Kirjasuosituksia

kirjat, lifestyle
4 kommenttia

ida365 kirjavinkkejä 2019

Tuntuu mahtavalta, että oon taas löytänyt takaisin lukemisen pariin ja tajunnut konkreettisesti, että lukemiselle löytyy kyllä aikaa, jos suinkin haluaa. Joskus ajattelin etten kiireeltäni ehdi, mutta kuten aina, kyse on priorisoinnista. Ja jos voisin, lukisin vielä enemmän.

Listasin alle muutamat tän vuoden aikana mieleen painuneimmista lukukokemuksista, jos joku teistä sattuisi kaipaamaan uutta luettavaa.

Hanya Yanagihara – Pieni elämä

Luin tämän syyslomani aikana kannesta kanteen ja ai luoja, eipä ole pitkään aikaan ole ollut yhtä voimakasta lukukokemusta. Viimeksi taisin olla yhtä syvällä kirjan tapahtumissa Tikliä lukiessani. Pieni elämä oli hengästyttävä, armoton, inhimillinen ja hurja. Se oli kiinnostava kuvaus poikien välisestä ystävyydestä, rajoista, rikkinäisyydestä ja etäisyydestä.

Tämä on just sellainen kirja, jota lukiessaan tajuaa olevansa ihan omissa maailmoissa. Itkin tätä lukiessani ja näin sekavia unia ja ehdotin äidille parina päivänä syyslomareissullamme, että voidaanko ottaa kirjat mukaan, kun mennään lounaalle. Ei tätä voinut päästää käsistään kesken kaiken. Mieletön kirja ja kokemus, niin hyvässä kuin pahassakin. Kirja saatu kustantajalta.

Sally Rooney – Keskusteluja ystävien kesken

Taika suositteli tätä mulle joskus kesällä ja arvasi oikein, kun epäili että pitäisin tästä. Tiedän myös monia, jotka ovat inhonneet tätä kuulemma todella hyvää kuvausta nykyajan nuorista aikuisista, joiden elämä pyörii oman navan ympärillä. Musta tämä oli realistisesta ajankuvasta huolimatta – tai juuri sen takia – hauska ja aidon tuntuinen. Toimi äänikirjana!

Michelle Obama – Minun tarinani

Kuuntelin tämän äänikirjana heti suomennoksen ilmestyttyä. Vaikka on helppo ymmärtää, että kirjan on oltava aika isoiltakin osin sensuroitu ja harkittu, se onnistuu olemaan tarinana henkilökohtainen ja valottamaan arkea valkoisessa talossa.

Aino Vähäpesola – Onnenkissa

Aino Vähäpesolan esikoisromaani Onnenkissa on ihana. Se on autofiktiivinen teos nuoren naisen elämästä ja monista tutuista teemoista. Kustantajan sivuilla kuvataan niin osuvasti, että lainaan tähän: ”Se on nerokkaan kaunis ja ikiaikaisen viisas kirja, jonka proosa on valaisevaa ja lohdullista.” Kuuntelin tämän äänikirjana, mutta Anna Salmen kuvittama kansi on niin kaunis, että olisi ihanaa, että tämä olisi fyysisenä kirjana kirjahyllyssä.

Maria Veitola – Toisinpäin

Tykkäsin sekä tästä että ekasta Veitola -kirjasta. Ensimmäisen luin, tämän kuuntelin. Veitolan itsensä lukemana kysymys-vastaus-kehikko tuntuu miltei siltä, kuin juttelisi ystävänsä kanssa. Ihanan suora ja rehellinen.

Ulla Donner – Sontaa

Donnerin Sontaa on ihanan napakkaa ja oivaltavaa sarjakuvaa. Donner on onnistunut taltioimaan ajanhenkeä niin osuvasti, että naurattaa ja nolottaa yhtä aikaa. Suosittelen tätä todella lämpimästi, samaten aiempaa Spleenishiä. Nämä ovat sellaisia, jotka haluaa omaan kirjahyllyyn. Saatu kustantajalta.

Matthew Walker  – Miksi nukumme

Oon lukenut NIIN paljon unesta, mutta tää on eka kirja, joka oikeasti sai mut muuttamaan mun asennetta aikaisin nukkumaan menemisestä. Mun luontainen rytmi on iltapainotteinen ja oon luovimmillani ja tehokkaimmillani joskus 22-01 välillä, mutta se ei oikein sovi yhteen tämän yhteiskunnan yleisrytmin kanssa. Joten jos haluan voida hyvin ja näyttää siltä, on pakko priorisoida nukkumisaikataulut paremmin yleisen rytmin kanssa yhteensopiviksi.

Tässä on niin konkreettisia selityksiä sille, miksi esim. se, että saamme unta tunnin vähemmän kuin normaalisti, tarkoittaakin että saamme n. 30% vähemmän palauttavaa unta yössä kuin normaalisti. Ja uusinta tutkimustietoa unesta, paljon sellaista mistä en ollut kuullut, vaikka uniartikkeleita oonkin googlaillut. Huhhh, tekee mieli mennä nukkumaan heti jotta solut saisi mahdollisuuden uudistua kunnolla.

Lily Allen – My thoughts exactly

Tämä oli äänikirjana nopeasti kuunneltu ja Allenin itsensä lukemana tosi kiinnostava. Jos oot joskus fanittanut Allenia ja tykkäsit Maria Veitolan kirjoista, voisit tykätä tästäkin. Suoraa puhetta, josta uskon olevan niiiiin paljon hyötyä.

———

Nyt mulla on kesken Milan Kunderan Olemisen sietämätön keveys, jolle annan mahdollisuuden kolmannen kerran. Koetan suhtautua mahdollisimman avoimesti kirjaan, vaikka olen jättänyt sen kesken aiemmin siksi, että se on ärsyttänyt niin paljon.

Lisäksi mulla on kesken äänikirjana Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin ja Yval Noah Hararin Homo Deus.

Saara Turusen Rakkauden hirviö on sekin kesken – oon yrittänyt päästä sisälle Turusen maailmaan sekä lukemalla fyysistä kirjaa että kuuntelemalla äänikirjaa, mutta on pakko myöntää, ettei Rakkauden hirviö taida olla mulle just nyt tähän elämäntilanteeseen. Siellä on kauniita yksittäisiä lauseita ja kivoja huomioita, mutta kokonaisvaltaisesti kirja ei nyt lähde. Höh! Olisin niin jotenkin halunnut.

Mitä te olette lukeneet viime aikoina? Jos haluat jättää kirjavinkin, niin huikkaa ihmeessä kommenttiboksiin tai Instassa tämän kuvan alle – arvon Veitolan uusimman kirjan, kun satuin saamaan sen juuri äänikirjan kuunneltuani.

Lisää luettavaa

ida hanhiniemi – uusi koti.

Uudessa yhteisessä kodissa – vihdoin!

ida365 asunnon myynti

Miten asunto myydään? Kokemuksia ja tietoa asunnon myymisestä välittäjän avulla

Rakkauskirje Kalliolle

Rakkauskirje Kalliolle

Kirjoja, jotka luin ja joista pidin

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Kamila Shamsie imaisi mut mukaansa tänä vuonna, ja huomasin, että enpä tiennyt Pakistanista juuri mitään. Toinen vaikuttava lukukokemus oli Emmi Itärannan esikoisteos Teemestarin kirja, joka on kuvaus lähitulevaisuudesta, dystopia, jossa kamppaillaan puhtaasta vedestä. (Älä anna kansikuvan hämätä, se on musta jopa chick lit-tyylinen, kirja ei sitä ole!)

  2. Aloitin juuri Enni Mustosen Järjen ja tunteen tarinoita -sarjaa eli kirjan Nimettömät. Kiinnostava!

  3. Hilja-Maria / Irma Loikkanen on viimeisin löytö. Ihan sattumalta näin kirjastossa ja heti muistin, että tätä kuuntelin lapsena mummuni kanssa radiosta. Reijo Mäen dekkarit luen myös aina.

  4. Hmm, mikä Olemisen sietämättömässä keveydessä ärsyttää? Se on taas itselläni yksi kaikkien aikojen suosikkiromaaneja :)