot reilu 3kk sitten:

Mun ferritiiniarvo oli viime vuoden lokakuussa 9ug/l, kun viitearvot Suomessa ovat 13-150 ug/l – ja joidenkin lähteiden mukaan alaviitearvo on Suomessa tosi alhainen. D-vitamiiniarvo oli tuolloin 29 nmol/l, kun sen viitearvot ovat 75-120 nmlo/l. 25 on vakavan puutoksen raja, joten omat arvoni olivat aika heikot.

Ferritiini- ja D-vitamiiniarvot nyt:

Nyt arvot olivat ferritiinin suhteen 19 ug/l ja D-vitamiinin suhteen 35 nmol/l, eli nousussa, mutta aika hitaassa sellaisessa. Mutta nousussa kuitenkin! Eli selkeästi rauta- ja D-vitamiinitankkaus ovat alkaneet toimia, mutta arvot ovat edelleen matalat.

Ferritiiniarvot eivät toki nousekaan nopeasti, sillä veren kyky kuljettaa rautaa on rajallinen ja juuri siksi arvojen nostamiseen pitää varata jopa puolisen vuotta. Voi myös olla että tulen jatkossa syömään rautakuureja säännöllisesti, sillä esim. runsaiden kuukautisten takia arvot saattavat olla jatkuvasti matalat.

Oma oloni on kohentunut viime syksyn mittauksista todella selkeästi, mutta se ei varmasti ole ainoastaan arvojen hienoisen nousun ansiota vaan myös ihan muista asioista johtuvaa. Nelipäiväinen työviikko & blogiin liittyvien töiden tasapainottaminen ovat auttaneet ja se, että olen panostanut omaan hyvinvointiini muutenkin enemmän. En skippaile joogatunteja ja salikäyntejä kuin todella hyvän syyn takia ja priorisoin riittävät yöunet entistä korkeammalle.

Jatkan samalla linjalla luonnollisia valmisteita käyttäen ja monipuoliseen ruokavalioon panostaen ja käyn tarkistuttamassa arvoni uudelleen vielä vaikka tulevana syksynä tai kesän lopulla. Jos arvot eivät lähde pidemmällä tarkasteluvälillä yhtään parempaan nousuun, pitää varmaan konsultoida lääkäriä tai muita asiantuntijoita tarkemmin.

Tiedän että voisin petrata valmisteiden ottamisen säännöllisyyden suhteen sekä hioa ruokavalioitani optimaalisemmaksi näiden arvojen nostattamiseksi. Olen nimittäin ottanut rautavalmisteen aika huoletta ja välittämättä siitä, olenko syönyt tai syömässä viljatuotteita samalla hetkellä vaikka tiedän että viljatuotteet vaikuttavat imeytymiseen heikentävästi… eli pitäisi varmaan alkaa ottaa valmisteet oikeasti tyhjään vatsaan ja huolehtia c-vitamiinin saannista (joka auttaa rautaa imeytymään paremmin).

Oloni on nyt ihan ok, mutta uskon että se voisi olla myös parempikin. En koe että nämä arvot ovat mulle perusarvot, vaikka joillakin onkin luonnostaan matalammat arvot kuin toisilla ja he voivat silti hyvin.

Kuvat: Linda

Tiedän että moni teistä on tsekkauttanut omia arvojaan lähiaikoina ja aloittanut mun tavoin rauta- ja D-vitamiinikuureja. Onko olo kohentunut, oletteko käyneet mittauttamassa arvoja uudelleen? Millä aikavälillä olette saaneet nostettua arvojanne ja kuinka paljon?

Lisää luettavaa

matalat ferritiinit oireet

Mielessä: matalat ferritiinit, rautainfuusio & Cyklokapron

30926265637_b5cd675e1b_o.jpg

Yasuragi – japanilainen kylpylä Tukholmassa

Pehmeämpi ja joustavampi futon

Metsäkylvyssä

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Kiva kuulla, et arvot on lähtenyt nousuun! :)

  Mä kävin syksyllä ihan muista syistä verikokeissa ja tuolloin selvis, et mun ferritiiniarvo oli 30 ug/l. Vaikka on vielä viitearvojen sisällä koin sen tosi alhaiseksi. En heti alkanut syödä mitään rautavalmistetta, mutta kokeilin myöhemmin nestemäistä rautaa ja se ei sopinut itselleni lainkaan. Nyt kuulin ihan viime viikolla puhidstamon nokkosuutteesta, jolla tuttavani onnistui nostamaan ferritiiniarvoaan. Otin kokeiluun ja vielä en ole huomannut mitään negatiivisia sivuvaikutuksia. Sitäpaitsi toi nokkosuute maistuu jopa hyvältä. Oon tähän mennessä sekottanut sen vain veteen ja juonut, mut C-vitamiinipitoisten ruokien syöminen samalla auttais toki imeytymisessä. Eli vois alkaa syömään vaik pari kiiviä samalla. Ajattelin mittauttaa arvot kesän alussa uudelleen.
  Lisättäköön vielä, että lääkäri ei maininnut mitään heikosta rauta-arvosta eikä kehottanut syömään lisää rautaa. ennen verikoetta kysyin, voitasko samalla kattoa ferritiiniarvo ja tähän lääkäri totes, että kyllähän rauta-arvon sitten siitä hemoglobiinista näkee…

  Semmonen juttu vielä, et rautavalmisteita ei vissiin sais syödä hetkeen ennen uutta ferritiinin mittausta? Saattaa vääristää tuloksia? Piditkö sä taukoa ennen tota uutta mittausta?

  1. Joo, onhan toikin alhainen, kun monesti 50-75 pidetään alarajana. Suomessa alaraja on TODELLA matala ilmeisesti, ainakin siitä on paljon ollut eri keskusteluissa puhetta.

   Mitä nestemäistä rautaa testasit? Siistiä että nokkosuutteella on lähtenyt ferritiiniarvot nousuun! Hitsi onkohan mulla pakkasessa enää yhtään nokkosia… joskus oli. Mut kiivibuustaus ton yhteydessä on just hyvä ja helppo, tällaiset iisit tavat pitää huolta c-vitamiinista raudan yhteydessä toimii.

   En oo jotenkin yhtään yllättnyt tosta, että ferritiiniarvojen tsekkaus ei oo ollut lääkärillä ekana agendalla. Hämmentävää miten tähän ferritiiniasiaan nyt suhtaudutaan.

   En pitänyt taukoa, mutta kuten totesin, oon ollut säännöllisen epäsäännöllinen. Mulla on just sopivasti loppunut Wild Nutritionit nyt ja oon ottanut Floravitalia vaan epäsäännöllisesti, eli käytännössä olin ainakin viikon ilman rautalisää ennen mittauksia, mutta en tehnyt sitä tarkoituksella joten en tiedä oliko toi tauko riittävä.

   Toivottavasti sulla lähtee kans arvot nousuun!! <3

 2. Noniin eli pian olisi munkin aika käydä tsekkaamassa arvot uusiksi, kävin syksyllä verikokeissa vähän sun jälkeen. Vähän jännittää, koska en nyt ole itsekään muistanut niin säännöllisesti tai sitten tajuan kahvia juodessa, että hitto otin just sen raudan ja nyt estän imeytymisen tällä. Olo on ollut kyllä skarpimpi kuin syksyllä. Hiuksia ei lähde yhtä hullua määrää, en ole koko ajan yhtä pahalla päällä ja keskittymiskyky tuntuu selkeästi palautuneen. Tai sitten elämässä on nyt kivempia ja mielenkiintoisempia asioita. Mene ja tiedä. Mielenkiintoista kuitenkin!

  1. Hei joo, tosi kiinnostavaa sit et miten sulla on noussut kun luulen että ruokavalioissa on paljon samaa. Munkaan hiukset ei luojan kiitos enää lähde, mutta stressitason madaltuminen on varmasti jeesannut siinä myös; tosin varmasti arvot ja stressi liittyy nekin toisiinsa.

   Hehe just tolleen mullakin on käynyt ”ohops aivan justhan mä söin kauraleivän ja nyt sit otin tän raudan…..” Pitäis alkaa ottaa aamulla ekana Floravital varmaan, sain ig directissä tutulta viestiä että se oli saanut siten nousemaan omat arvot paljon mua tehokkaammin ja pelkästään tolla valmisteella siis!

   1. Uu kiitos vinkistä, en olekaan Floravitalia tajunnut kokeilla. Olisi joo varmaan helpoin ottaa tuo aamurutiiniksi. Ekaks kontrolliin kattomaan ne arvot ja sitten voisin hankkia tota :)

 3. Tuo ei kyllä ole totta että ferritiini ei voisi nousta nopeasti. Ferritiini voi suorastaan hypätä pilviin, kuten minulla teki kun aloitin gluteenittoman ruokavalion. Sain siis keliakia diagnoosin jonka vuoksi sen aloitin.

  1. Liittyisiköhän nopea nousu just siihen, että jos alhaiset luvut ovat johtuneet tulehduksesta/sairaudesta, eli esim. keliakiasta? Mutta että jos syynä on esim. runsaat kuukautiset ja huono raudansaanti, niin sitten nousu ei ole niin yksinkertaista?

 4. Mulla oli syksyllä ferritiini 13, tästä reilu kaksi kuukautta, niin oli 34. Eli kyllä tosiaan voi nopeastikin nousta. Käytin rautaa nimenomaan tyhjään vatsaan. Nestemäinen Ferronol ja pistin menemään 15-20 ml päivässä. Lisäksi Ferrodan 1-2 tablettia päivässä. Yleensä otin nestemäisen heti herättyäni ja tabut päivällä ja/tai ennen nukkumaanmenoa. Oma raudanpuute johtui raskaudesta sekä kasvisruuasta, jossa paljon kuitenkin maitotuotteita lähes joka aterialla mm. juustoa. Menetin myös jonkin verran verta gynekologisen toimenpiteen jälkeen. Nykyään otan yhden tabletin päivässä kun ei enää raudanpuuteoireita. Jatkan jonkun aikaa ja käyn sitten labrassa. Ja jatkossakin aina kuukautisten aikaan aion ottaa rautaa. Myös siskolleni oli raudanpuute. Hän sai raudan nousemaan vielä nopeammin kuin minä, yli 10 yksikköä kuukaudessa. Ei tehnyt muuta kuin 2 ferrodania heti herättyään ja parin tunnin päästä aamiainen. Näistä rautalääkkeistä ei tullut vatsaoireita tai pahoinvointia. Joten voin suositella jo siksikin ja tietysti ovat toimivia eli nostavat ferritiiniä, ainakin minulla.

 5. Vanha juttu jo, mutta itselläni vatsaystävällisin rauta on ollut apteekista saatava Retafer 50 mg nimenomaan depottablettina. Tällöin tabletti hajoaa hissukseen suolessa pitemmän ajan kuluessa eikä aiheuta vatsaoireita. Ulostetta se saattaa tosin värjätä tummaksi, joten ei pidä sitten sen vuoksi säikähtää.

 6. Minulla oli D-vitamiini 35, ja 12 päivän kuluttua oli 58, söin 50 mikrogrammaa päivässä, että kyllä ne voi nopeastikin nousta :)

  Oon aika iso mutta herkkä lääkityksille joten voi olla se syynä.